Idividi foto(fobija)
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16463
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 03:55 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Idividi foto(fobija)
Постирано од: phoenix
Наслов: Idividi foto(fobija)
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 19:47
Poslednive mesec dena cesto sum na ovoj,sega veke JADEN, TAKANARECEN, sajt za fotografija.
Se obidov da postiram nekolku fotografii, koi edvaj dobija po nekoj korisen komentar, a poslednite dva posta gi izbrisav...nema koj da gi komentira.
Se obidov i da dadam nekoj korisen sovet vo ramkite na moite skromni poznavanja od fotografijata....nema kontra odgovor, kontra prasanje... "fotografive" samo megju sebe si razgovaraat...
Gi gledam najnovite fotografii i nivnite ocenki, kako i prosledenite komentari... jebitacni kometari i soveti.
A portfolijata na komentatorite.... UAU!!!
Konecno foto idividi stana tezok amaterski turbo folk sajt na koi se postiraat "gjoamiti fotografii". (so isklucok na nekolku Don Kihoti koi probaat da go reanimiraat).
Ubeden sum deka vo slednite mesec dena, vo top fotki ke ima najmalku 3 "turbo folk" bljuvografii !!!
Po definicijata na Rambo Amadeus: "turbofolkot e sogoruvanje na narodot, budenje na najniskite strasti kaj homo sapiensot".
Vreme e da si priznaeme deka vo Makedonija veke ne postoi seriozen foto sajt.
"QUOT HOMINES TOT SENTENTIAE"
ili sto bi rekle nekoi "fotografi":
"hej, hej konobaru,donesi mi stock, hocu da se napijem, da zaigram rock."
Mozda ke se vidime vo nekoi podobri vreminja... aj "ziveli"...
|
Коментари:
Постирано од: janevskiR
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 20:09
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3248
|
Постирано од: Janus
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 21:00
I sto, ke dozvolime turbo folkot da pobedi?
daj be lugje, aman.
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 21:03
Imase eden grafit sto go procitav vo Belgrad:
"Pametniji dosta popustate, stvar postaje veoma kriticna"
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 21:10
gresen grafit
popusta po pragmaticniot
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: itan14
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 21:40
Hm, jas nikogas ne sum bil za popustanje, no mnogu "zrtvi" padnaa do sega . Odamna nema fotka od Igor, Branko, Sanja, Marie i drugi, Niko Polenak i Mire javno zaminaa, a naseto "community" i ne e taka golemo da ne se oseti toa vo kvalitetot na fotografiite.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 22:23
Yebi ga, dozvolivme eden Kosta da zaebe sve. Ne mi se veruva.
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 22:54
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 23:02
Eden e, drugite se ili bezopasni, ili izmisleni likovi.
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 23:07
Значи време е да се формира "фото идивиди вистинска"
|
Постирано од: choonga
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 23:10
Janus напиша:
Eden e, drugite se ili bezopasni, ili izmisleni likovi. |
јанус, можеби е еден ама е страшно отровен , а ги повлекува и останатите такви со плитка интелигенција околу него....
мене ми е криво што ги нема убајте луѓе што ги спомнавте погоре, да ни фрлат по некој коментар, да не искараат, да не навредат конструктивно ако треба.... затоа не ми се ни постира повеќе.... знам дека фотката ќе се задави во тињата произведена од околните "уметници".... а изгледа и останатите така го доживуваат тоа...
јбг, кога дојде најконструктивните коментари да бидат: 5 .
што сакаме... то е... пропадната гемија
|
Постирано од: сашо
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 23:34
member_profile.asp?PF=17463&FID=45 - phoenix - tekstot ti e kako jas da sum go pisuval (sose Rambo!) ..
jbg ili jpg beshe ?
jas odamna se otkazav ...
------------- objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
Постирано од: milano4ever
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 23:35
zdr moze nekoj da mi go kaze linkot na jungle tv sto u cetvtok bea u colloseum i fotografirale posto sakam da gi gledam slikite pls
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 00:09
сашо напиша:
member_profile.asp?PF=17463&FID=45 - phoenix - tekstot ti e kako jas da sum go pisuval (sose Rambo!) ..
jbg ili jpg beshe ?
jas odamna se otkazav ...
|
Na sajtov ima mnogu istomislenici koi ja sakaat fotografijata, a petkite im se nevazni...ama nemokjni sme da smenime nesto...bar ja se osekjam nemokjen da izmenam nesto.
|
Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 00:15
многу е тешко да останеш, да опстоиш, да преживееш, посебно во услови во кои инаетот преовладува. и кај оние кои се во право, но и кај оние кои не се во право. обично попуштаат живците, никој друг! а последниов пост, т.е. претпоследниов, на member_profile.asp?PF=19531&FID=45 - milano4ever покажува што всушност се случува. луѓе залутуваат овде, не многу често, но во последно време, се почесто!
------------- Јас сум мајстор!
http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
|
Постирано од: vrzalec
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 00:20
choonga напиша:
Janus напиша:
Eden e, drugite se ili bezopasni, ili izmisleni likovi. |
јанус, можеби е еден ама е страшно отровен , а ги повлекува и останатите такви со плитка интелигенција околу него....
мене ми е криво што ги нема убајте луѓе што ги спомнавте погоре, да ни фрлат по некој коментар, да не искараат, да не навредат конструктивно ако треба.... затоа не ми се ни постира повеќе.... знам дека фотката ќе се задави во тињата произведена од околните "уметници".... а изгледа и останатите така го доживуваат тоа...
јбг, кога дојде најконструктивните коментари да бидат: 5 .
што сакаме... то е... пропадната гемија
|
Ne sakam da povtoruvam, eve vo celost e ona sto i jas sakav da go kazam. Golem autsajder sum, znaci so poveketo ljugje od sajtot ne se znam licno, nemav moznost da odam sekoja sreda vo Mala Stanica, ne vleguvam vo dilemi, trilemi i raspravii, ne sum nekoj jak komentator, ne prakjam ni fotki kojznae kolku cesto, no sepak ostanav ovie 2-3 godini golem obozavatel i redoven clen na foto.idividi. Sigurno poradi toa sto ovde mi bea pocetocite na fotografija, ovde nauciv mnogu i imase sto da vidam. Nekolku pati sakav da se otkazam na skroz od sajtot i da izbrisam se sto imam, no koga ke razmislam podobro i nema nesto kojznae sto da izgubam ako dzirnam ednas ili dvapati vo denot dali ima nesto novo i ubavo na sajtot, no se poretko i poretko gledam bilo kakov trud. Zal mi e sto sajtot ne funkcionira kako porano i sto novite clenovi (onie koi se raspolozeni za ucenje i koi se trudat) nemaat sto da naucat.
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 00:22
Imam cuvstvo deka "fotografite" od drugata strana se mali ili mladi deca koi so svoite mobilni telefoncinja so po 3 ili 5 MP kamera ili pak so digitalnite aparatcinja se si ckrapaat, pa posle si pustaat na idividi, pa se zabavljaat so smesni komentarcinja, pa si pisuat petki koi verojatno ne gi dobivaat naskolo pa ova im ide kao kompenzacija..."Mamo, kazi dragicka! Na foto idividi mi stavija petka! Uste dve petki i ke bidam skroz odlicen!!!"
Abe ne znam dal da se smeam ili ...
mislam oti ke se smeam
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 00:28
vrzalec напиша:
choonga напиша:
Janus напиша:
Eden e, drugite se ili bezopasni, ili izmisleni likovi. | јанус, можеби е еден ама е страшно отровен , а ги повлекува и останатите такви со плитка интелигенција околу него....мене ми е криво што ги нема убајте луѓе што ги спомнавте погоре, да ни фрлат по некој коментар, да не искараат, да не навредат конструктивно ако треба.... затоа не ми се ни постира повеќе.... знам дека фотката ќе се задави во тињата произведена од околните "уметници".... а изгледа и останатите така го доживуваат тоа...јбг, кога дојде најконструктивните коментари да бидат:5.што сакаме... то е... пропадната гемија | Ne sakam da povtoruvam, eve vo celost e ona sto i jas sakav da go kazam. Golem autsajder sum, znaci so poveketo ljugje od sajtot ne se znam licno, nemav moznost da odam sekoja sreda vo Mala Stanica, ne vleguvam vo dilemi, trilemi i raspravii, ne sum nekoj jak komentator, ne prakjam ni fotki kojznae kolku cesto, no sepak ostanav ovie 2-3 godini golem obozavatel i redoven clen na foto.idividi. Sigurno poradi toa sto ovde mi bea pocetocite na fotografija, ovde nauciv mnogu i imase sto da vidam.Nekolku pati sakav da se otkazam na skroz od sajtot i da izbrisam se sto imam, no koga ke razmislam podobro i nema nesto kojznae sto da izgubam ako dzirnam ednas ili dvapati vo denot dali ima nesto novo i ubavo na sajtot, no se poretko i poretko gledam bilo kakov trud.Zal mi e sto sajtot ne funkcionira kako porano i sto novite clenovi (onie koi se raspolozeni za ucenje i koi se trudat) nemaat sto da naucat. |
Epa toa i bese pricinata zosto ja otvoriv temava.
"...мене ми е криво што ги нема убајте луѓе што ги спомнавте погоре, да ни фрлат по некој коментар, да не искараат, да не навредат конструктивно ако треба..."
"...poradi toa sto ovde mi bea pocetocite na fotografija, ovde nauciv mnogu i imase sto da vidam..."
I mene toa mi nedostasuva.
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 01:42
vrzalec напиша:
Ne sakam da povtoruvam, eve vo celost e ona sto i jas sakav da go kazam. Golem autsajder sum, znaci so poveketo ljugje od sajtot ne se znam licno, nemav moznost da odam sekoja sreda vo Mala Stanica, ne vleguvam vo dilemi, trilemi i raspravii, ne sum nekoj jak komentator, ne prakjam ni fotki kojznae kolku cesto, no sepak ostanav ovie 2-3 godini golem obozavatel i redoven clen na foto.idividi. Sigurno poradi toa sto ovde mi bea pocetocite na fotografija, ovde nauciv mnogu i imase sto da vidam. Nekolku pati sakav da se otkazam na skroz od sajtot i da izbrisam se sto imam, no koga ke razmislam podobro i nema nesto kojznae sto da izgubam ako dzirnam ednas ili dvapati vo denot dali ima nesto novo i ubavo na sajtot, no se poretko i poretko gledam bilo kakov trud. Zal mi e sto sajtot ne funkcionira kako porano i sto novite clenovi (onie koi se raspolozeni za ucenje i koi se trudat) nemaat sto da naucat.
|
за Мала Станица. бев еднаш таму и да ви кажам право се уплашив од гужвата. мислам едно 30-40 луѓе на едно место, со фотоапарати, т.е. оружја в рака, триподи, дискусии, нешто што мислев дека ќе биде интимно, во камерна атмосфера, со 5-6, до 10 луѓе. мислам стварно беше големо изненадување за мене. не знам како е сега, знам дека тие состаноци се селеа и надвор од тој простор. но немојте да очекувате дека тие луѓе ќе бидат нон стоп тука и дека некој нон-стоп ќе ве „води“ некаде. убаво е сите да се вратат, ама ете, не можете некого на сила да го зачувате на едно место. а за тоа дека нема што да се научи, мислам дека идеите на Зоран, за почетници се баш интересно почетно четиво. со примери, т.е. фотографии, на кој со пример се покажува она што му е идејата. forum_posts.asp?TID=16449 - Edna ideja za pochetnicite-vramuvanje forum_posts.asp?TID=16421 - Edna ideja za pochetnicite-vezhbanje so kukli
http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 05:43
Ne mi e jasno kako moze eden gnom i dva-trojca looseri da unistat seriozna komuna. Site zivi zaminaa id FIV. Postiraat po drugi sajtovi, a tuka ne. Zosto? Pa ok, ne komentirajte, ama postirajte. Bar ke vidat sto e dobra fotografija, pa kolku i da kenjaat, ke naucat po nesto. Pa ke prestanat da kenjaat.
|
Постирано од: zatko
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 06:59
Da vi kazam pravo ne si odam ,me fati inaet ,...pa nemoze nekoja si budala da me izbrka od tuka ,.tolku godini sme na sajtov i sega nekoj si degen saka da se praj pameten,e nema doprva maki ke vidi,... i koj znae dali mu e Kosta pravo ime,vo Sydney nikoj nema cueno za nego
------------- www.blissvp.com
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 12:58
Glupo e mozda vaka da pocnuvam ama, uste koga se pojavi Aneta M. sto ne bese prv takov slucaj, na forumov povikav da se smirat strastite, da se razmisli podlaboko i da se trge suetata (podolu ke napisam kako jas se obiduvam da go napravam toa). Ona sto sakav uste togas da go kazam e deka pokraj povrshinata na inputot na toj user, koja bese bezobrazna, nekonstruktivna, drska i bespolezna jas citav i nekoj signal za slucuvanjata/sostojbata na sajtov. Imeno, za mene toa beshe nekakov indikator od koj mozese da se nauci neshto. Jas citav vo nejzinite komentari koi gi gledav kako losho kanalizirana teenagerska frustracija (citaj-userot se se buni za legitimni nesta od koi nekoi i mene ne mi se dopagjaat, ama toa go pravi na nelegitimen ili barem na nacin na koj nema da postigne nisto-odnosno ke go postigne sprotivnoto). Userot otide k*rban, za sto i samiot si se namesti, ama dzelatite ne naucija nisto. k*rbanot se iskoristi samo za da se isturi del od negativnata energija, akumulirana megju samite nas, vrz zertvenoto jagne, ok, ama smetam deka trbase i da naucime nesto. Povikav, da se obideme da ja razbereme porakata koja ni e pratena, da, ako ne se prevzeme nesto, deka se ke otide u qrac, kako sto, sega mozam da se qrcam: ete- vi rekov - gleate li sea i slicni trki-mrtki od koi nikoj nema korist, ama ne mi e toa namerata. Go spomnuvam seto ova za da mozeme da izvleceme nekoja druga pouka dokolku e toa mozno. Jas ne mislam deka Kosta e problemot, ni Goko, ni Fotografka SK, smetam deka nie, odnosno JAS sum problemot. Ne e problem sto zalutuvaat luge, ne e ni problem toa sto golem del useri ova go gledaat kako mk verzija za HI5, ili facebook. Nie niti mozeme nitu sakame da vovedeme cenzura. a smetam deka na sopstvenikot na portalot poveke mu e od korist da ima sto e mozno poveke useri/klikanja/akaunti. Siguren sum deka visokite artisticki kvaliteti ne mu se prioritet. Da se razbereme i da rascistime ednas za sekogas. Smetam deka sepak, vo odreden moment/period ovaa komuna prerasna vo mnogu pogolem levijatan ili kako sakate narecete go (bez negativni konotacii), koj vo sebe nosese mnogu silen kreativen naboj, frshtese na site strani. Ne e neskromno da potsetam deka povikuvav i na toa, deka treba da se nasoci taa energija ili ke pukne, i pukna kako fotografika (ne go mislam toa vo negativna smisla, ve molam ne me sfakajte maliciozno, obidete se da me sfatite konstruktivno) i pukna kako tikva idividi-ova da, vo negativna smisla!
Za razlika od mnogu ovde jas imam portfolio na photo.net od 2003, a na IV dojdov mnogu podocna. Svesen bev za nati-daj mi, svesen bev za algoritmite. No sepak, otkako napipav teren sfativ deka imam nekoja licna korist od toa ( jas sum ubeden deka site se vodime od nekakva licna korist, bez razlika dali e toa altruizam ili teroristicki akt), odnosno, poprilicno nauciv od sajtov. Ona sto mi e mnogu vazno da go kazam, i barav prilika toa da go storam e deka nekolku pati sakav da izbrisham celo portfolio zatoa sto mi se ogadi do kraj, ama nekako ne go napraviv toa. Em ne mi se otvarase portalot, ili ne mozev da brisam nekoja fotka i se otkazuvav i slicno. Ama doolgo vreme, od februari-mart do pred nekoja nedela nemav postirano fotografija. Pred 2-3 nedeli, sednav da brisam, posto skontav kako, ama aj vikam da procitam komentari. I ne izbrisav folio. Mi bvese kako totalno skrnavenje na trudot na lugeto koi mi postirale komentari tamu, ne za moite fotki, oti tie jas gi imam i na drugi mesta. Ama imav komentari za koi lugeto potrosile vreme, mozok, energija da gi napisat. Mi dojde kako frlanje hrana, kako rasipnistvo. Imam komentari od Zoran, od Bobi, Angel. i ona sto mene mi bese naj.... megju lugeto koi najmnogu mi komentirale i koi imale najkonstruktivni i nekako najfer komentari e Mire. I Toa se sluci za vreme na najgolemoto prepukuvanje megju mene i nego, koga nestata go preminaa granicite na vkusot i doblesta (barem od moja strana). mav poprilicno jaki i ambivalenti cuvstva vo toj uvid! Sfativ deka sum i jas vovlecen vo igrata na suetata i turbofolkot. deka na pogreshna strana "pukam". Odnosno deka i jas ja kanaliziram energijata destruktivno. Ne go pisuvam ova za da imate na so da placete dodeka vezete pixel po pixel, tuku, dokolku ne vi e dosadno, eventualno da dadam nekakov primer ili metafora na moeto gledanje na nestata.
Predlagav MEHANIZMI ili PROCEDURI ( i taka se zapukavme so Mire ). Smetam deka toa e ednistveniot mozen pat. Ne moze da cenzurirame nitu da ostavame da ne nosi strujata. Oti strujata e Turbofolkot. Pogore sakav so toa da poentiram ama zabegav. Komunava stana silna i nabiena so elektricitet. I iako ne bila toa namerata na gazdata, smetav(m) deka veke ima sila samata da definira nekoi pravila na igra. Predlagav i modusi kako toa moze da se napravi. Da ima nekoj dostoinstven nacin da se izdvojat fotkite napraveni so mnogu trud, mrzenje, nervi,elan i slicno od maceto vo trevkata so mojot nov mobilen. oti -pak da kazam-za gazdata i dvete se legitimni za sajtov!. DA. Ama legitimno e i da se izdvojat nekoi pokvalitetni. Staviv toa na diskusija i toa zavrshi kako sto zavrshi ( po moe segasno gledanje pocna od edno nedorazbiranje i prodozli kako strina na porta (bar ja bev takov) slepo i suetno, prepukuvanje) . Ovde, sakam da da se izvinam, dokolku e toa sega mozno, na site koi gi zamarav so takvite postovi i posebo na MIRE, zatoa sto smetam deka prema nego ja preminav granicata barem na pristojnost ako ne i poveke. Del od lugeto se svrtija na algoritmite i na gazdite, ne smetam deka toa e problemot. Algoritmite se tie sto se i ne se tolku strashni, ne veruvam deka mnogumina od nas imaat tolku mnogu sprecificni fajlovi koi izgledaat tolku nepodnoslivo razlicno ovde otkolku na drugi sajtovi. Na toa gledam samo kako eden drug nacin na pogreshno i neproduktivno nasocuvanje na energijata. I, moeto iskustvo mi veli deka sekogas lokusot na problemot bil, kosta, -nati-daj mi-ili veke sto. Iskreno, mene mi bese duri i na rab na neprijatno koga gledav kako mu se sipate na Kosta, koj e slucaj za sebe. I vo pravo e Janus, zarem eden smeshen user da razdrma do tolku? A tolku nervi i negativna energija da se isturi vrz nego, ne mi bese ubavo da vidam. SE SAMO NE JAS/NIE. Problemot e vo MENE, vo TEBE, vo NAS koi go tupime ovde. super se postovite na Zoran "za pocetnici" i ostali, ama se povtorno osamen obid, kako i moite, i na phoenix, i na Branko, i na m_p i na ostanatite. Prasanjeto e : IMA LI OVAA KOMUNA SILA/ZNAENJE/ENERGIJA/VESHTINA/NEDOSTATOK NA SUETA/MOTIV/POTREBA DA SE SAMOORGANIZIRA I IZDIGNE NAD TURBOFOLKOT ILI TEKTONSKITE POREMETUVANJA KOI SAMI GI PREDIZVIKAVME - KE NE ODNESAT I NAS?
oti, kako sto rece Igor, ovaj sajt e rassadnik a nie stanavme baobabi, ama ok, mozebi nekoj od tie baobabi cuvstvuva potreba da vrati malce vo tloto od kadesto porasnal i crpel energija. Ne mi e problem da si zaminam. Problem mi e da gledam kako se rasipa konstruktivnata energija koja postoeshe i se krnji za nisto.
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 12:58
puuu... kolkavo tekstishte sum iznapishal.... sorry
|
Постирано од: Glecin
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 14:00
hmmm........
shto zapochnalo da propagja zasluzhilo da propadne......! Sekoja civilizacija vo svojata osnova ima tendencija da propadne....rpoblemot e ako ne se sozdade nova!
Da ne bideme sega Jugonostalgichari, life goes on and life ( photography ) will find it's way to survive. Taa e vo nas .....ne e na foto.idividi....!
Se se menuva....nie vo znachitelna mera se promenivme vo poslednite 2 godini, se promeni svetot pa duri i Republika Makedonija...)..., no foto.idividi ostana ist....i sega i nie treba da ostaneme isti????.....I wonder why???? rabotite si se dvizhat treba da se dvizhime i nie....imame energija i ovie zbidnuvanja treba da ne spinuvaat vo druga nasoka. Prashanjeto e dali kje se dvizhime vo grupa ili kje se dvizhime sam po sam....i dvete opcii imaat mani i prednosti, jas lichno bi se dvizhel vo grupa i toa e isto legitimno kolku shto e legitimna odlukata da se dvizhish sam.
Sakale nejkjele moram da ve informiram deka porasnavme....ne sme vekje deca....detstvoto zavrshi....odgovornosite se poojavija....pragmatichnosta e vo igra.....detskite muabeti i talkanja zavrshija....itn.
Moram da vi kazham deka bev ovde zatoa shto vo znachitelna merka uzhivav vo razgovorot i druzhenjeto so vash*te intelekti i kreacii, zatoa ushte komuniciram so sekoj eden od vas i se druzham vo merka kolku shto razlichnostite ne zblizhuvaat. Vash*te kreacii poretko gi gledam pa uzhivam vo kreaciite na drugi, shto moram da kazham ne e da ne mi nedostiga. Kreaciite na mladite si se vo zarodish ....neka se borat ....jas gi pratam rabotite iako nemam vo momentot zhelba da komentiram....!
I na kraj ochigledno e deka nashata grupacija e vo kriza....i toa e ona shto site ne zasega. Nema vekje kreacii....mozhebi ima no nema mesto kade da gi vidime.....nema mesto kade da go kazheme svojot AH Ili UH na fotografskoto delo. I toa tezhi i toa se sobira i toa frustrira......! Se nadevam grupacijata vo koja chlenuvam nabrzo kje najde nachin da odgovori na vakvite sostojbi, ...sekako so promeni koi site kje ne zasegnat...no razmislite dobro pred da kazhete ili storite neshto zoshto sekoe kamche predizvikuva branovi..... !
FK Fotografika e ENERGIJA sakale vie toa da go prifatite ili ne....zbir e na site nas ....na nash*te emocii i intelekti.....proizvod koj vo momentov ne se dvizhi so tempo koe go nalagaat sluchuvanjata. Ochigledno e deka naskoro kje mora da se promenat nekoi neshta i se nadevam ili OCHEKUVAM konstruktivnost na sekoj eden od nas chlen ili poznanik vo nejzinata transformacija.
ne go svakjajte ova kako neshto strashno.....ova e neshto sosema prirodno i potrebno....alternativata e seto ova da zatai...ne mislam deka kompletno kje ischezne....premnogu e HUGE za da istoto se sluchi...no mozhno e da se zagubi
think about this in positive way.....!
bidete pozdraveni i ne go svakjajte zhivotot premnogu seriozno ne za drugo tuku e prekratok za da likot vi e so seriozna mimika postojano!
ViVA LA FOTOGRAFIKA
------------- There is more in life than books you know, but not much more!
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 14:03
imeno, ako ne usperav da bidam jasen, toa e mojata poenta, se menuvame i nie, mozeme li na najdeme modus idividendi - nacin na funkcioniranje koj ni e adekvaten ili ne? imame li potreba od toa ili ne ? za fotografika - ne se mesham - toa si e vasha rabota
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 15:28
Doktore ne se znaeme licno,no najlesno e covek da se otkaze koga ew najloso,znes kako velat na hrabrite ostanuva svetot
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 16:39
Pa mojot odgovor bi bil sleden,
Zatko: za mene bitno e KOJA E CELTA shto sakash da ja postignesh!? Dokolku e povrzana so chovechki zhivot ili IDEJA dovolno silna i odrzhana spremen sum da odam do kraj na mozhnostite so koj raspolagam, dokolku e DA DELAM elementarno obrazovanie i pravila na uchtivost na nepoznati lugje nemam nikakva namera so toa da se bavam povekje od ova do sega. Duri smetam deka e i premnogu.
Vo momentot potrebno e ovlastuvanje da se bavam so takva rabota...i povtorno bi razmislil....!
po prashanje na sajtot foto.idividi odamna se proiznesov. Potrebni se promeni od nivna strana, od nasha strana sredstvata za adekvatno uzhivanje vo fotografija se iscrpeni vo momentov.
Idividi vakov kako shto e pogodna pochva za niknenje na celokupnata chovekova glupost, loshotija, neintelegencija i slichno a za uzhivanje vo Fotografija e potrebno tokmu sprotivnoto prema tome dabome.....ako ima promeni ima ako nema nishto...I'm off...!
celo e koga ima se.....!
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 16:51
Good luck to you,..Mr Dr.....
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 16:56
mozda da vovedeme fotografska spomenica za padnati fotografi ? :-P ne mi zamerajte, pls
shto e so drugite ? ima li zainteresirani ?
|
Постирано од: emilio
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 17:22
"Se tece se se menuva"kako sto kaza mudrecot!
I so ovaa definicija treba da se poistovetime!Vsusnost i FIV e del od procesot na toa menuvanje.Nisto ne e postojano vo kosmosot.Trgnuvajki od ovaa vistina treba da bideme svesni deka energijata e menliva rabota,koja po svoj agoloritmicki pravila odi nagore ,pa povtorno nadole i na toj nacin funkcionira vecno.Vo momentov frekfencijata na energijata na sajtov e na mnogu nisko nivo,kako sto znaese da bide i na mnogu visoko intelektualno nivo!Od aspekt na psihologija IV e zapadnat vo dlaboka letargija i depresija,koja ja cuvstvuvame site,a ja manifestirame se otpor sprema samiot sajt.Toa podrazbira ignoriranje,ne postiranje na fotki,izbegnuvanje na komentari itn.Ednostavo kazano site sme vo dlaboka depresija.
Suma sumarum:problemot go lociram vo samite nas!
Sega malku za kvantnata fizika bez mnogu filozofiranje.
Vo momentot koga ke se soberat poveke poedinci so visoki umetnicki,intelktualni i moralni vrednosti,rezultira so napredok vo site gore navedeni sveri!Za toa se potrebni pozitivni misli,dobri fotki,komentari,realni vrednostii se razbira najvazno od se visok stepen na samodoverba!E toa e sto mu fali na FIV.Ostaven samiot na sebe toj ke funkcionira vo sprotivna nasoka karaktersticna na nesto sto go izgubilo smisolot za negovoto postoennje!
Za da go resime problemot so t.n. "propaganje"na FIV ne ni prostanuva nisto drugo osven so zruzeni sili na site foto vljubenici i entizijasti da prodolzat so istiot entuzijazam koj gi vodel so godini predhodno da ucestvuvaat vo gradenjeto na novi povisoki vrednosti.Vo sprotivno ni preostanuva samo da se "samosozaluvame"
na forumov!
------------- You create your own universe as you go along!
|
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 17:55
Auuu.... dobro kazzano
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 18:04
I jas povtorno ke ve pokanam da dadete praktichni predlozi i baranja za podobruvanje na vakviot idividi sajt, dodeka dozhiveeme da go vidime noviot. Od zhalenje i plachenje nema da imame nikakva korist.
1. Eden predlog, koj go dadov prethodno, beshe da im se ovozmozhi na moderatorite pristap vo delot za komentari na objavenite sliki. Ova definitivno bi bilo korisno za eliminiranje na komentari i repliki koi ne se na osnovno kulturno nivo.
2. Vtoriot predlog sto bi go dal e da se odbere grupa od, da recheme, pet chlena koi se dokazhani kako dobri fotografi i komentatori i da im se dade pravo na bodiranje od 20-50 bodovi po fotografija. Na ovoj nachin efektivno ke se spravime so "tonenjeto vo tinjata" na onie objaveni fotografii koi spored svojot kvalitet zasluzhuvaat pod itno da se najdat vo vrvot na top listata. Isto taka ova ke im pomogne na novite chlenovi da voochat sto e vredno za zabelezhuvanje i nauchuvanje od tehnikata na fotografiranjeto i umetnosta vo nea.
Vo momentov, za ater na spasuvanje na sajtov, bi preshol preku eventualnite zloupotrebi na vakvite ingerencii. Kako prvo, ne veruvam deka zreli lichnosti bi go pravele toa, a kako vtoro ne gledam nekoj podobar nachin za razreshuvanje na tekovnite problemi koi se povekje ne zadushuvaat i ne gledame nachin kako da gi sprechime.
Ako se slozhuvate so ovie predlozi ve molam javno da me podrzhite za da mozhe administratorot da se uveri vo nashata namera. Tehnichkite promeni sto ke treba toj da gi napravi se minorni i ne bi trebalo da pretstavuvaat nikakov problem za nego.
-------------
|
Постирано од: branko_k
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 18:18
baranjeto na visoki moralni i umetnichki vrednosti na otvoren internet portal, dostapen za site e vo najmala raka naivno...
siguren sum deka predlogot na Zoran bi dal podobri rezultati od segashnive, no da ne se zalazuvame: sepak ova e otvorena komuna, dostapna za site, nisto porazlicna od fudbalski stadion za vreme na utakmica, kade sto otsekogas ke vladee mediokritetot... mislam deka odamna kapacitetot na idividi ne moze da gi zadovoli nasite potrebi, zatoa se site kratki spoevi... vreme e da se smeni "bojnoto pole"... se razbira, koj saka i moze...
------------- http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 18:26
E sto treba Zoran da izlezeme pred sobranie i javno da protestirame???Pa bezbroj pati davavme predlozi(pogledni vo temata posvetena za Kosta)i na kraj sekogas zavrsuva so neuspeh.Poznato ni e deka moderatorite se ograniceni so svoeto deluvnje vo delot na (admin)istratorite,poznato ni e deka noviot sajt bese najavuvan da zapocne pred TRI celi godini i na krajot nisto!Sekako deka te podrzuvame no daj "pravec"vo koja nasoka da se dvizime.Ovaka sme kako "petli bez glava".
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 18:32
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16320 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16320
Ovde se zboruva za istiot problem i pogledni kako zavrsi na kraj!
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 19:00
Samo sto isprativ pismo do administaratorot. Se nadevam deka nabrzo ke dobieme odgvovor. Isto taka go pokaniv da se javi i na ovaa tema, pa taka site da ne izvesti kakvo reshenie ili kakov stav ke zazemat ovoj pat.
-------------
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 19:09
mozebi mozat na administratorite da im posluzat pravilata od bugarskiot foto-forum, kako urnek...
[URL= http://photo-forum.net/bg/index.php?TEMPLATE=pravila]
...normalno, ako imaat voopsto namera da menuvaat nesto.
"Quot homines tot sententiae"
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 19:14
Zoran K напиша:
Samo sto isprativ pismo do administaratorot. Se nadevam deka nabrzo ke dobieme odgvovor. Isto taka go pokaniv da se javi i na ovaa tema, pa taka site da ne izvesti kakvo reshenie ili kakov stav ke zazemat ovoj pat. |
Ajde "masala"da vidime sto ke se sluci!
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 19:38
kako i da e, ne treba da prestaneme so edna rabota: so objavuvanje fotki. Fakt e deka Idividi foto e EDINSTVEN vakov servis vo Makedonija. Sakam na nego da ima moi fotki. Bas mi e gajle kolku i kakvi ocenki ke ima. Postirajte, ne e tesko. Neka vidat decata, neka vidat novite. Ako nema sto dobro da gledaat, ke gledaat gluposti.
|
Постирано од: Bob Rock
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 19:55
Hej,neumorni ste,vi zaviduvam na energijata sto ja imate...Abe,sajtov nema administracija odamna..niedna navredliva poraka ne e izbrisana ,ne znam moze da gi ispcuete administratorite,da gi izvregjate moderatorite i porakite i togas ke ostanat neizbrisani ..nego,najblisku do ona sto go zamisluvame,a moze da bide i del od makedonska komuna e picasa web albums .. eve poglednete http://picasaweb.google.com/makmajaz - http://picasaweb.google.com/makmajaz Imate vash ogromen prostor,moze da si pravite albumi kolku sakate (do 500 fotki od album),moze da gi podreduvate ,da gi sortirate,da komentirate i brisete komentari..mana mu e sto odgovorite na komentari ne se vidlivi osven ako ne se pratat so share po mail ...da bidam otvoren komentarite sto gi dobivam od angel tamu mi pomognaa i te kako za podobruvanje na fotkite .. moze tamu da se napravi dobar krug i da se gledaat onie koi sakas da gi gledas ..so rss dobivas i info za novi fotografii od prijatelite ...
razgledajte gi opciite ... P.S. da ne go mesame flickr ,picasata e po zatvorena rabota (iako e svetski sajt) i moze da funkcionira kako dobra alternativa na "foto idividi vidi"
------------- _______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 19:58
Se slozuvam so Janus...i imam ideja:
jas licno ne poznavam nikoj od clenovite na FIV, no veruvam deka vie megjusebno cesto kontaktirate i se gledate...
napravete napor da se vratite(me) so svoite fotografii na sajtot taka sto pri postiranjeto nema da barate(me) ocenuvanje na fotografiite, so sto ke se razlikuvate(me) od "DRUGITE".
Nema da gi kritikuvate(me) fotografiite na "DRUGITE"... so eden zbor IGNORIRANJE na turbofolkiot na sajtot.
Da kometirate(me) samo fotografii koi zasluzuvaat komentar, na toj nacin lesno ke se izolira shundot...t.e site foto-fekalii ke isplivaat na povrsina, potoa treba da ostavime samo tekot na vremeto da gi odnese vo nevrat...
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 20:32
phoenix,
sme go pravele i toa, no problemot e sto na toj nachin neocenuvanite fotografii se izgubuvaat vo mnoshtvoto na onie drugite i nikogash ne isplivuvaat na povrshina. A toa ne e dobro nitu za dobrite fotografii, a nitu za novite chlenovi koi navistina sakaat neshto da nauchat.
Edinstvena opcija e takvite sliki da bidat pod itno lansirani kaj top-fotografiite. Zatoa predlozhiv da imame edno petmina komentatori i ocenuvachi (power-selectors) koi ke imaat potenciljal na bodiranje od 20-50 boda po edno ocenuvanje. Vo toj sluchaj tie ke gi "isplivaat" dobrite fotografii onamu kade sto treba da pripagjaat, a onie drugite neka odat so "sporovozechki voz" kako sto se sluchuva i sega. Vo toj sluchaj nema da ima nekoe drastichno vlijanie onoa "nati go - daj mi go" megju chlenovite ili dvojnite akaunti.
Inaku ovie power-selectors mozhat da bidat anonimni pri svoeto ocenuvanja, taka sto nikoj nema da mozhe da im prefrli zoshto bodirale onolku kolku sto bodirale. Neka ostane do niv dali nekoja fotografija treba da dobie 3 ili 30 boda, se razbira so komentar zoshto tolku ocenuvaat. Toa isto ke gi zashtiti od maliciozni komentari i ocenuvanja na nivnite fotografii.
-------------
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 21:08
Zoki, ne zboruvam za promeni na sajtot, tuku za naseto odnesuvanje. Nie vekje poodamna bevme kaj administratorite, i ni bese demonstrirano deka seriozno se raboti na nov sajt. Promeni na ovoj nema da se pravat do lansiranjeto na noviot. Tocka. Do togas, objavuvajte fotografii, komentirajte iskreno, i, po moznost, ne se raspravajte so kreteni.
Sovet, sto za zal cesto i jas ne go pocituvam: Ne se tepaj so svinja. I dvajcata ke bidete vo kal i gomna do gusha, a na svinjata toa i se svigja.
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 21:21
Eve i eden foto-doprinos:
Execution, Kosta solution:
|
Постирано од: choonga
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 21:32
еве јас продолжвам со сечење раце, ноѕе, глави
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 23:52
утакмиците завршија, да ја симнеме топката на земја. да не биде после како сашо, кажал нешто па сега изгледа за некои работи се кае. радикални изјави, па дури и наговестувања не водат кон ништо добро. не ми се допаѓаат такви работи. многу ми е криво што mire замина. многу добри коментари имав од него, дури во прво време не го разбирав, човекот се спушти на моето портфолио како јастреб и повеќе фотографии искоментира наеднаш. поучни коментари. што е добро, што е лошо. некои работи ги научив, некои сеуште не. има време, млад сум :) ама се уште немам фото(фобија). не се плашам од светлината. друго нешто не можеме да согледаме. овде, на овој простор се судруваат многу креативни умови. самото креирање било каква фотографија е само по себе креација. дали тоа ќе и се допадне на пошироката публика, тоа е друга работа. она што ние го немаме е целта на фотографиите! која е целта што овде објавувате фотографии, очекувате 300 поени и изложба организирана на крај на година? доволни се 60-тина луѓе и ете и тоа може да се случи. но не е ни тоа поентата. треба да ги насочиме нашите апарати, сите ние, кон некоја цел, кон нешто што можеме да го постигнеме. за моралот, злоупотреба на алкохолот, проституција, тежок криминал, па и папарацо фотки. ангажирано фотографско дружење. ќе имаме што да постигнеме и ќе можеме да се оценуваме по тоа, дали сме го постигнале или не. или на пример темите, фотографски. да ги издискутираме прво овде, па потоа да го бараме и фотографираме она што навистина се бара во темата. не е ова баш до толку едноставно. треба да се постават цели и да се движеме кон нив. а ако целта е да се елиминира некој, тоа обично обратно излегува, ги елиминиравме можеби оние кои не требаше. со бесцелно лутање низ разни правци во фотографијата, чудни обработки, па и фотографии со мобилни, што сепак се фотографии, но со слаб квалитет.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 06:18
Dogi, socijalno ili opstestveno angazirana fotografija se samo pravci. Cudnite obrabotki se isto taka pravec. Smetam deka e najmalku bitno koj so kakva fotografija se bavi. Vazno e nivoto, zelbata, pocitta edni kon drugi. Funkcioniranjeto kako komuna. Problem e ako se najdat 5-6 diletanti koi negiraat se sto e postignato, pravat drzaven udar i se proglasuvaat sebe za diktatori na nov pravec koj se bazira na sosema pogresen fundament...
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 06:50
Da ke izigravaat diktatori ama doma ovde samo ako im dozvolime
|
Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 09:44
phoenix напиша:
mozebi mozat na administratorite da im posluzat pravilata od bugarskiot foto-forum, kako urnek...
[URL= http://photo-forum.net/bg/index.php?TEMPLATE=pravila]
...normalno, ako imaat voopsto namera da menuvaat nesto.
"Quot homines tot sententiae" |
Bas go poglendav bugarskiot foto forum. Svetlosni godini se podobri. Kje im se priklucev da zborev bugarski . A, za FIV me mrzi da pisuvam.
------------- That is called grain. It is supposed to be there.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 10:00
svetlosni godini e premnogu golemo rastojanie, ene gi deka se, preku granica :) me raduva toa sto se malku ponapred od nas, ama poglednete desno, koj stoi zad niv, sponzor od felata. sto samo po sebe e ogromna razlika.
|
Постирано од: Mire
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 10:41
Prijateli,
Dilemata dali da se priklucam povtorno kon diskusiite me jade vece nekolku dena.
Mislam deka cuvstvoto na krivica e ona sto najmnogu me natera da se obidam uste ednas, da se obidam poinaku.
Prvo sakam da se izvinam sto na momenti, bez zla namera, predizvikav ugusuvanje na odredeni, od segasen aspekt konstruktivni, idei kako da se pomrdneme vo pozitiven pravec.
Dokolku toa nesto znaci, pobudite mi bea konstruktivni ... iako, nemozam a da ne se soglasam so ona sto go rece Saso: "...( jas sum ubeden deka site se vodime od nekakva licna korist, bez razlika dali e toa altruizam ili teroristicki akt)..."
Elem, mislev deka izmenite ce bidat vovedeni naskoro i ce ni dadat moznost poednostavno da se spravime so negativnite pojavi na sajtov. Linija na pomal otpor mozebi ... ne znam.
Ne me razbirajte pogresno, no ne znam ni kolku postoenjeto na "Kostevci i Gokovci" e negativna pojava. Za da odvoite zito od kukolj, vi trebaat i dvete.
Sekako, ubavo bi bilo koga i od kukoljot bi mozelo da se pravi nesto za jadenje ... kakvo li e duri togas "zitoto"! No za takvo nesto ce morame da se potrudime.
So rizik da zvucam pateticno (ustvari nema rizik - pateticno e), bi sakal da se izvinam za site gnjavazi i tupenja vo moj stil, na site a posebno na Saso! Ako nisto povece, vremeto pokaza deka bese vo pravo.
Jas, kako i mnogu drugi ovde, go zapostaviv kreativnoto! Site nie poinaku go dozivuvame toj del od sebe. Igor "go pusta nemirot od sebe", jas velam "ja vdisuvam scenata" ... ne e bitno kako ce go nareceme, pa duri ni kakvo e, bitno e da ne pridvizi!
Da ne ja tupam kako voobicaeno (ustvari ja otupev vece ama ajde):
Ne sum spremen na linc, no otvoren sum za sekakov pomalku ili povece
pristoen nacin na kanaliziranje na kreativnata energija na fotografite
na sajtot i sekako odvojuvanje na shundot od fotografiite koi se
kreirani so ljubov i osnovno cuvstvo za estetika.
Kolkumina od nas se spremni na ova da se sprotistavat so tvorenje i so otvoreno favoriziranje na ona sto vredi? Imame li dovolno kriticna masa na FIV, kako sto imame koga treba da se "izleze na teren"?
PS Verojatno ima utki i delovi kade ne sum bas jasen, no da go ostavime Marfi ovoj pat ... se sto moze pogresno da bide sfateno, please, neka ne bide pogresno sfateno
------------- Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 10:46
glad 2 read u again :-)... kolku i bizarno nekomu toa da zvuci
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 10:50
milo mi e sto te citam pak prijatele! se uste mi falat tvoite komentari na moite fotografii, ne deka mnogu sum naprednal, ama barem se obiduvam :)
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 10:52
Kako be nemame kriticna masa? I sam po sam ja imame, kamoli koga sme ekipa. Ajde, lets play again!
Stavajte fotki, komentirajte. Nisto poveke ne treba!
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 10:55
a za teren, mislam deka toa mi fali, eden otvoren seminar na teren, so iskusni uciteli. kako samo ve promasiv koga setavte so NG. za malku.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 11:07
so bi rekol Pierre, cheers 2 that, ke postiram, eve sega, odma, ama smetam deka treba seriozno nesto poveke...
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 11:14
Janus напиша:
Kako be nemame kriticna masa? I sam po sam ja imame, kamoli koga sme ekipa. Ajde, lets play again!
Stavajte fotki, komentirajte. Nisto poveke ne treba! |
Janus, Kolku i da e tazna vo momentov situacijatamoram da zabelezam deka ne zborev za telesna tezina
Ko ce se priberam doma, ce se obidam da najdam nesto pristojno i da napisam ponekoj pristoen komentar ... za pocetok.
------------- Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 11:19
сашо напиша:
glad 2 read u again :-)... kolku i bizarno nekomu toa da zvuci
|
Ne zvuci bizarno!
Zivotot e mizeren i bez asolni prijateli i bez asolni protivnici ... sto i da odbereme da bideme vo nekoja pobliska, ili podalecna idnina.
Eden izvesen period ni Colgate nema da ni pomaga, ama toa e.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 11:28
MIre prijatele,pa kaj si be ti mislev me napusti ama kako vikaat se ke si dojde na svoe,a za masa ic da ne beres gajle samo jas sum preku 100 kila E aj sega stavajte od tie ubajte kadra so gi cuvate pod pernica
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 13:16
Koga ja otvoriv temava mislev deka mojot post ke bide i mojot "oprostajni valcer" (sto bi rekol Kundera) so foto idividi....
Posle ovie nekolku dena vidov deka jadot i pozhigovinata koja mi ja stvorija photoshund (turbofolk) majstorite na sajtov vsusnost tleela kaj site vas...samo bilo prasanje na vreme koga ke eruptira vo napliv na pozitivna i kreativna energija.
Vi pozeluvam da vi potrae podolgo!!!
p.s. golema blagodarnost na Kosta, Goko i nivnite klonovi sto ne motiviraa da ne go napustime FIV.
Pozdrav,
Phoenix
|
Постирано од: KoKi
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 13:25
mnooogu zborite... ovoj pat ne se ni potrudiv da ve procitam
--------[Judith runs in, paniced.] Judith They've arrested Brian!! PFJ What? Judith They've dragged him off. They're going to crucify him. Reg Right. This calls for immediate discussion. Judith What?!? Rebel1 Immediate. Rebel2 Right. Loretta New motion? Reg Completely new motion. Eh, That, ah. That there be, ah, immediate action, Francis ... ah, once the vote has been taken. Reg Well, obviously once the vote has been taken, you can't act on a resolution 'till you've voted on it. Judith Reg, for God's sake, let's go now, please! Reg Yeah, yeah. Right, right. In the, in the ligh of fresh information from ah, sibling Judith. Loretta [Who's taking notes.] Ah, not so fast, Reg. Judith Reg, For God's sake. It's perfectly simple. All you've got to do is to go out of that door now, and try to stop the Romans nailing him up. It's happening, Reg. Something's actually happening, Reg. Can't you understand? Aaawoooooo!!!!! [She rushes out in a rage.] Francis Ooh. Ooh dear. Reg Hello... and a litle ego-trip for the feminists. Loretta What? Reg Ah, oh, sorry, loretta. Aah. Aah, read that back, would you? ...
------------- http://submit.shutterstock.com/?ref=61209%20">
N.Spasenoski-flickr
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 13:39
Koki ! da znaes samo kolku si vo pravo !!!!
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:49
OK imavme katarzicen moment na "olakshanje". smetam deka ne treba da zastaneme tuka, ajde da generirame idei kako ponatamu poz sasho
ps. ocekuvm sto poveke zainteresirani da ckrtnat po nesto
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 15:57
nema ponatamu.....tuka e negde krajot na diskusijava!
nie si se pottiknavme da kreirame ( iako nikogash ne sme prestanale ), sajtot nema da se promeni i povtorno za nekoe vreme kje se javat slichni problemi, kje bideme pofini i k*rtoazni vo idnina
i povtorno vo mala stanica kje se sluchuva se osven Fotografija, i povtorno nie kje bideme idividi dechki i so nas kje se bide samo zaradi zabava a so " Fotografite " neli zaradi fotografska serioznost...shto neli kaj nas normalno ja nema....nie sme samo za zabava.....!
A zabavata neli se rasipa denovive pa e dosadno....
SHTTO zarem ima FOTOGRAFSKA umetnost i odrzhanost i kaj nas ???
KADE E ?
Jas ne ja gledam.....ako treba da ja najdam na foto.idividi....se izvinuvam ama ne ja gledam nitu jas nitu golem broj od chlenovite na FK Fotografika i na diskusijava pogore.
KADE E ?
.............
NE .....NEMOZHE TAKA....DA DISKUTIRAME SAMO ZA ZABAVA....AJDE DA DISKUTIRAME ZA UMETNOST MALKU....AJDE DA DISKUTIRAME MALKU ZA POVEKJE POCHIT KAKO UMETNICI VO OPSHTESTVOTO I POSHIROKO
..............
Razberete jas sakam sebe si da se dozhivuvam kako kreator i umetnik i tezhneam kon toa a za toa mi trebaat nekolku raboti:
1. web portal MESTO shto kje ima tendencija da fotografijata ja izdigne na povisoko nivo na nivo na umetnost ( FOTO IDI VIDI E DA LE KU OD TOA )
2. stepen na samoizolacija za postignuvanje na "Fotografska" chistota na sopstvenoto vs. opshtestvenoto.
3. komiti po vokacija koi kje rabotat tvorat i se borat vo TAA NASOKA ( fotografijata da se izdigne na piedestalot na umetnost ) komiti so koi kje naucham povekje
4. obezbeduvanje na site preduslovi za dvizhenje, razvoj, progres, zreenje, tvorenje, impakt i sl.
5. NOV KOLOSEUM
So vashata diskusija jas go razbrav slednovo.....popravete me ako sum zgreshil....!
1. Da bideme poaktivni okolu FIV ( odlichno ime ..neodminlivo me podsekja na HIV te. seksualno prenosliva zaraza )
bez da bide FOTOGRAFIJATA KAKO UMETNOST voopshto i spomnata vo celava ovaa diskusija
Pa da ve prasham dali vie dokolku se dozhivuvate kako umetnici a ne kako potprdushi shto bi rekol sasho bi si dozvolile da bidete na mesto koe e tolku mnogu zagadeno so sekakov otpad...
PCOVKI, NACIONALIZAM, LINCH, GLUPOST, SHUND, TURBOFOLKERSTVO
???????????????????????????????????????????????????????????
I POSLE>>>>>>>>> SE ZHALITE DEKA VASHATA UMETNOST E TURBOFOLK>>>>>>>>>>>>I POSLE KJE JA POPRAVATE NA MESTO KADE NEMATE INGERENCII DA POPRAVATE>>>>>>>>
ODNOSNO NA TURBOFOLKOT KJE MU OBJASNUVATE DEKA E JAZZ
?????????????????????????????????????????????????????????????
Baram iskren odgovor od vas.......!?
dali smetate deka FIV ( HIV ) e mesto kade shto mozhe na realni osnovi da se praktikuva fotografski umetnichki pristap!
dali smetate voopshto deka treba fotografski da se izdigneme povekje i porazlichno od ova do sega
ako da
ve molam diskusijata da prodolzhi vo taa nasoka...!
pozdrav
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 16:24
turbofolkot tuka ocigledno se tretira kako jazz, stom sme spremni da pravime varijacii i improvizacii na istava tema od beskraj... se e veke kazano, ne gledam poenta za podlaboko kopanje koga grobot veke e dovolno golem... konkretni predlozi? postiranje na fotografii? ke se izbrka kosta? so what? i sto ponatamu? pak ke bide ova mesto na koe "ke mozeme da gi spodelime fotkite" i ke se "zabavuvame"... patetika... izvinete sto vi ja rasipuvam zabavata, ama se dodeka "se zabavuvame", se poveke toneme vo mediokriteot... ne sum videl fotka sto ke me voznemiri mnogu dolgo vreme... prasanjeto e: dali opadna kvalitetot ili kriteiumite narasnaa? bidete iskreni pred sebe si, ne se zalazuvajte deka se borite za nesto vozviseno, ova e samo barata od koja ne se izleguva zatoa sto vodata vi e mlaka - ni preladna, ni pretopla... brchkanjeto vo nea deluva zadovolitelno, nisto poveke...
------------- http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 16:43
Kontradikcii,Kontradikcii,Kontradikcii, pa vie me napagavte koga jas go velev istot pred godina dena,a sto sega vi se krena rejtingot pa ne vi e do fiv i demek se bilo patetika,pa dajte nesto a ne samo malodusnost
|
Постирано од: itan14
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 16:51
branko_k напиша:
...se poveke toneme vo mediokriteot... ne sum videl fotka sto ke me voznemiri mnogu dolgo vreme... prasanjeto e: dali opadna kvalitetot ili kriteiumite narasnaa?...
|
Izvini st ote vadam od kontekst, iako toa ne e ubavo, no namerata mi e pozitivna pa ke mi prostis.
1. Definitvno narasnaa kriteriumite, zatoa sto gledam po sebe i po drugite deka narasna samokriticnosta. Toa e dovolen pokazatel za toj del. 2. Kvalitetot mislam deka vo momentov e polos zatoa sto delata ne se objavuvaat. 3. Po takvi ubavi serii na flickr, surfot po IV, trci-trci pa najdi nesto zamoruvaat, i so toa fo pravat pofrustriracki IV. FAKT- Ne mozeme da se merime so Flickr po kvalitetot, no sepak mislam deka kako edinstven sajt vo MK so takva tematika, treba da go neguvame, kolku sto mozeme.
-------------
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 16:59
itan14 напиша:
...FAKT- Ne mozeme da se merime so Flickr po kvalitetot, no sepak mislam deka kako edinstven sajt vo MK so takva tematika, treba da go neguvame, kolku sto mozeme...
|
fotografijata ne pocnuva i ne zavrsuva vo Makedonija... daleku od toa... sledstveno: ako apsolutniot kvalitet e na drugo mesto, celta ke mi bide toa drugo mesto... ako e makedonski sajt, ne znaci deka po default treba da mi bide fotografski prioritet, patriotizmot i umetnosta se dva razlicni poimi...
ps: ne mi e celta da vi kazuvam sto da pravite, samo go iznesuvam svojot stav. dali mi se krenal "rejtingot" (kako sto veli zatko) ili ne, ne e apsolutno vazno. you're missing the point!
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 17:07
Ne be momce ne e rabotata vo toa koj sto svaka ,tuku sto imam videno mnogu koj sto bile polni so sebe,koj sto mislele deka tuginecot ke me saka pojke od svojot,ona tipicnoto makedonsko vo koe sekogas gledal so potsmev na svoeto,koj sto nikogas ne sakal da svati deka naseto e ubavo,i sekogas trebalo da se sluci najlosoto pa da go priznaeme svoeto,.... kako rekle starite"nemam maka od turcinot ama janicarot mi ja izgore dusata"
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 17:17
Me interesira samo sto dobivate,dali vi se isplati objavuvanjeto po drugite sajtovi(konkretni odgovori sto se dobiva)a ako ne togas zosto da gi kitime stranskite sajtovi a ne svojot
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 17:32
znaci, megju beloto i crnoto ima mnogu nijansi na sivo. ne rekov deka e podobro objavuvanjeto na stranski sajtovi... fotografijata ne pocna so internetot, mislam deka vie poiskusnite go znaete toa...
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 17:34
I? ne mi odgovori na prasanjeto
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 17:38
|
Постирано од: aboskovski
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 17:41
Jas ne sum bas nekoj "wannabe" umetnik, poprvo bi rekol deka sum rekreativec - turistiscki fotograf. Nemam ambicija/iluzija deka ke stanam golem fotograf, znaci mojot pristap e potpolno naiven i od rekreativna priroda. Zatoa i ne se custvivam mnogu zasegnat (sto/kako ponatamu?) Se nadevam nema da me osudite poradi lakonskiot pristap, no podobro toa otkolku da vezam naokolu vo imeto na nekoja vozvisena umetnost (a, ne e taka).
NO, bez ogled na pobudite, vo potpolnost mozam da se slozam i da gi potvrdam zborovite na nekoi od prethodnite diskutanti (sto e idividi? -> "PCOVKI, NACIONALIZAM, LINCH, GLUPOST, SHUND, TURBOFOLKERSTVO" ). Potocna definicija - zdravje!
I dzabe e ova povtrorno obedinuvanje, obnova, ne znam kako da go narecam, koga po 2 nedeli pak ke se pojavi nekoj Kosta, Hermes, kletiot Grk, Fotografka M,... ili pak Dr. FROJD - licno !!! (patem, se sekavate na Dr,. Frojd i grupnata psihoanaliza -> kreiranje na profil za sekoj ucesnik vo kavgata?)
I ne e samo toa, mi preci sto sajtot e kompletno otvoren i neselektiven. I da NE sakam, MORA da gledam i slusam 'talenti' od sekakov vid (ne sum zloben, nemame site isti pogledi na fotografijata) , MORA da gledam fotografski nasoki koi ne me interesiraat, MORA da gledam gluposti od familijarni albumi, MORA da bidam publika na nerealizirani umetnici, MORA da trpam mudruvanja na fotografski metuzalemi, MORA. ova, MORA ona...... Ednostavno, nemam moznost na izbor.
Kolku i da ne sakate da prifatite, eden golem del od prethodnite konstatacii se dolzi na losiot dizajn i koncept, koj ocigledno nema da se smeni.
Ne se otkazuvam, imam nekoi "dragi" lugje tuka (mnogumina si zaminaa!), no i nemam bas nekoja golema zelba za ucestvo.
Resenie - nemam! No, kako obicno biva, na krajot sekoj ke si go najde sopstveniot pat do licna sreka i ispolnuvanje (bilo kakva i da e).
Pozdrav
-------------
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 23:32
Na direktni prasanja, direktni odgovori. Licni. Subjektivni. Naivni.
Fotografijata ni pocnuva ni zavrsuva tuka. Durlovska tuka pee. Simon tuka sviri. Milco tuka snima filmovi. Ne samo tuka, ama i tuka.
Zatoa, ke objavuvam tuka. Ke se boram tuka. Ke se raspravam tuka. Oti sum od tuka. I ne se otkazuvam.
Da, lokal patriot sum. da, ne sum golem fotograf. da, ima mnogu turbo-folk, a retko jazz vo moite fotki. Ama ima i etno. Nasi lugje. Nasi mesta. I ke gi ima na nasiot edinstven makedonski sajt.
Kolku od vas nema da se slozat deka balkanot e prokleto mesto? Deka na rabota ne ne cenat, deka politikata ni e losa? Pa pak sme tuka. I tie sto zaminale, tuka se. A sakam da se druzam i so Zatko, i so Emil, i so site vas. Nikade na drugo mesto nema da se sobereme vo tolkav broj. I, zatoa vredi. Barem za mene. Jas ostanuvam, koj saka so mene bujrum. Koj ne saka, doviduvanje. Zbogum ne vi vikam, ke se vratite...
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 23:41
Ti znaes,jas sum sekogas tuka,tamu ili doma,crrno tikvesko,daj po edna zta pa neka umrat dusmanite
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 00:26
ok, gi slushnavme lugeto koi nemaat optimistiski predviduvanja za
idninata na komunava, ima li takvi koi mislat deka moze nesto da se
napravi ?
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 00:28
Da, be Saso, moze da se objavuva, i/ili da se komentira.
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 00:56
сашо напиша:
ok, gi slushnavme lugeto koi nemaat optimistiski predviduvanja za
idninata na komunava, ima li takvi koi mislat deka moze nesto da se
napravi ?
|
moze ...samo treba da se izdvoi kakolot:
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=53849
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=53848
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=53817
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=53809
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=53808
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=53779
i t.n.....
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 01:55
phoenix напиша:
i t.n..... |
Zasrami se. So koe pravo????? SRAM DA TI E
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 02:53
zatko напиша:
Me interesira samo sto dobivate,dali vi se isplati objavuvanjeto po drugite sajtovi(konkretni odgovori sto se dobiva)a ako ne togas zosto da gi kitime stranskite sajtovi a ne svojot
|
Eve jas kje ti odgovoram na tvoeto prasanje. So tocki i podtocki .
1. FIV kako sto kaza Angel e prepoln, so nemoze, vaka, nemoze onaka.... vcera sakav da postiram fotka na FIV koja istata ja staviv na flickr i mi vika OP ne moze, mora da e 600x400, a mojata bese 600x383. Znaci deka za flickr e dobra, a za FIV ne e dobra. I pazi paradox, na flickr nema ogranicuvanje na kolku MB kje bide fotkata, dodeka na FIV mora da e 1MB max. KATASTROFA.
2. NA flickr ako sakam kje stavam i 10 fotki odednas. Na FIV kje cekam sledniot kalendarski den. KATASTROFA.
3. Na flickr mozam se da izbrisam ili da popravam (komentari koi sum gi ostavil) vklucitelno i da gi izbrisam i tugite komentari od moeto delo. Na FIV ako nekoj pocne da te pljuka na tvojata fotka kje treba da places na forumov...... OVa e KATASTROFA NA KUB.
4. Na flickr ako sakas da vidis odredena fotka pogolema, toa izgleda vaka http://flickr.com/photos/tegla/541141558/sizes/l/ - http://flickr.com/photos/tegla/541141558/sizes/l/ dodeka na FIV moras da ja prezemes. Zosto? Da mi fakja mesto na diskot i da mi prai gjubre? ILi da si zemam obvrska da brisam? CHUMU? TOTALNO NEFUNKCIONALNO.
5. Algoritmot na flickr e serozen, dodeka na FIV mora da im napomenes da va prevzemat za da vidat deka fotkata nema blur +5 vo photoshop. ZAOSTANATO.
6. Na FIV ima boduvanja, pa nekakvi si TOP ova, TOP ona..... Na flickr ima "favourite", ako nekoj toa go kliknal znace deka obrnal vreme na mojata fotografija, i uz put mu se zasvigjala. Na FIV nekoj kje mikaze deka mojata fotka bila za 4+. ABE AJDE. Na FIV sekogas delev petki na tie sto mi se svigjaat kako zamena za "FAV".
7. Na flickr nema selekcija od administratorite kakvi fotki kje se postiraat, Selekcijata ja pravis samiot. Sto sakas toa kje gledas. Ako sakam da gi gledam tvoite fotki kje te markiram kako kontakt i kje gledam sto se postiras.
8. Ima grupi za se sto kje vi tekne. Nema sto nema. Eve Zatko kako na profesionalec so specijalnost svadbi bi ti preporacal da pobaras vo grupite "Wedding" kje najde odprilika ova: http://flickr.com/search/groups/?q=wedding&m=all - http://flickr.com/search/groups/?q=wedding&m=all Samo ovaa grupa http://flickr.com/groups/weddingphoto/ - http://flickr.com/groups/weddingphoto/ ima preku 12.000 clenovi, preku 60.000 fotografii ipreku 3000 diskusii. http://flickr.com/groups/weddingphoto/discuss/ - http://flickr.com/groups/weddingphoto/discuss/ Duri vo samata grupa mozes da baras spored nesto sto te interesira. Jas od zafrkancija kliknav da baram Hasselblad i mi izleze ova. http://flickr.com/search/groups/?q=hasselblad&w=12344565%40N00&m=pool - http://flickr.com/search/groups/?q=hasselblad&w=12344565%40N00&m=pool a ako sakas i da gi gleda fotkite po drug redosled mozes i vaka http://www.flickriver.com/groups/weddingphoto/pool/interesting/ - http://www.flickriver.com/groups/weddingphoto/pool/interesting/ A, ako sakas mozes i da baras odreden termin i po forumite na grupite. Pa ti vidi dali nesto kje naucis na Flickr ili na FIV..
Ima uste mnooogu.....
FLickr e vistinska foto zaednica. Ima sekakvi fotografii, ama sam kje biram sto kje gledam. Duri ima i Makedonski Grupi. Internet e internet, nema vekje nas, vas sajt. Ako sakam i na eskimski foto sajt kje objavuvam. Jas sum doma, vo Makedonija, a dali e sajtot makedonski ili indiski, bas mi e gajle. I mnogu mi e kejf koga tipovi so vakvi portfolija kje mi iskomentiraat ili kje mi stavat "fav" http://flickr.com/photos/ursbernhard/ - http://flickr.com/photos/ursbernhard/ http://flickr.com/photos/hiro-fd/ - http://flickr.com/photos/hiro-fd/ http://flickr.com/photos/pluto_003/ - http://flickr.com/photos/pluto_003/ http://flickr.com/photos/tino-photography/ - http://flickr.com/photos/tino-photography/ Koga vakov tip kje mi iskomentira, togas si go lecam egoto Se ubeduvam deka ete i na nekoj drug na drug krej na svet mu se dopagja toa sto go rabotam. PA jas na FIV se osekjav kako crno prase. Retko, retko nekoj fotografira na film. Na flickr mozam da si najdam "Brothers in Arms "
P.S. Me vadi od takt mesanjeto na patriotizmot so postiranjeto so FIV.
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 03:11
I zaboraviv da gi spomenam nekoi specificni grupi na flickr
Razvivanje so Instant Kafe http://flickr.com/groups/53495661@N00/ - http://flickr.com/groups/53495661@N00/
Kolor filmovi vo B&W hemija http://flickr.com/groups/c41inbw/ - http://flickr.com/groups/c41inbw/
Large Format http://flickr.com/groups/largeformat/ - http://flickr.com/groups/largeformat/
Alternativni procesi http://flickr.com/groups/altprocess/ - http://flickr.com/groups/altprocess/
Za digitalni metodi da ne praam muabet kolku mnogu grupi ima
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 03:44
Tegla pak ne mi odgovorivte na prasanjeto sto korist imate od toa A za fliker ne mi kazuvajte za svadbi ne mi treba reklama i vaka neznam kaj da se svrtam pobrgu, Umeren sum od luge koj sto mislat deka se e ,.................... ne vredi site se zamisluvame deka sme vo sema,steta, Samo da vi kazam neznam sto ikako rabotis kaj nas i ti i branko i site drugi no daleku sme nie vo makedonija od nivoto na drugite zemji,nisto personalno bez navredi A tuka mi kazuvate za stranski sajtovi, videla zabata deka konjot se potkovuva pa i taa krenala noga I neka ne te vadi nisto od takt,za patriotizam nemojte da zboruvate i razmisluvate bidejki i toa go mesate
Mnogu bre momce ima vo tebe samobendisanost,...... I molimte ne mi kazuvajte sega jas rabotam vo YV,ili drugi bajki zborete si go toa megu sebe
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 03:48
I kolku samouvereno nastapi,eve jas ke ti odgovoram so tocki i potocki Mizi asan da ti baam NIsto ne mi odgovori kaza samo tehnicki prednosti na fliker sprema fiv
Sto KORIST IMAS???????????????????????????????????? aloooooooooooooooooo ne se odnesuvajte kako da ste go izmislile zivotot,i pred vas praele umetnost a bogami i posle va ske se sodava umetnost
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 04:00
A za tvoja informacija(tegla)nemam vreme jas da stavam po deset fotki na sajtovi,edinstveno kaj sto stavam i toa retko e na FIV, isto taka za tvoja informacija mojata kompanija raboti od videoprodukcija,film(35mm)reklami i fotografija samo da znaes deka znam sto kazuvam koga ti gi spomnav gore navedenite raboti,zapoznen sum i kaj nas a i posiroko sto i kako se raboti zatoa me nervira koga ke pocnat da mi drzat lekcii za toa sto i kako se rabotelo vo svetot
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 04:24
zatko, edinstvenata prednost sto mozham jas da ja zabelezham e shansata da se pripadne na edna golema megjunarodna komuna, a so toa i da se ostvarat kontakti so povekje lugje koi imaat slichni intresiranja vo fotografskata tehnika i umetnost.
Za nekoj toa mozhebi e vazhno, a za drug verojatno ne... site sme razlichni.
-------------
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 04:43
Zoran ti bi trebalo da znaes,biznis relacii ne se ostvaruvaat na fliker ili photonet i mnogu drugi se znae sto treba ponuda kvalitet profesionalnost,a ne prazna slama toa najmalku gi interesira
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 08:52
Tegla напиша:
phoenix напиша:
i t.n..... | Zasrami se. So koe pravo????? SRAM DA TI E |
tegla, seriozen si?
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:16
zatko напиша:
A za tvoja informacija(tegla)nemam vreme jas da stavam po deset fotki na sajtovi,edinstveno kaj sto stavam i toa retko e na FIV, isto taka za tvoja informacija mojata kompanija raboti od videoprodukcija,film(35mm)reklami i fotografija samo da znaes deka znam sto kazuvam koga ti gi spomnav gore navedenite raboti,zapoznen sum i kaj nas a i posiroko sto i kako se raboti zatoa me nervira koga ke pocnat da mi drzat lekcii za toa sto i kako se rabotelo vo svetot
|
Zatko, ne moras da stavas fotki na sajtovi, nikoj ne te tera, pa ni jas sega.
Ubavo ti napisav sto se prednostite, a ti ako ne gi gledas ili ne sakas da gi vidis, toa si e tvoe razmisluvanje i go pocituvam.
A, za nivoto na rabotata vo MK i Australia ne sakam da praam muabet,
ama kolku da znaes deka nema vo AUS podobar profesionalec vo mojata
rabota od mene. Toa ti go tvrdam. Ne deka sum podobar, ama ne sum ni polos.
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:18
phoenix напиша:
tegla, seriozen si? |
Kako bi bilo nekoj tvoite fotografii da gi spomnuva taka? Ne velam deka se dobri, ama nikoj nema pravo da gi trgne na sajt kako FIV, Flickr, Photo.net, itn..
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:27
Tegla,nikade ne rekov deka nema da stavam fotki naprotiv sum protiv site koj se protiv sajtot,a kade toa si rabotel 35mm film ako moze da se znae
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:32
Tegla po sto zakluci deka svadbite mi se specialnost
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:33
zatko напиша:
Tegla,nikade ne rekov deka nema da stavam fotki naprotiv sum protiv site koj se protiv sajtot,a kade toa si rabotel 35mm film ako moze da se znae
|
Go izeditirav postot, nema potreba da se ubeduvame koj sto kako, deka muabetov vodi kon raspravija, a najmalku toa go sakam so nekoj na forumov
Pozdrav.
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:36
zatko напиша:
Tegla po sto zakluci deka svadbite mi se specialnost
|
Kolku sto mi teknuva na tvojot sajt imase najmnogu takvi fotografii. Gledam sega deka se poprava, dopolnuva ili sto i da e. Ne e bitno. Ne gledam na svadbite kako loso. I toa e odlicen biznis koj i jas bi go rabotel bez problem.
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:41
zatko напиша:
|
Pocnuvajki na FDU koga studirav Filmska Montaza, pa mnogu, mnogu..... Sepak toa studirav - Film. I toa mi e profesija - Filmska Montaza i Postprodukcija.
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:44
prvo sto rabotis,(mislam sto ti e specialnost) a za toa dali si dobar ili los drugi ke kazat,vtoro najmalku sakam karanje narocito so svoi luge makedonci,ako nesto sum rekol a da ne ti se bendisalo slobodno kazi I stvarno ako si tolku dobar kako sto tvrdis zosto ne prosetas malku do Avstralija pa moze i zaedno da izrabotime nesto
No hard feelings
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 09:45
koja godina bea studiite?
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 10:03
Tegla напиша:
phoenix напиша:
tegla, seriozen si? | Kako bi bilo nekoj tvoite fotografii da gi spomnuva taka? Ne velam deka se dobri, ama nikoj nema pravo da gi trgne na sajt kako FIV, Flickr, Photo.net, itn.. |
E vidi Tegla, bas vo toa e i poentata...takvite fotografii i treba da bidat "trgnati",ne bukvalno neli.
Znaci ne bukvalno odstraneti od sajtot (fakt e deka na sajtot sekoj moze da postavi fotografija i nikoj nema pravo da mu ja trgne) TUKU GRUPIRANI POSEBNO.
Na avtorite na vakvite fotografii (se vklucuvam i sebesi) im trebaat konstruktivni komentari od majstori ,kako tebe na primer, koi ke gi navedat sto treba da izmenat vo svojata rabota so sto bi naucile poveke za fofografijata.
Na FIV nedostasuvaat STRUCNI komentari... ama za toa treba malku entuzijazam i nesto poveke energija od strana na profesionalcite , koi sekako gi ima na sajtov.
Za toa sajtot e i padnat na bazalno nivo.
p.s. uste ednas,
koga gi posociv fotografiite, celta mi bea tokmu fotografiite, a ne avtorite!
(btw Tegla, ne mi objasni poradi sto da se zasramam?!)
Pozdrav,
Phoenix
"QUOT HOMINES TOT SENTENTIAE"
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 10:24
zatko напиша:
prvo sto rabotis,(mislam sto ti e specialnost) a za toa dali si dobar ili los drugi ke kazat,vtoro najmalku sakam karanje narocito so svoi luge makedonci,ako nesto sum rekol a da ne ti se bendisalo slobodno kazi I stvarno ako si tolku dobar kako sto tvrdis zosto ne prosetas malku do Avstralija pa moze i zaedno da izrabotime nesto
No hard feelings
|
Sum razmisluval za idenje nadvor, ama ete nekako ne izleze taa rabota, ne bev uporen. Brat mi bese uporen i ete sega ima dve deca vo USA.
Inaku da se vratam na temata. FIV vs. Flickr. Toa sto go spomnav Flickr i kakva korist imam jas od toa bese deka jas na Flickr mozam da naucam nesto. Zaednicata e golema i za sekoe prasanje moze da se najde odgovor. Baranjeto klienti e druga rabota, i toa ne zavisi od Flickr ili FIV
Inaku za studiranjeto - se zapisav 1992, diplomirav 1996. Odamna si igram so film i video.
A, za sorabotka moze i vaka. Ako ti treba animacija, kazi... Kje ja napravime ovde
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 16:02
Iskreno vi blagodaram na site za vremeto i energijata koi ste gi vlozile na moite fotografii. Posebno na Angel, Mire, Bobi, Zoran, Pece, Skaro, Stole, Janus, Milena i site drugi na koi vo momentov ne mozam da se setam. B good
|
|