Спасение
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15913
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 06:00 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Спасение
Постирано од: AlDra
Наслов: Спасение
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:13
Инспириран од синоќешната дебата и од основното непознавање на Христијанската вера, решив да ја направам оваа анкета како би го испитал мислењето на форумџииве по ова прашање. Па повелете гласајте и оставајте коментари зошто сте гласале баш така.
|
Коментари:
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:20
pa normalno da go prifatis Isus i ne znam koj bi ti rekol poinaku,aman
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Постирано од: stevompc
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:20
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:23
Sunny напиша:
pa normalno da go prifatis Isus i ne znam koj bi ti rekol poinaku,aman |
Синоќа и ти беше сведок дека некој поинаку се изјасни. Човекот се декларира како Христијанин. Доказот дека не зборувам од инает ќе ги најдете во темата ,,Општо и неврзано’’.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:23
pa ako ne se javi nekoj musliman inace od ovie opcii so se ponudeni sekako deka site ke go odgovorat istoto, na to se sveduva hristijanstvoto zato se vika hristijanstvo, pa duri i pravoslavnite neli se hristijani
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:24
Да го прифатиш Исус за твој спасител е единствената опција за спасение.
------------- I love Daphne Millbrook.
|
Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:37
a da stavese opcija * i site gore navedeni*?
------------- + Љубовта покрива многу гревови +
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:41
Сите горенаведени вклучувајќи ја и шестата?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:42
pak tebe ne ti e dovolno evangelieto, pa ke dodavas amandmani, kako sto dodavaat vo momentov tvoive sefovi vo kalista?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:46
Maran Ata напиша:
a da stavese opcija * i site gore navedeni*? |
Маранатке од каде најде ти дека не е доволно са да веруваш дека Исус умре место тебе и те спаси, туку дека треба и да постиш, да палиш свеќи, да даваш дарови... за да бидеш спасен? Основен предуслов е токму тој, како што Самиот Исус рече.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:01
И ти ли сега Маранатке пак ќе бегаш од прашањата? Мислев дека си достојна и дека ако си згрешила ќе си признаеш и ќе се покаеш но гледам тоа изостанува. Не знам и зошто се мачам со вас, кои сте глуви и слепи имајќи и уши и очи!
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:08
Ne rekov deka ne treba da se veruva deka Hristos umrel za nas - Bog da me cuva od takvi raboti!!!!
Anketata ti e Sto treba da storis za da bides spasen?
A jas ke se nadovrzam - ako samo veruvas a nemas dela - mastaj si deka ke bides spasen, ama nema. Pokazi mi gi delata za da ja vidam tvojata vera! Poznato ti e ova???
I da, i da se davaat pari vo crkva. Jas sakam da dadam pari v crkva zatoa sto potoa jas sum taa sto ke odam i ke se molam vo nea. Sakam da mi bide sredeno tamu kade sto ke se molam, a ne da tleni so godini, za na kraj da se rusi i da se cudam kade ke se molam.
By the way, nemoj da mi kazes deka vie ne davate pari v crkva, i deka opstanuvate od vozduh!
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:09
Според ставот кој јас го имам(учењето на прахристијанската заедница http://www.universelles-leben.org/makedonski/frameload.html?/makedonski/wir_ueber_uns/was_ist_universelles_leben.html - Универзален живот ) ниедна од опциите наведени во анкетата.
Спасението се одвива само преку остварување на небесните закони: Десетте Божји заповеди и Исусовата Беседа на Гората, активно во практичниот живот на поединецот. А тоа не оди преку ноќ...
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:09
I ovaa anketa voopsto ne ti e realna, zatoa ne mi postavuvaj prasanja na ovaa tema - ne me interesira!
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:12
Maran Ata напиша:
Ne rekov deka ne treba da se veruva deka Hristos umrel za nas - Bog da me cuva od takvi raboti!!!!
Anketata ti e Sto treba da storis za da bides spasen?
A jas ke se nadovrzam - ako samo veruvas a nemas dela - mastaj si deka ke bides spasen, ama nema. Pokazi mi gi delata za da ja vidam tvojata vera! Poznato ti e ova???
I da, i da se davaat pari vo crkva. Jas sakam da dadam pari v crkva zatoa sto potoa jas sum taa sto ke odam i ke se molam vo nea. Sakam da mi bide sredeno tamu kade sto ke se molam, a ne da tleni so godini, za na kraj da se rusi i da se cudam kade ke se molam.
By the way, nemoj da mi kazes deka vie ne davate pari v crkva, i deka opstanuvate od vozduh! |
edno e da davas pari vo crkva, a sosema drugo e da imas pogresno veruvanje koe sekako na popovite mnogu im odgovara, deka i toa e neophodno za spasenie.
taka siromasnite spored vas nema da vlezat vo Carstvoto Bozjo, a jas kako da se sekjavam deka Isus kaza "Blazeni se siromasnite/bednite".
znaci Bog veli blazeni, mpc veli prokleti. za sekoja edna rabota ste naopaku.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:27
Верата треба да произведе дела во човекот. Верата во Исус е она што не спасува. Инаку немаше потреба Исус да умре на крстот. Ќе беше доволно секој да запали свеќа и да му биде простено. Ниедно наше дело не ќе не спаси ако немаме вера во Божјиот Син- Спасителот, ако не веруваме дека Тој не спаси, ако не Го поканиме да дојде и да живее во нашето срце како наш Господ и Спасител.
Патем, само една молба до сите православни: работете малку со оние чијашто вера е слаба. Како дозволувате вашите браќа и сестри да немаат основни познавања од верата?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:33
aman sega koj vi rekol dek parite se za spasenie, parite se za da ja pomognis crkvata, zs ne znam dali znaete ima struja, voda, plakaat danok na drzavata, odrzananje, pa za plata na lugeto vo crkva, zs i tie imet familija za izdrzavanje, a nikade ne vika deka parite se zadolzitelni tuku za pokrivanje na tekovnite trosoci na crkvata i ne prajte se sega site na budala kao ne vi e jasno
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 17:33
jas ne rekov nisto, prasaj si ja sestrata maranata.
|
Постирано од: fileo
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 19:39
Isus rekol:
" ne sekoj koj mi veli Gospodi, Gospodi ke vleze vo carstvoto Nebesno, no onoj koj ja ispolnuva voljata na Mojot Tatko."
ne treba samo da priznaes deka si Go primil Isus za Spasitel, no da zivees sprema ucenjeto koe Toj go propovedal.
sega prasanjeto e dali ti ja ispolnuvas Bozjata volja?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 19:53
Кој може за себе да рече дека во целост ја исполнува волјата Божја и дека живее совршено?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 20:00
AlDra напиша:
Кој може за себе да рече дека во целост ја исполнува волјата Божја и дека живее совршено? |
Дрзниците(ако зборуваме за луѓето во материјалниот свет).
|
Постирано од: vili2121
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:08
Да Го прифатиш Исус за твој Спасител кој умре место тебе
i desete bozji zapovedi
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:18
Kade imas vo anketata
-da pravis dobri dela
- da im pomagash na onie koi se vo nevolja
....ili kaj vas toa e samo za VIP clenstvot vo vasiot klub a??????
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:24
Templarius напиша:
Kade imas vo anketata -da pravis dobri dela - da im pomagash na onie koi se vo nevolja ....ili kaj vas toa e samo za VIP clenstvot vo vasiot klub a?????? |
ОВАА АНКЕТА НИ ЗА ДЕЦА МАЛИ НЕ Е ...
РАЗЛИСТАЈТЕ ГИ ДРУГИТЕ ТЕМИ НА ОВИЕ ПРАШАЊА ...
п.с.
абе брат не се замарај со овие ... нема смисла ...
позз
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:32
Templarius напиша:
Kade imas vo anketata
-da pravis dobri dela
....ili kaj vas toa e samo za VIP clenstvot vo vasiot klub a?????? |
Добредојде Темплариус, од вчера те чекам да ми дадеш твое согледување на Христијанството. За да ти поедноставам и да не се распливуваш премногу ќе ти поставам неколку конкретни прашања на кои очекувам конкретен одговор.
1. Кој е Исус?
2. Зошто умре?
3. Дали сме оправдани преку Него?
4. Дали можат само добрите дела да те оправдаат? Ако одговориш потврдно на последново прашање треба да дадеш и одговор на ова: Ако можеме да се оправдаме преку добри дела зошто тогаш Божјиот Син мораше да умре.
Се разбира, прашањава иако се наменети првенствено за Темплариус, може и секој друг добронамерник да ги одговори и така да го согледаме сечиј став. Можеби и ќе научиме нешто повеќе еден од друг.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:36
AlDra напиша:
Templarius напиша:
Kade imas vo anketata -da pravis dobri dela - da im pomagash na onie koi se vo nevolja ....ili kaj vas toa e samo za VIP clenstvot vo vasiot klub a?????? |
Добредојде Темплариус, од вчера те чекам да ми дадеш твое согледување на Христијанството. За да ти поедноставам и да не се распливуваш премногу ќе ти поставам неколку конкретни прашања на кои очекувам конкретен одговор.
1. Кој е Исус?
2. Зошто умре?
4. Дали можат само добрите дела да те оправдаат? Ако одговориш потврдно на последново прашање треба да дадеш и одговор на ова: Ако можеме да се оправдаме преку добри дела зошто тогаш Божјиот Син мораше да умре.
Се разбира, прашањава иако се наменети првенствено за Темплариус, може и секој друг добронамерник да ги одговори и така да го согледаме сечиј став. Можеби и ќе научиме нешто повеќе еден од друг. |
ЗНАМ И ЈАС ТАКА МИСЛАМ ... НЕКОЛКУ ПАТИ ЕВАНГЕЛОС ГО КАНАМ НА КАФЕ-МУАБЕТ АМА НИШО ...
ОВА ВАЖИ И ЗА ТЕБЕ ... ПОВЕЛИ !!!
ДОЈДИ НА КАФЕ ... ИЛИ ЈА ДА ДОЈДАМ ...
п.с.
Можеби и ќе научиме нешто повеќе еден од друг
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:05
Темплариус ако не мислиш да ми одговориш на прашањава кажи ми уредно, да знам и воопшто да не очекувам одговор од тебе. Ете ти шанса да сториш едно добро дело!
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:11
AlDra напиша:
Templarius напиша:
Kade imas vo anketata
-da pravis dobri dela
....ili kaj vas toa e samo za VIP clenstvot vo vasiot klub a?????? |
1. Кој е Исус?
2. Зошто умре?
Се разбира, прашањава иако се наменети првенствено за Темплариус, може и секој друг добронамерник да ги одговори и така да го согледаме сечиј став. Можеби и ќе научиме нешто повеќе еден од друг. |
Ne brzaj so slavenje zasto ti nemas nisto da slavis, zasto nikogas nema da si vo pravo >..
41 Тогаш ќе им рече и на оние од левата страна: ‘Одете си од Мене, проклети, во вечниот оган, приготвен за ѓаволот и за неговите ангели!
42 Зашто огладнев и не ми дадовте да јадам; ожеднев и не Ми дадовте да пијам,
43 бев странец и не Ме примивте; бев гол и не Ме облековте; бев болен и во темница и не Ме посетивте.’
44 Тогаш тие ќе одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен, или жеден или како странец, или гол или болен или во темница, и не Те послуживме?’
45 Тогаш ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку не му направивте на еден од овие најмали, ни Мене не Ми направивте!’
46 И овие ќе отидат во вечна мака, а праведниците во вечен живот.”
I sega sto ti ce kazes na ovaa ???? Delata ne se bitni a ????
"...Prosti ni gi dolgovite kako sto nie im gi prostuvame na doznicite nashi.."
Zasto go molme da ni gi prosti dolgovite,ako vece tie se plateni ???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:13
Сега убаво ти поставив 4/5 прашања на кои еве не добив одговор. Одговори ми ги ти мене овие па јас тебе веднаш ќе ти го одговорам твоево прашање. Може така?
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:16
AlDra напиша:
Сега убаво ти поставив 4/5 прашања на кои еве не добив одговор. Одговори ми ги ти мене овие па јас тебе веднаш ќе ти го одговорам твоево прашање. Може така? |
Ufffff se gleda koku ja razbiras i biblijata i Hristijanstvoto, odgvorot ti e vo stihovite samo koj da go razbere hahahahahah SAH MAT i drug pat ne slavi pred vreme OK ajde sega brisi....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:23
И по вера и по дела!
По вера:
,, 8 Бог, кога поверувавте, ве спаси поради Својата милостива благонаклоност спрема вас. Спасението не е по ваша заслуга, тоа е Божји дар.
9 Никој не го заработил, па да може да се фали.’’(Ефешаните 2:8,9)
,,
20 Со придржување кон Законот никој не може да се здобие со праведност во Божјите очи. Преку Законот само стануваме свесни за нашата грешност.
21 Сега Бог ни покажа како можеме да се здобиеме со праведност: не преку придржување кон уредбите во Мојсеевиот Закон, туку онака како што одамна беше ветено во Светото Писмо:
22 пред Бог можеме да се здобиеме со праведност само преку вера во Исус Христос. Тоа важи за секој што верува, бидејќи меѓу луѓето нема никаква разлика,
23 зашто сите згрешија и никој не успеа да ги достигне Божјите возвишени стандарди.
24 Но поради Својата милостива благонаклоност, Бог не прогласува за праведни. Оправданието ни е подарено преку откупот што за нашите гревови го плати Исус Христос.
25 Него Бог јавно Го испрати да биде помирителна жртва за оние што со вера го прифаќаат тоа. Бог ни покажа дека беше праведен во минатото кога трпеливо преминуваше преку гревовите на луѓето за потоа да ги наплати преку жртвуваната крв на Исус Христос.
26 Бог ни покажува дека е праведен и сега кога го оправдува секој што верува во Исус. Така Неговата праведност никогаш не е доведена во прашање.
27 Има ли тука место некој од нас да се фали? Таквата можност е целосно исклучена! Според кој закон фалењето е исклучено: според оној на нашите постигнувања ли? Не, туку според законот што се темели врз верата!
28 Ние согледуваме дека човек се оправдува пред Бог преку верата, а не преку придржување кон уредбите во Законот.
29 Зар Бог им припаѓа само на Евреите? Зарем Тој не е Бог и на сите други народи? Се разбира дека е!
30 Има само еден Бог и Тој ги оправдува и обрежаните и необрезаните само врз основа на нивната вера.
31 Значи ли тоа дека ние, истакнувајќи ја верата, го поништуваме Божјиот Закон? Никако! Всушност, само ако имаме вера можеме вистински да го исполниме она што го бара Божјиот Закон.’’(Римјаните 3:20-31)
,,
16 Па сепак знаеме дека човек не се помирува со Бог преку придржување кон Мојсеевиот Закон, туку преку вера во Исус Христос. Затоа и поверувавме во Исус Христос, за да бидеме прифатени од Бог преку вера во Христос, а не преку придржување кон Мојсеевиот Закон. Никој нема да се спаси придржувајќи се до Мојсеевиот Закон.“(Галатјаните 2:16)
По дела:
,,
17 Така е и со верата. Ако не е поткрепена со соодветни постапки, таквата вера е мртва вера...Вие верувате дека има само еден Бог. Тоа е добро, но дури и демоните веруваат во тоа и се тресат од страв!...Гледате ли дека неговата вера беше сообразена со неговите постапки? Со таа своја постапка тој потврди дека има совршена вера...Значи, очигледно е дека човек станува праведен пред Бог преку своите постапки, а не само преку вера.’’(Извадоци од втората глава од Јакововото послание)
Но, еве конкретно предупредување за сите кои се нарекуваат добри и совршени:
,,Еднаш, кај Исус дојде еден млад човек и го праша: „Добар Учителе, какви добри дела треба да направам за да се здобијам со вечен живот?“ А Исус му одговори: „Зошто ме прашуваш во врска со доброто? Има само Еден што е добар а тоа е Бог.(Матеј 19:16-17)
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:29
Hahahaha Bled poteg na nekoj koj navistina ne razbira no eve da te prosvetam.....
16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.
17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.
18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.
19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината,зашто делата им беа зли .
20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела;
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:31
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:35
Templarius напиша:
|
: Πάτερ ἡμῶν, ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς· ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον. Καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν. Καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. |
НЕ ЗАБОРАВАЈ БРАТЕ - ТИЕ САКААТ ОРГИНАЛЕН ТЕКСТ
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:45
Templarius напиша:
Hahahaha Bled poteg na nekoj koj navistina ne razbira no eve da te prosvetam.....
16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.
17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.
18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.
19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината,зашто делата им беа зли .
20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела; |
Ај преиспитај се!
КОЈ ВЕРУВА ВО НЕГО НЕ МУ СЕ СУДИ... СВЕТЛИНАТА (ЧИТАЈ: ИСУС) ДОЈДЕ ВО СВЕТОТ, А ЛУЃЕТО ЈА ЗАСАКАА ТЕМНИНАТА ПОВЕЌЕ ОД СВЕТЛИНАТА (Т.Е. ПОВЕЌЕ ГО САКААТ ЃАВОЛОТ КОЈ ИМ СУГЕРИРА САМОПРАВЕДНОСТ ОТКОЛКУ БОЖЈИОТ СИН) ЗАШТО ДЕЛАТА ИМ БЕА ЗЛИ (ДЕЛАТА ИМ СЕ ЗЛИ И САКААТ ДА СЕ НАПРАВАТ СОВРШЕНИ КАКО БОГ И ДА НЕ ПОКАЖАТ ДЕКА СЕ ГРЕШНИ)
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 01:45
Tetratka напиша:
НЕ ЗАБОРАВАЈ БРАТЕ - ТИЕ САКААТ ОРГИНАЛЕН ТЕКСТ | И не заборавајте како се чита грчкиот оргинал постиран погоре од Тетратка :
Патер хемон, хо ен тоис ураноис! Агиастхете то Онома су, елтхето хе басилеиа су, генетхето то тхелема су, хос ен ураноо, каи епи тес геес. Тон артон хемон тон епиусион дос хемин семерон. Каи афес хемин та офеилемата хемон, хос каи хемеис афиемен тоис офеилетаис хемон. Каи ме еисененкес хемас еис пеирасмон, алла рисаи хемас апо ту понеру.
|
Постирано од: black eye
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:00
SAMO GOSPOD E SEMKEN I TOJ GO ZNAE PATOT DO NASETO SPASENIE
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:10
black eye напиша:
SAMO GOSPOD E SEMKEN I TOJ GO ZNAE PATOT DO NASETO SPASENIE |
,,Исус му одговори: „Јас сум Патот, Вистината и Животот. Без Мене, никој не може да дојде кај небесниот Татко.’’(Јован 16:24)
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:11
AlDra напиша:
Верата треба да произведе дела во човекот. Верата во Исус е она што не спасува. Инаку немаше потреба Исус да умре на крстот. Ќе беше доволно секој да запали свеќа и да му биде простено. Ниедно наше дело не ќе не спаси ако немаме вера во Божјиот Син- Спасителот, ако не веруваме дека Тој не спаси, ако не Го поканиме да дојде и да живее во нашето срце како наш Господ и Спасител.
Патем, само една молба до сите православни: работете малку со оние чијашто вера е слаба. Како дозволувате вашите браќа и сестри да немаат основни познавања од верата? |
Ме интересира кој вели дека свеќата ќе не исчисти од гревовите? Jас не сум слушнал некој до сега така да вели. Инаку за молбата, се трудиме со Божја помош.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 02:32
тој одговор ќе го добиеш од оние кој „подобро го разбираат“ правиславието од самите православци.
Иначе не знам од кога е идолопоклонение да го наречиш некого господин, то е култура и доза почит
МПЦ не е Г.Г.Стефан, и никој не го величи не е тој светец, туку како што република има претседател така и црквата поглавар, не за да се величи туку да ја застапува и да одговара во нејзино име, зш не знам дали знаете МПЦ во РМ е институција, и за неа некој треба да одговара моментално е Г.Г.Стефан, и ние в црква не одиме ради попот туку ради цркавата, поп може да биде било кој и да оди кај сака но верникот останува во црквата.
Аман проверете пред да пролупетате нешто што кажувате, а не само да вреѓате, јас не ве навредив вас немојте ни вие мене ни мојата цркава
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 10:48
Алдра... доста бесмислена анкета... ако прашуваш некои баби на село, може и да ти е интересно вака да си играш играчки, ама вака покажуваш дека немаш никаква почит кон соговорниците тука.
Спасението е во Верата во Христа. Верата во Христа не е само во тоа да кажеш "Верувам", ниту пак само да се крстиш. Верата во Него е во делата кои ги правиме во Негова Слава, во следењето на она што Тој ни го порача.
А палењето свеќи никогаш никој не го сметал за спасение.
Давањето на пари во црква, истотака не е спасение - туку е помагање на црквата. Со самото тоа е добро дело, но далеку од тоа дека е само по себе спасение. Сите цркви живеат од парите кои верниците им ги даваат, тоа е нормално. А бедните - бедните добиваат од црквата - бесплатни ручеци, облека, материјали, лекови, што ли не... ова го има во речиси секоја црква во Македонија. Можам да ти гарантирам, затоа што лично сум бил ангажиран во таквите активности.
Така што - ако имаш проблем со некој член тука на форумот - разбери се со него, тоа е сосема во ред. Но да префрлаш недоразбирање меѓу двајца, како проблем на цела црква е доста вулгарно пријателе.
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 13:52
Zidarski анкетава е аларм до православните браќа да започнат со евангелизација и поучување на народот. Не може некој да се нарече Христијанин а да нема основни познавања од верата.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 14:46
AlDra напиша:
Zidarski анкетава е аларм до православните браќа да започнат со евангелизација и поучување на народот. Не може некој да се нарече Христијанин а да нема основни познавања од верата. |
ФАЛА МНОГУ ....
АЈДЕ СЕГА НА СЕЛО КАЈ БАБИТЕ ...
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 20:25
AlDra напиша:
Zidarski анкетава е аларм до православните браќа да започнат со евангелизација и поучување на народот. Не може некој да се нарече Христијанин а да нема основни познавања од верата. |
Само затоа што некој нема познавање од верата, не значи дека православните браќа немаат.
Православните браќа се занимаваат со евангелизација и со поучување на народот, но не го прават толку агресивно како некои. (Да, знам, нема да се согласиш со ова. Е и?!)
Затоа - анкетава не е никаков аларм, освен за немањето почит кон соговорниците тука.
------------- Do what is right, come what may...
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 15:28
nitu edno od gorenavedenite....
da veruvas vo eden i edinstven bog i da odvrakas od zlo i povikuvas kon dobro....
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: rabani
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 19:54
poglupa anketa nema ni na forum astrologija
a nema ni na politika
ami ako se pikni nekoj kaj vladikata pod mantija, dali ke bidi spasen
------------- DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2008 во 23:37
rabani напиша:
a nema ni na politika
ami ako se pikni nekoj kaj vladikata pod mantija, dali ke bidi spasen |
Da rabani glupa e anketava, ama prasanjevo e krucijalno i za tvojot i za mojot zivot. Odgovorot na ova prasanje e najvazniot odgovor koj bi mozel da go dades vo zivotot.
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2008 во 23:43
i rezultatite od anketava so kazvet, zaklucokot koj e?
|
Постирано од: rabani
Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 00:46
AlDra напиша:
rabani напиша:
a nema ni na politika
ami ako se pikni nekoj kaj vladikata pod mantija, dali ke bidi spasen |
Da rabani glupa e anketava, ama prasanjevo e krucijalno i za tvojot i za mojot zivot. Odgovorot na ova prasanje e najvazniot odgovor koj bi mozel da go dades vo zivotot. |
mojot odgovor e zapishan vo knigata na otkupenite po vera od isus -spasitelot
------------- DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
|
Датум на внесување: 09.Октомври.2008 во 12:27
А зашо у анкетата сте испуштиле ЈАДЕЊЕ БУРЕК ... па нели и тоа спасува ... ако е во име на љубовта ...
а може и кисело млеко... маштејнца ... таратур + грцко узо ... јогурт ...
производи од кожа и волна ... леб и маштејнца ... ме сечит испаројна - ќе те препереста ... мафлосај се ...
и да даваш пари на пасторот ...
|
|