Испечати | Затвори го прозорот

Заслуги на црквите

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15782
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 23:38
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Заслуги на црквите
Постирано од: Templarius
Наслов: Заслуги на црквите
Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 03:53
Ajde ovdeka da diskutirame za zaslugite na crkvite ( verite, sektite ) koi se odnesuvaat na Makedonskiot narod...

Sto konkretno vasata crkva (vera, sekta) napravila za dobrobit na Makedonskiot narod.....????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Коментари:
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 07:53
Мојата - за која јас не сум достоен да се наречам нејзин член - со БОЖЈА помош успеала да го зачува сведоштвото на ЧИстата Крв Христова (Евангелието) низ столетијата, низ ропствата, низ темнините, за што сум му на БОГА и Неговите верни чеда безкрајно благодарен!
Убивана, негирана, од светот и неговите мудреци изигрувана, од лакоми владатели злоупотребувана, но ете си останала неосквернета будна Девица во бело. Никаде на неа нема лицемерие, нема прлавштина, нема крв, освен онаа Христовата - Спасителната!

БОГ преку неа за мене ја зачувал смислата на животот на оваа земја, за што безкрајно му Благодарам и Името Негово Го Фалам!

Има ли поголема заслуга на овој свет? Нема!
Кому му припаѓа пофалба за тоа?        На БОГА!
Фален и Славен да е ГОСПОД!   АЛИЛУЈА!   Самбеле!    Елхамдулилах!   ХАЛЕЛУЈАХ !

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: rabani
Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 15:17
TEMAVA E ZA NA ISTORIJA
PA SE ZNAE DAKA NAJMNOGU PRAVOSLAVIETO IMA NAPRAVENO , PA POTOA IVZ
POSLE TOA SE POMALITE VERSKI ZAEDNICI
TIE KOI SHTI IMAAT NAPRAVENO NAJMNOGU , TIE I IMAAT ZAEBANO NAJMNOGU, VO SMISLA POLITIKA, MITO I KORUPCIJA I SLICHNO, VO SMISLA PRED NEZAVISNOSTA NA DRZAVATA

-------------
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII

Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 16:15
Aha tie sto napravile najvece najvece i pogreshile, ne bi rekol no vo red ako ti taka mislis, samo ajde da dokazeme???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 19:10
Ако тргнете со политички дискусии, ќе ја затворам темата. Ако сакате да зборувате за верата - бујрум.

-------------
Do what is right, come what may...

Постирано од: rabani
Датум на внесување: 28.Септември.2008 во 00:42
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Aha tie sto napravile najvece najvece i pogreshile, ne bi rekol no vo red ako ti taka mislis, samo ajde da dokazeme???

dobro
dokazi go sprotivnoto od moeto tvrdejne, ako vaka sakash da ni odi muabetov
ok

-------------
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII

Датум на внесување: 28.Септември.2008 во 01:56
Sto e loso vo golemoto blagorodno i sveto delo na makedonskite prosvetitetli i ramnoapostoli solunskite braca Sveti Kiril i Sveti Metodij, i nivnite najdobri ucenici Sveti Kliment i Sveti Naum ??????

Ohridskata Arhiepiskopija de jure e sozdadena 966 godina od Makedonskiot Vladika Damjan za od nea da se rodi na dvapati Raskata Arhiepiskopija (Srpskata Pravoslavna Crkva) osnovana od Sveti Sava vo 1219 i 1354 godina, ucenik na ucenicite proizlezeni od Sveti Klimentoviot Univerzitet i od elenskite fanari od Hilandarskiot Manastir; i deka od Ohridskata Arhiepiskopija proizleguva i Bugarskata Egzarhija osnovana 1870 godina so irede na turskiot Sultan vo interes na bugarskata sovinisticka propaganda...
Vo Ohrid, odnosno vo Makedonija, e osnovan prviot Univerzitet na Balkanot i vo Evropa - Sveti Klimentoviot Univerzitet - kon krajot na X vek, so skoluvano 3.500 ucenici, cie obrazovanie podocna se prenelo po manastirite i ucilistata niz celiot Balkan i cij crkoven jazik stanal oficijalen crkoven jazik na koj i po 1.200 godini i denes se sluzat liturgii vo Ruskata, Srpskata i Bugarskata Pravoslavna Crkva - cerki na Ohridskata Arhiepiskopija...

Od Makedonija hristijanstvoto i pismenosta i jazikot gi prezele site nareceni slovenski narodi i drzavi so poznatite misii na makedonskite prosvetiteli i ramnoapostoli solunskite braca Sveti Kiril i Sveti Metodij....

Sto ima loso vo prosvetitelskata misija na Sveti Klimentovata Ohridska Arhiepiskopija vo sirenjeto na prvoslavieto, vozobnovena vo duhot na Avtokefalnata Makedonska Pravoslavna Crkva, koja za vremeto na Car Samoil bila i Patrijarsija pod cija jurisdikcija bile eparhiite vo Dalmacija, Severna Italija, Sicilija, do Dunav i Crnoto More, Romanija i Moldavija

Sto ima loso tuka ?????

A tvojata crkva sto dobro ima napraveno ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 00:05
Kade ste bre, pa zar niedna druga crkva ne napravila nisto ????

EvAngelose ti kako najglasen od onaa strana na rekata nekako te nema ovdeka da kazes nesto ?????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 03:59
Evangelos ???? Te nema nesto ?????
Ajde be napisi sto napravila tvojata crkva za Makedonija ??

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 04:13

Templarius; не ме терај да почнам и тука да пишувам и да споредувам која црква што и како направила (и не направила) за Македонија па после ќе почнеш како и обично да цимолиш: "MOLIMTE EVANGELOS PRESTANIIIIIII плачење"

Затоа седи си мадро, уживај си во заслугите што ти ги направило православието, вервај си ја верата што ти кажале да си ја верваш уште кога не си знаел да верваш намигнување

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 07:40
големо%20гушкање
Ај баш да видиме шо ќе кажиш??????

па да почниме да плачиме ...плазење

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Постирано од: ggstefan
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 11:10
Mojata crkva go donese najgolemiot svetilnik vo Makedonija. Hristos Sam!

Mojata crkva go izgradi najubaviot hram vo Makedonija. Preporodenata dusa!

Mojata crkva im dade zivot, dusa, ljubov, vera, nadez na Makedoncite. Bez mojata crkva, tie ke bea nisto! Bidejki bez Hristos, i bez Boga, covekot e nisto!

Za zal, makedoncite, kako i evreite, sakaa i se uste sakaat taa Sveta i Cista Hristova Crkva, da ja ugusat, zamolknat, da ja peplosaat. Sakaat preku lazni plagijati da ja zavedat tolpata. No nitu portite pekolni ke ja nadvisnat, a kamoli buntovnite i odmetnati lugje vo ovaa nasa Makedonija.

Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 11:15
Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

Mojata crkva im dade zivot, dusa, ljubov, vera, nadez na Makedoncite. Bez mojata crkva, tie ke bea nisto! Bidejki bez Hristos, i bez Boga, covekot e nisto!

Za zal, makedoncite, kako i evreite, sakaa i se uste sakaat taa Sveta i Cista Hristova Crkva, da ja ugusat, zamolknat, da ja peplosaat. Sakaat preku lazni plagijati da ja zavedat tolpata. No nitu portite pekolni ke ja nadvisnat, a kamoli buntovnite i odmetnati lugje vo ovaa nasa Makedonija.

Vo koja godina e formirana tvojata crkva i od kogo. te prasuvam zasto ne spomna kako se vika...

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 11:28
Originally posted by Karamazov Karamazov напиша:

Vo koja godina e formirana tvojata crkva i od kogo. te prasuvam zasto ne spomna kako se vika...

Vo koja godina?
hahahah... izvini ama smesno prasanje.

Pa ne znam, ti kazi mi, vo koja godina e roden Hristos? uste poveke, vo koja godina, Gospod mu prozbore na Adam i na Eva?

Smesni prasanja.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 12:00
Ne se pravi naudren, TE MOLAM, sigurno ima ime crkvata za koja zboruvas. Toa deka od Hristos ste formirani, ne vi go sporam. Takvi gi ima iljadnici vo svetot, a vo Makedonija sigurno 20-tina.

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 12:57
jas prasav vo koja godina e roden Hristos ke si sfatis sam, koga e formirana crkvata.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 13:03

Ne se pravi naudren, TE MOLAM, sigurno ima ime crkvata za koja zboruvas. Toa deka od Hristos ste formirani, ne vi go sporam. Takvi gi ima iljadnici vo svetot, a vo Makedonija sigurno 20-tina.

Ако одиме според "ИМЕТО", тогаш кажи ми ти кога е формирана православната црква? Кога за прв пат источната византиска црква е наречена "православна црква"?
Ама внимавај да го исполниш сопствениот критериум, бидејќи ти побара по име да разгледуваме среќа

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 14:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ако одиме според "ИМЕТО", тогаш кажи ми ти кога е формирана православната црква? Кога за прв пат источната византиска црква е наречена "православна црква"?

Ама внимавај да го исполниш сопствениот критериум, бидејќи ти побара по име да разгледуваме среќа

Ne odgvovaraj so prasnje na prasanje tuku prvin odgovori na prasanjeto....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 14:53

Nema sto da donasa tvojata crkva. Pravoslavieto go cuva i neguva toj svetilnik so vekovi vo Makedonija i od toj ogan dade na celiot svet, tvojata crkva ima rabotno vreme se kriete po razni iznajmeni sali i zaveduvate narod, perete pari i zivete od stranski donacii ....A za toa ce vi sudi Hristos

Pravoslavnata crkva ima iljadnici hramovi niz Makedonija i vo niv milioni svedostva za preporod ne samo na poedinci tuku na celata Makedonija ....

Tvojata crkva nikogas ne bila del od Makedonskiot narod i nema da bide 20tina sektashi ne cinat crkva. Tvojata crkva na podmolen nacin so delenje na bajati humanitarni paketi gi kupuva dusite na siromasnite za da moze potoa na taa osnova da pribere donacii koi zavrsuvaat vo vashiot dzeb. I te molam kazi sto konkretno taa tvoja crkva napravila za Makedonskiot narod i Makedonija ????

Pravoslavni ima milioni, a toa ne e tolpa, zarem Makedonskiot narod go sporeduvas so tolpa hahahahaha ubavo mislenje imas za svojot narod se gleda, uste se i buntovnici za tebe, e more predavniku ne znaes ti sto e Makedonija zatoa sto si zatvoren vo pekolot na svojata dusa i sekatata na koja i pripadjas, Makedonskiot narod e sila i ljubov koja ti nikogas nema da ja razberes, zasto taa sila na Makedonskiot narod doadja od verbata vo Hrista a ne vo nekoja sekta koja samo se deklarira deka toa go pravi....Ne go vredaj Makedonskiot narod, na toj nacin i so tie zborovi si gi vredjas roditelite be m eden ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 16:09
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

A, ako odime po tvoite kriteriumi togas ti trebase odamna da odgovoris na nekoi prasanja. Ne e ubavo da preripame, neli? Prasanjeto za imeto mu bese ubavo upateno na drug. Prasav cisto informativno, mozebi ke odlucam tamu da se priklucam, dajte mi sansa... Kade da ve pronajdam? Vaka, izgleda, ke treba da nabavam vremenska masina za da ve pronajdam.

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 16:19

Nema sto da donasa tvojata crkva. Pravoslavieto go cuva i neguva toj svetilnik so vekovi vo Makedonija i od toj ogan dade na celiot svet, tvojata crkva ima rabotno vreme se kriete po razni iznajmeni sali i zaveduvate narod, perete pari i zivete od stranski donacii ....A za toa ce vi sudi Hristos

Pravoslavnata crkva ima iljadnici hramovi niz Makedonija i vo niv milioni svedostva za preporod ne samo na poedinci tuku na celata Makedonija ....

Tvojata crkva nikogas ne bila del od Makedonskiot narod i nema da bide 20tina sektashi ne cinat crkva. Tvojata crkva na podmolen nacin so delenje na bajati humanitarni paketi gi kupuva dusite na siromasnite za da moze potoa na taa osnova da pribere donacii koi zavrsuvaat vo vashiot dzeb. I te molam kazi sto konkretno taa tvoja crkva napravila za Makedonskiot narod i Makedonija ????

Pravoslavni ima milioni, a toa ne e tolpa, zarem Makedonskiot narod go sporeduvas so tolpa hahahahaha ubavo mislenje imas za svojot narod se gleda, uste se i buntovnici za tebe, e more predavniku ne znaes ti sto e Makedonija zatoa sto si zatvoren vo pekolot na svojata dusa i sekatata na koja i pripadjas, Makedonskiot narod e sila i ljubov koja ti nikogas nema da ja razberes, zasto taa sila na Makedonskiot narod doadja od verbata vo Hrista a ne vo nekoja sekta koja samo se deklarira deka toa go pravi....Ne go vredaj Makedonskiot narod, na toj nacin i so tie zborovi si gi vredjas roditelite be m eden ...

jas ako ne primeti, nikade ne ja spomnav pravoslavnata crkva. me cudi sto se prepozna. koj si ja ima muvata?

Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 16:55
Извини Евангелос, а на која црква припаѓаш ти?

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 18:53
Ајде смирете го малку тонот на дискусијата, за да не почнам со банирање.
Темплариус - за тебе особено важи.

-------------

Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 19:12
a, losotijo a kade e demokratijata tuka?

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 19:52
Да, демократијата е тука - анархијата не.

-------------

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 22:20
Во тој момент кога некоја индивидуа или колектив се издига над другите, доаѓа до збркотница.
Така беше во времето на нимрод, така е и до ден денес!
вавилон големата нечесна жена е таа што општи со кралевите овоземалски издигнувајќи се над другите и велејќи:
“““„седам како царица и не сум вдовица и нема да видам тага.” “““       

БОГ да го чува секого од збркотницата вавилонска!

АМИН

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 14:54
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Сите тоа прашуваме!!!

ама според коментарите на ГГСТЕФАН дека одговорот бил: “кога е роден Христос“?

ПА САКАВ ЈАВНО ДА ГИ ПРАШАМ: ДА НЕ СТЕ ВИЕ САЈБЕР АПОСТОЛИ? ИЛИ НЕШО СЛИЧНО?!!!!!!

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 15:01
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Сите тоа прашуваме!!!

ПА САКАВ ЈАВНО ДА ГИ ПРАШАМ: ДА НЕ СТЕ ВИЕ САЈБЕР АПОСТОЛИ? ИЛИ НЕШО СЛИЧНО?!!!!!!

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

?????????????????????? na koja ?????????????????????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 16:01

Сите тоа прашуваме!!!

ЧЕКАМЕ НЕЛИ????????

-------------

Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 16:05

Сите тоа прашуваме!!!

ЧЕКАМЕ НЕЛИ????????

И јас чекам веќе некоку недели… и на неколку теми…

-------------
+ Љубовта покрива многу гревови +

Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 17:33

Сите тоа прашуваме!!!

mi se dopagja idejava. ke go iskoristam nikot sigurno, da ne imav vaka ubav nik kako mojot segasen!

Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 17:43

ВАКА НИШТО НЕ ПРАЈМЕ!!!

ЕЈ А МОЖЕ ЈА КУМ ДА СУМ?

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk