Испечати | Затвори го прозорот

Falun gong

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15742
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 15:54
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Falun gong
Постирано од: im.happy
Наслов: Falun gong
Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 17:18
Здраво на сите. Еве ме назад Некој изгледа си играл со мојот стар ник, како и да е добар е и овој.

Еве нова тема, ме интересира дали некој знае нешто околу ова кинеско движење, некои го нарекуваат религија, некои наука. Во секој случај, дали некој знае нешто повеќе за фалун гонг (или како и да се чита).

-------------
middle is best

Коментари:
Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 17:27
Originally posted by im.happy im.happy напиша:

Здраво на сите. Еве ме назад Некој изгледа си играл со мојот стар ник, како и да е добар е и овој.

Еве нова тема, ме интересира дали некој знае нешто околу ова кинеско движење, некои го нарекуваат религија, некои наука. Во секој случај, дали некој знае нешто повеќе за фалун гонг (или како и да се чита).

Првпат слушам за вакво нешто. Можеш да објасниш нешто повеке?

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 17:51
Па толку знам, нешто има врска со медитација, чи, има основи во таоизмот и будизмот. Знам дека се прогонувани и забранувани во Кина, а од таму и потекнуваат, само не знам точно зошто. Би можела лесно да најдам на интернет информации за нив, ме интересираше само дали некој од вас знае нешто повеќе за нив онака од лично искуство.

-------------
middle is best

Постирано од: nikita
Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 18:02
na 20 juli 1999 posle zabrzan rast na falun gong vo Kina,vladata go zabranila ova dvizenje,proglasuvajki go za nezakonsko,zato sto siri sueverie,gi laze lugjeto,sozdava nemiri i ja zagrozuva sostojbata vo opsestvoto....od wikipedia preveduvav...

Постирано од: nikita
Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 18:15
Znaci Falun Gong e metod na kultivacija na duhot i teloto,pretstaven na javnosta od Li Hondzi vo 1992 god.Kultivacija na teloto podrazbira vezbanje na 4 vezbi(4 stoecki i plus sedcka meditacija)dodeka vo kultivacijata na duhot tezi kon razvivanje na karakter sprema principite na vistinata,blagosta i trpelivosta.Ovie ucenja se pretsaveni vo dve knigi,Falun Gong i Dzuan Falun.Ovie ucenja razlini izvori gi tolkuvaat kako Spiritualni,verski ili metafizicki!Tocniot broj na sledbenicite ne se znae,se prepostavuva deka e nekade okolu 70 miloni,samo vo Kina,a vo celiot svet okolu 100 milioni!

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 22:00
Уште еден обид да се дојде во потполен контакт со Животната Енергија ЧИ. Онаа вечна и чиста ЖИВОТНА ЕНЕРГИЈА која за спасение на целиот свет во ИСУС се отелотвори! Имам само површно сретнато неколкумина од нив додека вежбаат. Претежно по парковите и покрај вода.

Толку од мене

поздрав

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: majmunce
Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 22:34
јас мислев дека христијаните не веруваат во тоа чи

-------------
не се плашам, стори се чучулига

Датум на внесување: 25.Септември.2008 во 22:44
Originally posted by majmunce majmunce напиша:

јас мислев дека христијаните не веруваат во тоа чи

Кинезите и азијатите воопшто сеуште незнаат дека вечното чи се отелотвори во ИСУС!
Еден ден ќе им засвети ѕвезда Деница во нивните срца и ќе бидеме сведоци на нешто многу големо!

АМИН + Иншалах!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 00:03
spiros, ajde spushti ja malu topkata na zemja, neshto mnogu ti leta visoko...

Patem, lugjeto od Azija znaeja za Isus ushte pred da doznaat za Nego dvanesette apostoli.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 00:05
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Patem, lugjeto od Azija znaeja za Isus ushte pred da doznaat za Nego dvanesette apostoli.

Може малку да дообјасниш? Мене не ми е логична оваа твоја констатација.

Поздрав

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 00:07
Toa se delot od onie "izgubeni Isusovi godini" shto ne postojat vo Biblijata i svetite pisanija. No toa e druga tema...

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 00:11

Е да бе, те нема едно 4-5 месеци и сега доаѓаш од корист. Не може, јас не ти кажувам ама баш ништо не%20зборувам

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 00:14

Ако смеам ...

Чи е истата енергија која БОГ му ја вдахнува на Адам и тој постанува жива душа!
Кинезите и азијатите не се пред Адам а уште помалку пред *ДУХОТ БОЖЈИ, *ОТЕЦОТ на ЖИВОТОТ, кој во *ИСУС за спасение на сите ...!

Смеам ли?     

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 00:29

Toa se delot od onie "izgubeni Isusovi godini" shto ne postojat vo Biblijata i svetite pisanija. No toa e druga tema...

Сум слушнал за тоа. Се мисли од 12та до 30, така. Да не читаше во книгата Ракописот Q?

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 01:20
Ima povekje mesta vo koi mozhat da se najdat podatoci za zhivotot na Isus vo periodot sto go spomnuvash. Tie godini ne se nikade "izgubeni", tuku si postojat kako i kaj site drugi lugje.

Rabotata e sto Isus ne beshe na teritoriite vo koi se vrakja vo poslednite tri godini od svoeto bituvanje, a crkvata ne beshe premnogu zainteresirana da gi obelodeni bidejki ne pridonesuvaat nishto za nejzinata dogma.

-------------

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 01:21
A sega da se vratime na temata.
Eve edna generalna informacija za ova dvizhenje vo Kina i vo svetot (letovo imashe na Skopskiot ploshtad edno nivno javno pretstavuvanje so sledbenici koi dojdoa i od drugite sosedni zemji):

http://en.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong - http://en.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong

-------------

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 01:37
Еден мој другар практикуваше Qigong вежби (кои се дел од ова фалун гонг) иако не беше следбеник на ова движење и велеше дека многу го унапредува здравјето на човекот. Убаво беше објаснето во еден документарен филм за Шаолин монасите на National Geographic. Фактички Qigong вежбите кои се пропишани се начин на дишење, движење и слично. Сите тие вежби помагаат и го опуштаат човекот, а од друга страна пак ја развиваат внатрешната енергија и го ојачуваат телото. Се смета дека оние кои практиткуваат и кигонг имаат многу појак удар од другите кои практикуваат само кунг фу. Пример за тоа се и шаолин монасите.

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 13:59

Ima povekje mesta vo koi mozhat da se najdat podatoci za zhivotot na Isus vo periodot sto go spomnuvash. Tie godini ne se nikade "izgubeni", tuku si postojat kako i kaj site drugi lugje.

Rabotata e sto Isus ne beshe na teritoriite vo koi se vrakja vo poslednite tri godini od svoeto bituvanje, a crkvata ne beshe premnogu zainteresirana da gi obelodeni bidejki ne pridonesuvaat nishto za nejzinata dogma.

Ако смеам . . .
..
Поради ова настануваат сектите и религиите.

Човекот секогаш тендира повеќе да се концентрира на “хадитите“ - за кои се интересира (во конкретниов случај од вас Г-не Месинџер) критизираната институција – одколку за Оној кој се отелотвори во Исус!

Значи сектите, егоистичките религии и поединците со своите учења и учители стануваат сувишни ако човекот без посредување слуша на Неговиот глас! Да на Оној вечен глас кој е длабоко во чистото детинско срце, длабоко во нас, и се отелотвори во Исус за спасение на сите нас!

поздрав

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 15:10

Како бе азијатите знаеле за Исус уште пред Апостолите?

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 15:13
Колку што знам Чи е животната енергија која го оживува телото или на наше кажано дух. Имам зборувано со еден другар на тато (има 3 дан од некоја боречка вештина, не знам точно која) и ми кажа дека всушност искусните познавачи на вештините не користат сила во борбите, туку само се фокусира на нешто и сета енергија му оди во таа точка и можат со мала сила да те претепа. Така ми имаат кажувано, незнам дали е точно.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 15:31
   Тој што се отелотвори во ИСУС им вели на тие што му веруваат “ А вие да немате друг *Учител . . . !

И пак вели: “ Јас сум . . . *Животот !

Значи *ТОЈ (*Животот) е дури и пред тие што го измислиле каратето, аикидото, фалун гонгот . . .

Дури и повеќе од тоа е Тој! Тие баш копирале од Него од Неговите вечни законитости без кои тие (измислувачите на тие вештини) не би можеле ниту да егзистираат!

Шалом!       

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 17:53
Фала ти Македон Алекс, тоа барав, некој ако има лично искуство или познава некој што има лично искуство со фалун гонг. На википедија можев и сама да прочитам. А овој Спиро, што ќе да е? Спиро, што си ти, стварно ме заинтересира вака, чудно нешто, чудна религија.

-------------
middle is best

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 22:00

Фала ти Македон Алекс, тоа барав, некој ако има лично искуство или познава некој што има лично искуство со фалун гонг. На википедија можев и сама да прочитам. А овој Спиро, што ќе да е? Спиро, што си ти, стварно ме заинтересира вака, чудно нешто, чудна религија.

Rolf Roth е германец и мајстор на QI – Gong.
Веќе неколку години некаде во подрум ми беше зафрлена од него издадената DVD. Ако имаш сериозни интереси, тогаш повели.
Ти стојам на располагање се разбира бесплатно. Друг ќе го плати тоа ако преку тоа дојдеш до суштината.

Поздрав

спирос          

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 26.Септември.2008 во 23:19
spiros chovek, ti si zaleta kako nekakva lokomotiva i samo si pishuvash, bez da znaesh vsushnost za sto pishuvash. Nemash vremenska orientacija koe dvizhenje koga zapochnalo vo chovekovata istorija i koi sledat potoa. Za tebe postoi samo Isusovoto propovedanje i site koreni na site drugi veruvanja, religii i filozofii za tebe vodat koreni samo od nego.

Aman chovek, sredi se malu i povekje vnimavaj sto i kako pishuvash.

-------------

Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 00:23

spiros chovek, ti si zaleta kako nekakva lokomotiva i samo si pishuvash, bez da znaesh vsushnost za sto pishuvash. Nemash vremenska orientacija koe dvizhenje koga zapochnalo vo chovekovata istorija i koi sledat potoa. Za tebe postoi samo Isusovoto propovedanje i site koreni na site drugi veruvanja, religii i filozofii za tebe vodat koreni samo od nego.

Aman chovek, sredi se malu i povekje vnimavaj sto i kako pishuvash.

Е тоа е тоа месинџер, кога човекот сака на Белиот Гулаб да му ги скрати крилјата.
Кажими ти те молам дали, Вечно Светлиот ДУХ *БОЖЈИ, *ОТЕЦОТ – и МАЈКАТА на Животот – кој/а за чедата на верата се отелотвори во *ИСУС, е или нее вистинскиот корен на се добро што живее и се појавува?
Не е ли Тој Господар над времето и просторот, Тој кој доброволно се појави на голгота, местото на злосторот?
Нее ли Тој животопријатниот темел (фундамент) врз кого е изграден Животот?

Ако ја зборувам суштествената ВИСТИНА тогаш пофалиго БОГА и согласисе. Ако не, тогаш кажи каде грешам! Јас сум доволно (преку Милоста Божја) воспитан да те сослушам тебе или било кого другого и да го препознам Духот од кој е исполнет истиот. Ако е тоа *ДУХОТ БОЖЈИ тогаш е тоа за мене гласот на мојот Господ (Исус) и јас сум задолжен на Него да му се покорам. Ако не го сторам тоа, тој – во својата пасивност – ќе ме преваспита. Јас ќе го губам контакто со Него и ќе тонам во темнината. А јас сум сигурен дека ниеден нормален човек тоа не го сака.
Па затоа се и всушност сите овие потраги по Него и источни и западни и секакви.

Од многу барање навистина нема фајде
Овцата своја Тој на голгота ја најде!

поздрав

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 10:07
yeah right

-------------
middle is best

Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 23:15

yeah right

Драга im.happy,
не збунувајсе, не се плаши, нити од falun gong, нити од јога!
Со сета твоја сила, со сето срце, со се што имаш – преку Христа – верувај во БОГА!

Во Него ќе бидеш совршено среќна

Биди среќна!

спирос       

-------------
in Time & Eternity!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk