Испечати | Затвори го прозорот

Како би реагирале ако ви кажат дека сте посвоени?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Интима
Име на форумот: Семејство
Опис на форумот: ... до шесто колено
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15261
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 07:10
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Како би реагирале ако ви кажат дека сте посвоени?
Постирано од: neo_wmaster
Наслов: Како би реагирале ако ви кажат дека сте посвоени?
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 20:34
Прашањето е јасно "Што би направиле ако ви кажат дека сте посвоени". Мене ако ми кажат моите ова нема да ми донесе некои големи промени, туку ке ги сакат уште повеке бидејки знам дека не сум нивен син, а толку многу ме сакаат. Ајде вие сте на ред.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Коментари:
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 20:35
bi se custvuval vo sekoj slucaj POSVOENOголема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 21:33
Originally posted by anakin anakin напиша:

bi se custvuval vo sekoj slucaj POSVOENOголема%20насмевка

I jas ke se custvuvam posvoeno, ama ke gi sakam mnogu poveke otkolku sega. Ne deka sega ne gi sakam, ama ke se smeni samo ova.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 21:54
... ne mozam da razmisluvam hipoteticki...ama mi se dopadna razmisluvanjeto na ...neo... plemeniti se onie luge koi vo zivotot odbrale da bidat roditeli... lesno e da rodish dete..teshko e da go iscuvash i vospitash... da go sakash...

Постирано од: brza
Датум на внесување: 28.Август.2008 во 20:03
ke se potresam!,..a be, ajde,...ako sum porasnal nekade,..pa ushte mi bilo ubavo,...bash bi me zabolelo za nekoj shto,...poradi shto i da e,.... me ostavil .

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 01:25
So Bi Pravel...nz oti znam ne sum posvoen haha dada mi kazuase koa sum se rodil deka mn sum placel

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 01:48
Nema nikakva vrska dali si posvoen ili ne. Ima ramnopravno dovolno idioti i od dvete strani. Sto prestavuva roditel ? Ogranicuvacki faktor i izvor na traumi...

Датум на внесување: 29.Август.2008 во 10:06
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Nema nikakva vrska dali si posvoen ili ne. Ima ramnopravno dovolno idioti i od dvete strani. Sto prestavuva roditel ? Ogranicuvacki faktor i izvor na traumi...

...aj ne se sili mnoguголема%20насмевка...od denes si bez dzeparac... vidi go ti nego... em zbuneto...em se sili..kaj go ima be ova...

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 10:10
a kako da izreagira be?...nikako,jas gi znam ovi roditeli,tie me izgledale,kakvi se takvu se,shto ima da pravam drugo...

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 10:14
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by zbunet zbunet напиша:

...aj ne se sili mnoguголема%20насмевка...od denes si bez dzeparac... vidi go ti nego... em zbuneto...em se sili..kaj go ima be ova...

големо%20гушкање големо%20гушкање  големо%20гушкање

големо%20гушкање

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 10:17
Еве неколку стандартни реакции:

1. Лесно се прифакjа за верна ова информациjа, особено ако дознаеш во годините наречени тиjнеjджарски. Во тие године се се прифакjа како лична и непоправима трагедиjа.
2. Секогаш се обидуват да пронаjдат билогичните си родители.
Сакат да разберат зошто се изоставени. Дали тие родители се имале друг могучен избор.... и зошто... зошто...зошто.
3. Обично влегуват во внатрешна и надворешна конфронтациjа со тие кои ги гледат и воспитават, т.е. вистинските родители.
4. Обично не можат да пронаjдат биологичните родители, тагуват, барат мир надвор од фамилиjата, и сосема нормално упагат во нетипични понекогаш сериозни ситуации и проблеми.
5. накраj се помируват со "неправдата" сторена од биологичните родители и разбират смисола и улогата, значението на родителjа, и дека не е важно коj те створил, него коj дава се од себе за твоето добруване, за твоjата добра социализациjа, за добар старт во животот, за добар стандарт на живот воопшто. И наj важното - не е нужно да носиш нечиjа крв за да бидеш сакан.
  Е, има и исклучоци- некои остават вечно незадоволни и навредени...
което им смета да создадат своjа фамилиjа. Но за срекjа - ово се само исклучоци.

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 22:12
ke se  cuvstvuvam  very sad тага

-------------

Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 31.Август.2008 во 01:17
можеби разочарано,знаејќи дека некој ме напуштил

Постирано од: bojan81
Датум на внесување: 04.Септември.2008 во 17:50
Одсекогаш сум се восхитувал на големината на тие луѓе, но и деца. И едните и другите се сакаат и почитуваат за нианса повеќе од крвните родители и деца. Не е мала работа да прифатиш друго дете за свое, тие луѓе се човечишта со големо Ч. Јас тешко би се сложил да посвојам дете најверојатно не сум толкав човек кој знае.
 Инаку бабами од мајками страната е посвоена, познавам и други посвоени деца на кои животот им се променил одкако го сториле тоа. Исто познавам многу стари парови кои неможат да имаат деца а имаат огромни можности да посвојат но не го прават тоа. Не осудувам никој но сепак многу е поубаво едно дете кое е оставено само да се прифати од друго семејство како свое.

И уште ова да имам дете како збунет е исто ко да те казнил господ збунет сигурно твоите се слика на тебе штом вака размислуваш

Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 05.Септември.2008 во 00:36
Најверојатно би сакала да ги најдам моите вистински родители, најмногу за да видам што имам наследено од нив, да се препознаам во нешто, и секако дека ни под разно не би ги оставила родителите кои ме посвоиле поради нив...

-------------
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...

Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 02.Ноември.2010 во 20:48

Овие неколку денови размислувам баш на оваа тема. Разговарав со една личност чии што зборови сеуште ми се вртат во глава...

Да речеме дека некое дете е посвоено...
Прашањата ми се следни...зошто најчесто родителите се одлучуваат да премолчат? Дали со тоа што мислат дека тоа е скриено од детето, нема никогаш да се дознае? Дали е подобро да му кажат дека е посвоено?

И со тоа да се навратам на првичната намена на темава...Како би реагирале кога би дознале дека сте посвоени?

Би ценела доколку некој сака да го сподели своето мислење тука.

-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.

Датум на внесување: 02.Ноември.2010 во 21:36
Многу е тешко односно нереално  да зборуваш за нешто хипотетички, но, ај да се обидам
- Ако разберам дека сум посвоена (а знам дека не сум) од добри родители кои својот живот го подредиле на моето добро ќе продолжам да си ги сакам и почитувам
- Ќе побарам да ги запознам биолошките родители САМО од едноставна причина што не би сакала некогаш во иднина моите деца да се засакаат со децата на моите браќа и сестри доколку ги има

-------------

Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 02.Ноември.2010 во 22:22
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Многу е тешко односно нереално  да зборуваш за нешто хипотетички, но, ај да се обидам- Ако разберам дека сум посвоена (а знам дека не сум) од добри родители кои својот живот го подредиле на моето добро ќе продолжам да си ги сакам и почитувам- Ќе побарам да ги запознам биолошките родители САМО од едноставна причина што не би сакала некогаш во иднина моите деца да се засакаат со децата на моите браќа и сестри доколку ги има

Мами знам дека е хипотетички....но така е како што е...

Токму и затоа ме интересираше зошто ли се одлучуваат родителите на тој потег ( да кријат од детето ) кога...кога и да е ќе се дознае...а реакциите не се кај сите исти...

Фала ти...
и на тебе Џо

-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.

Датум на внесување: 02.Ноември.2010 во 22:29
Originally posted by ФорумскаБаба ФорумскаБаба напиша:

зошто ли се одлучуваат родителите на тој потег ( да кријат од детето ) кога...кога и да е ќе се дознае...а реакциите не се кај сите исти...

Јас лично мислам (а и сум разговарала со луѓе кои имаат посвоено дете) дека главна причина е стравот да не се смени нешто во однесувањето на детето кога ќе дознае дека не му се биолошки родители.
И втор фактор е времето, во желба да го заштитат детето секогаш сметаат дека е сеуште мало да сфати, а потоа веројатно станува доцна.
Пак велам-ова е хипотетички.
Вистината е најреална ако човек може на момент да се стави на нивно место, ама тоа е тешко.големо%20гушкање

-------------

Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 14:08
Ќе бидам благодарна. Многу.

-------------
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 14:39
Originally posted by Tiggy Vicious Tiggy Vicious напиша:

Ќе бидам благодарна. Многу.

за што??изненадување

Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 15:36
Бидејќи ме израснале.
И ми дале љубов.

-------------
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 15:49

Od denesna gledna tocka, toa ne bi  promenilo nisto vo mojot stav kon moite roditeli koi me izrasnaa i mi pruzija onolku ljubov kolku sto mozea da mi dadat.

Otsekogas TIE bile moi roditeli i jas ke gi pocituvam zaradi se' sto napravile za mene.

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 09.Ноември.2010 во 12:05
kako bi reagiralaзбунетост,pa ke i bidam blagodarna za toa sto me prifatile za nivno dete,sigurno nema da glumam ludilo i da i popuvam na glava kao zosto me posvolile ova ona, ke i bidam blagodarna zosto za se ima pricina.

Постирано од: FeaR
Датум на внесување: 09.Ноември.2010 во 19:29
sega mozam samo napamet da kazam kako bi reagiral...

-------------
"А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 10.Јуни.2012 во 00:33
Сигурно би збеснала, а потоа би плачела многу. Така реагирам на шокантни вести. 

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 08.Септември.2012 во 13:55
Посвоен сум, дознав пред неколку години.. Не ме потресе тоа многу баш... Сепак се размислив и заклучив она што многу го имаат кажано.. Татко и мајка можат да бидат сите, ама родител не може да биде секој... Така да им се заблагодарив што ме земале, израснале, воспитале и насочиле во животот.. Денес моите родители можат да кажат дека имаат воспитан, зрел син кој достојно ќе ја продолжи нивната лоза. Можеби не генетски но фамилијарно да... За моите биолошки родители не сакам (а можам многу лесно) да дознаам бидејќи не сакам да се навраќам на минатото и да навлегувам во дилемите зошто и како се откажале од мене.. Едноставно го избегнувам тоа како еден вид бегство од понатамошни трауми а се со цел да се насочам кон иднината како не би имал проблеми на приватен и професионален план. Психолошката стабилност е многу битна работа за мене и не дозволувам самиот да си ја нарушам со потенцијални трауми од минатото, бидејќи службата и без друго ми задава доволно трауми во мојот живот. Како и да е... го прифатив фактот многу лесно и продолжив понатака без дополнителни трауми. 

-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.

Постирано од: Vardan
Датум на внесување: 27.Септември.2013 во 08:55
ke im kazam edno gooolemooooo blagodaram,sto od site decinja ME ODBRALE BAS MENE,I ke gi          

-------------
Ako sakate da go doznaenjeto znacenjeto na eden covek-samo dajte mu pole na dejstvuvanje

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 27.Септември.2013 во 12:52
Ќе се заблагодарам на родителите што ме посвоиле за нивната целосна љубов и потоа ќе се заблагодарам на биолошките родители што решиле да ми дадат можност за подобар живот, бидејќи ако сум останел со нив, не би бил ова што сум.

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk