Кој е најголемиот Бал. сојузник на МКД
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14710
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 21:33 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Кој е најголемиот Бал. сојузник на МКД
Постирано од: stereo
Наслов: Кој е најголемиот Бал. сојузник на МКД
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 19:22
KOJ SPORED VAS JA PODRZUVA NAJMNOGU MAKEDONIJA VO NEJZINITE EVROPSKI ASPIRACII
------------- sve se vrti u krug
|
Коментари:
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 19:25
nitu edna a uste pomalku taa na koja mislis ... osobeno ne nejzinoto malcinstvo koe zivee vo MAKEDONIJA ...... nikogas ne e poddrzuvalo nitu ce e poddrzuva ... samo e turka vo nesto sto odamna go ima dogovoreno so grcite i bugarite ..... raznebituvanje poradi protivpravno grabanje i prisvojuvanje na tudja teritorija ......
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 19:25
ete ... glasav za turcija koja iako ne e clenka na eu , medjutoa e dokazan prijatel na Makedonija .....
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 19:30
miroslav_g8 напиша:
nitu edna a uste pomalku taa na koja mislis ... osobeno ne nejzinoto malcinstvo koe zivee vo MAKEDONIJA ...... nikogas ne e poddrzuvalo nitu ce e poddrzuva ... samo e turka vo nesto sto odamna go ima dogovoreno so grcite i bugarite ..... raznebituvanje poradi protivpravno grabanje i prisvojuvanje na tudja teritorija ......
|
TE MOLAM PRESTANI SO TIE BEZMISLENI KOMENTARI
SAMO SAKAS DA NAPAGJAS
MISLAM DEKA NAJDOBRATA IGRA STO JA ZNAES E DA IZIGRUVAS ZRTVA
PRESTANI VISE SO TOA
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 22:32
Фали една опција во анкетата - Никој.
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 22:34
taa e duri i najvaznata opcija ... medjutoa , so ogled na faktot koj e ima postaveno anketata , normalno e deka ne mu padnalo na pamet .... od brzanje i zelba da procita deka tokmu negovoto mnenie ce se pokaze kako vistinski izbor .......
|
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 22:35
stereo напиша:
miroslav_g8 напиша:
|
TE MOLAM PRESTANI SO TIE BEZMISLENI KOMENTARI
SAMO SAKAS DA NAPAGJAS
MISLAM DEKA NAJDOBRATA IGRA STO JA ZNAES E DA IZIGRUVAS ZRTVA
PRESTANI VISE SO TOA |
ova tuka ne e igra ... ova se sriozni diskusii ... za nesto sto go zaegnuva sevkupniot MAKEDONSKI NAROD kade i da se naodja .....
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 23:01
Ниту Една од наведените држави...инаку декларативно Словенија, која не знам од кој причини авторот на темата ја изоставил и Хрватска...
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 23:05
zosto bas nikoj ?
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 26.Јули.2008 во 23:36
Многу надвор е отидено со набројувањето на земјите. Велам надвор оти не е напишана ниту една која е сојузник. Листата е промашена.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: oon
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 04:23
stereo напиша:
KOJ SPORED VAS JA PODRZUVA NAJMNOGU MAKEDONIJA VO NEJZINITE EVROPSKI ASPIRACII |
Turcija koja iako ne e clenka na EU megutoa e dokazen prijatel na Makedonija..
A za anketata da komentiram nesto:
Kosovo ne e ni drzava se uste a ti imas klaeno vo anketata Kosovo..
Ne se biduva drzava samo od nekolku zemji da si priznaen.
I plus da ne si clenka na Obedinetite Nacii.):):):)
|
Постирано од: Aminta2
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 06:16
zidarski напиша:
Фали една опција во анкетата - Никој. |
Точно, но исто така недостасува Словенија, и опција “други“.
Сепак Турција ни е најголем подржувач, а во последно време и Словенија, додека Хрватска е коректна спрема нас (пример ни дадоа бесплатно црква на користење во Загреб).
|
Постирано од: biljana.madrid
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 09:27
Znachi i jas ke go napisam istoto. Anketata e promasena. Ja nema slovenija a staveno e kosovo (koe ne e drzava tuku cirkuz balkanski). i zatoa nema da komenterim.
neka si komentiraat albancite i neka si go ¨stiskaat¨ kosovo na listava...
G L U P O S T I !!!!!
------------- Прилепчанка
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 10:40
najgolem sojuznik na makedonije e kosovä
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 10:43
moira напиша:
Ниту Една од наведените држави...инаку декларативно Словенија, која не знам од кој причини авторот на темата ја изоставил и Хрватска...
| mislish deka slovenija pripadzat na balkanov?
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 10:44
ne ..... slovenija ne pripadja na balkanov..... slovenija e vo ekvatorijalna gvineja ...... pogledni na atlas .....
|
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 10:48
slovenija ne " pripadzat " na balkanot ..... nauci da pisuvas i citas pravilno pa potoa ce mozes da poglednes kade se " NAODZAT " slovenija , na koj poluostrov
|
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 11:00
... sto se odnesuva do temata , moze da se kaze samo edno ... navistina i vo celost promasena ..... najprvin , poradi faktot sto od nea se izostaveni medjunarodno priznaeni i vistinski drzavi kako slovenija na primer , koja kako geografski pripadnik na balkanskiot poluostrov , a kako vtoro , bezuspesen obid na onoj koj e postavil ovaa tema ili anketa , sto li ce e ni samiot ne veruvam deka znae , da preku nea promovira i mozebi se obide da na mala vrata dobie priznanie od golem broj clenovi na ovoj forum za nesto sto nalikuva na frankestajn drzava .... kosovo ... za sreca , pogolemiot del od clenovite dobro gi poznavaat prilikite na balkanot i dobro znaat za razlika od nekoi dezorientirani i geografsko - planetarno izgubeni tipovi deka i slovenija geografski pripaDZat na balkanot i deka kosovo ne e nisto povece od eden nerealen obid da po pat na sila i krsenje na site medjunarodni povelbi i principi za nepovredlivost na granicite se promovira vo drzava ......
|
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 11:02
znaciT , sto bi napisale nekoi polupismeni i geografsko - planetarno i evolutivno izgubeni , TEMAVA E TOTALNO PROMASENA ......
|
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 17:41
miroslav_g8 напиша:
znaciT , sto bi napisale nekoi polupismeni i geografsko - planetarno i evolutivno izgubeni , TEMAVA E TOTALNO PROMASENA ......
|
a be drugar ti mozes da glasas i da pisuvas nekoj komentar,no potrudi se barem malku da bides korekten
slovenija ne sum ja stavil megu opciite zatoa sto potoa bi trebal da ja stavam i hungarija,romanija,pa duri i avstrija i nekoi drugi drzavi
ovaa tema ne e moj posed
ovaa tema e na site tie koi sakaat da komentiraat(dokolku im se dopaga)
realno kazano me interesira dali mislite deka imate nekoj sojuznik vo balkanot
|
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 17:46
hungarija , misli UNGARIJA ? ... a da ti kazam iskreno , si mozel .... na mestoto na onoj frankestajnot ... ama aj ..... prosteno ti e .... od tebe ne govori razumot tuku emociite .... i vidi stvarno ... sega primetiv na avatort ... si bil saslija ... ednoto oko kosovo drugoto djerdj kastriot .....
|
Датум на внесување: 27.Јули.2008 во 23:24
Нема ниту еден од наведените. Сватете бре луѓе.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 28.Јули.2008 во 07:22
Ниеден од наведените од проста причина што секој од нив или во минатото или сега има интерес од економско/политичко/социјални невољи во Македонија. Да не зборуваме за отворените територијални претензии на некои од наброените, како и не особено пријатни историски спомени од други.
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 28.Јули.2008 во 15:32
Ниту една. Тадури ни Македонија сама на себе не е сојузник, се додека поитичарите се колваат како врани и го поделија и заратитија народот.
|
Постирано од: Pacifist
Датум на внесување: 28.Јули.2008 во 19:08
mislam deka moze da ocekuva nesto od turcija
od Grcija,Srbija i Bugarija nema nisto
tie sakaat zivi da ne izedat
|
Постирано од: Red`Black
Датум на внесување: 28.Јули.2008 во 20:49
gercija ima 5 glasa hgghaghaghgha
-------------
|
Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 28.Јули.2008 во 22:29
Тема: Кој е најголемиот Бал. сојузник на МКД
SFR Yugoslavia
------------- Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Датум на внесување: 28.Јули.2008 во 22:32
tako je , DRUZE
od moira:...i po tebe eden den da ne brishev...mozhe...???
|
Датум на внесување: 28.Јули.2008 во 23:39
nema sto напиша:
mislam deka moze da ocekuva nesto od turcija
od Grcija,Srbija i Bugarija nema nisto
tie sakaat zivi da ne izedat |
Да. Сојузници за да не изедат- живи ги имаме многу. Без малку цел свет.
|
Постирано од: Pacifist
Датум на внесување: 29.Јули.2008 во 19:28
mislam dea tuka falat nekoi opcii kako Crna Gora ili Slovenija
Mislam deka Slovenija e mnogu pozitivna i pravedna drzava
Taa bi mozela da ni pomogne
|
Постирано од: FLooK
Датум на внесување: 29.Јули.2008 во 21:52
Интересот клати фесот
Macedonian exports - $3.35 billion f.o.b. (2007 est.)
Exports partners: Serbia and Montenegro 19.4%, Germany 14.7%, Greece 10.5%, Italy 10.2%, Bulgaria 9.9%, Croatia 5.6%, Belgium 5.1%, Spain 5.1% (2006)
Imports: $4.977 billion f.o.b. (2007 est.)
Imports partners: Germany 11.5%, Greece 11.3%, Russia 11.1%, Bulgaria 8.4%, Serbia and Montenegro 6.7%, Turkey 5.7%, Italy 5.5%, Slovenia 4.4% (2006)
Сите овие са заинтересирани да jа подржуват, па и грците (бизнисот во Грциа), колку и да не ви се верва.
Интересот клати фесот
|
Постирано од: skenderbeuuu
Датум на внесување: 30.Јули.2008 во 01:27
srbija ne vi ja priznava crkvata,
bugaria jazikot ,
grcija imeto,
turcija ve smeta kako nivni potomci,
albanija ve prizna pod ustavno ime,
pa ako ste pametni sami ke treba da odlucite so kogo
|
Постирано од: DelijaSkopje
Датум на внесување: 30.Јули.2008 во 03:25
skenderbeuuu напиша:
bugaria jazikot ,
grcija imeto,
pa ako ste pametni sami ke treba da odlucite so kogo |
Тукму поради овој пост ќе кажам дека СРБИЈА НИ БИЛ И ЌЕ НИ ОСТАНЕ НАЈДОБАР СОЈУЗНИК И ВО ДОБРО И ВО ЛОШО... БЕЗ ОГЛЕД НА СЕ...!!!
|
Постирано од: op12eh
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 02:12
Постирано од: ljoce
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 09:27
Горенаведените држави се нај големите душмани на македонштината. Грците ни имаат окупирано територија и нема да се залагаат за македонската евроинтеграција. Бугарите исто имаат парче наша земја и не се луди да работат на планот да нема граници помеѓу овие територии. Албанците никогаш нема да ни ја земат денешна западна Македонија доколку ние влеземе во ЕУ па така се ќе направат да не го постигниме тоа. Турците сонуваат дека ќе се врати славното Отоманско царство со економската доминација која тие ја промовираат па така не им одговара економски да биди Македонија зависна од ЕУ.Србите сеуште не сметаат како еден вид мали Срби или вардарска бановина.Албанците од косово ја докажаа нивната непријателска позиција према Македонците во 2001 г.
Очигледно е дека СЛОВЕНЦИТЕ немаат ништо против нас па и затоа ги нема на списоков.
------------- Се што било,поминало и се што ќе биди ќе помини.
|
Постирано од: novace
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 10:48
Поимот признавање на една држава и нација е анахронен..временски надминат...а го започна еден комунистички апаратчик..колку да се „најде„ во некаква работа..кога му пропадна љубимата му југоносталгија
Тоа е (само) мое лично мислење..
Зашто ние да губиме време во „признавање„..наместо времето да се потроши на правење на планови..кусорочни среднорочни и долгорочни..според кои СЕКОЈА (идна) Македонска Влада ќе (мора да) работи..и да ги исполнува наложените фундаменти зацртани во тие планови!
Притоа морам да напоменам ...дека нема да има успех ...без видлив стопански и културен просперитет на населението..
Со сите овие пишани овде „нишани„..никому нема да му падне на ум да оспорува она што е видливо (и добро) со голо око..
Како паралела на кажаното....фрлете поглед кон Швајцарија..и се ќе ви биде појке од јасно..да појасно и не може да биде.
Значи..културен +богат народ..НЕМА проблем со ништо..и е (на)секаде добредојден..
Паралела (нека ни) е Јапонија..
Претрпеа штети невидени..ни лелек ни пискотници (веќе познати на Балканот) и поред невољите (сеуште) имаат напредок..
Мојата особена почит кон јапонците...и јапонките де...се подразбира
------------- Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 12:14
Хрватите со нивната култура отскокнуваат од балканските народи па затоа е многу јасно дека ни копаат гроб без да знаеме исто како сите останати Евроунијати кој немаат балканска култура. Црногорците се приказна сама за себе не можеме да ги споредуваме со другиве лешинарски народи затоа што сега се испилени и сеуште не се свесни кој околу нив е добар или лош па треба да помини повеќе време и да одберат пријатели и непријатели. Па можеби ќе го заслужат истиот кош како и Словенците.
|
Постирано од: novace
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 12:31
ljoce напиша:
Хрватите со нивната култура отскокнуваат од балканските народи па затоа е многу јасно дека ни копаат гроб без да знаеме исто како сите останати Евроунијати кој немаат балканска култура. Црногорците се приказна сама за себе не можеме да ги споредуваме со другиве лешинарски народи затоа што сега се испилени и сеуште не се свесни кој околу нив е добар или лош па треба да помини повеќе време и да одберат пријатели и непријатели. Па можеби ќе го заслужат истиот кош како и Словенците. |
Јас искрено мислам дека Македонците немаат непријатели....односно непријателски кон нив настоени народи!?
пс
А сето она што (некои овде) го подведуваат под таа и таква ставка.... се народ...само не се и сметани како цивилизирани народи
------------- Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 22:54
Можеби немаме непријатели но сигурно има интереси во политикава и таа функционира на таков начин.Инаку Балканот е чудна почва , овде можи и најголемиот душман да ти се најди во нај тешкиот момент , но само ако има интерес . Пример Србија е иницијатиор за создавање на Албанската држава.
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 30.Мај.2011 во 01:15
ljoce напиша:
Можеби немаме непријатели но сигурно има интереси во политикава и таа функционира на таков начин.Инаку Балканот е чудна почва , овде можи и најголемиот душман да ти се најди во нај тешкиот момент , но само ако има интерес . Пример Србија е иницијатиор за создавање на Албанската држава. | тие интереси можат да се искористат кога се работи за економски и стратешки интереси, на балканов, интересите на сите држави се националистички и империјалистички пред само еден век се воделе војни на тој начин, а истите интереси се покажуваат од распадот на Југославија па се до денес ако најдеме сојузник во балканска држава, постои опасност истата да не уништи или трајно да не оштети, а истото се случувало и во Југославија, само што се одразувало најмногу на економиите на државите
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 31.Мај.2011 во 02:06
ljoce напиша:
Можеби немаме непријатели но сигурно има интереси во политикава и таа функционира на таков начин.Инаку Балканот е чудна почва , овде можи и најголемиот душман да ти се најди во нај тешкиот момент , но само ако има интерес . |
Во политиката нема вечни пријатели, само вечни интереси.
Затоа Македонија, ниту било која земја, не треба да бара пријатели, туку поддржувачи и земји кои имаат заеднички интереси.
А Македонија, освен во Словенија, не треба да гледа поддржувач во никој друг на Балканот.
-------------
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 31.Мај.2011 во 02:15
Македон напиша:
ljoce напиша:
Можеби немаме непријатели но сигурно има интереси во политикава и таа функционира на таков начин.Инаку Балканот е чудна почва , овде можи и најголемиот душман да ти се најди во нај тешкиот момент , но само ако има интерес . |
Затоа Македонија, ниту било која земја, не треба да бара пријатели, туку поддржувачи и земји кои имаат заеднички интереси.
А Македонија, освен во Словенија, не треба да гледа поддржувач во никој друг на Балканот.
| а како па тоа Словенците се двојат од сите „закани“? плус, зарем не треба да имаме во предвид дека непријателите на нашите пријатели се и наши непријатели? зошто да создаваме нови непријатели? зарем не може сами да си работиме на држават и да си воспоставиме стабилни економски и политички односи со сите земји? и тоа не збрам за политичко „пријателство“, туку едноставно за соработка, на која никој не се противи...
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 31.Мај.2011 во 02:28
zabegan напиша:
Македон напиша:
ljoce напиша:
| а како па тоа Словенците се двојат од сите „закани“?плус, зарем не треба да имаме во предвид дека непријателите на нашите пријатели се и наши непријатели? зошто да создаваме нови непријатели?зарем не може сами да си работиме на држават и да си воспоставиме стабилни економски и политички односи со сите земји? и тоа не збрам за политичко „пријателство“, туку едноставно за соработка, на која никој не се противи... |
Словенците се обидуваат да воспостават некакво влијание на Балканот и да се наметнат како лидери и промотори на Македонија, па Македонија и треб да го искористи тоа. Особено со паѓањето на Грција, Словенија ќе проба на секој начин да се наметне како важен фактор на Балканот.
Не ни требаат никакви пријатели и непријатели, јас такво нешто не споменав, споменав поддржувачи. А сами не можеме се да постигнеме. Зарем веруваш дека проблемот со името сами ќе го туркаме? Или дека Грците сами тоа можат да го прават? Дури и најмоќните имаат поддржувачи. Нема ништо чудно во тоа. Секогаш треба да се има поддржувачи во политиката, за било кој чекор. Тоа го прават и најмоќните нации.
-------------
|
Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 29.Септември.2011 во 23:03
Ама баш никој, све околу нас се непријатели
-------------
|
Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 13:40
novace напиша:
ljoce напиша:
Хрватите со нивната култура отскокнуваат од балканските народи па затоа е многу јасно дека ни копаат гроб без да знаеме исто како сите останати Евроунијати кој немаат балканска култура. Црногорците се приказна сама за себе не можеме да ги споредуваме со другиве лешинарски народи затоа што сега се испилени и сеуште не се свесни кој околу нив е добар или лош па треба да помини повеќе време и да одберат пријатели и непријатели. Па можеби ќе го заслужат истиот кош како и Словенците. |
Јас искрено мислам дека Македонците немаат непријатели....односно непријателски кон нив настоени народи!?
пс
А сето она што (некои овде) го подведуваат под таа и таква ставка.... се народ...само не се и сметани како цивилизирани народи
|
Можеби Македонија неманадворешни непријатели но затоа има внатрешни и тоа самите Македонци. Ја изедоа државата (крадејки ја) удирајќи се во градите од некаков си квази патриотизам, а јас велам дека полицемерен народ од нас самите нема.
Што се однесува до останатите НЕцивилизирани народи кои ти и многумина ги наведувате, истите тие си одат напред и напред и напред....КАДЕ СМЕ НИЕ?
Ние сеуште живееме во антиката, Самоил, туркото, српското, НОБ, 1991.... и пак назад. Се прашувам, кој е тука нецивилизиран?
Цивилизација, што е тоа? Х за нас, и за поединци!
------------- Homo homini lupus est...
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 13:42
Mindy напиша:
|
Со таква мисла не се создава пријател-и.
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 13:45
DelijaSkopje напиша:
skenderbeuuu напиша:
bugaria jazikot ,
grcija imeto,
pa ako ste pametni sami ke treba da odlucite so kogo |
Тукму поради овој пост ќе кажам дека СРБИЈА НИ БИЛ И ЌЕ НИ ОСТАНЕ НАЈДОБАР СОЈУЗНИК И ВО ДОБРО И ВО ЛОШО... БЕЗ ОГЛЕД НА СЕ...!!! |
СРБИЈА НИ БИЛ И ЌЕ НИ ОСТАНЕ НАЈДОБАР СОЈУЗНИК И ВО ДОБРО И ВО ЛОШО
Добар виц, но сепак ќе се прифати како добронамерна изјава.
|
Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 21:51
Buggyman напиша:
Mindy напиша:
|
Со таква мисла не се создава пријател-и. |
Е како да ги прифатам за пријатели кога не ја признаваат Македонија за држава, како да не постоиме на картата
Ај грците јавно си признаваат дека не не сакаат, и по весници и на вести , а бугариве траат а уствари не не сметаат за народ, според нив ние сме бугари а не македонци.
Пред неколку години (кога запознав бугари во Германија кои исто јадеа гомна дека Македонија е уствари Бугарија ) си велев во себе дека не се сите бугари исти и дека можеби така се погодило и прогледав кроз прсти.
После извесно време кога бев во Америка и таму сретнав бугари кои упорно ја негираа Македонија и се што е македонско ...........И овој пат си реков ај ке им прогледам кроз прсти.
Сега сум во Арабија и тука сретнав бугари и иста прича, упорно тврдат дека не постои Македонија, дека цела територија е бугарска
Епа стварно сум многу револтирана, колку и да се надевав дека постои некој бугарин кој ја признава нашата држава за самостојна, се лажам........
Максимално сум сигурна дека бугарите не мразат и ни се големи непријатели, само ме нервира што кјутат цело време ко пички, што не признаат јавно
Затоа кога би требало да бирам меѓу грк и бугарин.......за пријател би одбрала грк , барем си знам дека не не сакаат, и дека јавно го признаваат тоа.
Дефинитивно мразам се што е бугарско, не можам да ги смислам бугарите
-------------
|
Постирано од: BelindaMill
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 22:19
Турција. Кој прв ги донесе турските инвеститори во Македонија? Инвестицијата Рамстор кој политичар ја донесе? Само тој политичар ќе не спаси од канџите на диктатурата и ќе ја опраи економијата.
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 09:53
Знаев дека Рамстор било инвестиција...
а јас пак мислев само уште една продавница...
за турска роба...
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 12:04
Mindy напиша:
Затоа кога би требало да бирам меѓу грк и бугарин.......за пријател би одбрала грк , барем си знам дека не не сакаат, и дека јавно го признаваат тоа.
|
Не само што Грците си признаваат, туку во еден дел се и во право во спорот со името, плус се знае дека старогрчката култура е столб на европската цивилизација (затоа Европа толку ги поддржува Грците). Но не ми се допаѓа што Грците сакаат да монополизираат сè што е македонско, и ми пречи што задираат во идентитетот на Македонците. Ама сега е касно, ептен зла крв се создаде меѓу Македонците и Грците, а можевме да бидеме први сојузници на Балканот.
Што се однесува до Бугарите, секако дека има и ОК Бугари (еве го Емил на пример ), но и јас мислам дека повеќе има што негираат сè што е македонско (народ, јазик, историја, култура). Официјалната политика на Бугарија е дека ја признава државата Р.Македонија која е на територијата на етничка Македонија, но дека во тој дел живеат Бугари кои зборуваат на бугарски дијалект (затоа е и оваа фрка со пасошите).
Со Србија имаме спор во врска со црквата и ништо повеќе. Србија го признава и народот и државата и јазикот. Не треба да се заборави дека Србите се големи пријатели со Грците, па и покрај тоа ја признаваат Македонија. Македонија пред некое време ја призна српската покраина Косово и Метохија за самостојна ,,држава,,. За што?
За Албанија и ден денес да не ја признава МК под уставно име, за и понатаму да ни се закануваат со војни (претходно и ја направија 2001), за и понатаму да вработуваме само Албанци, за и понатаму да примаме 300 000 бегалци, за и понатаму само Македонците да плаќаат данок, сметки...
Па сега од ова заклучете кој е најголем балкански сојузник на МК. Се разбира Турција.
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 12:57
Јадни ние, никој не не игра
-------------
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 13:41
LiDivio напиша:
... се знае дека старогрчката култура е столб на европската цивилизација (затоа Европа толку ги поддржува Грците). . |
За ова се согласувам со тебе. Но, следниве два извадока од твојот претходен пост ме бунат т.е. ми се малку контрадикторни:
LiDivio напиша:
... Грците ... во еден дел се и во право во спорот со името, ... |
LiDivio напиша:
... Но не ми се допаѓа што Грците сакаат да монополизираат сè што е македонско, и ми пречи што задираат во идентитетот на Македонците. ... |
Ако се во право, како што велиш, тогаш нивното тврдење дека Македонија е грчка е вистинито. Според тоа, тие имаат полно право да се спротивставуваат на некој кој им ја краде македонската територија и македонскиот идентитет. Токму поради ова, незнам зошто се чудиш т.е. не ти се допаѓа и ти пречи тоа нивно монополизирање и задирање во нивниот идентитет?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 14:09
mamamd напиша:
Јадни ние, никој не не игра
| a ,koj saka so samobendisani pa?
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 20:38
Zlatnik напиша:
LiDivio напиша:
... се знае дека старогрчката култура е столб на европската цивилизација (затоа Европа толку ги поддржува Грците). . | За ова се согласувам со тебе. Но, следниве два извадока од твојот претходен пост ме бунат т.е. ми се малку контрадикторни:
LiDivio напиша:
... Грците ... во еден дел се и во право во спорот со името, ... |
LiDivio напиша:
... Но не ми се допаѓа што Грците сакаат да монополизираат сè што е македонско, и ми пречи што задираат во идентитетот на Македонците. ... | Ако се во право, како што велиш, тогаш нивното тврдење дека Македонија е грчка е вистинито. Според тоа, тие имаат полно право да се спротивставуваат на некој кој им ја краде македонската територија и македонскиот идентитет. Токму поради ова, незнам зошто се чудиш т.е. не ти се допаѓа и ти пречи тоа нивно монополизирање и задирање во нивниот идентитет?
|
Напишав дека во еден дел се во право, но не и целосно. Нивното тврдење дека Македонија е грчка во еден дел е точно. Затоа и има спор. Ако некој е 100% во право, нема да има спор.
Не може некој да му нареди на друг како да се чувствува. Тоа е загарантирано право на секој човек и на секој народ. Право на самоопределба.
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 09:41
LiDivio напиша:
... Нивното тврдење дека Македонија е грчка во еден дел е точно. ... |
Хм, ... да! Ако гледаме формално правно, да, точно е дека еден дел од Македонија е нивен. Независно како е стекнат, факт е дека сега е дел на Грција. Впрочем, која е таа држава во светот која нема освоено, анектирано, окупирано, колонизирано ... други територии? Но, проблемот е во тоа што тој е нивен од пред неполни 100 години. Порано не бил никогаш нивен. Дури, до пред 30-тина години беше строго забрането да се користи тој термин. А сега, не само што го користат и полагаат право на негова сопственост, туку и ни’ го оспоруваат тоа право нам, ние да си одлучуваме кое име да го користиме на територијата на која живееме. Ако тие не’ напаѓаат нас дека ние, со користењето на името Македонија, сме имале територијални претензии кон нивниот дел, тогаш секој нормален човек неминовно би си поставил прашање за нивните намери по однос на тој проблем. Дали тие, со нивните барања за монополизација на терминот Македонија, немаат територијални претензии кон нас? Неминовно следи заклучокот дека ако Македонија е нивна, значи и оваа парче земја, која исто така е Макеодинија, е нивно. И кој тука има треиторијални претензии?
LiDivio напиша:
... Не може некој да му нареди на друг како да се чувствува. Тоа е загарантирано право на секој човек и на секој народ. Право на самоопределба. |
Е да, така е, арно ама братијава „демократи“ од ЕУ, НАТО, ООН не мислат така. Факт е дека нам ни’ е оспорено правото на самоопределување. Тоа е досега невиден преседан во светската политика. И историја.
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 10:32
Како сите знаеме соседите на Македонија се волци кои само сакат да кинат парчиња месо од јагнето Македонија.Токму затоа најголем другар на Македонија се турците.Оти немат граница со јагнето.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 11:05
Zlatnik напиша:
LiDivio напиша:
... Нивното тврдење дека Македонија е грчка во еден дел е точно. ... | Хм, ... да! Ако гледаме формално правно, да, точно е дека еден дел од Македонија е нивен. Независно како е стекнат, факт е дека сега е дел на Грција. Впрочем, која е таа држава во светот која нема освоено, анектирано, окупирано, колонизирано ... други територии? Но, проблемот е во тоа што тој е нивен од пред неполни 100 години. Порано не бил никогаш нивен. Дури, до пред 30-тина години беше строго забрането да се користи тој термин. А сега, не само што го користат и полагаат право на негова сопственост, туку и ни’ го оспоруваат тоа право нам, ние да си одлучуваме кое име да го користиме на територијата на која живееме. Ако тие не’ напаѓаат нас дека ние, со користењето на името Македонија, сме имале територијални претензии кон нивниот дел, тогаш секој нормален човек неминовно би си поставил прашање за нивните намери по однос на тој проблем. Дали тие, со нивните барања за монополизација на терминот Македонија, немаат територијални претензии кон нас? Неминовно следи заклучокот дека ако Македонија е нивна, значи и оваа парче земја, која исто така е Макеодинија, е нивно. И кој тука има треиторијални претензии?
LiDivio напиша:
... Не може некој да му нареди на друг како да се чувствува. Тоа е загарантирано право на секој човек и на секој народ. Право на самоопределба. |
Е да, така е, арно ама братијава „демократи“ од ЕУ, НАТО, ООН не мислат така. Факт е дека нам ни’ е оспорено правото на самоопределување. Тоа е досега невиден преседан во светската политика. И историја.
|
Мојата реплика е во ,,Преговори за името,,. Тука сме офтопик.
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 19:08
Од утре сите можат да одат во Србија само со биометриски лични карти (не мора пасош).
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 19:10
емил напиша:
Како сите знаеме соседите на Македонија се волци кои само сакат да кинат парчиња месо од јагнето Македонија. Токму затоа најголем другар на Македонија се турците. Оти немат граница со јагнето. |
Така е. На Балканот сојузниците не се граничат.
|
Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 19:40
LiDivio напиша:
Од утре сите можат да одат во Србија само со биометриски лични карти (не мора пасош). |
Ако е това Истина,тогај, сегашните Б,лгарски мачедонци,кои обаче беха срби до чера и обичаено се изражават сас србски наречици,сега че бират кај да идат на шопинг ,брееј шо напредок, или че биди ко магарето за сламата,ко му клале од двете страни,од мака калдисало,...не знаело од која слама да зејт.
Абре македонче.шо убаво ми те срижат.
------------- ВОЈНАТА Е МИР СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 10:26
LiDivio напиша:
емил напиша:
Како сите знаеме соседите на Македонија се
волци кои само сакат да кинат парчиња месо од јагнето Македонија. Токму
затоа најголем другар на Македонија се турците. Оти немат граница со
јагнето.
|
Така е. На Балканот сојузниците не се граничат. |
Да
бидеме реални, не само на Балканот соседите имаат меѓусебни проблеми.
Проблемите меѓу соседите постоеле и постојат секогаш и речиси секаде.
Најчеста причина за несогласувања (па и до војни) се територијалните
проблеми, па потоа проблемите со малцинствата. Да ги спомнеме
поранешните, меѓу Франција и Германија за Алзас и Лорен, потоа Словенија
со Италија за околината на Трст и Словенија со Австрија за Корушка,
(Ај, за со Хрватска за морето да го третираме како балкански синдром).
Со влегувањето во ЕУ овие проблеми (наизглед?!) се надминати. Потоа
Пакистан и Индија за Кашмир, Индонезија и Источен Тимор, Русија и
Грузија за Осетија, Русија и Јапонија за к*рилските острови, Израел и
Египет за Синај, Израел и Палестина за Западниот брег, Израел и Сирија
за Голан, Ирак и Кувајт за Кувајт ... И да не набројувам други, помалку
или повеќе познати кризни жаришта помеѓу соседи. Во оваа ситуација во најдобра позиција е Австралија! Таа нај убаво си живее со соседите.
|
Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 17:00
Gorazd777 напиша:
LiDivio напиша:
Од утре сите можат да одат во Србија само со биометриски лични карти (не мора пасош). | Абре македонче.шо убаво ми те срижат. |
Би требало да објасниш зошто македончето го стрижат ако две држави договориле олеснување на поминување на границите за своите граѓани. Камо среќа со цел свет да имаме таков режим .
------------- "Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|