Каде исчезна силата на Исус?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14654
Датум на принтање: 25.Ноември.2024 во 18:39 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Каде исчезна силата на Исус?
Постирано од: ShumadinChe
Наслов: Каде исчезна силата на Исус?
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 00:48
Zosto Isus imal tolkava sila da gi olecuva Slepite, Gluvite, Nemite, da gi Ozivuva Mrtvite. Itn.
Zosto se dodeka Isus bese vo gradot Erusalim do nego nevernik nemozese nitu da se doblizi do nego.
Kade iscezna seta taa Isusova sila.
Zosto na planinata Hristos bese zaroben od Strana na Evreite.? Dali toa bese isus ili nekoj drug Kako sto k*ranot objasnuva.?
Dali k*ranot e fakten so ovaj del.
Ke doznaeme sega.
Kazetego vaseto mislenje.
------------- Nothing Remains !!
|
Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 00:51
Да те потсетам пак да ја прочиташ прво Библијата, а?
Како ќе зборуваш за Исус кога не си прочитал ништо за него... а, извини - си прочитал - брошурчиња.
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 00:53
zidarski напиша:
Да те потсетам пак да ја прочиташ прво Библијата, а?
Како ќе зборуваш за Исус кога не си прочитал ништо за него... а, извини - си прочитал - брошурчиња. |
Super si e temava. Se si e postaveno na svoe mesto. ?
te molam nemoj sea da se pravish naudren. ida ja izbrishish temava.
ako mislish deka imash odgovor slobodno kazhigo.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 00:58
Нема да ја избришам (за сега), ама не е на место, затоа што е одговорена во Новиот Завет, кој ти не го имаш прочитано.
Како тоа ќе коментираш на оваа тема, ако не го имаш прочитано она кое го критикуваш?!
Или ќе ти помогнат пријателите кои се банирани на форумов?
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 01:00
Освен тоа - веќе одговорив зошто е потребно да се случи тоа кое се случува со Исус во другата тема. Ако сакаш - ќе го копирам тука... Прашањето е бесмислено - затоа што целта на Исус не е да биде физички силен и да се бори (со оружје), туку да даде духовна сила - што токму преку смртта се постигнува. Ама за да го знаеш тоа - треба да го имаш прочитано Новиот Завет, особено на темава го препорачувам Евангелието на Јован. Ти дадов линк - го имаш цело.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 01:03
Jas Rekov Dali k*ranot E Fakten vo Ovaj Del. ? Jas Veruvam i Mislam Deka k*ranot E Vo Podpolno Pravo.
Deka Toa E Drug Chovek, Inaku Kade Odednash bi Izbegala Taa Sila ?
Spored Sporeduvanjata Na k*ranot I Biblijata Ke Svatime Koj Od Ovie Knigi e Poprecizen Vo Ovaj Del. Mislam Deka Ti E Jasno.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 01:24
ShumadinChe напиша:
Jas Rekov Dali k*ranot E Fakten vo Ovaj Del. ?Jas Veruvam i Mislam Deka k*ranot E Vo Podpolno Pravo.
Spored Sporeduvanjata Na k*ranot I Biblijata Ke Svatime Koj Od Ovie Knigi e Poprecizen Vo Ovaj Del. Mislam Deka Ti E Jasno.
|
Е ај те молам спореди ги к*ранот и Библијата!!! Ајде напрај ми го уште тој ќеф вечерва!
Дете - прочитај прво, после споредувај. Вака што ќе споредиш - к*ранот со некоја брошурка или ќе го споредиш к*ранот со нешто што банираните другарчиња ти кажуваат да го напишеш?!
Не се сеќавам во к*ранот да се спомнува Исус... Иса, да... Исус, не сум го сретнал... може треба да препрочитам...
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 01:27
Temava e da ja zavitkas i da ja citnes vo gjubre
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 01:32
Не бе, таман е - нека седне да ги споредува к*ранот и Библијата... може ќе научи нешто...
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 01:37
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 01:58
ShumadinChe напиша:
Zosto Isus imal tolkava sila da gi olecuva Slepite, Gluvite, Nemite, da gi Ozivuva Mrtvite. Itn.
Zosto se dodeka Isus bese vo gradot Erusalim do nego nevernik nemozese nitu da se doblizi do nego.
Kade iscezna seta taa Isusova sila.
|
Shumadinche,
Христос не ја загуби силата на крстот, напротив, Тој таму ја покажа
најголемата сила. Христос на Голготскиот крст покажа неспоредливо
поголема сила од таа со која ги воскреснуваше мртвите, лекуваше
лепрозните, глувите, немите итн. Силата на љубовта беше таа која го
задржа Христос на крстот - љубовта кон тебе, кон мене, кон целото
човештво. Христос во една прилика рекол: "Нема поголема љубов од оваа: да го положиш својот живот за твоите пријатели" (Јован 15:13) Христос
на крстот го направи токму тоа: Го положи сопствениот живот за нас т.е.
Го принесе Своето тело како жртва (кyрбан) за нашите гревови. И така,
ние кои веруваме во Него, преку Неговата смрт и воскресение добиваме
опростување на гревовите.
Шумадинче, не треба голема сила за да
повредиш некого. Многу поголема сила треба за да простиш, да поднесеш
неправда, да поднесеш болка, навреди, камшикувања, плукања и најпосле
смрт за оној кого го љубиш. Во тоа ни се откри Божјата љубов, што
Христос го поднесе сето тоа заради нас, за да можеме ние да имаме
опростување на гревовите и живот вечен. Искрено се надевам дека еден
ден Бог ќе те просветли за да можеш да ја разбереш големината на оваа
љубов и преку неа да се ослободиш од гревовите и да станеш Божјо дете,
а мој брат
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 02:02
Е да бе, сега ти текна да се појавиш - се здробив ја онаму од пишување...
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 03:52
Hahahhahha ama vazno gi rasturi
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 07:42
Не, немаше таква ситуација... само објаснувавме некои недоразбрани работи...
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 08:24
EvAngelos напиша:
Shumadinche,
Христос не ја загуби силата на крстот, напротив, Тој таму ја покажа
најголемата сила. Христос на Голготскиот крст покажа неспоредливо
поголема сила од таа со која ги воскреснуваше мртвите, лекуваше
лепрозните, глувите, немите итн. Силата на љубовта беше таа која го
задржа Христос на крстот - љубовта кон тебе, кон мене, кон целото
човештво. Христос во една прилика рекол: "Нема поголема љубов од оваа: да го положиш својот живот за твоите пријатели" (Јован 15:13) Христос
на крстот го направи токму тоа: Го положи сопствениот живот за нас т.е.
Го принесе Своето тело како жртва (кyрбан) за нашите гревови. И така,
ние кои веруваме во Него, преку Неговата смрт и воскресение добиваме
опростување на гревовите.
|
Bog = Besmrtnost
Isus = Na Smrten
I sea ke recis Coveckoto Telo Toa mu go dozvoluva na Hristos Moze da bide Smrten, A Gore na Carstvoto Bozjo Hristos e besmrten
i ke ti Recam, Togas i nam coveckoto Telo ne predizvikuva Smrt.
Ta gore na Carstvoto bozjo i Nie Sme Besmrtni ili Bogovi .!!!!!!!! ????????
I Iskreno Ne vervam vo Basni.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 09:00
А што има нејасно во ова?! Ти самиот на себе си контрадикторен...
Прашањето ти е во врска со "силата" на Исус... ЕвАнгелос ти објасни многу точно. Телото се разбира дека е смртно. Освен тоа - имаше потреба да умре, за да може да Воскресне и со тоа да ја победи смртта.
Ама за почеток - ти дадов линк - седи и читај...
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 09:01
ShumadinChe напиша:
I Iskreno Ne vervam vo Basni.
|
Шумадинче - ти ова бараш да бидеш баниран или?
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 09:04
Добро, јасно ни е мали, дека браќата сакаат да ја поправат катастрофата што ја направи завчера, па ти диктираат прашања.
Нели е најубаво ако навистина сакаш да научиш-самиот да отвориш Библија и да прочиташ? Но ти тоа не го сакаш.
Како и да е, силата на Исус не само што не исчезнала, туку Тој доброволно се потчинува на волјата на Отецот како би било исполнето пророштвоти и би настапило спасението.
Не Му било лесно, па дури крвава пот!!! Му течела кога се молел да “Го одмине чашата“-но на крај во полза на Планот доброволно, како јагне оди да се жртвува на крстот.
Можел да биде заменет со друг човек, секако, но Нашиот Бог не е таков подлец да си игра играчки.
А за силата-и денес сме сведоци на чудесни исцелувања и објави.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 10:25
za da procitas i voedno go razberes toa sto si go procital onaka kako sto treba , najprvin treba da e isteras omrazata kon drugata religija od svoeto srce .... ako toa ne go storis , vo toj slucaj se ostanuva samo procitano a nesvateno ..... ponekogas popusto pastirate linkovi ....
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 10:37
miroslav_g8 напиша:
za da procitas i voedno go razberes toa sto si go procital onaka kako sto treba , najprvin treba da e isteras omrazata kon drugata religija od svoeto srce .... ako toa ne go storis , vo toj slucaj se ostanuva samo procitano a nesvateno ..... ponekogas popusto pastirate linkovi .... |
Ех кога би било бар прочитано а несфатено, ќе се добие објаснение.
Лошо е што е непрочитано и без намера да се сфати, тек да се напише нешто.
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 10:46
ma od kogo e , mnogu e ..... barem si go kazuvaat svoeto mislenje .... nametnato a ne izgradeno
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 11:32
miroslav_g8 напиша:
za da procitas i voedno go razberes toa sto si go procital onaka kako sto treba , najprvin treba da e isteras omrazata kon drugata religija od svoeto srce .... ako toa ne go storis , vo toj slucaj se ostanuva samo procitano a nesvateno ..... ponekogas popusto pastirate linkovi ....
|
Видиш како си ово лијепо срочио.Није џаба речено, да је за љубав потребно двоје.
П.С. А за погорниов цитат, не коментирам друже СТАРИ, тоа доволно зборува само по себе,па кој сака ,како сака нека си го извртува.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 20:17
zidarski напиша:
[QUOTE=ShumadinChe] I Iskreno Ne vervam vo Basni.
|
Ако басните се приказни во кои меѓу другото животните зборуваат...како не веруваш во басни?
Нели по к*ранот мравките зборуваат? А? Зборуваат или не зборуваат?
Треба да веруваш Шумадинче, зашто во спротивно го отфрлаш исламот за што може да бидеш сурово казнет.
|
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 20:59
Мирослав - да не те опоменувам пак... без непотребни провокации!
Назад на тема!
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 23.Јули.2008 во 22:19
Ако сум добро информиран во Quran-от пишува дека хазрети Иса(Исус)пејг.а.с. не го распнале туку дека така само им се присторило.
За мене ова има смисла ако се сфати дека Христос се симнал од Небесата, вистинската вечна реалност, во телото на Исус. Исус пребивал во материјалниот свет кој пак не е вечен, а она што не е вечно не може да биде ниту реално во Божјиот ум кој е Вечност. Одтаму во преносна смисла распнувањето и смртта на Исус се привидни(им се присторило дека го прибиле на столб како вели К`уранот)во однос на духовната вечност, бидејќи Христос кој е Дух не може да биде убиен. Убиено може да биде само телото.
Силата на Исус не исчезнала, но фаќајќи го Исуса, на Темнината и беше дозволено да се одмери со Светлината - и покрај сите обиди, клевети, мачења и дури убивањето на Исус тој остана верен на Бога - на тој начин, меѓу другото, на Темнината и беше дадена шанса да ја спознае безизлезноста на нејзините тежненија против Бога. Во смисла се` се обиде да направи а сепак не и успеја целта.
Со ова мое мислење знам дека повеќето не би се согласиле но така јас верувам, а на форумов треба и има право секој да го каже своето мислење - па ете јас накратко го кажав на оваа тема.
|
Постирано од: misterX
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 00:53
Silata na Isus za zal ostana vo nego i vo negovite zborovi.Denes koga site se krstat i zboruvaat za negovata ljubov,se slucuvaat najlozite raboti koe covestvoto gi pameti. svetot odi vo nepovrat a nekoi mislat deka ubavite zborovi za Isus na forumov se dovolni za da dobijat bilet za rajot. Dobro e sto gi znaete zborovite na Isus,sto znaete koja e negovata mok i od kade poteknuva, dobro e sto zboruvate za negovata ljubov i porakata do lugeto no ne e dobro sto site tie raboti ne gi sproveduvate veke 2008 godini posle negovata smrt. Tolku mnogu licemerie ne sum sretnal nikade dosega.Tolku mnogu omraza kon blizniot svoj a kamoli kon nekoj kako mene -Musliman ima vo vas a vie se krstite i se kolnete vo ljubovta koja vi ja preporacuva Isus. Samo sto otvoriv edna tema na koja ima link kade sto popovite gi isprakaat hristijanskite vojnici da masakriraat vo srebrenica,istata vednas bese zatvorena. Dali so toa ni se dava podednakva shansa da dokazeme deka ne smee sekoj da ne poistovetuva so teroristite nas muslimanite? Za sreka ili nesreka youtube ke postoi sekogas i vie dokolku sakate dase uverite deka ne e se kako sto velite, napisete edno ime -Srebrenica i ke vi bide jasno zosto Isus ja izgubil mokta nad lugeto, zosto negovata misija ja isprevrtele onie ki gi vodat negovite sveti crkvi. Bidete malku realni,poglednetego svetot so otvoreni oci i ke vidite deka ne e se taka rozevo kaj vas. Ako trgnete po normite koi Isus gi postavi togas ke mora da se otkazete od 98%od vasite sekojdnevni losi naviki(pienje alkohol, stapuvanje vo seksualni odnosi pred brak,lazenje i kradenje,nepocituvanje na onoj koj ne e kako vas i sto uste ne).Zal mi e sto hristijanite gledaat na isus kako na covek od svetot na modata pa smetaat deka ako nosat lancinja so krst i ako imaat negova tetovaza na teloto ke bidat glavni i se ke im e ok vo zivotot. E ne e taka, vie pravite golema greska i voopstoo ne go pocituvate toj golem covek.
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 01:03
Многу грешиш Мистер икс, силата на Исус не е во
ланчињата и крстовите, но во срцата на вистинските христијани. Немој да
генерализираш кога велиш “Tolku mnogu licemerie ne sum sretnal nikade
dosega.Tolku mnogu omraza kon blizniot svoj a kamoli kon nekoj kako
mene -Musliman“.
Исто како што и вие се оградувате од оние кои во име на исламот прават
зло, велите, не, тие не се прави муслимани, за тоа сме дискутирале
многу пати до сега.
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 01:04
Никогаш и не сме рекле дека е се розево кај нас.
Извини, но е вулгарно да ги споредуваш членовите на форумов со некој кој убива и прави злодела. Ако некој не ги почитува Христовите зборови, а при тоа вели дека тоа го прави во Негово Име, тогаш тој има проблем, а не Христијанството. Многу работи се прават и во име на Исламот, па вие велите дека тие не се исламски.
Затоа - без обвинувања кон учесниците на форумот и непотребни генерализирања на целата вера!
|
Постирано од: misterX
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 01:31
No dali hristijanstvoto nema problem ako toa go pravat mnogu hristijani?Ke zemam samo eden primer: Kade e megusebnata ljubov koja crkvite treba da ja pokazat-Srpskata-grckata i makedonskata? Pa pogolema omraza nema na svetov a tie tamu zboruvaat za isusovata ljubov. Toj rekol ljubigo samo onoj koj i pripaga na crkvata od tvojata drzava?
Forumov e za vera i tuka sekoj moze sekogo da napadne bez argumenti,za toa da ne pocnam da vi kopiram sto se imaat iznapisano nekoi clenovi tuka(i hristijani i muslimani). Koga jas zboruvam za Isus jas zboruvam so celosen respekt kon nego zatoa sto jas go sakam i ne go osporuvam toa sto toj go napravil za covestvoto. No koga zboruvam za toa sto hristijanite se daleku od se sto toj sakal da ni prenese i ostavi kako amanet,negledam pricina nekoi koi go sledat pravilno i bez skrsnuvanje od negoviot pat, da se lutat.Jas pisuvam za realnosta, za segasnosta. Ako spored vas realnosta ne e takva ok no mojot stav e deka hristijanite gresat zatoa sto manipuliraat so isusovata poraka. I na kraj,toa sto kako sto samiot kaza deka ima nekoi koi ne gi pocituvaat isusovite zborovi t.e. pravat losi dela vo negovo ime,e pricinata nekoi luge da se branat od nivnata naezda.Vo islamot odbranata na svoeto e dozvolena a pricinata za toa odobruvanje gospod dobro ja znael. Samo nekolku godini posle smrtta na Isus onie koi go raspnale gi zapocnaa krstonosnite pohodi so cel da zavladeat so celiot svet no sega pod zakrila na novata prikazna za "noviot Bogo covek"nebare se raboti za egipetski faraon-prikazna svojstvena za togasno vreme i veruvanje. Skvernavenjeto na isusovoto delo pod zakrila na Rim-Vatikan a podocna i Rusija trae do den denes.Zatoa bese neophodno doaganjeto na obicniot megu obicnite,za da im ja prenese naredbata od boga deka dokolku onoj koj gi menuva negovite poraki so cel da vladee so svetot dojde i vo nivniot dvor, tie imaat pravo da go isteraat.Dokolku toj saka da gi ubie i krade nivnoto bogatstvo i imot imaat pravo da go ubijat.Toa e zakonot na lugeto,toj e realen i toj se sproveduva kolku i da ne sakate da si priznaete.
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 01:33
MisterX - среди си го прво сопствениот двор. Среди си го Уметтот и проблемите што ги имате меѓу себе. Потоа занимавај се со другите.
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 13:36
А каков одговор сакаш на апсурдно прашање “Каде исчезнала силата на Исус“?
Одговорено беше дека силата на Исус не исчезнала-Тој покорно ја испива чашата што му е дадена, односно ја завршува својата земна мислија на отелотворен Бог. Што мислиш, каква поента ќе имаше нашата вера тогаш, ако нашиот Бог беше некој нестабилен тип кој ги менува одлуките од час во час? Ако Христос не се жртвуваше на крстот, која ќе беше смислата на христијанството? Зар мислиш дека Некој што одел по вода, му наредувал на ветрот да стивне, лекувал неизлечиво, воскреснувал мртви..неможел да му ја дувне?
Па Тој и предавникот го знаел, бил свесен за се што Го очекува, па сепак не ја киднал-зашто тогаш немаше да бидеме христијани-туку робови на гревот, на Законот-камен на сопнување,
Ако некој има извитоперено гледиште за распнувањето, ако верува дека Исус не пострадал на крстот-тоа е негов личен проблем.
Ете ти го одговорот.
А силата на Исус и тоа како дејствува и денес, па ние овдека имаме опресведочени христијани, чудесни исцелувања со вера и избавувања од зла и пороци се случуваат и денес. Па дури и межу нас, на форумов имаме такви сведоштва. Ние имаме жив Бог чија сила е неприкосновена.
И како тогаш да ти одговорам бе момче “Каде исчезнала силата на Исус кога не исчезнала? “
Ај ти кажи ми каде исчезнале последните лавови? Каде исчезнале последните Македонци?Зошто на јаболкницата растат лубеници?
А за двата муслимана на форумов...“много смо јаки“ ти е работава, како мислиш неможеме да излеземе на крај? Што па вие одговоривте од поставени прашања?
Ни за хуриите, ни за обрезувањето спомнато во к*ранот “сечете ама не многу“, ни за рајот воопшто, ни за правата на жената муслиманка...
Абе ај седи мирен...
|
Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 14:57
maria_magdalena напиша:
Одговорено беше дека силата на Исус не исчезнала-Тој покорно ја испива чашата што му е дадена, односно ја завршува својата земна мислија на отелотворен Бог.
Ja,zavrsil Misijata a?>???Sigurna si??
Ako ja zavrsil Misijata,zosto togas ke se vrate na Zemjata???Zosto mu e potrebno toa??? Што мислиш, каква поента ќе имаше нашата вера тогаш, ако нашиот Бог беше некој нестабилен тип кој ги менува одлуките од час во час?.Pa,i onaka nema nikakva poenta! Ако Христос не се жртвуваше на крстот, која ќе беше смислата на христијанството?.zOSTO SE ZRTVUVAL NA kRSTOT??golema pravda..lelele,Demek gotovo ie ste bezgresni...Adam Gresil,a Isus go Krkal!! Зар мислиш дека Некој што одел по вода, му наредувал на ветрот да стивне, лекувал неизлечиво, воскреснувал мртви..неможел да му ја дувне?.
Па Тој и предавникот го знаел, бил свесен за се што Го очекува, па сепак не ја киднал-зашто тогаш немаше да бидеме христијани-туку робови на гревот, на Законот-камен на сопнување,.a,ce mi navedis barem eden pasus kade sto Isus vi kazuva,deka vasata vera se vika Hristijanstvo???
Ако некој има извитоперено гледиште за распнувањето, ако верува дека Исус не пострадал на крстот-тоа е негов личен проблем..Elhamdulillah,sto sum jas i site Muslimani,so toj "problem"i sto neveruvame vo nekakvo si stradanje na Krst...Radosen sum,Znaci Zadovolstvo e da ne se Veruvat vo Rspnuvanjeto na Isus...Nikako problem!
Ете ти го одговорот.
А силата на Исус и тоа како дејствува и денес, па ние овдека имаме опресведочени христијани, чудесни исцелувања со вера и избавувања од зла и пороци се случуваат и денес. Па дури и межу нас, на форумов имаме такви сведоштва. Ние имаме жив Бог чија сила е неприкосновена..Ova za Koj bog se odnesuva??Za Otecot,za Isus ili za Sv,Duh!?
Ovde se Tri bogovi,nikako eden!
И како тогаш да ти одговорам бе момче “Каде исчезнала силата на Исус кога не исчезнала? “
Ај ти кажи ми каде исчезнале последните лавови? Каде исчезнале последните Македонци?Зошто на јаболкницата растат лубеници?
А за двата муслимана на форумов...“много смо јаки“ ти е работава, како мислиш неможеме да излеземе на крај? Што па вие одговоривте од поставени прашања?
Ни за хуриите, ни за обрезувањето спомнато во к*ранот “сечете ама не многу“, ни за рајот воопшто, ни за правата на жената муслиманка...
.Za ova sto si pisla,mnogu dobro e Objasneto..Znaes i samata kaj e Objasneto,taka da ako te Interesira,,,Navrai,i se ke ti bide Jssno!!
A,za Ona "Secete ama ne mnogu"Klevetis a ??
Hristijanska Etika,oa li e ona.."Ljubigo","Svrtigo dr,obraz"
aj,kazi kaj si nasla toa!??
Абе ај седи мирен....
|
|
Постирано од: aladin
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 15:14
SILATA NA ISUS ISCEZNALA I JA NEMA KAJ SLEDBENICITE NA SATANATA!(ONIE KOI PRIFATILE LAGI NAMESTO VISTINA).
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 15:28
slata na isus isceznala kaj onie koi odbija da go prifatat za svoj spasitel!
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 15:30
silata na isus iscezna kaj onie koi sirat lazni i novi otkrovenija-posle nego!
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 17:49
El Emin напиша:
maria_magdalena напиша:
Одговорено беше дека силата на Исус не исчезнала-Тој покорно ја испива чашата што му е дадена, односно ја завршува својата земна мислија на отелотворен Бог. Што мислиш, каква поента ќе имаше нашата вера тогаш, ако нашиот Бог беше некој нестабилен тип кој ги менува одлуките од час во час? Ако Христос не се жртвуваше на крстот, која ќе беше смислата на христијанството? Зар мислиш дека Некој што одел по вода, му наредувал на ветрот да стивне, лекувал неизлечиво, воскреснувал мртви..неможел да му ја дувне?
Па Тој и предавникот го знаел, бил свесен за се што Го очекува, па сепак не ја киднал-зашто тогаш немаше да бидеме христијани-туку робови на гревот, на Законот-камен на сопнување,
Ако некој има извитоперено гледиште за распнувањето, ако верува дека Исус не пострадал на крстот-тоа е негов личен проблем.
Ете ти го одговорот.
А силата на Исус и тоа како дејствува и денес, па ние овдека имаме опресведочени христијани, чудесни исцелувања со вера и избавувања од зла и пороци се случуваат и денес. Па дури и межу нас, на форумов имаме такви сведоштва. Ние имаме жив Бог чија сила е неприкосновена.
Абе ај седи мирен...
| isa a.s. ne e raspnat na krst tuku samo taka im se pricina. i vikas grevovite ti se prosteni zatoa sto veruvas vo covek obicen smrtnik?3 mace vo golema zabluda si! |
Срце на дада, гледаш ли дека кога имаме два облака со различен електричен набој, се добива висок напон?
Станува збор за дијаметрално спротивни гледишта на настаните.
Ако ти не веруваш дека Исус бил распнат на крст, а за мене тоа е основа на мојата вера, како може да добиеш одговор на вакво прашање од христијанин? (Христијанин-а не ѓаурин, ама не ти се лутам)
Значи, на ваква тема Каде исчезнала силата на Исус ти можеш да разговараш само со муслиман, или некој друг кој верува дека Неговата сила исчезнала, и дека станува збор за обичен смртник.
Во тој контекст, мислам дека и мојот одговор од погоре е јасен
|
Датум на внесување: 24.Јули.2008 во 17:51
Следниот кој ќе пише коментар оф-топик - ќе го банирам на 3 дена. Сериозен сум!
Ел-Емин - веќе две сериозни навреди има во твоите постови кои ги бришев до сега. А веќе имаш една опомена, ова ти е втора. На следната имаш една недела одмор.
Халид - исто и за тебе. Уште еднаш обрати се на тој начин и ти ќе имаш една недела.
Темплариус - при следното навредување на туѓа вера и начин на верување и ти ќе одмориш една недела - веќе беше опоменат.
Мирослав - без дискусии што се надвор од темата и не се занимавај со вулгарности веќе! При следниот намек за такви работи ќе те банирам и тебе на 3 дена!
НАЗАД НА ТЕМА!
|
Датум на внесување: 05.Август.2008 во 02:59
eve da navedam nekoj fakt..
Bog i koga bi bil chovek, i koga bi bil duh, i koga bi bil otec, Sepak bi bil semoken. Bog nemozhe da bide smrten.
Dali silata na bog e Smrtna ?
I ve molam Prestanete so Toa Toj umre za da go plati nashio Grev..
Kako e toa mozhno .. ? Rekol nekogash toj, Umiram za vie da ste dobro ?
Zatoa napomenuvam, Bog koga bi bil i chovek bi bil Nesmrten..!!! Jasno . ?
i sakam da priznaete deka ova e Faktno..
Nemozhe bog za Da Ni go Plati Grevot Da umre ? kako mozhe bog da umre ?
kakov e toj Smrten Bog. ????
|
Датум на внесување: 05.Август.2008 во 03:03
А бе Шумадинче... на некои колку и да им објаснуваш, ако не сакаат да разберат, нема да разберат... Имаш цела една дискусија за Троиството... прочитај, препрочитај пак... потоа прочитај ја Библијата, барем еднаш, па после вади заклучоци.
|
Датум на внесување: 05.Август.2008 во 03:08
zidarski напиша:
А бе Шумадинче... на некои колку и да им објаснуваш,
ако не сакаат да разберат, нема да разберат... Имаш цела една дискусија
за Троиството... прочитај, препрочитај пак... потоа прочитај ја
Библијата, барем еднаш, па после вади заклучоци. |
Bate Znam Se Kolnam Deka Go Razbiram Potpolno Trojstvoto, No Nema Smisla Bog Da Umre Za Nas Za Nashiot Grev.. ? Od Kade Toa. ?
Jas Ne Postaviv Prashanje Za Trojstvoto.
A I Da Ti Kazham Pravo : Se Kolnam Deka Go Razbiram Trojstvoto, No I
Trojstvoto e Laga Spored Mene Zato Sho i Trojstvoto Nema Vrska, 1+1+1=3
3=1 ? Tri Tela Pravat Eden Bog.. ? Nema Smisla.. Ama Aj.. Nejku Pojke
Da se Supravam Za Toa.(Sorry Ako te Provoricam).
No Ova Od Kaj Znaesh Deka Isus Umrel Za Da Go Plati Grevot Na Lugeto ??
|
Датум на внесување: 05.Август.2008 во 03:14
Шумадинче - туку што покажа дека не го разбираш Троиството, и дека нема ни смисла да се дискутира со тебе на таа тема - затоа што на долго и на широко објаснував неодамна...
Ако го разбираше Троиството - немаше да го прашуваш ова повторно и повторно и повторно.
А за последното прашање - сериозно, прочитај ја Библијата прво...
|
Датум на внесување: 05.Август.2008 во 03:17
zidarski напиша:
Шумадинче - туку што покажа дека не го разбираш
Троиството, и дека нема ни смисла да се дискутира со тебе на таа тема -
затоа што на долго и на широко објаснував неодамна...
Ако го разбираше Троиството - немаше да го прашуваш ова повторно и повторно и повторно.
А за последното прашање - сериозно, прочитај ја Библијата прво... |
Izvini... Sum se Trudel.. I Ushe ke se trudam jas da ti objasnam Deka Tri Tela Ne Pravat Eden Bog.
Ti Veruvajsi Vo Trojstvoto. Jas vo Ona Sho Mi E Mene Objaveno.. I Nejku
Pojke Da Prashuvam Za Trojstvoto. Spored Mene Trojstvoto e X-Nepoznato,
Nepostoi. I da ne navlezam vo nekoj Dr. Raboti.
Pozz
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 05.Август.2008 во 14:51
ShumadinChe напиша:
zidarski напиша:
Шумадинче - туку што покажа дека не го разбираш
Троиството, и дека нема ни смисла да се дискутира со тебе на таа тема -
затоа што на долго и на широко објаснував неодамна...
А за последното прашање - сериозно, прочитај ја Библијата прво... |
Izvini... Sum se Trudel.. I Ushe ke se trudam jas da ti objasnam Deka Tri Tela Ne Pravat Eden Bog.
Ti Veruvajsi Vo Trojstvoto. Jas vo Ona Sho Mi E Mene Objaveno.. I Nejku
Pojke Da Prashuvam Za Trojstvoto. Spored Mene Trojstvoto e X-Nepoznato,
Nepostoi. I da ne navlezam vo nekoj Dr. Raboti.
Pozz
|
Шумадинче влези во темата за Тројството и таму ке најдеш едно објаснување за Света Троица што го постирав. Прочитај го, мислам дека ќе биде од корист. Поздрав.
|
Постирано од: HKD
Датум на внесување: 06.Август.2008 во 07:58
zidarski напиша:
ShumadinChe напиша:
Jas Rekov Dali k*ranot E Fakten vo Ovaj Del. ?Jas Veruvam i Mislam Deka k*ranot E Vo Podpolno Pravo.
|
Е ај те молам спореди ги к*ранот и Библијата!!! Ајде напрај ми го уште тој ќеф вечерва!
Дете - прочитај прво, после споредувај. Вака што ќе споредиш - к*ранот со некоја брошурка или ќе го споредиш к*ранот со нешто што банираните другарчиња ти кажуваат да го напишеш?!
Не се сеќавам во к*ранот да се спомнува Исус... Иса, да... Исус, не сум го сретнал... може треба да препрочитам... |
Се спомнува се спомнува... и многу јасно е дека со ИСА се мисли на истиот оној којшто вие го именувате како ИСУС. Плус, ти сигурно не си прочитал Quran а на други им кажуваш за библијата... И уште нешто, на секој муслиман една од наредбите му е да верува во Господовите книги... Значи и се она што е во Библијата (стариот завет) што е НЕСМЕНЕТО од човекова рака е веродостојно ама бидејќи во сите овие 2000 години и сами не знаеме КОЛКУ МНОГУ Е СМЕНЕТО, книгата веќе не е божја книга туку испаѓа само човечко дело. Од тука, јасно можеме да воочиме што е по вредостојно. Дали нешто коешто во целото негово постоење е менувано или пак нешто коешто 14 века не е променето а содржи факти коишто ден денес се откриваат и се чудат КАКО Е МОЖНО ТОА ДА СЕ ЗНАЕЛО ВО Quran-от... Ако споредуваме така и ако Вие ја гледате важноста на времето на постоење, тогаш Тевратот е по веродостоен од Инџилот (Библијата) бидејќи е од многу поодамна, од времето на Муса(Мојсие) па тогаш верувај тоа или ... Зебурот којшто е уште од поодамна. Сепак сите тие Господови книги не упатуваат на едно исто, тоа е ептен јасно... И уште од почетокот секоја нова божја книга којашто доаѓа со нов божји пратеник на земјава има нови работи коишто ги носи со себе та да го направи човештвото целосно усовршено. Па нели и во претходните божји книги се спомнуваат божјите пратеници... Немој да ми речиш дека во Евангелието не е спомнат ПОСЛЕДНИОТ ГОСОДПОВ ПРАТЕНИК НА ЗЕМЈАВА?:)
Таа искината страница од Библијата...
Прочитајго ова: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11653&PID=1051716
Поздрав...
|
Датум на внесување: 06.Август.2008 во 08:04
Сум го прочитал к*ранот... благодарение на пријателите муслимани од форумов, некои работи и сум ги препрочитал...
Инаку - имаш доста погрешно разбирање за некои работи - препрочитај низ форумов, за се е дискутирано... се разбира - и пак ќе дискутираме.
|
Постирано од: HKD
Датум на внесување: 06.Август.2008 во 09:22
zidarski напиша:
Сум го прочитал к*ранот... благодарение на пријателите муслимани од форумов, некои работи и сум ги препрочитал...
Инаку - имаш доста погрешно разбирање за некои работи - препрочитај низ форумов, за се е дискутирано... се разбира - и пак ќе дискутираме. |
мм... јас не дојдов на форумов да побарам некојси веродостоен доказ било за ислам, христијанство или било која друга религија. Инаку, од кај го процени разбирањето за некои работи :) само од прва рака... а кога веќе спомнуваш некои работи треба и да ги потенцираш. Штотуку планирав да излезам скрос од форумов. А влегов случајно бидејќи пред 3 години (од прилика) активно учествував на форумов на ИДИВИДИ (но не на теми од Вероисповед).
Сепак, има многу работи коишто ги знам и пак ќе кажам, за вакви теми, не се прави муабет на форум (посебно ако не се знаат правилата за тоа ШТО Е ФОРУМ). И јас ги прекршувам правилата со тоа што ТИ СЕ ОБРАЌАМ ТЕБЕ.. Бидејќи на форум НЕМА ОБРАЌАЊЕ туку едноставно ПОТЕНЦИРАЊЕ НА МИСЛЕЊЕ без БИЛО КАКВИ МУАБЕТИ МЕЃУСЕБНО... Освен ако не се 101% во складност со темата. Форумов е поистоветуван со Chat.
|
|