Тодор Александров и Ванчо Михајлов
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14041
Датум на принтање: 28.Јануари.2025 во 16:10 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Тодор Александров и Ванчо Михајлов
Постирано од: kentucky
Наслов: Тодор Александров и Ванчо Михајлов
Датум на внесување: 09.Јуни.2008 во 01:57
Dali e na povidok vrakanje na VRHOVIZMOT vo Makedonija, dali se naogame pred vistinski raspad na drzavata. Emisijata na Jadi Burek bese taka dobro izmontirana da go prikazaa na taa emisija Todor Aleksandrov kako covek koj e vistinski pobornik za Makedonija i voopsto makedonstinata, a site dobro znaete deka toj bil covek koj e okarakteriziran kako vistinski KRVNIK nad svojot narod i covek koj sakal i sonuval za idejata na GOLEMA BUGARIJA i Makedonija da bide del od nea. Ona sto ne mu uspea na Ljupco Georgievski sega pocnuva da go sproveduva Nikola Gruevski preku negovite mediumi za pocetok, a veruvam ke prodolzi i so za nego dobro poznati metodi na promocija na raboti koi mu se od negov sustinski interes. E Makedonce, kade se dvizime so stote cekori na prerodbata.
|
Коментари:
Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 09.Јуни.2008 во 02:36
Не стигнав да ја видам емисијата и што се било таму искажано но секако ке додадам дека навистина треба еднаш Македонскиот народ да ја утврди својата државност и национална конституција.Секако при тоа сакам да биде една работа на јасно,незнам кој колку читал за Александров или Михајлов ама сепак знам дека колку и да е прочитано или колку и да е објавено се гледа дека не е јасно.Тодор Александров е единствен човек - МАКЕДОНЕЦ кој кренал рака и воено ја нападнал Бугарската царштина,го окупирал градот Ќустендил и го известил тогашниот министер за одбрана со писмо кое гласи од прилика вака - Вие,вашата влада и вашиот цар ветивте дека по Бук*решт ке се заложите за неправедното распарчување на Македонија,ветивте дека ке направите се што е во вашата моќ Македонија да биде Обединета и Независна држава.Вашето ветување и вашите лаги денес завршуваат,Македонските комити и ВМРО јасно увидоа дека се излажани и кренаа глас против вашата окупаторска политика,Ќустендил ке биде под наша воена управа се до остварување на нашата цел. Поради ова писмо владата на тогашниот Бугарски премиер паѓа а Александров добива документ со јасни заложби за Македонски училишта,Македонски свештеници во Пиринско и започнување на нов договор со Грците и Србите за Македонско обединување и независност.
Тука многу и нема нејасно
Но ке додадам дека истиот тој Александров го измисли и заведе како секојдневен слоганот МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ и се потпиша на документ кој јасно ги обедини сите Македонски политички и воени субјекти од тоа време под истиот слоган на средбата во ВИЕНА.
Додека денес гледаме и премолчуваме вакви факти поради некакви други интереси и некакви други личности кои не се воопшто Македонци,кои ги судеа Македонците од АСНОМ бидејки ја сакаа истата таа идеја на АЛЕКСАНДРОВ - МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ,се колнеа на начинот на кој и Александров се заколна пред камата и пиштолот положени на библијата,стоеа исправно АСНОМците на химната на Александров - Изгреј зора на Слободата. Денес тие душмани на Ченто,Шарло,Брашнаров имаат споменици и места во Македонската историја како ослободители наместо душмани а еве се бара и бара осуда на Македонски херој - Тодор Александров кој јасно беше убиен од Бугарската влада за ништо повеке или помалку туку за една и единствена идеја Независна и Слободна МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ. Нека почива во мир овој голем херој на Македонскиот народ,има уште Македонци кои го паметат неговото дело а незнајковците ке продолжат да го напаѓаат но тоа само ке ја покаже нивната ситна душа и ке овозможи неговото име повеке да се спомнува. СЛАВА МУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2008 во 16:11
trnar напиша:
Ne mi e jasno.Ovie dvajcava se kazvale MAKEDONCI ali BUGARI.
Odgovorete jasno glasno.
1.-Koga i kade Todor Aleksandrov se izjasnil kako Makedonec?
2.-Koga i kade Vanco Mihailov se izjasnil za Makedonec?
Navistina pojma nemam za ovie dvajcava.
Ne velam deka drugarite od ASNOM sto 45 godini gi shirea anusite kon Sever(se trtea kon Beograd),
pa zaripnaa od provev se DOBRI i CESNI DRUGARI.
Samo fakti za nivnoto izjasnuvanje vo koi dela koi knigi.
Vie navedete jas ke gi pronajdam i procitem nivnite zborovi deka se Makedonci (ako gi izustile.)
Ako e taka vednas ke pocnam da gi pocituvam,do togash sum vozdrzan.
|
На 29 април
1924 год. Централниот комитет на ВМРО, во состав на П.
Чаулев и Т. александров, ја издаваат ПЛАТФОРМНА-ДЕКЛАРАЦИЈА за
обединување на македонското револуционерно движење- МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ. На 30 април 1924
год, во Виена, истиот комитет и во истиот состав го составуваат:
ПРОТОКОЛ за обединување на македонското револуционерно движење. На 6
мај, а публикувано за јавноста во број 1 на весникот “Балканска
федерација“ на 15 мај 1924 год. МАЈСКИОТ МАНИФЕСТ на ВМРО (Обединета),
потпишан од ЦК во состав на А. Протоѓеров и П. Чаулев а за Т.
Александров неговите ополномоштени П. Чаулев и А. Протоќеров. Бугарската
влада на чело со Цанков а со помош на Протпѓеров, инсценира убиство на
Тодор Александров на 31 август 1924 год. Со негова помош (на
Протоѓеров)од бандата на В. Михајлов, убиени се и Димо Хаџи Димов и
Арсен Јовков. Со овие настани се оневозможи обединителниот конгрес,
како што било замислено во споменатиот Протокол. Сепак, во октомври,
1925 год се одржа оснивачката конференција на ВМРО (Об.) на која што се
донесени нејзиниот Устав, изработен врз принципите на Манифестот.
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 10.Јуни.2008 во 11:50
kentucky напиша:
Dali e na povidok vrakanje na VRHOVIZMOT vo Makedonija, dali se naogame pred vistinski raspad na drzavata. Emisijata na Jadi Burek bese taka dobro izmontirana da go prikazaa na taa emisija Todor Aleksandrov kako covek koj e vistinski pobornik za Makedonija i voopsto makedonstinata, a site dobro znaete deka toj bil covek koj e okarakteriziran kako vistinski KRVNIK nad svojot narod i covek koj sakal i sonuval za idejata na GOLEMA BUGARIJA i Makedonija da bide del od nea. Ona sto ne mu uspea na Ljupco Georgievski sega pocnuva da go sproveduva Nikola Gruevski preku negovite mediumi za pocetok, a veruvam ke prodolzi i so za nego dobro poznati metodi na promocija na raboti koi mu se od negov sustinski interes. E Makedonce, kade se dvizime so stote cekori na prerodbata. |
Mnogu e tesko da se sudi za licnosta na Todor Aleksandrov od ucebnicite po istorija. No, fakt e deka toj vo svesta na Makedoncite koi ziveele vo toa vreme bil dozivuvan kako naroden vodac. "Krvnik" stanal duri po II Svetska vojna od pricini koi jas nemam namera da gi obrazlozuvam. Ova moe tvrdenje go potkrepuvam so svedocenjeto na mojot dedo (roden 1903 g.) koj bil rodnina na Todor Aleksandrov i komu kako mlad covek vo sekjavanje mu ostanale tajnite poseti na Aleksandrov i negovite soborci vo negovata kukja vo Novo selo. Dedo mi kategoricno tvrdese deka Aleksandrov gi branel makedonskite interesi i nemal nikakva vrska so idejata za Golema Bugarija.
------------- tre, tri, tra
|
Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 10.Јуни.2008 во 16:18
Пред сигурно едно десетина години се запознав со бабата на една моја пријателка од Софија. Баба и беше образована жена(сакам да кажам - не беше некоја без школо).
Само што се запознавме, таа ми рече дека е од Македонија. Јас љубезно ја прашав од каде, таа ми рече од каде. Јас се спремав да си одам (таа влезе кога јас бев веќе на излегување) и учтиво се поздравив со неа, додека таа почна самата да ми раскажува дека е македонка бидејки е родена во Македонија, но, Македонија е само географски поим, а сите славјани кои таму живеат се бугари, па почна да ми развива теории, како Ванчо Михајлов на тоа цел живот го посветил, да докаже дека македонците со бугари, дека сме „сштиа нарот“ и почна да вика, да се црвенее, да се пени ( на мојата пријателка и стана многу непријатно, бидејки таа е тотално аполитична )!!!Неверојатно!! А јас ја гледам и се чудам што и стана на женава, од ништо - нешто (тоа е затоа што си ја имаат мувата на капата и се болно искомплексирани дека се дојденци кои ја превземаат локалната религија(христијанството) и јазик(славјански)). Јас само мирно и реков дека моите баби родени 1908 и 1920 секогаш биле македонки-македонки, никогаш не се имале за нешто друго и ми раскажувале за бугарската окупација (времето кога дојдоа бугарите), додека дедо ми во втората светска војна бугарите го уапсиле и го однеле на стрелање (бидејки го криел житото на селаните на кровот на училиштето во кое бил директор), но тој немајки што да изгуби се дал во ризично бегство и успеал да им избега.
А Тодор Александров му бил претходник и „учител“ на Ванчо Михајлов. Точно е дека бил за независна Македонија, но не признава македонски етнос (или етникум, како некои што викаат), туку ги има македонците за бугари. Тоа е чиста борба за моќ и власт која нема врска со реалноста, мирен просперитет во регионот и ништо добро за македонците. Така да, мислам дека оние што сакаат да ги слават таквите, најдобро нека си одат кај нашиот источен сосед, како што веќе си направи ЉуБчо, и нека си останат таму.
П.С. Има и ден денес некои луѓе кои тврдат дека Стаљин бил многу добар и праведен човек. Така да, можеби сепак некои работи треба да се примаат со огромна резерва.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 00:48
Па нормално дека не е твој ако си нешто друго(било што) а не Македонец.Погоре напишав - Т.Александров го искажал и покажал својот Македонски идентитет и својата патриотска заложба за Независна,Слободна МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ.На кој тоа не му се допаѓа нормално дека не го сака Александров за Македонец
|
Постирано од: Aminta2
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 01:02
Александров не е Бугар, не тролувај.
Не реков дека е позитивна личност, реков дека е спорен, има црни петна. Испоубил Македонци без врска. А дека таманел Срби и затоа ти пречи, и тоа држи.
Но исто така е факт дека се борел за независна Македонија на Македонците.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 11:33
Ма какво востание какви бакрачи,едноставно го окупирал Ќустендил бидејки сватил дека Бугарскиот цар не го одржува својот дел од договорот кој им бил ветен на Македонците.
Сега можеби и ви е јасно зошто Бугарите толку го сакаат Александров,Македонски ќотек не се заборава
|
Постирано од: dudulovski
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 14:03
Во Јунскиот преврат учествуваат и бугарски генерали што немаат никаква врска со Македонија.
------------- Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 14:14
Точно така затоа овој напад на Ќустендил нема врска со превратот,ова е изведено од чисти МАкедонски комитски чети под водство на ВМРО(Т.Александров)
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 14:33
Тоа било против тогашната влада, која се обидува да го зголеми раздорот во ВМРО. Убиен е и министерот за одбрана. И што се случува по временото заземање на Ќустендил и Неврокоп (Г.Делчев)? Не многу подоцна, Тодорче е во служба на бугарската држава во гаснењето на комуниситичкото Септемвриско востание, зар не?
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 15:36
Е па не,никако не.Во тој период се случува нешто што Бугарската држава не го доживеала никогаш,Македонската преродба се зголемува и доаѓа многу до израз.МАкедонските борци јасно даваат до знаење дека сакаат автономија на пиринскиот дел,Македонските интелектуалци застануваат на страна на својот народ и ја одделуваат својата МАкедонска нација од Бугарската.Целиот сплет на случувања довел до состанокот во Виена каде што јасно и гласно е кажано - МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ а затоа Бугарската влада преку своите шпиуни во ВМРО го убива Т.Александров
НЕ мешај баби и жаби,Ќустендилското завземање е направено на рака на ВМРО,војската и полицијата е разоружана и е воспоставена револуционерна власт во самиот град,па тоа и Бугарите го знаат.ЦАРОТ лично моли и ветува автономија на Пиринска Македонија само комитите да се повлечат од Ќустендил
|
Постирано од: дуле
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 16:40
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 17:41
ПОвеке пати сум пишувал и пак ке напишам дека нападот на Ќустендил со чисто предупредувачки карактер кон самиот цар и владата на Бугарија,Т.Александров сакал да им даде на знаење на самите Бугарски власти дека Автономијата е тоа што Македонците го сакаат а не да станат Бугари или дел од Бугарија,за тоа и сведочи предупредувачкото писмо на Александров до царот и министрите
Сепак слоганот МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ кажува се
|
Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 17:53
Boogie напиша:
ПОвеке пати сум пишувал и пак ке напишам дека нападот на Ќустендил со чисто предупредувачки карактер кон самиот цар и владата на Бугарија,Т.Александров сакал да им даде на знаење на самите Бугарски власти дека Автономијата е тоа што Македонците го сакаат а не да станат Бугари или дел од Бугарија,за тоа и сведочи предупредувачкото писмо на Александров до царот и министритеСепак слоганот МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ кажува се |
ke moze li ova predupreduvacko pismo na Todor Aleksandrov do carot i ministrite nekade da go procitam. Ako nekade si go objavil odnapred se izvinuvam.
------------- tre, tri, tra
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 19:28
Документот го постирав на форумот пред подолг период,има потпис на Александров а печат од организацијата но моментално неможам да го најдам затоа еве на кратко што сум запомнил од писмото ке напишам:
-
До Господата министри и царот на Бугарија
Господо!!!!!!!!!!
Од пред неколку месеци го напуштив
Царството, угнетувано од тиранскиот режим, натрапен од Вашите другари
и Вас, и заминав во мојата поробена татковина Македонија, каде ќе го исполнам,
како што јас разбирам, својот долг кон несреќните сонародници. Ако мислевте,
навистина, дека имате основа да се плашите од мене, додека бев во Бугарија,
бар тука, се надевав, да ве ослободам од грижи од мене Вас, Вашите другари
и вашите органи и орудија – јавни и тајни полицајци, комесари за згрижување
на бегалците и други слични, кои што имаат не малку работа таму во Царството,
ако сакаат да ги исполнат совесно своите служби ..., бидејќи мојата дејност
тука, вон од пределите на Царството, ги засега исклучително поробеното
население и српските и грчки власти. Каква беше мојата зачуденост, меѓутоа,
кога дознав за мерките, кои што ги замислувале да ги преземете внатре
во поробена Македонија!
Веќе неколку седмици наваму Ваши
чиновници, инспектори, јавни и тајни полицајци, се растрчале по Софија,
Ќустендил и на други места да собираат исфрлени од порано нејзини бивши
членови за разни злосторства, како: убиства, грабежи, изнудувања, злоупотреба
на пари и др. сл. од редовите на Организацијата – и да убедуваат и поткупуваат
мои другари таму, како и многумина симпатизери на Организацијата, за да
формираат и испратат чети од Бугарија, со цел тука да ме убијат. Залудни
напори: организираното населеление тука сигурно ќе умее лесно да се справи
со тие натрапници, како што тоа се правело не еднаш во минатото!
Според најсигурни информации главното
Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорче Петров, назначен од Вас
за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник
на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и
познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол
на Организацијата“.
Бугарското општество би се потресло,
ако ги изнесам сите факти, кои ми се познати, за таа Ваша злосторничка
замисла, и тоа: организирањето на група на детективи во чета, која што
веќе ја добила војничката опрема и сите инструкции; обидите за назначување
на специјален човек по границата, задолжен со мисија да го олесни влегувањето
на проектираната хајка во моите траги тука; полуофицијалната изјава на
еден Ваш пограничен администратор, дека најголем триумф за Вашата влада
би било моето убиство и сл... Знам, дека за да го оправдате своето злосторство
пред оние пристојни луѓе, кои сеуште останале покрај Вас, сте ја пуштиле
интригата, дека јас сум правел завера, заедно со демократите, против ценетиот
живот на министрите, со цел да падне сегашниот кабинет, за да биде заменет
со демократски. Таа клевета ја оставам на Ваша сметка, бидејќи сите знаат,
дека јас не и припаѓам на никоја бугарска партија и нема да влезам во
партија до ослободувањето на Македонија.
Знајте го следното: никој не може
да ми го одземе правото да располагам со својот живот како што ќе најдам
за добро, и во рамките на моите можности и сваќања да и служам на мојата
поробена татковина.. Кој ќе се обиде да го стори тоа, уверен сум, - благодарение
на закрилата на Провидението и на поддршката на организираното македонско
население, - во секој случај ќе си ја скрши главата.
Со почит: Тодор Александров Но ке додадам и едно друго писмо од Александров
„До членовите на В. М. Р.
Организација
во Македонија
и до нејзините истомисленици зад границата.
По тешката голема војна (1914-1918
год.), којашто им причини многу пакости и несреќи на речиси сите народи
во државите-победителки, победени и дури и неутрални — особено на народите
во цела Европа — нашата многунапатена херојска татковина Македонија остана
пак поробена и распарчена. И покрај програмата за траен мир во Светот,
прогласена од претседателот на Сев. Американските соединети држави и прифатена
од големите сили на Спогодбата, програма, изразена главно во познатите
14 точки — новото политичко евангелие на народите — при определувањето
на судбината на Македонија гласот на нејзиното храбро и измачено население
не беше слушнат, ниту пак беше почитувана неговата волја, изразена со
толку херојски борби. Но... « не се гаси тоа што не гасне » !
Борбата за ослободувањето на Македонија
ќе се продолжи, додека се извојува бар автономно управување за трите делови
на таа област, сега распарчена меѓу Србија, Грција и Бугарија. Таа цела,
обединета, независна или автономна Македонија може да биде поставена под
покровителството на Советот на Општеството на народите или на една од
големите сили, членови во него, или дури може да влезе во Југословенската
држава, како рамноправен член во една федерација, ако Србите го прифатат
федеративното управување во новата држава.
Внатрешната Организација во својата
желба да олесни извојување на подобно автономно управување за Македонија,
ако е возможно по легален начин — без жртви, без револуции и војни — реши
за сега да ги поткрепи сите здруженија и партии од Македонија, како и
сите политички партии во др. области на Српско-хрватско-словенската држава,
коишто се борат за извојување на федеративно управување во Југославија,
кога секоја област се управува самостојно и влегува како рамноправен член
во федерацијата.
За постигање на горната цел, се
повикуваат сите членови и симпатизери на Орг. да работат во следниот дух:
1). При општинските избори, кои
ќе бидат на 22 август о. г., сите коишто имаат право на глас, да го дадат
својот глас за претходно определени добри свои сограѓани или соселани,
коишто ќе може да ги заштитуваат најдобро интересите и правата на населението
и да го олеснат добивањето на изборите за пратеници.
2). Кога ќе се прават изборите
за основачкото народно собрание (основачката скупштина), сите избирачи
да гласаат за најдостојните месни народни водачи, што останале да живеат
тука, коишто ќе можат најдобро да се борат во основачката скупштина, заедно
со сите хрватски, словенски, босански и др. пратеници, коишто ја преследуваат
истата цел, за извојување на федеративно управување во Југославија.
3). Ако српската шовинистичка власт
попречи, и не дозволи да се изберат за пратеници месни водачи, сите избирачи
да го дадат својот глас за комунистите, под услов тие да прифатат во прво
време да се борат за федеративно управување и за применување на договорот
за малцинствата.
4). Првенците во градовите и селата
кадешто порано имало училишта, грабнати од Србите и претворени
во српски или затворени, да поднесат барања до владата во Белград, со
преписи до советот на Општеството на народите и до полномошните министри
на Сев. Американските соединети држави, на Англија, Франција, Италија,
Јапонија и др., со коишто барања да се бара враќањето на тие училишта
на населението, за децата да учат на родениот МАкедонски мајчин јазик, како и за
применувањето на „Договорот за заштита на малцинствата во Српско-хрватско-словенската
држава“, којшто договор е изработен од државите на Спогодбата, и прифатен
од Југославија (тука Ви се приложуваат неколку отпечатоци од тој договор
за раководење, како при составување на барањата, така исто и при понатамошната
работа за неговото применување).
Пожелно е барањата да се поднесат
поскоро и истовремено од повеќе градови и села, откако се согласат, ако
е возможно, тоа истото да го направат и турските, влашките др. малцинства,
кадешто има такви.
Ако таа легална борба не успее,
настаните ќе не научат што да правиме понатаму.
Големата војна не е се уште завршена.
Руската советска република води војна на сите страни, покрај другите свои
цели, уште и против насилничките договори, изработени во Париз. Турците
во Тракија и Анадолија исто така се фатиле за оружје и се во војна со
Грција и дури со Англија и Франција против несправедливиот мир, кој сакаат
да им го наложат. Освен Русија и Турција, незадоволни од пропишаните жестоки,
несправедливи и насилнички договори за мир на победените држави, како
и на целите народи на победените држави се Германија, германска Австрија,
Унгарија и Бугарија, исто така и голем дел од населението во државите
победнички и неутрални.
Создадената положба е толку нетрајна,
што се возможни секакви и брзи изненадувања.
Од нас се бара само сплотеност,
упорност, тврдост и вредна работа, за да се изведе борбата до близок и
успешен крај - да изгрее пак сонцето на слободата над нашата поробена
татковина Македонија.
Со мн. Срдечни поздрави,
Чл. Од Ц.К. на Орг.
Богдан
Македонија,
28/VI 920 год.“
|
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 12:09
Todor Aleksandrov mozebi se deklariral kako Bugarin ponekogas...vo ponekoj Ruski vesnik,bidejki od nepoznati pricini bil primoran,no zatoa vo zapadno evropski vesnici se izjasnuval kako Makedonec i e poznato deka se osekal kako Makedonec,i se dokazal deka se bori za Makedonskite interesi.
A Vanco Ivanco e druga prikazna.
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 14:01
Да не си се префрлил ти на Иванчо Ванчо Михајлов бидејки тој е влавот кој го уби Александров и направи предавство на целата кауза за која Александров 20 години се бореше - МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ.
Друго да те исправам - не кренале Македонците у Бугарија глава поради заштита на правата на Бугарите во СХС туку кренале глава за неисполнетиот договор за обединување и автономија на Македонија и Македонците кои по големата војна сеуште останале поробени од Бугарија,Србија,Албанија и Грција.Поради тоа востание и завземање на Ќустендил и Неврокоп Бугарите и го убиваат Александров а се знаат извршителите и нарачателите,главниот нарачател е влавот И.Михајлов.
Тодор Александров е херој и има неколку негови споменици во Македонија кои се изградени од Македонци за неговото дело - НЕЗАВИСНА И СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА.Така пишува и на плочите на спомениците а слоганот кој тој го изградил - МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ стои на неговите црно-црвени знамиња кои се виорат околу бистите
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 14:53
БЕз разлика на верзиите Александров оставил безброј писма кои сведочат за сите случувања уште од пред неговиот револуционерен живот и за време на неговиот револуционерен живот.Писмата се сочувани во оригинална состојба и издадени во книга за Александров.Таму можеш многу да дознаеш за него и превласта во ВМРО. Ако ти кажале дека Михајлов бил човек на Александров и пробал да го заштити ти верувај во тоа ама мене неможат да ме излажат затоа зошто многу јасно неколку пати Михајлов искажал незадоволство на работата на Александров и пробал преку други луѓе да го тргне од чело на ВМРО за да дојде тој на тоа место.Прочитај понекогаш оригинални изданија а не само прераскажувања и бајки разубавени и дотерани да слушаш
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2008 во 00:08
Boogie напиша:
Очигледно вас во Бугарија ве учат на други нешта - се се сведува на таа работа не е работа - и востанието на Александров не е востание.Ти се молам доволно Бугари и Срби го каљаа овој виден МАкедонски деец неговите зборови го красат неговото дело а тие се МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ |
И да е востание, тоа е востание против власта. Во Бугарија во тоа време има повеќе бунтови и востанија. Најголемо е Септемвриското, кое и нема некоја посебна врска со Македонија. Во гушењето на Септемвриското учествува и Александров. Значи, малку по ќустендилските и неврокопските случувања, Тодор е пак во служба на бугарската држава. И кој е тука против кого? Септемвриското востание е задушено во крв, артилерија, војска и полиција. Подоцна се убиени и многу видни луѓе, меѓу кои и поетите Гео Милев и Христо Јасенов
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2008 во 00:23
Ти се молам не мешај баби и жаби,Александров да се кренал против државата но против држава која му поробила дел од татковината Македонија
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2008 во 00:46
Извини ама Александров во текстовите за странските весници воопшто не прави разлика од Бугарија до Србија и Грција - за него се сите три окупаторски земји.Можеби пред првата светска војна верувал Александров на Бугарскиот цар дека ке се заложи за поништување на Бук*решкиот договор и исполнување на рамките за Македонија од Берлинскиот договор за Автономна и Независна Обединета Македонија но по завршетокот на светската војна видел Александров колку е саат и веке не му верувал на Царот ниту на бугарските влади од тоа време туку како што пишува Лерински - Александров повторно на Македонските лавови им навлече волчји кожи и ги прати во планина да се изборат за својата слобода и независност
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2008 во 01:06
Бил разочаран од бугарската политика за Македонија. Точно. Македонија му била над се`. А што се однесува до царот, па на царот не му верувале голем дел од самите Бугари. И зар не се откажа Тодор од Мајскиот манифест?
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2008 во 01:31
Точно така Македонијас му била над се или поубаво кажано МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ конечно да се сложам со тебе.Многу си блиску до вистината само продолжи
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 01.Јули.2008 во 09:32
Една од најспорните личности во македонската историја е токму Тодор Александров... и тоа не затоа што бил спорна личност самиот, а заради интерпретациите од страна на двете окупаторски сили - Србија и Бугарија.
Дали има негативни работи врзани со него? Да, се разбира - извршил доста убиства во тоа време, исчистил доста од тогашното раководство... но - тоа било редовна практика во ВМРО и претходно во ТМОРО (не го оправдувам, само констатирам). Негативните критики кон него пред се се правдаат со убиството на Ѓорче Петров, но таканаречените историчари во Бивша Југославија забораваат да споменат дека самиот Ѓорче е виновен за многу поголеми чистки во организацијата во претходниот период.
Во врска со завземањето на Ќустендил и воопшто неговиот став кон царот и власта во Бугарија...
Пред договорот во Бук*решт, веднаш по Лондонскиот договор, бугарската власт ги убедува тогашните лидери на ВМРО да застанат на страна на Бугарија, со ветување дека тоа што го прави е со цел автономија на Македонија и евентуална идна независност. За жал, тогашното раководство поверува во таа приказна. Не е само Александров - туку и Сандански, Ѓорче, Протуѓеров и уште неколкумина...
Веднаш по Бук*решт се разбира дека тоа не се случува така како што било договорено... Но - почнува уште една војна, во која повторно - лажни ветувања. Но - тоа биле единствените ветувања врзани со автономна Македонија. Србија и Грција дури не ни даваат такви ветувања.
Кога се гледа дека тоа не се случува повторно - тогаш стапува на сила доста непријателско настроение кон тогашната власт. Пиринска Македонија била целосно под нивна контрола и власт. Бугарската држава немала никаква улога во тој дел, се до 1924-та година. Не само, ами се осудуваат да го нападнат и Ќустендил, кој не се наоѓа на територијата на Македонија.
Во почетокот на 20-тите години се случува најголемиот пресврт во полза на организацијата. Бегалскиот бран од Грција, кој следува по потпишувањето на договорот за размена на население, налага илјадници македонци да се населат во Бугарија. Поголемиот дел од нив се населуваат во предградие на Софија (денес, кажи-речи во центарот на градот се наоѓа тој кварт). Одеднаш - во центарот на царството - Александров има моќна армија, илјадници луѓе предани само нему и на никој друг и не само, ами плаќаат данок само и единствено на организацијата, а не на државата. Тоа предизвикува сериозна криза во Софија, заради неможноста да се контролира таа ситуација, како и постојаните атентати врз бугарски политичари од страна на организацијата.
За да ја намали моќта на Александров во Софија, Царот дава одлука да се иссели голем број од доселените македонци и да се раселат низ Бугарија. Се надеваат дека на тој начин ќе ослаби силата на Организацијата. Носат стотици и илјадници луѓе во Варна, Русе, Бургас, Велико Трново, Стара Загора...
Што се случува потоа... расселените, наместо да се претопат и адаптираат на бугарското население и услови, тие повторно се групираат во македонски маала. Наместо да се ослаби моќта на организацијата во Софија, одеднаш таа моќ и влијание се шири низ цела Бугарија. Голем дел од тие луѓе се занимаваат со занаети и трговија и се доволно финансиски моќни.
Оттаму и зголемената моќ на организацијата и оттаму идејата дека повторно може да се врати на сцената преку политички декларации и меѓународно влијание (да не забораваме - речиси целото раководство на ВМРО од тоа време членува во масонската ложа). Тогаш и во тие услови се случува Виенскиот Конгрес. Кога тоа се случува - Бугарија разбира дека нејзината игра на заведување на организацијата не успева и решава да го отстрани најопасниот човек - Тодор Александров.
Грешката на Александров е тоа што премногу долго е на чело на организацијата и не остава зад себе наследници. Со силна финансиска и воена помош, на чело на организацијата е поставен Ванчо Михајлов, кој е влав (некој спомна дали во Штип има власи - да има, ги викаат куцо-власи, проверете). Михајлов има само желба за превласт и не бира средства. Разбира дека единствено слободно ќе може да работи ако е приврзаник на Бугарија и сосема слободно се препушта на таа идеја. Тој е првиот лидер на Вмро кој не е со левичарска ориентација, напротив - тој е крајна десница и како економски и како политички погледи.
Веднаш по елиминирањето на Александров, Бугарија почнува масовна кампања за конвертирање на македонското население, особено доселениците. Се случува интересен феномен - родителите се со крајно про-македонска ориентација, а децата се со про-бугарска, затоа што училиштата и специјалните детско-образовни кампови кои се измислуваат за целта, буквално им ги мијат мозоците. Самиот познавам доста семејства во Бугарија (7 години живеев таму), кои сеуште се поделени во однос на идејата за Македонија - до таква степен што брат со сестра не зборуваат затоа што едниот вика Македонија на Македонците, другиот вели - Македонија е бугарска.
Тоа се поддржува од соц системот и се стигнува до ситуација во која македонците во Бугарија се сметаат за бугари, македонците во Македонија се сметаат за југословени или во најмала рака про-српски ориентирани, македонците во Грција, делумно се конвертираат во грци, поголем дел се протерани, а останатите остануваат и ден денес да се борат за својата правда, затоа што никој друг не го прави тоа за нив.
Сите тврдења дека Бугарија е на страната на Македонија и на Македонците и дека Македонија е Бугарска паѓаат во вода, со самиот факт што Бугарите кога зборуваат за Македонија - зборуваат само за Вардарскиот дел. Се тепаат за права на "бугарите" во Вардарска Македонија, се искршија да градат споменици во Велес и Охрид, да донираат книги во Пустец и Мала Преспа...
Ниеднаш не слушнав ниеден бугарски политичар или заблуден македонец во Бугарија да каже нешто за правата на македонците во Грција! Ниеднаш не слушнав ниеден од нив да се бори за имотите на македонците таму! Ниеднаш не слушнав некој да бара учење на мајчин јазик во Грција или да гради споменик на Сандански во Солун на пример! А зошто е тоа така? Затоа што има официјален договор меѓу Бугарија и Грција во врска со тоа прашање уште од 20-тите години. И никој не го отворил оттогаш. Ако е Македонија бугарска земја - тогаш 51% од таа земја во моментов се наоѓа под туѓа окупација и тоа од земја со која се во иста меѓународна унија - ЕУ. Зошто толку грижа за оние 38-9% територија, а ниту збор за 51%?!
Секогаш кога ќе почнеа да ми објаснуваат дека сум бугар, само што србите ме научиле дека сум македонец, јас им велев - кога Бугарија ќе застане цврсто зад Македонците во Грција и ќе се избори за нивните права, ќе се избори за враќање на исселените и за враќање на нивните имоти - јас ќе бидам прв што ќе се пише бугарин...
До ден денес, како што реков - ниеден бугарски политичар не се осудил да го направи тоа!
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2008 во 15:02
zidarski напиша:
Една од најспорните личности во македонската историја е токму Тодор Александров... и тоа не затоа што бил спорна личност самиот, а заради интерпретациите од страна на двете окупаторски сили - Србија и Бугарија.
Дали има негативни работи врзани со него? Да, се разбира - извршил доста убиства во тоа време, исчистил доста од тогашното раководство... но - тоа било редовна практика во ВМРО и претходно во ТМОРО (не го оправдувам, само констатирам). Негативните критики кон него пред се се правдаат со убиството на Ѓорче Петров, но таканаречените историчари во Бивша Југославија забораваат да споменат дека самиот Ѓорче е виновен за многу поголеми чистки во организацијата во претходниот период.
Во врска со завземањето на Ќустендил и воопшто неговиот став кон царот и власта во Бугарија...
Пред договорот во Бук*решт, веднаш по Лондонскиот договор, бугарската власт ги убедува тогашните лидери на ВМРО да застанат на страна на Бугарија, со ветување дека тоа што го прави е со цел автономија на Македонија и евентуална идна независност. За жал, тогашното раководство поверува во таа приказна. Не е само Александров - туку и Сандански, Ѓорче, Протуѓеров и уште неколкумина...
Веднаш по Бук*решт се разбира дека тоа не се случува така како што било договорено... Но - почнува уште една војна, во која повторно - лажни ветувања. Но - тоа биле единствените ветувања врзани со автономна Македонија. Србија и Грција дури не ни даваат такви ветувања.
Кога се гледа дека тоа не се случува повторно - тогаш стапува на сила доста непријателско настроение кон тогашната власт. Пиринска Македонија била целосно под нивна контрола и власт. Бугарската држава немала никаква улога во тој дел, се до 1924-та година. Не само, ами се осудуваат да го нападнат и Ќустендил, кој не се наоѓа на територијата на Македонија.
Во почетокот на 20-тите години се случува најголемиот пресврт во полза на организацијата. Бегалскиот бран од Грција, кој следува по потпишувањето на договорот за размена на население, налага илјадници македонци да се населат во Бугарија. Поголемиот дел од нив се населуваат во предградие на Софија (денес, кажи-речи во центарот на градот се наоѓа тој кварт). Одеднаш - во центарот на царството - Александров има моќна армија, илјадници луѓе предани само нему и на никој друг и не само, ами плаќаат данок само и единствено на организацијата, а не на државата. Тоа предизвикува сериозна криза во Софија, заради неможноста да се контролира таа ситуација, како и постојаните атентати врз бугарски политичари од страна на организацијата.
За да ја намали моќта на Александров во Софија, Царот дава одлука да се иссели голем број од доселените македонци и да се раселат низ Бугарија. Се надеваат дека на тој начин ќе ослаби силата на Организацијата. Носат стотици и илјадници луѓе во Варна, Русе, Бургас, Велико Трново, Стара Загора...
Што се случува потоа... расселените, наместо да се претопат и адаптираат на бугарското население и услови, тие повторно се групираат во македонски маала. Наместо да се ослаби моќта на организацијата во Софија, одеднаш таа моќ и влијание се шири низ цела Бугарија. Голем дел од тие луѓе се занимаваат со занаети и трговија и се доволно финансиски моќни.
Оттаму и зголемената моќ на организацијата и оттаму идејата дека повторно може да се врати на сцената преку политички декларации и меѓународно влијание (да не забораваме - речиси целото раководство на ВМРО од тоа време членува во масонската ложа). Тогаш и во тие услови се случува Виенскиот Конгрес. Кога тоа се случува - Бугарија разбира дека нејзината игра на заведување на организацијата не успева и решава да го отстрани најопасниот човек - Тодор Александров.
Грешката на Александров е тоа што премногу долго е на чело на организацијата и не остава зад себе наследници. Со силна финансиска и воена помош, на чело на организацијата е поставен Ванчо Михајлов, кој е влав (некој спомна дали во Штип има власи - да има, ги викаат куцо-власи, проверете). Михајлов има само желба за превласт и не бира средства. Разбира дека единствено слободно ќе може да работи ако е приврзаник на Бугарија и сосема слободно се препушта на таа идеја. Тој е првиот лидер на Вмро кој не е со левичарска ориентација, напротив - тој е крајна десница и како економски и како политички погледи.
Веднаш по елиминирањето на Александров, Бугарија почнува масовна кампања за конвертирање на македонското население, особено доселениците. Се случува интересен феномен - родителите се со крајно про-македонска ориентација, а децата се со про-бугарска, затоа што училиштата и специјалните детско-образовни кампови кои се измислуваат за целта, буквално им ги мијат мозоците. Самиот познавам доста семејства во Бугарија (7 години живеев таму), кои сеуште се поделени во однос на идејата за Македонија - до таква степен што брат со сестра не зборуваат затоа што едниот вика Македонија на Македонците, другиот вели - Македонија е бугарска.
Тоа се поддржува од соц системот и се стигнува до ситуација во која македонците во Бугарија се сметаат за бугари, македонците во Македонија се сметаат за југословени или во најмала рака про-српски ориентирани, македонците во Грција, делумно се конвертираат во грци, поголем дел се протерани, а останатите остануваат и ден денес да се борат за својата правда, затоа што никој друг не го прави тоа за нив.
Сите тврдења дека Бугарија е на страната на Македонија и на Македонците и дека Македонија е Бугарска паѓаат во вода, со самиот факт што Бугарите кога зборуваат за Македонија - зборуваат само за Вардарскиот дел. Се тепаат за права на "бугарите" во Вардарска Македонија, се искршија да градат споменици во Велес и Охрид, да донираат книги во Пустец и Мала Преспа...
Ниеднаш не слушнав ниеден бугарски политичар или заблуден македонец во Бугарија да каже нешто за правата на македонците во Грција! Ниеднаш не слушнав ниеден од нив да се бори за имотите на македонците таму! Ниеднаш не слушнав некој да бара учење на мајчин јазик во Грција или да гради споменик на Сандански во Солун на пример! А зошто е тоа така? Затоа што има официјален договор меѓу Бугарија и Грција во врска со тоа прашање уште од 20-тите години. И никој не го отворил оттогаш. Ако е Македонија бугарска земја - тогаш 51% од таа земја во моментов се наоѓа под туѓа окупација и тоа од земја со која се во иста меѓународна унија - ЕУ. Зошто толку грижа за оние 38-9% територија, а ниту збор за 51%?!
Секогаш кога ќе почнеа да ми објаснуваат дека сум бугар, само што србите ме научиле дека сум македонец, јас им велев - кога Бугарија ќе застане цврсто зад Македонците во Грција и ќе се избори за нивните права, ќе се избори за враќање на исселените и за враќање на нивните имоти - јас ќе бидам прв што ќе се пише бугарин...
До ден денес, како што реков - ниеден бугарски политичар не се осудил да го направи тоа! |
Јасно и гласно
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 13:45
Точно така јасен е и гласен дека сака Македонија на Македонците - слободна,обединета и независна Македонија на почетокот а подоцна кога видел колкави непријатели му се и Бугарите барал Балканска федерација - памтиш Мајскиот манифест
|
Постирано од: lav4eto
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 13:54
Boogie напиша:
Точно така јасен е и гласен дека сака Македонија на Македонците - слободна,обединета и независна Македонија на почетокот а подоцна кога видел колкави непријатели му се и Бугарите барал Балканска федерација - памтиш Мајскиот манифест
|
После има декларациjа:
В М Р О
Слобода или смрт
N 772
1 август 1924 г.
Македонија
Д е к л а р а ц и ј а
Во првиот број на весникот “La Federation Balcanique”, кој излегува во Виена е напечатен еден манифест, кој й се препишува на Централниот комитет на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација.
Овој документ не е на Централниот комитет.
Од содржината и формата на овој манифест секој може да види, дека тој е дело на егзалтирани комунисти. Остриот јазик против владата на Бугарија и апелот кон сите Македонци и Бугари да поведат најрешителна борба против неа, како да е таа главната пречка за ослободувањето на Македонија, исто така ги издава партизанските чувства на неговите автори.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 13:56
И понатаму продолжува:. Што се однесува до Бугарија, Централниот комитет, кога изјавува дека не е работа на ВМРО да се меша во внатрешниот и политичкиот живот, но дека ќе се бори со сите сили и средства против непријателите и злоупотребителите со нејзиното име и престиж, кои и да се и каде и да се наоѓаат тие, смета, дека е време, сите политички партии и фактори да разберат дека ВМРО е единствена компетентна да ја насочува својата дејност во преследувањето на својот идеал - слободна и независна Македонија. Тоа се налага особено од условите, што најголемо учество во ослободителното дело земаат македонските Бугари, поради простата причина, што тие се најпритеснетите и најмногубројните во поделената и поробена земја. Не е само долг на хуманост, туку е и национален долг, сите Бугари, без разлика на партија, да сочуствуваат со македонското дело, или најпосле, во никој случај да не му пакостат заради свои партиски интереси. Тоа било, тоа е и денес становиштето на Централниот комитет. Сите други манифести, декларации и др., коишто се појавуваат или би се појавиле од негово име, ги ангажираат само нивните автори и никого друг. Од Централниот комитет на ВМРО /п/ Тод. Александров /п/ А. Протогеров
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 13:57
Така така - што нечини НЕГИРАЈ - битно знаеш дека Александров бил против Бугарската влада и БУгарскиот цар,впрочем затоа и бил убиен по наредба на царот
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:03
Jас ништо не негирам-ти постирам документ одговор на Маjскиот манифест,коj го подпишале П.Чаулев и Протогеров,без Александров.И потоа излегува оваа декларациjа.А ако некоj е против владата или царот тоа не значи што последниот не се чуства дел од истиот народ.Ти ако не се со денешната влада на Груевски нели си оставаш пак македонец?
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:08
Тие не биле Бугари туку барале помош од Бугарската влада исто како што БУгарите барале помош од русите за ослободување од Османлиите.Кога Александров увидел дека Бугарите само ги лажат дека ке помогнат за ослободување на Македонија и создавање на независна држава тие кренале востание против Бугарите.А Александров ги пратил Чаулев и Протогеров да потпишат во негово име. МАјскиот манифест е јасен и гласен
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:12
Тоа за потписот го знам, ама кога прочел на што е ставен потписот,Александров разбрал дека не е тоа, што очекувал.
...И самиот Александров набргу ќе сфати каква голема грешка направил со тоа што го потпишал манифестот. Затоа ќе прави сè текстот на Манифестот да не дојде до јавноста. Во една пригода на својот истомисленик Александар Протогеров ќе му се исповеда:
Кога ги читав, се накострешив. Големи пакости ќе се направат со нивното публикување, не само на борбена Македонија, но и на целото бугарско племе... Ќе помислиме како да ја поправиме таа наша грешка.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:15
БУГАРСКО ПЛЕМЕ
Незнаеш веке што да напишеш - Александров во писмото кон Чаулев убаво напишал - Бугарските окупатори мора да разберат дека Македонија може да опстои само како независна држава или во балканска федерација
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:26
Александров е за автономна Македониjа, нема спор тука.Види што пишува во Меморандум на ВМРО до Големите сили, испратен во 1922 година:
...По промовирањето на договорите за заштита на малцинствата Македонците ја имаа надежта, дека општеството на народите ќе ги принуди Грција и Србија да ги применат предвидените права и слободи во овие договори, затоа што споменатите две држави доброволно тоа никогаш нема да го сторат: тие не признаваат да има Бугари, Власи и Албанци во Македонија.
Никаде нема споменато за Бугариja,туку само Грциjа и Србиjа!
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:31
Има и такви писма не викам не но има и писма до Владата Бугарска каде што Александров вели „Неможе да не сопрете г.министре ние Македонците да имаме сопствена држава,јазик и нација,ние постоиме и вие тоа го знаете само прашање е дали ке ни помогнете во овозможување на нашиот сон или ке продолжите да лажете како вашите претходници.Ние побаравме пријателска помош а вие ако сакате само одбијте ја помошта и ке знаеме дека од вас ништо неможе да очекуваме“
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:36
Тоа последното го немам читано, ако имаш целото, постираj го;уште поубаво ако е оригинал.
А во истиот Меморандум Александров jасно пишува односно етническиот состав на македонското население:
Г-н претседателе,
Македонија во своите природни географски граници - на исток р. Места и Родопите; на север Рилскиот масив, Осоговските планини, Скопска Црна Гора и Шар планина; на запад Албанските планини и р. Црн Дрим; на југ р. Бистрица и Бело Море - има население 2 301 767 души. Таа е населена со разни народности, како што следи: Бугари - 1 095 355 или 48 % од целото население, Турци - 541 615 или 23 %, Грци - 253 366 или 11 %, Албанци - 184 315 или 8 %, Власи - 77 365 или 3.4 %, Цигани - 43 370 или 1.6 % и Евреи /со разни други/ - 106 360 или 5 %....
Македонија, октомври 1922 г. Централен комитет на тајната револуционерна организација: Т. Александар А. Протогеров П. Чаулев
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 14:43
lav4eto напиша:
Тоа последното го немам читано, ако имаш целото, постираj го;уште поубаво ако е оригинал.
А во истиот Меморандум Александров jасно пишува односно етническиот состав на македонското население:
Г-н претседателе,
Македонија во своите природни географски граници - на исток р. Места и Родопите; на север Рилскиот масив, Осоговските планини, Скопска Црна Гора и Шар планина; на запад Албанските планини и р. Црн Дрим; на југ р. Бистрица и Бело Море - има население 2 301 767 души. Таа е населена со разни народности, како што следи: Бугари - 1 095 355 или 48 % од целото население, Турци - 541 615 или 23 %, Грци - 253 366 или 11 %, Албанци - 184 315 или 8 %, Власи - 77 365 или 3.4 %, Цигани - 43 370 или 1.6 % и Евреи /со разни други/ - 106 360 или 5 %....
Македонија, октомври 1922 г. Централен комитет на тајната револуционерна организација: Т. Александар А. Протогеров П. Чаулев |
Видиш јас го имам во друг пример ова исто писмо -
Г-н претседателе,
Македонија во своите природни географски граници - на исток р.
Места и Родопите; на север Рилскиот масив, Осоговските планини, Скопска
Црна Гора и Шар планина; на запад Албанските планини и р. Црн Дрим; на
југ р. Бистрица и Бело Море - има население 2 301 767 души. Таа е
населена со разни народности, како што следи: Македонци - 1 095 355 или 48
% од целото население, Турци - 541 615 или 23 %, Бугари - 253 366 или 11
%, Албанци - 184 315 или 8 %, Власи - 77 365 или 3.4 %, Цигани - 43 370
или 1.6 % и Евреи /со разни други/ - 106 360 или 5 %....
Македонија, октомври 1922 г. Централен комитет на тајната револуционерна организација: Т. Александар А. Протогеров П. Чауле
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 15:09
А како е каj тебе тоа
Протокол на ЦК на ВМРО за востановување на дејноста по Првата светска војна
...А. Во Македонија под српско ропство Организацијата си ја постави следната непосредна задача: Внатрешната македонска организација поради причини од внатрешен политички карактер и од тактички мотиви засега ќе содејствува наполно со сите, кои што се борат внатре по легален начин – врз основа на законите во државата и во согласност со другите поробени народности во Македонија и другите области на Југославија – за извојување на федеративно управување во Југославија со Македонија – рамноправен член во федерацијата.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 15:11
Б. Во Македонија под грчко ропство, каде условите се многу различни и потешки, отколку во Југославија, Организацијата ќе има за главна и непосредна задача: да се зачува националната свест и името на бугарското население таму и да се најдат начини тоа да не емигрира – да не се примени договорот за „доброволно“ иселување, склучен меѓу грчката и бугарската влада, затоа што и без тоа бугарскиот елемент таму е значително разретчен од 1913 год. наваму.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 15:15
Ако чекаш В-Македониjа под бугарско ропство,ке треба да те разочарувам-ваква не постои.
За да бидеме добро запознати што станува во Југославија, Грција и др. и за да можеме да го запознаваме опшественото мнение во Бугарија и странство за тешката положба на нашите сонародници, останати под ропство, во Софија се формира „Информационо биро во Претставништвото на Организацијата“, согласно чл. 131 и 132 од правилникот. За таа цел да се авансираат суми за набавување на неопходните книги, весници и списанија од Југославија, Грција и др., коишто го засегаат македонското прашање.
Значи е виден односот кон Бугариjа-тука нема што да додадеме повеке.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2008 во 16:16
Boogie напиша:
Има и такви писма не викам не но има и писма до Владата Бугарска каде што Александров вели „Неможе да не сопрете г.министре ние Македонците да имаме сопствена држава,јазик и нација,ние постоиме и вие тоа го знаете само прашање е дали ке ни помогнете во овозможување на нашиот сон или ке продолжите да лажете како вашите претходници.Ние побаравме пријателска помош а вие ако сакате само одбијте ја помошта и ке знаеме дека од вас ништо неможе да очекуваме“
|
|
Постирано од: Neanticki
Датум на внесување: 11.Ноември.2008 во 14:19
Неодамна промовираната книга „Сè за Македонија” којашто содржи документи и писма на Тодор Александров и ВМРО во периодот 1919 - 1924 година ја разбранува јавноста, а се јавија и досегашните суверени толкувачи на нашето минато. Со авторот на зборникот, историчарот д-р Зоран Тодоровски се осврнуваме на делото на Александров и на одгласите по објавувањето на книгата Дел од јавноста и некои Ваши колеги историчари Ве обвинуваат дека промовирате зборник за човек кој се чувствувал како Бугарин. Кој наш револуционерен деец му противречел на Александров по тоа прашање? - Речиси никој. Уште робуваме на поделбата на леви и десни. Во етничка, во национална смисла сите биле со исти сознанија, со иста свест. Во таа смисла не можеме да правиме разлика меѓу левите и десните. Уште робуваме на такви ненаучни и селективни поделби и ставање на црни листи, со коишто нашите историчари прикриваат одделни негативни страни на личностите што ги проучувале, на своите херои, за да не се урнат нивните митови. Па затоа тие така реагираат на зборник на документи, којшто всушност не го виделе. Тоа само говори за нивната општа човечка култура, а да не говориме за академска и историска етичност. Сè уште робуваат на старите сознанија, на приказните, и им пречат документите. Речиси сите наши дејци, од левицата и десницата во етничка смисла биле исти, сите се декларирале за Бугари. Исти биле и за самата идеја, целта на организацијата - самостојна, независна, обединета Македонија. Меѓутоа во методот и средствата за постигнување на истата цел, се разликуваа. Левите се залагаа за ослободување и создавање на автономна, независна и самостојна Македонија по легален пат, а десницата, односно Тодор Александров сметал ако не може да се дојде до слобода по легален пат, да се применат и револуционерни средства, или поточно да се дејствува преку вооружените четнички акции на организацијата. Би сакал да подвлечам, независно како некој се чувствувал, може да биде Французин, Русин, Ерменец, важно е за каква цел се борел во однос на Македонија, а тоа несомнено било, како што се потврдува од бројните документи на Тодор Александров - за самостојна, независна Македонија. Тоа е и денешниот идеал, да опстои нашата Република Македонија. Идеалот треба да биде ист и кај Албанците, Турците, Ромите, Власите, Србите. Да се зачува интегритетот на независна и суверена Република Македонија, без разлика кој како се чувствува. Новинарот Виктор Цветаноски обидувајќи се во „Утрински весник” да спротивстави бугарска (Тодор Александров) и македонска кауза, вели: „Сандански ја застапувал тезата дека треба да се работи меѓу македонскиот народ и на теренот да му се објаснува дека тој е посебен народ...”? - Никаде Сандански нема таква изјава. Тој имал исти погледи и ставови како и другите македонски дејци од левицата и десницата, и тој се сметал за Бугарин. За него има малку документација, има повеќе другите што пишуват за него. И она малку што го напишал, кога кажува за населението во Македонија, никаде не спомнува македонски народ како посебен етнос, туку дека: „Во Македонија живеат Бугари, Турци, Албанци...”
------------- [QUOTE=Platenik] Дали некој би знаел дека е под влијание на пропаганда, ако сем таа пропаганда незнае ништо друго? Не верувам, за таквите луѓе пропагандата станува реалност. [/QUOTE]
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2008 во 15:22
Boogie напиша:
Boogie напиша:
|
|
Јас ја имам книгата и ми е потпишана од авторот - нема недоразбирања се е напишано јасно и гласно бидејки тоа се писма не раскажувани приказни.Ова погоре е извадок од едно писмо кое е напишано во книгата
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2008 во 16:52
Писмо до министерот за внатрешни работи А. Димитров
ПРВО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ
До Господинот „земјоделски“ министер на Внатрешни работи Ал. Димитров – во Софија.
(Копие до г. г. другите министри, шефовите на партии, главните редактори на главните весници, видни општественици во Бугарија и други).
Господине Министре,
Од пред неколку месеци го напуштив Царството, угнетувано од тиранскиот режим, натрапен од Вашите другари и Вас, и заминав во мојата поробена татковина Македонија, каде ќе го исполнам, како што јас разбирам, својот долг кон несреќните сонародници. Ако мислевте, навистина, дека имате основа да се плашите од мене, додека бев во Бугарија, бар тука, се надевав, да ве ослободам од грижи од мене Вас, Вашите другари и вашите органи и орудија – јавни и тајни полицајци, комесари за згрижување на бегалците и други слични, кои што имаат не малку работа таму во Царството, ако сакаат да ги исполнат совесно своите служби ..., бидејќи мојата дејност тука, вон од пределите на Царството, ги засега исклучително поробеното население и српските и грчки власти. Каква беше мојата зачуденост, меѓутоа, кога дознав за мерките, кои што ги замислувале да ги преземете внатре во поробена Македонија! Сте помислиле, се гледа, дека сте го уредиле наполно внатрешното управување на Бугарија и ги сметате границите на Царството за тесни за својот полициски талент, или ги сметате српската полиција и војска за неспособни или недоволни да се справат сами со своите внатрешни непријатели, па се јавувате Вие – кој знае за какви интереси – со своите органи во услуга на „братска“ Србија – на Србија на Пашич и Александар, која што ги згази договорите со Бугарија од 1913 година и го заграби подло срцето на Македонија, кога во 1919 година го задржа заграбеното и й ги одзеде на Бугарија Цариброд, Босилеград и др. бугарски покраини и се надвисна над престолнината на Царството речиси на пушчен истрел! ... со намера покасно да заграби до реката Искар или да излезе на Црно Море, горејќи ги сите бугарски книги и уништувајќи ја бугарската интелегенција....
Веќе неколку седмици наваму Ваши чиновници, инспектори, јавни и тајни полицајци, се растрчале по Софија, Ќустендил и на други места да собираат исфрлени од порано нејзини бивши членови за разни злосторства, како: убиства, грабежи, изнудувања, злоупотреба на пари и др. сл. од редовите на Организацијата – и да убедуваат и поткупуваат мои другари таму, како и многумина симпатизери на Организацијата, за да формираат и испратат чети од Бугарија, со цел тука да ме убијат. Залудни напори: организираното населеление тука сигурно ќе умее лесно да се справи со тие натрапници, како што тоа се правело не еднаш во минатото!
Според најсигурни информации главното Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорчр Петров, назначен од Вас за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол на Организацијата“.
Бугарското општество би се потресло, ако ги изнесам сите факти, кои ми се познати, за таа Ваша злосторничка замисла, и тоа: организирањето на група на детективи во чета, која што веќе ја добила војничката опрема и сите инструкции; обидите за назначување на специјален човек по границата, задолжен со мисија да го олесни влегувањето на проектираната хајка во моите траги тука; полуофицијалната изјава на еден Ваш пограничен администратор, дека најголем триумф за Вашата влада би било моето убиство и сл... Знам, дека за да го оправдате своето злосторство пред оние пристојни луѓе, кои сеуште останале покрај Вас, сте ја пуштиле интригата, дека јас сум правел завера, заедно со демократите, против ценетиот живот на министрите, со цел да падне сегашниот кабинет, за да биде заменет со демократски. Таа клевета ја оставам на Ваша сметка, бидејќи сите знаат, дека јас не и припаѓам на никоја бугарска партија и нема да влезам во партија до ослободувањето на Македонија.
Но што се однесува до Вашите обиди да праќате чети во Македонија, кои што ќе бидат во служба на нејзините поробувачи, јас не можам да ги одминам молкум и го сметав за свој долг да Ви го упатам ова писмо. Се разбира, јас не си правам илузија, дека Вие и Вашите другари ќе се вразумите и ќе престанете да ги правите тие лудории, трошковите за тоа ќе ги плаќа бугарскиот народ, плаќајќи ги скапо Вашите „подвизи“ кај Добро-поле, Радомир и Владаја, - а го испраќам ова писмо, за да се осветли свесниот дел од бугарското општество за новите „подвизи“, кои што му ги готвите.
Знајте го следното: никој не може да ми го одземе правото да располагам со својот живот како што ќе најдам за добро, и во рамките на моите можности и сваќања да и служам на мојата поробена татковина.. Кој ќе се обиде да го стори тоа, уверен сум, - благодарение на закрилата на Провидението и на поддршката на организираното македонско население, - во секој случај ќе си ја скрши главата.
Х ..............., Септември 1920 год.
Со почит: Тодор Александров
------------- [QUOTE=Platenik] Дали некој би знаел дека е под влијание на пропаганда, ако сем таа пропаганда незнае ништо друго? Не верувам, за таквите луѓе пропагандата станува реалност. [/QUOTE]
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2008 во 16:54
Меморандум на ВМРО до Големите сили, испратен во 1922 година
Г-н министер-претседателе,
Има веќе триесет години, од кага македонското население, организирано во една тајна револуционерна организација, издигна пред светот свое знаме, на кое што беше напишано - автономија на Македонија. И од тогаш наваму споменатото население, исклучувајќи ги малите интервали, кои свесно ги давало, не престанало да се бори, за да се добере до своето ослободување. Големото масово востание во 1903 г., поради кое беше изработена Мирцштегската реформска програма; потоа борбите за проширувањето на таа реформска програма до полно самоуправување; револуционерните акции по пропаѓањето на младотурскиот режим, коишто беа следени од Балканските војни - војната на сојузниците со Турција и таа меѓу самите сојузници; востанието во Охридско и Дебарско во есента 1913 г., т.е. само 6 недели по несправедливиот Бук*решки договор - тоа се најкрупните моменти од стремежите на едно поробено население за правда, национална слобода, законитост и мир. Впрочем сето тоа и многу повеќе, ви е добро познато Вам, затоа што е опишано подробно во соодветните жолти, сини и зелени книги, издадени по 1902 г. од владите на Англија, Франција и Италија.
За голема несреќа на македонското население, тоа и сега, по светската голема војна, којашто големите сојузни и здружени сили ја водеа меѓу другото за ослободувањето на малите народи, страда под туѓо владеење. А сигурно Македонците не ја оросија својата света татковинска земја со крвта на најдоблесните од нив, за да заменат еден господар со други такви, коишто, макар и христијански, се покажаа полоши. Затоа што реално, денешниот режим во Македонија е понеподнослив. Грција и Србија, во својот стремеж да ги асимилираат со насилство народностите во неа, им ги одзедоа и културнате слободи, нивното право да се молат на Бога и да ги учат своите деца на својот јазик, нешто, кое што беше дозволено во Турција. Резултатот на таа денационализаторска политика се секојдневните насилства на големи и мали властодршци во нашата земја. Затворите се преполнети, малтретираните, ограбените, измачуваните, обесчестените и убиените се бројат со илјадници. По промовирањето на договорите за заштита на малцинствата Македонците ја имаа надежта, дека општеството на народите ќе ги принуди Грција и Србија да ги применат предвидените права и слободи во овие договори, затоа што споменатите две држави доброволно тоа никогаш нема да го сторат: тие не признаваат да има Македонци, Власи и Албанци во Македонија. Но и таа надеж е на исчезнување. За доказ на тоа може да послужи околноста, што многумина мажи се видоа принудени да избегаат со оружје в рака по планините. Регистрирани се веќе неколку крвави судири меѓу избеглиците и жандармеријата. Процесите во Скопје, Куманово, Штип, Прилеп, Тетово исто така сведочат, дека населението во својот очај, по своја иницијатива ги прифаќа познатите револуционерни методи за борба.
Г-н претседателе,
Македонија во своите природни географски граници - на исток р. Места и Родопите; на север Рилскиот масив, Осоговските планини, Скопска Црна Гора и Шар планина; на запад Албанските планини и р. Црн Дрим; на југ р. Бистрица и Бело Море - има население 2 301 767 души. Таа е населена со разни народности, како што следи: Македонци - 1 095 355 или 48 % од целото население, Турци - 541 615 или 23 %, Грци - 253 366 или 11 %, Албанци - 184 315 или 8 %, Власи - 77 365 или 3.4 %, Цигани - 43 370 или 1.6 % и Евреи /со разни други/ - 106 360 или 5 %. Таа е поделена меѓу Грција, Србија и Бугарија. Тоа делење е сосем произволно и неприродно. Долните текови на реките Места, Струма и Вардар, крај кои врват главните патишта од континентот кон морето, се во пределите на Грција; средните и горните текови на овие реки се во бугарско и српско владеење. Поради тоа е и економското назадување на градовите крај морето и на тие во задгрбнината. Кога ќе се додаде и несигурноста како резултат на непријателствата меѓу владетелите и победените, мизеријата меѓу населението се зголемува постојано, 90 % од жителите на Македонија, имено Македонците, Турците, Албанците, Власите, Евреите се против тоа распарчување и поради изложените погоре причини, тие се држат на својот стар идеал - од Македонија да се формира независна држава, под протекцијата на општеството на народите или на ополномоштена сила од него.
Г-н претседателе,
Кога сега пак е поставено за решавање Источното прашање, од кое суштински дел составува и Македонското прашање, од името на населението во Македонија ние Ве молиме да ги земете во обѕир нивните справедливи барања, за да се воведе правда и мир во нашата несреќна татковина и да се спречат идни неминовни крвопролевања како во Македонија, така и воопшто на Балканскиот полуостров.
Примете, г-н претседателе, уверенија во нашата длабока почит.
Македонија, октомври 1922 г.
Централен комитет на тајната револуционерна организација:
Т. Александар
А. Протогеров
П. Чаулев
*Овој документ на Ц К на ВМРО беше првиот од меѓународен карактер по договорот од Неј.
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2008 во 23:22
Boogie напиша:
Boogie напиша:
|
|
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 15:54
Тодор Александров е убиен по наредба на Бугарската држава бидејки сакал независна и слободна Македонија.Неговата активност и неговите заложби во ВМРО за слободна Македонија и посебно за отцепување на Пиринска Македонија од Бугарското царство јасно го кажува Бугарскиот генерал Иван Валков,според него генералот Иван Русев го направил целиот план за убиството на Тодор Александров бидејки била јасна заложбата на Александров за отцепување на Пиринска Македонија од Бугарското царство.Активностите на Александров и соработката со Русија јасно се квалификува како антибугарска и заложбите стануваат непријателски,затоа бугарија цврсто решава во соработка со србија да го елиминира Александров. Планот на Бугарите бил убиството да се прикажа како да е од страна на левицата на ВМРО со што десната и левата ориентација од ВМРО ке се уништат помеѓу себе.Тоа точно и станало - со помош на бугарите на 31 август 1924 год. физички бил ликвидиран кога на пат за учество на Серскиот револуционерен конгрес во близина на село Лапово-Мелничко го пресретнале Штерју Влахов и Димчо Вретенаров луѓе блиски до Иван Ванчо Михајлов.Од тогаш Михајлов станува продолжена рака на Бугарите за убиство на многу Македонски револуционери и дејци за слободна и независна Македонија.Повеке од јасно е дека по убиството на Александров и доаѓање на Михајлов на челото на ВМРО - македонската револуционерна организација Михајлов ја става во служба на Љапчев и Бугарската држава со што ВМРО е претворена во државна терористичка организација а не организација за борба на Македонско ослободување и нејзино воскресение како држава. Иван Бојаџиев претседател на ММТРО јасно се произнесол за пробугарската политика на Михајлов и со тоа го овековечил Михајлов како непријател на Македонската борба за Слободна и независна Македонија а од друга страна Тодор Александров го прогласил за светец на Македонската борба за слобода со што станало јасно на каде се движи Македонската револуција во следните 10 год.Со ова почнува непријателството помеѓу Бугарија и Македонскиот револуционерен дух,а од тој ден Бугарија станува непријател на независната Македонска државност.Поради тоа борбата за Независна и Слободна Македонија се префрла потполно во Вардарскиот и Егејскиот дел од Македонија а Кирил Прличев, во спомените објавени во Софија
ќе напише: „Младите од Македонија се плашеа од права и не прифаќаа
задолженија. Тие настојува да се одложи една година правото и
задолжението за влегување во редовите на ВМРО по завршувањето на
образованието“. Но и покрај непријателството на Михајлов кон Македонскиот народ и неговото негирање за етнички Македонци Михајлов ја направил најголемата грешка во својата пробугарска кариера што и тој се изнесол за Независна Македонија и нејзино обединување под едно знаме и народ - Македонски.Од тука се заклучува дека идејата на Михајлов за Македонскиот етнички проблем бил всаден во Михајлов од страна на Бугарската политика и дотрајал до неговата смрт.Неколку пати се покажува дека Михајлов се срами од тоа што станал и намерно се изолирал од страв да не го убијат неговите непријатели,неколку пати се понудил на Македонските револуционери по бегството од Бугарија повторно да се активира во револуционерната борба но јасно секој пат бил одбиен поради неговиот пробугарски став.Лут на ваквото однесување на Македонците тој во својата книга јасно ке напише дека етнички Македонци не постојат - но сепак преговарал со нив за своето повторно активирање.
Од тука мислам дека е многу жалосно да се прави некаква компарација на Михајлов и Александров - прво од причината што Михајлов по наредба на Бугарскиот двор го убива Александров и второ што Александров потполно ги погазил Бугарските политички настојувања за бугаризација на Македонците поради што и бил убиен.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 17:46
Да да сум читал и нема ништо нејасно.Тодор Александров бил најголемиот непријател на Бугарија затоа и Бугарија го ликвидирала но за да не направи маченик од него ја префрла кривицата на левичарите и комунистите а Александров го претвара во Бугарофил.Нема ништо нејасно - документите потпишани од Александров кажуваат колку се залагал за борба против Бугарското ропство над Македонците и издвојување на Македонските етнички граници од Бугарија,затоа и Пиринска Македонија функционира како држава во држава а не една држава
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 20:03
Знам дека е така и знам дека ВМРО со Бугарија потпишале протокол за помош за ослободување на Македонија но откако Тодор Александров ке се увери по 1 светска војна дека Бугарија несака да даде автономија на Пиринска Македонијаго мењава ставот и ја прогласува Бугарија за непријател на Македонија како Србија и Грција.Ова е непобитен факт бидејки животот на Александров сведочи за тоа - кога ке ја стави во исти кош Бугарија со Србија и Грција Александров го губи својот живот,го убиваат Бугарите(не физички,туку тие плаќаат) Но се е залудно,потписите на Александров стојат на неколку документи каде што Бугарија е окатегоризирана исто како Србија и Грција а тука е и Пиринското востание - нападот и завземањето на Ќустендил и убиство на повеке од 300 Бугарски војници и полицајци
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 23:13
за_наденица_бех напиша:
Boogie напиша:
Знам дека е така и знам дека ВМРО со Бугарија потпишале протокол за помош за ослободување на Македонија но откако Тодор Александров ке се увери по 1 светска војна дека Бугарија несака да даде автономија на Пиринска Македонијаго мењава ставот и ја прогласува Бугарија за непријател на Македонија како Србија и Грција.Ова е непобитен факт бидејки животот на Александров сведочи за тоа - кога ке ја стави во исти кош Бугарија со Србија и Грција Александров го губи својот живот,го убиваат Бугарите(не физички,туку тие плаќаат)Но се е залудно,потписите на Александров стојат на неколку документи каде што Бугарија е окатегоризирана исто како Србија и Грција а тука е и Пиринското востание - нападот и завземањето на Ќустендил и убиство на повеке од 300 Бугарски војници и полицајци |
Кое заземање на Ќустендил? ти да немаш температура? |
Еве читај и плачи - завземање на Ќустендил по наредба на Тодор Александров - екот на Пиринското востание на ВМРО против Бугарскиот окупатор
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 23:42
Не се тревожи,тоа е факт - 300 полицајци и војници биле убиени но повеке биле заробени и испратени да си одат за Софија голи - ова е историска вистина без разлика дали тебе или на Каракачанов му се допаѓала или не
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2008 во 11:46
Напишав и претходно - со сопствени зборови може да се напише се и сешто но фактот останува факт.Востанието Македонците го кренале против окупаторот Бугарски и тоа е нешто што неможе да се смени
|
Постирано од: чоли
Датум на внесување: 17.Ноември.2008 во 12:26
Датум на внесување: 17.Ноември.2008 во 13:12
Еве ви уште една гледна точка- на Тајмс.Jасно си пишува дека тоа е внатрешен проблем и нема етнички конфликт;станува збор за судир мегу земјоделците и ВМРО:
------------- http://www.youtube.com/watch?v=4oxKnX2GFbk&feature=index=3 - Востанички марш
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2008 во 15:40
Сакаш јас да напишам што рекол Панчо и зошто тргнал во борба против Бугарскиот окупатор
Читај од оригинал како се бори Македонски борец против Бугарски окупатор
|
Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:50
Boogie напиша:
Незнам кој колку читал за Александров или Михајлов ама
сепак знам дека колку и да е прочитано или колку и да е објавено се
гледа дека не е јасно.Тодор Александров е единствен човек - МАКЕДОНЕЦ
кој кренал рака и воено ја нападнал Бугарската царштина,го окупирал
градот Ќустендил и го известил тогашниот министер за одбрана со писмо
кое гласи од прилика вака - Вие,вашата влада и вашиот цар ветивте
дека по Бук*решт ке се заложите за неправедното распарчување на
Македонија,ветивте дека ке направите се што е во вашата моќ Македонија
да биде Обединета и Независна држава.Вашето ветување и вашите лаги
денес завршуваат,Македонските комити и ВМРО јасно увидоа дека се
излажани и кренаа глас против вашата окупаторска политика,Ќустендил ке
биде под наша воена управа се до остварување на нашата цел. Поради
ова писмо владата на тогашниот Бугарски премиер паѓа а Александров
добива документ со јасни заложби за Македонски училишта,Македонски
свештеници во Пиринско и започнување на нов договор со Грците и Србите
за Македонско обединување и независност.
Тука многу и нема нејасно
Но
ке додадам дека истиот тој Александров го измисли и заведе како
секојдневен слоганот МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ и се потпиша на документ
кој јасно ги обедини сите Македонски политички и воени субјекти од тоа
време под истиот слоган на средбата во ВИЕНА.
Додека денес
гледаме и премолчуваме вакви факти поради некакви други интереси и
некакви други личности кои не се воопшто Македонци,кои ги судеа
Македонците од АСНОМ бидејки ја сакаа истата таа идеја на АЛЕКСАНДРОВ -
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ,се колнеа на начинот на кој и Александров се
заколна пред камата и пиштолот положени на библијата,стоеа исправно
АСНОМците на химната на Александров - Изгреј зора на Слободата. Денес
тие душмани на Ченто,Шарло,Брашнаров имаат споменици и места во
Македонската историја како ослободители наместо душмани а еве се бара и
бара осуда на Македонски херој - Тодор Александров кој јасно беше убиен
од Бугарската влада за ништо повеке или помалку туку за една и
единствена идеја Независна и Слободна МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ. Нека
почива во мир овој голем херој на Македонскиот народ,има уште Македонци
кои го паметат неговото дело а незнајковците ке продолжат да го
напаѓаат но тоа само ке ја покаже нивната ситна душа и ке овозможи
неговото име повеке да се спомнува. СЛАВА МУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Тоа под едно за да биде појасно - а под два
Boogie напиша:
-
До Господата министри и царот на Бугарија
Господо!!!!!!!!!!
Од пред неколку месеци го напуштив
Царството, угнетувано од тиранскиот режим, натрапен од Вашите другари
и Вас, и заминав во мојата поробена татковина Македонија, каде ќе го исполнам,
како што јас разбирам, својот долг кон несреќните сонародници. Ако мислевте,
навистина, дека имате основа да се плашите од мене, додека бев во Бугарија,
бар тука, се надевав, да ве ослободам од грижи од мене Вас, Вашите другари
и вашите органи и орудија – јавни и тајни полицајци, комесари за згрижување
на бегалците и други слични, кои што имаат не малку работа таму во Царството,
ако сакаат да ги исполнат совесно своите служби ..., бидејќи мојата дејност
тука, вон од пределите на Царството, ги засега исклучително поробеното
население и српските и грчки власти. Каква беше мојата зачуденост, меѓутоа,
кога дознав за мерките, кои што ги замислувале да ги преземете внатре
во поробена Македонија!
Веќе неколку седмици наваму Ваши
чиновници, инспектори, јавни и тајни полицајци, се растрчале по Софија,
Ќустендил и на други места да собираат исфрлени од порано нејзини бивши
членови за разни злосторства, како: убиства, грабежи, изнудувања, злоупотреба
на пари и др. сл. од редовите на Организацијата – и да убедуваат и поткупуваат
мои другари таму, како и многумина симпатизери на Организацијата, за да
формираат и испратат чети од Бугарија, со цел тука да ме убијат. Залудни
напори: организираното населеление тука сигурно ќе умее лесно да се справи
со тие натрапници, како што тоа се правело не еднаш во минатото!
Според најсигурни информации главното
Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорче Петров, назначен од Вас
за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник
на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и
познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол
на Организацијата“.
Бугарското општество би се потресло,
ако ги изнесам сите факти, кои ми се познати, за таа Ваша злосторничка
замисла, и тоа: организирањето на група на детективи во чета, која што
веќе ја добила војничката опрема и сите инструкции; обидите за назначување
на специјален човек по границата, задолжен со мисија да го олесни влегувањето
на проектираната хајка во моите траги тука; полуофицијалната изјава на
еден Ваш пограничен администратор, дека најголем триумф за Вашата влада
би било моето убиство и сл... Знам, дека за да го оправдате своето злосторство
пред оние пристојни луѓе, кои сеуште останале покрај Вас, сте ја пуштиле
интригата, дека јас сум правел завера, заедно со демократите, против ценетиот
живот на министрите, со цел да падне сегашниот кабинет, за да биде заменет
со демократски. Таа клевета ја оставам на Ваша сметка, бидејќи сите знаат,
дека јас не и припаѓам на никоја бугарска партија и нема да влезам во
партија до ослободувањето на Македонија.
Знајте го следното: никој не може
да ми го одземе правото да располагам со својот живот како што ќе најдам
за добро, и во рамките на моите можности и сваќања да и служам на мојата
поробена татковина.. Кој ќе се обиде да го стори тоа, уверен сум, - благодарение
на закрилата на Провидението и на поддршката на организираното македонско
население, - во секој случај ќе си ја скрши главата.
Со почит: Тодор Александров Но ке додадам и едно друго писмо од Александров
„До членовите на В. М. Р.
Организација
во Македонија
и до нејзините истомисленици зад границата.
По тешката голема војна (1914-1918
год.), којашто им причини многу пакости и несреќи на речиси сите народи
во државите-победителки, победени и дури и неутрални — особено на народите
во цела Европа — нашата многунапатена херојска татковина Македонија остана
пак поробена и распарчена. И покрај програмата за траен мир во Светот,
прогласена од претседателот на Сев. Американските соединети држави и прифатена
од големите сили на Спогодбата, програма, изразена главно во познатите
14 точки — новото политичко евангелие на народите — при определувањето
на судбината на Македонија гласот на нејзиното храбро и измачено население
не беше слушнат, ниту пак беше почитувана неговата волја, изразена со
толку херојски борби. Но... « не се гаси тоа што не гасне » !
Борбата за ослободувањето на Македонија
ќе се продолжи, додека се извојува бар автономно управување за трите делови
на таа област, сега распарчена меѓу Србија, Грција и Бугарија. Таа цела,
обединета, независна или автономна Македонија може да биде поставена под
покровителството на Советот на Општеството на народите или на една од
големите сили, членови во него, или дури може да влезе во Југословенската
држава, како рамноправен член во една федерација, ако Србите го прифатат
федеративното управување во новата држава.
Внатрешната Организација во својата
желба да олесни извојување на подобно автономно управување за Македонија,
ако е возможно по легален начин — без жртви, без револуции и војни — реши
за сега да ги поткрепи сите здруженија и партии од Македонија, како и
сите политички партии во др. области на Српско-хрватско-словенската држава,
коишто се борат за извојување на федеративно управување во Југославија,
кога секоја област се управува самостојно и влегува како рамноправен член
во федерацијата.
За постигање на горната цел, се
повикуваат сите членови и симпатизери на Орг. да работат во следниот дух:
1). При општинските избори, кои
ќе бидат на 22 август о. г., сите коишто имаат право на глас, да го дадат
својот глас за претходно определени добри свои сограѓани или соселани,
коишто ќе може да ги заштитуваат најдобро интересите и правата на населението
и да го олеснат добивањето на изборите за пратеници.
2). Кога ќе се прават изборите
за основачкото народно собрание (основачката скупштина), сите избирачи
да гласаат за најдостојните месни народни водачи, што останале да живеат
тука, коишто ќе можат најдобро да се борат во основачката скупштина, заедно
со сите хрватски, словенски, босански и др. пратеници, коишто ја преследуваат
истата цел, за извојување на федеративно управување во Југославија.
3). Ако српската шовинистичка власт
попречи, и не дозволи да се изберат за пратеници месни водачи, сите избирачи
да го дадат својот глас за комунистите, под услов тие да прифатат во прво
време да се борат за федеративно управување и за применување на договорот
за малцинствата.
4). Првенците во градовите и селата
кадешто порано имало училишта, грабнати од Србите и претворени
во српски или затворени, да поднесат барања до владата во Белград, со
преписи до советот на Општеството на народите и до полномошните министри
на Сев. Американските соединети држави, на Англија, Франција, Италија,
Јапонија и др., со коишто барања да се бара враќањето на тие училишта
на населението, за децата да учат на родениот МАкедонски мајчин јазик, како и за
применувањето на „Договорот за заштита на малцинствата во Српско-хрватско-словенската
држава“, којшто договор е изработен од државите на Спогодбата, и прифатен
од Југославија (тука Ви се приложуваат неколку отпечатоци од тој договор
за раководење, како при составување на барањата, така исто и при понатамошната
работа за неговото применување).
Пожелно е барањата да се поднесат
поскоро и истовремено од повеќе градови и села, откако се согласат, ако
е возможно, тоа истото да го направат и турските, влашките др. малцинства,
кадешто има такви.
Ако таа легална борба не успее,
настаните ќе не научат што да правиме понатаму.
Големата војна не е се уште завршена.
Руската советска република води војна на сите страни, покрај другите свои
цели, уште и против насилничките договори, изработени во Париз. Турците
во Тракија и Анадолија исто така се фатиле за оружје и се во војна со
Грција и дури со Англија и Франција против несправедливиот мир, кој сакаат
да им го наложат. Освен Русија и Турција, незадоволни од пропишаните жестоки,
несправедливи и насилнички договори за мир на победените држави, како
и на целите народи на победените држави се Германија, германска Австрија,
Унгарија и Бугарија, исто така и голем дел од населението во државите
победнички и неутрални.
Создадената положба е толку нетрајна,
што се возможни секакви и брзи изненадувања.
Од нас се бара само сплотеност,
упорност, тврдост и вредна работа, за да се изведе борбата до близок и
успешен крај - да изгрее пак сонцето на слободата над нашата поробена
татковина Македонија.
Со мн. Срдечни поздрави,
Чл. Од Ц.К. на Орг.
Богдан
Македонија,
28/VI 920 год.“
|
|
Постирано од: Рисот
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:40
Интервю на Кеворк Кеворкян со Ванчо Михайлов за предаването Всяка неделя:
http://www.youtube.com/watch?v=gOo_4tlsffI - Първа част
http://www.youtube.com/watch?v=edyC1QvIbxE - Втора част
Цялото интервю е 6 части следва продължение
|
Постирано од: taanas
Датум на внесување: 13.Февруари.2009 во 13:48
ZoraNaSlobodata напиша:
Тодор Александров царот пирински.Умрел само заради што сакал независна Македонија која му припаѓа само на Македонците и не се сложувал со една незамислива Македонија,Македонија под водство на Бугарија. |
Тогаз вместо да бутате паметника на Тодор Александров само защото е поставен от българи ,можехте да го отнесете некъде и вие да го поставите нали! Къде има паметник на Тодор Александров в Македония???
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2009 во 18:39
Многу е јасно дека пишувале на Македонски јазик бидејки Аспарух и родот Дуло воопшто Македонски незнаеле а ниту пак Кирилица не пишувале
За Александров да додадам дека не заџабе кренал востание против Бугарскиот окупатор и под нозе го ставил царот и бугарскиот парламент
|
Постирано од: Kasnakoski
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 12:33
Дел од писмо на Т.Александров во кое ги обвинува „теснецот-болшевик Х.Димов,анархистот-мрзливец Герџиков,шмеќерот-велзевул Ѓорче и предавниците во минатото и сега на бугарскиот народ санданисти говорат и агитираат дека треба да се бара автономија на Македонија, зашто таа е одделна економска и географска единица со самостоен „македонски народ“ со сопствена историја од векови...“
Znam deka Bugi ke rece deka e falsifikat, ama ne e!
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 10:06
ВМРО на Александров иако војува под паролата “Независна Македонија во Балканска федерација“, во писма до свои блиски луѓе тој не крие дека крајна цел на неговата борба е анексија на Македонија од страна на Бугарија.
Протогеров патува во Албанија, и таму прави договор со албанската влада, на ВМРО да и се отстапи Мала Преспа како територија од која да ја напаѓа СХС. до 1921 во секој дел од вардарска Македонија има вооружени чети на ВМРО. Жртвите на српските сили се огромни. Тие дури во град Штип формираат специјална организација наречена “Здружение за борба против бугарските бандити“.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=4oxKnX2GFbk&feature=index=3 - Востанички марш
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 10:15
Дури и востание крева Тодор Александров против Бугарската влада и Бугарскиот цар.За да се энае раэличноста на Македонската нација која Бугарската војска ја пораэи эа само 3 дена - формираше ослободена територија и се эалагаше эа Неэависна и слободна Македонија - эа таа цел и формираше органиэација ИЛИНДЕН која се эалагаше эа потполно помагање на Македонците кои беа повредени во истото востание
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 10:44
Овоj филм ни го прераскажа доволно пати...
Аjде постираj веке документ, писмо, книга, доказ-историjата е наука на документи.
Еве да ти покажам писмо од Тодора:
...Во Македониjа, нашето Отечество(татковина)освем бугари живеат и грци, турци, албанци и власи...
Ние, македонските бугари...
Нели немаше поим "македонски бугарин"?
Еве го и краjот на писмото со пописот на Александров:
|
Постирано од: tanas _ _ _
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 10:49
Побараj спомените на Георги Баждаров член на Илинденската организација и тогаш пишуваj на темава инаку ќе ти се смеат. Сето време Тодор Алексндров е во Софија со својата десната рака Ванчо Михаjлов! Конфликтот во тоа време е земјоделците против ВМРО ! Тодор Александров се обидува да воведе ред во пиринско поради големиот хаос и безредија! Имено војводите от пиринско, поточно Алеко Василев е еден од одговорните за убиството на Тодор Александров!
-------------
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 10:50
Boogie напиша:
| Еве читај и плачи - завземање на Ќустендил по наредба на Тодор Александров - екот на Пиринското востание на ВМРО против Бугарскиот окупатор[/QUOTE]
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 11:00
Како се дига востание во пиринско кога Тодор Александров целото време е во Софиjа !??? И при тоа не во притвор, туку си оди слободен по софиските улици!??? Повеќе треба да читаш!!
-------------
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 11:07
Тоа го видовме одамна, и тоа е од бугарски весник на бугарски; за тоа и обраќането на Панчо Михаjлов(издал зборникот "Бугарски народни песни од Македониjа")кон Кустендилските граѓани веке зборувавме.
Еве и писмо од раката на Тодора, да не викаш дека е бугарски фалсификат:
И тука се чита:"македонскиот бугарин",...Населението во Македониjа е доминантно бугарско...
...Србиjа и Грциjа се против автономиjа, зошто населението е бугарско...
Подоле, вториот дел на прва страна:
...Завоjувачите се принудени да употребуваат терор, та да го намалуваат и уништуваат бугарското население...
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 11:10
Boogie напиша:
Boogie напиша:
| Еве читај и плачи - завземање на Ќустендил по наредба на Тодор Александров - екот на Пиринското востание на ВМРО против Бугарскиот окупатор | [/QUOTE]
Ете танасе читај како се крева востание и како эа три дена се става под управа целата територија на Пиринска Македонија вклучувајки го и Ќустендил.
Голи ги испратил полицајците од градот да одат кај царот ТуркоМонголски - со еден эамав целото царство клечело пред Александров - ТуркоМонголите како кукавици иэбегале во Софија эа да нивниот ЦАР потплати кукавици да го убијат Александров поради ова востание
Како може да е на Бугарски кога энаеме дека
The Bulgars (also Bolgars, Bulghars, Hunno-Bulgars or Proto-Bulgarians[1]) were prolific state builders in Eurasia who are thought to have originally lived as multi-ethnic conglomerations of seminomadic peoples, probably of Turkic descent,[2][3] originally from Central Asia,[2] who from the 2nd century onwards dwelled in the steppes north of the Caucasus and around the banks of river Volga (then Itil). They founded Old Great Bulgaria and later a branch of them gave rise to the First Bulgarian Empire, while another to Volga Bulgaria.
И нормално
A leading, world accepted theory about the origins of the Bulgars is that they were Turkic speaking people from Central Asia, and their language was, alongside with Khazar, Hunnic and Chuvash, a member of the Oghuric branch of the Turkic language family.[13][14][2][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30] It is supported, among other things, by the facts that some Bulgar words contained in the few surviving stone inscriptions[31] and in other documents (mainly military and hierarchical terms such as tarkan, bagatur, and probably kan (khan) and kanartikin - "prince") appear to be of Turkic origin, that the Bulgars apparently used a 12-year cyclic Bulgar calendar similar to the one adopted by Turkic and Mongolian peoples from the Chinese, with names and numbers that are deciphered as Turkic, and that the Bulgars' supreme god was apparently called Tangra, a deity widely known among the Turkic peoples under names such as Tengri, Tura etc.[32] Some also point out the presence of a small number of Turkic loanwords in the Old Bulgarian language, and the fact that the Bulgars used an alphabet similar to the Turkic Orkhon script, although this alphabet hasn't been satisfactorily deciphered yet: fortunately, the Bulgar inscriptions were sometimes written in Greek .
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 12:00
Boogie напиша:
Ете танасе читај како се крева востание и како эа три дена се става под управа целата територија на Пиринска Македонија вклучувајки го и Ќустендил.
Голи ги испратил полицајците од градот да одат кај царот ТуркоМонголски - со еден эамав целото царство клечело пред Александров - ТуркоМонголите како кукавици иэбегале во Софија эа да нивниот ЦАР потплати кукавици да го убијат Александров поради ова востание
|
Пак прашувам како кренал востание кога целото време Александров е во Софија!?? Слободен како птичка!
-------------
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2009 во 12:10
Да да - эатоа е во илегала,со скриен идентитет - неэнаеш кој е Богдан нели Слободен Македонец во Софија
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 15:30
Втората страна од писмото на Тодор Александров:
..."грци и срби, кои рамо до рамо со турците воjуваа против бугарските револуционери..."
...србите през jуни избркаа бугарските владици...и во црквите да не споменуваат Егзархот и бугарскиот митрополит.
За бугарски училишта и цркви и збор на даваат да се прозбори.
|
Постирано од: Рисот
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 16:29
Jaс мислам дека нема шанси ова писмо да се задржи на форумот но сепак ... фала за трудот
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 16:39
lav4eto напиша:
Наj убав е на Буги вариантот:
...а най-много на прогонените Македонци од Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини.
Па македонците од Добруџа не беа ли добруџанци, бре?
Македонците од Тракиjа не се ли тракиjци?
Па прашаj ги тие во Димитровград и Босилеград што се...
Да плаче ли човек , да се смее ли... |
Ако така ти сече ак`лот тогаш и Бугарите од Македонија се Македонци,од Тракија се Тракијци од Добруџа се Добруџанци и т.н.
Немора да прашуваш или да читаш,само замисли си зошто Македонец кренал востание кога бил под Турско,Српско,Грчко,Бугарско ропство и се ке ти е јасно.Сигурно не кревале востанија зошто биле браќа со сите нив зар не
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 17:22
Документи Буги,за востание против бугарите,може да постираш?
Не забораваj дека сите бази,чети,одлуки и востаниjа се подготвувале во Бугариjа со поткрепата на бугарите од Кнежеството.
Тодор Александроов во своите документи внимава и предупредува "да не се излага Бугариjа".
Во нив се збори за населението под ропство во Србиja и Грциjа и тоа е нормално-Бугариja е маjчината држава на Тодора, не маќеа.
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 17:26
Boogie напиша:
Boogie напиша:
| Еве читај и плачи - завземање на Ќустендил по наредба на Тодор Александров - екот на Пиринското востание на ВМРО против Бугарскиот окупатор | [/QUOTE]
Еве пак - само за тебе - пошто тебе ти е маќеа Бугарија јас незнам зошто се замараш - нели ако на Тодора му е мајка тој како Македонец е различен од тебе така да значи тебе Бугарија ти е Мќеа а Турција мајка
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 17:41
Последниот дел од Протоколот на ЦК на ВМРО за востановување на дејноста по Првата светска војна-11.06.1920:
IV. Да се искористи ова лето, за да се засили Организацијата внатре, да се стегнат редовите, да се создадат врски со цела Македонија, да се создадат канали, пошта и др., внимавајќи тоа да се направи многу претпазливо, за да не им се напакости на бугарското население внатре и да не се излага Бугарија.
V. Да се откупат (100) сто примероци од книгата на П. Дарвингов „Историја на Македонско-Одринското движење“.
Сметам, знаеш коj е Петар Дарвингов од Кукуш?
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%94%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%B2 - Петар Дрвингов
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 18:58
lav4eto напиша:
Последниот дел од Протоколот на ЦК на ВМРО за востановување на дејноста по Првата светска војна-11.06.1920:
IV. Да се искористи ова лето, за да се засили Организацијата внатре, да се стегнат редовите, да се создадат врски со цела Македонија, да се создадат канали, пошта и др., внимавајќи тоа да се направи многу претпазливо, за да не им се напакости на бугарското население внатре и да не се излага Бугарија.
V. Да се откупат (100) сто примероци од книгата на П. Дарвингов „Историја на Македонско-Одринското движење“.
Сметам, знаеш коj е Петар Дарвингов од Кукуш?
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%94%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%B2 - Петар Дрвингов |
Јас незнам кој ги пишува овие глупости но јас знам за сосема друг протокол
IV. Да се искористи ова лето, за да се засили
Организацијата внатре, да се стегнат редовите, да се создадат врски со
цела Македонија, да се создадат канали, пошта и др., внимавајќи тоа да
се направи многу претпазливо, за да не им се напакости на Македонското
население внатре и да не се излага Македонија. V. Да се откупат (100) сто манлихери и винчестерки за да може да се уништи царскиот терор на Бугарија и да се ослободи Пиринскиот дел од Македонија
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2009 во 11:09
"Jас сум орудие само на идеjата за ослободувањето на Македониjа и обединувањето на бугарскиот народ. Тоа сум го докажал со целиот своj живот, кога сум жртвувал за таа идеjа се освем животoт ми, коjшто случаjно го сочував"
Тодор Александров,3 април 1917.
Тодор со своjот другар Jаворов (биографот на Делчев).
|
Постирано од: да бе
Датум на внесување: 14.Септември.2009 во 10:39
и Цветаноски во екшан
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=829B4F85C1A1654191642C6ED4F5B200 - http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=829B4F85C1A1654191642C6ED4F5B200
ви реков jас - сврши летото и парите - сега е време за работа
ке читаме ке читаме
------------- http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ
|
Датум на внесување: 14.Септември.2009 во 20:27
Меѓутоа, суштински, освен во еден момент, зад барањето автономија на Македонија секогаш стоела прикриена цел во соодветни меѓународни услови, Македонија да се приклучи кон Бугарија.
|
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 07:18
http://utrinski.com.mk/?ItemID=D765387EF2B8B3418A18D5759E46A9C5 - Контроверзиите и вистините за Тодор Александров (2)
Продолжението на фељтонот.
Во врска во националните чувства на двајцата револуционери, Поповски истакнува дека и Чаулев и Александров себеси се чувствувале како Македонци.
На прашањето за целите на македонското ослободително движење, тој по 1919 година доследно ја издвојува политичката и државната, НО НЕ И ДУХОВНАТА И КУЛТУРНАТА судбина на Македонија и на Македонците од таа на Бугарија и на Бугарите“, пишува Поповски.
. Тој не го употребува поимот „македонски народ“, туку „македонско население“, користејќи го како технички поим. Во одделни контекстации, Александров ги употребува синтагмите: „единствено племе“, „во името на единството на племето“, „заради племето“, „од интерес на целото племе“,„за идеалите на бугарското племе“ и слично.
„Но, тој покажувал нетрпеливост и спрема оние што тврделе и пропагирале дека Македонците се посебна (македонска) нација, земајќи ја таа теза како српска конструкција со која се провоцирал културен и духовен раскин на Македонците од целината на ’племето‘ и со која се режирал процес на асимилација (на србизација) на Македонците од страна на српската држава“, заклучува Поповски.
|
Постирано од: g-1
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 21:05
"Меѓутоа, суштински, освен во еден момент, зад барањето автономија на Македонија секогаш стоела прикриена цел во соодветни меѓународни услови, Македонија да се приклучи кон Бугарија."
Каде се гледа "прикриената цел", ако главниот протагонист ја лансира паролата:
"Македонија Швајцарија на Балканот."
Тоа јасно значи: независна, самостална Македонија.
Исто онака како што Швајцарија е самостална и независна од Германија, Франција, Австрија и Италија.
Значи не постои никаква "прикриена цел", туку јасна определба за самостојна Македонија.
|
Постирано од: Logos
Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 21:01
Македон напиша:
Дечки, темата е за Тодор Александров и Ванчо Михајлов, не за Македонците и Бугарите!
|
најголемите крвници на македонскиот народ.воедно најголемите мафијашишта и шверцери во пиринскиот дел на македонија.на бугарскиот цар во тоа време западот му сигнализира да заврши со таа мафијашка организација ако сака подршка. И има еден факт Анте Павелич користел услуги од врховистичката ВМРО,а во нивниот камп за обука инструктори од врх.ВМРО вршат обука на усташите на А.Павелич за извршување на убиства.
|
Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 16.Септември.2009 во 21:17
Logos напиша:
. И има еден факт Анте Павелич користел услуги од врховистичката ВМРО,а во нивниот камп за обука инструктори од врх.ВМРО вршат обука на усташите на А.Павелич за извршување на убиства. |
Каква штета имал македонскиот народ од ова?
------------- Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
Постирано од: Каснакоски
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 15:19
Од 4.08 до 7.13
Како се прикажани Тодор Александров и Ванчо Михајлов во Енциклопедијата?
http://www.youtube.com/watch?v=XukLx0mbiAo&feature=player_embedded# - Што ќе каже Блаже?
-------------
|
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 15:47
Ванчо МИхајлов е претставен како револуционер - Влав од Македонија а Тодор Александров како Македонец револуционер од Македонија
|
Постирано од: Logos
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 23:15
Не знам како се прикажани во енциклопедијата бидејки не сум ја читал,но факт е дека ако некој работи и твори против својот народ и против својата кауза,а подржува некоја деструктивна и убиствена политика тој е однароден и омразен од сите кои се засегнати од неговата работа.
|
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 00:06
Политичките цели се едно а припадноста е друго - едниот е Влав од Македонија а другиот е Македонец - тоа е тоа
|
Постирано од: ADVISOR
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 01:26
Boogie напиша:
Политичките цели се едно а припадноста е друго - едниот е Влав од Македонија а другиот е Македонец - тоа е тоа |
Vanco Mihajlov od petni zili go pravis Vlav a ne e , Belios Makedonec go pravis a Vlav e zosto Boogie?
-------------
|
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 10:49
Не правам јас никој ништо секој си се иэјаснил самиот эа себе си
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 22:50
Тодор и Ванчо двајца најголеми крвници на Македонскиот народ .....
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 23:10
Да така учевме во училиштата но исто така учевме дека и Ченто,Карпош и останатите голоотокаши се предавници на Македонскиот народ
|
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 23:31
Boogie напиша:
Да така учевме во училиштата но исто така учевме дека и Ченто,Карпош и останатите голоотокаши се предавници на Македонскиот народ |
Aleksandrov strelal Makedonci a ti mi go pretstavuvas kako heroj A Vanco bil predavnik ama ako toj Vlav bil, nebuloza do nebuloza Boogie , sredi si gi mislite.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2009 во 00:15
Јас треба или ти треба да си ги следиш мислите,каде напишав дека Ванчо е предавник - тој прво треба да е Македонец,да се бори эа Македонија па подоцна да го предаде тој идеал эа да стане предавник.Ванчо ниту е Македонец(иако роден во Македонија) ниту се борел эа Македонија ниту воопшто имал идеал како останатите Македонски револуционери МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ.
Александров стрелал не истомисленици социјалисти,тој бил десно ориентиран националист и паролата МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ја поставил баш Тодор Александров,ја кренал ВМРО на ниво на органиэација на која ниту Бугарскиот цар неможел да се спротивстави,во еден мах ги пораэил Бугарите и направил држава во држава каде што се учело и живеело според Македонски эакони а не според Бугарски - всушност эатоа Ванчо Михајлов со помош на царот и го убиле.Пред да го убијат јасно се искажал против Бугарската држава и го верификувал Виенскиот Манифест,тој ги обединил Македонците во една политичка партија эа да се ослободат од Бугарите,Србите и Грците
Ако нешто неэнаеш прашај не туку само иэигравај паметњаковиќ кога те научивме што си и како си
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2009 во 00:23
Boogie напиша:
Јас треба или ти треба да си ги следиш мислите,каде напишав дека Ванчо е предавник - тој прво треба да е Македонец,да се бори эа Македонија па подоцна да го предаде тој идеал эа да стане предавник.Ванчо ниту е Македонец(иако роден во Македонија) ниту се борел эа Македонија ниту воопшто имал идеал како останатите Македонски револуционери МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ.
Александров стрелал не истомисленици социјалисти,тој бил десно ориентиран националист и паролата МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ја поставил баш Тодор Александров,ја кренал ВМРО на ниво на органиэација на која ниту Бугарскиот цар неможел да се спротивстави,во еден мах ги пораэил Бугарите и направил држава во држава каде што се учело и живеело според Македонски эакони а не според Бугарски - всушност эатоа Ванчо Михајлов со помош на царот и го убиле.Пред да го убијат јасно се искажал против Бугарската држава и го верификувал Виенскиот Манифест,тој ги обединил Македонците во една политичка партија эа да се ослободат од Бугарите,Србите и Грците
Ако нешто неэнаеш прашај не туку само иэигравај паметњаковиќ кога те научивме што си и како си |
Zivej si so svoite zabludi i lagi , daj dokaz deka Vanco e Arm'n cist Makedonec e kolku i da ne ti se dopagja , a Pitu Guli ne e tvoj da si znaes .Aleksandrov velici go ama Ristoski kaza sto bil i sto pravel i kako se cuvstvuval
-------------
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2009 во 00:24
Благодарам тогаш ке си живеам исто како што си живееш и ти
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2009 во 00:27
Boogie напиша:
Благодарам тогаш ке си живеам исто како што си живееш и ти |
dokaz nemas
-------------
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2009 во 00:29
Имам 1001 кога си ти во прашање ама не ми се эамара со тебе,барем не додека не го смениш тонот
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2009 во 00:30
Boogie напиша:
Имам 1001 кога си ти во прашање ама не ми се эамара со тебе,барем не додека не го смениш тонот |
Чекам доказ дека Ванчо е Арм'н ама нема да дочекам бидејки го нема
-------------
|
|