Црвенковски не е добредојден во Грција ако патува
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Историја и политика
Опис на форумот: историски, политички, изборни дебати
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13993
Датум на принтање: 16.Јануари.2025 во 09:00 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Црвенковски не е добредојден во Грција ако патува
Постирано од: Njujorcanec
Наслов: Црвенковски не е добредојден во Грција ако патува
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 11:19
Од претседателството на Грција испратиле известување до македонскиот
претседател дека тој не е добредојден на претстојниот Форум во Атина,
ако патува со авион на македонскиот авиотранспортер МАТ, објавува
денеска весникот Елевтерос Типос во текст под наслов “Вето“ од Папуљас
за Црвенковски.
Претседателот на Македонија, Бранко Црвенковски, идната недела треба
да ја посети Атина на покана на грчкиот колега, Каролос Папуљас, за
учество на Форум, посветен на управувањето на водните ресурси во
југоисточна Европа. На Форумот ќе учествуваат лидерите од регионот, а
тој се спроведува на секои две години. ova e veke banalno...shto mislite koga i kako ke zavrshi problemot so Grcite?? Sekoj den ima po nekoj nov incident...
|
Коментари:
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 11:21
nema da leta so MAT .... ce leta ama sto posle toa ce ima malku bolki vo racete
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 11:22
A ti pak mislis gajle mu e na Crvenkovski dali ke patuva so
MAT, nisto cudno za ovaa patuvanje da go prefarbat Avionot.
E bas me interesira sto ke izleze od ova.
Tuku ne e ni on glup znae sto go ceka koga ke se vrati vo Makedonija ako povtorno ja predade.
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 11:24
kabinet so klima i obezbeduvanje ... kuca na vodno ... sluzben avtomobil .... duzina telohraniteli ... plateni smetki na vreme taka da ne se grizi dali nekoj ce mu tropne na vrata i taka .... sto moze da go ceka ?????..... i od kogo ? ..... hahahahahahahahahaahahah
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 11:26
miroslav_g8 напиша:
kabinet so klima i obezbeduvanje ... kuca na vodno ... sluzben avtomobil .... duzina telohraniteli ... plateni smetki na vreme taka da ne se grizi dali nekoj ce mu tropne na vrata i taka .... sto moze da go ceka ?????..... i od kogo ? ..... hahahahahahahahahaahahah |
Toa OK,
ama mislev ke mu padne rejtingot od 0,6 na 0,4 %
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 11:35
OFICIJALNO:
Претседателот Бранко Црвенковски го откажа учеството на Самитот
на шефови на држави на Југоисточна Европа, што ќе се одржи на 13 јуни
во Атина, поради несогласувањето на грчките власти за слетување на
владиниот авион со кој требаше да пристигне шефот на македонската
држава. Кабинетот на претседателот соопшти дека за ваквата
одлука на грчките власти е известен од Канцеларијата за врски на
Република Грција во Скопје, од каде се понудени други начини за
пристигнување на Црвенковски во Атина, а кои се одбиени од кабинетот
како неприфатливи. Причините за недозволеното слетување на
владиниот авион се идентични со причините кои грчките власти и ги
посочија на приватната авиокомпанија од Република Македонија, чии
прелети беа забранети во Грција, се вели во соопштението од
претседателскиот кабинет. Според претседателот Црвенковски,
ваквата постапка е спротивна на меѓународните норми и принципи и не
придонесува во развојот на добрососедските односи и на заложбите за
споделување на заеднички европски и демократски вредности. Инаку,
покана за учество на овој Самит до шефот на македонската држава беше
упатена од страна на грчкиот претседател Каролос Папуљас и од
генералниот директор на УНЕСКО Коичиро Мацура, кој е коорганизатор на
Самитот.
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 11:46
E sega treba TEATAR, neka razbere cel svet za ovaa.
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 12:17
ako ne prevzemat sega nishto Makedonslite lideri...ke izlezeme mnogu glupi i prosti pred celiot svet...sega vistina treba da se kaze celiot problem kako stoi...
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 05.Јуни.2008 во 18:52
Од претседателството на Грција,......................
grcija imala ,..pretsedatelstbo?!,..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 00:45
Македонско-грчките односи не биле толку затегнати уште од времето на ембаргото од нашиот јужен сосед. Македонските власти веќе упатија протестна нота до Грција по забраните за прелет на авионите на МАТ, на што реагираше и Брисел, но Атина не ја повлече одлуката
Претседателот Бранко Црвенковски го откажа своето учество на Самитот на шефови на држави на Југоисточна Европа, кој ќе се одржи на 13 јуни во Грција поради забраната на грчките власти Црвенковски да слета во Атина со авионот на Владата на Република Македонија. - Кабинетот на Претседателот за ваквата одлука на грчките власти е известен од грчката Канцеларија за врски во Скопје, при што од истата се понудени други начини за пристигнување на претседателот Црвенковски во Атина, кои се неприфатливи, се вели во соопштението од Кабинетот на Црвенковски.
Образложението за забраната за слетување на владиниот авион е идентично со причините кои грчките власти и ги посочија на приватната авиокомпанија МАТ, чии прелети беа стопирани од Грција само поради името на компанијата и ознаките на авионите.
Според шефот на државата, ваквата постапка е спротивна на меѓународните норми и принципи и не придонесува во развојот на добрососедските односи и на заложбите за споделување на заеднички европски и демократски вредности.
Ова е најсериозен дипломатски скандал на Грција досега, на кој вчера остро реагираше и македонската влада. Според владиниот портпарол Ивица Боцевски, ваквата одлука е само уште една во низата провокации и уцени од Грција, кои имаат за цел да ја натераат Македонија да попушти во спорот со името. - Очигледно е дека продолжуваат оние ситни провокации од грчка страна поврзани со нашето име, идентитет, притисоци, закани и уцени да се реши спорот на начин кој не и одговара на Република Македонија. Таа тактика не беше, не е и нема да биде успешна, изјави Боцевски.
Покана за учество на овој Самит до Црвенковски беше упатена од страна на грчкиот претседател Каролос Папуљас и од генералниот директор на УНЕСКО Коичиро Мацура, кој е коорганизатор на Самитот. Македонските власти веќе упатија протестна нота до Грција по забраните за прелет на авионите на МАТ, на што реагираше и Брисел, но Атина не ја повлече одлуката. Македонско-грчките односи не биле толку затегнати уште од времето на ембаргото од нашиот јужен сосед. (Д.М.)
НЕДОЗВОЛУВАЊЕТО ТРАНЗИТ ЗА ГРЧКИТЕ ВОЈНИЦИ НИЗ ЗЕМЈАВА, ГИ ЗАТЕГНУВАЛО ОДНОСИТЕ СКОПЈЕ-АТИНА! Грција пак ни се заканува со НАТО!
За македонските надлежни институции, грчките видувања се неосновани, бидејќи во Брисел е констатирано дека е неопходно комплетирање на документите Грчките војници се сили на НАТО и за проблемот со Македонија ќе се занимава Алијансата и КФОР, вели министерката за надворешни работи на Грција, Дора Бакојани, во изјавата што ја пренесуваат грчките медиуми. Министерот за одбрана на Грција, Евангелос Меимаракис констатира дека овој проблем ги затегнува односите меѓу Атина и Скопје. "Македонското Министерство за надворешни работи ја обвини грчката страна дека користи политика за да ја претстави Македонија како поттикнувач на проблеми. Скопје забрани минување низ неговата територија на грчки воен конвој. Војниците беа сопрени на влезот во Македонија и вратени назад, откако македонските цариници им побарале документи на КФОР", пишуваат грчките медиуми.
Во земјава не се чекаше Атина да го информира НАТО за случајот, туку надлежните во Брисел веднаш беа запознаени по што се констатираше дека грчките војници кои беа упатени кон Косово мора да ја комплетираат документацијата. Од граничната полиција информираа дека до вчера попладнето не им било најавено дека во Македонија треба да влезе грчкиот воен контингент кој ќе транзитира до Косово. Оттаму укажуваат дека пријавувањето на транзитот на вакви контингенти се врши преку координативниот центар на НАТО силите што се наоѓа во Петровец.
Фактите во случајот се на страна на Македонија. Согласно со СОФА договорот за движење на вакви воени конингенти потребен е НАТО патен налог и документ за идентификација, а не како што беше случајот со овој контингент на мировници кои поседувале само национални документи напишани на грчки јазик, а списокот на луѓе и опрема не одговарал на фактичката состојба. Како што информираа од македонското МВР во вторникот од грчка страна пристигнал автобус со 46 војници, кои требале да се приклучат на контигентот на НАТО на Косово, по неколку часа пак на граничниот премин пристигнал конвој од 25 грчки воени возила со уште 77 војници кои исто така не поседувале соодветни документи. http://www.vecer.com.mk/?ItemID=10D912B3AFEEDB4E83C030014E83680F - http://www.vecer.com.mk/?ItemID=10D912B3AFEEDB4E83C030014E83680F
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 09:39
.. a da ne zaboravivme malku deka zboruvame za neprimanje na PRETSEDATELOT NA MAKEDONIJA... i MAKEDONSKI AEROTRANSPORT... MAKEDONSKI OBELEZJA.... dali doma ke go vikame graganinot... BC... ne e vazno... ama koga stanuva zbor za megunaroden incident... ne e losho malku da se zaboravat megupartiskite prepukuvanja... i da se misli na edinstvo... vakvi diskusiii bi prilegale za vreme na pretsedatelski izbori... sega NE... sega treba da se bara reshenie i izlez od negatorskiot... profashistickiot odnos na Grcija.... jas samo kazuvam svoe mislenje.... vie ako sakate prifatete... ... i mislam deka naslovot ne e soodveten... ne e Crvenkovski ne dobrodojden... Pretsedatelot Crvenkovski....
|
Постирано од: kire_nedelkov
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 10:06
Crvenkovski ne e dobredojden ni vo MAKEDONIJA...
ja ne znam koj e toj lud sto mu dozvolil da sleta na Petrovec.
|
Постирано од: biljana.madrid
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 12:18
mamamd напиша:
.. a da ne zaboravivme malku deka zboruvame za neprimanje na PRETSEDATELOT NA MAKEDONIJA... i MAKEDONSKI AEROTRANSPORT... MAKEDONSKI OBELEZJA.... dali doma ke go vikame graganinot... BC... ne e vazno... ama koga stanuva zbor za megunaroden incident... ne e losho malku da se zaboravat megupartiskite prepukuvanja... i da se misli na edinstvo... vakvi diskusiii bi prilegale za vreme na pretsedatelski izbori... sega NE... sega treba da se bara reshenie i izlez od negatorskiot... profashistickiot odnos na Grcija.... jas samo kazuvam svoe mislenje.... vie ako sakate prifatete... ... i mislam deka naslovot ne e soodveten... ne e Crvenkovski ne dobrodojden... Pretsedatelot Crvenkovski....
|
Se soglasuvam. Ako nie ne pochnime da se pochituvame megu sebe vaka ke ne zafrkavaat site. Kakov takov NASH MAKEDONSKI PRETSEDATEL E... Vaka da si go napagame nevkusno e. Navistina mnogu neseriozno. Toa sto nekoi ste zatreskani vo partii ne vi e po kef e druga rabota. Tuka sme za da si go branime nasheto, makedonskoto a ne da se vregame. So vakvi ispadi se prasuvam dali poveke si ja sakate PARTIJATA ili TATKOVINATA.
------------- Прилепчанка
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 13:18
sakas da kazes deka zaradi patriotizmot treba da go sakame i da mu se klanjame na crvenkapa?
bas patriotizam e takva budala da se isfrli od sekoja mozna funkcija... pa i vo egzil ne e loso.
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 13:29
kire_nedelkov напиша:
sakas da kazes deka zaradi patriotizmot treba da go sakame i da mu se klanjame na crvenkapa?
bas patriotizam e takva budala da se isfrli od sekoja mozna funkcija... pa i vo egzil ne e loso. |
E od takvi patrioti koi osven DPMNE i "smrt na komunistite" ne znaat podaleku, zatoa Makedonija e na ova deredze, zatoa shto, ne se pocituvaat institucijata pretsedatel i drzavno rakovodstvo kako shto e redot i zakonot. Zatoa ke si ostaneme zakjoraveni. Sega treba protesti, da se blokiraa ako treba i granicata so Grcija, da doznae svetot, shto se slucuva...samo shto Makedonskiot narod znae samo da zboruva, a da prevzeme neshto konretno teshko.
|
Постирано од: M.Dudulovski
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 13:39
Може да се зезате за Бранко, ама факт е дека тој е претседател на Македонија, а со недозволувањето за слетување на неговиот авион, понижена е првенствено Македонија.
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 13:42
M.Dudulovski напиша:
Може да се зезате за Бранко, ама факт е дека тој е претседател на Македонија, а со недозволувањето за слетување на неговиот авион, понижена е првенствено Македонија. |
100% Tocno
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 13:53
Njujorcanec напиша:
kire_nedelkov напиша:
bas patriotizam e takva budala da se isfrli od sekoja mozna funkcija... pa i vo egzil ne e loso. | E od takvi patrioti koi osven DPMNE i "smrt na komunistite" ne znaat podaleku, zatoa Makedonija e na ova deredze, zatoa shto, ne se pocituvaat institucijata pretsedatel i drzavno rakovodstvo kako shto e redot i zakonot. Zatoa ke si ostaneme zakjoraveni. Sega treba protesti, da se blokiraa ako treba i granicata so Grcija, da doznae svetot, shto se slucuva...samo shto Makedonskiot narod znae samo da zboruva, a da prevzeme neshto konretno teshko. |
oofff... coveku, razberi ne e vo prasanje voopsto DPMNE. ne sum partiski covek, ama sum MAKEDONEC. a vo momentov dpmne najdobro gi brani tie interesi. tolkku.
a covekot sto ja unisti makedonija, treba li sega da go pocituvame??? NIKOGAS!!!
toa mu zameruvam na gruevski, sto koketira so b.c., namesto da go prati vo egzil ili vo zatvor. takov kreten makedonska majka ne rodila pred nego, i ne daj boze takva kletva da ja spopadne nekoja vo idnina.
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 13:59
kire_nedelkov напиша:
Njujorcanec напиша:
kire_nedelkov напиша:
bas patriotizam e takva budala da se isfrli od sekoja mozna funkcija... pa i vo egzil ne e loso. | E od takvi patrioti koi osven DPMNE i "smrt na komunistite" ne znaat podaleku, zatoa Makedonija e na ova deredze, zatoa shto, ne se pocituvaat institucijata pretsedatel i drzavno rakovodstvo kako shto e redot i zakonot. Zatoa ke si ostaneme zakjoraveni. Sega treba protesti, da se blokiraa ako treba i granicata so Grcija, da doznae svetot, shto se slucuva...samo shto Makedonskiot narod znae samo da zboruva, a da prevzeme neshto konretno teshko. |
oofff... coveku, razberi ne e vo prasanje voopsto DPMNE. ne sum partiski covek, ama sum MAKEDONEC. a vo momentov dpmne najdobro gi brani tie interesi. tolkku.
a covekot sto ja unisti makedonija, treba li sega da go pocituvame??? NIKOGAS!!!
toa mu zameruvam na gruevski, sto koketira so b.c., namesto da go prati vo egzil ili vo zatvor. takov kreten makedonska majka ne rodila pred nego, i ne daj boze takva kletva da ja spopadne nekoja vo idnina. |
A ti shto mislis, deka Gruevski nema da go promeni imeto??
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 14:26
Eve i jas ne go sakam branko, spored mene e nedostoen ni so golema bukva da mu se napise imeto a kamoli da bide pretsedatel na drzavata! Obicen manipulant i spletkaros koj preku niski udari, prazni govori i zamajuvanje na narodot so frlanje prasina vo oci uspea da se dograbi i do najvisokata drzavnicka funkcija i so toa da si ja zadovoli negovata nimfomanska sueta!..
Ama koga se doveduva vo prasanje institucijata Pretsedatel na Republika Makedonija, i toa vo slucajov preku ponizuvanje i bojkotiranje od stranska drzava koja momentalno ni e neprijatel broj eden, jas licnosta branko ja trgam nastrana i problemot go gledam od aspekt na nacionalen interes!.. Nasite kavgi i raspravii treba da si ostanat doma, nadvor treba da sme edinstveni i nedelivi, ako sakame nesto da postigneme!...
Ako ne... crno ni se pisuva!.. Najlesno e da se pobedi eden narod koj e podelen, needinstven i koj nema jasna pretstava za nacionalen interes!..
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: Red`Black
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 14:28
I bush ne e dobrodojden skoro na site evropski zemji
amo toj kade saka patuva
-------------
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 15:47
a ne kje protestiram za sekoj so go ponizuva makedonecot koj i da e od koja i da e partija i neveruvam deka nekoj vmrovec bi se sitil prosto ova so grcitestanuje tolku standardno so e dosadno zatoa i mnogu nerazmisluvam
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 15:52
anakin напиша:
a ne kje protestiram za sekoj so go ponizuva makedonecot koj i da e od koja i da e partija i neveruvam deka nekoj vmrovec bi se sitil prosto ova so grcitestanuje tolku standardno so e dosadno zatoa i mnogu nerazmisluvam
|
ne se ni somnevav deka taka kje odgovoris
a za ova:
i neveruvam deka nekoj vmrovec bi se sitil
citaj prethodni stranici
KOI I DA SME, ZA KOGO I DA SME GLASALE
NIE SME MAKEDONCI
DOMA MOZE DA SE KOLIME I BESIME
ZASTO NI E VAZNO DA ODIME NAPRED
AMA NADVOR
KOGA NEKOJ NAS COVEK KJE BIDE NAPADNAT
POGOTOVO AKO E TOA NASIOT PRETSEDATEL
SITE ZAEDNO I BEZ RAZMISLUVANJE TREBA KAKO STIT DA ZASTANEME ZAD NEGO
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 15:56
vaka koga branko e vo stranstvo na konvencija konferencija ili obedineti nacii toj za niv e makedonec a ne branko
jas sakam da se gordeam so MAKEDONECOT a da vi kazam i ako mnogu ne go mirisam- oti ne unazadi sepak posledni meseci dava odlicni izjavi i si ja brani i saka nacijata za toa mu priznavam zapravo posledni meseci e super predsedatel no za premier ne bi sakal da se vrati nikogas
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 15:58
anakin напиша:
vaka koga branko e vo stranstvo na konvencija konferencija ili obedineti nacii toj za niv e makedonec a ne branko
jas sakam da se gordeam so MAKEDONECOT a da vi kazam i ako mnogu ne go mirisam- oti ne unazadi sepak posledni meseci dava odlicni izjavi i si ja brani i saka nacijata za toa mu priznavam zapravo posledni meseci e super predsedatel no za premier ne bi sakal da se vrati nikogas
|
vaka pisuva covek so mozok
BRAVO ANAKIN
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 16:00
i koj se sitil na toa so se sluci na branko ne mu se siti na branko crvenkovski nego na naseto ime
|
Постирано од: Vladimir88
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 16:08
Добро, ти си знаеш
-------------
http://www.youtube.com/watch?v=B9-eAYHooUo -
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 16:11
ti znaes so jas neznam a jas znam so ti neznaes zato e forumot- da doznam so ti znaes pa pravi da bide taka do sega znam deka znaes da se nategas
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 16:33
a koga sme vece kaj temata , so baral Crvenko vo grcija ? ... zarem nema uzo i grcka salata i kaj nas ?
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 16:36
miroslav_g8 напиша:
a koga sme vece kaj temata , so baral Crvenko vo grcija ? ... zarem nema uzo i grcka salata i kaj nas ? |
nema sirtaki, more...
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 16:42
MORE NEMA ISTO TAKA
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 17:03
miroslav_g8 напиша:
a koga sme vece kaj temata , so baral Crvenko vo grcija ? ... zarem nema uzo i grcka salata i kaj nas ? |
pa ti pa sto baral. provizija, sto drugo?
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 18:23
Branko e edinstveniot dobar politicar koj ima i stil i drzenje i vocabular.
posle nego doagja mladiot Dimitrov
sve ostanato e ....
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 18:38
Истите оние евреи од околината на Солун(од каде што е и Саркози) , денеска не заебаваат.....а нашите лобираа да имаат своја држава во турскиот парламент
Влахов е вешт и во репликите, со цврсти и аргументирани тези.
Кога се повикува вешто се повикува на своите најбројни гласачи Македонците но и Евреите од Солун (нека види денес францускиот претседател Саркози како Евреин со потекло од Солун кога ги руши македонските национални интереси, како пак Македонци се бореа за еврејските !). За ова Влахов вели :
“За време на целото траење на мојот говор се слушаа реплики од страна на арапските депутати – феудалци, кои гледаа дека парламентот во своето апсолутно мнозинство ги споделува изнесените од мене погледи и дека веројатноста да не се прими предлогот на арапските депутати е многу голема.
Еврејските семејства во Солун на кои се повикува Влахов се бројни
Одговарајќи на овие реплики, јас меѓу другото изјавив дека за жал на Евреите во Палестина, како и самите арапски трудбеници немаат во парламентот свои претставители кои да ги штитат нивните интереси, така што јас, како слободољубив човек и човек кој се бори за братство меѓу сите народи во Турција, макар да не сум од Палестина, и да не сум Евреин, ниту Арабин, имам право, согласно конституцијата, да зборувам од името не само на избирачите од мојот санџак туку од името на сите избирачи во Турција. А тоа го правам, како што спомнав, уште и затоа што меѓу избирачите од мојот санџак, Солунскиот, голем број, околу 1/10, се Евреи, кои не можат ладнокрвно да ја гледаат тешката положба на своите сонародници во другите области на Турција…
…Не сум јас, реков , што требаше да го држи овој говор, туку вие, депутатите од Палестина сте тие што би требало да ги застапувате погледите кои ги изнесов. Наместо да го сторите тоа, наместо да ги заштитите интересите на народите во Палестина, вие се јавувате тука со предлози спротивни на интересите на тие народи, вклучително на арапскиот народ кого претендирате да го застапувате. Но, знајте, завршив, дека народите во Палестина, арапскиот и еврејскиот, а и сите народи во Турција, решително ќе се борат против тие ваши реакционерни стремежи, кои, како што кажав, се насочени како против еврејскиот и арапскиот народ така и против останатите народи на Турција, а едновремено и против самиот конституционен режим во неа. Предлог од таков карактер каков е вашиот му ги потсечува корените на самиот конституционен режим. Тој е реакционерен и јас предлагам да се отфрли.
Арапските земјовладелци од Палестина за време Младотурците имаат голема политичка и економска моќ
После овие мои зборови во салата настапи силна возбуда. Арапските депутати беа збунети и никој од нив не посмеа да земе повеќе збор и да одговори на изнесените од мене аргументи за да го заштити својот предлог. Претседателот на камарата исто така беше во тешка положба и кога го виде општото настроение во самиот парламент, и не се реши дури ни да го стави на гласање самиот нивни предлог. Претседателот, инаку раководен член на младотурската партија бидејќи не сакаше да го предизвика јавното незадоволство на арапската парламентарна група и по завршувањето на мојот говор, го прекина заседанието, а предлогот на арапските депутати феудалци не беше повеќе разгледуван во парламентот. Работите останаа така како што си беа. Предлогот пропадна и емиграцијата на Евреи во Палестина продолжи како порано, согласно со постојаните дотогаш закони на Турција.”
(Извор – “Мемоари на Димитар Влахов“ од 1952 год., НИП “Нова Македонија “ 1970 год. Скопје, стр. 130-131) |
http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=1&pid=3&ppid=111&tid=1293
Еве гледам сега на вести пакт направиле Франција и Грција.......откако ќе го превземе претседавањето Франција со ЕУ очекувајте турбуленции ...
Ќе биде интересно..
А инаку јас за ова зборувам, цел живот на некои луѓе сме им помагале, и секогаш на крај сме го добивале ова.......
Затоа мислам дека е конечно да си се завртиме кон сопствената земја......и да прекинеме да гледаме филмови, за браќата српски, или бугарски или пак руски...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 18:43
e ami so be vlade ? ... sega i so francite ce se karame ? ................
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 18:44
miroslav_g8 напиша:
e ami so be vlade ? ... sega i so francite ce se karame ? ................ |
Абе ние со Франците одамна сме скарани......они не не мирисаат нас......тоа е факт.....јас само зборувам...дека треба конечно да си се свртиме кон својата земја ако сакаме да опстанеме...
Ние и од Русија сме барале помош, сите го знаат тоа, ние најмногу помош пример имаме барано од Русија ама каде е таа руска помош денес, никаде.............
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 18:46
Него ај да видиме Б.Ц. ќе оди во Москва кај Медведев да видиме шо ќе се случи
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2008 во 20:57
butel2 напиша:
sve ostanato e .... |
pa nie birame maneken ili pretsedatel?
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 15:15
kire_nedelkov напиша:
butel2 напиша:
sve ostanato e .... |
pa nie birame maneken ili pretsedatel? |
Kire ti uste ne gi razbiras poimite koga stil i drzenje gi povrzuvas edinstveno so manekenstvo.
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 15:39
nemoj da mi prodavas veter i magla, zivti se.
koga glasam, IC NE ME INTERESIRA STIL I DRZENJE. me interesira cesnost i rabota.
dve doblesti za koi b.c. nema ni cueno.
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 18:25
kire_nedelkov напиша:
koga glasam, IC NE ME INTERESIRA STIL I DRZENJE. me interesira cesnost i rabota.
dve doblesti za koi b.c. nema ni cueno. |
...za doblestite i manite na Crvenkovski ke se zboruva za vreme na pretsedatelskite izbori... sega se zboruva za navreda upatena licno kon institucijata pretsedatel... drzavata.. malku patriotizam... ne e na odmet...
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 18:35
mamamd напиша:
kire_nedelkov напиша:
...za doblestite i manite na Crvenkovski ke se zboruva za vreme na pretsedatelskite izbori... sega se zboruva za navreda upatena licno kon institucijata pretsedatel... drzavata.. malku patriotizam... ne e na odmet...
|
JES TOA E TOA NAVREDA E NA NASIOT NAROD KOJ CRVENKOVSKI E NEGOV PRETSTAVNIK
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 21:22
anakin напиша:
mamamd напиша:
kire_nedelkov напиша:
|
JES TOA E TOA NAVREDA E NA NASIOT NAROD KOJ CRVENKOVSKI E NEGOV PRETSTAVNIK
|
... mislish navreda za narodot koj go glasashe... ili ....
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 21:37
neeeeeeeeeeeeeeeeeeee navreda na narodot koga nekoj si igra k*rtashat so nasiot pretsedatel
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 21:43
kolku narod glasal ne e vazno toj e PRETSEDATEL na site sakale toa ili ne taka ide toa jas glasav protiv no sepak e moj PRETSEDATEL
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 21:47
ispravno
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2008 во 21:51
anakin напиша:
neeeeeeeeeeeeeeeeeeee navreda na narodot koga nekoj si igra k*rtashat so nasiot pretsedatel
|
... toa ti e narodno budenje... narodna solidarnost... edinstvo... kakov ni e takov ni e... nie mozeme da go pcueme... ama onie od nadvor ne smeat... ne smeat da ja omalovazat institucijata.... koja toj ja prestavuva...
|
Постирано од: Vercingetorix
Датум на внесување: 02.Август.2009 во 01:49
Никој Македонец не е добредојден во Грција,а камоли Црвенковски.
|
|