Куранот и блудот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13707
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 15:03 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Куранот и блудот
Постирано од: aladin
Наслов: Куранот и блудот
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 13:49
GLEDAM OVDEKA POCNALA DISKUSIJA ZA OSVEZUVANJE NA ZNAENJATA OD OBLASTA NA INCESTOT I BLUDOT VO NEKOI SV KNIGI......... PA KOGA MOZE DA SE RAZGOVARA ZA TOA NA TAKOV NACIN ......ZA STARIOT ZAVET ......MOZE LI ZA TOA I NA TOJ NACIN DA RAZGOVARAME ....I OTKRIVAME STO DRUGI RELIGIOZNI DELA .....VO OVOJ SLUCAJ KORANOT--KAKO ,,OBJAVA BOZJA,, DADENA PREKU PRATENIKOT MUHAMED NE SOVETUVA...NASOCUVA.....ILI NI DAVA PRIMER NAJSAKANIOT PRATENIK BOZJI(MUHAMED) SO SVOJOT PRIMER...
VERUVAM MODERATORITE NEMA DA IMAAT NISTO PROTIV......A NI CITATELITE NA NASIOT NI PODFORUM VEROISPOVED.........BIDEJKI POTVREDEN E INTERESOT A I UCESTVOTO NA FORUMDZIITE VO TOJ VID NA DIJALOG!
SHALOM!
|
Коментари:
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 13:57
ispravno .... se nadevam deka nikoj od prisatnite clenovi na ovoj forum koi bea najdosledni vo pisuvanjeto vo vrska so incestot vo svetite knigi nema da se navredat koga ce pocnat da se vadat prljavite alista i od nekoi drugi knigi .... isto taka , ocekuvam razbiranje i od moderatorite koi pokazaa dosta razbiranje vo prethodnite temi ( incest vo svetite knigi ) , deka ce imaat razbiranje i za ovaa tema .... mir so vas
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 14:15
postoi li ova vo koranot?
"Kad sam popet na nebo dostigao me Džibril i rekao:
"O Muhammede, kaže Uzvišeni Allah: "Oprostio sam grijehe ženama tvog
ummeta koje primjenjuju privremeni brak"
Peti imam Bakira: Pitao ga covjek koliko može biti mlado žensko za
privremeni brak, pa mu rece: "Ako se ne može prevarit!" Pa ga upita
covjek: "A od kad se ne može prevarit?" Pa mu odgovori Bakir:" Kad bude
od deset godina starosti (!).
Pravih žena ne može musliman imati više od cetiri odjednom, a
privremenih? Džafer: "Oženi se s hiljadu ako hoceš, jer su
one unajmljene."111"(!) A mogu li se pogoditi samo za jedan odnos? Nema
šta ne može: "Može!", kaže deseti imam Ebu Hasan112, samo kad
završi posao treba okrenuti glavu i ne gledati u "suprugu"!113
U vrijeme Resulullaha, sallallahu 'alejhi ve sellem, jedna udata zena
je ucinila zinaluk (blud). Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, je
zabranio unistenje njenog djeteta koje je zaceto na nezakonit nacin i
naredio je da se njegova majka brine za njega sve dok dijete ne ojaca i
pocne samo jesti.(zarem ne e ova prekutno odobruvanje???)
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 14:29
како прво имаш поздрав кој би требало да значи МИР
верувајми аладине далеку си од тоа , повеке од колку што мислиш, со темава која ја креира, се цели сосем на спротивното, но ајде за увид на твите свакања и знаење ке се обидеме по којзнае кој пат да коментираме на тема која е Апсурдна!!!
бр. 1 кога се пишува текст се дава и изворот од каде потекнува цитатот, исто така се дава и ланецот на преданиа, ти ако си навикнат да веруваш на некој кој ти дал само име, без презиме, без негова биографија, на некој кој нити зивеел нити чекорел нити било кога го видел Аллаховиот гласник Иса (Исус) , кај нас ова не е вообичаено, па од оваа појдовна точка, ке те советувам да почнеш да пишуваш на повисок степен, несме ние градинка овде....
ајде изјасни се и одкриниги твоите квалитетеи во познавање на религиите, посебно на сопствената религија, потоа прејди на Исламот.
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Постирано од: trebo.r.a
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 14:33
aladin напиша:
postoi li ova vo koranot? "Kad sam popet na nebo dostigao me Džibril i rekao:
"O Muhammede, kaže Uzvišeni Allah: "Oprostio sam grijehe ženama tvog
ummeta koje primjenjuju privremeni brak"Peti imam Bakira: Pitao ga covjek koliko može biti mlado žensko za
privremeni brak, pa mu rece: "Ako se ne može prevarit!" Pa ga upita
covjek: "A od kad se ne može prevarit?" Pa mu odgovori Bakir:" Kad bude
od deset godina starosti (!).Pravih žena ne može musliman imati više od cetiri odjednom, a
privremenih? Džafer: "Oženi se s hiljadu ako hoceš, jer su
one unajmljene."111"(!) A mogu li se pogoditi samo za jedan odnos? Nema
šta ne može: "Može!", kaže deseti imam Ebu Hasan112, samo kad
završi posao treba okrenuti glavu i ne gledati u "suprugu"!113U vrijeme Resulullaha, sallallahu 'alejhi ve sellem, jedna udata zena
je ucinila zinaluk (blud). Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, je
zabranio unistenje njenog djeteta koje je zaceto na nezakonit nacin i
naredio je da se njegova majka brine za njega sve dok dijete ne ojaca i
pocne samo jesti.(zarem ne e ova prekutno odobruvanje???)
|
На твоја голема жалост и разочарување ќе ти кажам дека НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО ВО к*р,АНОТ.Сите тие работи кои ги произнесе се чиста фабрикација од некој Шиитски сајт кои говорат за Мут,а или привремен брак,за кој јасно кажавме дека во Исламот не е дозволен.
Инаку темава како тема тие сосема утната,но,кога веќе си ја отворил раководи се според нашиот пример и ЦИТИРАЈ ЦИТАТИ ОД к*р,АНОТ,а не некакви си прикаски.
Колку што можеш да забележиш на темата БИБЛИЈАТА И ИНЦЕСТОТ исклучиво се цитираат делови или пасуси од Библијата,така да за понатамошна дискусија ќе те замолам тебе ,а и сите останати да не излегуваат оф топик и да цитираат ајети од к*р,анот кои што говорат за тоа.
Модераторите нема потреба да ја затвораат темата,ако се држиме до нејзиниот наслов.
Значи Аладине погорните цитати кои ги посочи немаат никаква врска со к*р,анот.
------------- I'm muslim-don't panic!
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 14:39
aladin, iako ne mi se dopagja mnogu otvaranje na kontra-temi, sepak poveli i vnimatelno i precizno argumentiraj sto sakash da kazhesh, citirajki izvori kako sto reche Sahih. Obidi se da stoish ponastrana od lichni pretpostavki i labavi tolkuvanja koi bi imale za cel samo da odat vo prilog na tvojata intencija so objavuvanjeto na temata. Veke bezbroj pati sme imale takvi nastapi od mnogu chlenovi ovde i sme zakluchile deka toa vodi edinstveno kon lichno blamiranje i sozdavanje nepotrebni tenzii na forumov.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 15:03
receno------storeno......jas ne sakav odma da navlezeme,,tvrdo,, no stom barate.........
|
Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 15:16
Ej,Aladinco,koga vece otvoras Kontra tema,treba da gi dades Izvorite od kaj si gi crpel "Informaciite"
Vece bracata predhodno,ti go kazaa istoto,i ti kaza bratot trebo.r.a,deka nemaat nikakva vrska so Quranot!
Druga rabota aladinco,ja otvoras ovaa tema kako Kontraudar na Temata Biblijata I Incestot a ??
No,Alco,treba edno da ti bide jasno..Pojdi na Taa tema i ke vidis deka Bratot-Omer-El-Faruk(koj ja otvorilm temata)..Ti navedil eno 50,60 pasuscinja vo koi e zastapen Incestot...
A ti Alco si otvoril tema Quran i Blud,a ne si dal nitu eden ajet...Nego i da sakas da dades nema ni da najdes!!!
Taka da Alco..Ne ti drzi temava
------------- Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 15:18
poleka so zaklucoci........ne brzaj imaj sab'r!
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 15:45
батката мисли дека има АС во ракавот, но пазете кога ке се изјанси, ке биде само краставо двојче
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 15:50
pocna so vregjanje?
nema potreba........
nego objasni za pocetok sto znacat ovie delovi od koranot......:
Sura 33:36-38).
33:36. Kada Allah i Posalnik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni
vjernica nemaju pravo po svome nahoðenju postupiti. A ko Allaha i
Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.*
33:37. A kad ti reèe onome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti
dobro ucinio: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" - u sebi si skrivao
ono što æe Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preèe je da se
Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo
je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustruèavali više da se žene
ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu - kako Allah odredi,
onako treba biti.*
33:38. Vjerovjesniku nije teško da cini ono što mu Allah odredi jer
takav je bio Allahov propis i za one koji su prije bili i nestali - a
Allahova zapovijed je odredba konaèna .
za sto stanuva zbor...ovdeka ?????? koj komu---i sto objavuva.....sahih?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 15:54
ima nekoj sto znae?..............
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 16:02
Ima,ima imaj ti Sabr,ce si dobies odgovor na tvoeto prasanje.
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 16:04
е прочитав само прав одговор не прочитав........јас сеучте ке чекам прав одговор.....
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 16:05
Ајде сега читни малце за што станува збор во тој ајет:
Zejneb bint Džahš bila je Poslanikova tetična po ocu. Poslanik, s.a.v.s., ju je bio udao za svoga posinka Zejd ibn Harisea. Kasnije je Allah, dž.š., ukinuo običaj posinjavanja i ono što je iz toga proizlazilo. Brak između Zejda i Zejnebe nije bio uspješan i okončan je razvodom. Allah, dž.š., je zapovjedio Poslaniku, s.a.v.s., da oženi Zejnebu, suprugu svog posinka i da tako praktično potvrdi ukidanje običaja u vezi s posinjavanjem. O tome se u k*r'anu kaže: I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu. Kako Allah odredi, onako treba da bude (Al-Ahzab, 37). Poslanikova ženidba sa Zejnebom bila je u zu-l-ka'deu, pete godine po Hidžri.
|
Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 16:07
aladin напиша:
pocna so vregjanje?
nema potreba........
nego objasni za pocetok sto znacat ovie delovi od koranot......:
Sura 33:36-38).
33:36. Kada Allah i Posalnik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svome nahoðenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.*
|
tuka nema nikakov blud
33:37. A kad ti reèe onome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro ucinio: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" - u sebi si skrivao ono što æe Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preèe je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustruèavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu - kako Allah odredi, onako treba biti.*
|
Nitu tuka ne se raboti za blud , da ti doobjasnam
Zejd bil negov posinok ( adaptiran sin a ne negov licen sin po krvna pripadnost) taka da posto Zejd nema nikakva krvna povrzanost so Muhammed a.s, togas i ne se raboti za blud .
Ako ti se resis da se grizis za nekoj koj sto nema nikakva familijarna povrzanost so tebe toa ne znaci deka zagrizenoto dete ke ti stane vistinski sin so prava smisla na zborot ......i pokraj toa sto Muhammed a.s se grizel za Zejd , vo venite na Zejd seuste tecelo tuga krv ...imeno krvta na negoviot vistinski tatko i majka ...a ne krvta na Muhammed a.s
vo togasno vreme Arabite mislele deka takviot brak predstavuva problem vo nivnoto opstestvo ...pa po toj povod e i objaven ovoj ajet kade sto Allah s.w.t mu nareduva na Muhammed a.s da se zeni so poranesnata zena na Zejd za da se razjasnat ovie dilemi koi sto gi imale vo togasno vreme ...imeno...deka takviot brak apsolutno ne ma nikakva povrzanost so BLUDOT.
33:38. Vjerovjesniku nije teško da cini ono što mu Allah odredi jer takav je bio Allahov propis i za one koji su prije bili i nestali - a Allahova zapovijed je odredba konaèna .
|
toa sto ti rekov pogore
za sto stanuva zbor...ovdeka ?????? koj komu---i sto objavuva.....sahih?
|
OBJASNETO ALADINE ............KOJA TI E SLEDNATA DILEMA KOJA JA IMAS ?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 16:07
Следече питање.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 16:08
Оооооооооо брате Ебу Хурејре:ЕССЕЛАМУ АЛЕЈКУМ ВЕ РАХМЕТУЛЛАХИ ВЕ БЕРЕКАТУХУ!
ИСТОВРЕМЕНО СМЕ ПИШУВАЛЕ.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 16:55
ALEJKUM SELAM BRATE
PA TOA STO ISTOVREMENO MU DAVAME RECISI IDENTICEN ODGOVOR , SAMO POKAZUVA NA NASETO SPREMNOST BRATE , NO VAZNO E DA SI GI DOBIVAAT ODGOVORITE KOI GI BARAAT ....
ALADINE IMAS DRUGO PRASANJE POVRZANO SO OVA TEMA
EVE NIE KE SE STRPIME I KE TE POCEKAME DODEKA NE NI POSTAVUVAS PRASANJE VO VRSKA SO BLUDOT VO ISLAMOT ........ KOJ STO NIKOGAS GO NEMALO ....ALI TEBE KE TE POCEKAME DA GO NAJDES TOJ BLUD VO ISLAMOT
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 17:51
trebo.r.a напиша:
Zejneb bint Džahš bila je Poslanikova tetična po ocu. Poslanik, s.a.v.s., ju je bio udao za svoga posinka Zejd ibn Harisea. Kasnije je Allah, dž.š., ukinuo običaj posinjavanja i ono što je iz toga proizlazilo. Brak između Zejda i Zejnebe nije bio uspješan i okončan je razvodom. Allah, dž.š., je zapovjedio Poslaniku, s.a.v.s., da oženi Zejnebu, suprugu svog posinka i da tako praktično potvrdi ukidanje običaja u vezi s posinjavanjem. O tome se u k*r'anu kaže: I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu. Kako Allah odredi, onako treba da bude (Al-Ahzab, 37). Poslanikova ženidba sa Zejnebom bila je u zu-l-ka'deu, pete godine po Hidžri.
|
sto ne bilo uspesno vo predhodniot brak na zejneb?i sto e toa ,,teticna po ocu,,???? ima li podetalni objasnuvanja okolu toa ili se se sveduva na ovie odgovori?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:01
Има објаснување за оние кои што сакаат објаснување.Имаш во к*р,анот и ајет од кое колено е дозволено во исламот да се стапи во брак,имаш и историско објаснување за овој настан,ама тебе некако не мие мерак да ти објаснувам подетално.Затоа ќе се задржам на топикот на темава к*р,АНОТ И БЛУДОТ.
Прашувај во контекст на темата,за прашања поставени надвор од неа би ти препорачал да посетиш некој Оџа и подобро да те едуцира исламски.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:03
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:17
aladin напиша:
trebo.r.a напиша:
|
sto ne bilo uspesno vo predhodniot brak na zejneb?i sto e toa ,,teticna po ocu,,???? ima li podetalni objasnuvanja okolu toa ili se se sveduva na ovie odgovori?
|
,,TETICNA PO OCU,, ---NE E LI FAMILIJA? ZATOA TE PRASUVAM.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:30
PRED DA PRASAS PROCITAJ I TRK DO NEKOJ SI HOXHA UBAVO TI KAZA
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:45
ne razgovaram so raskazuvaci na bajki od 1001 nok----razgovaram ponekogas co uceni lugje na pr. rabini.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:54
MODERATORI BARAM OD VAS DA SI JA VRSITE VASATA RABOTA I DA SE BRISAT POSTOVITE NA ALADIN KOI NEMAAT NIKAKVA POVRZANOST TEMATA KOJA JA OTVORIL SAMIOT.......
SE DANEDAM DEKA OVOJ PAT PRAVILNO KE ZNAETE DA POSTAPITE
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:56
Ebu-Hurejre напиша:
MODERATORI BARAM OD VAS DA SI JA VRSITE VASATA RABOTA I DA SE BRISAT POSTOVITE NA ALADIN KOI NEMAAT NIKAKVA POVRZANOST TEMATA KOJA JA OTVORIL SAMIOT.......
SE DANEDAM DEKA OVOJ PAT PRAVILNO KE ZNAETE DA POSTAPITE |
Sakash da kazhish deka drug pat sme postapuvale nepravilno?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:58
Aladin, ti beshe svrteno vnimanie da citirash delovi od k*ranot, a ne da stavash sliki koi mozhele da bidat inspirirani od bilo sto i da se napraveni od bilo koj. Patem, mislam deka toa mozhebi bi bilo ilustracija za Rajot, no toa ne e temava.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:14
gospoda moderatori jas licno mislam deka umetnikot bil inspiriran od slednite stihovi, a mislam deka toa vleguva vo kontekst na temata bidejki sodrzi dva poimi BLUD i k*ran neli?
procenete sami:
''A čestiti će biti u džennetskim baščama i blaženstvu i u onom
što im je Gospodar njihov dao će uživati - njih će Gospodar njihov
patnje u ognju sačuvati. "Jedite i pijte i neka vam je prijatno, to je
za ono što ste radili!" Biće naslonjeni na divanima poređanim, a
obradovaćemo ih djevicama džennetskim. Onima koji su vjerovali i za
kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključićemo djecu
njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti - svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini'' (k*ran 52, 17-21)(1)
sto bese porazlicno prikazano na slikata sto ja postaviv?????? vratete ja da go slusneme komentarot na drugite citateli.........ima li vrska so koranot ili ne ?.....i so bludot vo rajot(koj stoi vo koranot)?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:22
eve najdov i tolkuvanje na gorniot citata:
Sahih el-Buhari, Dr. Muhammad Matraji, tr. (New Delhi: Islamic Book Service, 2002), broj 4879.:
Allah’s Apostle (The blessing and peace of Allah be upon him) said: "In
Paradise there is a pavilion made of a single hollow pearl sixty miles
wide, in each corner of which there are wives who will not see those in
the other corners; and the believers will visit and enjoy them."(15)
Prijevod s engleskog na hrvatski:
Alahov Apostol (blagoslov i mir Alahov bio nad njim) je rekao: "U Raju
postoji paviljon napravljen od jednog jedinog šupljog bisera od 60
milja širine, u svakom kutu kojeg su žene koje neće vidjeti one u
drugim kutovima; vjernici će ih posjećivati i uživati ih."
vie vahabistite go prifakjate li sahih buhari (so negovite tvrdenja za prpovedta na muhamed)?????
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:29
i iiii odgovorete koja vrsta na srodstvo.....oznacuva poimot ,,oceva teticna,, koja muhamed ja ozenil zemajki ja posle svojot POsinok (po naredba na alah)?????????
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:30
aladin напиша:
gospoda moderatori jas licno mislam deka umetnikot bil inspiriran od slednite stihovi, a mislam deka toa vleguva vo kontekst na temata bidejki sodrzi dva poimi BLUD i k*ran neli?procenete sami:''A čestiti će biti u džennetskim baščama i blaženstvu i u onom
što im je Gospodar njihov dao će uživati - njih će Gospodar njihov
patnje u ognju sačuvati. "Jedite i pijte i neka vam je prijatno, to je
za ono što ste radili!" Biće naslonjeni na divanima poređanim, a
obradovaćemo ih djevicama džennetskim. Onima koji su vjerovali i za
kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključićemo djecu
njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti - svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini'' (k*ran 52, 17-21)(1)sto bese porazlicno prikazano na slikata sto ja postaviv?????? vratete ja da go slusneme komentarot na drugite citateli.........ima li vrska so koranot ili ne ?.....i so bludot vo rajot(koj stoi vo koranot)?
|
Ти си изгубен во просторот и времето,па за инает како контра тема на БИБЛИЈАТА И ИНЦЕСТОТ ја отвори оваа,демек ќе најдеш нешто за блудот во к*р,анот.Ајетот јасно зборува за Рајот и наградата на Џеннетлиите покрај другото и со убави жени-девици Трзаш а? Иако тоа е симболично кажување,т.е. употребени се термини кои човекот може да ги разбере и свати.BTW,ниту во тој ајет на твоја жалост никаде не се спомнува БЛУД,што уште еднаш го нагласува Божанскиот стил на к*р,анот и умереноста и исправноста на термините и зборовите кои се наоѓаат во него за разлика од Еврејската Тора или Стариот Завет кои се преполни со бруталните термини:ВЛЕЗЕ ПРИ НЕА, НАДИГНАТИ ГРАДИ, ПРЕТАШЕ ВО КАЛТА ГОЛА, итн....итн.....
Значи другарче,со оваа тема само ќе се брукаш и ќе им даваш можност на реалните трагачи по вистината да можат убаво да направат споредба помеѓу ТРИТЕ СВЕТИ КНИГИ по оваа тема.
Јас би рекол дека ни помагаш во нашата мисионерска работа НЕСВЕСНО,ПРОТИВ СВОЈАТА ВОЉА.
Но,сепак Аллах нека те награди со наградата која ја заслужуваш.Навистина многу ќе ни помогнат твоиве коментари.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:30
aladin, ne koristi apiteti (vahabisti) koi veke bea posocheni kako nepozhelni od chlenovive.
Inaku, od minatite razgovori za Rajot znaeme deka tamu na vernicite ke im bide dadeno vo izobilie onoa sto ne im e preporacahno ili dozvoleno na zemniot zhivot.
Temata na muabetov treba da bide bludot vo k*ranot za ovoj zemjen zhivot , a ne za onoj da drugiot svet, neli?
Dali imash primeri za toa?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:42
eve nesto od koranot i za vernicite vo ovoj zivot:
k*ran muslimanima dozvoljava da spavaju sa svojim zarobljenicama i
robinjama tj. onima "koje posjeduje njihova desna ruka". Kako su
muslimanske vojske napadale grad za gradom, zarobljavale su mnogo žena,
koje bi se potom često prodalo ili bi se njima trgovalo.
Međutim, budući da su muslimanski muškarci bivali daleko od svojih
žena, trebali su Božju mudrost da ih vodi u postupanju sa njihovim
zarobljenicama:
Qur’an 23, 1-6, Abdullah Yusuf Ali Translation:
''The Believers must (Eventually) win through—Those who humble
themselves In their prayers; Who avoid vain talk; Who are active in
deeds Of charity; Who abstain from sex, Except with those joined To
them in the marriage bond, Or (the captives) whom Their right hands
possess—For (in their case) they are Free from blame.''(16)
Vjernici moraju (na kraju) uspjeti, oni koji se ponize u svojim
molitvama, koji izbjegavaju uzaludan govor; koji su aktivni u djelima
milostinje, koji se suzdržavaju od seksa, osim s onima spojenima s
njima u bračnoj vezi, ili (zarobljenicama) koje posjeduje njihova desna
ruka jer su (u tom slučaju) slobodni od krivnje.
Qur’an 23, 1-6,
ova blud li e????????????
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:44
ili so robinja blud ne se racuna za blud?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:48
aladin напиша:
eve nesto od koranot i za vernicite vo ovoj zivot:
k*ran muslimanima dozvoljava da spavaju sa svojim zarobljenicama i
robinjama tj. onima "koje posjeduje njihova desna ruka". Kako su
muslimanske vojske napadale grad za gradom, zarobljavale su mnogo žena,
koje bi se potom često prodalo ili bi se njima trgovalo.
Međutim, budući da su muslimanski muškarci bivali daleko od svojih
žena, trebali su Božju mudrost da ih vodi u postupanju sa njihovim
zarobljenicama:
Qur’an 23, 1-6, Abdullah Yusuf Ali Translation:
''The Believers must (Eventually) win through—Those who humble
themselves In their prayers; Who avoid vain talk; Who are active in
deeds Of charity; Who abstain from sex, Except with those joined To
them in the marriage bond, Or (the captives) whom Their right hands
possess—For (in their case) they are Free from blame.''(16)
Vjernici moraju (na kraju) uspjeti, oni koji se ponize u svojim
molitvama, koji izbjegavaju uzaludan govor; koji su aktivni u djelima
milostinje, koji se suzdržavaju od seksa, osim s onima spojenima s
njima u bračnoj vezi, ili (zarobljenicama) koje posjeduje njihova desna
ruka jer su (u tom slučaju) slobodni od krivnje.
Qur’an 23, 1-6, ova blud li e????????????
|
Употреби слободно уште поголем фонт за Ајетот,ако нека се гледа. А сега да ти одговорам директно на прашањето кое го постави: ТОА НЕ Е НИКАКОВ БЛУД. Ако внимаваш при читањето јасно ќе ти стане дека нема ниту Б од блуд,од една проста причина што овде ја забораваш ПОЛИГАМИЈАТА која во исламот е дозволена.Е тука другар станува збор за воени конфликти ,за борци оддалечени подолг период од своите домови,па за да не прават бели вон брачно,к*р,анот дал решение дека можат да ОЖЕНАТ и друга жена или робинка и да стапат во брачни односи.Значи се е регуларно и по протокол,што би рекле.
Ајде јас сега те напуштам,а ти во меѓувреме барај уште цитати од к*р,анот,АМА НЕ ЗАБОРАВА НА ТОПИКОТ НА ТЕМАТА,и биди смирен.Уште еднаш Аллах да те награди со заслужената награда,навистина многу ни помагаш на муслиманите.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:53
Чекај, чекај... каде тоа во ајетот пишува дека ги ожениле? Пишува или со оние со кои се во брак или со оние кои се нивни заробеници... А како тоа може да ожени некоја ако е заробеничка, нели не смее да се женат на сила?!
Во конкретниот ајет, не пишува ожениле, пишува поседуваат.
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 19:53
toa mozebi taka ti go razbiras i dobro sto sepak sakas da go ozakonis .....no sto veli postar i popocituvan od tebe na pr:
Sahih el-Buhari, broj 4138:
Krenuli smo sa Alahovim Apostolom (Blagoslov i Mir Alahov bio nad njim)
u napad na Bun Al-Mustaliq te smo primili zarobljenike od zarobljenih
Arapa i poželjeli smo žene i celibat nam je postao težak te smo voljeli
prekinuti snošaj [isto kao i “azl” gore].
Tako kada smo namjeravali s njima imati prekinuti snošaj, rekli smo:
“Kako možemo prekidati snošaj a da nismo pitali Alahovog Apostola
(Blagoslov i Mir Alahov bio nad njim) koji je među nama? Pitali smo
(njega) o tome i on je rekao: “Bolje je da ne prekidate snošaj, jer ako
je do dana Uskrsnuća bilo kojoj duši određeno da postoji, postojat će.”
Sahih Muslim, broj 3384: GO DOOBJASNUVA:
Jabir bin Abdullah (Alah bio zadovoljan s njim) je izvijestio da je
osoba pitala Alahovog Apostola (mir bio nad njim) rekavši: ''Imam mladu
robinju i sa njom prakticiram azl'', na što je Alahov Glasnik (mir bio
nad njim) rekao: ''Ovo ne može spriječiti ono što je Alah odredio.''
Osoba je tada došla (nakon nekog vremena) i rekla: ''Glasniče Alahov,
mlada robinja o kojoj sam pričao je zatrudnjela'', na što je Alahov
Glasnik (mir bio nad njim) rekao: ''Ja sam sluga Alahov i njegov
Glasnik.''
|
Постирано од: HILAFET_CH
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 20:02
A be aladin odi sokrij se vo lampata ,ti uporno probuvas da go ocrnis k*ranot no nema da ti uspee !!!Probavale pred tebe mnogu mnogu pointeligentni Istoriski Licnosti toa da go napravat ,no ne im uspealo.Taka da nece ni tebi ovo da uspe.Zabora i na toa i Allah da te nagradi so toa sto go zaslusuvas:
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 20:13
NAGRADA BARAM SAMO OD MOJOT BOG!
A TI OD TOJ STO GO SPOMENA OCEKUVAJ........
|
Постирано од: HILAFET_CH
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 20:20
koj e tvojot Bog Cion li?
Mojot Bog e Moj i tvoj Gospodar .Moj Bog je i bog tvoga boga u tome budi siguran!
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 20:23
zidarski напиша:
Чекај, чекај... каде тоа во ајетот пишува дека ги ожениле? Пишува или со оние со кои се во брак или со оние кои се нивни заробеници... А како тоа може да ожени некоја ако е заробеничка, нели не смее да се женат на сила?!
Во конкретниот ајет, не пишува ожениле, пишува поседуваат. |
odgovori na prasanjeto na zidarski---podostojno ke bide za tebe....otkolku da se obiduvas da go svrtis razgovorot na druga strabna....... dali logicki robinja moze da vleze vo brak ? ne e li toa blud pod prisila?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 21:15
zidarski напиша:
Во конкретниот ајет, не пишува ожениле, пишува поседуваат. |
Пишува со нивните жени и цитирам дословно ЕУ МА МЕЛЕКТ ЕЈМАНУКУМ и оние што се во нивни посед.Дали се работи за слугинки или заробенички не е важно,важно е што к*р,анот дал регулатива како да се постапи со нив во ненормални услови.
Значи следува:
-ПОНУДА
-ПРИФАЌАЊЕ
Па после тоа шериатско венчање.Без никаква присилба.Ајетот е јасен дека верник можел да ожени и робинка,која претходно треба да добие понуда,а таа самата да прифати ,па после се ослободува и постанува рамноправна жена.
Значи ни трага нема овде од БЛУД.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 21:17
И плус да дадам уште едно објаснување во однос на цитатите кои ги користи Аладин.Тие се преземени од анти исламски страници на кои целта им е оцрнување на Исламот и муслиманите.Кратко и јасно неприфатливо е и недозволено Аллаховиот Пејгамбер да се вика Апостол.А тоа во постовите на Аладин го има и ако е искрен нека ја даде страната од каде ги копирал тие цитати,ќе имате можност самите да се уверите за што станува збор.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 21:19
А сега ќе ве замолам да се држете до топикот на темава.Иако нема што да најдете за овој топик во к*р,анот,ама чесно е да се запази редот.
Ајде Зидарски или Аладин,следно што ве интересира?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 21:25
За жал Требо, не ти е точно објаснувањето. Можеби сакаш да биде така, но ајетот вели:
...osim s onima spojenima s njima u bračnoj vezi, ili (zarobljenicama) koje posjeduje njihova desna ruka jer su (u tom slučaju) slobodni od krivnje.
Qur’an 23, 1-6
Еве го и на англиски, превод од Муслиман, официјална верзија на англиски јазик:
[23.6] Except before their mates or those whom their right hands possess, for they surely are not blameable,
Односно, не станува збор за нивни жени, затоа што е јасно поставено разграничувањето меѓу жените и робинките. Вели - оние со кои се во брачна врска ИЛИ со оние кои им се заробенички. Никаде не се спомнува шеријатски брак или било каква форма на понуда и прифаќање!
Напротив - во чист текст се вели дека ако се има однос со онаа која ја поседуваш - тоа не е грев.
Тоа го вели текстот. А ако ти го надополнуваш, тоа е друга работа...
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 21:35
zidarski напиша:
За жал Требо, не ти е точно објаснувањето. Можеби сакаш да биде така, но ајетот вели:
...osim s onima spojenima s njima u bračnoj vezi, ili (zarobljenicama) koje posjeduje njihova desna ruka jer su (u tom slučaju) slobodni od krivnje.
Qur’an 23, 1-6
Еве го и на англиски, превод од Муслиман, официјална верзија на англиски јазик:
[23.6] Except before their mates or those whom their right hands possess, for they surely are not blameable,
Односно, не станува збор за нивни жени, затоа што е јасно поставено разграничувањето меѓу жените и робинките. Вели - оние со кои се во брачна врска ИЛИ со оние кои им се заробенички. Никаде не се спомнува шеријатски брак или било каква форма на понуда и прифаќање!
Напротив - во чист текст се вели дека ако се има однос со онаа која ја поседуваш - тоа не е грев.
Тоа го вели текстот. А ако ти го надополнуваш, тоа е друга работа... |
Не е бе друга работа,туку тоа е во склоп со таа работа.Прво треба да знаеш што е Полигамијата и до колку жени дозволува исламот,да знаеш дека тие ЗАРОБЕНИЧКИ можат да се оженат.Блуд кратко и јасно к*р,анот отфрла во многу други ајети.
А КАДЕ СЕ ВЕЛИ ДА ИМАШ ОДНОС СО НИВ ВО ЧИСТ ТЕКСТ?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 21:43
Требо - никаде не спомнува во ајетот дека се женат со заробеничките, а ниту пак некаде на друго место!
Во право си - не вели да имаш однос, вели да си ги покажеш интимните делови.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 16.Мај.2008 во 22:31
Abe ludje dajte be malku prosetajte po forumov ima tuka ako ne se lazam 29 stranici so temi pa najdete sto ima napisano tamu pa procitajte pa togas zboruvajte pa se povtoruvame i so prasanjata is odgovorite od dvete strani ...........
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 17.Мај.2008 во 18:18
Ne znam dali ova sto mi go kazha eden musliman, prijatel od mestoto kade sto zhiveam, spagja vo temava, no ova e onoa sto mi go reche toj (sosema sluchajno dodeka zboruvavme za druga tema):
Veli, site sme lugje i ako, na primer patuvash nekade i sretnesh nekoja zhena sto e atraktivna i sakash da bidesh so nea dva-tri dena, mozhesh da napravish dogovor so nea koj ke vazhi samo za toa vreme. I za toa, veli toj, morash da platish na zhenata. Kako sto mi potvrdi chovekov, taka velat muslimanskite zakoni.
Spored mene, ova nema nikakva razlika od onoa sto go pravat nemuslimanite. Samo prvite taa rabota ja pravat so dogovor i plakjanje, a vtorive ne si gubat vreme so dogovori bidejki i taka tie se samo formalni.
Ne znam kolku vi e ova poznato i dokolku imate nekoi doobjasnuvanja, povete javete se so vashi komentari.
|
Датум на внесување: 17.Мај.2008 во 18:26
Messenger напиша:
Ne znam dali ova sto mi go kazha eden musliman, prijatel od mestoto kade sto zhiveam, spagja vo temava, no ova e onoa sto mi go reche toj (sosema sluchajno dodeka zboruvavme za druga tema):
Veli, site sme lugje i ako, na primer patuvash nekade i sretnesh nekoja zhena sto e atraktivna i sakash da bidesh so nea dva-tri dena, mozhesh da napravish dogovor so nea koj ke vazhi samo za toa vreme. I za toa, veli toj, morash da platish na zhenata. Kako sto mi potvrdi chovekov, taka velat muslimanskite zakoni.
Spored mene, ova nema nikakva razlika od onoa sto go pravat nemuslimanite. Samo prvite taa rabota ja pravat so dogovor i plakjanje, a vtorive ne si gubat vreme so dogovori bidejki i taka tie se samo formalni.
Ne znam kolku vi e ova poznato i dokolku imate nekoi doobjasnuvanja, povete javete se so vashi komentari. |
Вака накратко,а верувам дека во меѓу време некој од браќата кој што знае подобро,подетално ќе ти разјасни,иако за ова веќе е пишувано.Но,колку да те потсетам.Пријателот тоа што ти го кажал се вика МУТ,А или ПРИВРЕМЕН или ФИКТИВЕН брак.Но,тој брак единствено е прифатен од страна на шиитите според некои нивни аргументи кои мене не ми се познати,ниту сакам да ги знам.Што се однесува до Исламските научници тие се едногласни во тоа дека МУт,а или привремениот брак е ХАРАМ,т.е. строго забрането,во спротивно како што рече ти,тоа не е ништо друго освен проституција.Бидејќи и на проститутката и се плачаат пари,и кај овој Шиитски привремен брак се прави тоа.Никаква разлика нема,можеби единствената е што тие се венчаат на договорено време со договорена сума на пари која треба да и се плати на жената. Оваа работа Исламот СТРОГО ЈА ЗАБРАНУВА.
|
Датум на внесување: 17.Мај.2008 во 18:49
Imash pravo trebo za onoa sto reche deka toa e prifateno od shiitite. Toj e shiit !
|
Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 19.Мај.2008 во 23:06
Kolku e Haram bludot spored Qur'anot i Islamot,moze da se vidi po toa sto,zaradi sprecuvanje na bludot,Allah dozvolil brak (NE PRIVREMEN) so uste edna zena,samo za da se prekine bludot,zamisli,dozvolil da se zeme uste edna zena.
No i za toa,postavil takvi uslovi,sto denes vo denesno vreme mislam deka nikoj nemoze takov uslov da ispolni za da zeme uste edna zena a voedno i bludot sprecen.
Koga covek,vernik,padne vo iskusenie da napravi blud,neka se seti kolku e toa Haram sto Allah mu rekol,ako ti e malku edna,zemi uste edna samo blud nemoj da cinis...
A koga ke vidi,uslovite za uste edna nemoze da gi ispolni.... taka e sprecen i bludot i mnoguzenstvoto.
Toa e mudrost.
Za Muta brakot,ne e duri ni kaj site Siiti. Vo samite siiti ima 23 sekti,za koi po nesto jas sum procital,mozebi i poveke ima.Allah naj dobro znae.
|
Датум на внесување: 19.Мај.2008 во 23:59
Svemirski toa nema vrska so bludot i sprechuvanje na bludot, samo neka ti bide.
|
Датум на внесување: 20.Мај.2008 во 22:14
Messenger напиша:
Svemirski toa nema vrska so bludot i sprechuvanje na bludot, samo neka ti bide. |
Pa ajde sega ti kazi ni so sto ima vrska.
Postavuvate prasanja i koga Nie Muslimani ke vi dademe odgovor togas ne e taka,,, onaka e kako sto vie ke recete,neli ?
Kazi ni eve ti zosto e dozvoleno vo Islamot da se zeme uste edna zena ? Nie ne znaeme,kazite ni vie.
Sekako,toa e Allahova Mudrost i vo sekoj slucaj e pozitivno,dokolku se ispolnuvaat uslovite koi gi dal Sozdatelot.
No edna od pricinite e i sprecuvanje na Bludot.
|
Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 20.Мај.2008 во 22:19
Jas smetam deka mufta brakot ili privremeniot brak vo Islamot e legalizirana prostitucija. Vleguvas vo brak so nekoja devojka, imas odnosi so nea, i davas "darovi" i za 2-3 dena se razveduvas. Vo sto e ova razlicno so klasicnata prostitucija? Bez navreda, ova e samo moe razmisluvanje.
------------- Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
Датум на внесување: 20.Мај.2008 во 22:27
svemirski_duh напиша:
Messenger напиша:
Svemirski toa nema vrska so bludot i sprechuvanje na bludot, samo neka ti bide. |
Pa ajde sega ti kazi ni so sto ima vrska.
Postavuvate prasanja i koga Nie Muslimani ke vi dademe odgovor togas ne e taka,,, onaka e kako sto vie ke recete,neli ?
Kazi ni eve ti zosto e dozvoleno vo Islamot da se zeme uste edna zena ? Nie ne znaeme,kazite ni vie.
Sekako,toa e Allahova Mudrost i vo sekoj slucaj e pozitivno,dokolku se ispolnuvaat uslovite koi gi dal Sozdatelot.
No edna od pricinite e i sprecuvanje na Bludot.
|
svemirski, sakav da ti recham deka mnoguzhenstvoto nema vrska so sprechuvanje na bludot. Bludot se pravi so zheni koi ke se najdat atraktivni vo daden moment i podatni vo odredeni situacii. Chovek mozhe da ima i 100 zheni, pa povtorno da bide bludnik. Ne znachi ako ima nekolku zheni deka bludnosta vo nego so toa ke bide "izlechena".
Treba prvo da go razberesh terminot bludnost i bludnik za da mozheme da pravime muabet ponatamu.
Patem, kazhi mi kade vo k*ranot pishuva deka mnoguzhenstvoto Alah go preporachuva za eliminiranje na bludnosta???
|
Датум на внесување: 21.Мај.2008 во 19:42
Messenger напиша:
svemirski, sakav da ti recham deka mnoguzhenstvoto nema vrska so sprechuvanje na bludot. Bludot se pravi so zheni koi ke se najdat atraktivni vo daden moment i podatni vo odredeni situacii. Chovek mozhe da ima i 100 zheni, pa povtorno da bide bludnik. Ne znachi ako ima nekolku zheni deka bludnosta vo nego so toa ke bide "izlechena".
Treba prvo da go razberesh terminot bludnost i bludnik za da mozheme da pravime muabet ponatamu.
Patem, kazhi mi kade vo k*ranot pishuva deka mnoguzhenstvoto Alah go preporachuva za eliminiranje na bludnosta??? |
Messenger,ako imas 2 zeni (na primer) toa se zakoniti zeni. Poveke od 4 ne smees vo NIKOJ SLUCAJ.
Vo predIslamskiot period,mazot imal pravo na pet,deset,,, so drugi zborovi na neogranicen br. na zeni.
Svoite robinki gi prinuduvale da im zarabotuvaat po pat na prostitucija.
So dozvoluvanjeto na brakot so najmnogu cetiri zeni, Islamot vsusnost vostanovil ogranicuvanje na povekezenstvoto i tendencijata za zenata, bidejki ja spasil od sramota, ponizuvanje, porobenost i najbrutalnoto - prisilnata smrt.
Za da ne go obrazlagame ova posebno, da se zaprasame dali sovremenata zena vo formalnite uslovi na monogamniot brak e stresna, zadovolna i e na vistinsko nivo na coveckoto dostoinstvo, koga znaeme deka e zadlabocena vo zivot vo koj caruva razvratot i nemoralot od sekoj vid. Sto e podostinstveno za zenata: Da bide vtora zena vo zakonit brak so site prava ili da bide ljubovnica sto vo tajnost bara fizicki zadovolstva?
Pokraj toa Islamot taka go uslovil povekezenstvoto, sto toa e prakticno nevozmozno.
Imeno, brakot so dve, tri ili najmnogu cetiri zeni mu e dozvolen samo na covekot, koj moze da bide ednakvo praveden kon niv:
„Ako se plasite deka nema da mozete da bidete pravedni kon sekoja, togas zadovolete se samo so ednae” i „ Vie sigurno nema da mozete da bidete ednakvi kon zenite i da go sakate toa” (En-Nisa, 31, 129).
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 21.Мај.2008 во 22:40
Civilizacija be svemirec opsti normi koi vazat vo svetot na niv pomisli a ne na plemenski - cetiri zeni e bludnicenje spored site standardi i spored site moralni normi koi civilizacijata vo svojot razvoj gi nosi so sebe......
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 21.Мај.2008 во 23:35
„Ako se plasite deka nema da mozete da bidete pravedni kon sekoja, togas zadovolete se samo so edna”
Сега треба да земам молив и да ти нацртам?-Кажи слободно и тоа ќе го направам ако треба.
А сега врати се на темата.
|
Постирано од: Padisah
Датум на внесување: 22.Мај.2008 во 00:29
trebo.r.a напиша:
„Ako se plasite deka nema da mozete da bidete pravedni kon sekoja, togas zadovolete se samo so edna”
Сега треба да земам молив и да ти нацртам?-Кажи слободно и тоа ќе го направам ако треба. moze moze a jas ke go obojam, za da moze vo boja da gleda da ne mu e crno belo
А сега врати се на темата. |
------------- Sultan Ulü-l Ebsar
T.Han B.Osman bin lahavle
Daimi Muzaffer
Dünya Fatihi Haşmetli ve Ulu Sultan
|
Датум на внесување: 22.Мај.2008 во 00:33
НАЗАД НА ТЕМА!!!
|
Датум на внесување: 22.Мај.2008 во 00:37
svemirski_duh напиша:
Messenger напиша:
Patem, kazhi mi kade vo k*ranot pishuva deka mnoguzhenstvoto Alah go preporachuva za eliminiranje na bludnosta??? |
Messenger,ako imas 2 zeni (na primer) toa se zakoniti zeni. Poveke od 4 ne smees vo NIKOJ SLUCAJ.
Vo predIslamskiot period,mazot imal pravo na pet,deset,,, so drugi zborovi na neogranicen br. na zeni.
So dozvoluvanjeto na brakot so najmnogu cetiri zeni, Islamot vsusnost vostanovil ogranicuvanje na povekezenstvoto i tendencijata za zenata, bidejki ja spasil od sramota, ponizuvanje, porobenost i najbrutalnoto - prisilnata smrt.
Za da ne go obrazlagame ova posebno, da se zaprasame dali sovremenata zena vo formalnite uslovi na monogamniot brak e stresna, zadovolna i e na vistinsko nivo na coveckoto dostoinstvo, koga znaeme deka e zadlabocena vo zivot vo koj caruva razvratot i nemoralot od sekoj vid. Sto e podostinstveno za zenata: Da bide vtora zena vo zakonit brak so site prava ili da bide ljubovnica sto vo tajnost bara fizicki zadovolstva?
Pokraj toa Islamot taka go uslovil povekezenstvoto, sto toa e prakticno nevozmozno.
Imeno, brakot so dve, tri ili najmnogu cetiri zeni mu e dozvolen samo na covekot, koj moze da bide ednakvo praveden kon niv:
„Ako se plasite deka nema da mozete da bidete pravedni kon sekoja, togas zadovolete se samo so ednae” i „ Vie sigurno nema da mozete da bidete ednakvi kon zenite i da go sakate toa” (En-Nisa, 31, 129).
|
i sto ima seto ova zaedichko so bludot?
|
Датум на внесување: 22.Мај.2008 во 19:11
Messenger напиша:
svemirski_duh напиша:
Messenger напиша:
|
i sto ima seto ova zaedichko so bludot? |
Nisto messenger... procitaj uste ednas,ako ti e do toa da razberes nesto.
Eve eden prost primer. Zemas plata 100 eura,ama malku ti se i go krades gazdata od kasa. Toj ti veli (otkako primetuva deka go krades),eveti 200 eura plata,samo nemoj da krades,SRAMOTA E TOA !
|
Датум на внесување: 22.Мај.2008 во 19:28
svemirski, ti imash kompletno razlichno razbiranje za toa sto e blud. Ama dobro, so toa samo pokazhuvash deka si dobar i chesen chovek.
|
|