Испечати | Затвори го прозорот

Во Библијата убиство заради поглед!

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13338
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 17:55
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Во Библијата убиство заради поглед!
Постирано од: Almahdi
Наслов: Во Библијата убиство заради поглед!
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 20:57
Читајќи ја Библијата ќе наидеме на голем број убиства. Некогаш се убивани индивидуи, некогаш убиствата се масовни - масакри. Дел од убиствата се со причина, дел од нив без причина . . . дел од нив изгледаат како да некој нема друга работа освен да убива, а пролеаната крв му причинува задоволство. Во темава, ќе подискутираме за убиство каде што убиецот е Бог, а убиени се гооооолем број на луѓе, направен е масакар.

Сите имаме слушнато за Господовиот Ковчег. Овој ковчег е прославен, низ Библијата можеме да прочитаме за начинот на кој е изграден, можеме да прочитаме како ковчегот е транспортиран вамо / тамо, како во него ги има 10-те Божји заповеди и тн.

Во книгата 1 Самуил, можеме да прочитаме како овој ковчег е земен/заробен од филистејците кои го носеле во неколку градови, при што жителите на градовите пателе од болести.

Некои луѓе, од љубопитност ли, погледнале во ковчегот и . . . Бог ги усмртил!

И Тој ги удри жителите на Вет Семес бидејќи погледнаа во Господовиот Ковчег. Затоа Господ порази педесет илјади и седумдесет луѓе меѓу нив. Народот тагуваше заради тоа што Господ ги порази со големо истребување. - 1 Самуил 6:19

ШТО? Господ ги убил педесет илјади и седумдесет луѓе затоа што погледнале во ковчегот?
Логички се размислува, неможат педесет илјади и седумдесет луѓе да погледнав одеднаш внатре во ковчегот, нели? како погледнувале? Погледнал едниот, Бог го убил, погледнал другиот, Бог го убил, третиот, четвртиот . . па се така до педесет илјади и седумдесет луѓе на Бет Семес! Страшно, катастрофално. Зарем овој Бог неможел да ги опомени да не гледаат во ковчегот? Зарем овој Бог неможел откако го убил првиот . . да рече на другите НЕМОЈТЕ да гледате затоа што ќе ве снајде она што ги снајде на другите? Неможел Бог да го рече тоа? Зошто Бог чекал да се наполни бројот педесет илјади и седумдесет луѓе? за да се насити со крвта на луѓето?
На овој број, кога ќе го додадеме бројот на луѓе кои умреле од болести кои Бог ги испраќал до нив . . . ќе испадне голема цифра на луѓе, голем масакар извршен од страна на Библиски прикажаниот Бог кој очигледно е крвопиец и убива поради љубопитност, без опомена, заради поглед.

Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 21:23
Тргнав да пишувам долг коментар на темава и по грешка го избришав... еве во кратки црти пак...
Како и обично кога се пишува на вакви теми, се вади цитат, се вади од контекст, и соодветно погрешно се прикажува.
Прво - Сите знаеле дека не смее да гледаат во ковчегот!
Второ - Бог го казнува целиот народ, затоа што филистијците, го грабнуваат ковчегот од оние на кои им е даден и без право го присвојуваат. Соодветно, Бог ги казнува постапките на нивните водачи, преку казна врз народот. Уште еден таков пример е кога Бог ги казнува Египтјаните, затоа што не сакаат да ги пуштат Евреите со Мојсеј.
Но, да се вратам на тоа дека работите се вадат од контекст. Ако се погледне деветиот стих, се гледа дека самите филистинци се свесни дека згрешиле - 9 “Watch, if it goes up by the way of its own territory to Beth-shemesh, then He has done us this great evil. But if not, then we will know that it was not His hand that struck us; it happened to us by chance.”
Но - уште полошо е што жителите на Бет-Шемеш, наместо да го предадат ковчегот на оние на кои им припаѓа, и самите решиле да видат што има во него. Бог ги казнува за тоа. За никој повторно да не се посомнева во него. Тоа е Негово право, затоа што Тој е Семоќен и Тој ги поседува нашите души и битија.
Бог, се до доаѓањето на Исус, не е само Бог на љубовта, но има и други атрибути - Бог Одмаздник, Бог Казнител итн...
Во книгата која претходи на Самуил, во Рут, почнува промената. Бог кој до тој момент е жесток и казнува многу строго, тука почнува да се менува и се покажува за прв пат сомилост, сочувство, добродетел... Сето тоа, со Новиот Завет, се претвора во најголемиот од сите Закони - Законот на Љубовта.

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 21:25
citajki ve vas se pojke sum ubeden deka se ova samo legendi
големо%20гушкање

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 20.Април.2008 во 21:44
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Прво - Сите знаеле дека не смее да гледаат во ковчегот!
Второ - Бог го казнува целиот народ, затоа што филистијците, го грабнуваат ковчегот од оние на кои им е даден и без право го присвојуваат. Соодветно, Бог ги казнува постапките на нивните водачи, преку казна врз народот. Уште еден таков пример е кога Бог ги казнува Египтјаните, затоа што не сакаат да ги пуштат Евреите со Мојсеј.

Прво - незнам од каде го знаеле тоа, молам да се изјасниш.
Второ - како може Бог да казни поради постапките на другите?

Но, да се вратам на тоа дека работите се вадат од контекст. Ако се погледне деветиот стих, се гледа дека самите филистинци се свесни дека згрешиле - 9 “Watch, if it goes up by the way of its own territory to Beth-shemesh, then He has done us this great evil. But if not, then we will know that it was not His hand that struck us; it happened to us by chance.”

Мислам во случајов ти вадиш од контекст.

Но - уште полошо е што жителите на Бет-Шемеш, наместо да го предадат ковчегот на оние на кои им припаѓа, и самите решиле да видат што има во него. Бог ги казнува за тоа. За никој повторно да не се посомнева во него. Тоа е Негово право, затоа што Тој е Семоќен и Тој ги поседува нашите души и битија.
Бог, се до доаѓањето на Исус, не е само Бог на љубовта, но има и други атрибути - Бог Одмаздник, Бог Казнител итн...
Во книгата која претходи на Самуил, во Рут, почнува промената. Бог кој до тој момент е жесток и казнува многу строго, тука почнува да се менува и се покажува за прв пат сомилост, сочувство, добродетел... Сето тоа, со Новиот Завет, се претвора во најголемиот од сите Закони - Законот на Љубовта.

Епа тука лежи зајакот. Бог ги казнува зошто . . . заради тоа што погледнале во ковчегот? ги казнува педесет илјади и седумдесет луѓе? толку многу? без да им каже да не гледаат во ковчегот? без да убие 1 а другите да ги опомени? чекал да се направат педесет илјади и седумдесет луѓе?
Да те прашам, кој Бог ги извршил овие масакри . . пред доаѓањето на Исус? кој е овој Бог Одмаздник, кој е овој Бог Казнител?

Датум на внесување: 20.Април.2008 во 21:49
Епа тука лежи зајакот. Бог ги казнува зошто . . . заради тоа што погледнале во ковчегот? ги казнува педесет илјади и седумдесет луѓе? толку многу? без да им каже да не гледаат во ковчегот? без да убие 1 а другите да ги опомени? чекал да се направат педесет илјади и седумдесет луѓе?

za da bide poefektna legendata
zatoa ne e ubien eden za pamet na drugite

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:27
anakin, ti si tuka neshto kako levo smetalo. Ne go rasipuvaj muabetot megju vernicite. OK ?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:40
Toa i da bilo vistina toa bilo togas a deneska kako e, sakas vo kratki crti da ti kazam ili da si molcam...?

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:41
Познато е дека Бог никој не смеел да го види, затоа што Неговата сила била таква што усмртувала. Тоа Му било кажано и на Мојсеј, што има чудно во тоа?
И свештениците кои еднаш годишно влегувале во Сватја Свјатих морале да минат цел прочистителен ритуал, инаку немало живи да излезат од таму.
Таква е силата Божја, затоа никој не Го видел,освен Единородниот.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:36
И овде да ве опоменам уште еднаш?!

Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:39
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Toa i da bilo vistina toa bilo togas a deneska kako e, sakas vo kratki crti da ti kazam ili da si molcam...?

Најпаметен си кога молчиш.Верувај ми ова за тебе дури и НАУЧНО Е ДОКАЖАНО.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:40
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Познато е дека Бог никој не смеел да го види, затоа што Неговата сила била таква што усмртувала. Тоа Му било кажано и на Мојсеј, што има чудно во тоа? И свештениците кои еднаш годишно влегувале во Сватја Свјатих морале да минат цел прочистителен ритуал, инаку немало живи да излезат од таму.Таква е силата Божја, затоа никој не Го видел,освен Единородниот.

Извини за оф топиков,ама тој единородениот за вас е Бог.Така да никако не можам да те разберам што сакаш да кажеш.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:40
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

anakin, ti si tuka neshto kako levo smetalo. Ne go rasipuvaj muabetot megju vernicite. OK ?

ami ako e tema samo za vernicite togaj OK
no
so stanuva so moeto mislenje deka samo se raboti za LEGENDI

neli imam pravo da go objasnam- koj znae moze sum vo pravo za legendite

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:45
Svedoci sme deka islamskite terroristi ubivaat sekoj den vo ime na boga i toa e fakt brojka na ubienite e mnogu mnogu pogolema od taa sto ja naveduvate vie so namera da oskrnavite i da imate na sto da plukate samo da e hristijansko a samite sebe ne se gledate....

September 11th Attacks

"We killed them outside their land, praise be to Allah. Today, we kill them in the midst of their own home.

O Allah, revive an entire nation by our deaths. O Allah, I sacrifice myself for your sake, accept me as a martyr. O Allah, I sacrifice myself for your sake, accept me as a martyr. O Allah, I sacrifice myself for your sake, accept me as a martyr.

To the Garden of Eden, our first house. We shall meet in the eternal Paradise with the prophets, honest people, martyrs and righteous people. They are the best of companions. Praise be to Allah. Allah's peace, mercy and blessings be upon you. "

Ahmad al-Haznawi, Flight 93 Hijacker

"Those 19 brothers who left us made efforts and offered their lives for the cause of Allah. Allah has favored them with this conquest, which we are enjoying now"

Ayman al-Zawahiri, al-Qaeda's Number Two, explaining the motives for the plot.

"Be cheerful, for you have only moments between you and your eternity, after which a happy and satisfying life begins...

"Remember: it is a raid for the sake of Allah. Recite the prayer. As you take the seat, recite the prayer. Mention Allah a lot. When the hijacking begins, "Shout Allah is great because this shout strikes terrors in the hearts of the infidels

"And the moment of death should be accompanied by the basic statement of belief recited by all Muslims at the call to prayer. Seconds before the target, your last words should be, 'there is no god but Allah. Mohammed is his messenger!."

Written instructions to the hijackers.

"Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!"

Last words from the cockpit of Flight 93.

Ovaa e transkript od onaa sto se slucuvase na 9/11 ajde sega nekoj od muslimanite neka mi objasni ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:51

Svedoci sme deka islamskite terroristi ubivaat sekoj den vo ime na boga i toa e fakt brojka na ubienite e mnogu mnogu pogolema od taa sto ja naveduvate vie so namera da oskrnavite i da imate na sto da plukate samo da e hristijansko a samite sebe ne se gledate....

September 11th Attacks

"We killed them outside their land, praise be to Allah. Today, we kill them in the midst of their own home.

O Allah, revive an entire nation by our deaths. O Allah, I sacrifice myself for your sake, accept me as a martyr. O Allah, I sacrifice myself for your sake, accept me as a martyr. O Allah, I sacrifice myself for your sake, accept me as a martyr.

To the Garden of Eden, our first house. We shall meet in the eternal Paradise with the prophets, honest people, martyrs and righteous people. They are the best of companions. Praise be to Allah. Allah's peace, mercy and blessings be upon you. "

Ahmad al-Haznawi, Flight 93 Hijacker

"Those 19 brothers who left us made efforts and offered their lives for the cause of Allah. Allah has favored them with this conquest, which we are enjoying now"

Ayman al-Zawahiri, al-Qaeda's Number Two, explaining the motives for the plot.

"Be cheerful, for you have only moments between you and your eternity, after which a happy and satisfying life begins...

"Remember: it is a raid for the sake of Allah. Recite the prayer. As you take the seat, recite the prayer. Mention Allah a lot. When the hijacking begins, "Shout Allah is great because this shout strikes terrors in the hearts of the infidels

"And the moment of death should be accompanied by the basic statement of belief recited by all Muslims at the call to prayer. Seconds before the target, your last words should be, 'there is no god but Allah. Mohammed is his messenger!."

Written instructions to the hijackers.

"Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!"

Last words from the cockpit of Flight 93.

Ovaa e transkript od onaa sto se slucuvase na 9/11 ajde sega nekoj od muslimanite neka mi objasni ????

Пријателе,знаеш дека не разбирам англиски,ама да те прашам овие тепале поради поглед или....?
Или пак ја утна темава?

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:54
Ne be ovie ubivale samo zatoa sto islamot gi uci taka a ubivale hristijani samo zatoa sto se hristijani....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:03
Ne temp. islamot taka ne gi uci, i vreme bese da sfatis. a ako ne sfakas, togas tvoj problem...
Da se vratime na temava....
Ako ne mozes soodvetno da odgovoris togas silencio, ako imas sto da kazes, govori so zborovi od Biblijata....

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:05

Познато е дека Бог никој не смеел да го види, затоа што Неговата сила била таква што усмртувала. Тоа Му било кажано и на Мојсеј, што има чудно во тоа?
И свештениците кои еднаш годишно влегувале во Сватја Свјатих морале да минат цел прочистителен ритуал, инаку немало живи да излезат од таму.
Таква е силата Божја, затоа никој не Го видел,освен Единородниот.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:05

Ne be ovie ubivale samo zatoa sto islamot gi uci taka a ubivale hristijani samo zatoa sto se hristijani....

Знаев дека пак си ја утнал темата.Туууууууууу беееееееееееееее....

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:06
Abe vo pravo si Aisha, samo ne mi e jasno zasto ne go spomenuvaat buda ili nekoj drug i ne recitiraat stihovi od nekoja druga kniga nego bas od k*ranot......

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:09

Познато е дека Бог никој не смеел да го види, затоа што Неговата сила била таква што усмртувала. Тоа Му било кажано и на Мојсеј, што има чудно во тоа? И свештениците кои еднаш годишно влегувале во Сватја Свјатих морале да минат цел прочистителен ритуал, инаку немало живи да излезат од таму.Таква е силата Божја, затоа никој не Го видел,освен Единородниот.

Мислам дека и твојот коментар е надвор од темата! Не се зборува за тоа дека некој го видел на Бог, се зборува за гледање во ковчегот и масакрирање поради тоа!

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:11
Pa temp. si dobi nova rabota.
Sega i tibetancite se spremaat za samoubistenvi napadi vrz Kina....
Sega predpostauvam amerikancite povtorno ke do spasuvaat svetot, i + ke svercuvaat evtina kineska roba, pa vsusnost, poznat im e nim teretnot...

No da se vratime na temata, mrazam off topic muabeti.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:12
Па смртта како последица од гледање во забранетото можела да настапи на ваков или онаков начин...Смрт е смрт. 

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:13
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Sega predpostauvam amerikancite povtorno ke do spasuvaat svetot, i + ke svercuvaat evtina kineska roba, pa vsusnost, poznat im e nim teretnot...

Abe vie mozete da begate od vistinata no da se sokrite ne mozete taa ve prati niz istorijata i ce ve prati niz idninata .....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:29

Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Abe vie mozete da begate od vistinata no da se sokrite ne mozete taa ve prati niz istorijata i ce ve prati niz idninata .....

Ние вопшто не бегаме од Вистината,и фала му на Аллах што таа нас не прати,а не вас.И да,ќе не прати се до Судниот Ден,кога сите ќе дознаат како животот им поминал во матно.

Признај сеа дека тие многу криво што неси муслиман.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:30
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:31
Сепак останува безмислениот неправеден масакар врз луѓето од страна на Бог . . или да речам Библискиот Бог кој според Христијаните е Исус!

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:40

Изгледа и тебе ти падна криво.

-------------
I LOVE ISLAM

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:56
Vratete se na temata i ne objavuvajte tuka deka ste pratile nekomu LP. Toj bezdrugo ke ja dobie.

EvAngelos, dovolno si mudar da se postavish kako sto mislish deka e najdobro za site tuka bez da davash javni objavi.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:58
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Не, само се насмеав за коментарот, а смеењето е половина здравје.среќа
Дај ми доволно убедлив доказ дека Исламот е вистинска вера, и посочи ми бар неколку муслимани кои може да ми послужат за пример и јас со задоволство ќе се конвертирамсреќа

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:00

Дај ми доволно убедлив доказ дека Исламот е вистинска вера, и посочи ми
бар неколку муслимани кои може да ми послужат за пример и јас со
задоволство ќе се конвертирамсреќа

Те држам за зборот,а ти држи ме за доказите.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:01
ДОКАЗИ а не докази.
ПРИМЕРИ а не примери.

А такво нешто нема да најдеш, особено не првото.
намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:03

ДОКАЗИ а не докази.ПРИМЕРИ а не примери.А такво нешто нема да најдеш, особено не првото. намигнување

Епа сеа не брзај со заклучоците,нели треба првин да ми дадеш шанса да ти докажам?

Биди Дама до крај.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:04
Таман се зарадував,ти....Уништувачке на забави!

П.С.Ова читајте го во контекст со погорното.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:05
Јасно, а и доцна е веќе. Не мислев за ноќеска. Ехе, ако така од еднаш се станувало муслиман....лесно ќе беше.намигнување

Ај добра ноќ на сите, се дружиме букра, иншаллах
големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:07
Иншаллах.Имај убави сништа,и Аллах нека те чува.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:39
ВРАТЕТЕ СЕ СИТЕ НА ТЕМАТА!
Темплариус - иако податоците што ги објавуваш се интересни, не се во врска со оваа тема.
Алмахди - ти беше одговорено. Во к*ранот истотака се вели дека Бог е семоќен и дека не можеме да ги судиме неговите постапки... Зарем ти се осмелуваш да ги судиш неговите постапки?!

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 11:23

Темплариус - иако податоците што ги објавуваш се интересни, не се во врска со оваа тема.
Алмахди - ти беше одговорено. Во к*ранот истотака се вели дека Бог е семоќен и дека не можеме да ги судиме неговите постапки... Зарем ти се осмелуваш да ги судиш неговите постапки?!

Кога се нема што да се каже на некоја тема, се напаѓаат членовите, и секакви податоци кои се надвор од тема ама против Исламот се интересни за не-муслиманите, па и за модераторите. Чудо работа!
zidarski, беше даден коментар од твоја страна, ти беше реплицирано од моја страна . . . и сега излегуваш со коментари за к*ранот! па те молам, дај некој цитат да прочитаме, вакво вадење од ракав на некакви си коментари дека Аллах во к*ранот вели вака или онака не држат.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 12:55
Almahdi od tebe do sega ne sum cul no porano nekoi od forumdziite muslimani koga ce navedevse hristijanin ajet od k*ranot i ce prasase za nego,tie vredjaa i udiraa na licnosta na forumdzijata hristijanin bez pritoa da dadat objasnuvanje....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:02

Almahdi od tebe do sega ne sum cul no porano nekoi od forumdziite muslimani koga ce navedevse hristijanin ajet od k*ranot i ce prasase za nego,tie vredjaa i udiraa na licnosta na forumdzijata hristijanin bez pritoa da dadat objasnuvanje....

naprotiv objasnuvanja imase mnogu, no nekoi ne bea prifateni zosto ne im bea ,,logicki,,. t.e ne bea soglasni so nivnata logika, e tuka veke se krsea kopja

-------------
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:05

[/QUOTE]

Zal mi e sto muslimanite koi do sega si gi zapoznala, ne ti gi ispolnile ocekuvanja, no sepak so zadovolstvo ti kazuvam deka postojat prekrasni muslimani.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:12

po koja profesija

eve pod
1.Muhammed a.s, milsma deka e dovolen primer

-------------

Постирано од: im happy
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:43
Не си во право Аиша. Не е тоа еден библиски стих, многу се стихови во Библијата каде што се зборува за убиства, масакри, сите извршени во име на Господ, со помош на Господ или од страна на Господ. Ај ќе потсоберам цитати и ќе ги постирам подоцна.

-------------
middle is best... i believe in science

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:44
ok ke cekame

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:51
A dodeka cekate sakate mozebi kafence ili sokce .....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:57
kapucino

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 13:57
Абе реков подоцна, најверојатно вечер. Па многу се.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 14:29
dobro go cenam tvojot trud

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 16:16
Originally posted by Almahdi Almahdi напиша:

Кога се нема што да се каже на некоја тема, се напаѓаат членовите, и секакви податоци кои се надвор од тема ама против Исламот се интересни за не-муслиманите, па и за модераторите. Чудо работа!
zidarski, беше даден коментар од твоја страна, ти беше реплицирано од моја страна . . . и сега излегуваш со коментари за к*ранот! па те молам, дај некој цитат да прочитаме, вакво вадење од ракав на некакви си коментари дека Аллах во к*ранот вели вака или онака не држат.

Само реков дека и во к*ранот, Бог е семоќен... што е точно... освен ако ти не тврдиш поинаку...

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:36
Значи во Библијата Бог убива од икс смешни причини. Еве ќе наведам неколу, но имајте предвид дека ова е само капка во морето!

Проклет е секој што не убива.
Еремија 48:10
Проклет да е кој негрижливо ги извршува Господовите работи! Проклет да е кој својот меч не ќе го омрси со крв!

Бог убива 42 деца затоа што се потсмевале.
2 Цареви 2:23-24
Оттаму се искачи во Ветил. Додека одеше патем, од градот излегоа деца и му се потсмеваа, говорејќи: „Дојди, бескосник! Дојди, бескосник!” Тој се обѕрна, ги погледа и ги проколна во Господово Име. И веднаш излегоа две мечки од шумата и раскинаа четириесет и две деца.

Господ убива мирољубив човек.
1 Цареви 20:35-36
Еден од пророчките синови му рече, по Господова заповед, на својот другар: „Удри ме!” Ама човекот не сакаше да го удри. Тогаш оној му рече: „Бидејќи не го слушаше Господовиот глас, еве, кога ќе си отидеш од мене, лав ќе те раскине.” Тукушто се оддалечи од него, сретна лав, кој го раскина.

Господ убива човек оти така му се сака.
2 Самуил 6:3-7
Божјиот Ковчег го положија на нова кола, откако го изнесоа од Авинадавовата куќа, што стоеше на ритчето. Уза и Ахио, Авинадавовите синови, ја придружуваа колата. Уза врвеше покрај Божјиот Ковчег, а Ахио одеше пред него. Давид и сиот Израелев дом играа пред Господа со сета сила, пеејќи наспоредно со звуците на гуслиња, псалтири, тапанчиња, свирки и кимвали. Кога дојдоа до Нахоновото Гумно, Уза посегна со раката по Божјиот Ковчег, за да го придржи, зашто воловите за малку не го превртија. Но Господ се разгневи на Уза: Бог го удри на место заради тој престап, така што умре таму, покрај Божјиот Ковчег.

Убиство на најблиските.
Излез 32:26-29
застана при вратата на логорот и извика: „Кој е за Господа, при мене!” Сите Левиеви синови се собраа околу него. Тој им рече: „Господ, Бог на Израел, зборува вака: ‘Нека секој го припаше мечот до бедрото и нека тргне низ логорот од врата до врата, па некој нека го убие брата си, некој својот пријател, некој својот сосед.’” Левиевите синови го извршија Мојсеевиот налог, и во тој ден паднаа околу три илјади луѓе од народот. „Денес му се посветивте на служба на Господа - рече Мојсеј - некој по цена на својот син, некој по цена на својот брат, така што денес ви дава благослов.”

Господ убива во Ирак.
2 Цареви 19:35
Во истата ноќ Господов Ангел излезе и погуби сто осумдесет и пет илјади во асирискиот логор. Наутро, кога требаше да се стане, ете, таму беа сè само мртовци.

Убиство на деца на грешници
Исаија 14:21
Подгответе колеж на децата за беззаконијата на нивните татковци, за да не се кренат веќе да ја освојуваат земјата и да не го покријат лицето на светот!”

Господ жеден за крв.
Езекиел 9:4-7
И Господ му рече: „Помини низ градот Ерусалим и обележи ги со знакот ‘тау’ челата на сите што тажат и плачат заради гнасностите што се прават во него!” А на другите им рече пред моите уши: „Тргнете по него низ градот и убивајте без милосрдие. Вашите очи нека не се сожалат и немајте милост. Погубете ги старците, младинците, девојките децата и жените; истребете ги сите до последниот. Но, врз кого ќе биде знакот ‘тау’ него не го зафаќајте. Почнете од Моето светилиште!” И тие почнаа од старешините, кои што стоеја пред Домот. И им рече: „Обесветете го Мојот Дом и наполнете му го дворот со трупови! Тргнете!” И тие излегоа та почнаа да убиваат низ градот.

Бог ќе убие деца.
Осија 9:11-16
Ефремовата слава одлета како птица: од раѓањето, од утробата, од зачнувањето. Но иако ги одгледаат своите синови, ќе ги одземам пред добата на мажеството, да, тешко им ним кога ќе ги оставам! Ефрем е како да го гледам Тир посаден во нива, но Ефрем ќе ги води своите деца на колење. Дај им, о Господи! А што да им дадеш? Дај им утроба што не раѓа, исушени гради. Во Галгал е сета нивна злоба, таму ги замразив. Заради нивните лоши дела, ќе ги истерам сите од Својата куќа, не ќе ги љубам веќе, сите кнезови им се одметници. Ефрем е поразен, им се исуши коренот; не ќе има род. И ако им се родат деца, ќе им го умртвам милиот плод на утробата.

Масакр
Судии 20:48
Потоа Израелевите луѓе им се вратија на Венијаминците, ги исекоа со остри мечеви мажите во градовите, добитокот и сè што се нашло; и ги изгореа со оган сите градови што ги најдоа во Венијамин.

Убиство на цел земја.
Еремија 50:21-22
„Против Мератаимската Земја! Тргни против неа и против жителите на Фекод, сотри ги до основи, уништи сè зад нив - говори Господ, изврши сè како што ти заповедав! Воена викотница се слуша во земјата, страшен пораз.

Уште убиства и силувања.
Исаија 13:15-18
Кого ќе го стигнат, ќе го пронижат, кого ќе го фатат, ќе го исечат со меч; пред нивните очи ќе ги смачкаат нивните младенци, ќе им ги ограбат куќите, ќе им ги изнасилат жените. Ете, ги кревам Мидијците против нив, кои не го ценат среброто и што го презираат златото. Сите момчиња ќе бидат покосени, сите девојки сотрени, не ќе му се смилуваат на плодот на утробата, не ќе им се сожали окото на децата.

Убиство за сите што работат во сабота.
Излез 31:12-15
Пак Господ му рече на Мојсеја: „Речи им на Израелците: ‘Моите саботи треба да ги пазите, зашто саботата е знак меѓу Мене и вас од поколение до поколение, за да бидете свесни дека Јас, Господ, ве посветувам. И така, држете ја саботата, зашто е таа света за вас. Кој ќе ја онечисти, нека биде погубен; кој ќе работи во неа каква и да е работа, нека биде отстранет од својот народ. Шест дена нека се вршат работите, ама седмиот ден нека биде ден на целосен одмор, посветен на Господа. Кој ќе обавува некаква работа во саботен ден, нека биде погубен.

Убиство за сите неверници.
2 Летописи 15:12-13
Се заветуваа дека ќе Го бараат Господа, Бога на своите. А секој што не би Го барал Господа, Израелевиот Бог, да биде погубен, било мал или голем, маж или жена

Убиство на сите што ќе се приближат до Шаторот.
Броеви 1:48-51
Имено, Господ му рече на Мојсеја: „Само Левиевото племе не го внесувај во пописот на Израелците. Туку ти самиот одреди ги левитите за служба во Шаторот на Сведоштвото; за сиот негов намештај и сè што спаѓа во него; тие нека го носат Шаторот и сиот негов прибор; тие нека служат во него и нека го поставуваат својот логор околу него. Кога Шаторот треба да биде преместен, левитите нека го разглобат; а кога Шаторот треба да застане, левитите нека го подигнат пак. Странец кој ќе му се доближи нека биде погубен.

Сите што направиле прељуба треба да се убијат.
Левит 20:10
Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата.

Погубување на цел град доколу некој жител обожува друг Бог.
Второзаконие 13:13-18
‘Се појавија лоши луѓе во твојата средина и ги заведоа жителите на својот град, кажувајќи: „Ајде да им служиме на други богови!” - што вие инаку не ги познавате’ - тогаш добро истражи, распрашај се и темелно извиди. Ако биде вистина, и навистина била направена таа грозотија во твојата средина, тогаш исечи ги со остар меч жителите на тој град, предај ги на проклетство него и сите што се во него и неговиот добиток. Потоа собери го сиот плен среде плоштадот па изгори го градот со сиот плен како паленица за Господа, својот Бог. Нека остане засекогаш урнатина, и веќе никогаш нека не се соѕидува. Од она што беше предадено на проклетство нека ништо не се прилепи за твојата рака, за да се откаже Господ од жестокоста на Својот гнев; за да ти искаже милосрдие, да ти се смилува и да те размножи, како што им се заколна на твоите татковци, ако ти го слушаш гласот на Господа, својот Бог, пазејќи ги сите Негови заповеди, што ти ги наредувам денес, и вршејќи што е право во очите на Господа, твојот Бог.”

Сите припадници на други религии треба да се убијат.
Излез 22:20
Кој ќе принесе жртва на кој и да е идол - освен на единствениот Бог - нека биде предаден на проклетството, целосно уништен

Второзаконие 13:7-10
на боговите на оние народи што ќе бидат околу вас, било близу до тебе, било далеку од тебе, од едниот до другиот крај на земјата, немој да се согласиш ниту го слушај! Твоето око нека не го сожалува; не штеди го и не сокривај го, но уби го! Твојата рака нека се дигне прва за да го умртвиш, а потоа раката на целиот народ. Затрупај го со камења додека не умре, зашто се обидуваше да те одврати од Господа, твојот Бог, Кој те изведе од Египетската Земја, од домот на ропството.

Сите блудници треба да се убијат.
Левит 21:9
Ако свештеничка ќерка се обесчестила со блудствување, таа го бесчести татка си; нека биде изгорена на оган

Убиство на сите девојки што не се девици на првата брачна ноќ.
Второзаконие 22:20-21
„Но ако обвинението - дека не се најде девственоста во младата жена - биде вистина, нека ја изведат девојката при куќната врата на нејзиниот татко, па луѓето на нејзиниот град нека ја засипуваат со камења, додека не умре, зашто направила срам во Израел, предавајќи му се на блудот во татковиот дом. Така ќе го откорнеш злото од својата средина.

Сите што ќе ги удрат родителите, треба да се убијат.
Излез 21:15
Кој ќе ги удри својот татко или својата мајка, нека биде казнет со смрт

Сите врачеви треба да се убијат.
Левит 2:27
Маж или жена кои, меѓу вас, ќе станат повикувачи на духови на мртви или ќе вражаат, нека бидат казнети со смрт; нека бидат каменувани, а нивната крв нека падне на нив.

Сите хомосексуалци треба да се убијат.
Левит 20:13
Ако маж легне со маж, како со жена, двајцата ќе направат одвратно и гнасно дело; нека и бидат предадени на смртта, тоа е крајна гнасотија.

Римјаните 1:24-32
Затоа Бог ги предаде, според желбите на нивните срца, на нечистотата, така што сами да ги обесчестат своите тела; нив, кои Божјата вистина ја заменија со лага, и му се поклонуваа и служеа на созданието место на Создателот, Кој е благословен довека, Амин! Затоа Бог ги предаде на срамни страсти: нивните жени го заменија природното општење со неприродно; мажите, исто така, го оставија природното општење со жена и се распалија со сладострасност еден кон друг, правејќи - мажи со мажи - срамни работи, добивајќи заслужена плата во себе за својата заблуда. И бидејќи не се обидоа да Го имаат Бога во нивните мисли, Бог ги предаде на нивниот изопачен ум, за да прават што не прилега: исполнети со секаков вид неправда, расипаност, алчност, зло; полни со завист, убиства, расправии, лукавства, подмолност; озборувачи, клеветници, мразители на Бога, насилници, горди, самопофалувачи, измислувачи на зла, непокорни на родителите, неразумни, неповерливи, без љубов и без милосрдие. Тие ја знаат Божјата правда: дека оние, кои прават така, заслужуваат смрт, па сепак не само што го прават тоа, туку им одобруваат и на другите, кои прават.

Вештерките треба да се убијат.
Излез 22:18
Не дозволувај да живее вражалка!

Убиство поради непослушност кон свештеник.
Второзаконие 17:12
Ако некој би се спротивил дрско и не би ги послушал ни свештеникот, кој стои таму за да Му служи на Господа, твојот Бог, ни судијата, тој човек нека биде погубен.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:39
epten si se stegnala
vredese da se ceka

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:42
Претерав, требаше помалку да напишам, вака ќе ве мрзи да читате. Ама како што реков, ова не е се! За жал!

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:44
Не би се согласила дека овој труд на постирање цитати извадени од контекст бил толку вреден за чекање.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:46
a zosto izvadeni od kontekst

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:46
eve za ova te prasuvam tebe
Ако свештеничка ќерка се обесчестила со блудствување, таа го бесчести татка си; нека биде изгорена на оган

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:47
i ova
Второзаконие 22:20-21
„Но ако обвинението - дека не се најде девственоста во младата жена - биде вистина, нека ја изведат девојката при куќната врата на нејзиниот татко, па луѓето на нејзиниот град нека ја засипуваат со камења, додека не умре, зашто направила срам во Израел, предавајќи му се на блудот во татковиот дом. Така ќе го откорнеш злото од својата средина.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:48
Незнам зошто, секако на тоа прашање ќе треба да одговори постирачот, ама дека се извадени од контекст-извадени се и плус од некоја анти-рисјанска брошуркатрепкање

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:49
pa eve demantiraj deka ne se izvadoci od biblijata

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:52
Абе Куме, па нели до сега прочита некаде дека ние христијаните имаме Нов Завет склопен со Бог преку Неговиот Единороден Син, со кој Законот беше исполнет.
Така да овие закони не се веќе на сила кај нас христијаните. голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:54
mare
taka mi e matno sto ne znam koi zakoni se vo sila momentalno kaj vas.
pa biblijata ne e krivicen zakonik pa da se smeni koga sakas

ako imas so sto da ja demantiras happy napravi go toa

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:56
Не смее да ти биде матно, немој да си го дозволиш тоа никогаш, зашто во матно може да те уловат.
Друго, точно е дека Библијата не е кривичен законик (ете видиш, можело и да се согласиме за нешто), но таботата е што токму тој ЗАКОН не е променет, но со доаѓањето на Христос о неговата жртва истиот беше исполнет.среќа

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:58
i od togas nema zakoni... anarhija

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:00
Напротив.
Десетте Божји заповеди се на сила, а од нив пак, замисли, првите две го исполнуваат целиот закон.
1. Сакакј го Господ
2. Љуби го ближниот свој како себеси.

Ај кажи ми сега, доколку ги исполнуваш овие два закона, ќе правиш ли зло?

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:00
matno mi e mare imate tolku verzii na biblija, prosto covek da se zbuni

eve ti od ,,najnovata,, verzija
http://www.biblegateway.com/passage/?search=Leviticus+20:10 - levit

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:03

Напротив.Десетте Божји заповеди се на сила, а од нив пак, замисли, првите две го исполнуваат целиот закон.1. Сакакј го Господ2. Љуби го ближниот свој како себеси.Ај кажи ми сега, доколку ги исполнуваш овие два закона, ќе правиш ли зло?

nisto ne kaza, tie deset zapovedi se od ,,stariot zavet,,

od edna strana vikas deka starite zakoni ne vredat, a druga nekoi vredat...

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:04
Абе каква ти е оваа верзија? (Мака имам со машинава, ама ако ти е ова Трета Книга Мојсеева, таа се нарекува Левит и е дел од Стариот Завет. Никаква верзија не е тоа, туку дел од Мојсеевото Петтокнижие.

-------------

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:05
Originally posted by BACHIOS BACHIOS напиша:

Зависи Бачиос, она што одговара се зема како доказ и валидно, а другото се отфрла, барем тоа досега така го сватив.

-------------
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:06
Што е извадено од контекст? Кој не верува дека Библијата навистина вели ‘УБИВАЈТЕ‘ нека отвори и нека прочита дека таму навистина така пишува. Затоа ги дадов изворите на сите цитати. Ништо не кријам. Кој не верува, нека отвори својата Библија што ја има дома, нека ја отвори посочената книга (било Левит или Броеви или Езекил или...) и нека ја прочита цела. Тогаш можеби ќе најде уште некој цитат за оваа тема.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:06
pa ubavo pisuva new international version

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:08
Originally posted by im happy im happy напиша:

Што е извадено од контекст? Кој не верува дека Библијата навистина вели ‘УБИВАЈТЕ‘ нека отвори и нека прочита дека таму навистина така пишува. Затоа ги дадов изворите на сите цитати. Ништо не кријам. Кој не верува, нека отвори својата Библија што ја има дома, нека ја отвори посочената книга (било Левит или Броеви или Езекил или...) и нека ја прочита цела. Тогаш можеби ќе најде уште некој цитат за оваа тема.

mislam deka taa ne se vodi od biblijata tuku od nekoja nejzina verzija za toa kako treba da se veruva. toa e mojot zaklucok

-------------

Напротив.Десетте Божји заповеди се на сила, а од нив пак, замисли, првите две го исполнуваат целиот закон.1. Сакакј го Господ2. Љуби го ближниот свој како себеси.Ај кажи ми сега, доколку ги исполнуваш овие два закона, ќе правиш ли зло?

Никаде не реков дека Дессете Божји заповеди не важат, напротив, тие важат, а Исус ни налага да се држиме до нив, појаснувајќи дека само во овие први 2 се содржани сите десет.

-------------

uste ,,muckas,,

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:09

Никаде не реков дека Дессете Божји заповеди не важат,
напротив, тие важат, а Исус ни налага да се држиме до нив, појаснувајќи
дека само во овие први 2 се содржани сите десет.

naprtovi rece ,,stariot zavet,, ne vazi

eve ili imas ,,amnezija,,
Абе Куме, па нели до сега прочита некаде дека ние христијаните имаме Нов Завет склопен со Бог преку Неговиот Единороден Син, со кој Законот беше исполнет.
Така да овие закони не се веќе на сила кај нас христијаните.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:10
А за оние што немаат дома Библија, еве им интернет сајт со Библијата на македонски www.mkbible.net па сите што мислат дека цитатите се извадени од контекст, нека го прочитаат целото поглавје во Библијата и самите нека заклучат.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:12
Исус Го исполни Законот предаден во Стариот Завет.
Колку и да не сакаш тоа да го разбереш.
“Еве , нова заповед ви давам, да се љубите еден со друг. По љубовта ќе ве познаат дека сте мои ученици“ Замисли! и уште нова заповед ни дал. Епа јас се раководам по таа заповед на љубовта.среќа

А Ајм хепи нека ти објасни подробно за вештерките и убиствата
намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:13

А за оние што немаат дома Библија, еве им интернет сајт со Библијата на македонски www.mkbible.net па сите што мислат дека цитатите се извадени од контекст, нека го прочитаат целото поглавје во Библијата и самите нека заклучат.

Ти имаш линк, ама незнаеш да се ползуваш со него....или така ми се чини?
Ако, уживај си....

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:14

Исус Го исполни Законот предаден во Стариот Завет.
Колку и да не сакаш тоа да го разбереш.
“Еве , нова заповед ви давам, да се љубите еден со друг. По љубовта ќе
ве познаат дека сте мои ученици“ Замисли! и уште нова заповед ни дал.
Епа јас се раководам по таа заповед на љубовта.среќа

А Ајм хепи нека ти објасни подробно за вештерките и убиствата
намигнување

i tolku rekol isus- pa ne bil mnogu recovit
sega mi licis na ,,decata na cvekinjata,,

a za vesterkite , bas bi sakal od tebe da slusnam komentar, kako zenite ste gi pravele na ,pommefrite,,,

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:14
Ако Исус донел нови закони, значи Господ згрешил со првите па пу пу не важи, ај нови ќе воведеме? Ејј па ни нашиов парламент не менува толку често закони, а не па Господ! Што дал Господ треба да е засекогаш, а не прво еве ви закони, убивај, коли, а после да се предомисли.

-------------

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:15

Исус Го исполни Законот предаден во 

А сега според ова Стариот Завет сеуште е на сила, Исус само го дополнилголемо%20гушкање

-------------
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:18
СЕКОЈ САМ НЕКА ЗАКЛУЧИ ШТО ВЕЛИ БИБЛИЈАТА! Јас само им посочив на работи што јас никако ама НИКАКО не можам да ги прифатам, поготово не во некоја си Света Книга дадена од Господ!

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:19
Така нека ти биде Ајм хепи, каков е тој Господ? Секако, треба да се смени со гласањелутинаШто било тоа, седнал таму на некој облак, мазни брада и сега му текнало едно после друго....лутина

Негодувајте си со Кумот, јас си кажав што имам за тоа, може и ќе ви успее да направите небесен пучголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:21
Еј ај кажи ми што ти лично мислиш, или чувствуваш, кога читајќи ја твојата омилена книга ќе наидеш на оние цитати? Баш ме интересира како можеш да останеш рамнодушна на нив.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:21

Така нека ти биде Ајм хепи, каков е тој Господ? Секако, треба да се смени со гласањелутинаШто било тоа, седнал таму на некој облак, мазни брада и сега му текнало едно после друго....лутина

Негодувајте си со Кумот, јас си кажав што имам за тоа, може и ќе ви успее да направите небесен пучголема%20насмевка

pa kaza... apsolutno nisto, ne davas komentari zosto ne ti se dopagja, a mnogu bese recovita za sostojbata na zenata vo islamot , tuka nesto mi kutis

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:25
И сега ќе дојде Месинџер и ќе ја заклучи темата со образложение дека е исцрпена.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:27
a izbega, gotovo ee... ajmo svi doma

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:28

И сега ќе дојде Месинџер и ќе ја заклучи темата со образложение дека е исцрпена.

a ne .cekame komentari , kako i vo iste temi , ne mora samo od mare

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:30
Бачос, кога не знаат како да одговорат, тие ја заклучуваат темата. Еве гледај ќе видиш. Како што направија со темата за раѓањето на Исус.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:31
se e mozno, no tesko deka nekoj i ke ostane veke na ovoj forum

e mare, mare se prefrli na drugi forumi

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:39
Кажи бе Куме, ко да ме викаше?

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:41
nemam sto da ti kazam ajd .. pa-pa ,

nema da ceakm pola saat

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:45
Имам сериозна мака со компјутеров, во секој случа чао и на тебе докторе, главата ме болеголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 19:55
Не гледам причина да се заклучи темава, но не гледам логика во многу од вашите постови...
Но... да објаснам...
Прво - Законите од Стариот Завет, важат до одреден момент и во одредени услови. Потоа, доаѓа Исус и ги носи Новите Закони. За ова сме зборувале многу пати и ова не е дел од оваа тема! Тие што не сакаат да го разберат ова и што не го прифаќаат имаат друга вера, а не христијанска. Тоа е нивно право.
Исус ги носи новите Божји Закони, со тоа што вели дека 10-те заповеди продолжуваат да важат. Значи - 10-те заповеди никаде не се оспорени, а престануваат да важат законите на осветата, казнувањето и слично. Многу јасно е кажано, само треба некој да сака да го прочита.
Уште нешто - во темава се вели дека Бог убива заради една или друга причина. Да, точно!!! ТОЈ е Семоќен, Тој е Господар, Тој е Владетел на нашето битие, Тој Создал и ќе Уништи Се што било и ќе биде! Дали ние можеме тоа да го оспориме?! Дали ние имаме право да го оспориме тоа?! Тоа е НЕГОВА ВОЉА и ние можеме само понизно да ја прифатиме!

Датум на внесување: 21.Април.2008 во 22:05
se raboti za stavot na biblijata kon nekoi prasanja kade se preporacuva -smrt
citaj go posto na happy vo 4 str.

-------------

Датум на внесување: 23.Април.2008 во 10:58
Господине зидарски, како тврдите дека Исус носи нови закони? Баш напротив, тој вели дека кој нема да ги почитува старите закони, нема да биде на милост пред Бог. Еве што вели Исус во Матеј 5:17-19

”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам. Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè. И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;

-------------

Датум на внесување: 23.Април.2008 во 13:13
Ако внимателно ја читаш Библијата а особено Новиот завет, без предрасуди и желба за барање грешки и недостатоци, ќе видиш дека тамиу пишува дека Законт не беше поништен туку исполнет со Исусовото доаѓање. Нема нови закони, напротив, има само една нова заповед која ни ја дава Исус “во аманет“: “Нова заповед ви давам, да се љубите еден со друг, по тоа ќе ве познаат дека сте мои ученици“
Значи,
Зидарски убаво ти кажа
“Исус ги носи новите Божји Закони, со тоа што вели дека 10-те заповеди продолжуваат да важат. Значи - 10-те заповеди никаде не се оспорени, а престануваат да важат законите на осветата, казнувањето и слично. Многу јасно е кажано, само треба некој да сака да го прочита.

Е сега, останува на твоето срце и разум, дали ти НАВИСТИНА сакаш да разбереш, или не. Ама јас мислам дека на добар пат си за да разбереш, нелиголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 23.Април.2008 во 13:44
Ама пази сега, тие 10 заповеди, нели Господ му ги дал на Мојсеј? Е ок, еден од законите е “Не убивај“, нели? Е откако Бог му ги дал тие заповеди на Мојсеј, тој се симнал од Синајската гора, и пази сега, истиот тој Господ му вели на Мојсеј да ги убие сите во групата што го чекаше доле. Значи читам Излез 32:27-28
Тој им рече: „Господ, Бог на Израел, зборува вака: ‘Нека секој го припаше мечот до бедрото и нека тргне низ логорот од врата до врата, па некој нека го убие брата си, некој својот пријател, некој својот сосед.’” Левиевите синови го извршија Мојсеевиот налог, и во тој ден паднаа околу три илјади луѓе од народот.

Господ само што ги издал заповедите, самиот ги поништил.
А во оној пост погоре, еве пак ќе го постирам
Матеј 5:17-19
”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам. Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè. И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;

Значи вели дека дошол да ги исполни. Во втората реченица вели дека се додека постојат небото и земјата, ќе постојат и тие закони. А јас колку што гледам, небото и земјата уште постојат, нели?

-------------

Датум на внесување: 23.Април.2008 во 17:26
Хепи - За првото прашање - Бог го дава тој закон за луѓето да го почитуваат меѓу себе. Но, ако тој реши нешто, тоа е во негова власт. Тој е Семоќен и ние не можеме да ги оспоруваме неговите одлуки, зарем не?
За второто прашање - убаво ти беше објаснето. Законите постојат! 10-те закони сеуште постојат и важат и ќе важат! Но, новата заповед, заповедта за љубовта е пред се, и преку неа, правилата за освета и слично се надминати. Таа заповед е поголема од нив. Не знам што е толку тешко да се разбере...

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk