Критика за свештениците
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13312
Датум на принтање: 06.Мај.2025 во 07:31 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Критика за свештениците
Постирано од: im happy
Наслов: Критика за свештениците
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 14:16
Убаво е да се чуе дека некои свештеници се свесни зошто им бегаат верниците. Ај па може и ќе се сменат работите.
Време е за критика врз нас свештенството
Нам на свештенството, за жал, ни се многу поинтересни црковните треби и чинодејствија кои имаат парична тарифа, отколку оние кои немаат тарифа, како на пример, служењето Литургија, исповедта, причестувањето, проповедањето, духовното раководење
Пишува: Митрополит Пимен
Полека се приближуваме кон најголемиот христијански празник. Со тоа и кон последната седмица од Велигденскиот пост. Седмица во која верувам многу луѓе ќе се обидат да постат за да се причестат на крајот од постот односно на празникот на Воскресението Христово или народски кажано на Велигден. Ќе се обидат да постат и да не јадат мрсна храна, ама ќе заборават дека не треба да го јадат својот ближен. Ќе заборават дека постот е воздржување од лоши дела, лоши зборови, па и лоши помисли.
Некои ќе се обидат и да симнат некој килограм, односно да го искористат постот како диета. Тие пак ќе заборават дека се пости од вера, а не од естетски причини. Некои ќе се обидат да го искористат постот за да направат некое добро дело пред Бога, за потоа да направат договор со Него во стилот, еве јас ќе испостам една седмица без масло, ама за сметка на тоа, Ти мене ќе ми дадеш здравје, пари, слава, успех... Ќе заборават дека Бог не им е должен ним ама баш ништо. Бог не е желботека.
Некои ќе постат за да се докажат самите пред себе колку силен карактер имаат, а ќе заборават дека Бог не не учи да бидеме егоисти. Некои ќе постат за да добијат смирение и да ги избегнат искушенијата. Овие пак ќе заборават дека деновите на постот се благодатни денови и дека тука важи правилото колку поголема благодат толку поголеми искушенија. Една група ќе постат за други, односно за децата, за старите, за болните, но ќе заборават дека православната вера е личносна вера и дека секој може да има вера, и дека, дури и цел свет да се моли за некого, Бог нема да интервенира додека тој самиот не дозволи Божја интервенција. Сигурно ќе има и други мотиви поради кои ќе се пости. Нејсе.
Убаво ги искритикував луѓето кои постат, но на погрешна основа, и не кажав дека се виновни за тоа. А, ако тие не се виновни за тоа тогаш кој е? Секако тој што не ги научил како треба, тој што не ги посоветувал. И сега некој ќе треба да не искритикува нас свештенството за пропустот, бидејќи, сепак, ние сме тие кои имаме обврска да го сториме тоа. Да не чекаме некој друг да го направи тоа додека сме кај темава, ќе ја почнам јас самокритички.
Нам на свештенството, за жал, ни се многу поинтересни црковните треби и чинодејствија кои имаат парична тарифа, отколку оние кои немаат тарифа, како на пример, служењето Литургија, исповедта, причестувањето, проповедањето, духовното раководење. И сега сосема е “нормално” приоритет да им даваме на оние работи кои ни се поинтересни. Од тука зпочнува проблемот. Забораваме на Христовите зборови „бесплатно добивте, бесплатно давајте“. Потоа во случај на напад, на полето дека слабо се трудиме да допреме до народот, имаме спремен одговор дека народот не доаѓа во црква, па од таа причина не може да се допре до него, а забораваме дека Христијанството е мисионерска вера, забораваме дека светиот апостол Павле пеш го обиколил тогаш познатиот свет и покрстил толку многу народ.
Не сакаме да се сетиме дека живееме во 21 век и дека денес има толку многу медиуми кои ни овозможуваат да пласираме се што сакаме да кажеме. Е, арно ама во последниве години медиумите ги користиме повеќе за да се оправдаме кога за нешто сме нападнати отколку за да кажеме нешто душеполезно и спасително. Па потоа не е ништо чудно што луѓе не не застануваат на улица за да не прашаат како може да постат или да се молат, туку се почесто не прашуваат што е со Вранишкоски, со Изгрев, со Австралија. А, како да не застанат и прашаат на улица кога не можат да препознаат свештеник. Па нели не му пишува на свештеникот на чело дека е свештеник, туку тој се препознава по неговата секојдневна свештеничка облека, по мантијата која треба да ја носи. А колкумина од нас надвор од храмот носиме мантија? Забораваме на канонот кој не обврзува надвор од својот дом да не се појавуваме без мантија. Ќе се согласиме сите верувам дека најчесто во црква одиме кога ќе не поканат на крштевка, венчавка и согласно тоа, не дај Боже за погреб. Тука имаме можност да го видиме и препознаеме свештеникот дека е свештеник, а тој пак има прилика тогаш да се обрати на народот и на момент да види дека има исклучок од правилото дека народот не доаѓа во црква.
Но веднаш наидуваме на друг проблем. Поради тоа што е закажан термин, а по него има и друг термин, па и поради тоа што мораме на време да бидеме во расторанот и овие црковни треби поминуваат колку за адет, онака набрзина и повторно ја пропуштаме можноста нешто повеќе да кажеме за верата, за подвигот, за смислата и целта на животот, и да објасниме дека крштевањето, венчавањето и погребението не се само адети, и дека не треба тоа да се направи само поради форма, туку дека тоа има и длабока суштина и дека откако ќе се крстиме стануваме членови на Црквата со одредени права, но и обврски, пред се, заради нас самите. Дека улогата на кумот не е прв да заигра на свадбата, туку да се грижи за правилниот духовен развој на оние кои ги крстил и венчал. Сето ова не ќе стигнеме или ќе го заборавиме да го нагласиме, но тарифата никако да ја заборавиме.
Тука е и проблемот на клирикализмот и институционализација на свештенството. Свештеникот не е веќе прв меѓу еднаквите, како што е определено според благодатта Божја и како што бил поставен во раната Црква, денес се гледа некако да се постави над народот. Сето тоа уште повеќе го оддалечува од народот. Забораваме на евангелските зборови на Христос, Синот Божји и Спасителот, дека кој сака да биде прв и најголем треба да им слугува на другите. И сега свештеникот не е препознат од верниот народ како еден од нив, а со тоа тешко дека ќе може да оствариме и личносен однос со нив. Ако пак не го оствариме тој личносен однос со мирјаните тие никогаш нема да се отворат кон нас и нашето слово нема да допре до нив. Штом не се отворат, нема да имаат ни доверба да се исповедаат и да се посоветуваат за правилата на духовниот живот. Кога е ваква ситуацијата каква што е, разбирливо е што луѓето почесто се советуваат со своите баби отколку со нас.
И уште една работа знам дека им смета на луѓето. Не сите стоиме со дело зад зборовите, не сите го живееме она што го проповедаме. А штом не го живееме, словото наше побргу ќе биде технологија на зборови отколку теологија на живот. Забораваме на зборовите на светиот Григориј Палама дека „на секое слово можеме да се спротиставиме со збор, но не можеме да се спротиставиме на словото потврдено со живот“. Успешноста ја мериме со тоа што сме изградиле црква, а не со тоа што сме успеале некоја постоечка да ја наполниме со верници. Не размислуваме дека зданието е храм, а Црква е народот собран во името Христово на Евхаристија, на Света Литургија околу својот пастир. Има секако уште многу нешта за кои сме дале повод да не критикуваат, но сосема е доволно за почеток за да се поправиме и преумиме за овие веќе наброените.
Ги наброивме пропустите и на едната и на другата страна, ни останува уште да почнеме да се поправаме на двете страни. Од тоа пак во најголема мера зависи нашата иднина како народ. Ако се поправиме сигурно и довербата и соработката ќе ни се продлабочат. Таква соработка и доверба сме имале низ вековите кога сме немале држава, ама сме имале Црква полна со Живот и затоа сме опстоиле. Споменав погоре дека искушенијата стојат правопропорционално со благодатта, бидејќи ако се нема благодат тешко се опстојува на искушенија, а пак нив ги имаме доволно слава Му на Бога, од проблемот со јужниот сосед до внатрешните проблеми и поделби. Сигурно сме Му мили на Бога па не дарува со нив.
Е таков е патот на Христијаните, преку Крст до Воскресение. Ни останува кратко време до Велигден, па затоа апелирам да се свртиме кон себе, да погледнеме длабоко во нашето срце и да се покаеме за секој наш грев и со љубов да ја посведочиме нашата вера и пред Христијаните и пред Муслиманите и пред Евреите. Тогаш ќе чуеме пофалби од нив за многу години празникот комшија, а ние со радост ќе одговориме амин, со се вас. Тогаш дури ќе можеме по Крстот да го очекуваме и нашето воскресение со Воскресението Христово.
------------- middle is best... i believe in science
|
Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 17:33
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 17:44
Митрополитот Пимен заедно со Методија Златановски се
едни од најдуховно освестените православни свештеници. Секогаш ми е
задоволство да ги слушам.
И ова кажување на отец Пимен е за секоја пофалба
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 19:09
Ko priznaje pola mu se prasta.
P.S. Se odnesuva na otecot Pimen
------------- I LOVE ISLAM
|
Постирано од: Bronhi
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 19:37
Одличен текст еве линк до изворот http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=4550
------------- Земете БРОНХИ полесно се дише
|
Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 19:42
Omer El Faruk напиша:
Ko priznaje pola mu se prasta.
P.S. Se odnesuva na otecot Pimen  |
Таа е стара сега има нова Ko priznaje pola mu se dodaje
------------- И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 01:18
Како би удрил една добра реплика на горниот текст, ама ај, нејсе, да не ви ја расипувам забавата
Сепак во горниов свештеник гледам искра на реформаторски дух, што е за пофалба... ИншАллах, можеби ќе биде еден од предвесниците на реформацијата во православието. Да се потсетиме дека и реформацијата во 16 век започна одвнатре, од самите свештеници т.е. калуѓери, бискупи.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 01:38
Dobar znak.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 01:56
Pa ludje i vreme e za dobri znaci ide Veligden...
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 04:29
EvAngelos напиша:
Сепак во горниов свештеник гледам искра на реформаторски дух, што е за пофалба... ИншАллах, можеби ќе биде еден од предвесниците на реформацијата во православието. Да се потсетиме дека и реформацијата во 16 век започна одвнатре, од самите свештеници т.е. калуѓери, бискупи. |
Апсолутно се согласувам со ова. Крајно време е православната црква да се врати кон своите корени и прво свештениците да станат верници, а потоа сите други.
Познавајки ги Пимен, Методиј и г.г.Стефан, мислам дека барем ќе почнат со таква реформа. Не знам до каде ќе стигнат, но... времето е пред нас...
|
Постирано од: Kristin969
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 08:16
Dragi moi, site treba da se reformirame i da se promenime, ne samo svestenstvoto. Koga ke pocneme poveke da gledame sto nosime vo sebe, a ne kakvi se drugite okolu nas, ke razbereme zosto ni se slucuva se sto ni se slucuva. Verata vo Boga i zivoto ucenje na Isus Hristos treba da se posee i da fati dlabok koren vo nasata Dusa, zasto taa e vrskata , konekcijata so Kreatorot.....
Se soglasuvam so postot na otec Pimen, neka sekogas go sledi Bozjiot blagoslov, a site nie da pridoneseme i da si pomogneme edni na drugi za da ziveeme vo podobar svet. I samo togas ke razbereme deka nie sme tuka na Zemjata samo zaradi edno: da im sluzime na drugite lugje! A preku toa mu sluzime i na Boga! A ne toj nam!
Imajte prekrasen den! 
------------- Ljubov i Svetlina!
|
Постирано од: hristina72
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 11:25
Smeat li monasite da pijat viski....
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 22:15
hristina72 напиша:
Smeat li monasite da pijat viski....  |
Pa ne se smeat koga pijat. A od kade znaeme dali ne pijat?
|
Постирано од: fileo
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 22:23
Kristin969 напиша:
Dragi moi, site treba da se reformirame i da se promenime, ne samo svestenstvoto. Koga ke pocneme poveke da gledame sto nosime vo sebe, a ne kakvi se drugite okolu nas, ke razbereme zosto ni se slucuva se sto ni se slucuva. Verata vo Boga i zivoto ucenje na Isus Hristos treba da se posee i da fati dlabok koren vo nasata Dusa, zasto taa e vrskata , konekcijata so Kreatorot.....
Se soglasuvam so postot na otec Pimen, neka sekogas go sledi Bozjiot blagoslov, a site nie da pridoneseme i da si pomogneme edni na drugi za da ziveeme vo podobar svet. I samo togas ke razbereme deka nie sme tuka na Zemjata samo zaradi edno: da im sluzime na drugite lugje! A preku toa mu sluzime i na Boga! A ne toj nam!
Imajte prekrasen den!  |
|
Постирано од: fileo
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 22:26
Kristin969 напиша:
Imajte prekrasen den!  |
tokmu taka, dobro kazano.
sekogas promenata pocnuva od sebesi pa nanadvor.
koga ke ja dopres povrsinata na vodata taa pravi bran na krug koj se siri.
ova bese od pokahontas crtanot.
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 01:48
Chist Budizam.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 20:44
Messenger напиша:
Chist Budizam. |
ПОПОЛ ВОХ,на Киче индијанците.
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:30
Znachi vistinata e univerzalna i Kreaotort im ja otkril na site narodi preku nivnite profeti.
|
Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:37
Messenger напиша:
Znachi vistinata e univerzalna i Kreaotort im ja otkril na site narodi preku nivnite profeti.  |
Ti ostaviv nekoi linkovi.
Ako gi razgledas ke svatis deka i budizmot e Bozja religija no izmeneta i iskrivena,kako sto e i Hristijanstvoto i Judizmot.
Ona vo sto veruvaat Budistite (sem reinkarnacijata) seto e na sovrsen nacin opisano vo Islamot.
Spomnati se sedumte svetovi,kako sto i denes mnogu potvrduvaat. Spomnati se sedumte nivoa na svesnost.
Vo Qur'anot Allah rekol deka nema narod a da ne im pratil Negov pratenik... taka i tie imale Bozji pratenik (profet) koj im gi pokazal tie patista,no pokasno se iskrivile.
Isto kazavme deka site Bozji pratenici a.s bile razliciti i imale razliciti zadaci.
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:42
svemirski_duh напиша:
Messenger напиша:
Znachi vistinata e univerzalna i Kreaotort im ja otkril na site narodi preku nivnite profeti.  |
Ako gi razgledas ke svatis deka i budizmot e Bozja religija no izmeneta i iskrivena,kako sto e i Hristijanstvoto i Judizmot.
Ona vo sto veruvaat Budistite (sem reinkarnacijata) seto e na sovrsen nacin opisano vo Islamot.
Spomnati se sedumte svetovi,kako sto i denes mnogu potvrduvaat. Spomnati se sedumte nivoa na svesnost.
Vo Qur'anot Allah rekol deka nema narod a da ne im pratil Negov pratenik... taka i tie imale Bozji pratenik (profet) koj im gi pokazal tie patista,no pokasno se iskrivile.
Isto kazavme deka site Bozji pratenici a.s bile razliciti i imale razliciti zadaci.
|
Ako nekoja religija e izmeneta i iskrivena togas toa e islamot pa neli gledas deka polovina biblija e prepisana vo k*ranot more marsovec
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:46
Templarius напиша:
svemirski_duh напиша:
Messenger напиша:
|
Ako nekoja religija e izmeneta i iskrivena togas toa e islamot pa neli gledas deka polovina biblija e prepisana vo k*ranot more marsovec |
Mnogu raboti ima vo Qur'anot za koi od Ljubomora samo mozete da gi iskrivuvate.
Da ne bese Qur'anot i den denes nemase da mozeme komotno po Zemjata da odime,plasejki se da ne padneme od nejzinite kraevi,Templaru(s).
Da ne bese Islamot i denes ke se tusirase 2 pati godisno (i prasanje).I toa so kamen ke se triese.
Nemoj da mi ja otvaras ustava.
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:52
Инаку кога сме кај свештениците, иако темата беше поставена за православните свештеници, убаво би било како отец Пимен да размислуваат и свештеници на другите христијански деноминации. Секоја чест за отец Пимен што имал доблест да го каже ова, тоа покажува дека е вистински христијанин кој тежнее кон усовршување (никој не може да биде совршен освен Бог, но секој треба да тежнее кон совршенство. )
Слушам, рози не цветале ни кај Методистите, Евангелистите и други....Несогласувања има и во ИВЗ...Би било убаво да воскресне реформаторскиот дух и кај нив ...
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:17
svemirski_duh напиша:
Templarius напиша:
svemirski_duh напиша:
Messenger напиша:
|
Ako nekoja religija e izmeneta i iskrivena togas toa e islamot pa neli gledas deka polovina biblija e prepisana vo k*ranot more marsovec |
Mnogu raboti ima vo Qur'anot za koi od Ljubomora samo mozete da gi iskrivuvate.
Da ne bese Qur'anot i den denes nemase da mozeme komotno po Zemjata da odime,plasejki se da ne padneme od nejzinite kraevi,Templaru(s).
Da ne bese Islamot i denes ke se tusirase 2 pati godisno (i prasanje).I toa so kamen ke se triese.
Nemoj da mi ja otvaras ustava.
|
Marsovec da ne bese hristijanstvoto ce go nemase islamot ce nemavte od kogo da prepisuvate...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:34
Темплариус и Свемирски - не ја уништувајте темата!!!
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:36
zidarski напиша:
Темплариус и Свемирски - не ја уништувајте темата!!! |
Зошто се обраќаш во двоина?
Колку што јас гледам овде само еден ја уништува темата.
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:37
Омер - и тебе би те замолил да се воздржиш од непотребни коментари - вратете се на темата! Ако некој излезе од тема, модераторите треба да реагираат, а не членовите да враќаат со иста мерка!
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:44
zidarski напиша:
Омер - и тебе би те замолил да се воздржиш од непотребни коментари - вратете се на темата! Ако некој излезе од тема, модераторите треба да реагираат, а не членовите да враќаат со иста мерка! |
Во право си!
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 00:52
maria_magdalena напиша:
Инаку кога сме кај свештениците, иако темата беше поставена за православните свештеници, убаво би било како отец Пимен да размислуваат и свештеници на другите христијански деноминации. Секоја чест за отец Пимен што имал доблест да го каже ова, тоа покажува дека е вистински христијанин кој тежнее кон усовршување (никој не може да биде совршен освен Бог, но секој треба да тежнее кон совршенство. )Слушам, рози не цветале ни кај Методистите, Евангелистите и други....Несогласувања има и во ИВЗ...Би било убаво да воскресне реформаторскиот дух и кај нив ...
|
Кај методистите , евангелците и останатите протестанти, реформацијата му успеа.Редно е сега и кај Православците да си направат,од адети и традиции, од бајки и прикаски, Библијата заборавија и да ја читаат.
Навистина им треба, само од кого да отпочне? Ќе го линчуваат ако некој почне.Толку многу им омилеа адетите и традициите, што изворното го заборавија.
Со почит, Госпел.
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:07
Со почит и кон тебе Госпел, ама во редовите на протестантските деноминации не мирисаат рози. Само немаат доблест да си кажат јавно. Познато ни е на повеќето како работат машините за перење пари во некои цркви
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 01:17
Така ли е Госпел? Така е, знам.
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 02:45
Самокритичноста е доблест и ретко кој ја има... светот ќе беше далеку подобро место ако секој почне да си ги признава грешките и уште подобро ако секој почнеше да ги исправа...
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 14:54
maria_magdalena напиша:
Со почит и кон тебе Госпел, ама во редовите на протестантските деноминации не мирисаат рози. Само немаат доблест да си кажат јавно. Познато ни е на повеќето како работат машините за перење пари во некои цркви
|
Da tocno e toa, deka i toa go ima nekade na zapad.Barem kaj nas crkvite se finansiski slabi (suvi). Morame da bideme samokriticni.
No, moras da priznaes deka Pravoslavieto odamna gi ostavi masinite, i prerasna vo FABRIKA za perenje pari.
Ajde da vidam dali i ti ke bides samokriticna?
Inaku mene ne me interesira licno nitu pravoslavieto nitu protestantizmot. Pa neli go sledime Hristos?
Pa neli po nego treba da se narekuvame Hristijani?
Vo ocite na Boga ima Hristijani i Hristijanstvo.
Podgrupi na Boga ne mu trebaat. Toa go ima samo vo politikata.
So pocit, Gospel.
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 16:30
Од се што кажа се согласувам со тебе само по однос на ова “Vo ocite na Boga ima Hristijani i Hristijanstvo.
Podgrupi na Boga ne mu trebaat. Toa go ima samo vo politikata.“
Вината не треба да се бара само во Запад. Како тоа “Da tocno e toa, deka i toa go ima nekade na zapad.Barem kaj nas crkvite
se finansiski slabi (suvi). Morame da bideme samokriticni. Само
на запад го имало? Па каде ги перат западните цркви своите пари ако не
во своите клетки-цркви во вакви државички? Биди малку самокритичен.
Како што е отец Пимен.
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 20:35
TOA SO SIGURNOST NE. ENTERIEROT NA CRKVITE POKAZUVA DALI VO MAKEDONIJA I VAKVI SLICNI DRZAVI SE PERAT PARI.
POGLEDNIGI PRAVOSLAVNITE CRKVI, NO POGLEDNIGI I PROTESTANTSKITE CRKVI.
RAZLIKATA KAZUVA SE: KOJA CRKVA E FABRIKA ZA PARI, A KOJA E NA RABOT NA EGZISTENCIJA.
NA KRAJ KRAISTA, GOSPOD E TOJ KOJ STO KE SUDI I KE GO KAZE POSLEDNIOT ZBOR: KOJA VERSKA DENOMINACIJA KAKO SI JA BRKALA RABOTATA. DALI JA ZAVRSILA RABOTAAT ZA KOJA STO BILA POVIKANA KAKO STO TREBA ILI NE.
TE POZDRAVUVAM
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 21:41
Госпел - пак ќе речам, самокритичноста е доблест... А колку до финансиското работење - тоа е веќе друг домен и има кој да се занимава со тоа, но очигледни проблеми има и на двете страни...
Како што сам велиш - Бог ќе пресуди...
|
Постирано од: only_me
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 22:19
gospel напиша:
TOA SO SIGURNOST NE. ENTERIEROT NA CRKVITE POKAZUVA DALI VO MAKEDONIJA I VAKVI SLICNI DRZAVI SE PERAT PARI.
RAZLIKATA KAZUVA SE: KOJA CRKVA E FABRIKA ZA PARI, A KOJA E NA RABOT NA EGZISTENCIJA.
NA KRAJ KRAISTA, GOSPOD E TOJ KOJ STO KE SUDI I KE GO KAZE POSLEDNIOT ZBOR: KOJA VERSKA DENOMINACIJA KAKO SI JA BRKALA RABOTATA. DALI JA ZAVRSILA RABOTAAT ZA KOJA STO BILA POVIKANA KAKO STO TREBA ILI NE.
TE POZDRAVUVAM |
De podobjasni so vrska so ova! Kaj ciljas?
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 09:19
gospel напиша:
TE POZDRAVUVAM |
Gospel, не суди по амбалажата.
Во голем дел од тие навидум скромни цркви се перат тешки
пари. Не биди толку сигурен дека се на работ на егзистенцијата, секоја
чест на исклучоците.
А за второто се согласувам со тебе: Секако дека господ бог ќе го има
последниот збор и ќе пресуди дали пастирите добро се грижеле за своите
стада и дали одговорно се однесувале кон она што им било доверено
Поздрав и од мене
|
|