Испечати | Затвори го прозорот

Ќар или Зијан од наметнатите „преговори„ за името?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13264
Датум на принтање: 04.Декември.2024 во 15:48
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Ќар или Зијан од наметнатите „преговори„ за името?
Постирано од: novace
Наслов: Ќар или Зијан од наметнатите „преговори„ за името?
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 16:19

Прочитајте го ова:
Граѓаните се противат на промена на името, а се за преговори
вторник, 15 април 2008

Мнозинството (60%) од граѓаните на Република Македонија не се согласуваат државата да го промени своето уставно име со цел да стане дел од НАТО Алијансата, додека 36% од граѓаните сметаат дека тоа треба да се стори

Ова се дел од резултатите на анкетата која Центарот за Истражување и Креирање Политики од Скопје ја спроведе од 12-13 април 2008 година на примерок од 1100 испитаници со запазени критериуми за етничка, полова и регионална припадност.

Како што соопштуваат од Центарот, расположението меѓу граѓаните за ова прашање е доста променето во однос на мислењето што тие го имале за време на спроведувањето на анкетата на Центарот за истражување на 8 и 9 март 2008 кога 83% од испитаниците беа против промената на името.

- Битно е да се напомене дека мислењето драстично го промениле испитаниците етнички Албанци. Додека 52% од Албанците пред еден месец се согласувале Македонија да го промени уставното име ако тоа е услов за влез во НАТО, нивниот процент сега е зголемен на 94%. Всушност две третини од сите испитаници кои се за промена на името за влез во НАТО се етнички Албанци. Процентот на етнички Македонци кои се против промена на уставното име исто така се намалил од 95% во претходниот месец (или пред самитит во Бук*решт) на 80% во моментов – пишува во соопштението.

Според резултатите од анкетата, мнозинството на граѓани (78%) од сите етнички заедници се за продолжување на преговорите со Грција додека 19% се за прекин на преговорите (3% не дале одговор).

- Интересно е дека речиси половината, или 49% од етничките Mакедонци се против прекин на преговорите, 23% се за прекин, а 28% не дале одговор на прашањето. За разлика од нив, убедливо мнозинство од етничките Aлбанци (91%) се против прекин на преговорите – соопштуваат од Центарот.

Во соопштението понатаму пишува дека овие ставови на граѓаните не се кохерентни при констелацијата на односите каде Грција инсистира на преговори и промена на името на Република Македонија која ќе биде заеднички прифатена. Многу е неверојатно дека Македонија преку преговори ќе го задржи сопственото име. Македонските лидери треба јавно да ги запознаат граѓаните дека продолжување на преговорите најверојатно ќе значи и менување на името на државата односно „компромис“.

изненадувањелутина

-------------
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти

Коментари:
Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 16:21
toa trebese pred 14 godini a ne sega

-------------
http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 16:40
Originally posted by LouWeed LouWeed напиша:

toa trebese pred 14 godini a ne sega

Само БУДАЛА го учи народот на вакви „комромиси„..независно дали сега или пред 14 години..
НЕМА (никаде досега виден) ВАКОВ „КОМПРОМИС„.
голема%20насмевка

-------------

Постирано од: AlbanianGirl
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 17:19
stajte me mene ministerka za nadvoreshni raboti,,,i gledajte samo kolku brzo ke vi ja reshavam sporot so imeto,,,i ne samo toa,,,tuku i odnosite so sosedite ,,,bi ni bile sjajni,,, ...

i ich bi nemalo potreba da mi se zablagodarite ....samo,,,eden glas za mene,,,ako sakate,,,se razbira....

-------------
You think I am a devil. But only because I have lived in hell. I want to get out.

Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 17:29
Originally posted by AlbanianGirl AlbanianGirl напиша:

stajte me mene ministerka za nadvoreshni raboti,,,i gledajte samo kolku brzo ke vi ja reshavam sporot so imeto,,,i ne samo toa,,,tuku i odnosite so sosedite ,,,bi ni bile sjajni,,, ...

i ich bi nemalo potreba da mi se zablagodarite ....samo,,,eden glas za mene,,,ako sakate,,,se razbira....

A kakoo ke se vikame gospogice ministerke?

Ako smeam da prasam.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 17:34
Kultuzin,,a kakvo e ova prashanje????

-------------
You think I am a devil. But only because I have lived in hell. I want to get out.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 17:36

Pa te prasuvam kako ke se vikame posle resavanjeto na sporot so imeto ili kako ke ni se vika drzavata?

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:04

Воопшто и не се сомневам...освен едно..
Ние ...си немаме проблем (спор)  со нашето име!!!
пс
Не ли ти јавија ...дека веќе си ставена за министерка?.
голема%20насмевка

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=C1CDE88CEE3D8C4EB99EB3135FD21EB9 - http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=C1CDE88CEE3D8C4EB99EB3135FD21EB9  

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:18
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Pa te prasuvam kako ke se vikame posle resavanjeto na sporot so imeto ili kako ke ni se vika drzavata?

pa se razbira deka R.Makedonija...jas ne sum predavnichka...

p.s: Novace,,shtotuku mi javija,,,i odsega oficijalno jas sum novata ministerka....

-------------

Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:19

Jas mislam deka treba da se smeni imeto Gorna ili Nova Makedonija da se imenuvame. Ne sme tolku jaki za da mozime da zacuvame ustavnoto ime da bevme jaki ke se bunevme do kraj ama slabi sme, e ako si slab treba da cutis...

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:20

pa se razbira deka R.Makedonija...jas ne sum predavnichka...

p.s: Novace,,shtotuku mi javija,,,i odsega oficijalno jas sum novata ministerka....

Ajde cestito neka ti e ministerke.

Trba da castis.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:24
Originally posted by xxll xxll напиша:

Jas mislam deka treba da se smeni imeto Gorna ili Nova Makedonija da se imenuvame. Ne sme tolku jaki za da mozime da zacuvame ustavnoto ime da bevme jaki ke se bunevme do kraj ama slabi sme, e ako si slab treba da cutis...

Govori vo svoe ime, nemas pravo da vikas slabi sme, jas ne se cuvstvuvam taka.

Постирано од: Aminta2
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:25
Се сложувам. Никој со сила не може да ни наметне име, зошто суверенитет и идентитет се основите на меѓународниот поредок. Ова што Грција го прави ствара многу опасен преседан. Затоа не тинтараат 17 години за ние самите да се сложиме, инаку да беше така како што копукот xxl над тебе сугерира, со сила ќе ни го сменеадо сега.

Би имало СПОР само доколку нашиот јужен сосед се вика Македонија или има збор Македонија во своето (покомплексно) име.

Бидејќи таа држава не се вика Македонија туку Грција, спор за името - НЕМА!

НО ИМА РАСИСТИЧКА АГРЕСИЈА СПРЕМА ЦЕЛ ЕДЕН НАРОД И НАЦИЈА СО ЦЕЛ ИСТИОТ ДА СЕ ИЗБРИШЕ, ДА НЕ ПОСТОИ.

Сходно, ние преговараме КАКО да не избришат како народ, дали со додавките Горна, Северна или со нешто друго.

Ние треба да РАЗГОВАРАМЕ, но не да ПРЕГОВАРАМЕ. СДСМ наеднаш од разговори не унапреди во преговори!

Секој еден предлог за ново име последниве 15 години е дел од ПАКЕТ побарувања, а кој пакет цело време е ист.
Пакетот има анекси и подточки, и во нив СЕКОГАШ се специфицира дека без разлика на тоа кое е новото име, ние се одрекуваме од својот македонски етнос, нација, итн.; потоа ни се забранува да користиме зборот Македонец или македонски за било каква употреба; се бара да го измениме учебниците и сите книги, песни, црквата итн.; сите држави што не признале, ќе треба да не признаат под новото име (зошто повеќе нема да сме Македонци); итн. итн.

Ова колку да нема забуни за што преговараме, и тоа во ситуација кога имаме свое име и кое само нам ни пришаѓа, а меѓународното право е на наша страна.

Постирано од: miroslav_ggg8
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:32
ludje ... kakva e ovaa besmislena diskusija ... pa koj normalen smee i ima hrabrost i da pomisli da go menuva imeto ????? ...... opcii nema .... nitu alternativi .... samo edno edinstveno resenie ..... REPUBLIKA  MAKEDONIJA .......

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:37
a dokolku barame geografska odrednica , mnogu e ednostavno ..... neka bide CENTRALNA ... ima del i na sever , malku pogolem na istok i jug i eden na zapad .... e pa sega toa e ... kako CENTRALNA i nekako bi mozelo da se prifati ....... ili ne ? .... kakvo e vaseto mislenje ? ....

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:39
kompromis e slozenka od KOM PRO MIS
kom znaci KOMANDA
pro - SREKJAVAM CESTO I KJE MU DOJDE kao

A MIS- E DEKA NESO KJE NI FALIT

PA TOA E pod komanda kao kje ni fali neso od imeto

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:41
ispravno i korektno .... NEMA PROMENA NA IMETO ..... pod nikakvi komandi i predlozi .... IME IMAME  a koj saka da se prekrstuva , slobodno neka odi vo crkva ....

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:42
Originally posted by anakin anakin напиша:

kompromis e slozenka od KOM PRO MISkom znaci KOMANDA pro - SREKJAVAM CESTO I KJE MU DOJDE<font size="7"> kaoA MIS- E DEKA NESO KJE MI FALITPA TOA E <font size="7">pod komanda kao kje ni fali neso od imeto

Neznam sto tolku se furas na golem fond na bukvi.

Imas kompleks ili mislis deka sme slepi?

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:43
ispravno ... ima KRATKOVIDI ludje TUKA

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:43
od site boi i vo sekakvi formi .... samo napred g-dine ANAKIN .....

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:46
mil moj k*rtuzin
toa e radi filingot i estetska prirodaголема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:47

mil moj k*rtuzimtoa e radi filingot i estetska prirodaголема%20насмевка

Poleka kako mi go pisuvas imeto, da ne se vregame.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:48
e dobro de ... edna bukva e ne e celo ime ......

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:49
cek
lele
ama treba sepak da gi stavam naocarive
dabe turi zvezdicka

sorry kultuzin

a so znacit toa voopsto????изненадување

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:50
sega mi tekna -- DA VO PRAVO SI , IMAM KOMPLEXI

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:51

cekleleama treba sepak da gi stavam naocarivedabe turi zvezdickasorry kultuzina so znacit toa voopsto????изненадување

Mnogu dolgo e za ovde da ti objasnuvam.
Toa nekogas so pivce i vo zivo.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:53
OK AKO CASTIS
RAKA PRIJATELE
KJE PIEME

SE NADEVAM DEKA NE TRAE KOLKU VOJNA I MIRголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 18:57

OK AKO CASTIS RAKA PRIJATELEKJE PIEMESE NADEVAM DEKA NE TRAE KOLKU VOJNA I MIRголема%20насмевка

Toa ne trae ama jas koga sednuvam da pijam bate e toa trae , ne kako vojna i mir tuku kako KUM i toa trite dela zaedno i prviot od gospodar na Prstenite

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:01
JU
A ZASTO MORA DA SE PIJE TOLKU DOLGO??????
NO NEMA VEZE
KJE SI ZEMEME GITARI I PEVALJKA BLGARSKA
PA AKO E KJEF NEKA E EKJI KJEF

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:04

JUA ZASTO MORA DA SE PIJE TOLKU DOLGO??????NO NEMA VEZEKJE SI ZEMEME GITARI I PEVALJKA BLGARSKAPA AKO E KJEF NEKA E EKJI KJEF

Ili pies ili ne treto nema.
A nemoj samo bugarski pevaljki, ne pagam tolku nisko pa ni posle litar rakija, srpski turbo folk mi e dolna granica.
do koja ne sum dosol mnogu vreme.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:06
abe nemoras da gi slusas
samo gledaj u cici
da ne se vregjame sega- so se napraveni , napraveni sa

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:10

abe nemoras da gi slusassamo gledaj u cicida ne se vregjame sega- so se napraveni , napraveni sa

Zasto mora da se macime da gi sluseme koga moze posle nastap.

Tuku epten zabegavme od temava nema smisla.
Ke ni oprosti moira se nadevam deneska slavime priznavanje na ustavnoto ime na MAKEDONIJA od strana na IRSKA.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:10

JU
A ZASTO MORA DA SE PIJE TOLKU DOLGO??????
NO NEMA VEZE
KJE SI ZEMEME GITARI I PEVALJKA BLGARSKA
PA AKO E KJEF NEKA E EKJI KJEF

pevaljka odi na moja smetka ... i to glanc nova ... blgarska ....

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:13

abe nemoras da gi slusassamo gledaj u cicida ne se vregjame sega- so se napraveni , napraveni sa

Ke ni oprosti moira se nadevam deneska slavime priznavanje na ustavnoto ime na MAKEDONIJA od strana na IRSKA.

ti mora da se salis?????
a miki nosi cicepevacica

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:14
garant ....

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:14
Originally posted by miroslav_ggg8 miroslav_ggg8 напиша:

JUA ZASTO MORA DA SE PIJE TOLKU DOLGO??????NO NEMA VEZEKJE SI ZEMEME GITARI I PEVALJKA BLGARSKAPA AKO E KJEF NEKA E EKJI KJEF

pevaljka odi na moja smetka ... i to glanc nova ... blgarska ....

Pa nema mnogu da se potrosis.

Tuku druze ti vikas da ne go menuvame imeto a ti tvoeto go smeni sto pati , barem ovde na forumov sto e rabotava.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:16
pa KOMPROMIS druze

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:16

Ke ni oprosti moira se nadevam deneska slavime priznavanje na ustavnoto ime na MAKEDONIJA<font size="7"> od strana na IRSKA.
ti mora da se salis?????a miki nosi cicepevacica

Ne se salam, ne ne priznala ama na tamu odi sto ne treba da ne spreci da se pocastime barem po edna desetka so kromid i nekoe pivce.

Република Ирска подготвува терен за признавање на уставното име на Република Македонија, наведува денеска грчкиот весник „Елефтерос типос“.

Ова го аргументира со билатерален договор што Ирска го потпиша со Македонија под нејзиното уставно име.

Договорот за одбегнување на двојното оданочување беше потпишан во понеделникот, за време на посетата на шефот на македонската дипломатија Антонио Милошоски на Даблин, и покрај претходните реакции на грчката дипломатија кога ирската Влада ја замени референцата со „Република Македонија“ во кореспонденцијата со официјално Скопје.

Република Ирска е втората држава меѓу 15 стари членки на Европската унија, по Велика Британија, која најавува подготвеност да ја признае Македонија со уставното име, пишува „Елефтерос типос“.

Весникот посочува дека се уште нема официјална реакција од грчкото Министерство за надворешни работи, додавајќи дека зад кулисите се преземаат чекори признавањето да биде „замрзнато“.

Македонското Министерство за надворешни работи соопшти дека шефот на дипломатијата Милошоски и министерот на Ирска за европски прашања, Дик Роуч, во понеделникот го склучија македонско-ирскиот Договор за одбегнување на двојното оданочување.

„Ова е прв билатерален договор меѓу двете земји склучен под уставното име на Република Македонија, што претставува официјализирање на ставот дека Република Ирска ја признава Република Македонија под уставното име“, соопшти македонското МНР.

Osven toa i Albaniangirl treba da casti, stana ministerka za nadvoresni raboti ovde na forumov.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:18

pa KOMPROMIS druze

Izgleda pravi kompromis so moira,
ova mu vika ako sakas da ne ti stavam veto na forumov smeni si imeto.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:19
od sega pijam samo IRSKO PIVO I KAFE

ono rumunskoto pivo go bataluvam
vise ne mi ide toj rum so go turam vnatre i skap0 e

-------------

Постирано од: nedopirliviot
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:24
Се што е наметнато е штетно или делува негативно. Односно се постигнува негативен ефект. (Наметнатото си останува за секогаш наметнато).

-------------
,,воспитувани сме така за секогаш да сметаме дека се срамни успесите постигнати со лага...стрпливо ќе докажуваме дека чесноста е најдобра политика и дека само тогаш вистината мора да победи,,

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:24
ircite znaat sto e maka .... i poradi toa postapile umno .... istoto treba da go storime i nie odvnatre .... da ne im dozvolime na onie koi se podgotveni zaradi soping turi vo SOLUN da dozvolat da se smeni imeto ......

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:25
koj saka da se prekrstuva , se znae ... pravec vo crkva ..... tamu se prekrstuva i krsti .... a MAKEDONIJA e MAKEDONIJA .....

Постирано од: Aminta2
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:49

ludje ... kakva e ovaa besmislena diskusija ... pa koj normalen smee i ima hrabrost i da pomisli da go menuva imeto ????? ...... opcii nema .... nitu alternativi .... samo edno edinstveno resenie ..... REPUBLIKA  MAKEDONIJA .......

Апсолутно е бесмислена дискусијата. Името е Република Македонија и такво треба да остане.

Но ... не знам дали прочита што напишав во претходниот пост, го постирам повторно подоле. Во Македонија има пета колона која 15 години тргува се нашата нација. Таа петта колона се нарекува СДСМ. Сходно, одговорот на твоето прашање кој е тој што ќе седрзне да го смени името е: водачите на СДСМ.

Впрочем тоа им беше играта пред самитот во Бук*решт, лицето Б.Ц. јавно даде синал дека е спремен да ПРЕГОВАРА за името, и одтогаш почна целиот притисок.

Но некој ги изигра...

Цитирај Се сложувам. Никој со сила не може да ни наметне име, зошто суверенитет и идентитет се основите на меѓународниот поредок. Ова што Грција го прави ствара многу опасен преседан. Затоа не тинтараат 17 години за ние самите да се сложиме, инаку да беше така како што копукот xxl над тебе сугерира, со сила ќе ни го сменеадо сега.

Би имало СПОР само доколку нашиот јужен сосед се вика Македонија или има збор Македонија во своето (покомплексно) име.

Бидејќи таа држава не се вика Македонија туку Грција, спор за името - НЕМА!

НО ИМА РАСИСТИЧКА АГРЕСИЈА СПРЕМА ЦЕЛ ЕДЕН НАРОД И НАЦИЈА СО ЦЕЛ ИСТИОТ ДА СЕ ИЗБРИШЕ, ДА НЕ ПОСТОИ.

Сходно, ние преговараме КАКО да не избришат како народ, дали со додавките Горна, Северна или со нешто друго.

Ние треба да РАЗГОВАРАМЕ, но не да ПРЕГОВАРАМЕ. СДСМ наеднаш од разговори не унапреди во преговори!

Секој еден предлог за ново име последниве 15 години е дел од ПАКЕТ побарувања, а кој пакет цело време е ист.
Пакетот има анекси и подточки, и во нив СЕКОГАШ се специфицира дека без разлика на тоа кое е новото име, ние се одрекуваме од својот македонски етнос, нација, итн.; потоа ни се забранува да користиме зборот Македонец или македонски за било каква употреба; се бара да го измениме учебниците и сите книги, песни, црквата итн.; сите држави што не признале, ќе треба да не признаат под новото име (зошто повеќе нема да сме Македонци); итн. итн.

Ова колку да нема забуни за што преговараме, и тоа во ситуација кога имаме свое име и кое само нам ни пришаѓа, а меѓународното право е на наша страна.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 19:53
procitav i najdov za shodno da go napisam toa sto vece go napisav .... a toa deka vo Makedonija ima  5 - ta kolona , vistina e no samo do nekade ... zosto ? ... pa poradi toa sto ne e samo SDSM toj sto go izjaduva Makedonskoto tkivo i odvnatre no i odnadvor .... gi ima povece ... a koi se toa , prosudete i zaklucete sami .....

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:22

ircite znaat sto e maka .... i poradi toa postapile umno .... istoto treba da go storime i nie odvnatre .... da ne im dozvolime na onie koi se podgotveni zaradi soping turi vo SOLUN da dozvolat da se smeni imeto ......

За „таквите„ ИЗЛЕЗНИ ТАКСИ од Македонија од најмалку 500 Евра по лице..на секое излегување..
Освен за тие кои оправдано тамо идат..
Под оправдано ....има многу причини..малку од нив се:
 школување, лечење,бизнис,погреби,  посета на болни роднини..и.т.н.
пс
Ако тие идат пак и упорно..таксата да се удвостручи...најмалку...посебно во летниот период

голема%20насмевка

-------------

Постирано од: Red`Black
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:23
sekoas idat na qav ovie komunjari

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:28
Originally posted by Red`Black Red`Black напиша:

sekoas idat na qav ovie komunjari

Прогресивното зголемување на ИЗЛЕЗНАТА ТАКСА опаметува..дури и поголем инаетчија од комуњар..
Проверено..
пс
Гледај сега како казните  ќе почнат да фрчат по децениските загадувачи на Скопје и другите градови..доведени од од планина во град директно..со рурален ген..вграден во крвта..дури и после децении престој во градовите..???
голема%20насмевка 

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:35

od sega pijam samo IRSKO PIVO I KAFE

ono rumunskoto pivo go bataluvam
vise ne mi ide toj rum so go turam vnatre i skap0 e

ГИНИС????
Ех убаво е ..ама 2 фунти кригла???
голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 09:37
Originally posted by novace novace напиша:

od sega pijam samo IRSKO PIVO I KAFEono rumunskoto pivo go bataluvamvise ne mi ide toj rum so go turam vnatre i skap0 e

ГИНИС????

Ех убаво е ..ама 2 фунти кригла???

голема%20насмевка

Ke go dadat Ircite poevtino za nas , potpisavme dogovor za ednostrano odanocuvanje.
A sigurno imat i pivo vo 2litarski sisinja.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk