Испечати | Затвори го прозорот

ВЕХАБИИ - СЕЛЕФИТИ, кои се тие?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13102
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 15:58
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ВЕХАБИИ - СЕЛЕФИТИ, кои се тие?
Постирано од: aladin
Наслов: ВЕХАБИИ - СЕЛЕФИТИ, кои се тие?
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 16:22
dajte da porazgovarame malku na ovaa tema bidejki mnogu se zastapeni vo posledno vreme, kaj site nas ,   veruvam deka muslimanite nema da ja svatat ovaa tema kako provokacija...........zosto stvarno lugjeto se vo neznaenje koi se .......sto pravat tuka , sto pravat vo islaqmot , itn.........

Коментари:
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 16:25
ajde da vidime prvo sto velat nekoi muslimani za vahabitite........

NASTANAK I ŠIRENJE VEHABIZMA

[Ovaj tekst je najvećim dijelom prijevod iz Ejub Sabri pašine knjige Mirat-ul-haremejn. Ova knjiga je na turskom jeziku i ima 5 tomova. Nju je izdala istanbulska Izdavačka kuća “Matba’a-i Bahriye” 1301.-1306. godine po Hidžri.]

36 - U vrijeme kada je Osmanlisko carstvo bilo dominantno, na Arapskom poluotoku je svakom državom upravljalo službenik kojeg je izabrala država. Kasnije je svaka oblast, osim Hidžaza, pripala svakom ko ju je mogao oteti i vladati njom kao šejhovlukom.

Načela vehabizma, koja je Muhammed bin Abdulvehhab širio su za kratko vrijeme, 1150./1737. godine, zauzela političku formu. Ona su se raširila po cijeloj Arabiji. Muhammed Ali paša, guverner Egipta, je kasnije, na zapovijed halife iz Istanbula, oslobodio Arabiju od njih egipatskim vojnim snagama.

Abdul’aziz bin Muhammed bin Sa’ud, koji je vjerovao u vehabije, je 1205./1791. godine po prvi put najavio rat emiru Mekke, šerifu Galib-efendiji. Oni su dotad tajno širili vehabizam. Oni su poubijali i mučili mnoge muslimane, zarobljavali njihove žene i djecu, i silom prisvajili njihovu imovinu.

Muhammed bin Abdulvehhab je pripadao plemenu Beni Temim. On je rođen 1111./1699. godine u pustinji Nedžd, u selu Ujejne, kod jedne kasabice zvane Hurejmile. Umro je 1206./1792. godine. On je ranije išao u Basru, Bagdad, Iran, Indiju, i Damask, sa namjerom da trguje, gdje je bio, zahvaljujući njegovom agresivnom držanju, nazvan imenom “šejh od Nedžda”. On je u ovim mjestima vidio i naučio svašta i svezao svoje srce za ideju da postane šef. On se 1125./1713. godine sreo u Basri sa Hemferom (Hempher), jednim engleskim špijunom, koji je razumio da ovaj neiskusni mladić žudi da putem revolucije postane vođa. Hempher je sa njim uspostavio dugoročno prijateljstvo. On ga je inspirisao lažima i trikovima koje je naučio od engleskog Ministarstva za kolonije (Ministarstva komonvelta). Kada je on vidio da Muhammed uživa u ovim inspiracijama on mu je predložio da on osnuje novu vjeru. Na ovaj način su i špijun i Muhammed bin Abdulvehhab dobili ono što su tražili. On je mislio da bi bilo pogodno da on osnuje novi put (tarikat) i dođe do svog cilja. On je, u pripremama za ovaj svoj cilj, počeo pohađati u blagoslovljenom gradu Medini predavanja hanbeli uleme, a kasnije, izvjesno vrijeme i u Damasku. Kada se je vratio u Nedžd on je napisao za seljake male vjerske knjižice. On je (u njima) napisao ono što je naučio od engleskog špijuna i u to pomiješao još i pokvarena učenja mu’tezila i drugih inovatorskih (bid’at) grupa. Mnogi (neuki) seljaci su ovo počeli slijediti. Ministarstvo komonvelta, koje je osnovano u Engleskoj sa ciljem da iznutra razori i uništi islam, je obavijestilo šejha od Nedžda, Muhammeda bin Sa’uda, o ovoj situaciji. Oni su mu dali ogromnu sumu novaca i obećali vojnu pomoć ako on počne sarađivati sa Muhammedom bin Abdulvehhabom. Arapi su (u to vrijeme) pridavali veliku važnost ličnim i rodovskim odlikama. Pošto je Muhammed bin Abdulvehhab bio neuk (džahil) on je upotrijebio ime Muhammeda bin Sa’uda kao polugu (alatku) da raširi svoj put koji je on nazvao vehabizam. On je predstavio sebe kao kadiju (Poglavara za vjerska pitanja) a Muhammeda bin Sa’uda kao hakima (vladara). On je napisao u njihovoj konstituciji da ih mogu naslijediti samo njihova djeca.

Kada je 1306./1888. godine napisana knjiga Mir’at-ul Haremejn emir Nedžda je bio Muhammedov bin Sa’udov potomak Abdullah bin Fajsal, a kadija, to jest vođa za vjerska pitanja, potomak Muhammeda bin Abdulvehhaba.

Abdulvehhab, Muhammedov otac, koji je bio dobar i čist alim u Medini, i njegov brat Sulejman bin Abdulvehhab, i njegovi učitelji, su osjetili iz riječi i izjava, ponašanja, i ideja koje im je on često postavljao kao pitanja dok je on bio učenik u Medini, da će on postati otpadnik, jeretik, koji će ubuduće iznutra oštetiti islam. Oni su njemu savjetovali da ispravi svoje ideje a muslimanima da ga izbjegavaju. Međutim, oni su ubrzo naišli na ono čega su se najviše plašili. On je počeo otvoreno širiti svoje otpadničke ideje kao vehabizam. On je, da bi prevario vjerski neuke ljude (džahile) i idiote, ponudio reforme i inovacije koje nisu bile u skladu sa knjigama alima islama. On je bio toliko nepromišljen da se usudio smatrati da su pravi muslimani ehli sunneta vel-džema’at kafiri. On je mislio da je traženje od Allaha dželle-šanuhu preko (vesilom) našeg Poslanika sallallahu alejhi ve sellem i drugih Poslanika i evlija ili posjećivanje njihovih grobova idolopoklonstvo (širk).

Prema onom što je Muhammed bin Abdulvehhab naučio od engleskog špijuna, onaj ko se obraća mrtvom - dok čini dovu kod njegovog groba - postaje višebožac (mušrik). On je rekao da muslimani, koji kažu da je neko, ili nešto, učinilo nešto - pored Allaha dželle-šanuhu - na primjer, onaj ko kaže “taj i taj lijek me je izliječio” ili “Ja sam to dobio zato što sam tražio preko našeg efendije Resulullaha” ili “preko izvjesnog evlije” višebožci (mušrici). Iako su dokazi koje je Abdulvehhabov sin izmislio, da bi podržao ove svoje izjave, samo obične laži i klevete, neuka stvorenja koja nisu bila u stanju da rastave istinu od neistine, nezaposleni, diverzanti, neznalice, oportunisti, i oni s kamenim srcem, su ubrzo prihvatili ove njegove ideje i pridružili mu se, i počeli su smatrati čiste muslimane pravoga puta kao kafire.

Kada se Abdulvehhabov sin obratio vladarima Der’ijje, s vizijom lakog širenja ovih njegovih krivovjerja preko njih, oni su se voljno ujedinili sa njim u nadi da će proširiti svoje teritorije i povećati svoju moć. Oni su zapeli iz petnih žila da ove njegove ideje svugdje rašire. Oni su najavili rat svima onima koji su to odbili i koji su im se suprotstavili. Kada je rečeno da je dozvoljeno (halal) pljačkati i ubijati muslimane, ljudi zvijeri, i pustinjski pljačkaši, su se utrkivali jedni s drugim u priključivanju Muhammedovoj bin Sa’udovoj vojsci. Muhammed bin Sa’ud i Muhammed bin Abdulvehhab su 1143./1730. godine zajedno zaključili da su oni, koji ne prihvataju vehabizam, nevjernici i višebošci (kafiri i mušrici) i da ih je dozvoljeno ubijati i konfiskovati im njihovu imovinu. Oni su, sedam godina kasnije, javno oglasili ovu svoju deklaraciju. Abdulvehhabov sin je onda, kada mu je bilo trideset dvije godine, počeo izmišljati lažne idžtihade koje je kasnije oglasio u četrdesetoj godini života.

Essejjid Ahmed bin Zejni Dahlan rahmetullahi alejh, muftija šafi’ijiskog mezheba u blagoslovljenom gradu Mekki mukerremi, je u temi pod naslovom Fitnet-ul-vehhabijje, opisao načela vehabizma, mučenja, i pokolje koje su vehabije nanijele muslimanima. [Ova tema se nalazi na 228. stranici drugog dijela knjige El-Futuhat-ul-islamijje. Ova knjiga je izdata 1387./1968. godine u Kairu. Ovaj dio je reprodukovan foto ofsetom 1395./1975. godine u Istanbulu.] On piše, “Oni su, da bi prevarili mekkansku i medinsku ulemu, poslali svoje ljude u ove gradove. Međutim, ovi ljudi nisu bili u stanju da odgovore na pitanja koja su im postavili alimi islama. Postalo je jasno da su oni bili neuki jeretici. Presuda koja kaže da su oni kafiri je napisana i svugdje distribuirana. Emir grada Mekke, šerif Mes’ud bin Sa’id, je naredio da se vehabije pozatvaraju. Neke vehabije su pobjegle u Der’ijju i ispričale šta im se desilo.” [Zejni Dahlan je preselio 1304./1886. godine na ahiret u gradu Medini.]

Alimi sve četiri mezheba u Hidžazu, uključujući i Muhammedovog bin Abdulvehhabovog brata Sulejmana i njegove učitelje, su, da bi svim muslimanima obratili pažnju, pročešljali Muhammedove knjige i napisali odgovore na njegova pokvarena pisanja koja su destruktivna za islam. Oni su napisali knjige koje su dobro dokumentovane jakim dokazima i koje pobijaju njegova otpadnička pisanja. [Molimo čitaoca da pročita peti članak na početku ove knjige. U njemu se nalazi prijevod odlomka iz knjige Sava’ik-ul ilahijje firredd-i alel-vehhabijje koju je napisao Sulejman bin Abdulvehhab, brat Muhammeda bin Abdulvehhaba. Ova knjiga je štampana prvi put 1395. godine po Hidžri. Drugo izdanje, koje je reprodukcija ofsetom, je izdato u Istanbulu 1395./1975. godine.]

Ove knjige nisu pomogle puno. One su izazvale mržnju prema muslimanima i pobudile Muhammeda bin Sa’uda da napadne na muslimane i poveća krvoproliće. On je pripadao plemenu Beni Hanife. On je potomak onih idiota koji su vjerovali da je Musejleme-tul Kezzab poslanik. Muhammed bin Sa’ud je umro 1178./1765. godine. Njega je naslijedio njegov sin Abdul’aziz bin Muhammed bin Sa’ud. Jedan šija je 1217./1803. godine u džamiji u Der’ijji izvršio atentat na Abdul’aziza i zabio mu nož u stomak. Tada je Sa’ud bin Abdul’aziz postao vođa vehabija. Ova tri su se puno borila, kao da su se takmičila, da proliju što više muslimanske krvi, zavaraju Arape, i rašire vehabizam.

Vehabije kažu da je Muhammed bin Abdulvehhab širio svoje ideje sa ciljem da postigne iskrenost u Allahovo dželle-šanuhu jedinstvo (Allahov tevhid) i spasi muslimane od višeboštva (širka). Oni kažu da su muslimani bili šest vijekova višebožci i da je on došao da obnovi i reformiše vjeru muslimana. On je iznijeo 5. ajeti kerim sure Ahkaf, 106. ajeti kerim sure Junus, i 14. ajeti kerim sure Ra’d, kao dokaze sa ciljem da ubijedi svakoga da povjeruje u ove njegove ideje. Međutim, ovakvih ajeti kerima ima puno. Alimi tefsira su jednoglasno rekli da se ovi svi ajeti kerimi odnose na višebožce (mušrike), tj. kafire koji obožavaju idole, kipove, kumire.

Po Abdulvehhabovom sinu musliman postaje višebožac (mušrik) ako on dobije od našeg Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, kod Poslanikovog groba ili daleko od njega, ili od drugih Poslanika, Evlija, Saliha (dobrih), istigasu (istigase), tj. ako zatraži pomoć da se oslobodi od briga i belaja, ili, ako spominjući njihovo ime traži njihovo posredstvo (šefa’at), ili, ako želi da posjeti njihov grob. Allah dželle-šanuhu, u trećem ajeti kerimu sure Zumer, govori o kafirima koji obožavaju kipove. Vehabije upotrebljavaju ovaj ajeti kerim da dokažu da je opravdano zvati muslimane - koji uzimaju Poslanika i Evliju kao vesilu (kao posrednika) kada čine dovu Allahu dželle-šanuhu - mušricima. Oni kažu da su i višebošci (mušrici), takođe, vjerovali da je Allah dželle-šanuhu Stvaralac i da idoli ne stvaraju ništa. Štaviše, oni kažu da 61. ajeti kerim sure Ankebut, i 87. ajeti kerim sure Zuhruf, kažu, “Kada ih upitaš ko ih je stvorio oni [višebošci] će sigurno reći, ‘Naravno da ih je Allah stvorio.’” I oni takođe kažu da Allah dželle-šanuhu kaže tako. Oni kažu da kafiri nisu postali mjogobošci (mušrici) zato što su vjerovali tako već zato što su govorili onako kako to kaže časno značenje trećeg ajeti kerima sure Zumer: “A oni koji uzimaju za prijatelje one koji su pored Allaha kažu, ‘Oni nam, posredujući za nas (čineći nam nam šefa’at), pomažu da se približimo [Allahu dželle-šanuhu].’” Oni kažu da muslimani, koji traže na grobovima Poslanika i Evlija pomoć i šefa’at, postaju mušrici.

Jako je nezdravo, glupo, i smiješno to što Muhammed bin Abdulvehhab povezuje muslimane s kafirima i višebošcima u svjetlu ovoga ajeti kerima. Kafiri obožavaju idole (sa ciljem) da im idoli posreduju (učine šefa’at); Oni ostavljaju Allaha dželle-šanuhu na stranu, i mole se idolima da im oni ispune njihove želje. Muslimani ne obožavaju Poslanike i Evlije. Oni sve očekuju samo od Allaha dželle-šanuhu. Mi želimo da nam Evlija bude posrednik (vasita), sredstvo (vesile). Kafiri vjeruju da idol posreduje za sve njihove želje i da on potiće, primorava, Allaha dželle-šanuhu da im On stvori ono što oni žele. Muslimani traže posredstvo i pomoć od Evlija - koje znaju (ne kao bogove već) kao Allahove dželle-šanuhu drage robove - zato što je Allah dželle-šanuhu u k*r’ani kerimu objavio da će On dozvoliti Njegovim dragim robovima da posreduju, i da će uslišati njihovo posredovanje i dove, i zato što muslimani vjeruju u ove radosne vijesti koje su izjavljene u k*r’ani kerimu. Između muslimanskog traženja pomoći i kafirskog obožavanja kipova i idola nema nikakve sličnosti. I muslimani i kafiri su po izgledu ljudi. Oni su kao ljudska bića međusobno slični. Međutim, muslimani su Allahovi dželle-šanuhu prijatelji i oni će ostati vječno u džennetu (raju). Kafiri su Allahovi dželle-šanuhu neprijatelji koji će ostati vječno u džehennemu (paklu). Njihov površni izgled ne dokazuje da će oni uvijek ostati isto (tj. biti u istom stanju). Oni koji mole idole, koji su Allahovi dželle-šanuhu neprijatelji, i oni koji mole Allahove dželle-šanuhu predrage robove, mogu biti slični po izgledu. Međutim, molenje idola vodi čovjeka u džehennem. Molenje Evlija izaziva Allahov dželle-šanuhu oprost i milost. Hadisi šerif “Allahova dželle-šanuhu milost se spušta (tamo) gdje se Allahovi dželle-šanuhu dragi robovi spominju” takođe ističe da će Allah dželle-šanuhu ukazati milost i oprost kada se Poslanici alejhimussalavatu vetteslimat i Evlije mole.

Muslimani ne vjeruju da su Poslanici i Evlije bog, oni ne vjeruju da su oni ma’bud (onaj koji se obožava), i ne vjeruju da su oni ravni (šerik) i drug Allahu dželle-šanuhu. Muslimani vjeruju da su oni Allahovi dželle-šanuhu bespomoćni robovi koji se ne obožavaju, koji se ne ibadete, i kojima se ne moli. Muslimani vjeruju da su oni Allahovi dželle-šanuhu dragi robovi čije On dove kabuli (prima, uslišava, odobrava). Značenje trideset petog ajeta sure Maide kaže, “Tražite način (vesilu) da Mi se približite.” (5, 35) To znači da će Allah dželle-šanuhu uslišati i primiti dove Njegovih dobrih (salih) robova i dati im ono što oni traže i žele. Hadisi šerif koji se navodi u Buhariji, Muslimu, i u knjizi Kunuz-ud-dekaik kaže, “Zaista, postoje takvi Allahovi dželle-šanuhu robovi da On stvori ono čime se oni zakunu. On ih ne iznevjeri.” Muslimani upotrebljavaju Evlije rahmetullahi alejhim edžma’in kao način (vesilu). Oni očekuju od njih dove i pomoć zato što oni vjeruju u gore navedene ajeti kerime i hadisi šerife.

Iako izvjesni kafiri kažu da kipovi i kumiri nisu stvaraoci, i da Allah dželle-šanuhu sve stvara, oni kažu da su idoli vrijedni obožavanja i da oni mogu učiniti i potaći, primorati, Allaha dželle-šanuhu da On uradi (stvori) sve što oni požele. Oni pripisuju Allahu dželle-šanuhu idole kao šerike (Njegove drugove, one koji su Njemu ravni). Ako neko traži od nekog pomoć, pored Allaha dželle-šanuhu, i kaže da će mu on sigurno pomoći i da će mu se u svakom slučaju desiti štogod on poželi takva osoba postaje kafir. Međutim, onaj ko kaže, “Moja želja sigurno neće biti odobrena njegovom voljom. On je samo sredstvo (sebeb). Allah dželle-šanuhu voli one koji se čvrsto uhvate i drže za sredstva. Njegov običaj je da On stvori preko sredstava. Ja tražim od ove osobe pomoć da bi se čvrsto uhvatio za sredstvo, ali ja očekujem odobrenje (ispunjenje) moje želje od Allah dželle-šanuhu. I naš Poslanik se takođe čvrsto držao za sredstva. Kada se ja uhvatim čvrsto za sredstvo ja slijedim sunnet ovoga uzvišenog Poslanika,” on dobije sevab. Ako se njegova želja ispuni on se zahvaljuje Allahu dželle-šanuhu. Ako mu se ne ispuni on je zadovoljan sa Allahovom dželle-šanuhu sudbinom (kazaom i kaderom). Muslimanovo traženje dove, šefa’ata, i pomoći, od Evlija, nije isto što i kafirska idolatrija. Pametan i razuman čovjek neće poistovijetiti ovo dvoje. On će shvatiti da su ovo dvije potpuno različite stvari. Allah dželle-šanuhu sam stvara oboje; i ono što je korisno i ono što je štetno. Niko drugi osim Njega ne zaslužuje da se obožava (nije vrijedan obožavanja). Nijedan Poslanik, nijedan Evlija, i nijedno stvorenje, ne mogu ništa stvoriti, kreirati. Nema drugog stvaraoca osim Allaha. Samo Allah dželle-šanuhu ukazuje milost onima koji spominju imena Njegovih dragih robova, Poslanika, Evlija, salih robova, i koji ih smatraju sredstvima. Samo im On odobrava (daje, ispunjava) njihovu želju. On i Njegov Poslanik su ovo objavili. Muslimani vjeruju ove vijesti onako kako su one objavljene.

S druge strane, iako mušrici i kafiri znaju da idoli ne mogu ništa stvoriti, oni ih (idole, kipove, kumire) priznaju kao bogove (ilahe) i ma’bude (one koji se obožavaju). Oni obožavaju idole (kipove, kumire). Jedni od njih su postali mušrici u teologiji a drugi u ibadetu (obredu, obožavanju). Oni ne postaju mušrici zato što kažu da će se njihovi idoli zauzeti za njih (činiti im šefa’at) i zato što će ih približiti Allahu već zato što ih smatraju bogovima (ma’budima) i što im se mole.

Naš Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao, “Doći će vrijeme kada će se ajeti kerimi koji su objavljeni za kafire upotrebljavati kao dokazi za klevetanje muslimana,” i “Čega se ja najviše plašim je to da će doći neki ljudi i upotrijebiti ajeti kerime za ciljeve koje Allah dželle-šanuhu ne odobrava.” Ova dva hadisi šerifa nam prenosi Abdullah bin Omer radijallahu anhuma. Oni predskazuju da će se pojaviti ljudi koji ne slijede mezhebe. Te nemezheblije će pripisivati muslimanima ajeti kerime koje su objavljene za kafire i klevetati k*r’ani kerim.

Pravovjerni (mu’mini) posjećuju grobove onih za koje vjeruju da ih Allah dželle-šanuhu voli. Oni mole Allaha dželle-šanuhu posredstvom (vasitom, vesilom) Allahovih dželle-šanuhu dragih robova. I naš Poslanik, i njegovi ashabi kiram, su takođe isto tako molili. Naš Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je ovako rekao (učio) u njegovoj dovi, “O moj Gospodaru (Ja Rabbi)! Ja tražim od Tebe radi hakka (prava), hurmeta (poštovanja, uvažavanja), Tvojih robova kojima si Ti odobrio (ispunio) njihove želje.” On je naučio njegove ashabe kiram ovu dovu i naredio im da je uče (da tako traže). Prema tome, pravovjerni (mu’mini) tako čine dovu.

Kada je Resulullah sallallahu alejhi ve sellem stavio tijelo hazreti Alijine majke (Fatime binti Esad radijallahu anhuma) u grob on je ovako rekao (učinio dovu), “O moj Gospodaru (Ja Rabbi)! Oprosti majci Fatimi binti Esad! Pokaži joj veliku milost radi hakka Tvog Poslanika i Poslanika koji su došli prije mene!” On je naredio slijepcu koji je želio da progleda da klanja dva rek’ata namaza i da onda ovako učini dovu, “Ja Rabbi! Ja tražim od Tebe radi hurmeta Tvoga Poslanika Muhammeda alejhisselam kojeg si Ti poslao iz Svoje milosti Tvojim robovima i ja ga uzimam kao posrednika (vesilu). Ja molim Tebe. O dragi Poslaniče Muhammede alejhisselam! Ja molim moga Rabba (Gospodara) kroz tebe da mi On usliša moju dovu i odobri moju želju. Ja Rabbi (O moj Gospodaru)! Neka ovaj uzvišeni Poslanik bude moj šefa’atdžija (zalagač, posrednik) da mi moja dova bude kabul (uslišana, usvojena, primljena)!

Kada je Adem alejhisselam spušten na Cejlon, nakon što je pojeo voćku sa drveta koju mu je Allah dželle-šanuhu zabranio, on je ovako učinio dovu, “Ja Rabbi! Oprosti mi radi hurmeta (poštovanja, uvažavanja) moga sina Muhammeda alejhisselam!” Allah dželle-šanuhu mu je rekao, “O Ademe! Da si ti zatražio radi (vesilom) Muhammeda alejhisselam zauzimanje (šefa’at) za sva bića, i na zemlji i na nebesima, Ja bih ti ukabulio (primio, uslišao) tvoju dovu.”

Hazreti Omer je uzeo hazreti Abbasa radijallahu anhuma da zajedno sa njim uči dovu - da padne kiša - sa namjerom da ga (tj. hazreti Abbasa) učini kao posrednika (vesilu). Njihova dova je bila uslišana.

Riječi, “O ... Muhammede! ... tebe”, u gore navedenoj dovi slijepca, dokazuju da je dozvoljeno spomenuti ime Evlija kada ih uzimamo, upotrebljavamo, kao posrednike (vesile).

Biografije Ashaba kiram i Tabi’ina radijallahu anhum su pune dokumenata (dokaza) koji pokazuju da je zakonski dozvoljeno i ispravno posjećivati grobove, i tražiti zauzimanje (šefa’at) izgovaranjem imena mrtvog, i uzimati mrtve kao posrednike (vesike).

Muhammed bin Sulejman šafi’i rahmetullahi alejh, koji je čuven po svojim bilješkama na Ibni Hadžerovu Hijtemijevu rahime-hullahu teala knjigu Tuhfe, koja je objašnjenje knjige Minhadž, je dokazao dokumentima da je Muhammed bin Abdulvehhab bio na pokvarenom i otpadničkom putu i da je pripisivao ajeti kerimima i hadisi šerifima pogrešna značenja. On piše, “O Muhammede bin Abdulvehhabu! Ne kleveći muslimane! Ja te savjetujem radi Allahovog zadovoljstva. Ako iko kaže da pored Allaha postoji neki drugi stvaralac reci mu istinu! Vodi ga pravom putu i dokazuj mu dokumentima! Muslimani se ne mogu nazivati kafirma! I ti si, takođe, musliman. Ispravnije je nazvati jednu osobu kafirom nego milione muslimana kafirima. Nema sumnje da je onaj ko napusti zajednicu u opasnosti. Značenje stotinu četrnaestog ajeta sure Nisa kaže, ‘Mi ćemo ostaviti u nevjerstvu i otpadništvu (kufru i irtidadu) onog ko se nakon što je naučio pravi put suprotstavi Poslaniku alejhisselam i skrene sa puta pravovjernih (mu’mina) u vjerovanju (imanu) i djelu (amelu) a onda ćemo ga baciti u džehennem, koji je tako užasno mjesto.’ Ovaj ajeti kerim pokazuje u kakvm će sitanju biti oni koji su se udaljili od ehli sunneta vel-džema’at.”

Ima puno hadisi šerifa koji kažu da je dozvoljeno i korisno posjećivati (zijaretiti) grob. Ashabi kiram i Tabi’in-i izam radijallahu anhum su često posjećivali mubarek turbe našeg Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Napisane su mnoge knjige koje govore o načinu i koristima ovih posjeta.

Nije se nikada štetno moliti Allahu dželle-šanuhu (činiti Mu dovu) uzimajući nekog Evliju rahmetullahi alejh kao posrednika (vesilu), i od njega tražiti pomoć izgovarajući njegovo ime. Vjerovati da osoba čije se ime spomene ima uticaja, i sigurno daje ono što se od nje traži, i zna nepoznato (gajb), je nevjerstvo (kufr). Muslimani se ne smiju optužiti da imaju tako načelo jer oni ne vjeruju tako. Muslimani samo traže od Allahovog dželle-šanuhu dragog roba (kojeg On voli) da im on bude posrednik (vesila), da se zauzme za njih (bude šefa’atdžija), i da im učini dovu. Allah dželle-šanuhu je sam i jedini koji stvara ono što se traži. Dova se traži od Njegovih dragih robova zato što značenje dvadeset sedmog ajeta sure Maide kaže, “Ja primam dove samo od onih koje Ja volim (od onih koji su Moje muttekije - robovi koji se čuvaju svakog grijeha).” (5, 27) Od mrtvih se ne traži da oni odobre i ispune želju već da budu posrednik (vesila) za Allahovo dželle-šanuhu odobrenje (ispunjenje i dopuštenje) želje. Od mrtvog nije dozvoljeno tražiti da on išta ispuni (dopusti, odobri, podari). Muslimani to ne rade. Od njih je dozvoljeno tražiti da oni budu posrednici (vasite) da neka želja bude ispunjena (odobrena, dopuštena). Riječi “istigasa” i “istišfa’” i “tevessul” znače “traženje posrednika (vesile ili vasite)”.

Samo Allah dželle-šanuhu, sam i jedini, sve stvara. Njegov običaj je takav da On želi da Njegova stvorenja budu posrednik (vasita) i sredstvo (sebeb) u Njegovom stvaranju nečega drugog. Onaj ko hoće da mu Allah dželle-šanuhu stvori nešto on se mora čvrsto uhvatiti za posrednika (vesilu) i sredstvo (sebeb) koji izazivaju stvaranje toga. Svi Poslanici alejhimussalatu vesselam su se čvrsto držali za sredstva (sebebe).

Allah dželle-šanuhu je naredio da se uhvatimo za sredstva (sebebe). Poslanici alejhimussalavatu vesselam su to naredili. Svakodnevni događaji takođe pokazuju da je to neophodno. Ako čovjek hoće da dobije ono što želi on se treba čvrsto uhvatiti i držati za sredstva (sebebe). Mora se vjerovati da samo Allah dželle-šanuhu daje da ta sredstva budu sredstva za izvjesne druge stvari, da On daje da se čovjek uhvati za ta sredstva, i da ih On stvara nakon što se čovjek uhvatio za njih. Onaj ko tako vjeruje može reći, “Ja sam to dobio držeći se za to i to sredstvo (sebeb).” Ove riječi ne znače da je sredstvo stvaralac toga (te stvari). One znače da ih je (to, te stvari) Allah dželle-šanuhu stvorio preko tog sredstva (sebeba). Na primjer, riječi, “Lijek mi je ublažio bol”; “Moj rođak je ozdravio kada sam učinio zavjet (nezr, adak) hazreti sejjideti Nefisi”; “Ova čorba me je zasitila” i “Voda mi je ugasila žeđ” ukazuju da su ova sredstva samo posrednici (vesile i vasite). Mi tre*amo misliti da i muslimani koji izgovore slične riječi tako isto misle. Onaj ko tako vjeruje se ne može zvati nevjernik. I vehabije takođe kažu da je dozvoljeno tražiti nešto od onih koji su blizu i živi. Oni traže mnoge stvari jedni od drugih i od vladinih službenika. Oni ih čak i mole da bi dobili svoje želje. Za njih je traženje nečega od onih koji su mrtvi, ili daleko, višeboštvo (širk). Za njih traženje od živih nije širk. Međutim, za alime ehli sunneta ni jedno ni drugo nije širk. Između ovoga dvoga nema razlike. Svaki musliman vjeruje osnovne temelje (šartove) imana i islama i da su farzovi farz i da su harami haram. Takođe je sasvim jasno i to da svaki musliman vjeruje da je samo sam Allah jedini onaj koji sve stvara i daje i da niko drugi pored Njega ne može ništa stvoriti. Ako musliman kaže “neću klanjati namaz” to se treba shvatiti da on misli da on neće klanjati u tom momentu, ili na tom mjestu, ili zato što ga je već klanjao. Niko ga ne smije klevetati i tvrditi da on misli da on više neće da klanja namaz. Jer, njegovo muslimanstvo treba da spriječi druge da ga ne nazivaju kafir i višebožac (mušrik). Niko nema pravo da nazove muslimana, koji posjećuje grob i traži pomoć od mrtvaca (mejjita), i kaže “založi se za mene da mi se taj i taj posao ispuni” kafir i mušrik. Pošto je onaj ko izgovori ove riječi, ili posjeti grob i kaže “O Resulullah sallallahu alejhi ve sellem! Založi se za mene”, musliman, njegov rad i djelo je iz njegovog dozvoljenog i legitimnog imana i misli.

Potpuno razumijevanje i osuda u prethodnim objašnjenjima će srušiti i do korijena pobiti Muhammedova bin Abdulvehhabova vjerovanja i pisanja. Pored toga, (alimi) su napisali mnoge knjige u kojima su dokazali (jakim) dokumentima da je on bio na krivom putu, da je klevetao muslimane, i da je pokušao da iznutra sruši islam. Sejjid Abdurrahman rahime-hullahu teala, zabidski muftija (Zabid u Jemenu), je napisao da je dovoljno, da bi se pokazalo da je on na krivom putu, da se samo navede sljedeći hadisi šerif, “U istočnoj Arabiji će se pojaviti izvjesni ljudi. Oni će učiti k*r’ani kerim. Međutim, k*r’ani kerim neće ići niz njihova grla. Oni će napuštati islam (izlaziti iz islama) kao što strelica napušta luk. Oni briju svoja lica (obraze).” Jasno je kao dan da se vijesti u ovom hadisi šerifu odnose na vehabije zato što oni briju svoja lica. Kada vidimo ovaj hadisi šerif nemamo potrebe da dalje čitamo druge knjige. U Ibn Abdulvehhabovim knjigama je naređeno njegovim sljedbenicima da briju glave (skalpove) i obraze. Druge sedamdeset dvije otpadničke sekte nemaju ovakvo naređenje.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 17:50
Aladin, ne meshaj politika vo tvoite temi i komentari. Ova ne ti e prv pat.

Efendija, pretpostavkite ne se dobra rabota. Ako sakash da komentirash - komentiraj za temata i ne gi meshaj moderatorite vo vash*te muabeti. Isto taka, ako ne ti se dopagja forumov slobodno napushti go vmesto postojano da pretish deka ke gi organizirash site muslimani da si otidat od tuka. Forumov e otvoren za site, ramnopraven kon site i na koj mu se dopagja neka chlenuva, a na koj ne mu se dopagja mozhe da si odi koga saka bez da pravi nekakov spektakl od toa.

Sahih, milo mu se sekomu stom ke vidi zadovolen i srekjen vernik od bilo koja vera, no ne mora toa postojano da se istaknuva po temite. Ako komentirash, komentiraj za temata.

Ako muslimanite chlenovi od forumov sakaat da gi izvestat ostanatite za toa koi se VEHABII---SELEFITI neka povelat i neka go storat toa.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 19:20
aLADIN A KOJ SI TI?
AMAN MODERETARI STO BIDNA SO VAS!?!?!
DO KOGA VAKVI TEMI, ILI NIE POLEKA DA SI GI SOBIRAME PARTALITE, BLAGODAREJKI NA VASATA "OBJEKTIVNOST".
SRAMOTA!

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 19:34
Ајша, те молам, по женска линијанамигнување, искрено одговори ми: зошто оваа и сличните теми предизвикуваат реакција, закани за напуштање на форумот од страна на муслиманите, чувства на непријатност и слично.
Искрено, и јас имам доста нејаснотии по однос на ова, но никогаш не беше одговорено.
Од друга страна, во некоја слична претходно отворена тема се појавија различни мислења и помеѓу самите муслимани, едни потврдуваа-други негираа-трети праќаа таинствено/ саркастични емотикони.

Мислам, ако ваква тема ги повредува вашите чувства, секако дека сум за тоа да не постои.

Но јас ја препрочитав, и не гледам ништо навредливо и недостојно за да се добие одговор. Можеби навистина не ми е јасно?
Поздравсреќа

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 19:46
politika draga, cista politika!

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 05.Април.2008 во 19:49
А, така. Значи дефинитивно нема врска со вера?

-------------

Постирано од: Pustinski-Lav
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 20:49
Nema vrskaнека%20ти%20е%20срам

-------------
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 05.Април.2008 во 22:31
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

А, така. Значи дефинитивно нема врска со вера?

Pa draga Ana Marija,pogledni go postot,procitaj go ke vidis i sama sto toj objasnuva.

Inaku... vo Islamot ima poveke meshebi i site se prifateni i nitu eden nema protiv drug.

Dosta pati e objasneto sto se Sufii,sto se Selefii,sto se Vehabii...
Reakcija i "zakani" za napustanje na forumot,izleguvaat od povtoruvanje na prasanje,vo pogolem broj glupavi. Prasanja na koi bezbroj pati odgovor vi e daden.
Na sekoja tema se postavuva prasanjeto za Indzilot i na sekoja se dade odgovor... koga ke se zatisi malce povtorno istoto prasanje.....

Zapamtete.
Nema nikakva razlika nitu pak bilo kakov konflikt pomegju Vehabii,Selefii i neznam sto.Toa moze da se sluci kaj nekoi naivni mozebi poedinci. Inaku site si imaat svoj nacin na sirenje Dava. Vo dzamija mozes da vidis trojca kako razlicito klanjaat sto za nas ne e nikakov spor.

Toa e samo za vas koi ne ja poznavate raa rabota.
Dadov eden primer.
Dvajca peraci na platno ako gi gledas,eden go zema suvo pa go kvasi,drugiot go zema nakvasenoto pa gu susi....
Ako ne ja poznavas nivnata rabota ti se cini deka tie se vo raspravija. No na dvajcata celta im e EDNA. A toa e da go ocistat platnoto.
Razlika imase i pomegju samite Bozji pratenici,proroci.... nitu tie bile isti vo sirenje na objavata,sekoj se ponasal zavisno vo kakov narod se naogjal ! No na site celta i bese EDNA a taa bese LA ILAGE ILALLAH. Nema drug bog osven Allah. Ili deka BOG E SAMO EDEN.

Ako se vidi nekade spor,toa SIGURNI da bidete deka e ili lakomost,se raboti za stol ili za plata ili politicko prasanje. No spor so nivnoto veruvanje NEMA. Objavata e EDNA ZA SITE I ISTA E.

Nema spor od tipot Jakov e Isusov roden brat (kaj ednite).
Jakov e Isusov bratuced (kaj drugite).
Jakov e Isusov komsija (kaj tretite).

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 02:21
Ete svemirski, gledash kako ti mozheshe da objasnish, bez da se afektira i da se zakanuva, da se povikuva na bojkoti ili bilo sto drugo sto ne e produktivno na forumov.

Inaku, treba da se ochekuvaat povtoruvanja na prashanja od razni prichini. I vie, muslimanskite chlenovi, mozhebi stotina pati ste go povlekle istoto prashanje za Svetoto Trojstvo, pa nikoj ne pretel deka organizirano ke go napushti forumov, nitu pak hristijanskite chlenovi gi obvinile moderatorite deka se vo nekoja "sorabotka" so muslimanite poradi toa.

Smirete se i ako sakate da odgovarate togash odgovarajte, ako ne sakate poradi nekoja prichina, togash molchete. Ne kreirajte nepotrebni tenzii. Odnesuvajte se korektno kako sto im prilega na vozrasni lugje i na vernici.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Templarka
Датум на внесување: 06.Април.2008 во 14:45
Ma nemoj objasnuvaje koe se sto e loso a e od strana i e pod pokritie na islamot se stava na strana i se pravime na toso ma idi begaj.....kazete ja vistinata ili vas ve boli pa kas da ja kazam.

-------------
There is no soundness in my flesh because of thine anger; neither is there any rest in my bones because of my sin.

Постирано од: efendija
Датум на внесување: 06.Април.2008 во 14:47
Originally posted by Templarka Templarka напиша:

Ma nemoj objasnuvaje koe se sto e loso a e od strana i e pod pokritie na islamot se stava na strana i se pravime na toso ma idi begaj.....kazete ja vistinata ili vas ve boli pa kas da ja kazam.

Ајде кажи ја ти вистината,бујрум....

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 14:54
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Aladin, ne meshaj politika vo tvoite temi i komentari. Ova ne ti e prv pat.

Efendija, pretpostavkite ne se dobra rabota. Ako sakash da komentirash - komentiraj za temata i ne gi meshaj moderatorite vo vash*te muabeti. Isto taka, ako ne ti se dopagja forumov slobodno napushti go vmesto postojano da pretish deka ke gi organizirash site muslimani da si otidat od tuka. Forumov e otvoren za site, ramnopraven kon site i na koj mu se dopagja neka chlenuva, a na koj ne mu se dopagja mozhe da si odi koga saka bez da pravi nekakov spektakl od toa.

Sahih, milo mu se sekomu stom ke vidi zadovolen i srekjen vernik od bilo koja vera, no ne mora toa postojano da se istaknuva po temite. Ako komentirash, komentiraj za temata.

Ako muslimanite chlenovi od forumov sakaat da gi izvestat ostanatite za toa koi se VEHABII---SELEFITI neka povelat i neka go storat toa.

jas staviv edna vest povrzana so vehabiite, toa sto tie go pravat(dokolku e vistina) --ne go opravduvam sto pod plastot na verata pootiknuvaat neredi,neposlusnost...itn.....

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 15:53

SARAJEVO - Grupa od petnaestak mladica, sa karakteristicnim bradama svojstvenim radikalnim muslimanima - vehabijama, u subotu navece pokusala se obracunati s ljubavnim parovima koji su u vozilima bili u na parkingu nedaleko od sarajevske bolnice "Jezero".

Prema tvrdnjama parova, koji su se u subotu oko 22.30 zatekli na lokalitetu poznatom po okupljanju parova u automobilima, incident je izbjegnut samo zato jer su se parovi razbjezali.

"Bila sam s momkom u vozilu kada se zaculo neko uzvikivanje. Govorili su 'Allahu ekber', 'kjafiri', 'otici cete u dzehenem' i druge parole te su isli prema parkiranim vozilima. Mi smo bili medju prvima tako da smo uspjeli pobjeci od agresivnih bradonja. Neke su uspjeli okruziti i lupati im po autima i dalje ih maltretirati", kazala je jedna Sarajka ne zeleci da otkrije svoj identitet i dodala da se na smrt prepala.
Tvrdi da su mladici dosli u kombiju, kojim su preprijecili put. Jedini izlaz bio je voznja preko livade.

"Da nije tragicno, ismijala bih se od srca, kako je pocela bjezanija preko livade. Mislim da su bili organizovani. Na kombiju nije bilo ni registracije", kazala je prestravljena studentica.

Iako se policiji rijetko prijavljuju ovi slucajevi, jer je zrtve stid priznati da ih je neko omeo i maltretirao tokom ljubavnog zanosa, javna je tajna da u Sarajevu postoje "patrole" vehabija koje glume "serijatsku policiju" i maltretiraju mladje parove koji u javnosti iskazuju ljubav. Nerijetka su i maltretiranja parova koji setaju Vilsonovim setalistem.

U sarajevskom MUP-u tvrde da ovaj incident od subote nije prijavljen, ali da im je poznato da se ovakvi i slicni incidenti desavaju u glavnom bosanskohercegovackom gradu.

"Ovaj incident, za koji vi tvrdite da se desio i koji bi se mogao podvesti pod narusavanje javnog reda i mira, nije prijavljen policiji. Ranije je bilo slucajeva slicnog ponasanja pojedinaca. Cinjenica je da tog nedolicnog pona�anja ima i da ostavlja ru�nu sliku o gradu, ali na�alost obicno se ni�ta ne uradi. Tesko je ljudima priznati i nakon izlaska s djevojkom doci i policiji prijaviti slucaj. To je 'sramota' i nama uveliko otezava posao", kazao je Jusuf Zornic, portparol sarajevske policije.

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:03
i ova li e politika draga moja????????

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:21
,

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:26
E i to go ima. sto im teknalo da pravat blud na ulica, kako kucinjana eden nad eden da se penjale i uste se bunat im ja rasipale atmosferata. e ajde deплазење

-------------
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:30
.

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:40
eve nekoi muslimanski stavovi za vehabiite:

POKRET MUHAMMEDA IBN ABDU-L-WEHHABA

Primijetno je, pogotovo u svjetlu posljednjih događaja: Zaljevskog rata, pada Sovjetskog saveza, 11. septembra u SAD i svega što je nakon toga uslijedilo – znakovito i zastrašujuće pojavljivanje mnoštva izmišljotina, iluzija i legendi o onome što nazivaju vehabije
Nadaleko su postale čuvene izmišljotine i laži vezane za ovaj pokret (da'vu), njegove pristalice, njegovu ulemu i državu (Saudijsku Arabiju). Svoj doprinos u njihovom plasiranju dali su zavidnici, smutljivci i spletkaroši, kojima su, može biti, povjerovale osobe neupućene u suštinu stvari.
Osoba koja bude istraživala suštinu ovog Pokreta, podvale njegovih protivnika, suzdržanost pojedinih kritičara i ogroman sadržaj svega što je rečeno i napisano o tome – u prvom momentu bit će zatečena i izgubljena u svemu tome.

Ali, onog momenta kad objektivna osoba uđe u svu dubinu problema, naći će da je on mnogo jednostavniji i jasniji od onoga što se na prvi pogled čini. Onog trenutka kad se jedna osoba oslobodi predrasuda i fanatizma, otkrit će istinu koja glasi: Ovaj veliki reformatorski pokret predstavlja istinski islam, koncept poslanstva, i općenito gledano, put istinskih vjernika (mu'mina), prvih muslimana (selefu salih).
Postat će mu, također, kristalno jasno da sve sumnje izrečene o ovom Pokretu ili protiv njega jesu uobičajene glasine, izmišljotine, iluzije, fantazije i potvora. Zapravo se radi o pjeni koja se topi kada joj se suprotstavi k*r'an, Sunnet, relevantni naučni standardi i zdravo racionalno poimanje.
Mislim da ne postoji nijedan reformatorski pokret koji je bio izložen takvim izazovima, nepravdi i potvori kao što je slučaj sa ovim Pokretom (da'vom). Usprkos svemu tome, ostao je tako visoko, pobijedio je i daje divne plodove (i to neprestano čini, Allahu hvala) na svakom mjestu.
To je samo zato što čvrsto stoji na čvrstim postulatima istinske vjere (islama). Ta činjenica, međutim, sakrivena je od mnogih ljudi, te se zbog toga ona mora pokazati jasnom.
Zbog toga je bilo neophodno učestvovati – i ovom knjigom – u razotkrivanju te istine, otklanjanju nepravde, davanju odgovora na izmišljotine i neosnovane tvrdnje putem neoborivih dokaza i iznošenjem istine kroz prikaz stvarnog stanja i svjedočenja nepristrasnih osoba.
Očita činjenica je da je ovaj reformatorski Pokret (da'va) nastavak kontinuiteta onoga na čemu su bili prvi muslimani (selefu salih), ehlisunnetskog pravca kroz cijelu historiju islama. To je put istinskog islama na kome je bio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, plemeniti ashabi, tabi'ini i imami ove vjere – četverica imama i drugi učenjaci hadisa, fikha i drugih islamskih nauka.
Dakle, ovaj blagoslovljeni Pokret samo je interpretator islama i želi popraviti propust u prakticiranju islama od strane mnogih muslimana izbezumljenih raznim zastorima, neznanjem, nijekanjem i izmišljotinama u vjeri.
S obzirom da su pojam vehabije izmislili oni koji mu ne pripadaju i koji ne poznaju njegovu suštinu, on je prvo krenuo od protivničke strane. Korišten je za izazivanje odvratnosti spram njega, podrugivanje i omalovažavanje. Tvrdili su da je riječ o izmišljenom, ili o petom mezhebu u islamu. A to je golema nepravda (zulum).
Nije riječ ni o čemu drugom osim o islamu i praksi sa kojom je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a koju su slijedili prvi muslimani.
Sa upotrebom ovog termina nikad nisu bili zadovoljni niti su ga prihvatili sljedbenici ovog Pokreta. Pa opet, naziv vehabije najčešće je korišten termin za savremeni selefijski reformatorski pokret od strane velikog broja njegovih protivnika. Popuštajući pred ustaljenim nazivom, ovaj naziv koriste i pojedini pripadnici ovog pokreta, kao i oni koji ga podržavaju ili su neutralni po tom pitanju.
I ne samo to, otišlo se mnogo šire u upotrebi naziva vehabije. Tako se on koristi za pojedince i pokrete koji su skrenuli sa Pravog puta, koji postupaju suprotno praksi prvih muslimana i onome na čemu je sazdan ovaj blagoslovljeni Pokret (da'va). Razlog tome su nasl*ge laži i bajki isprepletenih pomoću intriga i potvora oko ovog Pokreta i njegovih sljedbenika.
Što se tiče sljedbenika ovog pokreta, oni termin vehabije smatraju neispravnim, kao i sve opsjene i obmane koje taj naziv u sebi sadrži. To obrazlažu brojnim i sasvim zadovoljavajućim šeri'atskim, naučnim, metodološkim, sadržinskim i realnim pokazateljima. Oni se mogu sažeti u tome da taj Pokret u potpunosti odgovara istinskom islamu sa kojim je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i praksi prvih muslimana, ashaba, tabi'ina i onih koji su slijedili Uputu. Dakle, nazivati ga bilo kojim imenom osim islamom i sunnetom bila bi sramna grješka, neprihvatljiva izmišljotina i novotarija.
Ovaj Pokret, njegovi sljedbenici i država (Saudijska Arabija u svoja tri perioda) bili su, i još uvijek su, izloženi golemim izazovima, a svi ti izazovi naslonjeni su na podmetanja, optužbe, glasine, laži i bajke koje su neodržive pred nepristrasnom i autentičnom šeri'atsko-naučnom analizom.
Čak i onda kada kritičari u određenim prijestupima pojedinih pripadnika ovog Pokreta pronađu izgovor za kritiku, prilikom sučeljavanja nestane tih optužbi.
Osoba koja posmatra detalje svakog poziva ili načela, zapazit će u njima mnogo grješaka, prekoračenja, nastranih postupaka, neuobičajenih izjava, pogrješnih sudova, ili s*!*!*!*!ih i sumnjivih momenata koje treba dodatno provjeriti, pojasniti, analizirati i istražiti da bi se došlo do naučnog suda o tome, a putem kojeg će se umiriti duša.
Ali, učeni i mudri ljudi poznaju naučno-racionalna mjerila i šeri'atska pravila pomoću kojih vagaju takve stvari.
Pokret imama Muhammeda bin Abdu-l-Vehaba podliježe tim pravilima jer je riječ o čistom islamskom pozivu i nepatvorenom selefizmu, odnosno putu prvih muslimana. Arbitar u nesl*ganjima tog Pokreta sa njegovim protivnicima je: k*r'an, Sunnet i praksa prvih muslimana. Pojasnio sam da se optužbe uperene protiv tog Pokreta mogu podijeliti u tri kategorije:
a) očita laž, potvora i kleveta (u ovoj studiji je spomenuto mnogo toga);
b) ono što nije nužno neophodno, ili je obmana, ili je pogrješan komentar nečega što miješa istinu sa neistinom i što treba podvrguti šeri'atskim principima, prihvaćenim i mjerodavnim pravilima među učenim ljudima i metodologiji na kojoj počiva ovaj Pokret;
c) grješke, prijestupi i posrtanja na kojima nije zasnovana metodologija Pokreta (da've), ili pogrješna i nepreferirajuća idžtihadska mišljenja koja mogu proisteći od bilo kojeg alima, vladara, običnog čovjeka ili onih koji se ubrajaju u ovaj Pokret. Mnoge sumnje i optužbe za koje se hvataju protivnici i putem kojih napadaju imama, njegove sljedbenike i Pokret upravo pripadaju ovoj kategoriji.
Ovaj jasni metod (menhedž) detaljno sam izložio u ovoj studiji kako bi poslužio kao pravilo ili mjerilo ocjene ovog Pokreta, i kao jasan pokazatelj dokle se otišlo u nanošenju nepravde i uvrjede putem izrečenih i rasprostranjenih optužbi mnogih ljudi prema tom Pokretu i onima koji ga slijede. I ne samo to, nego da se obznane granice potvore i bestidne laži iznesene od strane pojedinih protivnika koji su nepravdu učinili ovom Pokretu. Ili od strane onih koji su im povjerovali bez provjeravanja ili proučavanja ovog jasnog puta (menhedž) i korištenja metoda i pravila na kojima se temelji kritika i procjena, ne uvažavajući okolnosti i stvarnost u kojoj se nalazio ovaj Pokret i njegovi sljedbenici.
Pokret imama Muhammeda bin Abdu-l-Vehaba, kao i mnogi drugi reformatorski pokreti, bio je od strane neprijatelja izložen brojnim oblicima iskušenja, sučeljavanja i svim vrstama nepravednog rata. Ovaj sukob nije ništa drugo do još jedna u nizu epizoda borbe istine sa neistinom, koja će potrajati sve do Sudnjeg dana.
Sukob koji se vodi između Pokreta i njegovih neprijatelja primarno je doktrinarne (akaidske) prirode, a elementi političkog i druge vrste sukoba samo su prateće forme. To je zato što Pokret proklamira vjerovanje u Allahovu jednoću (tevhid) i Poslanikovu, a.s., praksu (Sunnet), te borbu protiv višeboštva (širka) i izmišljotina (bid'ata) koje su se ustalile u raznim sferama života. On proklamira naređivanje dobra, a odvraćanje od zla, uspostavljanje sankcija, sprovođenje pravde, otklanjanje nepravde i prakticiranje Allahovog Zakona (Šeri'ata) u svim sferama života. Ovaj Pokret afirmira znanje, a bori se protiv neznanja, obmane i magije (sihra).
Naravno da se to sudara sa interesima onih koji slijede svoje hirove i imaju ličnu korist od daljeg porasta obima izmišljotina (bid'ata), neprosvijećenosti i zaostalosti.
To je istina u koju ne treba ni najmanje sumnjati.
Svi pisani tekstovi ovog Pokreta, njegove knjige, djela i aktivnosti bazirani su na temeljnoj postavci: povratak islamu i Sunnetu, onako kako piše u k*r'anu, Sunnetu i praksi prvih muslimana (selefa), islamu kristalno čistom od svake primjese mnogoboštva, izmišljotina (novotarija), hirova, neukosti, sektaštva, podjele i obmane.
Tu leži izvor razilaženja i nastanak sukoba.
Naravno, ovaj blagoslovljeni reformatorski Pokret, njegov utemeljitelj (imam), ulema, vođe, sljedbenici, pomagači i simpatizeri bili su, i još uvijek jesu, izloženi raznim vrstama neprijatelja, kao i različitim oblicima izazova, potvora i antipropagande i neutemeljenog polemiziranja.
Ovaj Pokret je, poput svakog drugog ozbiljnog reformatorskog poziva i pokreta, sudario se sa silama, izazovima, poteškoćama, ogromnim spletkama, snažnim protivnicima i žestokim neprijateljima koji pripadaju različitim religijama, sektama, pravcima, državama, pokretima, učenjacima (ulemi), vladarima, emirima, pa čak i neukoj svjetini.
I pored svega toga, ovaj Pokret je, obzirom da je nastao na principima istine i pravde, pobjeđivao i omasovljavao se. Njegov utemeljitelj, ulema, sljedbenici i vladari su snagom vjerovanja (imana), ubijeđenja, znanja, blagosti, strpljivosti i nepopuštanja odolijevali svim tim izazovima.
Realnost je svjedok, usprkos ogromnim izazovima, da se ovaj Pokret pojavio, razvio i polučio dobre rezultate u periodu kada je moć vladara bila slaba, pa čak i u državama u kojima taj Pokret nije imao vlast koja bi stala iza njega, niti je imala bilo kakve snage, osim sile argumenata. To je isključivo tako zato što on predstavlja istinski islam kome je Allah odredio sudbinu ostanka i dominantnosti sve do Sudnjeg dana. To je i zato što ovaj Pokret posjeduje sve elemente opstojnosti i stabilnosti, kao i sve faktore moći i pobjede. Kao i zbog činjenice da ovaj Pokret crpi svoju snagu iz Allahovog pomaganja vjere, istine i pravde; iz Allahovog obećanja da će pomoći svakoga ko pomaže ovu vjeru. Tako Uzvišeni kaže:
وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ
„A Allah će sigurno pomoći one koji vjeru Njegovu pomažu - ta Allah je zaista moćan i silan.” (El-Hadždž, 40.)
To je i zbog toga što se ovaj Pokret obraća zdravom razumu, neiskrivljenoj ljudskoj prirodi i budnim srcima koja su sačuvana od raznih oblika poriva i prohtjeva.
Jedan od najdjelotvornijih metoda za uklanjanje sukoba među suprotstavljenim stranama, koja po snazi dolazi odmah iza arbitraže temeljnih šeri'atskih normi i nedvojbenih racionalnih istina, jeste svjedočenje drugih ljudi. U korist ovog blagoslovljenog Pokreta, njegovog imama, uleme, države i njegovih sljedbenika svjedočili su brojni naučnici, mislioci, značajne i objektivne ličnosti iz oblasti nauke, književnosti, misli, politike, misionarstva i drugih oblasti. Među njima, od samog nastanka ovog pokreta pa sve do dana današnjeg, ima onih koji podržavaju taj pokret, onih koji mu se suprotstavljaju i onih koji su neutralni; muslimana i nemuslimana, iz svih država svijeta.
Svi koji su svjedočili u korist ovog Pokreta, njegovog imama, uleme, države i pristalica temeljili su svoje svjedočenje na nepobitnim činjenicama i dokazima preko kojih objektivna osoba ne može prijeći, a da ih ne prihvati, a zanijekati ih može jedino ohola osoba.
Sve ono što su rekli, napisali i učinili sljedbenici ovog Pokreta; njegovi ovosvjetski i vjerski naučni i praktični tragovi u doktrini (akidi), sistemu, politici i svim drugim sferama života i djelovanja, sve to svjedoči istinu, a ruši sumnje, insinuacije, podmetanja i optužbe.
Treba znati da Pokret i njegova država u svojim počecima nisu raspolagali propagandnim sredstvima, niti materijalnim mogućnostima koja su stajala na raspolaganju njihovim protivnicima Turcima, emirima El-Ahsaa, prvacima (ešrafima) Mekke, susjednih i drugih država.
Kada bi se u odbrani ovog Pokreta i njegove države ograničili samo na riječi neutralnih osoba ili na riječi neistomišljenika izrečenih u trenucima objektivnosti i branjenja Pokreta, to bi bilo dovoljno da se pojasni istina, otklone sumnje i uvjere oni koje zanima istina, a ne porivi i prohtjevi.
A oni koje pokreće hir, kapric, zavidnost, pristrasnost, sektaštvo, ili sličan motiv koji odvraća od istine – za takve nema izlaza. O takvima i njima sličnim Uzvišeni je rekao:
وَمَا تَأْتِيهِم مِّنْ آيَةٍ مِّنْ آيَاتِ رَبِّهِمْ إِلاَّ كَانُواْ عَنْهَا مُعْرِضِينَ
„A nevjernicima ne dođe nijedan dokaz od Gospodara njihova od koga oni glave ne okrenu.“ (El-En'am, 4.)
Pa, postoji li bolja argumentacija u korist ovog Pokreta (da've) od stanja tog Pokreta, riječi, pisanih djela, primjera i svjedočanstava umnih ljudi.
Brojna svjedočanstva u korist ovog blagoslovljenog Pokreta (da've) iskrena su i dobrovoljni iskaz savjesti. Ona nisu rezultat medijskog primamljivanja i zavođenja, političkog pritiska, prijetnje i pridobijanja. Ona to nisu prosto zato što pristalice ovog Pokreta i njegove vođe nisu imali ništa od toga. Posjedovali su jedino neupitan i jasan dokaz (šeri'atski i racionalni dokaz) koji su predočavali svakome ko sluša i ko je srcem prisutan. Upravo zbog toga je svjedočanstvo objektivnih osoba odisalo iskrenošću, transparentnošću i istinskim entuzijazmom, bez imalo primijesa k*rtoazije, bez bilo kojeg oblika izvještačenosti, bez ikakvog motiva podsticanja ili zastrašivanja.

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:41
Zelio bih nesto vise saznati o Muhammedu ibn Abdul-Vehhabu i njegovu pokretu.

ODGOVOR :

Muhammed ibn Abdul-Vehhab nije imao iza sebe klasicni pokret. On je imao ideju o vracanju muslimana izvornom ucenju islama i uklanjanju svih vidova sirka koje su muslimani prakticirali. Tu njegovu ideju podrzala je vlast u Der‘iji u Nedzdu, tako da je, imaju?i politicku i druge vrste, potpore ona zazivjela prvo u Nedzdu, a potom i u drugim dijelovima Arabijskog poluostrva. Dakle, ideja Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba je selefisticka ideja koja poziva vracanju izvornom islamskom ucenju sadrzanom u k*r‘anu i sunnetu. Moze se reci da je ta ideja bila preteca svih reformistickih pokreta koji su se pojavili u zadnjih dvjesto godina proslog milenija, a koji su pokusali probuditi islamski ummet nakon dugog perioda stagnacije i dekadence. Svi ti reformisticki pokreti su se uveliko okoristili idejama da‘ve Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba, koja je pozivala da se islamsko vjerovanje uzima sa cistih nepomuceih izvora, da se to vjerovanje ocisti od svih vidova sirka. Nije naucno utemeljeno sljedbenike da‘ve Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba nazivati vehabijjama, jer ta da‘va nije neki novi mezheb, niti neki novi put, nego je nastavak da‘ve prvih generacija muslimana, ashaba i tabiina.
Treba naglasiti da mnogi koriste izraz vehabija da bi anatemisali islamske aktiviste i muslimane koji se trude da prakticiraju islam. Tako u nasim sredinama gdje muslimani ne klanjaju, vehabijom nazivaju osobu koja ponekad klanja, u sredinama gdje muslimani malo vise klanjaju, vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja sve namaze, ondje gdje muslimani dobro klanjaju vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja u dzematu i nosi bradu itd. Dakle, oni koji koriste taj izraz, nemaju za to naucno opravdanje, a mnogi, kako se cini, nemaju ni lijepe namjere.

Oni koji imaju loše namjere, taj izraz koriste, uglavnom, kao što se nekad koristio izraz fundamentalista. Dovoljno je, u komunističkom vremenu, bilo da nekog proglasite fundamentalistom pa da ga po zakonu možete pljuvati, degradirati i osuđivati na višegodišnju robiju. Pošto je riječ fundamentalista izrabljena i pošto fundamentalista ima i među nemuslimanima, izmišljena je riječ vehabija, da se nemuslimanski fundamentalisti ne bi vrijeđali, a da bi se muslimanski mogli blatiti do mile volje. Sredstva informisanja u rusiji čečenske mudžahide nazivaju isključivo vehabijama, upravo zbog gore spomenutog razloga.
S druge strane, treba znati da se pod firmom vehabija i selefija ponekad skrivaju mnogi koji s idejom i da‘vom Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba nemaju baš puno zajedničkog. Treba podvući da su selefije oni koji slijede i prakticiraju islam u svim njegovim segmentima, a ne oni koji eventualno samo u svome odijevanju i vanjskom izgledu liče na selefije, a krše praksu Poslanikovu, s.a.v.s, i njegovih ashaba, kada je u pitanju porodični život, odnos prema komšijama, rodbini, muslimanima, nemuslimanima, radu itd. Dakle, i s te strane postoji velika igra i ponekad velika zabluda.
Dakle kao zaključak možemo kazati da oni koji slijede izvornu ideju Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba su, ustvari, sljedbenici selefističke ideje koja nastoji vjerovati onako kao je vjerovao Allahov Poslanik, s.a.v.s, i prakticirati obrede islama onako kako ih je Poslanik, s.a.v.s, radio i da nije vehabija niti selefija svako koga nazivaju tim imenima, niti je vehabijja ili selefija svako ko sebe tako naziva i tako se deklariše.
Više o ovom pitanju napisao sam u omladinskom časopisu Saff br. 10 i 11 (oktobar i novembar ’97) u feljtonu o suvremenim pokretima, partijama i sektama koji je ovaj omladinski časopis bio počeo objavljivati.

Dr.Sukri Ramic

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:43
aladine mnogu jaki raboti postiras. ko ce mu sednam sega ce se iznacitamкул

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:45
eve sto velat nekoi drugi muslimani:

Vehabijini idžtihadi su laž; oni su netačni, neispravni

25 - Vehabije same kažu da je tačno ono što su alimi ehli sunneta rahime-humullahu teala napisali. Allah dželle-šanuhu je dao da takođe i oni kažu istinu. Pogledajte kako ova vehabijina knjiga (Feth-ul-medžid), na četiri stotine trideset drugoj stranici, hvali i veliča ehli sunnet: “Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je upitao Muaza, kada mu je naredio da ode u Jemen da bude sudija, ‘Kako češ suditi?’ On mu je odgovorio, ‘Prema Allahovom kitabu.’ ‘Ako ne nađeš u Allahovom kitabu?’ ‘Po Resulullahovom sunnetu’ reče. Kada ga je Resulullah opet upitao ‘Ako ga ne nađeš ni tamo?’ Muaz je odgovorio, ‘Ja ću učiniti onako kako razumijem na osnovu mog idžtihada.’ Na to je Resulullah rekao, ‘Hvala Allahu dželle-šanuhu koji je dao Resulovom sudiji ono sa čim je Njegov Resul zadovoljan.’ Muaz je bio jedan od najučenijih ashaba kiram u naukama fikha, halala i harama. Prema tome, on je bio veliki i duboko učeni alim koji je bio u stanju da čini idžtihad. Njemu je bilo dozvoljeno da, ako nije mogao da nađe jasan dokaz u Allahovom dželle-šanuhu Kitabu i Resulullahovom sunnetu, sudi po svom idžtihadu. Međutim danas ima ljudi, kao što ih je bilo i u prošlosti, koji su toliki džahili, i koji nemaju pojma s propisima Allahovog dželle-šanuhu kitaba i sunneta Njegovog Resula, ali koji još uvijek misle da mogu činiti idžtihad. Neka ih je sram i stid!

Ovaj autor je uzeo i ovaj tekst i sve svoje dokaze iz knjiga velikih alima ehli sunneta rahime-humullahu teala. Prije Ibni Tejmijje nije niko pisao ovakve jeretične (otpadničke) i pokvarene ideje. On je otvorio ovaj put. Oni koji su došli za njim su u ovom otišli do krajnosti. Oni su podivljali. Oni su pogrešno protumačili cijenjene riječi koje su citirali iz knjiga ehli sunneta. Oni su rekli da svako mora da naučiti arapski jezik i činiti idžtihad. Oni su skrenuli s pravoga puta. Oni su zaveli milione i milione ljudi. Gore navedeni citat opovrgava njihove tvrdnje, i pokazuje da džahili, koji su kao i oni, ne mogu (nemaju kvalifikacija) činiti idžtihad, i da su zaključci i značenja koja oni izvedu lažna i pokvarena.

Danas se povećao broj onih koji ne vjeruju u idžtihad. Oni kažu, “Kakva je korist od mezheba. Oni razjedinjuju muslimane. Oni otežavaju vjeru. Allah naređuje lakoću. U islamu nema mezheba. Oni su kasnije napravljeni. Ja slijedim put ashaba. Ja ne priznajem drugi put.

Ove riječi su izmislili vjerski neuki ljudi (džahili). Oni ih sada lukavo šire među muslimanima. Oni prvo navedu tačne riječi iz knjiga alima ehli sunneta na koje onda nadovezuju svoj tekst, kao da se citat nastavlja. Kada čitaoci vide tačne riječi i izjave oni zaključe i pomisle da je sve što čitaju tačno, i tako bivaju prevareni. Put ashaba kiram ridvanullahi teala alejhim edžma’in je put spasa. Ovaj hadisi šerif, koji prenosi Bejheki i koji je napisan u knjizi Kunuz-ud-dekaik kaže, “Moji ashabi su kao zvijezde na nebu. Kojeg god poslušate naći ćete hidajet (pravi put)!” Ovaj hadisi šerif nam pokazuje da će se svako ko slijedi bilo kog od ashaba kiram usrećiti na oba svijeta. Hadisi šerif koji nam prenosi Dejlemi kaže, “Moji ashabi su dobri ljudi. Neka im Allah dželle-šanuhu uvijek dadne dobro.” Sljedeća dva hadisi šerifa nam opet prenosi Dejlemi, rahmetullahi alejh, “Ne govorite o greškama mojih ashaba!” i “Mu’avija će sigurno postati vladar.

Iz kog će izvora oni, koji tvrde da slijede put ashaba kiram, naučiti put ashaba? Hoće li ga oni naučiti od nemezheblija koji su došli hiljadu godina poslije njih? Ili, će ga naučiti iz knjiga alima koji su živjeli u njihovo vrijeme i koje su ashabi kiram istrenirali i obrazovali? Alimi koje su ashabi kiram obrazovali, i alimi učenici, koje su oni obrazovali, sačinjavaju alime mezheba ehli sunnet vel-džema’at, rahime-humullahu teala. Mezheb znači put. Pripadnici ehli sunnet vel-džema’at mezheba su muslimani koji slijede put Resulullaha i njegovog džema’ata, to jest, njegovih ashaba. Mubarek alimi ovoga puta su precizno i tačno zapisali ono što su čuli od ashaba kiram. Oni nisu pisali svoja lična mišljenja. U njihovim knjigama nema ni jedna jedina riječ za koju oni nisu dali dokaz i sened. Vjerovanje (iman) sve četiri mezheba je isto. Put ashaba kiram ridvanullahi teala alejhim edžma’in se samo može naučiti iz knjiga alima ehli sunneta.

Oni, koji hoće da slijede put ashaba kiram ridvanullahi teala alejhim edžma’in, moraju pripadati ehli sunnet mezhebu. Zatim, oni moraju izbjeći novonastale pokvarene puteve.

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:46
.

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:48
mozam da primetam deka nekoi lugje ja promasuvaat temata ???????? ili namerno ja remetat??????  

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:49
aladine zosto ne se registriras na nekoj forum kaj sto se debatira za vehabiite, pa clanovite tamosni ce ti objasnat ubo sto i kako eтрепкање

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:50
gi molam moderatorite da reagiraat......

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:52
Originally posted by aladin aladin напиша:

mozam da primetam deka nekoi lugje ja promasuvaat temata ???????? ili namerno ja remetat??????  

e gresis ako mislis na mene. aladine mene ne mi precat muslimanite tebe ti precat. dal nosi brada ili djulabii za mene e toj musliman. i muabet medju nas si terame, a ti probuvaj uste kolku sakas da ne cepkas, samo ne prais pojakiне%20зборувам

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 16:55
ako sakas da kazes nesto za vehabiite poveli.........ako ne .............ne ja rasipuvaj temata sonevrzani razgovori.............toa kazuva nesto drugo

Vehabije sprovode svoj šerijat

LJudi sa dugim bradama, pod belim kapama i u kratkim pantalonama, redovno se okupljaju u kafiću u centru grada, odakle odlaze u džamije u kojima teraju ostale pripadnike islama da - klanjaju po njihovom učenju

Desetak vehabija, sa dugim bradama, pod belim kapama i u kratkim pantalonama, preksinoć su javno izašli na glavni trg u Novom Pazaru odakle su poručili da je "Novi Pazar islamski grad, da je koncert grupe "Balkanika", koji je trebalo da počne, "protiv islama i šerijatskog zakona". Poklonici učenja Muhameda ibn Abdul Vehaba, sa bine su pobacali instrumente i ostalu opremu, čime su sprečili Sanju Ilića i grupu "Balkanika" da u Novom Pazaru održe koncert. Pošto su sugrađane opomenuli na obavezu poštovanja šerijata, i načinili štetu koju je policija procenila na tri miliona dinara, vehabije su sišli sa bine i otišli pravo u džamiju Arap u centru grada u kojoj je trajao verski obred.

Ovo je, koliko se zna, prvi prvi put da vehabije u Sandžaku otvoreno izađu na ulicu i naprave neki incident. NJihovo prisustvo u ovom kraju Srbije oseća se godinama, a do sada se o njihovim aktivnostima znalo uglavnom preko incidenata koji su se dešavali u džamijama u gradovima Raške oblasti, gde su vehabije terali ostale pripadnike islama da - klanjaju i druge verske obrede sprovode po njihovom učenju. U Novom Pazaru, u centru, ljudi koji izgledaju kako ovo učenje nalaže, sa dugim bradama, pod belim kapama i u kratkim pantolonama, mogu se videti svakodnevno, a u strogom centru grada postoji i kafić u kome se redovno okupljaju.

Priča o pokretu "vehabija" do ovog kraja Srbije posredno je stigla krajem 2002. godine i to preko letka koji se pojavio u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši, a zatim i u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu, kojim su "muslimani iz Sandžaka pozvani da svojim komšijama pravoslavcima ne čestitaju Božić i druge praznike, i ne učestvuju u proslavama", jer će ih, u suprotnom, stići - "haram" (prokletstvo) i "Alahova srdžba".

- Štaviše, to je teži grijeh i izaziva veću srdžbu kod Alaha nego da se nekome čestita pijenje vina ili ubistvo nevinog čovjeka"Ö - bilo je ispisano u ovom letku.

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 17:04
.

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 17:04
ic ne ja rasipovam temata. ubavo si citam od tvoite tekstoviголема%20насмевкаголема%20насмевка 

-------------

Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 06.Април.2008 во 17:07
aladincho vidish deka od ovaa se inspirirani i mozhe nekomu da mu tekne i vo mkd da sproveduva takvi principi,iako pochnale vec'e

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 17:30
PA GI IMA I OVDE SUM GI GLEDAL---NO NE RAZBIRAM ZOSTO SE KRIJAT tuka na forumot??????

Постирано од: efendija
Датум на внесување: 06.Април.2008 во 18:54

PA GI IMA I OVDE SUM GI GLEDAL---NO NE RAZBIRAM ZOSTO SE KRIJAT tuka na forumot??????

И,што сега?

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 19:00
daj ne se kriete vise ejjjjj...............da debatirame kako lugje......

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 20:36
evo debatirameтајм%20аут   alco (ne)prijatele jas sum glavatar na vehabite i imas cest so mene licno da debatirasкул

-------------

Постирано од: temimi
Датум на внесување: 06.Април.2008 во 20:41
ccc..
mozeslika da vidime?

vehabija? - pa toa e retkost... mislev deka ne postojat....

-------------
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 20:43
Originally posted by temimi temimi напиша:

ccc..
mozeslika da vidime?

vehabija? - pa toa e retkost... mislev deka ne postojat....

e brat covek uci dodeka e ziv, i ja neznev do deneska ama alco odkako mi objasni i sega stanav vodja na vahabiteзадоволство

-------------

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 06.Април.2008 во 22:31
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ete svemirski, gledash kako ti mozheshe da objasnish, bez da se afektira i da se zakanuva, da se povikuva na bojkoti ili bilo sto drugo sto ne e produktivno na forumov.

Inaku, treba da se ochekuvaat povtoruvanja na prashanja od razni prichini. I vie, muslimanskite chlenovi, mozhebi stotina pati ste go povlekle istoto prashanje za Svetoto Trojstvo, pa nikoj ne pretel deka organizirano ke go napushti forumov, nitu pak hristijanskite chlenovi gi obvinile moderatorite deka se vo nekoja "sorabotka" so muslimanite poradi toa.

Smirete se i ako sakate da odgovarate togash odgovarajte, ako ne sakate poradi nekoja prichina, togash molchete. Ne kreirajte nepotrebni tenzii. Odnesuvajte se korektno kako sto im prilega na vozrasni lugje i na vernici.

Nema pricina na koja ne bi sakale da odgovorime. Nam cest nie i zadovolstvo za Islamot da zboruvame.
Inaku gledaj malku,prati situacija,,, ke zabelezis i ke svatis na kogo treba da mu se obratis za dobro odnesuvanje.

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 23:01
Malu otsustvuvav od forumov i gledam otishla kolata vo endek. Veke suspendirav eden chlen koj nekolku pati go opomenav i od koj ochekuvam pointeligentni kometari i repliki, vmesto potsmevanja i navreduvanja, no... sekoj spored onoa sto mu e dareno od Boga.

Ne bi sakal da suspendiram i drugi chlenovi, pa zatoa ve zamoluvam da si gi smirite duhovite, da si gi odmerite zborovite, da ne provocirate i da ne prifakjate provokacii, da ne se vozdignuvate, da ne si go slushate egoto i da bidete malu pospokojni i podisciplinirani vo odnosot. Vprochem toa od vas go bara i vashata religija (mislam na site religii).

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 23:48
Prvo im je “dava” – pozivanje u vjeru. Subhanallah, ko bi šta protiv toga rekao? Jest Hz Pejgamber rekao da se mora dava činit, ali nije rekao da DAVIMO druge, od njih se ne može doći do riječi, posebno u objašnjavanju kako mi u Bosni prakticiramo komunistički Islam i slične gluposti. Uglavnom, njihova dava je usmjerena samo prema jednom cilju - pridobivanje svojih sljedbenika, nikako opće dobro.

Druga fitna im je da Islam i Demokratija nemaju zajedničkih tačaka, da je demokratija kjufur jer se nešto što pripada Allahu (vlast) uzima I daje ljudima (a ne smeta im kad se da Saudijskom princu), I da muslimani ne smiju glasovat na izborima, jer mi ne smijemo birati drugu vlast osim šerijatske. Ja ne vidim ljepši način da sve izgubimo u Bosni od slijedjenja ovih gluposti.

Treće, niz fetvi kojim se diskreditiraju Bošnjački alimi i rukovodstvo IZ, kao i konkretni potezi u tom pravcu, poput onih “Bečkih” hafiza Porče i Buzara. Ne smiju brate dirat u IZ nikako, ne kažem ja da valja, al ako će ko mijenjat, mi će mo, a jok oni.

Četvrto, zlonamjerno lažno tumačenje ajeta i hadisa koji govore o položaju žene u društvu, njeno marginaliziranje, zatvaranje u kuću, vrijedjanje onih muslimanki koje ne nose hidžab, čak I onih koje su propisno pokrivene mahramom (naravno nisam protiv pokrivanja, ali sam protiv toga da se netaktičnim potezima kod neukih stvara antagonizam prema vjeri uopšte).

Peto, stvaranje odbojnosti prema tradicijama drugih muslimana koji nisu Arapi, posebno Irana I Turske, te stalno fitnelučenje bez da se biraju sredstva protiv ovih grupa čime se razbija jedinstvo ummeta.

e sega samo ovaa primeni go vo makedonija

-------------
There is no soundness in my flesh because of thine anger; neither is there any rest in my bones because of my sin.

Датум на внесување: 06.Април.2008 во 23:57
Templarka, ova se tvoi zborovi, ili kako sto gledam, nekakvi citati?

Ako se citati, koj gi rekol tie zborovi? Koj e izvorot na ovie citati? Od kade se prepishani? Na krajot, nie ovde govorime za veroispoved, a ne za politika. Nas ne interesira verata. Znaeme deka, za zhal, taa se zloupotrebuva na razni nachini, no toa e sosem druga rabota.

Ne mozhe da se kazhe deka Islamot propagira terorizam i nemozhe da se zeme eden terorist ili sveshtenik kako primer za site muslimani. Istoto vazhi i za hristijanite.

Vnimavaj sto govorish i kako komentirash bidejki veke se naogjash na mnogu tenok mraz. Jas bi ti preporachal da se oddalechish od nego i da se vratish na sigurna zemja.

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:01

Treće, niz fetvi kojim se diskreditiraju Bošnjački alimi i rukovodstvo IZ, kao i konkretni potezi u tom pravcu, poput onih “Bečkih” hafiza Porče i Buzara. Ne smiju brate dirat u IZ nikako, ne kažem ja da valja, al ako će ko mijenjat, mi će mo, a jok oni.

Peto, stvaranje odbojnosti prema tradicijama drugih muslimana koji nisu Arapi, posebno Irana I Turske, te stalno fitnelučenje bez da se biraju sredstva protiv ovih grupa čime se razbija jedinstvo ummeta. 

Koga govoris za nivnite principic, togas ajde te molam povrzi mi gi ovie koi ti gi istaknav.
sledniot pat koga slepo kopiras tekstovi od internet, gledaj da imaat smisla.

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:05
Jas samo kazuvam koi se vehabistite preku primeri eve sega ako sakam da iznesam deka vehabistite se povrzani i se del od Al Mahdi teroristite toa politika li ce e??

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:08
Govoris deka se naogaat vo bosna i deka rabotat protiv IVZ t.e. deka se Bosnjaci, a sledniot pasus ti e deka gi mrazat site sto ne se Arapi.
Jas ne znam kolku surova ke ti zvuci visitnata, no Bosnjacite ne se arapi, a toa sto se muslimani ne gi pravi vehabii.
Tvoeto poznavanje za "vehabizmot" zavrsi tuka. Sekoe tvoe pisuvanje ke bide blamaza.

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:31

Govoris deka se naogaat vo bosna i deka rabotat protiv IVZ t.e. deka se Bosnjaci, a sledniot pasus ti e deka gi mrazat site sto ne se Arapi.
Jas ne znam kolku surova ke ti zvuci visitnata, no Bosnjacite ne se arapi, a toa sto se muslimani ne gi pravi vehabii.

Tvoeto poznavanje za "vehabizmot" zavrsi tuka. Sekoe tvoe pisuvanje ke bide blamaza.

A ti malku da citas i da razberes od citanjeto i da ne se blamiras deka si mnogu pameten. Jas samo navedov dva primera na vehabizmot edniot e vo bosna so toj primer sakav da pokazam kako isto kako i vo bosna taka i vo makedonija vehabistite ja negiraat IVZ.
Vtoriot primer e kako arapite na gledaat na vehabizmot.
Sega se nadevam deka ti e jasno. I zaboraviv da kazam deka Al Mahdi i se isto vehabisti toa znaci deka behabiite vo svojot radikalen islam go podrzuvaat terorizmot i vo ime na religijata podrzuvaat dolg niz na
nedemokratski gledista.

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:33
Ti ni ne si svesna sto si postirala.
Ocigledno ne razbiras bosanski.

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:42

Ti ni ne si svesna sto si postirala.
Ocigledno ne razbiras bosanski.

Ne, nego ti nesakas da priznaes, deka, izbrza so donesuvanje na zaklucok.

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 16:04
ti efendijo, malku si vo greska..........

prvo----nikoj od nas ne go mrzi islamot....kolku syto mozam da vidam.....nikoj takvo nesto nema izjaveno----a ti pravis kleveta vo toj slucaj.......

vtoro----toa sto nasata zinteresiranost za islamot vo SEKOJ POGLED I OD SITE ASPEKTI ne interesira......a so toa i otvora nekoi bolni prasanja i sostojbi vo islamskata religija i svet.........ja tolkuvas kako bolest.......pokazuva kolku idealisticki go razbiras samiot islam....nerealno....

treto---nie nisto drugo i ne sme napravile(stavame postovi,tekstovi,komentari,)  pa i najpoveke od muslimanski web strani da ti ukazeme deka ne si realen ......... odnosno deka postojat muslimani koi ne razmisluvaat kako tebe.......  a ti sto nejkes da komentiras i sto si zamisluvas deka tie stavovi ne postojat ili nema .......vidi si.......imas problem....

cetvrto---za toa kakvi temi jas otvoram.......kazuvaat zainteresiranite forumdzii i posetenosta na istite...kako i poddrskata od mnogu citateli ...moderatorite toa dobro go znaat......prasaj gi........  

petto---se dodeka ne stanes realen i podgotven da debatiras i za nedostatocite i problemite kaj sebe ......nikogas nema da mozes da ukazes na nedostatocite kaj drugite ili da mu ,,otvoris oci,,, kako sto toa cesto go velite.......zatoa ti sovetuvam pocni da gi razbiras problemite vo islamot i da razgovaras konstruktivno za nadminuvanje na istite..........beganjeto od problemot ne go resava istiot...........

doklolku jas sum postiral post so navredliva sodrzina ---MODERATORITE VEDNAS DA ME BANIRAAT........no dokolku ti nepravedno obvinuvas.....javno da kazat deka poradi tvojata nesposobnost i nemanje samokriticnost i sirina vo pogledite............si trajno baniran.............od pricina sto ke se dade prostor da se diskutira i za temi koi ,,po tvoeto siroko svakanje....,,,,,  se navreduvacki .....i stetni za megjusebniot dijalog na forumot.........

so pocit kon site

vasiot -----aladin...........

Датум на внесување: 08.Април.2008 во 14:53

da ima bosnaci (arapi)vo prenosna smisla na znacenje...koi go praktikuvaat vehabizmot.....i koi se protiv onie bosnjaci koi go drzat tradicionalniot islam vo bosna..........(nearapi)......i sto e tuka sporno??????

Постирано од: Averoes
Датум на внесување: 08.Април.2008 во 18:55

A ti malku da citas i da razberes od citanjeto i da ne se blamiras deka si mnogu pameten. Jas samo navedov dva primera na vehabizmot edniot e vo bosna so toj primer sakav da pokazam kako isto kako i vo bosna taka i vo makedonija vehabistite ja negiraat IVZ.
Vtoriot primer e kako arapite na gledaat na vehabizmot.
Sega se nadevam deka ti e jasno. I zaboraviv da kazam deka Al Mahdi i se isto vehabisti toa znaci deka behabiite vo svojot radikalen islam go podrzuvaat terorizmot i vo ime na religijata podrzuvaat dolg niz na
nedemokratski gledista.
  Navduvas deka navodnoi "Al-mahdi" bile wehabisti ...  na koa organizacija konkretno mislis , na "Al-mahdi Armijata" na Moktada al Sadr vo Irak ... ili pak na nekoja druga ,objasni ni pa posle ke vidime kako ke pristapime kon temata.

-------------
NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 10:25
moze jas da objasnam? sto sakam da mi objasnite?

Постирано од: HILAFET_CH
Датум на внесување: 10.Април.2008 во 14:23
Vehabii? Sto se toa?Aha sega se setiv Vie zboruvate za zborceto i
zmisleno od Cionistite i od Sekularistite. Musliman koj sto veruvat iskreno i pravedno vo ALLAH sevisniot nema da kaze nisto bilo vehabija ili selefit osim deka e Musliman!
A sekoj koj go tvrdet sprotivnoto nee Musliman vo pravata smisla na zborot.a ako ve iritiraat bradite na muslimanite ke vi kazam bradata e dolznost za sekoj Musliman:a zosto ve iritiraat bradite ne mozam da ve svatam koga vasite Svestenici nosat bradi ?i tie znaat deka brada treba da se nosi.

Постирано од: Vlad Tepesh
Датум на внесување: 10.Април.2008 во 14:28
~Vehabii postojat i da ne se lazheme ~ samite Muhamedanci go imaat priznazno toa i stalno se zhalat na zulumot so koj se nametnuvaat Vehabiite~

-------------
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 14:30
Originally posted by Vlad Tepesh Vlad Tepesh напиша:

~Vehabii postojat i da ne se lazheme ~ samite Muhamedanci go imaat priznazno toa i stalno se zhalat na zulumot so koj se nametnuvaat Vehabiite~

Vrzigo jazikot da ne kazvit vise Muhamedanci, mi ja krevas kosavaлутиналутиналутина

-------------

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 14:40
Vlad? Kade go nauci toj zbor more Muhamedanci ete vidzas toa e vasata sekularna politika vie od muslmanite pravete sekti ! Nema vehabii vece imase prilika od mnogu moji braca da procitas i nesto da naucis ?i

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 14:50
~,,~Velite nemalo * Vehabii * so shto gi zatvorate ustata na poshtenite~Muhamedanci~ gi tepate a ne im davate da plachat so vakviot stav demek vprochem ste isto demek nema razliki medju vas ,samo *Vehabiite* se posveteni na verata a normalniot narod neposveten pa chekaj da ve nauchime kako trba pravilno~,,~

-------------

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 15:09
dali e nekoj pobozen ili ne toa go znae samo Vozvoiseniot a site bi trebale da se posvetat zatoa sto Allah Ludeto gi stvoril samo so edna cel edinstveno namo na Vouviseniot da mu se sluzet znaci da se rabotat na negoviot pat i po negovite zakoni.Samo nekoj go sfatil toa porano a nekoj podocna a nekoj nema toa ni da go svati .zato sto kogo saka Allah da go upati na negoviot pat ke go upati i niokj nema da moze da go otrne od toj pat ,a kogo saka da go ostavi vo zabluda sto e sigurno pravilno nema da moze nikoj da go vrati na praviot pat!

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 10.Април.2008 во 15:18

мухамеданци

Од сега кога коментираш за нас нарекувај не муслимани, бидејќи ова е навредливо!!

-------------
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 15:22
Ajde vlad koga si ti tolku siguren vo temava a jas imam vpecatok deka ti nemas veze so temava ti si ovde samo da provoziras!kazi sto znais za temava i iznesi mi nekoj dokaz deka nekoj ti rekol deka e vehabija ili slicno?

Датум на внесување: 10.Април.2008 во 15:25
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

мухамеданци
Од сега кога коментираш за нас нарекувај не муслимани, бидејќи ова е навредливо!!
~,,~Toa e vashiot problem ~,,~Nemozham da vi pomognam mnogu okolu reshavanje na lichni nemiriri i nesoglasuvanja~,,~Vprochem nazivot jas ne sum vi go izmislil~Taka ve narekuva grototo od civiliziraniot svet~,,~

-------------

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 10.Април.2008 во 15:36

Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

мухамеданци
~,,~Toa e vashiot problem ~,,~Nemozham da vi pomognam mnogu okolu reshavanje na lichni nemiriri i nesoglasuvanja~,,~Vprochem nazivot jas ne sum vi go izmislil~Taka ve narekuva grototo od civiliziraniot svet~,,~

Се лажеш, цел свет не нарекува онака како што сме наречени “муслимани“ освен некои како тебе кои немаат општо познавање. НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ НАРЕКУВА ПОИНАКУ ОД ОНА ШТО СИ.

-------------
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 00:11
Originally posted by HILAFET_CH HILAFET_CH напиша:

Ajde vlad koga si ti tolku siguren vo temava a jas imam vpecatok deka ti nemas veze so temava ti si ovde samo da provoziras!kazi sto znais za temava i iznesi mi nekoj dokaz deka nekoj ti rekol deka e vehabija ili slicno?
~,,~ Kako shto vetiv eve povtorno sum na temava~*Vehabiite* ne se pretstavuvaat kako takvi ~tie se tajni i licemerni zharchinja i se premachkani so najfinite glazuri~se povikuvaat na*Alaha*i zulumite gi pravat vo negovo ime~a koj nesaka da bide del od oloshlukot go proglasuvaat za~izdajnik i raskolnik udiraat vo najosetlivite tochki na covekot dodeka od nemaj kade i toj ne stane eden od niv~,,~

-------------

Постирано од: muhadzir
Датум на внесување: 11.Април.2008 во 00:18

~,,~ Kako shto vetiv eve povtorno sum na temava~*Vehabiite* ne se pretstavuvaat kako takvi ~tie se tajni i licemerni zharchinja i se premachkani so najfinite glazuri~se povikuvaat na*Alaha*i zulumite gi pravat vo negovo ime~a koj nesaka da bide del od oloshlukot go proglasuvaat za~izdajnik i raskolnik udiraat vo najosetlivite tochki na covekot dodeka od nemaj kade i toj ne stane eden od niv~,,~

Apsolutno nema vistina vo toa sto go kazuvas. Prvo neznam kogo go opisuvas vo vehabii, zatoa sto takvi ne postojat, toj zbor e izmislen i nametnat, a spored imeto bi znacelo da se sledi nekoj Vehab, sto se kosi so Islamot, jer Muslimanite se sledbenici na Muhammed a.s.

Drugo Na nikogo ne mu e dozvoleno so sila vera da siri, do sega nikoj vo zivotot ne me ima nareceno izdajnik i raskolnik, a nitu toa sum go slusnal za drug brat musliman. A licno i jas bi kazal za nekogo deka e izdajnik i raskolnik koj sto nosi muslimansko ime a vrska nema od Islam, naprotiv raboti na steta na muslimanite.

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 11.Април.2008 во 00:32
Pa ne e dozvoleno so sila vera da se siri toa e tocno no tocno e i deka se sirela i muslimanskata i hristijanskata.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 00:42
Za site chlenovi - bez potsmevanje kon onie so koi imate razlichni mislenja. Toa ne e dozvoleno na forumov.

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 00:44
~,,~Mnogu golemi fobii dozhivuvate od vmetnati selefisti ~koi sakale da priznaete ili ne gi ima skoro vo sekoe muslimansko selce~koi vi se pretstavuvaat kako vernici od drugi zemji i doshle da ve vratat na vistinskiot pat od koj ste skrenale so samoto prmanje na *Otomanskiot Islam*koga voedno slengovski ste bile *Poturcheni* no toa vi vo genite ~*na kogo dedomu smenil vera ce smeni i toj*~ Da ste tolku vernici kako shto se pretstavuvate samite ce go vperevte prstot vo djavolot koj vekovno ve opseda ~Nego pustiot strav i sumjata vi go jade korenot~,,~

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 00:57

~,,~Mnogu golemi fobii dozhivuvate od vmetnati selefisti ~koi sakale da priznaete ili ne gi ima skoro vo sekoe muslimansko selce~koi vi se pretstavuvaat kako vernici od drugi zemji i doshle da ve vratat na vistinskiot pat od koj ste skrenale so samoto prmanje na *Otomanskiot Islam*koga voedno slengovski ste bile *Poturcheni* no toa vi vo genite ~*na kogo dedomu smenil vera ce smeni i toj*~ Da ste tolku vernici kako shto se pretstavuvate samite ce go vperevte prstot vo djavolot koj vekovno ve opseda ~Nego pustiot strav i sumjata vi go jade korenot~,,~

Nema da go komentiram ova, ne sakam da padzam na tolku nisko nivo. A go kopirav so cel da bide dokaz protiv tebe, i da ne go izbrises.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 01:08
~,,~Nema da komentirash~bidejci se Plashish od:ushte nekoja doza na vistina,od tvoite braca kako bi te komentirale i od samiot sebe oti znaesh deka e taka a nemash izbor ~,,~ A si go kopiral da si go chitash pochsto oti ima golema mudrost vo vistinata koja ja nasetuvash~,,~

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 01:14
Bi sakal da ti kazam deka apsolutno tvoite postovi ne mi prestavuvaat predizvik za diskusija, nemozam da se zamaram so nesto sto nee vistina, i sto me pravi da ne se custvuvam dobro.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 01:33
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Bi sakal da ti kazam deka apsolutno tvoite postovi ne mi prestavuvaat predizvik za diskusija, nemozam da se zamaram so nesto sto nee vistina, i sto me pravi da ne se custvuvam dobro.
~,,~ Toa i ti go velam vo pochetokot nema da se chuvstvuvash dobro,ce se chuvstvuvash:otfrlen,ismejuvan, ce imash chvstvo na vina~... no podobro da go izdrzhish iskushenieto za da preostanatiot zhivot go minesh so bozhja milost~,,~ Tuku vakvi informacii na javno mesto mozhat da ti bidat aduti vo evolucija na tvojata lichnost~,,~

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 09:21
Kako sto rekov (Prica bez Fundamenta )ti gospodine ne dade nieden Dokaz ili ni eden Argument sto bi se fklopile vo diskuzijava.Kako sto rekov ti samo provoziras!

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 13:17

ajde vaka da probame:

KOJ BIL  ABDUL VEHAB????? STO PREDSTAVUVA TOJ ZA MUSLIMANITE?

ZNAE NEKOJ MUSLIMAN?

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 18:29
hoces biografiju od covjeka ili samo kratku pricu?

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 20:07

~,,~Ukolika se neznate izjasniti na maternjem jeziku pisite na onom koi vam je lakshi i razbirljivii ,mi jedino zelimo istinu sa vasheg glednog polja~samo odgovorite na postavljena pitanja kako dozhivljavate ono za shto vas pitamo~,,~

Nikoj i nisto, zadovolen si sega

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:44
Hocemo ako Bog da ,kad vec tako fino pitate.
KOJE BIO VEHAB ...?

Šejhul-Islam MUHAMMED IBN ABDU-L-VEHAB

Šejhovo rodjenje i uzrast

Šejhul-Islam, Muhammad bin Abdul Wahab se rodio 1115 godine po Hidžri u gradu Uyainah, 70 km sjeveroyapadno od Rijada, u Zemlji dvaju Harema.

Pripadao je visoko obrazovanoj i poštovanoj porodici; njgov otac šejh Abdul Wahab bin Sulejman, je bio poštovani šejh poznat po pravednosti, nasljedstvo njegovog oca Sulejmana bin Alija, reisa uleme i vrlo sposobnog u predavanjima, jeziku i hutbama.

Školovanje
Šejhul-Islam je stekao svoje prvo školovaje od svoga oca. Bio je izrazito inteligentan, pa je postao hafiz u svojoj 10 godini. Izučavao je knjige tefsira, hadisa i fikha. Osim toga, veoma je volio da izučava djela uleme ranijih generacija, naročito djela Šejhul-Islama ibn Tejmije kao injegovog učenika ibn Qajima. Bio je dobar poznavaoc svih njihovih djela ....

Kad je postao punoljetan, otišao je da obavi hadž, i da se podučava kod uleme iz Mekke. Zatim je nastavio za Medinu, gdje takođe sreće poznatu ulemu toga vremena, i gdje stiče znaje kod prije svega dva šejha: Abdullaha bin Ibrahima bin Saida an Nedždija i Muhammada Hajat Sindija. Nakon toga odlazi za Irak i Basru gdje stiče još znanja.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:46
Stanje u Nedždu
U to vrijeme , stanovništvo Nedžda je bilo zapalo u mušrička djela i predislamske obrede. Stjenje, kaburi , pećine, zli duhovi i luđaci su se smatrali svetcima. Bezosnovne priče i bajke su bile zamjenile k*ran i Hadis. “Ulema” koja je bila zainteresovana za dunjalučke koristi je još više zavodila stanovništvo.Društvo je bilo pod kontrolom magičara i lažnih proroka. Niko se nije usuđivao da im se suprotstavi. Ni Mekka ni Medina kao ni Jemen nisu bile pošteđene ovog džahilijeta i širka.

Početak Dawe
Šejh je bio žestoko potrešen stanjem stanovništva. Još više ga je bolilo što niko nije bio spreman da povede narod iz ovoga mraka na pravi put. Bilo je očito da takvo djelo vodi u direktan sukob sa ovim nasilnicima, jer su si oni pribavljali dunjalučke koristi od ovakvih djela. To je značilo da se treba spremiti za sve oblike torture i otpora koje ce sebični dunjalučari pružiti. Ali Šejh je bio odlučan da povede džihad protiv džehla i širka.

Njegova dawa je počela pozivanje naroda u tewhid i upućivanjem prema k*ranu i Sunetu. Pozivao je ulemu da se strogo drži k*rana i Suneta. Žestoko se borio protiv slijepog slijeđenja bilo koga ili bilo koje alima, ako su im se pogledi razlikovali od k*rana I Suneta.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:46
Šejh je bio hrabar i pun želje za radom. Držao je dersove, rezgovarao sa ulemom i pozivao ih da mu pomognu u borbi protiv širka. Mnoga ulema Mekke, Medina i Jemena mu se odazvala i podržala ga. Ali bilo je i mnogih sebičnih “alima” koji su ga kritikovali i držali se daleko od njegovog poziva.

Mnogo puta su se takvi digli protiv šejha, ali je on i nakon toga nastavljao svoju dawu. Putujući kroz Zabir, Ahsa, Huraimala, stigao je u Ujainu.

Dolazak u Ujaina
U to vrijem, Ujenomje vlado Osman bin Hamid bin Mamar. On je bio obradovan šejhovim dolaskom, i obećao mu svaku vrstu pomoći u njegovoj dawi. Ovdje je šejhova dawa doživjela veliki uspjeh, a on samje postao čuven i omiljen među narodom., pa su mu ljudi počeli se odazivati i dolaziti sa svih strana. Uz pomoć emira ove pokrajine, šejh je uspio da očisti ovo područje od raznih “svetih” kamenja i drugih oblika širka. Popularnost šejha je bila velika. Jedne prilike je čak došla jedna žena i priznala da je počinila blud, pa je tražila da bude kažnjena. Šejh je prvo provjerio, da li je ona mentalno zdrava, da li ovo čini dobre volje ili je na to prisiljena. Kad se sve ovo istražilo i vidjelo da je to njena lična želja, šejh je presudio o radžmu (kamenovanju- šerijatskoj kazni za zina).

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:47
Napuštanje Ujaine i prelazak u Dariju
Kad je emir Ahse i njene okoline, Suleiman bin Uraiar, saznao za popularnost šejha među narodom, pobojao se za svoju vlast i odlučio da ga uništi. Tako je on zaprijetio emiru Osmanu, kod kojeg se šejh nalazio, i naredio mu da ubije šejha. Emir Osman je bio puno slabije moći od Suleimana, pa je on upoznao šejha sa novonastalom situacijom i predložio mu da učini hidžru u Dariju.

Stanovništvo u Dariji je dobro poznavalo šejha i njegovu dawu. Emir tamo je bio Muhamed bin Saud, koji kad je čuo za dolazak šejha na njegovo područje, otišao i lično ga posjetio. Muhamed bin Saud je bio iz pobožne porodice i sam je bio zainteresovan za islam. Njemu se svidjelo šejhovo pozivanje u tewhid, njegova borba za k*ran i Sunet.

Pristanak na širenje dawe
Šejh im je objasnio kako susul savs i njegovi ashabi činili dawu i džihad na Allahovom putu, izdržavali sve nevolje i činili sve šta su mogli ulažući sve napore. Šejh je upoznao emira sa svim ovim i uvjerio ih da im Allah garantuje Svoje zadovoljstvo na Ahiretu i pobjedu na ovom svijetu, ukoliko se budu iskreno predali borbi na Njegovom putu. Ibn Saud je pristao na ovo i obečao svoju pomoć.

Darija, centar dawe
To je postalo vrijeme kad se šejh osječao da se nalazi u okruženju koje ga podržava, i koje je više odgovaralo njegovoj dawi. On je u tome vidio zlatnu šansu da uči mase. Na njegovim dersovima bili su prisutni svi emir i njegova porodica kao i beduini iz okolnih mjesta. Šejh je držao dersove tewhida, k*ran, hadis, fikh kao i arapski jezik.

Darija je tad doživjela procvat, jer su se ljudi iz okolnih mijesta počeli doseljavati tražeći znanje. Kao što mu je popularnost rasla kod naroda, tako je rasla i mržnja fasika prema njemu, pa su počeli širiti lažnu propagandu, potvarajući šejha za sve i svašta. Šejhova istrajnost i iskrenost je učinila da se jedan dio njegovih protivnika okrenu i postanu njegovi saveznici.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:48
Šejh je takođe pozivao pored dawe, i u džihad. Delegacije sa cijelog Arapskog poluostrva su mu dolazile, davale obečanje da će širiti tewhid u svojim pokrajinama i naredjivati dobro i zabranjivati zlo.

Emir Ujeine ga je pozvao da ponovo dođe kod njih i nastavi svoju dawu,ali je šejh odlučio da ostane gdje se nalazi. Mnoge delegacije su poslate i u zemlje Šama da uče ljude čistome islamu.

Odgovor vladarima
Kao što je pozivao običan narod, tako je šejh pozivao vladare da se okrenu od širka i vrate islamu. Poslao je pisma vlastima i ulemi u Nedždu, Rijadu, Khardžu, Qaemu, Hajelu, Wašimu, Sudeiru, Ahsi, Mekki, Medini, kao i Siriji, Jemenu, Indiji, Iraku.Mnoga ulema ovih zemalja mu se odazvala. Oni su nastavili borbu za čisti islam u svojm mjestima, inspirisani šejhovim djelm.

Smrt
Šejh je cijeli svoj život posvetio islamskoj dawi i džihadu sa krajnjom iskrenošću. Šejh je preselio u Zul Kadetu 1206 godine po hidžri(1792).

Постирано од: ivan_grozni
Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:50
postovani prijatelju ... vidim da dobro poznajes ne samo osnove Islama vec i mnogo vise u vezi sa njim ... s'toga , molim te , mozes li nam barem ukratko pojasniti u cemu se sastoji razlika izmedju siita i sunita i u cemu lezi korijen njihove netrpeljivosti ? ... hvala . ..

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:50
Resultat dawe
Resultat njegove dawe, džihada i krajnjeg napora u periodiu od 50 godina na Allahovom putu, bio je da je cijela pokrajina Nedžd vraćena u Islam. Napušteni su svi oblici širka i narod se vratio u Islam. Napušteno je slijepo slijeđenje predaka i tradicija i uspostavljen je šerijat. Uspostavljena je institucija koja je naređivala dobro a zabranjivala zlo. Mir je zavladao ovim područjem, kako u gradovima tako i u pustinji. Nakon preselenja šejha ra, njegovi sinovi i učenici su nastavili širenje dawe i džihada na Allahovom putu. Među njegovom djecom, najaktivniji su bili šejhovi: AbdAllah bin Muhammad, Husein bin Muhmad, Ali bin Muhammad i Ibrahim bin Muhammad; među unucima šejhovi: AbdurRahman bin Hasan, Ali bin Husein, Suleiman bin AbdAllah

Neka od šejhovih djela
Kitabu Tewhid

Kitabu Kabair

Kešf a Šubuhat

Muhtasar siratu Resul

Masail Džahilija
Eto sada znate ko je sejk bio i koje su mu namjere bile i protiv cega se on borio i sta je steko za svoj zivot i sta je napisao

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:52
i sta znaci ovo : Šejh je cijeli svoj život posvetio islamskoj dawi i džihadu sa krajnjom iskrenošću ... dzihad ali protiv koga ? .... i sta u sustini znaci dzihad ? .....

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:54
eto opet ne zadovoljan ?kad bi ti pricao protiv cega se on borio ne bi shvatio !ne vrjedi susjed.

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:57

eto opet ne zadovoljan ?kad bi ti pricao protiv cega se on borio ne bi shvatio !ne vrjedi susjed.

brat bi sakal da ti dadam sovet, miroslav (ivan) nema nikogas da se zadovoli od muslimanski odgovor, pa zatoa podobro da ne se zamaras so nego.намигнување

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:00
~,,~Susjed dali postoi mogucnost da seihov dzihad jos i danas sprovode neke radikalne islamske grupacije ta te i danas nastavljaju negov put do ostvarenja islamskog sna,A mi te grupacije nazivamo Vehabiste?

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:01

u svakom slucaju , hvala .... samo , zaista me zanimalo to u vezi pominjanje dzihada ... uostalom , ne cu biti niti neiskren niti vulgaran ako kazem da je to u ovom trenu najeksploatiranija rec u delu svijeta koji je nastanjen brojnim muslimanskim stanovnistvom .... ja znam da se dzihad ne odnosi samo na nemuslimane , ali bih to hteo cuti od coveka koji zaista zna to i pojasniti kako valja ... kako bilo , u svakom slucaju , Hvala ....

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:12
imas Kolega vise vrste Dzihada Tako da i Ovaj Sejk je cinio dzihad koji se trudio da ocisti vjeru od novotarija e to ti je samo jedna vrsta dzihada.A Vladi kazem danas haman neznam koji put da niko ne kaze za sebe da je vehabija ko bi to reko on ne pripada islamu !

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:14
Hvala ....

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:16
nema na cemu ivan_grozni

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:19
~,,~Dobro evo recimo da ljudi i nekazhu za sebe da su Vehabije ali ih mi tako nazivamo jer smatramo da jesu sljedbenici dela seiha Vehaba~,,~Dali u stvarnosti postoje ljudi koi se josh uvjek odazivaju na njegova dela,koi i dan danas josh uvjek slijede taj nezavrsheni rat koi je zapocheo sheik?

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:22
Dobro vlad reci ti meni ko vodi dans rat i pprotiv koga?Pa zar tim silama da niko ne parira ?

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:22
da , Vlad , no vojna protiv natrapnicite vo verata ... covekot objasni mnogu ubavo ... za zal , mnogumina koi ne mu mislat dobro na Islamot , go zloupotrebuvaat seto toa pa dzihadot go nasocuvaat kon onie protiv koi licno samite ne mozat nisto ... spored mene , toa se samo obidi da se predizvika verska vojna no ne po nalog i so blagoslov na siot Muslimanski svet .... toa se samo , spored mene , ispadnici a mozebi i natrapnici vo Islamot .....

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:23
~,,~Pitanje je sasvim jednostavno evo ja sam to obrazlozhio zasto tako vidimo~,,~

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:23
vi posakuvam prijatna vecer i uste poprijatni razgovori .... sepak ,ova e samo forum , mesto za razmena na mislenja i idei , ne mesto za sudiri i razmirici ....

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:24
Eh to je vec druga prica,,,,Ko i kakve je sekte i ljude ubacivao u islamu i zasto ih ubacaju i dan dans?to je duga prica.ivan_grozni

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:26

nema na cemu ivan_grozni

Brate, zarem navistina smetas deka te isprasuvaat zatoa sto se interesiraat da naucat nesto??  Nemoj da bides lesno zaveden od nivnite zamki, oni imaat cel edinstveno da sirat nebulozi, nevistini, da klevetat i vredzat za Islam i muslimanite.
Do sega na forumot mnogu pati e objasnuvano, na mnogu ubav nacin, no znaes sto stanalo so mnogu braca muslimani koi se borea vistinata da ja iznesat na videlina??  Gi baniraa, pogolem del i suspendirani se, a najgolemi zasluznici za toa se aladin (vad) i miroslav (ivan), i nekoi kako niv porano sto bea!  лутиналутина

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:26
Selam Alejkum .... svima ....

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:29
Alejkumu sellam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:31

Dobro vlad reci ti meni ko vodi dans rat i pprotiv koga?Pa zar tim silama da niko ne parira ?
~,,~Evo susjed shta me zanima~,,~Postoi velika istina oko toga da su se za vreme rata u Bosni dosjelili chudni ljudi takoreci sasvim razlichiti od tamoshnjih vjernika ~Islama~ nakon chega su pocheli da zavode poseban red isto tako razlicjit i nesvojstven tamoshnjim liberalnim shvatanja vijere,ja se boim da se takvo neshto dogadja i kod nas samo u mnogo manjoj formi ali ipak buba radi na shtetu makedonskih vjernika koi dozhivljavaju neku vrstu torture od takvih doshljaka~,,~

-------------

Датум на внесување: 11.Април.2008 во 22:36
Ali cega se ti bojis nisi ti Musliman nece tebi niko nista ne boj se.jeste liberalni ?Komunjare misli bili?jesu bili mislim bili su i mojicak i ja sam bio jer se verovalo u Boga zvani TITO

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk