Испечати | Затвори го прозорот

БАЛАНС

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12992
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 02:43
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: БАЛАНС
Постирано од: moira
Наслов: БАЛАНС
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 01:58
Баланс

Некогаш одамна, Господ го немало седум дена од царството небесно. Кога повторно се појавил, Архангел Габриел го прашал:

-        Каде бевте?

-        Гледај што направив, гордо рекол Господ и покажал долу меѓу облаците.

-        Што е тоа? – збунето прашал Габриел.

-        Планета, рекол Господ. – А направив да има и живот. Ја нареков Земја. Тоа ќе биде место со многу добар баланс.

-        Баланс? – прашал се уште збунет Архангел Габриел.

Господ почнал да му објаснува, покажувајќи на различни делови од Земјата:

-        На пример, Северна Европа ќе биде место со големи можности и богатство, додека Јужна Европа ќе биде место со многу пријатна клима, Блискиот Исток секогаш ќе биде место со конфликти. Ваму ставив континент со жолти, а ваму континент со црни луѓе. А, тука ја ставив Америка. Северна Америка ќе биде богата, додека јужна ќе биде сиромашна, но затоа топла и пријателска. Го забележуваш ли балансот?

-        Да – рекол Архангел Габриел.

Импресиониран од Господовото дело, покажал на едно место во Југоисточна Европа.

-        А, што е ова? – прашал.

-        Ах, рекол Господ. Тоа е Македонија. Најславното место на Земјата. Таму направив да има прекрасни планини со врвови покриени со снег, недопрени извори, потоци, шуми, реки, ливади, езера, рудно богатство, плодни полиња на кои успеваат најдобрите домати, краставици, јаболка, лубеници, грозје........ Таму ќе живеат Македонците. Тие ќе бидат многу способни, паметни, вредни и талентирани луѓе.

Архангел Габриел се воодушевил од тоа што го видел и слушнал, но едно го збунувало – Но, вие рековте дека ќе има баланс?!

Господ одговорил:

-        Чекај само да видиш какви соседи им подготвив.

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Коментари:
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 02:11
ова со глава у ѕид. подобро во некоја пустина да сме и да си пееме како је лепо бити глуп

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Постирано од: JASEN
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 02:16
А направив да има и живот. Ја нареков Земја. Тоа ќе биде место со многу добар баланс.

тешко на господа ако знае што направил.............
Да се фосили добро е, но................

-------------
.....NE SVRTUVAJ SE SINE!!!!!!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 02:37
...a da citavte do kraj....?

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 08:57
moderatorke, ova ti e prikaska za veroispoved...

se izvinuvam na zabeleskata.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 11:03
Ova e prikaska za realnosta...za nasata realnost, no se soglasuvam, moze da stoi i na veroispoved, moze i na istorija.....no sekako deka e i za politika i e dosta aktuelna!

-------------

Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 11:25
a da gi opisuvame tie sosedi, t.e nivniot celokupen odnos kon MK

-------------
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 13:18
не се мачи голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 13:52
ne ozbilno da sumirame

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 14:05
Originally posted by moira moira напиша:

Ova e prikaska za realnosta...za nasata realnost, no se soglasuvam, moze da stoi i na veroispoved, moze i na istorija.....no sekako deka e i za politika i e dosta aktuelna!

da ja postavese nekoj drug, odamna ke bese izbrisana kako off topic.... bas nema nikakva vrska so politika i politickite nastani

Постирано од: brza
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 14:19
"........Архангел Габриел се воодушевил од тоа што го видел и слушнал, но едно го збунувало – Но, вие рековте дека ќе има баланс?!

Господ одговорил:

-        Чекај само да видиш какви соседи им подготвив............. "

...mene pa,mi lichi deka bash za tuka e,...zashto akcentot e na poslednite  rechenici,...,....a ne,...na sposobnosta na gospod,...

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: novace
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 14:42
Originally posted by BACHIOS BACHIOS напиша:

a da gi opisuvame tie sosedi, t.e nivniot celokupen odnos kon MK

Па во тоа  е и штосот..
Ако почнеме да ги опишуваме ...ние сигурно ќе го пореметиме БАЛАНСОТ..овдеспоменат и потенциран..од Бога нели..а попратен до нас..од нашата остроумна модераторка.
намигнувањеголема%20насмевка

-------------
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 14:44
so site pzoitivni i negativni ,,zamerki,,

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 14:53

Секако..ама вообичаено „запакувано„.со мириси..мислам
голема%20насмевка

-------------

Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 15:05

Aj ke pocneme so pozitivnite;

Koi pozitivni mene vo momentov ne mi teknuva ni edna?

Neznam kakva matematika si pravel gospod ama ako 2milioni narod treba da balansira 50milioni okolu nego, tesko ke go najde balansot.

Tesko na nas. Ponekogas covek se prasuva dali e podobro da poteknuvas od preubava , i sveta drzava, bogata so kultura i tradicija, i zatoa da bides napagan od site strani ili e podobro tvojata drzava da e nekoja nebitna drzavicka ostavena na mira.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 15:12
Tuku drugo mi bese zborot.

Koga gospod ja delel zemjata, im podelil neli na site kako vo gorniot tekst sto e navedeno, na site narodi im dal po edna drzava prema zaslugite.

I taka otisol da se odmara vo svoeto carstvo na zemjata, najubaviot del na zemjinata topka.
Taka odmarajki mu ide Sv.Petar i mu vika , Gospodi ima eden narod ovde se zalat si gi zaboravil ne si im dal drzava.
Gospod prasal a koi se tie.Na sto Sv. Petar odgovoril , abe Makedoncite , niv si gi zaboravil.
Gospod se zamislil i kazal i da be gi zaboravil, vdisal dlaboko i rekol e nisto togas ke moram da im go odstapam moeto carstvo na zemjata i onaka jas mozam da bidam kaj sto sakam.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:27
Originally posted by brza brza напиша:

"........Архангел Габриел се воодушевил од тоа што го видел и слушнал, но едно го збунувало – Но, вие рековте дека ќе има баланс?!
Господ одговорил:
-        Чекај само да видиш какви соседи им подготвив.............
"

...mene pa,mi lichi deka bash za tuka e,...zashto akcentot e na poslednite  rechenici,...,....a ne,...na sposobnosta na gospod,...

da de ... poslednite recenici kaj sto se gleda Gospod ni go skroil kapceto...

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:41
a be ,..textot ne e "seriozen",( barem kako onie u vero....!?,...голема%20насмевка),...pre mu doagja kako nekoja,...anegdota,...barem i na tebe treba taka da ti deluva,...намигнување

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:42
GOSPOD SAMO EDNAS JA BAKNAL ZEMJATA

TAMU E DENES MAKEDONIJA

Постирано од: ntg2003
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:44
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

TAMU E DENES MAKEDONIJA

Штото не си дошел у Бугарско...

-------------
In vino veritas.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:45
мајка бара у Бугарија

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:48
Originally posted by ntg2003 ntg2003 напиша:

TAMU E DENES MAKEDONIJA

OD TAMU I GAVOLOT BEGA DRUZE.

BEZ NAVREDI AMA SAM SI GO BARASE ODGOVOROT.

MAKEDONIJA BIBLISKA ZEMJA OD GOSPOD BLAGOSLOVENA

I ZATOA KE OSTANE EDINSTVENA IMPERIJA KOJA SI GO ZADRZALA SVOETO IME.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:49
MAKEDONIJA BIBLISKA ZEMJA OD GOSPOD BLAGOSLOVENA аплауз

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:50

TAMU E DENES MAKEDONIJA
  mozebi e i taka,...ama ,garant imal sifilis,....shtom vakvo neshto isklijalo od negoviot baknez,...

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:52

TAMU E DENES MAKEDONIJA
mozebi e i taka,...ama ,garant imal sifilis,....shtom vakvo neshto isklijalo od negoviot baknez,...

PA VIDI SEGA KAKO KOJ.

Постирано од: ntg2003
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:54

TAMU E DENES MAKEDONIJA

OD TAMU I GAVOLOT BEGA DRUZE.

BEZ NAVREDI AMA SAM SI GO BARASE ODGOVOROT.

MAKEDONIJA BIBLISKA ZEMJA OD GOSPOD BLAGOSLOVENA

I ZATOA KE OSTANE EDINSTVENA IMPERIJA KOJA SI GO ZADRZALA SVOETO IME.

А, сум свикнал веке..Во односите господ верно ви е дал соседи...Саму при едни бегате кога стане гьаволска..

-------------
In vino veritas.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:10

Господ одговорил:
"

Bravo druze..ja svati poentata...se nadevam deka i nekomu ke mu stane jasno i ke razbere zosto e temata na Politika i koja e celta!

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:25
Originally posted by moira moira напиша:

Господ одговорил:
"

...mene pa,mi lichi deka bash za tuka e,...zashto akcentot e na poslednite rechenici,...,....a ne,...na sposobnosta na gospod,...

Bravo druze..ja svati poentata...se nadevam deka i nekomu ke mu stane jasno i ke razbere zosto e temata na Politika i koja e celta!

NA POLITIKA MOZE DA JA STAVIS SEKOJA TEMA VO MAKEDONIJA I NEMA DA ZGRESIS.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:30
da,...vrti - suchi,...se e politika vo ovaaa,.eb....pardon,...zemja! голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:25
pa jasno mi e i toa mnogu moderatorke

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:47
...Butel mila, imas nekoj problem so mene...?

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:53
ne, daleku da e, samo si go kazav mislenjeto i si stojam na nego , deka temata ili prikaskata voopsto nema vrska so politika

ne znam zosto ako imam mislenje sprotivno od tvoeto, toa treba da e problem so tebe, nie ne se ni pozavame

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:55
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

ne, daleku da e, samo si go kazav mislenjeto i si stojam na nego , deka temata ili prikaskata voopsto nema vrska so politika

...vo red, tvoe mislenje, ke go pocituvam no nikako ne se soglasuvam, ne mora da komentiras, preskakaj...

-------------

Постирано од: dras
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 08:25

Басните се добра работа за нашите идни поколенија,..........но за највеќето просечни македонци животот не е басна,.........., останува кога се заврши НАТО-Име-Грција епизодата да се вратиме на нашето бедно секојдневие,........

А соседите и господ да ни ги е избрал,...........за македонците е премногу,.........ќе мора на басната да направи „ресет“,...... балансот многу замара,....

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 15:56

Види мајкатаааа? У букарија да идел???
Па тој е умен ...маре биљбиљ  да ти поје до сабајле на увце...

Веднага ште го прогласехте за благонадежен б`лгарин од прво качеставо..и тут пасапорт б`лгарски в`в раце и ...иииииијуху!!!?
голема%20насмевка

-------------

Постирано од: nedopirliviot
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 23:17
Originally posted by dras dras напиша:

Басните се добра работа за нашите идни поколенија,..........но за највеќето просечни македонци животот не е басна,.........., останува кога се заврши НАТО-Име-Грција епизодата да се вратиме на нашето бедно секојдневие,........

А соседите и господ да ни ги е избрал,...........за македонците е премногу,.........ќе мора на басната да направи „ресет“,...... балансот многу замара,....

За жал просечни нема. Има крајно богати и апсолутно сиромашни- гладни.
Може би и ова би било басна доколку не е болна вистина.

-------------
,,воспитувани сме така за секогаш да сметаме дека се срамни успесите постигнати со лага...стрпливо ќе докажуваме дека чесноста е најдобра политика и дека само тогаш вистината мора да победи,,

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 13:35

Дали некого воопшто го интересира вистинската состојба во која се наоѓа македонскиот граѓанин,....., или уште заклучоците ќе се презентираат од платените медиумски анкети преку кои македонската јавност се обманува за благосостојбата која ја уживаат македонските граѓани „трчајки ги 100-те чекори од басната на Премиерот“,........, тука веројатно „балансот“ е мисловна именка, што се однесува до соседите,......,зошто толку далеку,...., да се запрашаме колку се избалансирани меѓунационалните односи меѓу македонските граѓани во Македонија, а потоа да ја анализираме избалансираноста со македонските соседи,....

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 17:06
Gospod si znae...

Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 03.Април.2008 во 13:38

Дали некого воопшто го интересира вистинската состојба во која се наоѓа македонскиот граѓанин,....., или уште заклучоците ќе се презентираат од платените медиумски анкети преку кои македонската јавност се обманува за благосостојбата која ја уживаат македонските граѓани „трчајки ги 100-те чекори од басната на Премиерот“,........, тука веројатно „балансот“ е мисловна именка, што се однесува до соседите,......,зошто толку далеку,...., да се запрашаме колку се избалансирани меѓунационалните односи меѓу македонските граѓани во Македонија, а потоа да ја анализираме избалансираноста со македонските соседи,....

ova ti e prezemeno od nekoja press-konferencija?

Датум на внесување: 03.Април.2008 во 14:38

Хахахаха,ха,..... а зошто би го преземал од некоја прес конференција, кога секој ден имаме прилика да го осетиме на сопствениот грб.

Што се однесува до соседите,.... очигледно ако ги исклучиме „елините“, видовме и како се изјаснија хората од „татарија“,....., сега треба уште да сочекаме и да видиме каква политика ќе водат ново примените, мислам на блискиот сосед од ново примените....... Времето е пред нас, прашањето се однесува на соживотот на македонските граѓани,......оние кои „по правило“ очекувам да слават, како што направија при прогласувањето на независноста на Косово, но барем треба да бидеме реални, ако многу не помогнаа околу спорот за името со елините, барем многу не одмогнаа,....... освен во задната недела во случај со Владината криза, но да кажеме дека тоа беше во смисол на подизање на рејтинг! .....Не треба ли сега Република Македонија да го направи вистинскиот чекор,.... оној за кој има меѓународна правна основа во смисла на резолуцијата на ОН?......

Постирано од: muhadzir
Датум на внесување: 03.Април.2008 во 14:39
Od koja partija si drugar........... ?збунетост

-------------
ISLAM VJERA ISTINE

Датум на внесување: 03.Април.2008 во 14:51

Zosto partija zboruvavme za nekoj si pres i mislenje!?.......

Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 03.Април.2008 во 15:04

Хахахаха,ха,..... а зошто би го преземал од некоја прес конференција, кога секој ден имаме прилика да го осетиме на сопствениот грб.

Што се однесува до соседите,.... очигледно ако ги исклучиме „елините“, видовме и како се изјаснија хората од „татарија“,....., сега треба уште да сочекаме и да видиме каква политика ќе водат ново примените, мислам на блискиот сосед од ново примените....... Времето е пред нас, прашањето се однесува на соживотот на македонските граѓани,......оние кои „по правило“ очекувам да слават, како што направија при прогласувањето на независноста на Косово, но барем треба да бидеме реални, ако многу не помогнаа околу спорот за името со елините, барем многу не одмогнаа,....... освен во задната недела во случај со Владината криза, но да кажеме дека тоа беше во смисол на подизање на рејтинг! .....Не треба ли сега Република Македонија да го направи вистинскиот чекор,.... оној за кој има меѓународна правна основа во смисла на резолуцијата на ОН?......

Fenomenalno analizirano od tvoja strana, a ona sto se odnesuva do rezolucijata na ON (ili toa bese nekoja spogodba) mozam da kazam deka Makedonija momentalno e nemokna na megjunaroden plan, bidejki kolku i da saka da "pokazuva zabi", vo sekoj moment moze lesno nekoj da go aktivira Trojanskiot konj, pustajki mu paricka vo gazot.

Постирано од: kire_nedelkov
Датум на внесување: 03.Април.2008 во 15:07
tocno.

Датум на внесување: 03.Април.2008 во 17:11
Originally posted by Vlade Vlade напиша:

Fenomenalno analizirano od tvoja strana, a ona sto se odnesuva do rezolucijata na ON (ili toa bese nekoja spogodba) mozam da kazam deka Makedonija momentalno e nemokna na megjunaroden plan, bidejki kolku i da saka da "pokazuva zabi", vo sekoj moment moze lesno nekoj da go aktivira Trojanskiot konj, pustajki mu paricka vo gazot.

Коњот секако дека е тука, или пак можеби пето- шестата колона, но ,.....на крај пак во воздухот македонски лебди основната вистина дали македонскиот граѓанин останува на пат да ја брани визијата за МАКЕДОНСКАТА ИДНИНА, или е најблизу до некоја квази федерација беЗ траен идентитет на народите кои живеат на македонските простори,,......!!!!!????? ....граѓанско општество што ли беше тоа,.... и пак басната каде се тука „СОСЕДИТЕ “

Постирано од: albanian_braveheart
Датум на внесување: 04.Април.2008 во 02:44
Ах, рекол Господ. Тоа е Македонија. Најславното место на Земјата. Таму направив да има прекрасни планини со врвови покриени со снег, недопрени извори, потоци, шуми, реки, ливади, езера, рудно богатство, плодни полиња на кои успеваат најдобрите домати, краставици, јаболка, лубеници, грозје........ Таму ќе живеат Македонците. Тие ќе бидат многу способни, паметни, вредни и талентирани луѓе.

ДА... Убава земја..., планинска земја,воинствена (ова од антички писатели),плодна земја... се додека не се појавија северните карпатски комшии на Балканот плус јужните египетски цигани ... Сега полека се повлекуваат и северњаците и јужњаците... Тоа е баланс...

-------------
Like a bird on the wire,Like a drunk in a midnight choir I have tried in my way to be free. Freeeeee as a bird

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 08:44
Originally posted by albanian_braveheart albanian_braveheart напиша:

ДА... Убава земја..., планинска земја,воинствена (ова од антички писатели),плодна земја... се додека не се појавија северните карпатски комшии на Балканот плус јужните египетски цигани ... Сега полека се повлекуваат и северњаците и јужњаците... Тоа е баланс...

Уште и источните и западните дојденци овде ...тоа исто да си го сторат..
Балансот ќе биде баланс и пол..
голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 09:21
e sega gledanje vo kugla

-------------

Постирано од: MX-8441
Датум на внесување: 10.Април.2008 во 18:54
Originally posted by nedopirliviot nedopirliviot напиша:

За жал просечни нема. Има крајно богати и апсолутно сиромашни- гладни.
Може би и ова би било басна доколку не е болна вистина.

Forumov sepak e na stranata na narodot, nezavisno koj go kontrolira.

-------------
,,NEMA MIR DODEKA TERORISTITE SE SHEETAAT SLOBODNO,,

Постирано од: ivan_grozni
Датум на внесување: 10.Април.2008 во 18:58
taka ti mislis prijatelu .... a gresis ... dodeka ne ti se ispusti da kazes nesto sto nekomu nema da mu se dopadne .....

Постирано од: ivan_grozni
Датум на внесување: 10.Април.2008 во 18:59
Originally posted by albanian_braveheart albanian_braveheart напиша:

Ах, рекол Господ. Тоа е Македонија. Најславното место на Земјата. Таму направив да има прекрасни планини со врвови покриени со снег, недопрени извори, потоци, шуми, реки, ливади, езера, рудно богатство, плодни полиња на кои успеваат најдобрите домати, краставици, јаболка, лубеници, грозје........ Таму ќе живеат Македонците. Тие ќе бидат многу способни, паметни, вредни и талентирани луѓе.

i sto sakal pisatelot da kaze ? .... mene mi izgleda kako da ostanal nedorecen ..... ili mozebi ti .... si toj ... nedoreceneiot ....

Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 10:37

TAMU E DENES MAKEDONIJA

aj said that?!изненадување

-------------

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 12:05
од едно бацување не се прави .....Македонија.

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 12:09
..морееее,нешто друго и направил!..не е до бакнежот!.
од бубнување не се останува труден..тоа и баба ми го знаеше.

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 30.Декември.2010 во 22:17
Originally posted by zagor zagor напиша:

..морееее,нешто друго и направил!..не е до бакнежот!.
од бубнување не се останува труден..тоа и баба ми го знаеше.
А Богоројца????дадададада

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk