Како е да се биде муслиман во Македонија?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12883
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 10:25 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Како е да се биде муслиман во Македонија?
Постирано од: tofu
Наслов: Како е да се биде муслиман во Македонија?
Датум на внесување: 25.Март.2008 во 12:20
Инспирација за оваа тема ми даде еден пријател, кој ми го постави истото ова прашање. Јас само реков дека верувам дека нема никакви проблеми да се биде муслиман тука, но сепак, сакам да чујам што мислат вистинските муслимани.
------------- It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
Коментари:
Постирано од: muhadzir
Датум на внесување: 25.Март.2008 во 12:25
tofu напиша:
Инспирација за оваа тема ми даде еден пријател, кој ми го постави истото ова прашање. Јас само реков дека верувам дека нема никакви проблеми да се биде муслиман тука, но сепак, сакам да чујам што мислат вистинските муслимани. |
Podobro odkolku vo Turcija!
------------- ISLAM VJERA ISTINE
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 25.Март.2008 во 12:37
Jas ne sum musliman no navistina sum kosmopolit i sakam site lugje da bidat slobodni da rabotat, da si veruvaat i da si osnovaat semejstvo, i sekako da bidat ednakvi pred zakonot, zatoa me interesira mislenjeto na muslimanite i se nadevam deka nema mnogu ogorceni poradi losiot odnos na drzavata kon niv, jas licno imam raboteno dva pati za gazdi Turci i se bese O.K. pa stom ima Hristijani koi rabotat za Muslimani vo zemja so mnozinsko nemuslimansko naselenie toa znaci deka se garantiraat site osnovni covekovi prava. No sepak jas ne sum musliman i bi me interesiralo od drug aspekt da cujam kako im e na Muslimanite i dali se cuvstvuvaat ramnopravni i slobodni. sekako se nadevam deka siromastijata svoja nema da ja zemaat kako plod na megju verska omraza, bidejki vo Makedonija vladee nevrabotenost i siromastija veke podolgo vreme i od toa ne se postedeni ni Hristijanite ni Muslimanite.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 25.Март.2008 во 12:45
da se bide musliman vo makedonija e edna obicna pojava za koja nema nikakvi problemi, no postojat mnogu pritisoci...
navistina vo makedonija seuste postoi gledanje vo toj pogled...
na primer ako pojdes vo nekoja drzavna institucija i sakas da zavrsis rabota sigurno sekoj hristijaninbi mu zavrsil najprvo rabota na hristijanin odkolku na musliman, no mora da se priznae deka istoto se slucuva i od obraten aspekt, odnosno isto taka i sekoj musliman najprvo bi mu svrsil rabota na musliman odkolku na hristijanin, toa e pojava koja ovde navistina i den denes ne e vo celost iskoreneta, no se nadevam deka so tek na vremeto i celosno ke se iskoreni...
so tek na vremeto ke se navikneme na procenka na lugjeto samo kako dobri i losi i nisto drugo, onaka kako sto ni zapovedaat i nasite religii...
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 10:02
NE E VAZNO KADE SI, NAJ UBAVO E DA SI MUSLIMAN.KOJ NE VERUVA NEKA PROBA.
------------- И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 10:03
Да не си малку ...пристрасен?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 10:22
Abe treba da gi prasame onie od Istocna Makedonija,kako ziuvaat,i dali se zadovolni!!
A za mene licno e Mnogu ubavo,i mnogu lesno,bidejci ziuvam vo Sredina so nad 10.000 ziteli(mislam na Dolnoreknskiot kraj) i e Mnogu lesno da zivees Islamski!!!!
A vo moeto selo,Etnicko Islamki e 3000 ziteli..i e Mnogu Lesno!!!
No za zal nemame na forumov Mislam nikoj Musliman od Istocna Makedonija,pa da ni kazet kako e tamu situacijata i zivotot!!!
|
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 10:26
Мене би ми било драго да ги чујам мислењата од сите. А за овие што до сега се изјаснија, само да кажам дека ми е драго што воглавно имаат добар живот.
------------- It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
Постирано од: dzem
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 10:44
Halid ibn Velid напиша:
Abe treba da gi prasame onie od Istocna Makedonija,kako ziuvaat,i dali se zadovolni!!
A za mene licno e Mnogu ubavo,i mnogu lesno,bidejci ziuvam vo Sredina so nad 10.000 ziteli(mislam na Dolnoreknskiot kraj) i e Mnogu lesno da zivees Islamski!!!!
A vo moeto selo,Etnicko Islamki e 3000 ziteli..i e Mnogu Lesno!!!
No za zal nemame na forumov Mislam nikoj Musliman od Istocna Makedonija,pa da ni kazet kako e tamu situacijata i zivotot!!! |
Da vo pravo si brate tamu ima muslimanski sela shto voopshto se "otkaceni" taka da recam od moderniot zhivot nemaat asvalti patishta ,voda,kanalizacii uslovite im se primitivni ne e pravedno od drzhavata, za razlika eve da receme kaj nas vo Kicevijata ima Makedonski sela duri 25-30km asvaltiran pat i toa selo so 3 - 4 zhiteli
------------- Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
Постирано од: dzem
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 10:56
KOJ NE VERUVA NEKA PROBA.
[/QUOTE]
VREDI DA SE PROBA
------------- Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 10:57
Воопшто не сум пристрасен, ја кажувам реалноста. Муслиманот е секогаш добро каде и да е. Кога судбината му носи добро се заблагодарува на Возвишениот Аллах, а кога му носи несреќа прави сабар.
|
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 11:01
mudzahid напиша:
Воопшто не сум пристрасен, ја кажувам реалноста. Муслиманот е секогаш добро каде и да е. Кога судбината му носи добро се заблагодарува на Возвишениот Аллах, а кога му носи несреќа прави сабар.
|
Cudna e sostojbata na musimanite
|
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 11:07
Јас би рекол, прекрасна.
|
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 11:10
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 13:31
najtesko za muslimanite vo makedonija e da se zivee vo prilep, tie ziveat najkatastrofalno, vo pogled na verata...
romite muslimani vo prilep se vo navistina katastrofalna polozba i se nasilno terani da si ja menuvaat religijata...
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 14:35
Nasilno da ja menuvaat vo shto?!
|
Датум на внесување: 26.Март.2008 во 15:00
Iskreno ne veruvam deka nekoj gi prisiluva da ja menuvaat verata, a ako nekoj im nudi podobar zivot vo zamena na nivnata vera toa e druga rabota, ama ne i prisiluvanje.
|
Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 27.Март.2008 во 12:49
Cuvstvoto e prekrasno,no i stvarno od nekoja strana e i predizvik! Marifetot e vo vakva drzava da si prav musliman!Vo Saudiska Arabija e lesno. Kako sto vikaat Albancite:"Lesno e da si Shiptar vo Tetovo,odi vo PRILEP da bides"
-------------
|
Датум на внесување: 27.Март.2008 во 13:03
Па со прилепчани сите си имаат проблеми, а најмногу битолчаните, а не муслиманите
|
Постирано од: Almahdi
Датум на внесување: 27.Март.2008 во 23:50
Ако продолжиме вака, незнам колку долго би останале муслимани во Македонија!
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 00:24
Mene mi e ubavo tuka kaj sto sum!
I mislam deka e ubavo da se bide musliman vo SKopje, za drugite gradovi ne mozam da zboruvam.
Sekogas postojat sitni problemi , no vo golbala dobro e.
Sepak muslimankata e poprimetliva vo javnosta, ne za dzabe e "Ambasador na islamot".
Nekoja diskirminacija bas i ne sum zabelezala, na osnova na religija, osven ZJAPANJE. No ne smeta toa tolku.
Poveketo problemi so koi se soocuvaat muslimanite tuka se plod na samite nivni dela.
Postojat OGROMNI predrasudi, posebno za zenata!
Nie morame so svojot primer da go dokazeme sprotivnoto!
Muslimankite ne se nepismeni, islamot ne uci da se obrazuvame i da go barame znaenjeto.
Muslimankite ne se zarobeni vo tradicijata, tuku ziveat vo sirokite vidici na islamot, ko sto rekov morame samite da gi urneme ovie predrasudi. ZOsto Muhammed, n.b.m.n., koga velel nesto, prviot toj ke go primenil, a potoa na drigite im go nareduval.
Sekogas moram da bidam spremna da odgovoram deka ako ja nosam samijata ne znaci deka sum mazena ili deka tatko mi me pokril.
Deka ne ucam islamsko teolosko skolo....itn
Mozebi edinstven cin na diskirminacija sum doziveala koga eden ass. na fakultet na sred ispit mi rece kako ne mi e sram da doagam vo vakva nepristojna obleka na fakultet No bitno e sto imate kade da se pozalite i da kazete za nepravdata,kako jas vo ovoj slucaj.
Poveke problemite tuka se na nacionalna osnova otkolku na verska.
Pa ete tofu kazi mu na tvojot prijatel, deka e polesno da si Musliman vo Sk otkolku vo "nekoi arapski zemji." [SIZE]
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 00:27
Aisha напиша:
Mozebi edinstven cin na diskirminacija sum doziveala koga eden ass. na fakultet na sred ispit mi rece kako ne mi e sram da doagam vo vakva nepristojna obleka na fakultet |
Обичен глупак. Непристојно е да си покриена, пристојно да си разголена?! незнам како дотуркал до асистен човекот, и незнам што не го плукна во лице, јас би му треснал бокс.
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 00:34
podobro od toa...
Zalba do dekanot, i povikuvanje pred disciplinska komisija!
I veruvaj, sto stanuva zbor do plukanjeto, go "isplukav" so zborovi! I plus kazni od dekanot.....
I plus go poloziv ispitot....
i......
Allah gi vozdiganl muslimanite,nikakvi komentari od negova strana ne mozat da ja izvalkaat cesnosta i ubavinata na muslimanksata obleka....
No koga sme kaj ovoj primer, navistina bev podrzana od moite kolegi (nemuslimani) koi reagiraa isto taka burno, kako mene!
Sekoja cest na poedincite...
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 00:36
Aisha напиша:
podobro od toa...
Zalba do dekanot, i povikuvanje pred disciplinska komisija!
I veruvaj, sto stanuva zbor do plukanjeto, go "isplukav" so zborovi! I plus kazni od dekanot.....
I plus go poloziv ispitot....
i......
Allah gi vozdiganl muslimanite,nikakvi komentari od negova strana ne mozat da ja izvalkaat cesnosta i ubavinata na muslimanksata obleka....
No koga sme kaj ovoj primer, navistina bev podrzana od moite kolegi (nemuslimani) koi reagiraa isto taka burno, kako mene!
Sekoja cest na poedincite... |
е да знаеш колку ме израдува така треба сестро.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 00:48
Mislam deka znam za koj assistent stanuva zbor, sekoja cest za tebe a i za site hristijani sto te podrzale...
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 02:00
tofu напиша:
Па со прилепчани сите си имаат проблеми, а најмногу битолчаните, а не муслиманите |
------------- Nothing Remains !!
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 02:09
Aisha напиша:
Mozebi edinstven cin na
diskirminacija sum doziveala koga eden ass. na fakultet na sred ispit
mi rece kako ne mi e sram da doagam vo vakva nepristojna obleka na
fakultet No bitno e sto imate kade da se pozalite i da kazete za nepravdata,kako jas vo ovoj slucaj.
Poveke problemite tuka se na nacionalna osnova otkolku na verska.
Pa ete tofu kazi mu na tvojot prijatel, deka e polesno da si Musliman vo Sk otkolku vo "nekoi arapski zemji." [SIZE] |
Primerov e za 10-tka Fakultetska : Ova Na Nas Muslimanite Ne e Nitu Prvo Nitu Posledno. Allah Da Te Nagradit.
|
Постирано од: atentator
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 03:18
samiot zbor da si musliman e ubav nema vrska vo koj grad si da si musliman e vazno
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 09:58
Значи има правда сепак Навистина ми е драго.
Пред некој ден чекав автобус, до мене имаше едно муслиманско семејство (татко, мајка и мало дете) и една баба, Македонка. Бабичката многу пристојно го праша таткото колку години има синот и си разврзаа многу убав муабет. Ги гледав, ги слушав, и уживав.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 11:58
Леле баш ми е криво што и јас не сум бил таму, да ја слушам бабичката како прашува за годините на синот, да слушам и да уживам
tofu, да не имаш сестра што го користи твојот ник? Во некои твои постови забележувам нијанса на женственост во нив... или пак нешто друго е работата?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 12:35
Можеби само грубост те задоволува?
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 12:45
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 13:00
Леле кај е Аиша да го види ова? Како сум го разобличил твојот контрадикторен карактер, хахаха. Па ти си бил Бојан 13! Фуј, фуј од мене!
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 14:44
EvAngelos - aj da ne te opomenuvam...
|
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 23:20
Ej aj barem ednas opomeni go!
Ocigledno si ja utnal smislata na forumov!
Okupran si koj sto rekol, koj e koj, baras kontradiktornosti vo piisuvanja!
Aman relaksiraj se i pisuvaj
Ne gledaj vo dvorot na komsijata....
sredi go svojot i odgovori mi za krstot, te prasav neli?
Nemoj da me teras da ti go RAZIOBLICAM KARAKTEROT! Kolku smesno zvuci, gospodine milicajecu!
|
Датум на внесување: 29.Март.2008 во 00:38
Аиша, разобличувај ме колку сакаш и за што сакаш, само фер би било критиките и обвинувањата да ти бидат аргументирани со дословни цитирања на мои постови, како што јас тоа го правам со тебе, со тофу итн.
А зошто го правам тоа?
Прво, да признавам дека ми е забавно и уживам во тоа.
Второ, не дозволувам некој, со оскудни познавања од Библијата, некој кој не ја прочитал содржината на Библијата, да ја критикува истата. Секако дека секој има право да дава критики на овој форум, но на нас останува дали ќе одговориме на критиките, или пак, за да заштедиме на време и енергија, ќе го разобличиме кредибилитетот на критикувачот. (tofu)
Трето, не дозволувам да бидам обвинет за несериозност, од некој кој само пред два-три дена ме укорил дека сум премногу сериозен и дека не сфаќам шала. (Aisha)
Четврто, преку глава ми е да гледам како на форумов доаѓаат некои "нови" муслимани, на почеток да ми глумат изгубени германци, а во наредниот пост веднаш да се издаваат дека се стари форумџии. Не сфаќам зошто имате потреба да се криете, да ставате маски, да се преправате дека сте нови?
Зошто мора mist да доаѓа под ник transcript, потоа под ник VD, и сега под ник Almahdi? Него го познавам уште во првите 3 збора од 1от пост
Зошто мора Miralem1 да ми изиграва некаков svemirski_duh и да ми негира дека тој е стариот Miralem1, за потоа да признае и да потврди дека е Miralem1?
И самата добрно знаеш кој се крие и зад никот temimi
Петто... доволно е?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 29.Март.2008 во 01:37
Mene Super Mi e Vo MKD Kade Sho sum. No Sepak Vo Nashiot Grad Poveke Se
Muslimani Odkolku Hristijani. Zatoa Ne Znam Kako E Da Se Bide Musliman
Vo Nekoj Grad Kade Sho Ima Poveke Hristijani.
|
Датум на внесување: 29.Март.2008 во 09:00
Постирано од: temimi
Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:37
EvAngelos напиша:
И самата добрно знаеш кој се крие и зад никот temimi
|
bravo be......
da ne ti sepka nekoj?
ili ti so dbk....
ili sun jas prodziren
------------- Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:56
Темими, како ти е тебе како муслиман во МКД?
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:26
zosto bi se plasel nekoj musliman koga reisot na IVZ raboti za niv???
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:31
tofu напиша:
Инспирација за оваа тема ми даде еден пријател, кој ми го постави истото ова прашање. Јас само реков дека верувам дека нема никакви проблеми да се биде муслиман тука, но сепак, сакам да чујам што мислат вистинските муслимани. |
Osven problemot so petocnata molitva i nekoi raboti od gragjanskoto pravo, mislam deka muslmanite nemaat nekakvi pogolemi precki vo ispovedanjeto na nivnata vera, osven ako sum zaboravil nesto drugo....
Vo Makedonija e mnogu podobro da si musliman, otkolku vo Egipet, Liban, Sirija, Maroko, Tunis, Indija, Bosna, Srbija, Crna Gora, .... pa i Turcija, sekako, kje zaboravev!
Sepak, za toa se borevme, neli?
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:47
Mene mi e milo koga ke slushnam deka vo Makedonija SITE religii se ramnopravni i site drzhavjani mozhat slobodno da si go prakticiraat svoeto veruvanje.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:48
На сите ни е мило, а што е проблем со петочната молитва, не разбарв?
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:10
pa ete, hristijanite koi sto gi ima podosta vo Makedonija, povekje od pola, si imaat nedela koja e nerabotna.
evreite, koi sto se izumren vid, odnosno vid pred izumiranje, a gi ima samo nekolku dusi, si imaat sabota koja im e nerabotna.
Muslimanite koi uste malku pa kje stanat pola, si imaat petocna molitva koja im e zadolzitelna, stroga obvrska za mazite, a za zal toj petok, odnosno sekoj petok e raboten. taka, ako nekoj raboti vo drzavna institucija ili e ucenik ili student, ne moze da prisustvuva na toj ritual za koj ne bi mu trebalo povekje od dva casa izostanok od rabota, zaedno so prevoz i se ostanato.
a za privatnjacite ne eproblem. koj e posveten musliman zatvara tezga i selam!
Znaci ne ni treba cel eden den za odmor, tuku eden period za molitva vo dzamija!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 16:25
И, како го гледате решението на тој проблем, има ли некој урнек од други нешеријатски и секуларни држави кои го имаат регулирано тоа право за муслиманите?
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 17:39
temimi напиша:
pa ete, hristijanite koi sto gi ima podosta vo Makedonija, povekje od pola, si imaat nedela koja e nerabotna.
evreite, koi sto se izumren vid, odnosno vid pred izumiranje, a gi ima samo nekolku dusi, si imaat sabota koja im e nerabotna.
Muslimanite koi uste malku pa kje stanat pola, si imaat petocna molitva koja im e zadolzitelna, stroga obvrska za mazite, a za zal toj petok, odnosno sekoj petok e raboten. taka, ako nekoj raboti vo drzavna institucija ili e ucenik ili student, ne moze da prisustvuva na toj ritual za koj ne bi mu trebalo povekje od dva casa izostanok od rabota, zaedno so prevoz i se ostanato.
a za privatnjacite ne eproblem. koj e posveten musliman zatvara tezga i selam!
Znaci ne ni treba cel eden den za odmor, tuku eden period za molitva vo dzamija! |
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 17:46
maria_magdalena напиша:
И, како го гледате решението на тој проблем, има ли некој урнек од други нешеријатски и секуларни држави кои го имаат регулирано тоа право за муслиманите?
|
A zosto mora da gledame na Drugite Drzavi!???
Dali na Makedonija,mora nekoj sekogas da i davat Predlozi,i dali voopsto Makedonija,morat sekogas da gledat na Drugite Drzavi,kako tie rabotaat,pa i taa istoto da go rabotet!???
Zarem ne e taa Drzava??I zarem ne mozet taa sama da reset,2 saati za Muslimanite Odmor,za vreme na Gumaa,i Ok,resena rabota,no problemot e sto ne sakaat,Duri znaes so!!! Sekoj den se rabotat Normalno(za vo skolite zboruvam)a vo Petok,duri sega imaat Dopolnitelna Nastava!!!
A koga i treba pomos,Odbrana, itn.itn. na Makedonijava,togas i povikuvat i Muslimanite,a zosto!??
Ili ke kazis,pa e i drzava i na Muslimanite,i tie moraat da ja branat,a Makedonijava ne e Li Demokratska,i ne treba li taa da im daet Pravo,na onie koi gi Povikuvat da ja branat!!!???
No zatoa Edno ke Kazam,ke go branam Moeto rodno mesto,a Makedonija ne ka ja branat Makedoncite
A za Petok(2 saati)NE!! demek Ekonomski odele vo Zaguba!!!
Se e so Cel,no ne e Problem,Saburot sekogas Pobeduvat!!!
Innellahe Meassabirin!!!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 17:52
Не дека мора по секоја цена да се гледа на другите држави, но токму тоа сакав да прашам, каде го гледате решението. Како да се изведе тоа. Толку.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 17:54
maria_magdalena напиша:
Не дека мора по секоја цена да се гледа на другите држави, но токму тоа сакав да прашам, каде го гледате решението. Како да се изведе тоа. Толку.
|
Citaj pogore!!!
Tolku!!!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:06
Па ти ако имаш поим што збориш, јас преминувам во ислам. Гледај го прашањето мое-упатено до темими, а читај се што ми одговараш.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:37
maria_magdalena напиша:
Па ти ако имаш поим што збориш, јас преминувам во ислам. Гледај го прашањето мое-упатено до темими, а читај се што ми одговараш.
|
Jas imam Poim i se e Namesto!!!
Dali Muslimanit treba da najdat resenie Ili Drzavata!!??
Drzvata e taa koja trebet da se Grizet za nejzinite ziteli i da im o dadet Nivnoto pravo!!
Ako Muslimanite,pobaraat i ne im se dade,sto togas ocekuvas!??
Protest!!
E koga ke stanat na toa,za sto togas ke bidat Proglaeni od strana na drzavata!???
Nikakvata a maria!!
Zatoa toa treba da go reset drzavata,no nesakat,Koga nesto posakuvat,ehehe,da vidis samo kolku e Umna taa,saromanka!!
privatnjacite kaza bratot ubavo,oni sami ke si zatvorat toa vreme i na Ghumaa Namaz!!
A za Studenitite,Ucenicite,i onie koi rabotaat drzavno,se pojavuvaat problemi!!!
Znaci Drzavata sama treba da go reset toa,i da im go dadet pravoto na Muslimanite vo tie 2 saati!!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:19
Halid... iskreno - ja poddrzhuvam idejata deka treba da se pochituvaat sechii verski propisi i da se pochituva pravoto da se sledi religiozniot propis kako shto treba... no... vo ovoj sluchaj, navistina treba da se iznajde reshenie, a za da se najde reshenie, treba predlozi...
Velish - treba da se dadat 2 saati i tolku... kako toa kje se izvede?! Seriozno prashuvam. Toa znachi - site muslimani da otsustvuvaat 2 saati od uchilishte vo petok. Toa znachi - ili uchilishtata sosema da zatvorat vo petok, ili muslimanite da izgubat dva chasa i so toa da ostanat ponazad od ostanatite vo uchenjeto. Od druga strana, ako na site im se dade pauza od 2 saati vo petok, shto kje pravat ostanatite uchenici, kade kje odat, kako kje ja nadopolnat tie svojata nastava, kako kje go reshat problemot so toa shto kje treba na primer da ostanat 2 chasa podocna toj den, shto i ne e taka lesno za site... Znachi - ili na ednite, ili na drugite kje im se odzeme del od udobstvoto.
Istoto se odnesuva i za javnite ustanovi. Ako sluzhbenikot musliman ne e na rabotno mesto od 12-2, (pretpostavuvam deka za ovoj period stanuva zbor, ve molam koregirajte ako gresham), kako kje zavrshi gragjaninot rabota vo toj period? Toa znachi deka na sekoja pozicija na koja raboti musliman, kje treba da ima ushte eden pravoslaven koj kje treba da pokriva vo tie dva chasa... istoto se odnesuva vo fabriki kade shto ima proizvodstven proces i slichno...
Taka shto - navistina, treba da ima nekakov jasen predlog za toa kako da se nadmine ovoj problem i muslimanite da mozhat da si gi izvrshuvaat svoite religiozni obvrski neprecheno, a ostanatite da ne izgubat zaradi toa...
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:24
Halid e vo pravo ako Makedonija beshe teokratska islamska zemja. Togash drzhavata ke morashe da go sprovede religijskiot obichaj na zhiveenje. Inaku, spored onoa kako sto stojat rabotite sega, sekoj ima sloboda na verska opredelenost i sekoj treba svoite verski obvrski (dokolku takvi postojat vo negovata religija) da si gi usoglasi so drzhavnite zakoni koi vazhat demokratski / podednakvo za site.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:24
zidarski напиша:
Halid... iskreno - ja poddrzhuvam idejata deka treba da se pochituvaat sechii verski propisi i da se pochituva pravoto da se sledi religiozniot propis kako shto treba... no... vo ovoj sluchaj, navistina treba da se iznajde reshenie, a za da se najde reshenie, treba predlozi...
Velish - treba da se dadat 2 saati i tolku... kako toa kje se izvede?! Seriozno prashuvam. Toa znachi - site muslimani da otsustvuvaat 2 saati od uchilishte vo petok. Toa znachi - ili uchilishtata sosema da zatvorat vo petok, ili muslimanite da izgubat dva chasa i so toa da ostanat ponazad od ostanatite vo uchenjeto. Od druga strana, ako na site im se dade pauza od 2 saati vo petok, shto kje pravat ostanatite uchenici, kade kje odat, kako kje ja nadopolnat tie svojata nastava, kako kje go reshat problemot so toa shto kje treba na primer da ostanat 2 chasa podocna toj den, shto i ne e taka lesno za site... Znachi - ili na ednite, ili na drugite kje im se odzeme del od udobstvoto.
Istoto se odnesuva i za javnite ustanovi. Ako sluzhbenikot musliman ne e na rabotno mesto od 12-2, (pretpostavuvam deka za ovoj period stanuva zbor, ve molam koregirajte ako gresham), kako kje zavrshi gragjaninot rabota vo toj period? Toa znachi deka na sekoja pozicija na koja raboti musliman, kje treba da ima ushte eden pravoslaven koj kje treba da pokriva vo tie dva chasa... istoto se odnesuva vo fabriki kade shto ima proizvodstven proces i slichno...
Taka shto - navistina, treba da ima nekakov jasen predlog za toa kako da se nadmine ovoj problem i muslimanite da mozhat da si gi izvrshuvaat svoite religiozni obvrski neprecheno, a ostanatite da ne izgubat zaradi toa... |
e pa tocno tuka ,,lezi zec,, kako. vo islamskite zemji petokot e neraboten den
------------- I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:26
Makedonija ne e islamska zemja, spored toa sekoja sporedba so takvite zemji e neplodna.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:28
Da, no ne e vo site islamski zemji... kolku shto znam samo vo nekolku.
Ako se napravi toa taka - togash kako kje se koordinira toa so ostanatite evropski zemji?! Sepak - zhiveeme vo Evropa, i zhiveeme vo dosta globalno opshtestvo. Toa kje znachi, celata komunikacija so Evropa, so USA, pa i so 95% od svetot da se odviva samo vo 4te dena, a ne vo petok, shto mozhe da e pogubno i za industrijata i za opshtestvoto. Neizvodlivo e da se izolirame od svetot cel eden den, zatoa shto toa kje ne vrati vo 19-ti vek...
Zatoa - kako bi se izvelo toa...?
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:29
Makedonija ne e islamska zemja. ne si gubite vreme vo neplodni diskusii...
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:30
Nemoj sega mnogu da analiziras sto treba da se napravi, kako da se napravi, samiot fakt deka ne mozeme da gi napravime slobodno nasite molitvi kazuva kako e na muslimanite vo MK ( na tie vistinskite)
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:31
Messenger напиша:
Makedonija ne e islamska zemja. ne si gubite vreme vo neplodni diskusii... |
Pa ni kosovo ne e hristijanska zemja pa dikutiravme
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:36
Ako Makedonija beshe teokratska islamska zemja togash drzhavata ke morashe da go sprovede na nekoj religijskiot obichaj na zhiveenje. Kako sto stojat rabotite sega, sekoj ima sloboda na verska opredelenost i sekoj treba svoite verski obvrski (dokolku takvi postojat vo negovata religija) da si gi usoglasi so drzhavnite zakoni koi vazhat demokratski / podednakvo za site. Taka e vo site sekularni drzhavi i jas ne gledam nikakov problem vo toa, naprotiv mozham da vidam apsolutno ramnopravna postavenost prema site vernici od site religii.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:51
BACHIOS напиша:
Nemoj sega mnogu da analiziras sto treba da se napravi, kako da se napravi, samiot fakt deka ne mozeme da gi napravime slobodno nasite molitvi kazuva kako e na muslimanite vo MK ( na tie vistinskite) |
Kako bi go izvele ova, navistina te molam objasni... Kako kje se izvede ova, bez da se dovede vo rizik ekonomskoto i opshtestveno ureduvanje na zemjata...?!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:04
Messenger напиша:
No ne e ni Hristijanska,pa Nitu Evrejska!!!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:05
Tochno, ne se nerviraj nepotrebno.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:06
zidarski напиша:
BACHIOS напиша:
Nemoj sega mnogu da analiziras sto treba da se napravi, kako da se napravi, samiot fakt deka ne mozeme da gi napravime slobodno nasite molitvi kazuva kako e na muslimanite vo MK ( na tie vistinskite) |
Kako bi go izvele ova, navistina te molam objasni... Kako kje se izvede ova, bez da se dovede vo rizik ekonomskoto i opshtestveno ureduvanje na zemjata...?! |
A Ekonomskoto i Opstestvenoto Ureduvanje ne se Doveduvaat vo Rizik,so Proglasuvanje na DENOVI ZA ZALOST NA TOSE,NA 11 ZAGINATI OD HELIHOPTER.ITN.ITN.
poso vakvite denovi se nerabotni!!
A Zidarski??
Znaci za Ghumaa,se nosi vo rizik,a za ova ne a !!!!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:07
Messenger напиша:
Tochno, ne se nerviraj nepotrebno. |
Epa zosto ovie togas gi Uzivaat,site prava,a Muslimanite ne baraat cel den,samo 2 casa baraat!!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:09
Halid, ne se nerviraj choveku, od tvoja gledna tochka ti si apsolutno vo pravo.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:14
zidarski напиша:
BACHIOS напиша:
Kako bi go izvele ova, navistina te molam objasni... Kako kje se izvede ova, bez da se dovede vo rizik ekonomskoto i opshtestveno ureduvanje na zemjata...?! |
jas ne nudam resenie samoto kazuva kaki i me tuka. Primerno za ramazan site rabotat, a vo nekoi zemji togas se praznici , pak ne kazuvam edeka i tuka treba da e praznik, samo kazuvam kako e na muslimanite vo hristijanski zemji
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:16
Halid ibn Velid напиша:
Messenger напиша:
Epa zosto ovie togas gi Uzivaat,site prava,a Muslimanite ne baraat cel den,samo 2 casa baraat!! |
Ce bide braca toa, ne sekirajte se vie. Nase e da go sledime patot od Allah dz.s., i da se naslonime samo na nego, togas se ce si teci kako potmackano. Dzuma e najlesno da ja imame, samo treba da ja pocitovame, idi vo Tetovo Gostivar, Struga itn. ce vides deka sekoj musliman biznismen koj sto e vernik, ide na Dzuma i im dozvoluva i na vrabotenite isto da odat i oni vo Dzamija. Za drzavnite institucii i toa ne e problem so tek na vreme MORA da se dade i toa pravo, toa nas nie potrebno, toa e nesto sto morame da go imame!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:18
muhadzir напиша:
Halid ibn Velid напиша:
Messenger напиша:
Epa zosto ovie togas gi Uzivaat,site prava,a Muslimanite ne baraat cel den,samo 2 casa baraat!! | Ce bide braca toa, ne sekirajte se vie. Nase e da go sledime patot od Allah dz.s., i da se naslonime samo na nego, togas se ce si teci kako potmackano. Dzuma e najlesno da ja imame, samo treba da ja pocitovame, idi vo Tetovo Gostivar, Struga itn. ce vides deka sekoj musliman biznismen koj sto e vernik, ide na Dzuma i im dozvoluva i na vrabotenite isto da odat i oni vo Dzamija. Za drzavnite institucii i toa ne e problem so tek na vreme MORA da se dade i toa pravo, toa nas nie potrebno, toa e nesto sto morame da go imame! |
Amin
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:19
Problemot ne e za odredeni verski praznici. Toa se nekolku dena vo godinata... Sekoj petok, toa se 52 dena godishno. Duri i da se samo 2 chasa - pak ima golem problem vo funkcioniranjeto na celiot sistem.
Zatoa - kako toa bi se izvelo, bez pritoa da se zagrozat pravata na hristijanite i ateistite?
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:24
zidarski напиша:
Da,Treba [predlozi,no Makedonijava nema,da gi prifatet tie predlozi,poso niedna Sekularna drzava go nemat toa,Makedonijava ne se pulet vo svojot sopstven dvor tuku gledat vo tugiot,(kako so bese so samiite,gi dozvoli,otkako vide deka skoro poveceto Evropski drzavi go dozvoluvaat toa,ili po nasi receno,Makedonijava e ko Ovcite,ako edna se Frlet vo reka site Trcaat po nea,i se Frlaat!!!Sama nikogas ne donela odluka,sekogas nekoj Drug Mislet za nea,Toa e FAKT!!!
Velish - treba da se dadat 2 saati i tolku... kako toa kje se izvede?! Seriozno prashuvam.I jas seriozno,ti kazuvam,Tokmu Dva saati,samo i nisto povece,Eden saat,mozat da go Skratat od Rucekot(ionaka sleduvat rucek,neli,?)a eden saat Muslimanot,mozet da go nadopolnet Pokasno!!
Toa znachi - site muslimani da otsustvuvaat 2 saati od uchilishte vo petok.
Da be samo Muslimanite treba da otsustvuvaat,Hristijanite ke si Ucat,nema nikako da Ostanat ponazad,a ni Muslimanite,nema da ostanat,unazateni,poso ke si gi nadopolnat tie casovi!!
Toa znachi - ili uchilishtata sosema da zatvorat vo petok, ili muslimanite da izgubat dva chasa i so toa da ostanat ponazad od ostanatite vo uchenjet
Od druga strana, ako na site im se dade pauza od 2 saati vo petok, shto kje pravat ostanatite uchenici, kade kje odat, kako kje ja nadopolnat tie svojata nastava, kako kje go reshat problemot so toa shto kje treba na primer da ostanat 2 chasa podocna toj den, shto i ne e taka lesno za site... Znachi - ili na ednite, ili na drugite kje im se odzeme del od udobstvoto.
Prasuvas,sto ke pravat a ,??
A Zidarski,zarem ne si znael deka vo MKD,koga bilo Bayram,samo Muslimanite se Osloboduvaa od Nastava,a Hristijanite Ucea,znaci Muslimanite Gubea Nastava-Ok..
No koga se Pogacat Veligden ili Bozik,Muslimanite ne Ucat vo Skolo,Neli zaradi Hristijanite sega I NA Muslimanite im se zemat zadovolstvoto!??
Zarem ne e ova Diskriminacija!!
Zosto morat Muslimanite da ne Ucat za Veligden,zosto Hristinjanite da ucat za Bayram,a Muslimanive za Veligden da ne mozat da ucat!!!???
Istoto se odnesuva i za javnite ustanovi. Ako sluzhbenikot musliman ne e na rabotno mesto od 12-2, (pretpostavuvam deka za ovoj period stanuva zbor, ve molam koregirajte ako gresham),Da,za toa vreme se rabotet!!!
kako kje zavrshi gragjaninot rabota vo toj period? Toa znachi deka na sekoja pozicija na koja raboti musliman, kje treba da ima ushte eden pravoslaven koj kje treba da pokriva vo tie dva chasa...
Pa,ne si znael deka taka vo MKD,rabotaat,Musliman i Hristijan!?>Graganinot ke si ja zavrset Mnogu Lesno rabotata!!!
istoto se odnesuva vo fabriki kade shto ima proizvodstven proces i slichno...
Taka shto - navistina, treba da ima nekakov jasen predlog za toa kako da se nadmine ovoj problem i muslimanite da mozhat da si gi izvrshuvaat svoite religiozni obvrski neprecheno, a ostanatite da ne izgubat zaradi toa...E,treba da se nadmine,no nekomu ne mu odgovarat!!!Da Ostanatite ne treba da Izgubat zaradi toa,No i Muslimanite ne treba da Izgubat zaradi Udovoluvanje na Hristijanite,kako so ti go spomnava primerot za Veligden!!!
Poz...
|
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:32
zidarski напиша:
Problemot ne e za odredeni verski praznici. Toa se nekolku dena vo godinata... Sekoj petok, toa se 52 dena godishno. Duri i da se samo 2 chasa - pak ima golem problem vo funkcioniranjeto na celiot sistem.
Zatoa - kako toa bi se izvelo, bez pritoa da se zagrozat pravata na hristijanite i ateistite? |
52x2casa=104 casa=4 dena,8 casa! Nikkaov problem!!!
I ova se samo nekolku dena!!! neli!???
A neli se Zagrozuvaat pravata na Muslimanite i na Ateistite i za Veligden,i za Bozik,i za Sv,itn.itn.!!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:33
A be so tolku pranici sme gi nadminale i crnogorcite
|
Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:41
Messenger напиша:
Halid, ne se nerviraj choveku, od tvoja gledna tochka ti si apsolutno vo pravo. |
Kjuti Messenger... vo vakvi temi nebi ni sakal da pisuvam.
No veruvaj,ke dojde denot koga ke se dadat i tocnite rezultati.
Inaku,sekoj od svoj agol e vo pravo. Ne kazuvaj mi deka ne si se promenil ti,otkako ti dodelile orden.
Kako sto ni na kuklite nemozes da im dokazes deka covekot se dvizi sam bez pruzini i povlekuvanje na konec,zatoa sto vo nivniot svet se e taka.... taka i na nekoi nemozes nesto da im kazes. Jas imam edna troska znaenje,no ocigledno e deka malku i ti si se precenil.
Ima luge koi pametat i ucat po skoli,onamu kade sto naukata im se nametnuva. Toa ti e nesto kako kompjuterot,koj moze da zapamti tolku podatoci no ne e vo moznost da gi razbere i naj sitnite cuvstva.
Ima luge koi ucat od prirodata.
Nekoi go gledaat ona sto ti nemozes da go postignes nitu vo bilo kakva skola.
A za temava... pa eve,zarem ne primetuvate kako se odi ? Samo po leka. Trpenie spasenie... ili Sabur Selamet.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:42
A neli se Zagrozuvaat pravata na Muslimanite i na Ateistite i za Veligden,i za Bozik,i za Sv,itn.itn.!![/QUOTE]
Matematikata ti e pogreshna Halid...
Ti broish saati vo astronomskiot den, a ne vo rabotniot den. Eden raboten den ima okolu 7 rabotni saati. Znachi - 104 saati se ednakvi na (rechisi) 15 rabotni dena.
Problemot so uchenicite shto go dadov e mnogu relevanten. Za vreme na Veligden i Bozhikj - toa e nacionalen praznik - odnosno, i roditelite na uchenicite ne rabotat, i soodvetno, ima koj da gi zgrizhi (so mnogu mali iskluchoci, zavisno od profesijata). Zatoa - spored mene, treba Bajram isto da bide nacionalen praznik, za da ne nastanuva takva neednakvost.
No - 2 saati sekoj petok e neizvodlivo od praktichni prichini, i za da se izvede, treba da se pronajde seriozno reshenie.
Makedonija e vo dosta specifichna situacija, zatoa shto em muslimanite ne se mnozinstvo, za da mozhe so lesnotija da se reshi vakov problem, em se dovolno golem broj, za ova da pretstavuva problem.
Sleduva i prashanjeto - kolku od onie so "muslimanski iminja" se navistina religiozni i lugje koi kje odat vo Petok na molitva, a kolku samo kje go iskoristat momentot da ne rabotat...? Mnogupati tuka spomnuvate deka pogolemiot del od albancite ne se pravi muslimani itn... kolku navistina edna takva pauza od 2 chasa kje bide iskoristena za verski prichini od site onie koi se deklariraat kako muslimani...?
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 21:43
zidarski напиша:
A neli se Zagrozuvaat pravata na Muslimanite i na Ateistite i za Veligden,i za Bozik,i za Sv,itn.itn.!! |
Matematikata ti e pogreshna Halid...
Ti broish saati vo astronomskiot den, a ne vo rabotniot den. Eden raboten den ima okolu 7 rabotni saati. Znachi - 104 saati se ednakvi na (rechisi) 15 rabotni dena. Pa toa ti e Ednakvo,na Praznicite za Sv.Sv.itn.itn
Duri povece dena se Gubat,za ovie praznici,
Problemot so uchenicite shto go dadov e mnogu relevanten. Za vreme na Veligden i Bozhikj - toa e nacionalen praznik - odnosno, i roditelite na uchenicite ne rabotat, i soodvetno, ima koj da gi zgrizhi (so mnogu mali iskluchoci, zavisno od profesijata). Zatoa - spored mene, treba Bajram isto da bide nacionalen praznik, za da ne nastanuva takva neednakvost.
Spored tebe a ,Dobro e spored tebe,no spored drzavata,se do 2006 ne bese,2007 bese prvata god vo koja pocnaa Hristijanite da ne ucat za Bayram(pazi no samo za Ramazan Bayram,i toa 1 den,povtorno Diskriminacija)a za Qurban Bayram,Hristijanite ucat!!!Ne se pocituvat Pravoto na Muslimanite!!!
No - 2 saati sekoj petok e neizvodlivo od praktichni prichini, i za da se izvede, treba da se pronajde seriozno reshenie. Pa,resenie imat,vece ti pisav bvo predhodniot Post(mozebi ne si go videl)
Makedonija e vo dosta specifichna situacija, zatoa shto em muslimanite ne se mnozinstvo, za da mozhe so lesnotija da se reshi vakov problem, em se dovolno golem broj, za ova da pretstavuva problem. Makedonija,ama ic nemat problem,Makedonijava si e Ofca koja sekoj ja strizet,i ne znaet da razmisluvat so svoj Um!!!
Sleduva i prashanjeto - kolku od onie so "muslimanski iminja" se navistina religiozni i lugje koi kje odat vo Petok na molitva, a kolku samo kje go iskoristat momentot da ne rabotat...? E za ova prasanje,treba da gi Anketirame site posebno,no vaka ke ti kazam!!
Za vreme na 5 dnevnite namazi kaj mene,vo seloto imaat 30 dusi(ovaa e brojkata,van sezona,poso Narodot e po Gurbet familijarno od 600 familii 300 i povece se vo Zapad!)No za Vreme na Gumaa ovaa Brojka od 30 dusi doagata do 200 dusi!!!
Mnogupati tuka spomnuvate deka pogolemiot del od albancite ne se pravi muslimani itn... kolku navistina edna takva pauza od 2 chasa kje bide iskoristena za verski prichini od site onie koi se deklariraat kako muslimani...? Ne znam koj toa rekol za Albancite,deka ne se Dobri Muslimani,no jas sum se Pogoduval mn Pati vo Sk,Gv,i drugi gradovi,vo vreme na Gumaa i vo Vrmee na 5dnevnite Namazi,Tamu tie Gamii se Polni bas so MUslimani-Albanci!!![/QUOTE]
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 22:05
zidarski напиша:
Problemot ne e za odredeni verski praznici. Toa se nekolku dena vo godinata... Sekoj petok, toa se 52 dena godishno. Duri i da se samo 2 chasa - pak ima golem problem vo funkcioniranjeto na celiot sistem. |
VO praksa toa voopsto ne neizvodlivo.
Vsusnost, zakonot za rabotni odnosti na MK nalaga rabotnikot da ima do eden cas pauza vo tekot na roabotniot den koj iznesuva 8 casa - 40 casa nedelno.
E sega kaj nas javnata administracija funkcionira na toj nacin od 12 do 13 pauza, i tocka, a ako se sekavas kaj nas, sekogas pauzata im e odolzena za uste 15 - do 20 min.
Ako rabotnikot nema rabota so stranki, moze toj plus eden cas da go nadokadi so prekuvremena rabota.
Ima slucaj koga rabotnikot zivee daleku i so ogranicen prevoz mora da doaga od 9 iako rabtata pocnuva od 8 no potoa raboti do 18 casot, namesto do 17.
Ovoj problem moze da se regulira, no sekogas zavisi od rabotodavecot.
Kaj nas cesto se slucuvase ispitot da se zakaze vo 12 casot vo petok. No ispitot docni do 15 min. dodeka da pocne, prijavi i sl. a muslimanite sekogas im napomenuvaa na profesorite deka ke docnat 10 min. bidejki imame dzamija pozadi fakultetot, elhamdulillah.
Sakam da kazam deka ne e potrebno od se da se pravata problemi ili beznacajni opstrukcii.
Koga ke mu se doveri edna rabota na muslimanot, toj ima stroga obvrska da ja ispolni, i poradi toa kaj rabotodavecot ne treba da postoi opasnost od ekonomska zaguba.
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 22:09
Aisha напиша:
zidarski напиша:
Problemot ne e za odredeni verski praznici. Toa se nekolku dena vo godinata... Sekoj petok, toa se 52 dena godishno. Duri i da se samo 2 chasa - pak ima golem problem vo funkcioniranjeto na celiot sistem. |
VO praksa toa voopsto ne neizvodlivo.
Vsusnost, zakonot za rabotni odnosti na MK nalaga rabotnikot da ima do eden cas pauza vo tekot na roabotniot den koj iznesuva 8 casa - 40 casa nedelno.
E sega kaj nas javnata administracija funkcionira na toj nacin od 12 do 13 pauza, i tocka, a ako se sekavas kaj nas, sekogas pauzata im e odolzena za uste 15 - do 20 min.
Ako rabotnikot nema rabota so stranki, moze toj plus eden cas da go nadokadi so prekuvremena rabota.
Ima slucaj koga rabotnikot zivee daleku i so ogranicen prevoz mora da doaga od 9 iako rabtata pocnuva od 8 no potoa raboti do 18 casot, namesto do 17.
Ovoj problem moze da se regulira, no sekogas zavisi od rabotodavecot.
Kaj nas cesto se slucuvase ispitot da se zakaze vo 12 casot vo petok. No ispitot docni do 15 min. dodeka da pocne, prijavi i sl. a muslimanite sekogas im napomenuvaa na profesorite deka ke docnat 10 min. bidejki imame dzamija pozadi fakultetot, elhamdulillah.
Sakam da kazam deka ne e potrebno od se da se pravata problemi ili beznacajni opstrukcii.
Koga ke mu se doveri edna rabota na muslimanot, toj ima stroga obvrska da ja ispolni, i poradi toa kaj rabotodavecot ne treba da postoi opasnost od ekonomska zaguba. |
Dzamivceto poradi fakultetite e za merak, novo renovirano.......... e kolku ubavi spomeni mi ima ostaveno!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 22:41
sEGA KOGA E RENOVIRANO E DZAMIJA! !!
kOLKU UBAVA ABDESTHANA, UBAV PROSTOR ZA ZENI - MASAALLAH!
I PREPOLNA SO STUDENTI!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:02
Messenger напиша:
SPored tebe makedonija e hristijanska zemja ili laicna demokratska vo koja verata nema udel vo donesuvanjeto na site zakoni i propisi nemoj da zemes zamav crkvata donesuva zakoni ili pratenicite
------------- only Allah can judge me
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:07
Makedonija e......]
procenete sami
Koj bese inicijator za KRSTOT na vodno?
Vladata ke da e!
Koj ja obniovi crkvata pozadi advokatskata ulicka?
Graodnacalnikot na SK ke da e!
|
Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:11
shto ti smetat tebe krstot i crkvite ,koj se pobuni protiv dzamiite i teke te ,koj kogo ospori vo mkd na slobodna veroispost od makedonskiot narod
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:21
Aisha напиша:
sEGA KOGA E RENOVIRANO E DZAMIJA! !!
kOLKU UBAVA ABDESTHANA, UBAV PROSTOR ZA ZENI - MASAALLAH!
I PREPOLNA SO STUDENTI! |
Da da sestro sega e prava Dzamija.. Se secavam jas koga pocnav prva godina na fakultet ne rabotese, i bese uzurpirana od fakultetot, posle so napor na vernicite, a posebno edna jaka grupa studenti Dzamijata profunkcionira, no za zal togas bese vo mnogu losa sostjoba.. No sega falamu na Allah dz.s. si go dobi izgledot sto e prilega. Navistina e golem blagodet sto taa Dzamija e tuka, zosto navistina e potrebna a posebno za studentite, imaat moznost site vakati da gi klanjaat.!
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:21
zidarski напиша:
Zatoa - kako toa bi se izvelo, bez pritoa da se zagrozat pravata na hristijanite i ateistite? |
koj sistem te molam kazimi zidarski sistemot na fabrikite ili koj ne drugar nema problem vo sistemot tuku faktot e vo toa sto ne vi odi vo prilog niti fabriki rabotat niti ekonomijata ni cveta no vo dusata vasa e da nema ramnopravni so vas a koi pak se tie ateisti zarem imaat tie nekoj moral ili nesto hristijanite si imaat praznicni denovi si slavat sekogas a na nas ne ni preci sekoj za svojata vera neka bide dostoen ako ne 2 casa i eden cas bi bil dovolen samo sto toa e tesko da se ostvari Musliman ne zagrozuva nicii prava tuku vas vi se cini toa zagrozuvanje
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:36
hr lucky pogolem krst ni u vatikan nema pa da bea muslimanite kako sto gi pokazuvaat teroristi toj krst nemase da bide no ne gresite nam ne ni preci krstot kako sto im preci na tie od nerezi ezanot gradete vie kolkav i da sakate krst samo ne bunetese koga nie gradime xhamii ok respect us
|
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:43
jas mislam deka dzamiite ne im prechat na hristijanite i tuka nikoj gi nema posocheno so vperen prst kako shto na mnogu navrati e vperen prst na krstot na vodno konkretno ,kj miluva neka gradi ama i neka gi ispochituva instituciite prethodno
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 00:50
ooooooooooooooo
Isa, a.s. rekol: Sum mozel da lecam i slepec i leprozen ama na tvrdoglviot ne sum mu mozel nisto!
sekoja ponatamosna diskusija so nekoi clenovi e bespolezna!
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 01:05
Aisha напиша:
Isus rekol: Sum mozel da lecam i slepec i leprozen ama na tvrdoglviot ne sum mu mozel nisto! |
Исус не рекол такво нешто. Барем не во историските извештаи што ги поседуваме за него.
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 01:06
Istoriskite izvestai t.e. negoviot govor za koj nie zname, stoi deka rekol.
togas e podobro gore da napisam Isa, a?
ili ne...........
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 01:17
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 09:21
hr.lucky напиша:
jas mislam deka dzamiite ne im prechat na hristijanite i tuka nikoj gi nema posocheno so vperen prst kako shto na mnogu navrati e vperen prst na krstot na vodno konkretno ,kj miluva neka gradi ama i neka gi ispochituva instituciite prethodno |
t ikaj zivees be, gledam vo germanija ,tamu mozebi
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 13:37
BACHIOS напиша:
hr.lucky напиша:
jas mislam deka dzamiite ne im prechat na hristijanite i tuka nikoj gi nema posocheno so vperen prst kako shto na mnogu navrati e vperen prst na krstot na vodno konkretno ,kj miluva neka gradi ama i neka gi ispochituva instituciite prethodno |
t ikaj zivees be, gledam vo germanija ,tamu mozebi | tochno samo shtojber javno izjavi deka vo baern nikogash nema da dozvolat pogolema dzamjja od katedrala
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 13:39
verskite hramovi treba da se gradat sprema potreba ako ima at potreba vernicite od toa a ne da se tera inaet i da se dokazhuvat sprotivnosti
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 13:40
a zosto da ne bide pogolema od katedralata, neli se liberalni?
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 13:46
neznam jas ne vlagam u toa jas sum tuka i gi pochituvam nivnite zakoni i za toa imaat potpolno pravo da si odluchuvaat onie chija shto e i drzhavata ako sme nekade nema shto nie da ispravame krivi drini ,ako ne ni se svid'a nikoj ne ne vrzal da sedime tuka na kogo ne mu e dobro neka ide tamu od kade shto doshol,
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 13:51
hr.lucky напиша:
BACHIOS напиша:
hr.lucky напиша:
t ikaj zivees be, gledam vo germanija ,tamu mozebi | tochno samo shtojber javno izjavi deka vo baern nikogash nema da dozvolat pogolema dzamjja od katedrala |
Dobro lucky, shtojber normalno deka taka ce izjavi... no nas ne ni se brza, po peeset godine na mestoto od shtojber ce bide insAllah sulejman i togas drugo pile ce pee
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 13:59
i nekoj posle ke rece dzabe se zgolemuval brojot na muslimanite.
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 13:59
abe mudzo ti rekov deka verskite objekti se gradat spored potreba od vernicite vo münchen ima dzamii i potrebata e zadovolena ima i edna nasha na laimer plaz kade se sobiraat makedonci,srbi,kosovari itn. od bivsh*te yu prostori i potrebata e zadovolena shto imash ti da menuvash edna zemja so edni od najgolemite katedrali vo svetot po shto e prepoznatliva da i kontrirash so nekakva si dzamija pa odi me li nie vo saudi arabija da se raspravame za crkvi pogledni malku realno
|
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 14:01
mudzahid напиша:
i nekoj posle ke rece dzabe se zgolemuval brojot na muslimanite.
| za toj broj vec'e raspravaqvme i kakov e brojot na pomodarite od posle 11 septemvri a do koga c'e e toa eeee sekoe chudo za 3 dena
|
|