Испечати | Затвори го прозорот

НЕВЕРСТВО

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12862
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 19:20
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: НЕВЕРСТВО
Постирано од: Andrea_Gail
Наслов: НЕВЕРСТВО
Датум на внесување: 24.Март.2008 во 09:30
Dali bi komentirale tema koja se objasnuva samo so eden zbor N E V E R S T V O,primer dali ste bile predadeni ili dali Vie ste predale nekogas!
Ajde da se izjasnime!

Коментари:
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 24.Март.2008 во 10:15
Prvo ne razbiram, koga velis predavanje, dali mislis izvrsile,
Spored toa prasanjeto bi bilo dali nekogash ste izneverile, i dali ste bile iznevereni.

Prvo generalno, sigurno sekoj nacelno se soglasuva deka neverstvoto samo po sebe e negativna pojava koja podrazbira izigruvanje na necija doverba, no nie lugjeto najcesto go povrzuvame so seksualnosta.
Licno otkako sum vo vrska so zena mi znaci 7-8 godini nikogash ne sum ja izneveril vo seksualna smisla, no moram da priznam deka barem dvapati sum se nasol vo iskusenie, ama fala mu na Boga nekako se izvbaviv bez da zgresam.
Vo poinakva smisla vo mojot odnos kon Boga, moram da priznam deka sum go izneveril i redovno go izneveruvam, zosto dokolku imav vistinska vera nemase da bidam kako vo utroba na kit na dnoto od beskrajniot okean komunicirajki so vas prekrasni lugje na internet, ami ke bev na ulica so vas govorejki lice v lice setajki samo so Boga vo srceto i propovedajki ja dobrinata Bozja megju narodite, so svojata ljubov kon Boga bi gi lecel site lugje vo imeto na Boga, a onie koi se izgubile vo matniot lavirint na zivotot bi posakale da go sledat mojot primer, koj bi bil sovrsen kako onoj na Isus. Ne, daleku sum jas od vistinskata vera i zatoa se sto mozam da napravam e da se pomolam Bog da mi prosti i da me vodi vo zivotot i da mi pomaga da go slusam i sledam, i da ne gresam veke neprifakjajki go ovoj svet kako carstvo Bozje ami ziveejki go zivotot vo mir  i so radost izvrsuvajki gi obvrskite, za na kraj da svatam deka i utrobata od Kitot mozebi e del od Bozjata volja i planot Bozji, do vistinskoto Budenje.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 17:42
“Сте слушале дека на старите им било речено: “Не прељубодејствувај!“.
Јас пак ви велам, дека секој што ќе погледне на жена со желба, тој веќе извршил прељуба со неа во срцето свое. Ако те соблазнува десното око, извади го и фрли го од себе, зашто подобро ти е да погине еден дел од твоето тело, отколку целото да биде фрлено во пеколот. И десната рака, ако те соблазнува, исечи ја и фрли ја од себе, оти подобро ти е да погине еден твој дел, отколку целото твое тело да биде фрлено во пеколот“.....

Св. Евангелие според Матеја 5:27-30

Ова е христијанскиот став за неверството, т.е. прељубата.намигнување

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 17:54
...ЛЕВО ОКО,ЛЕВА РАКА!!ОВА ЗА МЕНЕ НЕ ВАЖИ ..ЈУПИИИИ...

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Датум на внесување: 28.Март.2008 во 17:59
Originally posted by zagor zagor напиша:

...ЛЕВО ОКО,ЛЕВА РАКА!!ОВА ЗА МЕНЕ НЕ ВАЖИ ..ЈУПИИИИ...

Хахаха, тука те начекав. Немој да “паднеш“ на  тоа за вадењето  десно око и корнење десна рака (многумина верувај, буквално го сфаќаат), Исус тоа нам така, метафорички...
Пораката е јасна-да не се подлегне на искушенијата, кои ги имало од кога е светот и векот и ќе ги има, и никој не е имун на нив.
Патем драго ми е што те гледам во Вероисповедсреќа

-------------

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 28.Март.2008 во 18:11
...KAKO И ДА РЕКОЛ..ЈАС СУМ СИ ЛЕВАК..И ТОА ДЕДО ГОСПОД ТАКА МЕ ДАРИЛ!!НЕ МЕ ФАЌА ЗАКОНОТ...

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Датум на внесување: 28.Март.2008 во 18:12
Со тој амблем...не е ни чудоголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 30.Март.2008 во 22:57
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

“Сте слушале дека на старите им било речено: “Не прељубодејствувај!“.
Јас пак ви велам, дека секој што ќе погледне на жена со желба, тој веќе извршил прељуба со неа во срцето свое. Ако те соблазнува десното око, извади го и фрли го од себе, зашто подобро ти е да погине еден дел од твоето тело, отколку целото да биде фрлено во пеколот. И десната рака, ако те соблазнува, исечи ја и фрли ја од себе, оти подобро ти е да погине еден твој дел, отколку целото твое тело да биде фрлено во пеколот“.....

Св. Евангелие според Матеја 5:27-30

Ова е христијанскиот став за неверството, т.е. прељубата.намигнување

Во овој поглед, имам прашања за исламскиот став по однос на неверството, т.е. што точно претставува “зина“ во исламот?

-------------

Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:33
Нешто....се исплашивте?чекање

-------------

Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:39
ZINA

Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:43
Е зина де, зина...Што е зина во исламот, дали е забраната слична на нашата, христијанската, или има друго мерило по кого е зината зина-а по кого не е?

-------------

Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:46
ajde poshto gi nema malku sami da ja razglabame temata ,pishi shto znaesh za toa a jas vo mad'uvreme c'e pobaram nekoi informaciii

Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:49
Јас што знам-си напишав погоре, за кај нас, работава е нели, да учиме едни од други па бидејќи незнам што е зина во исламот, затоа прашав.

-------------

Датум на внесување: 30.Март.2008 во 23:51
eve ja formulacijata na prashanjeto da ne si igrame posle pravopis i slpzhuvalki.   SHTO E ZINA?

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:02
ili koe e nejzinoto znacenje vo islamskiot svet ??

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:10
Може и ќе ни одговори некојголема%20насмевка

-------------

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:20
toa se sexualni odnosi pred brak so decko/devojka.
i ne e odobreno kolku shto jas znam
otkrivanje na intimni delovi i sl.

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Постирано од: realna
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 00:28
....овде малку е збунувачки...кога зборуваме за изневрување,тука е чисто дека тоа е грев ...кој јас физички не сум го извршила..но во мислите ...иако не ми е мило да признаам но многуууууу пати..а и не сум разбрала некој да ме изневерил или добро е сокриено или не ни се случило.....а ова дали си предал или те предале ..мислам дека има сосема друго значење,и на сосема нешто друго се однесува....

-------------
srekata ne e vo parite no nema sreka bez pari, parite se sredstvo ne se sami po sebe cel!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 01:11
Дали зината е зина само ако се однесува на муслиман, или пак ако е насочена кон припадник/припадничка на друга вера не се смета за грев?

-------------

Постирано од: muhadzir
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 13:18

Дали зината е зина само ако се однесува на муслиман, или пак ако е насочена кон припадник/припадничка на друга вера не се смета за грев?

Zinata e zina, pa makar i so marsovec/ marsovka  da se praviнамигнување

-------------
ISLAM VJERA ISTINE

Постирано од: mikus
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 13:24
zina??? neso mi promakna vo zivototтага

-------------
Unidentified Flying Object-- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba ,neka i taka nee nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas

Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:22

Е зина де, зина...Што е зина во исламот, дали е забраната слична на нашата, христијанската, или има друго мерило по кого е зината зина-а по кого не е?

Aj ke se obidam malku da objasnam!

Zinalukot(Preljuba,Ljubodejstvije,Razvrat,(ili kako se uste da go narecam)E strogo Zabraneto vo Islamot!!!

Allah.xh.sh.velet:
I ne priblizuvajte se do Bludot,Toa,Navistina e Losh pat.(Isra 32 ajet)

Zanci sekoj pat koj ne vodet do Zinaluk e Haram!!

Muhammed.a.s.rekol:Blud za ocite e Pogledot,blud za jazikot e Govorot,Bludf za racete e Dopirot,Blud za nozete e Odot,Blud za Usite e Slusanjeto,Dushata sakat i Posakuvat a Poloviot Organ toa go potvrduvat ili Izneveruvat!!!!

Bludot e Blud za Site,i za Zenet/ta,i za Nezenet/ta,e zabraneto!!!!

Prasa dali e slicna na vasata Hristinaskata!

A jas ke ti kazam deka Ne e kako vasata!!!!

Poso Islamot zabranuvat,i ne dozvoluivat,Nitu facanje za raka na Zenskiot pol nitu poljubuvanje.itn.itn...(pred bracno,ili na tug maz/zena,decko,devojka.)..

Denes duri imame Luge koi zaraotuvaat,rabotejci so Blud!!A toa e najlosata Zarabotuvacka!!!

Na Bludnickata koja zarabotuvat pari,so svojot polov Organ ne i se primat Molbata(ako vece upatuvat),Se dodeka ne Prestanet so Pravenje na Bludot!!

Porano bilo receneo:Zenata ke gladuvat i nemat da se Hranet od svoite gradi(Mleko)a kako ce se Hranet od Zarabotkata od Svojot Polov Organ!!!No sesto i sekakvi imaat!!

Znaci maria,Ednostavno e Haram(Strogo zabraneto,)Isto za Zenet,Nezenet,Mazena,Nemazena!!

Zadovolna!!??

Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:24

Kolku sto e Grev so Muslimanka isto tolku e grev i so Hristijanka i so Evrejka i so Budistka.itn.itn..

Kako sto vece kaza bratot Predhodno,Ednostavno Zinata si e Zina!!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk