Дали Бог не постои?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12590
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 06:08 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Дали Бог не постои?
Постирано од: Shalom
Наслов: Дали Бог не постои?
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:10
Ve molam samo za seriozni komentari! Ne komentirajte nisto, ako nemate dokaz za toa!Baram dokaz za od onie koi se narekuvaat ateisti!Blagodaram!
|
Коментари:
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:33
ОТФРЛАЊЕТО НА БОГА ОД СТРАНА НА АТЕИСТИТЕ Е НАЈЛЕСЕН ГРЕВ И ТИЕ ЌЕ ОДАТ ВО ПРВИОТ КРУГ ОД ПЕКОЛОТ. ТЕШКО НА ПРЕДАВНИЦИТЕ НА КРВТА И НАРОДОТ - НИВ ГИ ЧЕКААТ МАКИТЕ ВО ДЕВЕТТИОТ КРУГ.
ЈАС СУМ МОРАЛИСТ - ВО ТЕМЕЛОТ НА СВОЕТО БИТИСТВУВАЊЕ ГИ ВГРАДИВ НАЈВРЕДНИТЕ ЕИЧКИ НОРМИ: СКРОМНОСТ, МИЛОСРДИЕ, ЧЕСНОСТ, ВЕРНОСТ, ЧОВЕКОЉУБИЕ... СРЕЌЕН СУМ ШТО ЌЕ ЗАВРШАМ ВО ПРВИОТ КРУГ ОД ПЕКПЛОТ, ЗА РАЗЛИКА ОД МНОГУ „ВЕРНИЦИ“ КОИ ЌЕ ДОТУРКААТ ПОДАЛЕКУ ОД МЕНЕ.
------------- БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:41
majstorce62 напиша:
ОТФРЛАЊЕТО НА БОГА ОД СТРАНА НА АТЕИСТИТЕ Е НАЈЛЕСЕН
ГРЕВ И ТИЕ ЌЕ ОДАТ ВО ПРВИОТ КРУГ ОД ПЕКОЛОТ. ТЕШКО НА ПРЕДАВНИЦИТЕ НА
КРВТА И НАРОДОТ - НИВ ГИ ЧЕКААТ МАКИТЕ ВО ДЕВЕТТИОТ КРУГ.
ЈАС СУМ МОРАЛИСТ - ВО ТЕМЕЛОТ НА СВОЕТО БИТИСТВУВАЊЕ ГИ ВГРАДИВ
НАЈВРЕДНИТЕ ЕИЧКИ НОРМИ: СКРОМНОСТ, МИЛОСРДИЕ, ЧЕСНОСТ, ВЕРНОСТ,
ЧОВЕКОЉУБИЕ... СРЕЌЕН СУМ ШТО ЌЕ ЗАВРШАМ ВО ПРВИОТ КРУГ ОД ПЕКПЛОТ, ЗА
РАЗЛИКА ОД МНОГУ „ВЕРНИЦИ“ КОИ ЌЕ ДОТУРКААТ ПОДАЛЕКУ ОД МЕНЕ.
|
retko komu priznavam tuka na forumov a tebe denes moram
vidis- ti nesvesno si dal dokaz deka gospod nepostoi
inaku so glupi pravila bi kreiral a prema niv da se najdes vo pekolot
da postoel Bog ne bi imalo takvi glupavi pravila
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:49
НЕКОГАШ И ЈАС ГИ СМЕТАВ ЗА ГЛУПИ, НО ТИЕ МИ ВРАТИЈА ДЕЛ ОД СПОКОЈСТВОТО.
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:51
ДА ВЕРУВАШ ВО БОГА
ЗНАЧИ ПОД СИЛА НА СТРАВОТ ОД НЕГО ДА БИДЕШ МОРАЛИСТ. ТОА Е ОДРАЗ НА НИСКОРАЗВИЕНА СВЕСТ. ЗА ДА ПОСТАПУВАМ СПОРЕД СОПСТВЕНИ УБЕДУВАЊА, ЗА КОИ СМЕТАМ ДЕКА СЕ ИСПРАВНИ, НЕ МИ ТРЕБА СТРАВОТ ОД БОГА.
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:51
jok ne se razbirame
no nema veze
vozi Mishko
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:57
ЗБОРУВАМЕ ЗА ДВА РАЗЛИЧНИ ВИДА НА ПЕКОЛ И РАЈ
|
Постирано од: star
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 21:14
Обично го избегнувам реплицирањето во врска со вероисповед,не сакам да полемизирам,или сум грешно сфатена или воопшто не ме сфаќаат на оваа тема,па да не се испровоцирам или да не испровоцирам некого,темата да добие несакан тек...Jас се раководам според сопствени норми и морални вредности,голем дел од нив се составен дел на Библијата,но и на другите верски книги,само не од страв дека ќе завршам во пеколот...Едноставно,така јас сметам дека е исправно и во тој дух го воспитувам и своето дете...за сега многу успешно.Не ми треба некоја креација на слабоста и незнаењето на човечкиот род за да почитувам други,а и себеси,да не лажам,крадам и убивам,за да го сакам својот ближен како себе,за да не вршам прељуба....Тие морални вредности ги стекнав во моето семејство уште во социјализмот,без да се преоптоварувам со страв од господ,затоа што така треба да биде,затоа што тоа е нормално...Не знам што ќе се случи по мојата смрт,но јас сум си задоволна со својот живот,а пред се со себе...
|
Постирано од: lpartik
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 21:33
majstorce62 напиша:
ОТФРЛАЊЕТО НА БОГА ОД СТРАНА НА АТЕИСТИТЕ Е НАЈЛЕСЕН ГРЕВ И ТИЕ ЌЕ ОДАТ ВО ПРВИОТ КРУГ ОД ПЕКОЛОТ. ТЕШКО НА ПРЕДАВНИЦИТЕ НА КРВТА И НАРОДОТ - НИВ ГИ ЧЕКААТ МАКИТЕ ВО ДЕВЕТТИОТ КРУГ.
ЈАС СУМ МОРАЛИСТ - ВО ТЕМЕЛОТ НА СВОЕТО БИТИСТВУВАЊЕ ГИ ВГРАДИВ НАЈВРЕДНИТЕ ЕИЧКИ НОРМИ: СКРОМНОСТ, МИЛОСРДИЕ, ЧЕСНОСТ, ВЕРНОСТ, ЧОВЕКОЉУБИЕ... СРЕЌЕН СУМ ШТО ЌЕ ЗАВРШАМ ВО ПРВИОТ КРУГ ОД ПЕКПЛОТ, ЗА РАЗЛИКА ОД МНОГУ „ВЕРНИЦИ“ КОИ ЌЕ ДОТУРКААТ ПОДАЛЕКУ ОД МЕНЕ.
|
Тоа што велиш дека по смртта ќе одиш во првиот круг од пеколот, е потврда дека си го читал Данте, инаку голем верник...но човекот не бил таму, туку само дал своја визија за пеколот.Дали атеистите навистина одат таму- никој не знае со сигурност. Од христијанството си ги прифатил етичките норми, што е позитивно.Сторениот грев со намера е грев, ако е од незнаење и не е некој грев. А велат дега Бог е добар и простува. И Тома, апостолот не верувал додека не видел со свои очи. Можеби во тебе спие св. Тома.
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 21:38
dali ateistite odat tamu ????????????
ateistite neodat nikade isto kako i vernicite
samo so ne si pravat iluzii kako vernicite
te ne si pravat bajram so mozokot
a ti star
ich ne se sekiraj dali kje gi isprovociras ili ne
koj misli misli a koj ne neka se nervira
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 21:45
Не сакам мои постови да бидат причина за несакани дискусии,навреди...Иако атеист,јас не сакам да омаловажувам и критикувам припадници на други религии,ниту нивните религиски догми и водачи...Јас ги прифаќам и почитувам нивните религиски убедувања,иако не ги разбирам.Па нека пробаат без пристрасност да си ги прочитаат постовите со колкав фанатизам го оправдуваат својот избор,кој и не е избор,наметнато им е со раѓање,со изборот на некој пра-пра...предок,така си се воспитани...
со колкав фанатизам ги критикуваат и навредуваат другите...за одбрана на сопственото(наметнато од родителите и верските водачи) мислење...Се раководат по нивните свети книги? ????
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:10
Pekolot,...toj e izmislen poradi rajot. Inaku,...rajot ne bi imal smisol
------------- http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:13
star напиша:
Не се секирам Anakin,не сакам мои постови да бидат причина
за несакани дискусии,навреди...Иако атеист,јас не сакам да омаловажувам
и критикувам припадници на други религии,ниту нивните религиски догми и
водачи...Јас ги прифаќам и почитувам нивните религиски убедувања,иако
не ги разбирам.Па нека пробаат без пристрасност да си ги прочитаат
постовите со колкав фанатизам го оправдуваат својот избор,кој и не е
избор,наметнато им е со раѓање,со изборот на некој
пра-пра...предок,така си се воспитани...
со колкав фанатизам ги критикуваат и навредуваат другите...за
одбрана на сопственото(наметнато од родителите и верските водачи)
мислење...Се раководат по нивните свети книги? ???? |
ne se sekiraj za toa
zatoa so go kaza sluzat moi postovi - koi predizvikuvat se i sesto
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:15
mamma напиша:
Pekolot,...toj e izmislen poradi rajot. Inaku,...rajot ne bi imal smisol
|
e bogati vidis ne mi tekna
vo pravo si--- inaku so so bi se plasele golemite
za malite se znae -vestrki i zeleni zmejovi i po nekoj monstrum vo plakar osim ako ne e od kompanijata MONSTERS INC
|
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:19
Атеисти:Без никаква навреда,но,зарем не е редно малце да се размрдате и подетално нам на Теистите да ни кажете ЗОШТО НЕ ВЕРУВАТЕ ВО БОГА?
Дајте некое објаснување,ваше размислување,онака од срце без никакви предрасуди,отворено.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:21
efendi
da piknes nekome logika vo glavata e teshko
da mu ja izvadis od tamu e lesno
jebi ga toa e fakt koj so treba da se pocituva
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:24
baras da dokazes neso so nepostoi--- stupidno i neizvodlivo
znaes koja muka e da se dokazat raboti koi postojat???????
atom elektron crni dupki svetlina
a ti so ne pobaras neso so postoi kje ti dokazeme ---- mejbi
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:31
anakin напиша:
znaes koja muka e da se dokazat raboti koi postojat???????
atom elektron crni dupki svetlina
|
Во ред Анакине,тоа си е ваше право на размислување.Јас мислев дека не е лошо да се посочи некој ваш момент кој посебно ве убедил дека Бог непостои,далеку било ако сум мислел на нешто друго.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:32
ne mil moj prijatele
kako moze nekoj da me ubedi deka neso nepostoi
kazi ti koj te ubedil deka postoi i koj ti go dokazal toa
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:46
lpartik напиша:
majstorce62 напиша:
|
Тоа што велиш дека по смртта ќе одиш во првиот круг од пеколот, е потврда дека си го читал Данте, инаку голем верник...но човекот не бил таму, туку само дал своја визија за пеколот.Дали атеистите навистина одат таму- никој не знае со сигурност. Од христијанството си ги прифатил етичките норми, што е позитивно.Сторениот грев со намера е грев, ако е од незнаење и не е некој грев. А велат дега Бог е добар и простува. И Тома, апостолот не верувал додека не видел со свои очи. Можеби во тебе спие св. Тома. |
а кој знае со сигурност дека теистите одат во рајот?
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:49
efendija напиша:
Атеисти:Без никаква навреда,но,зарем не е редно малце да се размрдате и подетално нам на Теистите да ни кажете ЗОШТО НЕ ВЕРУВАТЕ ВО БОГА?
Дајте некое објаснување,ваше размислување,онака од срце без никакви предрасуди,отворено. |
ова ме постсетува по малку на Бугарите од потфорумот Политика, кои ми наметнуваат мислење дека треба да го славам Тодор Александров како херој.
Јас никому не му велам да не верува во Бога...Тој што си верува нека си верува...
Можеш ли ти да ми кажеш зошто не веруваш во Дедо Мраз...
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:51
Tie samite...Si ziveat vo zabluda...A mozebi ne?Sigurno nekoj im sepnal...Moraat so nesto da se zalazuvaat...Ednas so eden i ne taka golem teist razgovarav na ovaa tema i mi rece deka pricinata poradi koja veruval vo bog e sto ako ne veruva,svetot i pricinata za zivot mu izgledaat bez smisla,pa ja prrifatil smislata na raj i pekol...a i taka bil vospitan...Ograniceni se poveceto covecki umovi da ja sfatat smislata na besmislenoto...
ova bese vo prodolzenie na prethodniot post...
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:53
Алооооооооо пријателчињаааааааа,без лутење. Анакин,мајсторче, еве ве оставам со вашето убедување:Вам вашата не-вера,а мене мојата вера!
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 22:58
таков те сакам
|
Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 23:00
anakin напиша:
znaes koja muka e da se dokazat raboti koi postojat??????? atom elektron crni dupki svetlina
|
Izvini Shto Ti Citiram. No Ako Ne Postoi Bog. Togash Zoshto Postoime Nie Lugeto ? Koj go sozdal seto toa ? Zoshto Ne Sozdal Nas? Za Edno Vreme Da Ne Veruvame Deka Toj posoti ?
I Molimte Odgovori na Moevo Prashanje ? Koj Ne Sozdal, I Kako Nastanal Chovekot ? Bez Navredi I Slichno. Pozz
------------- Nothing Remains !!
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 23:21
По прифатлива ми е тезата дека човекот го создал Бог во својата примитивна свест (мислам на првобитното општество, не на деншната свест на верниците, да не дојде до недоразбирање и да ова не биде сфатено како навреда) како олицетворение на некои апстракни и несфатливи за тоа време појави и случувања, отколку тезата дека Бог го создал човекот. Сепак Бог живее во свеста на човекот. Ако не постои човекот нема да постои ниту Бог како продукт на свеста.
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 23:24
majstorce62 напиша:
lpartik напиша:
majstorce62 напиша:
|
Тоа што велиш дека по смртта ќе одиш во првиот круг од пеколот, е потврда дека си го читал Данте, инаку голем верник...но човекот не бил таму, туку само дал своја визија за пеколот.Дали атеистите навистина одат таму- никој не знае со сигурност. Од христијанството си ги прифатил етичките норми, што е позитивно.Сторениот грев со намера е грев, ако е од незнаење и не е некој грев. А велат дега Бог е добар и простува. И Тома, апостолот не верувал додека не видел со свои очи. Можеби во тебе спие св. Тома. |
а кој знае со сигурност дека теистите одат во рајот? |
jas....
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 23:36
majstorce62 напиша:
|
Pa Ako Si Ateist Togash Kakov Raj Postoi Za Tebe ? Raj Postio Samo Za Onie Vernici Koi Navistina Se Trudat Vo Zivotot I Go Spomenuvaat Imeto Na Gospod. Mislam Bez Navreda No Sakam Da Ti Objasnam Deka Nema Logika Da Ne Postoi Gospod. Zatoa Shto Nishto Nemoze Da Se Sozdade Od TukTaka. Mora da Postoi Nekoj Shto Sozdal Sve Vo Vselenata. Toa E Gospod. Normalno. Pozzdrav
|
Постирано од: ZlatniLiljan
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:28
A be poglupa tema da ne vidis...cu cu cu....... imaat oci a ne gledaat, imaat usi a ne slusaat........ Primitivnost dotuka i natamu. .............Samo nejse, vam vasata vera, nam nasata vera....... lutajte do denot odreden.......
------------- Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:31
ZAVISI KOJ KAKO GO CUVSTVUVA ODNOSNO DALI STE DOSLE VO SOSTOJBA DA GO PRIMITE TOA CUVSTVO
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:32
*moon* напиша:
ZAVISI KOJ KAKO GO CUVSTVUVA ODNOSNO DALI STE DOSLE VO SOSTOJBA DA GO PRIMITE TOA CUVSTVO |
Koe custvo, za kakva sostojba stanuva zbor???
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:33
$BlackDevil$ напиша:
majstorce62 напиша:
lpartik напиша:
majstorce62 напиша:
|
jas.... |
ти, па, ама си бил буквалист...Мислев, освен тебе
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:35
ZlatniLiljan напиша:
*moon* напиша:
ZAVISI KOJ KAKO GO CUVSTVUVA ODNOSNO DALI STE DOSLE VO SOSTOJBA DA GO PRIMITE TOA CUVSTVO | Koe custvo, za kakva sostojba stanuva zbor??? |
SOSTOJBA VO KOJA DOBIVAS VISTINSKA SLIKA DEKA TOJ E MEGU NAS ILI BLAGOSOSTOJBA
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:37
ShumadinChe напиша:
majstorce62 напиша:
|
Pa Ako Si Ateist Togash Kakov Raj Postoi Za Tebe ? Raj Postio Samo Za Onie Vernici Koi Navistina Se Trudat Vo Zivotot I Go Spomenuvaat Imeto Na Gospod. Mislam Bez Navreda No Sakam Da Ti Objasnam Deka Nema Logika Da Ne Postoi Gospod. Zatoa Shto Nishto Nemoze Da Se Sozdade Od TukTaka. Mora da Postoi Nekoj Shto Sozdal Sve Vo Vselenata. Toa E Gospod. Normalno. Pozzdrav |
Со вселената владее енергијата.Ако господ го поистоветуваш со неа, тогаш верувам во господ. Само во тој случај, ако господ и енергијата се едно исто.Но во вселената има икс енергетски извори, па во тој случај многубоштвото е поисправна религија од еднобоштвото.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:38
*moon* напиша:
ZlatniLiljan напиша:
*moon* напиша:
ZAVISI KOJ KAKO GO CUVSTVUVA ODNOSNO DALI STE DOSLE VO SOSTOJBA DA GO PRIMITE TOA CUVSTVO | Koe custvo, za kakva sostojba stanuva zbor??? |
SOSTOJBA VO KOJA DOBIVAS VISTINSKA SLIKA DEKA TOJ E MEGU NAS ILI BLAGOSOSTOJBA |
Sekoja sostojba go potvrduva postoenjeto na Edinstvenata najgolema vistina- Bog (Allah dz.s.) Samo poremetuvanje vo psihata na nekoi licnosti doveduva do takva zaslepenost pa se da negiraat, pocnuvajci od nivnata licnost!!
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:40
E ajde de, da ne si ti eden od tie izvori na energija pa da izmisluvas gluposti vo tvoja korist?!
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:44
majstorce62 напиша:
Со вселената владее енергијата.Ако господ го поистоветуваш со неа, тогаш верувам во господ. Само во тој случај, ако господ и енергијата се едно исто.Но во вселената има икс енергетски извори, па во тој случај многубоштвото е поисправна религија од еднобоштвото. |
I Sega Rechi Deka Energijata Nikoj ne JA Sozdade Tuku Sama Si Se Sozdade.! Daj Primer Kako Bi Nastanala Energijata Da Ne Postovjashe Bog ?. Pishi.
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:48
kako mozat da postojat poveke bogovi?
Pa zarem ne bi se narusila, ramnotezata vo kosmosot!
kako moze da ne se veruva deka postoi Eden I Edinstven Sozdavatel na se ona sto ne opkruzuva, kako vidliviot taka i nevidliviot svet?!?!?!
Pred nekoj den diskutirav so edna moja prijatelka ateistka (se nadevam nema da se naluti sto nasiot muabet go prenesuvam), za svetskite slucuvanja. I taa mi rece deka vo momentite koga Amerika pocna da go napaga Iraq, se slucija golemite "prirpdni" katastrofi (Katrina i sl.)
Jas na taa nejzina konstatcija i dodadov samo, deka so priemrot koja TAA go navede, samata prizna deka postoi NEKOJ kaj kogo ima apsolutna pravda i na ovoj i na drugiot svet. TOj NEKOJ E EDEN I EDINSTVEN BOG! SOZDATELOT NA KOSMOSTO! SOZDATELOT NA COVEKOT!
Ona sto mojata prijatelka ateistka go potisnuva, e toa cuvstvo od vnatre koe e svesno za postoenjeto na Boga! No ete, ateistite se trudat da go potisnat!
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:49
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:51
*moon* напиша:
ALFA I OMEGA |
???
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:51
ShumadinChe напиша:
*moon* напиша:
ALFA I OMEGA |
<FONT face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size=2>??? |
ILI PRVIOT I POSLEDNIOT
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:54
Ateist Si ?
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 00:59
ShumadinChe напиша:
Ateist Si ? |
Nesakam Da Te Navredam. No Navistina Treba Da Svatish Deka Ako Ne Postoi Gospod Nishto ne Ke Postoeshe. Duri Ni Taa Energijata.
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 03:54
majstorce62 напиша:
$BlackDevil$ напиша:
majstorce62 напиша:
lpartik напиша:
majstorce62 напиша:
|
jas.... |
ти, па, ама си бил буквалист...Мислев, освен тебе |
e pa sea zavisi ponekad i bukvalist sum....posebno koa se odnesuje direktno na mene nestoto
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 07:32
Postoi ...
od beskrajno mnogu mesta da se trgni ...
ke se dojdi do nego ...
ako nekogas nekoj ...
sto ne e vernik ...
ateista 100 % ...
ako se najdi vo nekoja teska situacija ...
iznenadno ...
ke se obrati kon Bog da mu pomogne !!!
zemjava ...
ovaa nasa malaecka planeta ...
taa e eden kosmicki brod ...
so kogo patuvame ...
i na nego se imame ...
nekogas nemalo voda na nea ...
ama jupiter e tuka ...
vodata e dojdena od nadvor ...
ne e stvorena na zemjata ...
jupiter samo ja privlekuvase da dojde ...
so negovata golemina ...
isto i ne brani od kometi i asteroidi ...
jupiter e kreatorot ...
sonceto ...
mnogu e ednostavno ...
samo ne gree !!!
izvorot na se na zemjata e stvoreno vo super zvezdite ...
na se sto postoi na zemjata ...
koja e do tolku fantasticno stvorena ...
da moze da radja ...
da radja i vernici i nevernici ...
nasekade - vo isto vreme - podednakvo - vecno -
neogranicena svesnost - seznaen - nestvoren ...
deluva nasekade ...
i ako ne trepkame brzo so ocite ...
nema nisto da vidime ...
------------- PARADISE MACEDONIA
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 08:19
АЈ ТИ КАЖИ КАКО БОГ ЈА СОЗДАЛ ЕНЕРГИЈАТА!
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 09:34
anakin напиша:
ne mil moj prijatele
|
Што подразбираш под Доказ за Неговото Постоење ?
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 09:59
ZlatniLiljan напиша:
A be poglupa tema da ne vidis...cu cu cu....... | imaat oci a ne gledaat, imaat usi a ne slusaat........ Primitivnost dotuka i natamu. .............Samo nejse, vam vasata vera, nam nasata vera....... lutajte do denot odreden.......
Na temata poligamija eden kup kritiki kako Marija Magdalena ve vregja vas i islamot, a neli si gi preprocituvate vasite zborovi koga ke gi napisete i neli se prasuvate kakvo ubavo cuvstvo ke imate koga vam istite ke vi bidat upateni>
tamu isto procitav pomegju drugoto od Aisha , deka muslimanite ne vregjale .... vregjaat i se isto taka mnogu cinicni i ironicni.... da ne zboram za poedinci koi se i krajno bezobrazni
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:04
efendija напиша:
Дајте некое објаснување,ваше размислување,онака од срце без никакви предрасуди,отворено. |
Mnogu pati sme kazale zosto ne veruvame, a jas koga i da prasam nekogo od vas vernicite da mi dade primer ili nesto sto samiot doziveal i taka go osoznal Bog, ili dobivam nekoe ironicno kontraprasanje, ili nesto od svetite knigi , nikoj od vas ne kaza, nisto so sto navistina ke ne natera da porazmislime okolu postoenjeto na Bog.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:13
ВО ЖИВОТОТ ИМАМ СРЕТНАТО МНОГУ БОГОЉУПЦИ КОИ ДЛАБОКО ВО ДУША СЕ ЧОВЕКОМРСЦИ.
КОЈ ЌЕ ОДИ ВО РАЈОТ:ТОЈ ШТО ГИ САКА ЛУЃЕТО КАКО ШТО СЕБЕ СЕ САКА, ИЛИ ТИЕ ШТО СЕ САКААТ САМИТЕ СЕБЕ, ПОКРАЈ БОГА, СЕ РАЗБИРА?
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:14
ИМАВ КОМШИКА КОЈА ПО ЦЕЛ ДЕМ ЈА ЧИТАШЕ БИБЛИЈАТА А ГИ КОЛНЕШЕ ДЕЦАТА ОД СОСЕДСТВОТО, ЗАТОА ШТО БЕШЕ СТАРА МОМА И НЕМАШЕ ДЕЦА...МИСЛИТЕ ЛИ ДЕКА РАЈОТ И ГИ ОТВОРИ ПОРТИТЕ?
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:24
majstorce62 напиша:
ИМАВ КОМШИКА КОЈА ПО ЦЕЛ ДЕМ ЈА ЧИТАШЕ БИБЛИЈАТА А ГИ КОЛНЕШЕ ДЕЦАТА ОД СОСЕДСТВОТО, ЗАТОА ШТО БЕШЕ СТАРА МОМА И НЕМАШЕ ДЕЦА...МИСЛИТЕ ЛИ ДЕКА РАЈОТ И ГИ ОТВОРИ ПОРТИТЕ? | Едно е да читаш друго е да прочиташ. Читањето означува обид да ја пронајдеш Суштината запишана во и меѓу тие редови, а да кажеш дека си прочитал, тоа значи дека си ја пронашол Суштината.
majstorce62 напиша:
ВО ЖИВОТОТ ИМАМ СРЕТНАТО МНОГУ БОГОЉУПЦИ КОИ ДЛАБОКО ВО ДУША СЕ ЧОВЕКОМРСЦИ. КОЈ ЌЕ ОДИ ВО РАЈОТ:ТОЈ ШТО ГИ САКА ЛУЃЕТО КАКО ШТО СЕБЕ СЕ САКА, ИЛИ ТИЕ ШТО СЕ САКААТ САМИТЕ СЕБЕ, ПОКРАЈ БОГА, СЕ РАЗБИРА? |
Оној кој не го Љуби својот ближен кого го гледа, СО СИГУРНОСТ не го Љуби Бога кого со очите на главата не го гледа. Доказ за Љубовта кон Бога е Љубовта кон ближниот.
БогоЉубецот СО СИГУРНОСТ не може да биде човекомразец и со сигурност не може да биде егоист. Господ Исус Христос во Светото Писмо не’ поучи дека нема поголема Љубов од оваа: Да го положиш својот живот во име на таа љубов. Господ тоа ни го покажа со својата Жртва на Крстот и покажа дека Господ не е демагог (едно да зборува, друго да прави), и дека не е егоист, туку дека ги Љуби луѓето.
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:25
Sigurno ,,, kako nema koga tolku mu e posvetena na Boga, a decata od ulicata... golema rabota , koi se pa tie...
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:31
butel2 напиша:
Sigurno ,,, kako nema koga tolku mu e posvetena na Boga, a decata od ulicata... golema rabota , koi se pa tie... | Ти кажав, едно е да читаш, друго е да прочиташ. Посветен на Бога не е оној кој САМО чита Свето Писмо, туку оној кој во животот го прави она на на што Светото Писмо го поучува
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:32
Оној кој не го Љуби својот ближен кого го гледа, СО СИГУРНОСТ не го Љуби Бога кого со очите на главата не го гледа. Доказ за Љубовта кон Бога е Љубовта кон ближниот.
БогоЉубецот СО СИГУРНОСТ не може да биде човекомразец и со сигурност не може да биде егоист. Господ Исус Христос во Светото Писмо не’ поучи дека нема поголема Љубов од оваа: Да го положиш својот живот во име на таа љубов. Господ тоа ни го покажа со својата Жртва на Крстот и покажа дека Господ не е демагог (едно да зборува, друго да прави), и дека не е егоист, туку дека ги Љуби луѓето
Toe se retki poedinci vernici kaj koi moze da se vidi i prepoznae gore napisanoto, no tie se ednostavno takvi po priroda, vo dusa.... ke ispadnwe politika , no politikata i religijata se dosta iprepleteni...
na eden moj prijatel , grk , mu go postaviv prasanjeto, bidejki tie se dosta religiozni, da mi go kaze na koj nacin tie ja sproveduvaat zapovedta - ljubi go blizniot svoj, koga najbliski sosedi ime makedoncite , a nivnite popovi i ne dozvolija makedonskite da prisustvuvaat na pogrebot na solunskiot vladika ...
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:48
Pravoslavie напиша:
majstorce62 напиша:
ИМАВ КОМШИКА КОЈА ПО ЦЕЛ ДЕМ ЈА ЧИТАШЕ БИБЛИЈАТА А ГИ КОЛНЕШЕ ДЕЦАТА ОД СОСЕДСТВОТО, ЗАТОА ШТО БЕШЕ СТАРА МОМА И НЕМАШЕ ДЕЦА...МИСЛИТЕ ЛИ ДЕКА РАЈОТ И ГИ ОТВОРИ ПОРТИТЕ? | Едно е да читаш друго е да прочиташ. Читањето означува обид да ја пронајдеш Суштината запишана во и меѓу тие редови, а да кажеш дека си прочитал, тоа значи дека си ја пронашол Суштината.
majstorce62 напиша:
ВО ЖИВОТОТ ИМАМ СРЕТНАТО МНОГУ БОГОЉУПЦИ КОИ ДЛАБОКО ВО ДУША СЕ ЧОВЕКОМРСЦИ. КОЈ ЌЕ ОДИ ВО РАЈОТ:ТОЈ ШТО ГИ САКА ЛУЃЕТО КАКО ШТО СЕБЕ СЕ САКА, ИЛИ ТИЕ ШТО СЕ САКААТ САМИТЕ СЕБЕ, ПОКРАЈ БОГА, СЕ РАЗБИРА? |
БогоЉубецот СО СИГУРНОСТ не може да биде човекомразец и со сигурност не може да биде егоист. Господ Исус Христос во Светото Писмо не’ поучи дека нема поголема Љубов од оваа: Да го положиш својот живот во име на таа љубов. Господ тоа ни го покажа со својата Жртва на Крстот и покажа дека Господ не е демагог (едно да зборува, друго да прави), и дека не е егоист, туку дека ги Љуби луѓето. |
ОВАА ТВОЈА ТЕОРИЈА ВО ПРАКТИКАТА ЧЕСТОПАТИ СЕ НЕГИРА...
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:54
majstorce62 напиша:
ОВАА ТВОЈА ТЕОРИЈА ВО ПРАКТИКАТА ЧЕСТОПАТИ СЕ НЕГИРА... | од кого како. Стабилните личности сигурно ја применуваат
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 10:56
.......................................Allah Hu Ekber Allah Hu Ekber............. ...................Laillahe ilAllah hu vAllah hu Ekber..................... ...........................Allah hu Ekber ve lillahil hamd.............................
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:23
butel2 напиша:
efendija напиша:
Mnogu pati sme kazale zosto ne veruvame, a jas koga i da prasam nekogo od vas vernicite da mi dade primer ili nesto sto samiot doziveal i taka go osoznal Bog, ili dobivam nekoe ironicno kontraprasanje, ili nesto od svetite knigi , nikoj od vas ne kaza, nisto so sto navistina ke ne natera da porazmislime okolu postoenjeto na Bog.
|
Добро Бутел,еве нешто стихувано кое говори само за еден од безбројните примери на Божјата Егзистенција:
Боже,кој постао ниси
И ког нестат неќе,
С Твојом вољом све престаје,
Раѓа се и креќе.
Свако јутро исход Сунца,
И запад пред вече,
О Твојој нам моќи,Боже,
Сто доказа рече.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:24
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:29
efendija напиша:
butel2 напиша:
efendija напиша:
|
Добро Бутел,еве нешто стихувано кое говори само за еден од безбројните примери на Божјата Егзистенција:
Боже,кој постао ниси
И ког нестат неќе,
С Твојом вољом све престаје,
Раѓа се и креќе.
Свако јутро исход Сунца,
И запад пред вече,
О Твојој нам моќи,Боже,
Сто доказа рече. |
toa ne e toa, ama vo red
|
Постирано од: Shalom
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:32
ANrode ste ja promasile temata ...za se i svasta diskutitrate, za raj i pekol,i dante...i se i sesto... ima ateisti i teisti... ama site potvrduvate deka Bog postoi, inace sto ke se zamaravte so temava... aj da zboreme deka postoi drmdrnnn...nisto nekoe...nema so da diskutirame... a Bog ne postoel? A vie ateistite se prasuvam koga ke se poglednete vo ogledalo, zar se soglasuvate deka prethodno ste bile majmuni... Kakva intelegencija... a zosto pak se prasuvam majmunite prestanale da stanuvaat luge?! Ili zosto covekot tolku vreme ne postana nesto drugo...? Zosto soprela taa evolucija...? Hm... A od kade taa prva kletka?
Znaete ke vi raskazam edna prikazna...se setav na plaza i najdov casovniuk.... imase natpis koj mnogu e poznat... si rekov "ete, casovnik, verojatno se sozdal samiot ovde na plazata od pesokot i vodata!" I nikoj ne moze da me ubedi deka toj casovnik nekoj intelegenten um go sozdal!
Vie sega ke recete...Ovoj Shalom e lud! DA? Ami togas jas ke3 recam togas i vie so mene ste ludi! Zasto uporno velite deka vselenata i sonceviot sistem se sozdal samo od sebe, od nisto, vsusnost od energija... a toj funkcionira poslozeno od bilo koj casovnik! Hm! Nastanal sam! Jas sum siguren deka ako eksplodira edna pecatnica po eksplozijata ke nastane sama od sebe od toj nered najdobrata enciklopedija! HAha! Pak ke recete - ludost i nevozmozno! Da? Emi kako od taa eksplozija nastanala vselenata?
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:32
Те разбирам,ти бараш некое лично-животно искуство кое не довело до убедување дека постои Бог.Мислам дека ќе се јават некои од членовите со нивни лични искуства. А за мое лично искуство Иншаллах-ако даде Бог,ќе пишувам наскоро.
П.С.до Бутел беше ова.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:37
ajde be,...koi ste pa vie ,..za da vi dokazuvaat neshto,....osobeno ako toa go nema ni za lek,... uzivajte si vo "blagodetite" negovi,...i ostavete gi drugite ,...koi shto si uzivaat vo,...svoite !
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:41
brza напиша:
ajde be,...koi ste pa vie ,..za da vi dokazuvaat neshto,....osobeno ako toa go nema ni za lek,...uzivajte si vo "blagodetite" negovi,...i ostavete gi drugite ,...koi shto si uzivaat vo,...svoite !
|
Смири живац, и приземји се.
Зарем има нешто лошо во размената на мислења за нашите верски чувства?
Интересно е да се чујат аргументи од двете страни.
Еве културно тебе ќе те замолам да ни кажеш(ако сакаш),што те довело до заклучокот дека Бог не постои?
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:53
БАРАТЕ ДОКАЗ ЗОШТО БОГ НЕ ПОСТОИ. АКО УЧЕЊЕТО НА БОГ КАКО ПРИМАРНО НАЧЕЛО ЈА ЗЕМА ЉУБОВТА КОН ЧОВЕКОТ, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОТРОВ КАЈ ГОЛЕМИТЕ ВЕРНИЦИ, ПРИПАДНИЦИ НА МУСЛИМАНСКАТА И ХРИСТИЈАНСКАТА РЕЛИГИЈА, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОМРАЗА НА ЕДНИТЕ КОН ДРУГИТЕ, КОГА СИТЕ ТВРДИТЕ ДЕКА ЕДЕН Е БОГ. ИЛИ ГОСПОД НЕ ПОСТОИ ИЛИ СЛАБО ВЕ УЧИ. МЕНЕ НЕ МИ Е ПОТРЕБЕН БОГ ЗА ДА ГИ СКАМ ПОДЕДНАКВО И МУСЛИМАНИТЕ И ХРИСТИЈАНИТЕ, И БУДИСТИТЕ И ЕВРЕИТЕ... НЕЛИ СИТЕ СМЕ ЛУЃЕ И НЕЛИ СОНЦЕТО ЗА СИТЕ ЕДНАКВО ГРЕЕ.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:05
majstorce62 напиша:
БАРАТЕ ДОКАЗ ЗОШТО БОГ НЕ ПОСТОИ. АКО УЧЕЊЕТО НА БОГ КАКО ПРИМАРНО НАЧЕЛО ЈА ЗЕМА ЉУБОВТА КОН ЧОВЕКОТ, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОТРОВ КАЈ ГОЛЕМИТЕ ВЕРНИЦИ, ПРИПАДНИЦИ НА МУСЛИМАНСКАТА И ХРИСТИЈАНСКАТА РЕЛИГИЈА, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОМРАЗА НА ЕДНИТЕ КОН ДРУГИТЕ, КОГА СИТЕ ТВРДИТЕ ДЕКА ЕДЕН Е БОГ. ИЛИ ГОСПОД НЕ ПОСТОИ ИЛИ СЛАБО ВЕ УЧИ. МЕНЕ НЕ МИ Е ПОТРЕБЕН БОГ ЗА ДА ГИ СКАМ ПОДЕДНАКВО И МУСЛИМАНИТЕ И ХРИСТИЈАНИТЕ, И БУДИСТИТЕ И ЕВРЕИТЕ... НЕЛИ СИТЕ СМЕ ЛУЃЕ И НЕЛИ СОНЦЕТО ЗА СИТЕ ЕДНАКВО ГРЕЕ. |
Sonceto ne gree za site podednakvo, na havai e potoplo od makedonija
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:11
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
БАРАТЕ ДОКАЗ ЗОШТО БОГ НЕ ПОСТОИ. АКО УЧЕЊЕТО НА БОГ КАКО ПРИМАРНО НАЧЕЛО ЈА ЗЕМА ЉУБОВТА КОН ЧОВЕКОТ, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОТРОВ КАЈ ГОЛЕМИТЕ ВЕРНИЦИ, ПРИПАДНИЦИ НА МУСЛИМАНСКАТА И ХРИСТИЈАНСКАТА РЕЛИГИЈА, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОМРАЗА НА ЕДНИТЕ КОН ДРУГИТЕ, КОГА СИТЕ ТВРДИТЕ ДЕКА ЕДЕН Е БОГ. ИЛИ ГОСПОД НЕ ПОСТОИ ИЛИ СЛАБО ВЕ УЧИ. МЕНЕ НЕ МИ Е ПОТРЕБЕН БОГ ЗА ДА ГИ СКАМ ПОДЕДНАКВО И МУСЛИМАНИТЕ И ХРИСТИЈАНИТЕ, И БУДИСТИТЕ И ЕВРЕИТЕ... НЕЛИ СИТЕ СМЕ ЛУЃЕ И НЕЛИ СОНЦЕТО ЗА СИТЕ ЕДНАКВО ГРЕЕ. | Sonceto ne gree za site podednakvo, na havai e potoplo od makedonija
|
И ТОА ТИ Е ДОВОЛЕН ДОКАЗ ДЕКА БОГ ПОСТОИ.
ЈАС ТОА ГО СМЕТАМ КАКО АНТИДОКАЗ,ЗАТОА И ГО СТАВИВ, ЗА ДА ЗАГРИЗА НЕКОЈ. АКО БОГ ПОСТОИ И АКО ЕДНАКВО ГИ САКА СИТЕ ЛУГЕ, ТОГАШ ЗОШТО ЕДНИ ДА ГЛАДУВААТ А ДРУГИ ДА ЖИВЕАТ ВО ИЗОБИЛСТВО. ОВАА ГРЕШКА САМО ЧОВЕКОТ МОЖЕ ДА ЈА ИСПРАВИ, АКО СРЦЕТО НА СИТЕ НИ СЕ НАПОЛНИ СО ЉУБОВ, СО БЕСКРАЈНА ЉУБОВ КОН ЧОВЕКОТ.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:18
majstorce62 напиша:
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
БАРАТЕ ДОКАЗ ЗОШТО БОГ НЕ ПОСТОИ. АКО УЧЕЊЕТО НА БОГ КАКО ПРИМАРНО НАЧЕЛО ЈА ЗЕМА ЉУБОВТА КОН ЧОВЕКОТ, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОТРОВ КАЈ ГОЛЕМИТЕ ВЕРНИЦИ, ПРИПАДНИЦИ НА МУСЛИМАНСКАТА И ХРИСТИЈАНСКАТА РЕЛИГИЈА, ОД КАДЕ ТОЛКУ ОМРАЗА НА ЕДНИТЕ КОН ДРУГИТЕ, КОГА СИТЕ ТВРДИТЕ ДЕКА ЕДЕН Е БОГ. ИЛИ ГОСПОД НЕ ПОСТОИ ИЛИ СЛАБО ВЕ УЧИ. МЕНЕ НЕ МИ Е ПОТРЕБЕН БОГ ЗА ДА ГИ СКАМ ПОДЕДНАКВО И МУСЛИМАНИТЕ И ХРИСТИЈАНИТЕ, И БУДИСТИТЕ И ЕВРЕИТЕ... НЕЛИ СИТЕ СМЕ ЛУЃЕ И НЕЛИ СОНЦЕТО ЗА СИТЕ ЕДНАКВО ГРЕЕ. | Sonceto ne gree za site podednakvo, na havai e potoplo od makedonija
|
ЈАС ТОА ГО СМЕТАМ КАКО АНТИДОКАЗ,ЗАТОА И ГО СТАВИВ, ЗА ДА ЗАГРИЗА НЕКОЈ. АКО БОГ ПОСТОИ И АКО ЕДНАКВО ГИ САКА СИТЕ ЛУГЕ, ТОГАШ ЗОШТО ЕДНИ ДА ГЛАДУВААТ А ДРУГИ ДА ЖИВЕАТ ВО ИЗОБИЛСТВО. ОВАА ГРЕШКА САМО ЧОВЕКОТ МОЖЕ ДА ЈА ИСПРАВИ, АКО СРЦЕТО НА СИТЕ НИ СЕ НАПОЛНИ СО ЉУБОВ, СО БЕСКРАЈНА ЉУБОВ КОН ЧОВЕКОТ. |
Mene ne mi treba dokaz za postoenjeto na Bog, toa e najgolema vistina... A covekot e samo edno slabo stvorenie koe sam na sebe steta si pravi! Ti samo prodolzisi vo tvoeto talkanje, daleku ce stignes,, a ce ti dojde i tebe DENOT SMRTEN togas ce ti stane jasno, ama za zal mnogu kasno!
|
Постирано од: anastasovi2004
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:25
Ete gledate deka ne sme sekogas sprotivstaveni hristiajnite i muslimanite! Sega sme na ista strana! Imame nesto zaednicko!
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:31
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
|
ЈАС ТОА ГО СМЕТАМ КАКО АНТИДОКАЗ,ЗАТОА И ГО СТАВИВ, ЗА ДА ЗАГРИЗА НЕКОЈ. АКО БОГ ПОСТОИ И АКО ЕДНАКВО ГИ САКА СИТЕ ЛУГЕ, ТОГАШ ЗОШТО ЕДНИ ДА ГЛАДУВААТ А ДРУГИ ДА ЖИВЕАТ ВО ИЗОБИЛСТВО. ОВАА ГРЕШКА САМО ЧОВЕКОТ МОЖЕ ДА ЈА ИСПРАВИ, АКО СРЦЕТО НА СИТЕ НИ СЕ НАПОЛНИ СО ЉУБОВ, СО БЕСКРАЈНА ЉУБОВ КОН ЧОВЕКОТ. | Mene ne mi treba dokaz za postoenjeto na Bog, toa e najgolema vistina... A covekot e samo edno slabo stvorenie koe sam na sebe steta si pravi! Ti samo prodolzisi vo tvoeto talkanje, daleku ce stignes,, a ce ti dojde i tebe DENOT SMRTEN togas ce ti stane jasno, ama za zal mnogu kasno! |
Догмата е најдобра одбрана за верниците, кога ќе останат без аргументи...
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:39
majstorce62 напиша:
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
|
ЈАС ТОА ГО СМЕТАМ КАКО АНТИДОКАЗ,ЗАТОА И ГО СТАВИВ, ЗА ДА ЗАГРИЗА НЕКОЈ. АКО БОГ ПОСТОИ И АКО ЕДНАКВО ГИ САКА СИТЕ ЛУГЕ, ТОГАШ ЗОШТО ЕДНИ ДА ГЛАДУВААТ А ДРУГИ ДА ЖИВЕАТ ВО ИЗОБИЛСТВО. ОВАА ГРЕШКА САМО ЧОВЕКОТ МОЖЕ ДА ЈА ИСПРАВИ, АКО СРЦЕТО НА СИТЕ НИ СЕ НАПОЛНИ СО ЉУБОВ, СО БЕСКРАЈНА ЉУБОВ КОН ЧОВЕКОТ. | Mene ne mi treba dokaz za postoenjeto na Bog, toa e najgolema vistina... A covekot e samo edno slabo stvorenie koe sam na sebe steta si pravi! Ti samo prodolzisi vo tvoeto talkanje, daleku ce stignes,, a ce ti dojde i tebe DENOT SMRTEN togas ce ti stane jasno, ama za zal mnogu kasno! |
Догмата е најдобра одбрана за верниците, кога ќе останат без аргументи... |
Argumenti............. mnogu si smesen. Nemozam ponatamu da prodolzam da debatiram, se nerviram za gluposti, nemozam tolku nisko nivo da padnam........ A be covece, idi pred ogledalo i stavigo prstot na um, razmisluvaj zatoa imas razum, ne tresi zeleni................ I za kraj, smrta ne e dogma, samo sto ti se plasis da go spomenes i toj zbor..
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:45
ti be,.....imash li ,...um?!
.................go prashuva bezumniot ,...na umniot,.....bidejki nema um ,...drugo da go praha.
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:55
brza напиша:
ti be,.....imash li ,...um?!
.................go prashuva bezumniot ,...na umniot,.....bidejki nema um ,...drugo da go praha.
|
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 12:58
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
ZlatniLiljan напиша:
majstorce62 напиша:
|
Догмата е најдобра одбрана за верниците, кога ќе останат без аргументи... | Argumenti............. mnogu si smesen. Nemozam ponatamu da prodolzam da debatiram, se nerviram za gluposti, nemozam tolku nisko nivo da padnam........ A be covece, idi pred ogledalo i stavigo prstot na um, razmisluvaj zatoa imas razum, ne tresi zeleni................ I za kraj, smrta ne e dogma, samo sto ti se plasis da go spomenes i toj zbor.. |
Еве уште еден доказ дека бог, ако постои е лош учител - неговите ученици на љубезната реч враќаат со навреда.
пс. колку и да се трудиш да ме испровоцираш да те навредам, нема да ти успее.Јас сум ЧОВЕК.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:01
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:01
ej,poleka ,...i jas sum,...ama ,ne sum ,...otrpnat!
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:04
Мене огледало не ми треба,
кога ќе погледнам во очите на среќниот
и јас сум среќен
кога ќе погледнам во очите на несреќниот
и јас сум несреќен
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:14
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:16
,...................
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:19
brza напиша:
,...................
|
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:19
Така ме учеше мојот учител кој беше обичен смртник
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:21
majstorce62 напиша:
Така ме учеше мојот учител кој беше обичен смртник |
Bog da go prosti.........a sto se sluci so tvojot ucitel, uste da ne uci na nekogo
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:25
majstorce62 напиша:
и јас сум среќен
и јас сум несреќен
|
Тогаш Мајсторче ТИ СИ ВЕРНИК,и тоа каков верник,само ќе ти треба уште малце време за да сватиш дека ВЕРУВАШ.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:32
efendija напиша:
majstorce62 напиша:
и јас сум среќен
и јас сум несреќен
|
Тогаш Мајсторче ТИ СИ ВЕРНИК,и тоа каков верник,само ќе ти треба уште малце време за да сватиш дека ВЕРУВАШ. |
ТОЧНО ЈАС СУМ ВЕРНИК, АМА ЧОВЕКОВЕРНИК.КАКО ШТО ЕДНИ ОД ВАС СИ ГО СЛАВАТ БОГ, ВТОРИ - АЛАХ, ЈАС СИ ГО СЛАВАМ ЧОВЕКОТ И ЗАТОА НИКОГО НЕ НАВРЕДУВАМ ОД ВАС ОТИ СИТЕ СТЕ МИ ИСТИ. А ВО ВАШЕТО ПРАВО ВО ШТО ЌЕ ВЕРУВАТЕ НЕ НАВЛЕГУВАМ И НЕ САКАМ ДА ВЕ РАЗУБЕДУВАМ
|
Постирано од: tofu
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 14:37
Луѓе бре разберете, човекот не настанал од мајмун! Хоминидите, или пралуѓето, не биле мајмуни! Правете разлика меѓу мајмун и хоминид! Тоа е исто како да речете дека дијамантот и графитот се исто само затоа што во суштина двете се составени од јаглерод. Е па не е исто.
Природните катастрофи не се дело на Господ, туку се дело на човекот! Човекот е одговорен за климатските промени кои доведоа до зачестени природни катастрофи (а кога мислам на човекот, се разбира мислам на оние со развиена индустрија, големите потрошувачи Америка, Британија и ним слични). Второ, ако Америка страда од Катрини и други катастрофи, за тоа повторно се виновни самите глупави Американци затоа што требало да знаат дека Њу Орлеанс е под морското ниво, а браните што го штитат биле лошо направени (повторно затоа што некој штедел на материјал - човечка алчност). Тука нема ништо Божјо!
Се согласувам дека секој човек е верник, дури и оние што велат дека се неверници. Меѓутоа верник во што? Енергија, апсолутно! Бог реинкарниран во човек? Никако! Исус не е Бог. Да можете да се вратите во времето и да му кажете на Исус дека е Бог, сигурно ќе ве прекори дека Богохулите! Исус е Бог исто колку што кравата е Бог.
Бог го сфаќам како нешто незамисливо за луѓето. Но не нешто што размислува и што им суди на луѓето, не нешто што ги праќа во рај или пекол. Бог можеби го сфаќам како праматерија, како нешто од што сме создадени сите. Можеби Бог е електрон. Можеби Бог е енергија. Но не можам да го обожувам тој Бог! Не можам да му се клањам. Како да и се клањам на енергијата или на атомот?
Значи за мене Бог е она од што сме создадени сите, луѓето, животните, растенијата, целата жива и нежива природа, црните дупки и светлината, Х-зраците и звукот, се се се што постои.
------------- It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 15:15
alal da im e na anglo saxoncive!,....kako li samo uspevaat da gi "napravat" vulkanite,zemjotresite,.............
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 15:53
tofu напиша:
Луѓе бре разберете, човекот не настанал од мајмун! Хоминидите, или пралуѓето, не биле мајмуни! Правете разлика меѓу мајмун и хоминид! Тоа е исто како да речете дека дијамантот и графитот се исто само затоа што во суштина двете се составени од јаглерод. Е па не е исто.
Природните катастрофи не се дело на Господ, туку се дело на човекот! Човекот е одговорен за климатските промени кои доведоа до зачестени природни катастрофи (а кога мислам на човекот, се разбира мислам на оние со развиена индустрија, големите потрошувачи Америка, Британија и ним слични). Второ, ако Америка страда од Катрини и други катастрофи, за тоа повторно се виновни самите глупави Американци затоа што требало да знаат дека Њу Орлеанс е под морското ниво, а браните што го штитат биле лошо направени (повторно затоа што некој штедел на материјал - човечка алчност). Тука нема ништо Божјо!
Се согласувам дека секој човек е верник, дури и оние што велат дека се неверници. Меѓутоа верник во што? Енергија, апсолутно! Бог реинкарниран во човек? Никако! Исус не е Бог. Да можете да се вратите во времето и да му кажете на Исус дека е Бог, сигурно ќе ве прекори дека Богохулите! Исус е Бог исто колку што кравата е Бог. Бог го сфаќам како нешто незамисливо за луѓето. Но не нешто што размислува и што им суди на луѓето, не нешто што ги праќа во рај или пекол. Бог можеби го сфаќам како праматерија, како нешто од што сме создадени сите. Можеби Бог е електрон. Можеби Бог е енергија. Но не можам да го обожувам тој Бог! Не можам да му се клањам. Како да и се клањам на енергијата или на атомот? Значи за мене Бог е она од што сме создадени сите, луѓето, животните, растенијата, целата жива и нежива природа, црните дупки и светлината, Х-зраците и звукот, се се се што постои. |
....ТАКА Е....БОГ ГО СОЗДАЛ ЧОВЕКОТ,ПРИРОДНИТЕ КАТАСТРОФИ СЕ ОД ЧОВЕКОТ,НЕЗНАМ САМО ЗОШТО ГИ НАРЕКУВАМЕ ПРИРОДНИ ,А СЕ ДЕЛО НА ЧОВЕКОТ.ОВОЈ ПОИМ ТРЕБА ДА СЕ ИЗМЕНИ И ДА СЕ ВОВЕДЕ НОВ...ЧОВЕЧКИ КАТАСТРОФИ..!И ТОА,ЧОВЕК ОД МАЈМУН...МА ДАЈТЕ,УБАВО ПИШУВА ВО ЕДНА КНИГА ДЕКА ЗЕЛ ТОЈ ВЕЛИКИОТ..НЕШТО ВО РАКА И НАПРАВИЛ...УХХХХХХХХ,..И ГОТОВО....ТАКА ТРЕБА ДА ГО СФАТИМЕ ТОА И НЕМА ПРОБЛЕМ..!!!
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 15:54
Aj proklet pijanica Darvin, kako mozel tolku da zabega....... jas po biologija nikogas nemav pet, zatoa sto jasno kazuvav deka Bog postoi i deka on e sozdatel na se...a tie hemonoidi postoele (i postojat) samo vo glavite na nekoi darvinisti...
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 16:05
...АБЕ СЕ СЕ МЕНУВА..ТАКА ДА И ВО КНИГИТЕ ЛОШО ПИШУВАЛО...ТАКА НЕ УЧЕЛЕ....ЧОВЕК
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 09:05
anakin напиша:
ne mil moj prijatele
|
Што подразбираш под Доказ за Неговото Постоење?
|
Постирано од: tofu
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 09:29
Значи зборував за Катрина, и без да беа луѓето Катрина ќе имаше голема моќ, но поради климатските промени моќта и беше многу поголема. Не спомнав никакви вулкани и земјотреси. Но ако си паметна Брза нема да направиш куќа на Везув (ок знам дека сега ќе почнеш со тоа дека ти во Италија би сакала, ама нема шанси куќа да направиш). Ајде да ти појаснам, ти давам ПРИМЕР!
------------- It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 10:47
tofu напиша:
Значи зборував за Катрина, и без да беа луѓето Катрина ќе имаше голема моќ, но поради климатските промени моќта и беше многу поголема. Не спомнав никакви вулкани и земјотреси. Но ако си паметна Брза нема да направиш куќа на Везув (ок знам дека сега ќе почнеш со тоа дека ти во Италија би сакала, ама нема шанси куќа да направиш). Ајде да ти појаснам, ти давам ПРИМЕР! |
Tofu jasno e be prijatelce toa, deka covekot so negovite nesovesni dejstvuvanja e toj sto gi predizvikuva prirodnite katastrofi......... Pa neli nie ti vikame deka covekot e slabo sustestvo, sto samiot na sebe steta si pravi.
A kog se zaprsuvas dali postoi Bog,prvo postavisigo prasanjeto dali imas mozok (ne mi e cel da te navredam), i mozokot vo glavata ne go gledas kako sto ne go gledas Bog neli?
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 10:54
mozokot vo glavata ne go gledas kako sto ne go gledas Bog neli?
Deja vu ili podobro receno , Deja lu
Mozokot ne e problem da go vidis , ama vasiot Bog....
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 10:56
butel2 напиша:
Deja vu
Mozokot ne e problem da go vidis , ama vasiot Bog.... |
Uste pomal problem Se asocira na Postoenjeto na Bog!
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 10:58
ZlatniLiljan напиша:
butel2 напиша:
Deja vu
Mozokot ne e problem da go vidis , ama vasiot Bog.... | Uste pomal problem Se asocira na Postoenjeto na Bog! |
Od toa se, izdvoj bar nesto konkretno
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 11:04
ALLAH NE RODIL,
NITU E RODEN
(k*r’AN, EL-IHLAS, 1)
Mojot
prijatel se {koluva{e i doktorira{e vo Francija. Tamu, otkako se vklu~il vo
“strujata na moderniot `ivot” se dru`el pokraj ostanatite i so hipievcite,
sozdavaj}i taka pogled na svetot {to negira se. Toj saka da polemizira so nas
vernicite, iako ne smeta za naivni, bidej}i ceni deka nie samite sebe si se
ismejuvame so na{ite iluzii za xennetot i huriite #_ftn1 -
Pa
taka vo edna prigoda so potsmev mi ka`a:
-Vie
tvrdite: Gospod postoi, zasnovuvaj}i go svoeto tvrdewe na principot na
pri~inata. Velite: seto sogradeno ima svoj graditel, seto sozdadeno ima svoj
sozdatel, seto postoe~ko ima svoj tvorec; tkaeninata go pretstavuva tkaja~ot,
crte`ot crta~ot, gravurata graverot, a vselenata ,po taa logika, e najdobar
dokaz za postoeweto na Gospod kako negov sozdatel. Ako go prifatime ova, zarem
nemame pravo po istata taa logika da go postavime pra{aweto: A koj go sozdal
toj sozdatel?! Zarem ne e toa stapica za va{ite argumenti?-
- Mu
velime: Tvoeto pra{awe e pogre{no- a vo nego nema nikakva stapica za na{ite
tvrdewa. Ti, prvo go priznava{ Sozdatelot, a potoa pra{uva{ koj go sozdal Nego,
stavaj}i Go vo ramkite na zakonite {to vladeat vo svetot na sozdadenite. Taa
tvoja sofistika li~i na kuklite, koi se pridvi`uvaat so pomo{ na zembrek,
pru`ini. Ako se gleda na dvi`eweto od niven agol, toga{ sledi deka i ~ovekot ,
koj gi sozdal niv, se dvi`i na princip na pru`ina i povlekuvawe na konecot.
Koga na nekoj na~in bi mo`elo da im se ka`e na kuklite deka ~ovekot se dvi`i
sam bez pomo{, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmo`no, bidej}i vo
nivniot svet se se dvi`i so pomo{ na
konci i pru`ini. Taka i ti, ograni~en i zakoraven so sopstveniot svet, vo koj
se {to postoi nu`no pretpostavuva Tvorec, ne uspeva{ da go dosegne{ toa deka
Bog egzistira samiot po sebe. Poznatiot germanski filosof Emanuel Kant vo
svoeto delo „Kritika na ~istiot um” ja razvil mislata deka so umot ne mo`e da
se sfati beskone~nata vistina. Po svojata priroda umot gi spoznava samo
delovite, a nemo}en e da go sfati
apsolutnoto egzistirawe, kakvo {to e Bo`jeto postoewe.. nie Gospod go sfa}ame
so svesta, a ne so umot..na{iot streme` za pravdina e dokaz za postoeweto na
pravednoto, kako {to e `edta za vodata dokaz za postoeweto na vodata.
Aristotel
u{te mnogu porano iznel cela niza pri~ini ka`uvaj}i: stolot e od drvo, drvoto e
od stebloto, stebloto e od semenkata, a semenkata e od sea~ot.. za da na krajot
poka`e kako ova redewe vodi kon prvata pri~ina. Pri~ina {to nema potreba za
pri~ina, dvigatel na kogo ne mu treba dvigatel, sozdatel koj nema svoj
sozdatel, {to odgovara na na{eto sfa}awe na Bog x.{.
Ibn
Arebija smeta deka na pra{aweto koj go sozdal Tvorecot voop{to ne treba da se
odgovara. Bog go doka`uva postoeweto i nepravilno e so postoewe da se doka`uva
Bog. Svetlinata go doka`uva denot, a ne obratno.
Na Bog
ne mu treba dokaz, bidej}i Toj se doka`uva. Toj e sam po sebe jasna vistina.
Bog x.{. se poka`uva vo zakonite, redot, ubavinata.. vo listot na stebloto, vo
perduvot na paunot, kriloto na peperutkata, mirisot na rozata, pesnata na
slavejot, povrzanosta na zvezdite, simfonijata na vselenata. Koga bi ka`ale
deka seto ova nastanalo slu~ajno bi nalikuvale na ~ovek spored kogo so frlawe
na bukvi vo vozduh mo`e po slu~ajnost da nastane niza vo koja bi prepoznale
nekoja od [ekspirovite pesni, zna~i pesna bez pesnik.
k*r’anot
ne osloboduva od vakvite iskrivokol~uvawa so eden mo{ne jasen i precizen iskaz:Ka`i:
Allah e eden. Toj e onoj komu se mu se obra}a, ne rodil, nitu e roden. Nikoj ne
Mu e ramen” (Ihlas 1-4).
Me|utoa
prijatelot so potsmev postavuva novo pra{awe: A zo{to e Gospod eden? Zo{to da
ne ima pove}e bogovi so me|usebno podeleni nadle`nosti?
Mu
odgovarame preku k*r’anot i vo sklad so logikata, koja i sam ja poznava,
logikata na naukata: Sozdatelot e eden bidej}i celata Vselena e edna tvorba po
eden plan i od edno ne{to. Od vodorodot se sostojat dvaeset i dva elementi, koi
vo Mendeleviot periodi~en sistem se so ist na~in na spojuvawe i rasturawe na atomskata
energija, so koja svetat zvezdite. Siot `iv svet, navidum so ogromni razliki, e
so~inet od sostojki na jaglerod. So sogorevawe toj se jaglenizira. Negovite
najvisoki formi, kako {to e `ivotinskiot svet, so navidum golemi razliki,
poka`uva deka na odredeno ramni{te na secirawe na `abata, zajakot, gulabot,
krokodilot, `irafata i kitot imaat isti arterii, veni, delovi od srceto i
koski. Sekoja koska tuka ima svoe posebno mesto- kriloto na gulabot e namesto
prednata noga na `abata. Istite koski so sosema mali promeni- vo vratot na
`irafata, i pokraj negovata dol`ina, nao|ame sedum zglobovi kako i vo vratot na
e`ot. Nervniot sistem e ist kaj site. Se sostoi od mozok, r’beten mozok i
nervi. Sistemot za varewe od stomakot, dvanaestopala~noto crevo, maloto i
golemoto crevo, rasplodniot sistem se sostoi od jajnici, materka, nivni kanali,
potoa urinalniot sistem od bubrezi, mo~ni kanali, mo~niot meur, i na kraj,
edinstveno seciraweto kaj site e kletkata. Identi~en e opisot na rastenieto,
`ivotnoto i ~ovekot: se ra|aat, di{at, se razmno`uvaat i umiraat.
Zo{to
toga{ po sevo ova bi bilo ~udno tvrdeweto deka Tvorecot e eden? Kako Sovr{eniot
da ne bide eden- nesovr{enite se mnogubrojni. Na sovr{eniot ne mu treba
dopolnuvawe vo drugite.
Koga
bi imalo pove}e bogovi, bi se razminale: sekoj
bi odel so ona {to toj si go sozdal i Zemjata bi is~eznala. Bog x.{. ima
najgolemo dostoinstvo i apsolutna semo}, a ovie svojstva isklu~uvaat kakvo bilo
sou~esni{tvo.
Prijatelot
prodol`uva da se potsmeva na na{eto sfa}awe na bo`estvoto. Toj veli: ^uden e
toj Gospod koj se me{a vo najmalata sitnica: ja upatuva p~elata da si sogradi
sebesi `iveali{te vo ridot, ni list ne pa|a bez Toj da znae, ne se razvivaat
plodovite od svoite pupki, a Toj da ne gi izbroi, ne ra|a `ena bez Negovoto znaewe,
skliznuvaweto na nogata vo dupka, pa|aweto na muvata vo jadeweto, prekid na
telefonskata vrska e so negovo znaewe. Ako nema do`d, Toj ne go dal, a ako
pa|a, Toj go dava. Zarem ne go anga`irate va{iot Bog so ova sfa}awe i vo
najmalite sitnici?
Vakvoto
postavuvawe na pra{awata ne ni dopu{ta da razbereme dali za prijatelot Bog bi
bil pove}e vreden koga Toj samiot sebesi bi si se oslobodil od ovie
odgovornosti i ednostavno bi mu go svrtel grbot na svojot Svet, svojata
vselena, koja ja sozdal. Dali po negovoto sfa}awe bi zavrednel vnimanie Gospod
koj e pasiven i nesovesen, koj ne slu{a, ne gleda, ne odgovara i ne se gri`i za
Svoite su{testva, i kone~no od kade mu na postavuva~ot na ovie pra{awa znaeweto
da sudi koja rabota e bezna~ajna za da ne zaslu`i Bo`ji anga`man, a koja pak e
taka zna~ajna za da go zaslu`i toa?
Pa|aweto
na muvata vo jadeweto mu izgleda bezna~ajno i ni{to`no na postavuva~ot na
pra{aweto, a zarem ne go be{e li ubil komarec Aleksandar Makedonski i zarem
pa|aweto na muvata ne mo`e da zna~i vnesuvawe na klici vo hranata i truewe na
armija lu|e!?
Najobi~nite
sitnici mo`at da bidat presudni za najkrupnite nastani, a najzna~ajnite raboti
~esto se gubat bez glas i traga. Edinstveno Poznava~ot na seto ja znae
vistinskata vrednost(hikmetot) i zna~ewe na sekoja rabota. Zar postavuva~ot na
pra{aweto mo`e da ja odreduva nadle`nosta na Sozdatelot i Gospodarot na seto!?
Bo`e, vozvi{en si ti i ~ist od vakvite sfa}awa!
Dostoen
na obo`uvawe e samo Onoj koj so svoeto znaewe opfa}a se i na kogo ne mu bega ni
najmaloto ni najgolemoto na neboto i na Zemjata.
Izvadok od deloto na Dr. Mustafa Mahmud "Dijalok so prijatelot nevernik"
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 11:11
eh Ljiljan , od vakvi citati i pisani tekstovi ....
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 11:13
butel2 напиша:
eh Ljiljan , od vakvi citati i pisani tekstovi .... |
....Pocnevas sa se somnevas vo tvoeto (ne) Veruvanje co Bog, neli
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 11:31
ZlatniLiljan напиша:
butel2 напиша:
eh Ljiljan , od vakvi citati i pisani tekstovi .... | ....Pocnevas sa se somnevas vo tvoeto (ne) Veruvanje co Bog, neli |
, da isto kako sto posle IT, navistina pocnav da veruvam deka decinjata go kriele doma, i posle serijata filmovi Petok 13 vo koi na kraj sekogas monstruozniot Dzejson e ubien, a vo sledniot del toj pak e tuka ....
|
|