Карнегиева комисија 1914 и Букурешт 1913
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11415
Датум на принтање: 14.Февруари.2025 во 14:07 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Карнегиева комисија 1914 и Букурешт 1913
Постирано од: Temenis
Наслов: Карнегиева комисија 1914 и Букурешт 1913
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 03:31
За овај договор имам слушнато од повеќе личности па дури од професор дека доколку еден од окупираните делови (вардарски, егејски, пирински) издвои независност, окупаторите се должни за 100 г. од потпишувањето на договорот да ги вратат останатите делови (до 2013).
Па искажете го вашето мислење дали е ова вистина или не.
|
Коментари:
Постирано од: Izzi
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 04:03
не знам дали е баш така,но знам дека на крај има еден член кој вика “Доколку се сменат околностите од времето кога е потпишан договорот,истиот веке не важи“...а условите се сменети од 1945...
-------------
|
Постирано од: laki_thunder
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 04:09
vaka:
prvo toa e tocno bidejki i jas go imam slusnato, a podocna i citano istoto. No bez razlika na Buk*restki ili koj i da e drug dogovor problemot ne e so vo nadvoresni raboti, problemot e vnatre vo nasata drzava vo koja 17 godini vladeat neobrazovani politicari i koi 90% ne ni znaat deka istiov dogovor voopsto postoi, pa zatoa mislam deka ako se resi toj problem drugite sami posebe ke si se resat!!!(se izvinuvam za latinicava)
|
Постирано од: ntg2003
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 08:43
Temenis напиша:
За овај договор имам слушнато од повеќе личности па дури од професор дека доколку еден од окупираните делови (вардарски, егејски, пирински) издвои независност, окупаторите се должни за 100 г. од потпишувањето на договорот да ги вратат останатите делови (до 2013).
Па искажете го вашето мислење дали е ова вистина или не. |
Имам го ама на български. Да взема да направя един скан и да го кача, а?
|
Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 08:55
Temenis напиша:
Па искажете го вашето мислење дали е ова вистина или не. |
http://www.pollitecon.com/html/essays/The_Treaties_That_Divided_Macedonia_Now_Online.html - the treaties that devided macedonia
-------------
http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL
|
Постирано од: borec
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 09:04
laki_thunder напиша:
vaka:
prvo toa e tocno bidejki i jas go imam slusnato, a podocna i citano istoto. No bez razlika na Buk*restki ili koj i da e drug dogovor problemot ne e so vo nadvoresni raboti, problemot e vnatre vo nasata drzava vo koja 17 godini vladeat neobrazovani politicari i koi 90% ne ni znaat deka istiov dogovor voopsto postoi, pa zatoa mislam deka ako se resi toj problem drugite sami posebe ke si se resat!!!(se izvinuvam za latinicava)
|
Tochno taka. ![намигнување](smileys_novi/3.gif)
Magutoa TREBA da se nadopolni i ZNAE deka SITE tie vnatreshni problemi SE "GRCHKI" spletki..pa posle Bolgarski......i dr. - ZA DA SE NARUSHI REDOT I OPORAVUVANJETO NA MAKEDONIJA I MAKEDONCITE. Niv TOCNO deka treba da si gi pronajdeme...i ispravime a toa ke go postigneme SAMO ako si veruvame vo samite sebe SVOJOT NAROD I IDNINATA NA SVOJATA ZEMJA. ![среќа](smileys_novi/1.gif)
Ubavo e DA ZNAEME DEKA NI OSTAVILE PROSTOR ZA OBEDINUVANJE (deka takvo neshto postoi), MEGUTOA, NIE NE TREBA SEGA DA SE OPTERETUVAME SO TOA DALI KE IMA OBEDINUVANJE ILI NE so drugite delovi od Makedonija TUKU da SI JA ZAVRSHIME NASHATA DOLZNOST ZA DA JA ZACHUVAME I ZAKREPNEME OVAA SEGA STO JA IMAME - i kako sto i samiot reche, DRUGOTO SAMO PO SEBE KE SI DOJDE. ![љубов](smileys_novi/8.gif)
|
Постирано од: naemnik
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 09:37
http://www.youtube.com/watch?v=RjFqZiPxX80&e - http://www.youtube.com/watch?v=RjFqZiPxX80&e
|
Постирано од: PREDATOR
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 20:52
сите за Брисел зборуват а некои за Бук*решт...
|
Постирано од: Vladimir88
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 23:19
Ако не приметивте веќе еднашка се решаваше нашето прашање во Бук*решт, сега по втор пат оваа година....
Тркалото се врти ама сега повеќе во наша корист
-------------
http://www.youtube.com/watch?v=B9-eAYHooUo -
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: Neonic
Датум на внесување: 11.Јануари.2008 во 00:02
Dali nekoj iskreno se nadeva deka ke se dezintegriraat dve veke EU drzavi-Grcija i Bugarija, za da se soedini edna nestabilna, neposlusna siromasna zapadno balkanska drzava koja EU seuste ja narekuva FYROM????
Mi lici na son, ili prekrasna bajka, eh..da mozese da se sluci...ama dali moze gledano od realen aspekt????
Mozebi sum premnogu realist, ama treba da se spustime na zemja i da izvleceme maksimum od toj dogovor, a toj maksimum sigurno nema da e povtorno delenje veke etablirani EU drzavi...tuku samo nekoi prava avtonomii, priznavanja na razlicnosta na narodot vo tie drzavi i slicno...
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2008 во 01:00
Neonic напиша:
? Mi lici na son, ili prekrasna bajka, eh..da mozese da se sluci...ama dali moze gledano od realen aspekt???? Mozebi sum premnogu realist, ama treba da se spustime na zemja i da izvleceme maksimum od toj dogovor, a toj maksimum sigurno nema da e povtorno delenje veke etablirani EU drzavi...tuku samo nekoi prava avtonomii, priznavanja na razlicnosta na narodot vo tie drzavi i slicno... |
Остани си во Чешка, луѓето со вакви ставови за нашата република воопшто не се потребни на нашата република.Така да добра работа си направил со тоа што си ја избрал Чешка за твое место за живеење ваквите луѓе со вакви мислења и ставови воопшто не се потребни на Република Македонија.
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 17:41
Vladimir88 напиша:
Neonic напиша:
? Mi lici na son, ili prekrasna bajka, eh..da mozese da se sluci...ama dali moze gledano od realen aspekt???? Mozebi sum premnogu realist, ama treba da se spustime na zemja i da izvleceme maksimum od toj dogovor, a toj maksimum sigurno nema da e povtorno delenje veke etablirani EU drzavi...tuku samo nekoi prava avtonomii, priznavanja na razlicnosta na narodot vo tie drzavi i slicno... |
Остани си во Чешка, луѓето со вакви ставови за нашата република воопшто не се потребни на нашата република.Така да добра работа си направил со тоа што си ја избрал Чешка за твое место за живеење ваквите луѓе со вакви мислења и ставови воопшто не се потребни на Република Македонија. |
Za toa kade jas ke ziveam, ti nemas nikakvo pravo da odlucuvas, ili da kazuvas...
A sepak, imas pravo da sonuvas ako sakas, covekot bez sonista, i nadez ne e covek... Megjutoa ,sepak, mora da sogledas edna rabota, posle golemi ocekuvanja, sledi golemo razocaruvanje...
Koj vo Makedonija ne bi sakal da se obedini, i jas bi sakal da se obedini, ama , ajde imas nekoj prakticen plan kako toa da se napravi???
Pa Eu seuste ne znae dali Makedonija ke ostane citava i cela so Kosovskovo prasanje(zboruvam za severno-zapadniot del), a ti veke vo tvoite ideali si go nacrtal Solun, glaven grad na Makedonija .
Zelbite se edno, realnosta e drugo...i toa vazi za site, i za mene i za tebe...
Se protivis na idealite na Albancite za Golema Albanija, a vo srceto ja sledis istata doktrina za golemi drzavi na Balkanot, posakuvajki Golema Makedonija.... Sto te pravi razlicen od Albancite so Ilirida? ili Srbite so Golema Srbija?ili Grcite so Megali idejata??? ili so Bugarite i San-stefanska Bugarija???
za mene,ideoloski, site ste isti... namesto da sme pozreli, i popametni od niv, nie gi zemame za reper na naseto odnesuvanje...??? Delenje zemji, Crtanje novi Granici, vojni,krv, gubenje iljadnici nevini zivoti,destrukcija na se dosega izgradeno i funkcionalno???
Sto mislis onie od Serverna Grcija taka na posluzavnik ke ti go dadat Solun?EU ke ti go dade Solunskoto pristaniste od Evropsko da stane Zapadno Balkansko??? Ili onie od Pirinot so cveke da ne te precekaat koga ke odis da stavis Makedonski znaminja na nivnite opstini,a premierot na Bugarija od Sofija licno da dojde da ni cestita na obedinuvanjeto????
povtorno ke napomenam zelbite se edno, realnosta e nesto sosema drugo...
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 01:02
dhto se zanesuvare be?!,...mislite deka ste kinezi,...i hong kong?,....ako ste vekje tolku polni so energija,...troshete si ja popametno,...a ne na nekoi ,...ednostavno kazano ,...glupavi nadezi,..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 01:18
Za toa kade jas ke ziveam, ti nemas nikakvo pravo da odlucuvas, ili da kazuvas... A sepak, imas pravo da sonuvas ako sakas, covekot bez sonista, i nadez ne e covek... |
Никој не рече дека имам право да одлучам ти да живееш само кажав дека сепак си одбрал добро место подалеку од Македонија, такви луѓе со такво размислување не се потребни добра работа си направил.Само ете некогаш ако сретнеш некој македонец немој да му зборуваш за Македонија(во позадина) со вакво размислување , мене би ми паднало срам.Верувај ништо против тоа што си живееш во Чешка, ама размислувањето ти е погрешно има преку 4 милиона македонци до 5 низ цел и ти си можам да кажам единствениот од нив со вакво размислување.А и не си македонец нели, што ме чуди па и мене тоа Неможеш да седиш на две столици.Бирај....
Se protivis na idealite na Albancite za Golema Albanija, a vo srceto ja sledis istata doktrina za golemi drzavi na Balkanot, posakuvajki Golema Makedonija.... Sto te pravi razlicen od Albancite so Ilirida? ili Srbite so Golema Srbija?ili Grcite so Megali idejata??? ili so Bugarite i San-stefanska Bugarija??? za mene,ideoloski, site ste isti... namesto da sme pozreli, i popametni od niv, nie gi zemame za reper na naseto odnesuvanje...??? drugo... | Никој ништо не сака да одземе туку сакам да си го повратам она што е одземено од мене а и од македонскиот народ.Просто и едноставно нели затоа неможеш македонецот да го споредиш со другите земји што ги напомена.Или пак ти си уште еден провокатор????
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 12:04
ene vi balet za zamagluvanje na temata
![Ballet](http://gallery.photo.net/photo/6828436-md.jpg)
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 19:37
Vladimir88 напиша:
[Никој ништо не сака да одземе туку сакам да си го повратам она што е одземено од мене а и од македонскиот народ.Просто и едноставно нели затоа неможеш македонецот да го споредиш со другите земји што ги напомена.Или пак ти си уште еден провокатор???? ![](smileys_novi/3.gif) |
Mislis vo Turcija nemase progon na Grci, pa cel region okolu Izmir bese Grcki, i Turcite gi proteraa i naselija vo Egejska Makedonija, po tvoja logika Grcija ima pravo da i go zeme na Turcija, Izmir i regionot Smyrna i Anadolija??? Site prosfigi vo Grcija dosle od Turcija kade sto vo nekoi mesta bile dominantno naselenie. Sto e so Srbite vo Bosna i Srpska Kraina? I tie tamu bile so vekovi nikoj ne gi uvezol..Sepak nikoj ne dozvoli Golema Srbija-iako pred vtorata svetska vojna postoese golema Srpska Drzava na celo so Srpski Monarh..
Mozebi samo za Bugarite i Albancite ne e isto i nemoze Makedonskiot slucaj da se sporedi so niv..megjutoa prethodnite dva se mnogu slicni.
I kako sto napomenav tuka zboruvame za realnosta denes, a ne za zelbite. Da se rasturat dve EU drzavi za da se obedini edna Non-EU drzava???Pa nie nemozeme vo EU da izdejstvuvame priznavanje na naseto Ustavno ime, a ne pak da im amputirame nivni teritorijalni delovi, i da gi pripojuvame kon Makedonija... Dali nekoja drzava ke ti dade teritorija bez vojna??? Kolkava voena sila ima Makedonija? Zosto mislis EU bi ja podrzala Makedonija i obedinuvanjeto, ako im se osakatuvaat 2 nejzini zemji clenki???koja EU i NATO zemja ke go poddrzi toa?
Izbegna da mi odgovoris kako planiras da gi obedinis razdelenite delovi na Makedonija, i vrz koja osnova? Ako imas nekoj konkreten plan(a ne samo zelbi i sonovi) , so zadovolstvo bi sakal da go cujam, duri i da te podrzam ako e dobar i realen...
P.S Ne sum provokator, tuku Pragmaticar i golem Realist.
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 00:42
Турците не ги протераа од Егејска Македонија, не ни имаше толку многу турци колку што имаше на Пелопонез...и тие краеви...а во Егејска Македонија имаше мал број на турци..
Турците инаку за твоја информација ги истераа од Тракија.......Бугарите.... .
А за Желбите на Србите и на не знам си уште кој искрено речено ме заболе (знаеш што).Јас си ги гледам интересите на Македонија, и ти неможеш ниту една земја да ја споредиш со Македонија од проста причина што Македонците никогаш не објавиле војна на некого, нити пак вршеле геноцид или асимилација со еден збор мирољубив народ сме.А ако србите ги споредуваш со нас тогаш не знам стварно што да ти кажам...прочитај историја покрај Албанија,Грција, и Бугарија кој друг вршел злосторства врз македонскиот народ.
Никој не избегна да ти одговори на прашањето не се секирај..кога ќе влеземе во НАТО со уставното име, тогаш во 2013 година ќе се прави ревизија на Бук*решкиот договор, и според тоа правило сите имоти што се одземени од Македонците од грчка, бугарска, и албанска страна ќе треба да се вратат.....па сега види ти колку имоти ќе се вратат во Егејска,Пиринска и.т.н.А за твоја информација овие делови треба и да се вратат за 100 години кај правиот газда(затоа и не смееме да го промениме уставното име, ако го направиме тоа не само што нема да си ги вратиме имотите и деловите туку и ќе го загубиме и вардарскиот дел...за тоа во друга прилика ќе ти кажам.)И една лефтерна информација ти забораваш изгледа дека Европа е контролирана од Америка, а Америка во моментов ни е НАЈГОЛЕМ сојузник.......а ја контролира Европа од проста причина што американскиот капитал во Европа е огромен....па сега ти види.....
И верувај дека ако Америка наумила да влеземе во НАТО под уставното име дека ќе влеземе.....ти изгледа уште не си разбрал дека Европа ја следи Америка.....да не ја следеше досега немаше да биде бомбардирана Србија и немаше да го признаат Косово.....инаку Европа прави напори да го тргне настрана америчкиот капитал за да не ја контролира во иднина(еве и тоа да го напоменам од моја страна) ама дур тоа да се случи ќе причекаме....така да како ќе каже Америка така и ќе биде.......
Србија пример моли, кука за Косово ама нема, Америка рекла ќе биде независно и ќе го признаат...(жими што Русија сега ќе удри вето и ќе им ги поремети плановите).....
Ама Косово не е исто што е и Егејска па и Пиринска Македонија...
И војна нема да има од проста причина што 2013 година или 2012 ќе влеземе во ЕУ и до тогаш ќе бидат решени прашањата околу името па и прашањата околу имотите и околу деловите на Македонија, па ќе видиш кој ќе има поголема корист од тоа, а бугарите нема да смеат да писнат па и грците...
Мислиш дека досега немаше пример да не нападне Грција да не беше ЕУ членка????
Грешка си...размисли зошто е тоа така..
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: Oho Boho
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 10:22
Владо, мисля, че много надценяваш Америка.
|
Постирано од: Цаци Галапчарот
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 10:27
ovuj sporazum je iz 1933 godine ucio sm u skoli za njega sporazum su potpisali rumuni i rusi
------------- Еј, гулаби, гулаби бели.
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 16:52
Vladimir88 напиша:
Турците не ги протераа од Егејска Македонија, не ни имаше толку многу турци колку што имаше на Пелопонез...и тие краеви...а во Егејска Македонија имаше мал број на турци..
Турците инаку за твоја информација ги истераа од Тракија.......Бугарите.... .
А за Желбите на Србите и на не знам си уште кој искрено речено ме заболе (знаеш што).Јас си ги гледам интересите на Македонија, и ти неможеш ниту една земја да ја споредиш со Македонија од проста причина што Македонците никогаш не објавиле војна на некого, нити пак вршеле геноцид или асимилација со еден збор мирољубив народ сме.А ако србите ги споредуваш со нас тогаш не знам стварно што да ти кажам...прочитај историја покрај Албанија,Грција, и Бугарија кој друг вршел злосторства врз македонскиот народ.
Никој не избегна да ти одговори на прашањето не се секирај..кога ќе влеземе во НАТО со уставното име, тогаш во 2013 година ќе се прави ревизија на Бук*решкиот договор, и според тоа правило сите имоти што се одземени од Македонците од грчка, бугарска, и албанска страна ќе треба да се вратат.....па сега види ти колку имоти ќе се вратат во Егејска,Пиринска и.т.н.А за твоја информација овие делови треба и да се вратат за 100 години кај правиот газда(затоа и не смееме да го промениме уставното име, ако го направиме тоа не само што нема да си ги вратиме имотите и деловите туку и ќе го загубиме и вардарскиот дел...за тоа во друга прилика ќе ти кажам.)И една лефтерна информација ти забораваш изгледа дека Европа е контролирана од Америка, а Америка во моментов ни е НАЈГОЛЕМ сојузник.......а ја контролира Европа од проста причина што американскиот капитал во Европа е огромен....па сега ти види.....
И верувај дека ако Америка наумила да влеземе во НАТО под уставното име дека ќе влеземе.....ти изгледа уште не си разбрал дека Европа ја следи Америка.....да не ја следеше досега немаше да биде бомбардирана Србија и немаше да го признаат Косово.....инаку Европа прави напори да го тргне настрана америчкиот капитал за да не ја контролира во иднина(еве и тоа да го напоменам од моја страна) ама дур тоа да се случи ќе причекаме....така да како ќе каже Америка така и ќе биде.......
Србија пример моли, кука за Косово ама нема, Америка рекла ќе биде независно и ќе го признаат...(жими што Русија сега ќе удри вето и ќе им ги поремети плановите).....
Ама Косово не е исто што е и Егејска па и Пиринска Македонија...
И војна нема да има од проста причина што 2013 година или 2012 ќе влеземе во ЕУ и до тогаш ќе бидат решени прашањата околу името па и прашањата околу имотите и околу деловите на Македонија, па ќе видиш кој ќе има поголема корист од тоа, а бугарите нема да смеат да писнат па и грците...
Мислиш дека досега немаше пример да не нападне Грција да не беше ЕУ членка????
Грешка си...размисли зошто е тоа така.. |
Tocno, i povtorno dojde na moeto... nema da ima menuvanje granici, i Makedonskata Drzava treba realno i pragmaticno da postapi kon ovaa situacija, i da go izvlece maksimumot, a toa e priznavanje na malcinstvata vo sosednite drzavi, nivna kulturna avtonomija, priznavanje na statusot na malcinstvo, i sekako vrakjanje na seta sopstvenost koja vo minatoto im pripagjala niv(egejcite) dokolku toa i mozat pravno da go dokazat(so tapii, dokumenti ,izvodi i slicno).
USA nema da posegne po teritorijalniot integritet na Grcija i Bugarija od eden prost i banalen fakt ,sto tie se veke vo NATO i kako takvi, samata USA im GO GARANTIRA teritorijalniot integritet.USA najmnogu sto moze da pomogne za Makedonija e da i olesni vo pogled na priznavanje na Ustavnoto ime vo svetot.Iako i toa e po znak prasalnik, ako Demokratite zastanat na celo na drzavata vo Noemvri(Hilari ili Obama).
Eve i Turcija i Grcija se vo NATO, pa sepak Turcija sepak ne gi dobila svoite ostrovi vo Egejot nazad, iako ima pravo na toa, spored teritorijalnite vodi, koi se skroeni za benefit na Grcija. Vo EU, odnosno koga Makedonija ke bide del od EU, imotite vo Makedonija ili Egejska Makedonija, ke gi poseduva onoj koj ima dovolno "kesh" da gi kupi, bidejki togas ke dejstvuva samo pazarnata ekonomija,zemajki vo predvid deka Grcija i Makedonija ke bidat ednakvi subjekti vo EU. Ako imas pari, ke moze i pola Egejska Makedonija da ja kupis...
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 17:23
неонко... абе оти многу љубиш србија да ја земаш за пример?
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 17:30
@Neonic
А за твоја информација овие делови треба и да се вратат за 100 години кај правиот газда(затоа и не смееме да го промениме уставното име, ако го направиме тоа не само што нема да си ги вратиме имотите и деловите туку и ќе го загубиме и вардарскиот дел...за тоа во друга прилика ќе ти кажам.) |
Кога тоа дојдов јас на твоето???
Сакав да кажам дека деловите ќе ги добиеме по легален пат..
Ако се повратат имотите на 1 милион егејци во Егејска Македонија и на оние што ги имаат во Пиринска што мислиш ти мислиш дека нема да бараат отцепување од Грција и од Бугарија...
Не смеат да ПИСНАТ и татарите и грците, готово веќе членки се на така наречената
Демо(н)кратија...
И мора да ги следат демо(н)кратските принципи...
Го наебаа и грците и бугарите, само ние да не усереме со името...
А погоди во 2013 година колку години се навршуваат од Бук*решкиот ???
Vo EU, odnosno koga Makedonija ke bide del od EU, imotite vo Makedonija ili Egejska Makedonija, ke gi poseduva onoj koj ima dovolno "kesh" da gi kupi, bidejki togas ke dejstvuva samo pazarnata ekonomija,zemajki vo predvid deka Grcija i Makedonija ke bidat ednakvi subjekti vo EU.
Ako imas pari, ke moze i pola Egejska Makedonija da ja kupis... |
Ова не ти држи.
И ако не знаеш само Грците имале острови, а ако не знаеш веќе се организираше напад врз Турција за да се поврати Истанбул и целиот западен брег на Турција во грчки раце..
Битката кај Галиполи...
ОФФ
Гледам дека некако се обидуваш да ме испровоцираш Неоник..
Почна јанза да ме јаде кажи..
дали македонците се бугари, или македонците се јужни срби??
Или пак ние сме славјани според вашата влашка теорија..
И за крај ништо чудно и така да размислуваш за македонците, сепак Иван Михајлов е влав.....
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 17:48
само една друга работа не бидете наивни да верувате во тие приказни дека ќе има ревизија.
вие нормални ли сте?
која држава и светска сила го сака тоа??? Треба ли уште нови 5-6 балкански војни да водиме???? Уште ли ни фалат раселени лица???
Хелоу....
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 17:55
Најверојатно и ќе има....македонците од Егејска и од Пиринска се се пожелни и се се пообединети за да им се вратат имотите..
И сакале или нејќеле во 2013 ќе се прави ревизија само да не усереме со името...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 18:10
Vladimir, bidi realen i razmisluvaj realno, 90% od imotot vo Zapadna Makedonija e veke Albanski, no toa ne im dava nikakvo pravo na Albancite da baraat otcepuvanje i dezintegriranje na Makedonskiot teritorijalen integritet vrz baza "koj e gazda na zemjisteto i teritorijata" Drzavata ne ja pravi samo teritorijata tuku mnogu drugi institucii i faktori.
Zosto mislis deka iako tie imoti ke bidat povtorno Makedonski vo Egejska Makedonija, nekoj ke dozvoli amputiranje teritorii i delenje veke etablirani drzavi???Najmnogu sto moze da se dobie e nekakva avtonomija vo sklop na Grcija, i EU..prava, reparacija za nanesena steta, kulturna afirmacija..no za delenje drzavi, se somnevam. USA i den denes kazuva "Kosovo e POSLEDNOTO otvoreno teritorijalno prasanje na Balkanot" i kako ti ocekuvas novi teritorijalni resenija bas so amin na USA za 5-6 godini??? Zosto posle EU integracija nekoj ke dozvoli dezintegracija vo samata EU????? Kakov interes ke ima zapadot da go napravi toa,koga otvoreno se zalagaat za "Obedineta Evropa" i Grcija e seuste nivni milenik, koj kako malo dete place a Evropa mu ugoduva na apsurdnite zelbi?
EU i NATO se solidarni so svoite sojuznici, vo sekoj pogled...
A vo pogled na Buk*reskiot dogovor, koj veke sum go procital i prostudiral, denesna Makedonija ne e zemja potpisnicka, i nie mozeme da bideme prisutni na taa konferencija(ako voopsto se sluci) samo kako zemja naslednicka na toj del na Makedonija koj bese pod Srpska okupacija. Uslovite od potpusuvanjeto pa se do denes se izmeneti, i vo megjuvreme se slucija mnogu raboti vojni megjunarodni konferencii, koi veke go etabliraa svetot onakov kakov sto denes vsusnost e... Vo samiot Buk*reski dogovor ne se naveduva deka so nego e podelen eden nacionalen entitet, ne se kazuva deka gi razdeluvaat Makedoncite kako narod, tuku site termini koi se koristeni se cisto geografski, reki, planini, geografski obelezja, za da se definira podelbata... Tekstot na samiot dogovor e mnogu umesno napraven da se izbegnat odredeni raboti... eve ako imas sansa prostudiraj go, pa ke diskutirame za nego...
Uste ednas ke ti napomenam, bi mi bilo drago,i bi sakal toa sto ti go posakuvas da stane realnost,megjutoa zdraviot razum ne mi go dozvoluva toa, bidejki znam deka nema da se sluci... Eve se nadevam ke bideme zivi za 5-6 godini, i koga ke dojde vreme, pak ke diskutirame na forumov ![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 19:40
Неоник
Јас сум од Западна Македонија, од таму имам корења(по мајка)...и верувај дека 90% од имотите не се албански .
И знаеш зошто мислам така???Затоа што според демо(н)кратските закони секој има право да одлучува каде ќе живее.... ..исто како што прават денеска пример со Косово.....и.т.н..
Не можам по 5 километри постови да ти пишувам..али мораш да знаеш дека кога си во ЕУ треба да ги следиш така наречените демо(н)кратски закони, идеали, и уште не знам си што......
А за имотите кога ќе се повратат во рацете на Македонците..
Плус што живеат околу половина милион македонци(па можно е и 1 милион македонци) да живеат сега во моментов во Егејот, плус што се населуваат околу 10 000 македонци секој месец во егејот...
Ќе се направи еден убав референдум и ќе се бара отцепување на тој дел.......
Ама до тогаш ние пак ќе бидеме обединети зошто ќе влеземе во ЕУ под уставното име и кога некогаш ќе се распадне таа ЕУ ние само ќе си го обезбедиме тоа парче земја во наши раце а и дотогаш ќе бидеме развиена земја..
Чим нас не не уништиле повеќе од 4000 години како цивилизација зошто па и сега да не уништат
Дали ти знаеш дека надвор се околу 7 милиона македонци кои чекаат да им се вратат имотите кои им се одземени(еве одвои од нив 3 милиона на печалба што отишле по странство од Вардарска Македонија луѓе)....
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 20:17
Македонија навистина ќе се обедини.
но не со детски верувања во ревизија на бук*решкиот договор.
Туку со влез на сите земји во ЕУ и подигање на границите.
Тогаш слободно секој ќе купува имот каде што сака. Ќе зборува на кој јазик сака и ќе учи на кој јазик сака.
Дотогаш да ја подржиме најреформската влада во Европа да си ја заврши работата.
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 20:26
аџија напиша:
Македонија навистина ќе се обедини.но не со детски верувања во ревизија на бук*решкиот договор.Туку со влез на сите земји во ЕУ и подигање на границите.
|
Па да де се очекува до 2013 година да влеземе во ЕУ.И тогаш ќе се прави ревизија на бук*решкиот договор, и ќе се повратат имотите зошто ако влеземе во НАТО под уставното име(а 95% дека ќе влеземе) тогаш за ЕУ ќе биде лесен проблем.....
Македонците ќе си ги повратат имотите во Егејот...и ќе се населат во Егејска Македонија.......
Истото и сега го прават само што иде со побавно темпо....
Просто и едноставно....само што ние си го обезбедуваме парчето земја за во иднина(мислам во случај ако има распад на ЕУ).
А ти ако мислиш дека нема да се прави ревизија си се заебал..
Оди прашај го секој егеец и сите оние кои се раселени од Пиринска Македонија која година чекаат едвај да дојде ?
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 23:43
аџија напиша:
Тогаш слободно секој ќе купува имот каде што сака. Ќе зборува на кој јазик сака и ќе учи на кој јазик сака.
|
Eh, konecno jas i Adzija da se slozime za nesto, i da imame identicni razmisluvanja .Ova zasluzuva ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 23:53
dali da se smeesh ili da plachesh ,....koga go chitash ovoj vlatko,.....ama izgleda deka momakot e ubeden vo ova shto tuka go plasira,....pa,nek si shkraba dechkoto,...ako toa mu pravi zadovolstvo,....ochigledno deka toj ne prima nishto drugo,...osven za toa shto toj e uveren deka ke bide,...ne znam shto ushte se "raspravate" so nego,...kaj li gi najde site tie makedonci?!,...pa ushte ,..ni manje ni vishe ,...7 000 000,.( tolku edvaj da gi ima,....otkako se naselile tuka od sever,...vkupno so site umreni)...ushte ,...i razvien ke stanel za nekoja godina,...,...pa,i moze,... zoshto da ne,...ako ostanatite stojat vo mesto,...stotina godini,..,..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 00:14
Neonic напиша:
аџија напиша:
|
Eh, konecno jas i Adzija da se slozime za nesto, i da imame identicni razmisluvanja .Ova zasluzuva ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
|
изгледа не ја прочита последната реченица... али ај... ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 07:37
brza напиша:
dali da se smeesh ili da plachesh ,....koga go chitash ovoj vlatko,.....ama izgleda deka momakot e ubeden vo ova shto tuka go plasira,....pa,nek si shkraba dechkoto,...ako toa mu pravi zadovolstvo,....ochigledno deka toj ne prima nishto drugo,...osven za toa shto toj e uveren deka ke bide,...ne znam shto ushte se "raspravate" so nego,...kaj li gi najde site tie makedonci?!,...pa ushte ,..ni manje ni vishe ,...7 000 000,.( tolku edvaj da gi ima,....otkako se naselile tuka od sever,...vkupno so site umreni)...ushte ,...i razvien ke stanel za nekoja godina,...,...pa,i moze,... zoshto da ne,...ako ostanatite stojat vo mesto,...stotina godini,..,..
|
Абе сега тоа ти е кога имаш мешана(циганска)крв(сепак ти го рече тоа јас ништо не реков извини ама тоа излезе од твоја уста) , ништо чудно што не можеш да разбереш некои работи.Што па воопшто пишуваш на темата кога не разбираш некои работи, сепак тие со мешаната(циганската) крв никогаш нема да разберат некои работи за македонците, него ајде Ганчо што седиш тука трк, оди продавај гаќи во Шутка......П.С.Има уште некој со мешана(циганска) крв????
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 07:39
Neonic напиша:
аџија напиша:
Македонија навистина ќе се обедини.но не со детски верувања во ревизија на бук*решкиот договор.Туку со влез на сите земји во ЕУ и подигање на границите.Тогаш слободно секој ќе купува имот каде што сака. Ќе зборува на кој јазик сака и ќе учи на кој јазик сака.Дотогаш да ја подржиме најреформската влада во Европа да си ја заврши работата.
| Eh, konecno jas i Adzija da se slozime za nesto, i da imame identicni razmisluvanja .Ova zasluzuva ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif) |
Тоа си е твој став па на крај крајава неможам да те разубедам...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 19:23
Во Бук*решкиот договор, нема датум на траење.
http://www.m-p-c.org/Vesti/Bucharest_Treaty.htm - http://www.m-p-c.org/Vesti/Bucharest_Treaty.htm
|
Постирано од: priory
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 21:14
PA DAJTE VE MOLAM , BUk*rESKIOT DOGOVOR E ISTORIJA I TOA NE TREBA DA NI BIDE TEMA NA NIKOJ RAZUMEN COVEK , TOA E ISTO KAKO KOGA AVSTRIJA BI BARALA REVIZIJA NA NEJSKIOT DOGOVOR SO KOJ SE PRIZNAVAAT UNGARIJA CESKA SLOVACKA I JUGOSLAVIJA ZA SUVERENI,ZATOA STO I BILE DEL OD TERITORIJATA.
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 22:55
priory напиша:
PA DAJTE VE MOLAM , BUk*rESKIOT DOGOVOR E ISTORIJA I TOA NE TREBA DA NI BIDE TEMA NA NIKOJ RAZUMEN COVEK , TOA E ISTO KAKO KOGA AVSTRIJA BI BARALA REVIZIJA NA NEJSKIOT DOGOVOR SO KOJ SE PRIZNAVAAT UNGARIJA CESKA SLOVACKA I JUGOSLAVIJA ZA SUVERENI,ZATOA STO I BILE DEL OD TERITORIJATA. |
Ungarija nikogas ne bila avstriska teritorija tuku toa bea dve obedineti drzavi ;) ili nacii
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 22:56
аџија напиша:
Во Бук*решкиот договор, нема датум на траење. http://www.m-p-c.org/Vesti/Bucharest_Treaty.htm - http://www.m-p-c.org/Vesti/Bucharest_Treaty.htm
|
Ako se priznae makedonskata nacija site imoti sto im bile odzemeni od Egejska Makedonija ke treba da im bidat vrateni(1 milion) koga ke se povratat ovie imoti ke imame eden dobar referendum vo toj del za pripojuvanje na Egeska Makedonija kon Vardarska Makedonija :)...
There are agreements that protect the rights of people to reclaim their properties. With proper papers people have the right to reclaim their properties be it from the Church or Mosque or from whoever is holding them at the time. This is another reason why the Bucharest agreement is so important. People have the right to reclaim their properties and to return and visit their birthplace, a right which exists within the Bucharest agreement. These rights were insisted upon when the documents were drafted. The American representative, Mr. Jackson, who was personally present in Bucharest during the treaty talks and he personally recommended that the Vlach and Macedonian populations in the occupied territories, Aegean, Vardar and Pirin receive education in their own mother tongue. However, our occupiers only granted that right to the Vlach population. Unfortunately they had different plans for the Macedonian population. They decided Macedonians didn’t exist and started referring to them as “Greeks” |
Никаде не прочитав дека пишува Бук*решкиот нема рок на траење??? Единствено што прочитав е ова што го кажав претходно а колку им се вратени тие имоти на македонците во Егејска Македонија ти сега види, а тек кога ќе им се вратат можеш да замислиш што ќе биде
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:05
VLADIMIR88
AJDE PROCITAJ AVSTRISKA ISTORIJA PRED 1848
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:07
PA KE VIDIS CIJA BILA UNGARIJA
DUALNATA MONARHIJA E REZULTAT NA REVOLUCIJATA 1848/49
VO AVSTRISKATA IMPERIJA
KOGA FRANC II JOZEF JA FORMIRA DUALNATA IMPERIJA...
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:11
priory напиша:
VLADIMIR88
AJDE PROCITAJ AVSTRISKA ISTORIJA PRED 1848
|
Другар не реков за територијата реков за нацијата......
Австро-Унгарија....
Сигурно дека не се викале унгарците Австриски унгарци нели??:)
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:11
A INAKU DOGOVOROT OD BUk*rEST E SKLUCEK ZA 100 GODINI, A POSLE TOA TREBA DA MU SE PRAVI ANEKS
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:13
NE AVSTRISKI-UNGARCI
NI MAKEDONCITE NE SE VIKALE DO 1913 TURSKI MAKEDONCI
ZBORUVAME ZA TOA KOJA DRZAVI GI DRZELA TIE TERITORII
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:13
he Austro-Hungarian Empire, also known as Austria-Hungary, the Dual Monarchy or k.u.k. Monarchy or Dual State, was a dual-monarchic union state in Central Europe from 1867 to 1918, dissolved at the end of World War I.
И сега унгарците биле австриски унгарци или???
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:22
AKO VEKE SAKAS DA RABOTIS SO HERALDIKA TE MOLAM NAJDI GI PRAVITE GRB I ZNAME NA AVSTRIJA.
TI ZBORUVAM ZA NESTO KOE SE VIKA ISTORIJA I GLASI:
DO 1848 GODINA AVSTRIJA BILA UNITARNA DRZAVA.
VO 1849 GODINA CHESITE , UNGARCITE,SLOVENCITE I DR.
KREVAAT VOSTANIE ZA PRAVA , KOGA STANUVA DUALNA MONARHIJA.
NO SEPAK E POD VLAST NA AVSTRIJA , SO KOJA VLADEE DINASTIJATA NA HABSBURGITE , SO TOA STO CAROT NA AVSTRIJA E I KRAL NA UNGARIJA.
"NE OD SEKOJPAT BILA AVSTRO-UNGARIJA ZATOA STO HABSBURGITE ZA OSVOILE TAA TERITORIJA.
I VO OFICIALNITE ARHIVI NASLEDNIK NA TAA DRZAVA E AVSTRIJA , NO KAKO REPUBLIKA , ZATOA STO POSLEDNIOT IMPERATOR KARL ABDICIRA.
I SO NEJSKIOT MIROVEN DOGOVOR VELIKITE SILI GO PRIZNAVAAT SUVERENITETOT NA TIE DRZAVI , KOE ZNACI DEKA VEKE NE SE POD VLAST NA AVSTRISKIOT SUVEREN , A ISTOTO DONESUVA ZAKLUCOK DEKA BILE TERITORIJA NA HABSBURGITE.
KOE SAMO PO SEBE ZNACI DEKA AVSTRIJA BI MOZELA PO MEGUNARODNOPRAVEN PAT DA BARA REVIZIJA NA TOJ DOGOVOR, KOE I E SMISLATA ZA NAVEDUVANJE KAKO PRIMER , ZATOA STO SE ZBORUVAAT GLUPOSTI ZA REVIZIJA NA DOGOVOROT OD BUk*rEST.
------------- DEUS MEI ERUS EST
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:24
Добро темата инаку е за бук*решт а ти постирав информации...и од кога постоела и кога се разрешила....
Сега назад на темата...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:28
DRUGARCE IZVINI ,
STO PO STRUKA SI TI?
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:30
priory напиша:
DRUGARCE IZVINI ,
STO PO STRUKA SI TI? |
Drugarce izvini
Sto te interesira tebe toa???
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:32
DA ZNAM SO KAKOV COVEK RAZGOVARAM,
JAS IMAM ZAVRSENO MEGUNARODNI ODNOSI NA MOSKOVSKIOT DRZAVEN INSTITUT , I SEGA SPREMAM MAGISTRATURA ZA ARABSKI PRASANJA NA SORBONA VO FRANCIJA.
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:35
priory напиша:
DA ZNAM SO KAKOV COVEK RAZGOVARAM,
JAS IMAM ZAVRSENO MEGUNARODNI ODNOSI NA MOSKOVSKIOT DRZAVEN INSTITUT , I SEGA SPREMAM MAGISTRATURA ZA ARABSKI PRASANJA NA SORBONA VO FRANCIJA. |
Добро и сега што да правам убаво за тебе.А ако си дошол само да изиграваш дечко кој завршил не знам си каков факултет и да се потсмеваш на оние кои имаат пониско образование од тебе тогаш слободно оди си од форумов....
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:40
NE SE PODSMEVAM ZA OBRAZOVANIETO , SAKAM DA TI KAZAM DEKA DOBRO GI RASUDUVAS RABOTITE, I DEKA AKO NE SI SE ODLUCIL ZA STO SPECIJALIST DA BIDES MOZES DA JA IZBERES TAA PROFESIJA.
NE E COVEK TOJ KOJ GI PODCENUVA DRUGITE, EDNOSTAVNO SAKAV DA ZNAM SO KAKOV COVEK IMAM CEST.
ZATOA STO OVIE DOGOVORI SE MNOGU KOMPLEKSNO PRASHANJE.
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 01:46
Јас какво образование имам тоа ќе си остане мистерија
ама сигурно е дека немам завршено на Сорбона или на Московскиот универзитет...
А и времињата се сосем други и ќе се бара ревизија според мене, зошто кога ќе влеземе во НАТО под уставното име ние фактички и ќе бидеме признаени како нација со своја култура, историја или ќе биде признаен нашиот идентитет...
И со тоа ќе ги имаме сите права па и да бараме ревизија на договорот...
Ама мора и да се признае нешто
Сепак историјата на Унгарците и онаа на Македонците не е иста нели затоа не можеме да се споредуваме со унгарците...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: Паланчански
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 06:14
Нема да се дозволи ревизија на Бук*решкиот договор.
------------- Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 07:36
palancanski напиша:
Нема да се дозволи ревизија на Бук*решкиот договор. |
Богами со тој потпис што го имаш ништо чудно што имаш вакво размислување..
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2008 во 00:31
PRVO : OD MEGUNARODENPRAVEN ASPEKT MAKEDONIJA NE MOZE DA BARA REVISIJA NA TOJ DOGOVOR , ZATOA STO NE E STRANA PODPISNICKA NA ISTIOT.
VTORO : ZIVEEME VO XXI VEK I EVROPA NE MOZE DA SI DOZVOLI NOVO PREKROJUVANJE NA GRANICITE.
TRETO:NIE VEKE SME PRIZNAENI KAKO POSEBNA NACIJA , KULTURA I ETNOS OD CELIOT SVET, I NE NIE POTREBEN NIKAKOV VLEZ VO NATO ZA TOA DA SE SLUCI.
CETVRTO : ULOGATA NA NATO E NESTO SOSEMA DRUGA OD PRIZNAVANJE NA DRZAVI, ZATO STO SPORED MEGJUNARODNOTO PRAVO SAMO DRZAVA MOZE DA PRIZNAE DRZAVA. I ZA NATO NE E VAZNO DALI NIE SME POSEBEN ETNOS , KULTURA ILI NESTO SLICNO , A FAKTOT ZA NASATA GEOPOLITCKA I GEOSTRATEGISKA POLOZBA.
PETO: NASIOT IDENTITET E NASA RABOTA I VO TOA NE MOZE NIKOJ DA SE MESA.IMASE NEKAKVI OBIDI OD STRANA NA BUGARIJA I SRBIJA , NO TIE PADNAA VO VODA , NE POD PRITISOK NA NEKOJ FAKTOR , A OD SAMIOT FAKT DEKA KAKOV E EDEN NARO ODLUCUVA SAMIOT TOJ.
SESTO : NASIOT VLEZ VO NATO NE NI DAVA NIKAKVI EKSKLUZIVNI PRAVA VRZ NISTO , TUKU SAMO VOENA PODRSKA AKO SE SLUCI DA VLEZEME VO KONFLIKT SO NADVORESEN AGRESOR ( A NE GLEDAM NI KOJ E TOJ NADVORESEN ).
P.S.AKO VEKE SAKAS DA DISKUTIRAS NA TEMA, DISKUTIRAJ SO FAKTI , SAMO TAKA BI IZLEGOL KAKO POBEDNIK.I SPECIJALNO ZA NATO NAJDI GO DOGOVOROT ZA OSNOVANJETO , ZA DA VIDIS , KOJA E ULOGATA NA TAA ORGANIZACIJA.
P.P.S. "VO MEGJUNARODNATA POLITIKA NEMA VECNI PRIJATELI IMA VECNI INTERESI" OTTO VON BISMARCK - REALPOLITIK
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2008 во 00:45
teshko da go ubedish i so ova, vlatkoto,...toj si e ubeden vo toa deka ke si se brchka u "negovoto" more,...pa ,nishto ne "pali" drugo, vo negovata glava!
ako ,de,..sekoj si ima pravo da si fantazira,...koj pomalku ,..koj povekje!
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2008 во 01:03
ДА НО СЕПАК АКО ВЕЌЕ СМЕ НА ФОРУМ ДА НЕ ЗБОРУВАМЕ НАКОЈ СТО НИ ТЕКНЕ , ЗА ТОА Е ЧАТ...
ПОЗДРАВ
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2008 во 01:23
priory напиша:
PRVO : OD MEGUNARODENPRAVEN ASPEKT MAKEDONIJA NE MOZE DA BARA REVISIJA NA TOJ DOGOVOR , ZATOA STO NE E STRANA PODPISNICKA NA ISTIOT.
VTORO : ZIVEEME VO XXI VEK I EVROPA NE MOZE DA SI DOZVOLI NOVO PREKROJUVANJE NA GRANICITE.
TRETO:NIE VEKE SME PRIZNAENI KAKO POSEBNA NACIJA , KULTURA I ETNOS OD CELIOT SVET, I NE NIE POTREBEN NIKAKOV VLEZ VO NATO ZA TOA DA SE SLUCI.
CETVRTO : ULOGATA NA NATO E NESTO SOSEMA DRUGA OD PRIZNAVANJE NA DRZAVI, ZATO STO SPORED MEGJUNARODNOTO PRAVO SAMO DRZAVA MOZE DA PRIZNAE DRZAVA. I ZA NATO NE E VAZNO DALI NIE SME POSEBEN ETNOS , KULTURA ILI NESTO SLICNO , A FAKTOT ZA NASATA GEOPOLITCKA I GEOSTRATEGISKA POLOZBA.
PETO: NASIOT IDENTITET E NASA RABOTA I VO TOA NE MOZE NIKOJ DA SE MESA.IMASE NEKAKVI OBIDI OD STRANA NA BUGARIJA I SRBIJA , NO TIE PADNAA VO VODA , NE POD PRITISOK NA NEKOJ FAKTOR , A OD SAMIOT FAKT DEKA KAKOV E EDEN NARO ODLUCUVA SAMIOT TOJ.
SESTO : NASIOT VLEZ VO NATO NE NI DAVA NIKAKVI EKSKLUZIVNI PRAVA VRZ NISTO , TUKU SAMO VOENA PODRSKA AKO SE SLUCI DA VLEZEME VO KONFLIKT SO NADVORESEN AGRESOR ( A NE GLEDAM NI KOJ E TOJ NADVORESEN ).
P.S.AKO VEKE SAKAS DA DISKUTIRAS NA TEMA, DISKUTIRAJ SO FAKTI , SAMO TAKA BI IZLEGOL KAKO POBEDNIK.I SPECIJALNO ZA NATO NAJDI GO DOGOVOROT ZA OSNOVANJETO , ZA DA VIDIS , KOJA E ULOGATA NA TAA ORGANIZACIJA.
|
Прво
Македонија може да бара ревизија на договорот зошто сите права не се исполнети од договорот како што е на пример оној дел каде им се ветува на македонците дека можат да си ги задржат имотите во новите граници и дека имаат право да основаат своја црква и да имаат право на училишта каде што ќе се збори македонскиот јазик...НАМЕСТО ТОА ОНИ ЈА ДОБИЈА КЛОЦАТА ОД ЕГЕЈОТ, И ОД ПИРИНОТ,, ГО ТУШИРАА БУКВАЛНО СО НАПАЛМ МАКЕДОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, НЕ ИМ СЕ ДАДЕ ПРАВОТО ДА ГО ЗБОРУВААТ СВОЈОТ МАЈЧИН ЈАЗИК
Тие права и ДЕН ДЕНЕСКА ГИ НЕМАМЕ ДОБИЕНО..
ЗНАЧИ ДОГОВОРОТ НЕ СЕ ИСПОЧИТУВАЛ!!
Второ
МУДА ОД ПЕТЛА ПРИЗНАЕНА НАЦИЈА, ЕДНА ЕБЕНА СЛОВЕНИЈА НЕМАШЕ ДА НЕ ВИКА ДОСЕГА БИВША ЈУГОСЛОВЕНСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА...
ОДИ ПРАШАЈ ГИ ТИЕ НАДВОР ШТО МИСЛАТ ЗА ЕБЕНАТА МАКЕДОНИЈА И ЗА НАШАТА ИСТОРИЈА..А И СЕКАКО ЗА НАШИОТ ИДЕНТИТЕТ.
ТОА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТВОЈАТА МАЈКА РУСИЈА!!!
Трето
УЛОГАТА НА НАТО Е СОСЕМ ДРУГА ДА ИМАШ ПРАВО, ДА ГО ОСВОЈАТ ПАЗАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА И ДА МОЖАТ НИВНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ДА ОТВОРАТ ФИРМИ И ФАБРИКИ ЗА ДА ИМ РАБОТАТ ЛУЃЕТО ЗА ЕФТИНИ ПАРИ, ЗОШТО ТИ АКО ВРАБОТИШ ПРИМЕР ГЕРМАНЕЦ, ГЕРМАНЧЕТО ЌЕ ТИ РАБОТИ ЗА ПРИМЕР 1500 ЕВРА ПЛАТА КАЈ НАС МАКЕДОНЧЕТО И 200 ЕВРА ДА МУ ДАДЕШ ЌЕ БИДЕ СРЕЌНО.САКАМ ДА КАЖАМ ЕВТИНА РАБОТНА СИЛА...
ЧЕТВРТО
НАШИОТ ИДЕНТИТЕТ ДА БЕШЕ НАША РАБОТА ДОСЕГА НЕМАШЕ ДА ИМАМЕ ПРИТИСОЦИ СЕ СЕЌАВАШ????
ИЛИ ПАК ТЕ МРЗИ ДА РАЗМИСЛИШ ДЕКА АКО СЕ ПРИЗНАЕ НАШАТА НАЦИЈА ДЕКА МНОГУ ПРОБЛЕМИ ЌЕ СЕ СОЗДАДАТ ОКОЛУ ПИРИНОТ И ЕГЕЈОТ...
ПЕТТО
ВРЕМЕТО НА СТУДЕНАТА ВОЈНА ПОМИНА ТАА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕШЕ ЗА ДА СЕ ЗАЧУВА МИРОТ ВО СВЕТОТ А ВСУШНОСТ ВРСКА НЕМАШЕ.АКО ТОГАШ БЕШЕ ОФОРМЕНА НАТО ЗА ДА СЕ ПРУЖА ЗАШТИТА НА НЕКОМУНИСТИЧКИТЕ ЗЕМЈИ СЕГА ТИЕ ВРЕМИЊА ПОМИНАА КОМУНИЗМОТ Е МРТОВ, СЕГА ИМ ТРЕБА НА ЛУЃЕТО БЕЗБЕДЕН ПАЗАР, НАТО ТИ ГО ГАРАНТИРА ТОА, И СО ТАА БЕЗБЕДНОСТ КАПИТАЛИСТИТЕ ОД ДРУГИТЕ ЗЕМЈИ ЌЕ ДОЈДАТ ЌЕ ГО ОТКУПАТ ПАЗАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА, И МАКЕДОНЧЕТО ЌЕ ИМ РАБОТИ ЗА ЕВТИНИ ПАРИ.....РЕКОВ ЕВТИНА РАБОТНА СИЛА...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 00:43
ДЕЧКО АЈДЕ ВИДИ СЕ ШТО ГЛУПОСТИ ТРЕСКАШ, ПА МАГАРЕ ДА БЕШЕ ЌЕ ГО ПРОЧИТАШЕ ТОЈ ДОГОВОР.
ЈАС Т ВЕЛАМ ОД МЕЃУНАРОДЕН АСПЕКТ , ЧИТАЈ ПА ТОГАШ КОМЕНТИРАЈ , А НЕ ОД БАБИНИ ДЕВЕТИНИ ДА СИ ВАДИШ ЗАКЛУЧОЦИ...
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 00:55
priory напиша:
ДЕЧКО АЈДЕ ВИДИ СЕ ШТО ГЛУПОСТИ ТРЕСКАШ, ПА МАГАРЕ ДА БЕШЕ ЌЕ ГО ПРОЧИТАШЕ ТОЈ ДОГОВОР.
ЈАС Т ВЕЛАМ ОД МЕЃУНАРОДЕН АСПЕКТ , ЧИТАЈ ПА ТОГАШ КОМЕНТИРАЈ , А НЕ ОД БАБИНИ ДЕВЕТИНИ ДА СИ ВАДИШ ЗАКЛУЧОЦИ... |
I jas se obidov da objasnam, no za dzabe bese ![среќа](smileys_novi/1.gif) Sepak ubavo e koga lugjeto imaat nadezi i sonista, samo da ne se pretera so toa, zatoa sto podocna sledi golemo razocaruvanje, koga ke se uvidi deka nestata ne se onaka kako sto prethodno uporno se veruvalo...
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 00:58
ДА НО СЕПАК НЕЛИ ТЕ НЕРВИРА НЕКОЈ КОЈ СЕ ЗАМИСЛУВА ДЕКА ЗНАЕ СЕ, А СЕПАК ТОА НЕМА ВРСКА
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 02:01
priory напиша:
ЈАС Т ВЕЛАМ ОД МЕЃУНАРОДЕН АСПЕКТ , ЧИТАЈ ПА ТОГАШ КОМЕНТИРАЈ , А НЕ ОД БАБИНИ ДЕВЕТИНИ ДА СИ ВАДИШ ЗАКЛУЧОЦИ... |
ДЕЧКО ОД СОРБОНА АЈ НЕ КАКАЈ МНОГУ, МНОГУ ИЛИ ОБЈАСНИ СО ЗБОРОВИ ИЛИ ВООПШТО НЕ ДИСКУТИРАЈ ОК???
А ОВДЕКА НА ФОРУМОВ НЕ ДИСКУТИРАШ СО МАГАРИЊА НЕГО ДИСКУТИРАШ СО ЛУЃЕ.МАГАРИЊА СЕ ЗНАЕ НЕ БАРАЈ НА ФОРУМОВ, БАРАЈ ВО ШТАЛА ИЛИ НЕ ЗНАМ КАДЕ (НАЈВЕРОЈАТНО ТИ ЗНАЕШ КАДЕ СЕПАК ГИ СПОМНА) ИЛИ ПАК ТИ НЕДОСТИГААТ ОД ДЕТСТВОТО, СИ ИМАЛ МАГАРЕ КАКО ДРУГАР ИЛИ???
А НЕОНИК
ПОЗДРАВИ МИ ГО ВРАНИШКОВСКИ, ВИЗАНТИЕЦОТ
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 03:19
Vladimir88 напиша:
priory напиша:
ДЕЧКО ОД СОРБОНА АЈ НЕ КАКАЈ МНОГУ, МНОГУ ИЛИ ОБЈАСНИ СО ЗБОРОВИ ИЛИ ВООПШТО НЕ ДИСКУТИРАЈ ОК???
А ОВДЕКА НА ФОРУМОВ НЕ ДИСКУТРАШ СО МАГАРИЊА НЕГО ЗБОРУВАШ СО ЛУЃЕ.МАГАРИЊА СЕ ЗНАЕ НЕ БАРАЈ НА ФОРУМОВ БАРАЈ ВО ШТАЛА ИЛИ НЕ ЗНАМ КАДЕ (НАЈВЕРОЈАТНО ТИ ЗНАЕШ КАДЕ СЕПАК ГИ СПОМНА) ИЛИ ПАК ТИ НЕДОСТИГААТ ОД ДЕТСТВОТО, СИ ИМАЛ МАГАРЕ КАКО ДРУГАР ИЛИ???
А НЕОНИК
ПОЗДРАВИ МИ ГО ВРАНИШКОВСКИ, ВИЗАНТИЕЦОТ ![](smileys_novi/1.gif) |
Vladimir, toj Vraniskovski za kogo tvrdis deka e Vlav, e cist Makedonec, rodum e od selo Malivlaj(cisto Makedonsko selo,nema nitu eden Vlav), JugoZapadna Makedonija, sega spagja vo okrugot na opstina Struga. Toa sto toj sam si e zabegan vo nekoj film deka e Vizantiec ne e moj problem, zatoa sto jas kako Vlav, a i mnogu drugi ne se deklariram kako Vizantiec, tuku samo kako Vlav!!!(Vo Vizantija oficijalen jazik i kultura bile Grckata(potocno Helenskata), a Vlasite zboruvaat na Latinski dijalekt, sto avtomatski gi pravi pobliski so Zapadnoto Rimsko Carstvo otkolku so Vizantija-ova samo za tvoe edukaciono nadograduvanje vo pogled na Vlasite i Vizantija)
Mu zabelezuvas na kolegata pogore deka ne vodi pristoen dijalog, a i samiot pravis "niski udari i potezi". Razlikata e vo toa sto koga zboruvas so mene, jas gi amortiziram udarite( zatoa sto ne sakam i jas da spomnuvam magarinja i slicni raboti),ama ete imalo nekoj koj ke ti vrati so ista merka.... Sekoe dobro...
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 09:28
Mu zabelezuvas na kolegata pogore deka ne vodi pristoen dijalog, a i samiot pravis "niski udari i potezi".
aboti),ama ete imalo nekoj koj ke ti vrati so ista merka.... |
Мислам дека со тебе веќе завршив.Што се уклучи како џокер во покер остави ме со него да си го довршам разговорот, или пак сакаш да буцкаш од страна??
А за магарињата тебе ништо не ти реков мислам, и никој не враќа туку убаво реков дека на форум со магариња не се прави разговор туку со луѓе.Ако си имал и ти магаре како другар кажи слободно, мислам да знаеме??
П.С.
Аџија имаш право бук*решкиот не може да истече, нема година на траење НО:http://www.youtube.com/watch?v=RjFqZiPxX80&feature=related
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 21:00
priory напиша:
![газење%20од%20смеење](smileys_novi/24.gif) ![газење%20од%20смеење](smileys_novi/24.gif) ,................................................................. ,...............
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2008 во 22:13
Знаеш дека , ако сакаш да зборуваш ти требаат факти , а не да си плескаш нешто што си чул па не си доразбарал , и си вадиш некакви свои заклучоци.И те молам не вели
ОСТАВИМЕ ДА СИ ДОВРШАМ СО НЕГО СО ТЕБЕ ВЕЌЕ ЗАВРШИВ, И ИМАЈ ПОЧИТ , НЕ СИ НАЈ-УМНИОТ И НАЈ КРЕДИТАБИЛНИОТ ЗА СЕ ШТО СЕ ЗАМИСЛУВАШ ИМА МНОГУ ПОВЕЌЕ ЛУЃЕ КОИ СЕ ПОДОБРИ ОД ТЕБЕ.НЕ ВАДИ ОД ИНТЕРНЕТ НЕКАКВИ СПИСИ ИЛИ ДОГОВОРИ КОИ НЕ ЃИ РАЗБИРАШ , ЗОШТО СЕ ПОНИЖУВАШ САМИОТ СЕБЕ.ЛИСТИТЕ ОД ДУШАН ШТОВЕЛИШ ДЕКА СЕ ОД НЕГО НЕ ГИ РАЗБИРАШ И НЕ МОЖЕШ ДА ГИ КОРИСТИШ ЗА ФАКТИ , ПРВО НЕ БИ ГИ ПРОЧИТАЛ НИ ВО ОРИГИНАЛ А НЕ ВО СЛИКА НА ИНТЕРНЕТ , А ВТОРО НЕ РАЗБИРАШ ШТО ПИШУВА.
ЗА ДА КОРИСТИШ ФАКТИ ПРВО НАУЧИ СЕ ДА ЧИТАШ НА СТАРО-СРБСКИ ( МАЛКУ ПО НОВ ОД СТАРО СЛОВЕНСКИОТ ) НАЈДИ ОД КОЈА ДИНАСТИЈА Е ДУШАН И КАКОВ СЕ ДЕКЛРИРАЛ , И ЗА ЧИИ ИНТЕРЕСИ РАБОТЕЛ.
НЕ Е ДОВОЛНО ДА СЕ УДИРАШ ВО ГРАДИ И ДА ВИКАШ ЈАС СУМ ПАТРИОТ , А ДА НЕ РАЗБИРАШ НИ ЗНАЧЕЊЕТО НА ЗБОРОТ.
И ТЕ МОЛАМ НЕ МАКЕДОНИЗИРАЈ СЕ ТОА СО ДУШАН Е СРАМЕН ПРИМЕР , УТРЕ ДА НЕ РЕЧЕШ И ДЕКА БУРБОНИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ.
А ЗА КРУНИТЕ И КРУНИСУВАЊЕТО , ДА СТАНЕ ЦАР ИЛИ КРАЛ НЕ МОРА ДА ИМА КРУНА , ТУКУ НАСЛЕДНА ТИТУЛА , БУРБОНИТЕ ВО ШПАНИЈА ВЕЌЕ 4 ВЕКА НЕ КОРИСТАТ КРУНИ .
АКО ВЕЌЕ ПРЕТЕНДИРАШ ДЕКА ЈА ЗНАЕШ НАЦИОНАЛ НАТА ИСТОРИЈА , ТЕ МОЛАМ УЧИ ЈА КОКО ТРЕБА А НЕ СО ФАНАТИЗАМ , И НЕ ГИ ВРЃАЈ ДРУГИТЕ ВО ФОРУМОТ , КАО ШТО КАЖАВ НЕ СИ НИ НАЈДОБРИОТ НИ НАЈПАМЕТНИОТ А НИ НАЈУЧЕНИОТ.
А АКО НЕМАШ МАТЕРИЈАЛИ КАЖИ ЌЕ ТИ ИСПРАТИМЕ , НО ВЕРОДОСТОЈНИ А НЕ НЕЧИТЛИВИ НА МРТОВ ЈАЗИК , ЗА ДА ГИ РАЗБЕРЕШ , А НЕ ДА НЕ ЗНАЕШ ШТО ПРАЌАШ А ДА ИМ ДРЖИШ ЛЕКЦИИ НА ДРУГИТЕ.
ПОЗДРАВ
( А МАГАРЕТО ВО ХЕРАЛДИКАТА Е СИМБОЛ НА МУДРОСТ )
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 13:49
priory напиша:
AKO VEKE SAKAS DA RABOTIS SO HERALDIKA TE MOLAM NAJDI GI PRAVITE GRB I ZNAME NA AVSTRIJA.
TI ZBORUVAM ZA NESTO KOE SE VIKA ISTORIJA I GLASI:
DO 1848 GODINA AVSTRIJA BILA UNITARNA DRZAVA. VO 1849 GODINA CHESITE , UNGARCITE,SLOVENCITE I DR. KREVAAT VOSTANIE ZA PRAVA , KOGA STANUVA DUALNA MONARHIJA. NO SEPAK E POD VLAST NA AVSTRIJA , SO KOJA VLADEE DINASTIJATA NA HABSBURGITE , SO TOA STO CAROT NA AVSTRIJA E I KRAL NA UNGARIJA. "NE OD SEKOJPAT BILA AVSTRO-UNGARIJA ZATOA STO HABSBURGITE ZA OSVOILE TAA TERITORIJA. I VO OFICIALNITE ARHIVI NASLEDNIK NA TAA DRZAVA E AVSTRIJA , NO KAKO REPUBLIKA , ZATOA STO POSLEDNIOT IMPERATOR KARL ABDICIRA. I SO NEJSKIOT MIROVEN DOGOVOR VELIKITE SILI GO PRIZNAVAAT SUVERENITETOT NA TIE DRZAVI , KOE ZNACI DEKA VEKE NE SE POD VLAST NA AVSTRISKIOT SUVEREN , A ISTOTO DONESUVA ZAKLUCOK DEKA BILE TERITORIJA NA HABSBURGITE.
KOE SAMO PO SEBE ZNACI DEKA AVSTRIJA BI MOZELA PO MEGUNARODNOPRAVEN PAT DA BARA REVIZIJA NA TOJ DOGOVOR, KOE I E SMISLATA ZA NAVEDUVANJE KAKO PRIMER , ZATOA STO SE ZBORUVAAT GLUPOSTI ZA REVIZIJA NA DOGOVOROT OD BUk*rEST. |
Официјалната година на создавање на Австро-Унгарија е 1867. Провери си подобро во Москва и во Сорбона.
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 16:09
priory напиша:
Знаеш дека , ако сакаш да зборуваш ти требаат факти , а не да си плескаш нешто што си чул па не си доразбарал , и си вадиш некакви свои заклучоци.И те молам не вели
ОСТАВИМЕ ДА СИ ДОВРШАМ СО НЕГО СО ТЕБЕ ВЕЌЕ ЗАВРШИВ, И ИМАЈ ПОЧИТ , НЕ СИ НАЈ-УМНИОТ И НАЈ КРЕДИТАБИЛНИОТ ЗА СЕ ШТО СЕ ЗАМИСЛУВАШ ИМА МНОГУ ПОВЕЌЕ ЛУЃЕ КОИ СЕ ПОДОБРИ ОД ТЕБЕ.НЕ ВАДИ ОД ИНТЕРНЕТ НЕКАКВИ СПИСИ ИЛИ ДОГОВОРИ КОИ НЕ ЃИ РАЗБИРАШ , ЗОШТО СЕ ПОНИЖУВАШ САМИОТ СЕБЕ.ЛИСТИТЕ ОД ДУШАН ШТОВЕЛИШ ДЕКА СЕ ОД НЕГО НЕ ГИ РАЗБИРАШ И НЕ МОЖЕШ ДА ГИ КОРИСТИШ ЗА ФАКТИ , ПРВО НЕ БИ ГИ ПРОЧИТАЛ НИ ВО ОРИГИНАЛ А НЕ ВО СЛИКА НА ИНТЕРНЕТ , А ВТОРО НЕ РАЗБИРАШ ШТО ПИШУВА.
ЗА ДА КОРИСТИШ ФАКТИ ПРВО НАУЧИ СЕ ДА ЧИТАШ НА СТАРО-СРБСКИ ( МАЛКУ ПО НОВ ОД СТАРО СЛОВЕНСКИОТ ) НАЈДИ ОД КОЈА ДИНАСТИЈА Е ДУШАН И КАКОВ СЕ ДЕКЛРИРАЛ , И ЗА ЧИИ ИНТЕРЕСИ РАБОТЕЛ.
НЕ Е ДОВОЛНО ДА СЕ УДИРАШ ВО ГРАДИ И ДА ВИКАШ ЈАС СУМ ПАТРИОТ , А ДА НЕ РАЗБИРАШ НИ ЗНАЧЕЊЕТО НА ЗБОРОТ.
И ТЕ МОЛАМ НЕ МАКЕДОНИЗИРАЈ СЕ ТОА СО ДУШАН Е СРАМЕН ПРИМЕР , УТРЕ ДА НЕ РЕЧЕШ И ДЕКА БУРБОНИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ.
А ЗА КРУНИТЕ И КРУНИСУВАЊЕТО , ДА СТАНЕ ЦАР ИЛИ КРАЛ НЕ МОРА ДА ИМА КРУНА , ТУКУ НАСЛЕДНА ТИТУЛА , БУРБОНИТЕ ВО ШПАНИЈА ВЕЌЕ 4 ВЕКА НЕ КОРИСТАТ КРУНИ .
АКО ВЕЌЕ ПРЕТЕНДИРАШ ДЕКА ЈА ЗНАЕШ НАЦИОНАЛ НАТА ИСТОРИЈА , ТЕ МОЛАМ УЧИ ЈА КОКО ТРЕБА А НЕ СО ФАНАТИЗАМ , И НЕ ГИ ВРЃАЈ ДРУГИТЕ ВО ФОРУМОТ , КАО ШТО КАЖАВ НЕ СИ НИ НАЈДОБРИОТ НИ НАЈПАМЕТНИОТ А НИ НАЈУЧЕНИОТ.
А АКО НЕМАШ МАТЕРИЈАЛИ КАЖИ ЌЕ ТИ ИСПРАТИМЕ , НО ВЕРОДОСТОЈНИ А НЕ НЕЧИТЛИВИ НА МРТОВ ЈАЗИК , ЗА ДА ГИ РАЗБЕРЕШ , А НЕ ДА НЕ ЗНАЕШ ШТО ПРАЌАШ А ДА ИМ ДРЖИШ ЛЕКЦИИ НА ДРУГИТЕ.
ПОЗДРАВ
( А МАГАРЕТО ВО ХЕРАЛДИКАТА Е СИМБОЛ НА МУДРОСТ ) |
ЕПА СЕГА Е 21 ВЕК А ТОЈ ЗБОР КАЈ НАС ИМА НАВРЕДЛИВО ЗНАЧЕЊЕ..
ЈАС ТИ ГИ ПОКАЖАВ ДУШАНОВИТЕ ЗАКОНИ КАДЕ ВИКА ДЕКА ОН ЈА ПРЕВЗЕМАЛ КРУНАТА ОД ЦАР САМОИЛ И СЕ ПРОГЛАСИЛ И ЗА ЦАР НА МАКЕДОНЦИТЕ..СЕПАК НЕГОВИТЕ ЗАКОНИ НЕ ЛАЖАТ..
ЈАС НЕ РЕКОВ ДЕКА Е МАКЕДОНЕЦ ПО ПОТЕКЛО, ШТО ГИ ВАДИШ РАБОТИТЕ ОД КОНТЕКСТ ИЛИ ТЕБЕ ТАКА ТИ ОДГОВАРА?
ЗНАЧИ ОН САМО СЕ ПРОГЛАСИЛ И ЗА ИМПЕРАТОР И НА МАКЕДОНЦИТЕ СИ ЈА ДОДАЛ ТАА ТИТУЛА (ЦАР НА МАКЕДОНЦИТЕ)...
ИЛИ СЕГА ДУШАНОВИТЕ ЗАКОНИ ЛАЖАТ???
АЛИ АЈДЕ ЕВЕ,НЕКА БИДЕ ПО ТВОЕ...СЕПАК СЕУШТЕ НЕ МИ ЈА ОБЈАСНИ ЧАШАТА ШТО ТИ ЈА ПОСТИРАВ ШТО ЈА НАЈДОА ВО САМУИЛОВАТА ТВРДИНА ВО ОХРИД??
ТЕМАТА НЕ Е ЗА ТОА ДАЛИ СУМ ЈАС ПАТРИОТ НЕГО ТЕМАТА Е ЗА БУк*рЕШКИОТ ДОГОВОР.
А БУк*рЕШКИОТ ИСТО КАКО ДА НЕ ВАЖИ НЕГОВОТО ПОТПИШУВАЊЕ ЗОШТО СИТЕ ПРАВА НЕ СЕ ИСПОЛНЕТИ ВО ТОЈ БУк*рЕШКИ ДОГОВОР....
ТЕМАТА ИСТО ТАКА НЕ Е ЗА БУРБОНЦИТЕ, НЕ РАЗБИРАМ КАКВА ВРСКА ИМААТ БУРБОНЦИТЕ СО ЦАР САМУИЛ?
И ЗА КРАЈ ТЕ МОЛАМ НЕ ГИ СЛУШАЈ РУСИТЕ..
ОНИ НИ ЈА УНИШТИЈА ДРЖАВАТА ;)
ПОЗДРАВ
П.С.
ДА НО СЕПАК НЕЛИ ТЕ НЕРВИРА НЕКОЈ КОЈ СЕ ЗАМИСЛУВА ДЕКА ЗНАЕ СЕ, А СЕПАК ТОА НЕМА ВРСКА |
ЈАС СЕГА ГО ВИДОВ ОВА
НЕМА ВРСКА ЗОШТО НЕЗНАЕШ ШТО ДА КАЖЕШ ИЛИ??
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 02:17
Официјалната година на создавање на Австро-Унгарија е 1867. Провери си подобро во Москва и во Сорбона. [/QUOTE]
Aјде ти провери за револуциите во Европа , па зборувај...
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 02:20
Проблемот ( ако може да те викам ) Владимир е , не во Бурбоните , а во тоа дека многу ги македонизираш работите , не сум под ничие влијание само ти велам да ги гледаш фактите.
Се однесува на Стефан Душан и Самоил...
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 06:22
priory напиша:
Проблемот ( ако може да те викам ) Владимир е , не во Бурбоните , а во тоа дека многу ги македонизираш работите , не сум под ничие влијание само ти велам да ги гледаш фактите.
Се однесува на Стефан Душан и Самоил... |
Ти погрешно си ги разбрал некои работи во врска со Стефан Душан и Самоил...
Самоил е Македонски цар...
Стефан Душан не е македонец по потекло, нели е српски цар така???
Историјата кажува дека се прогласил за цар на Србите и на Грците.....
Ама ја има додадено и титулата македонски цар..
Тоа го има и во неговите законици, и дека ја земал круната на Цар Самоил и он си ја додал титулата македонски цар........
Самоил е македонски цар..........Стефан Душан ја има додадено само титулата .....исто пример како што направил Цар Самоил во врска со бугарската круна.....и Самоил ја немал само бугарската круна...он бил на почетокот крунисан како македонски цар од страна на Ватикан.....
Инаку да беше бугарски цар немаше да крене востание против нив..
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 18:49
priory напиша:
Официјалната година на создавање на Австро-Унгарија е 1867. Провери си подобро во Москва и во Сорбона. |
Aјде ти провери за револуциите во Европа , па зборувај...[/QUOTE]
Што има да се проверува за револуциите од 1848/49 година.
Тоа е општопризнат и познат факт.
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Постирано од: Калпазан
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:06
К`лууу харра!
К`лууу зифт!
------------- Македонија - Моја Дежела
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:36
За Владимир:Самуил никогаш не кренал востание против Бугарите , анпротив , тој дури ја искористил веќе постоечката Бугарска Држава и за да не се формира нова која би требало да се признае од другите , најавил само смена на династиите.А бил крунисан од папските представници , затоа што таа круна била пленета од Ромејската Империја .Но во тоа време тоа немало никаква врска , затоа што црквата се уште не била поделена.
Никој не ја оспорува народноста на Самуил, и потеклото од Преспа , само ти велам дека искористил веќе постоечка држава да создаде своја.И тој факт во светската историја е познат ( за жал како бугарско царство) и само династичка промена.И тој исто и не бил крунисан , а само благословен од Папата , зошто ја признава само таа Круна во Константинопол ( која и до ден денес се чува)и така останала традиција сите потомци на таа династија да не се крунисуваат.
Па така нема логика Стефан Душан даја земал таа Круна која била во Цариград.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 08:12
priory напиша:
За Владимир:Самуил никогаш не кренал востание против Бугарите , анпротив , тој дури ја искористил веќе постоечката Бугарска Држава и за да не се формира нова која би требало да се признае од другите , најавил само смена на династиите.А бил крунисан од папските представници , затоа што таа круна била пленета од Ромејската Империја .Но во тоа време тоа немало никаква врска , затоа што црквата се уште не била поделена.
Никој не ја оспорува народноста на Самуил, и потеклото од Преспа , само ти велам дека искористил веќе постоечка држава да создаде своја.И тој факт во светската историја е познат ( за жал како бугарско царство) и само династичка промена.И тој исто и не бил крунисан , а само благословен од Папата , зошто ја признава само таа Круна во Константинопол ( која и до ден денес се чува)и така останала традиција сите потомци на таа династија да не се крунисуваат.
Па така нема логика Стефан Душан даја земал таа Круна која била во Цариград. |
Самоил Кренал востание против Бугарите....ама подоцна Бугарите му ја предале на него круната, и тоа му била втората круна...
Првата Круна му е кога бил Крунисан од Римските свештеници(лично испратени од Ватикан) од Папата...
Мислам дека ти покажав текстови, ама ти упорно ги избегнуваш...
Ајде сега тогаш и Стефан Душан ќе треба да го направиме македонски цар, зошто во неговите законици пишува
Македонскиот цар Стефан Душан..
Мислам нема логика нели??
Во 963 г. во Македонија се крева востание од комитопулот Никола и синовите Давид, Арон, Мојсеј и Самоил, кои се отцепуваат од Бугарија.
Во 968 г. избива војна меѓу Русија и Бугарија, а рускиот кнез Свјатослав ја пустоши Бугарија, но и се повлекува поради нападот на Печенезите на Русија. Ослабеното Бугарско Царство е принудено да се помирува со Византија, а како залог за мирот, царот Петар ги дава своите синови Борис и Роман во Цариград. Во 969 г. умира Петар, што води до безвластие во Бугарија. Византија го враќа синот на Петар Борис II да ја превземе царската круна, но тој набргу се свртува против Византија. Сега Бугарија е сојузник на Русија против Византија, но доживува пораз од византиската војска, која ја освојува престолнината Преслав. Бугарија доживува пораз и поради ослабеноста од востанието во Македонија. Царот Борис II е заробен и одведен во Цариград, каде јавно му е симната круната и е дадена на чување кај Црквата. По ова Бугарија е завземена од Византија.
Новата пак македонска држава прв ја владее комитопулот Никола до 968 г. Од 968 до 977 на чело на државата е синот Давид, а по неговата смрт, како и по смртта на Арон и Мојсеј, на чело на државата застанува Самоил.
Дали има потврди дека комитопулот Никола и синовите го кренале востанието против Бугарите? Историчарите сосема јасно го потврдуваат ова.
* ФАКТ – 1. Старата плоча најдена во Поречието, е со натпис дека народот од тој крај го прогласил Никола за светец затоа што ги избавил од бугарското ропство!
* ФАКТ - 2. Ѓорѓи Радуле Македонец од Бугарија во книгата “Историја на Македонија “(Софија, 1997) го цитира Енциклопедискиот словар (Брокгауз-Ефрон, Санкт Петербург), објавен во далечната 1896 година, каде пишува: Во 963 година во Македонија избувнало востание, кое завршило со прогон на Бугарите и со основање на сопствена држава.
* ФАКТ - 3. Бугарскиот историчар Марин Дринов пишува: “Денешна Македонија се отцепи од царството на Петар и се формира како одделна држава на чело со Самоил.”
* ФАКТ - 4. Во древната “Зографска историја”, за несогласувањата помеѓу братот на Самоил Давид со останатите браќа пишува: Бидејќи македонските господа не можеа да го трпат мирот, започнаа лошо да зборуваат (против Давид, з. м.). Кога тој разбра за тоа, доброволно се откажа од царствиото и замина во манастир.
* ФАКТ - 5. Поетот Иван Кириотес уште во тоа време ги споменува Македонците како жители на Самоиловото Царство, а Дукљанскиот презвитер Самоил го нарекува како македонски цар!
Значи, нема сомнение дека Самоиловите браќа со татко кренале востание против турко-монголските Бугари, т.е. против бугарската окупација на Македонија.Поради ова востание, Бугарија пропаѓа под налетот на Византија.
Самоил во Преспа создава силен религиозен центар, подоцна преместен во Охрид од што и Охридската архиепископија ( според историчарите тогаш веќе Патријаршија). Прв поглавар е Герман, вториот е Филип. Официјално писмо во царството е кирилицата. Самоил е крунисан со благослов на папата Григориј V, со што стекнал и меѓународно признавање. Тој ја наследил бугарската круна, како единствено слободна во тој момент од четирите официјални ( 2 Римски, 1 Германска и 1 Бугарска). Ако Самоил бил етнички Бугарин, својата престолнина би ја сместил во Плиска или Преслав, т.е. меѓу "своите етнички браќа". Понатаму, неговиот татко не би ја носел титулата комитопулот, туку некоја од тогашните турко-бугарски титули (кавхан, боил и сл.).
http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=1&pid=2&ppid=9&tid=253
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: дуле
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 09:41
Влади - зошто четеш http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/show.dml/1212964 - фантастост Аце Донски ?
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 09:56
дуле напиша:
Влади - зошто четеш http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/show.dml/1212964 - фантастост Аце Донски ? |
Зошто има доста работи кажано кои обично САМО бугарските ИСТОРИЧАРИ не ги примаат....
Обично бугарските историчари го презираат Донски, зошто он ги прикажа бугарите како турко монголи...би требало да ја прочиташ неговата книга доста докази има прикажано во неа
А и гледам Влахов Мицов го отпуштивте од (Софијскиот универзитет) а работеше 23 години и кажа дека 80% од бугарските исторически докази се фалсификат....
Инаку те поздрави Самоиловата чаша од Охрид, ископана во Самоиловата тврдина
П.С.
Чим ти го читаш сајтот Промаседониа и Кроарина тогаш зошто и јас да не го цитирам Донски.........
Чим можеш да го цитираш Божидар Брснатиот татар, зошто и јас да не ги прикажувам историските тврдења на Донски..
Ајд здравеј
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 10:02
Оп цуп, еве и покрај Донски , и другите историчари викаат дека Зборот Бугар во тоа време значело прост
Еве ти гледај
There are many unsolved mysteries in the Balkans, some of which no doubt are abused by nationalists to spread confusion and cause tension. Take for example the dual meaning of the word “Vulgar”. Before nationalism became widespread in the Balkans, “Vulgar” was a word that described the lower class of people, a certain segment of the Byzantine and later of the Ottoman population in the Balkans.
“Vulgar” is believed to be a derivative of the Latin word “Vulgaris” which roughly translates to “common” or “everyday”. With time “Vulgaris” evolved to “Vulgar” meanings “lacking of manners”, “uneducated”, “of low class”, “dirty” and so on.
In the hands of the Koine speakers the word “Vulgar” became Βολγαροι. When transposed to the medieval languages Βολγαροι became Bolgars.
In Koine there was in fact another Word, the “ethnic definition” of the Βονλγαροι or Boulgaroi (Bulgarians), a people who once built an empire in the Balkans.
The word Βονλγαροι (Boulgaroi) is derived from the word Βονλγα (Voulga). Βονλγα is the Koine name of the river Volga where the Proto Bulgarians originated.
When the written form of the Koine word “Βονλγαροι” was transposed to the modern languages, it became Bulgars.
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 13:43
Ova e navistina cudo edno, koja tema i da ja otvoris ima Bugari na nejze.
Luge daj postedete ne, ima temi za vas kolku sakate tamu kazete so imate.
Ima luge sto se alergicni na vasite bljutkavi lagi.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 13:45
kultuzin напиша:
Ova e navistina cudo edno, koja tema i da ja otvoris ima Bugari na nejze.
Luge daj postedete ne, ima temi za vas kolku sakate tamu kazete so imate.
Ima luge sto se alergicni na vasite bljutkavi lagi. |
Шират пропаганда, што мислиш ти????
Оди во Бугарија ќе видиш која тема им е најомилена за разговор..
темата Македонија...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 14:00
Toa gi boli drugar i od toa imaat strah, a i normalno e, od Makedonija dobile se , i pismo i jazik i kultura (koi posle normalno gi izopacile).
Tuku mene znaes sto najmnogu me boli, so ovoe so sirat propaganda po forumov se Makedonci (predavnici).
Ova go vikam bidejki poznavam nekolku vistinski Bugari (tatari), i znaes sto vikaat tie za Bugarite od Pirin, koi Bugari be druze tie se Makedonci.
Mnogu malce Makedonci ostanale kako takvi poradi se sto im e napraveno.
ti kzuvav za bratucedot na baba mi koj bil nonstop po zatvori samo zatoa sto nesakal Bugarin da se pise.
Istoto se slucuva i denes.
Za zal evropa samo gleda i ne prevzema nisto.
Aj veke koga se zamuabetiv za Bugarite Makedonci, da ti kazam vcera razgovaram so eden bugarin i dojde muabet za Buk*restkiot dogovor , mi vika: "ako se sluci nesto i jas ke si baram zemja od egejska Makedonija"
Mu vikam kako be Brat ti ke si baras,
Pa baba mi e Egejska Makedonka mi vika, i koga bila mala bile proterani cela familija za sreka ja ima cela imotna dokumentacija i ako se smenat rabotite navistina moze da si ja pobara zemjava nazad.
So ova sakam da mu odgovoram i na Neonic koj ne veruva deka ke dojde do obedinivanje,
mozebi nema da ima povtorno prekrojuvanje na granici ,megutoa ako uspeat Makedoncite da si gi vratat imotite , momentalnata slika ke bide sosema poinakva, i toagas mozebi i evropa malku poveke ke razmisli za toa sto go doziveal Makedonskiot narod 1948godina.
A toa ne bilo tolku odamna.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 15:36
Vladimir88 напиша:
|
Зошто си мислим што Самуил никогаж не имал престолнина во Охрид? А тази чаша од коjа епоха е датирана?
Сигурно е антична, а не е од средните векове.
|
Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 15:56
a zasto nemal nikad prestol u tatarskite gradovi???
-------------
http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:03
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
|
Зошто си мислим што Самуил никогаж не имал престолнина во Охрид? А тази чаша од коjа епоха е датирана?
Сигурно е антична, а не е од средните векове. |
Извини ама дај ми еден антички локалитет кој се наоѓа на местото на Самоиловата Тврдина???
Досега нешто постаро од таа тврдина не нашле......
Колку што знам он ја пресели тврдината од Преспа, во Охрид поради стратешката позиција, а и не си видел на која височина се наоѓа тврдината, .....
Само ме интересира од каде чаша, со македонското сонце, во Самуиловиот двор.....
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:04
LouWeed напиша:
a zasto nemal nikad prestol u tatarskite gradovi??? |
Столицата на Комитопул Никола е била Софиjа
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:07
дуле напиша:
LouWeed напиша:
Столицата на Комитопул Никола е била Софиjа |
Грешка..
Инаку Комитопул Никола е ерменец по потекло да се разбереме.......
А за Самуиловата тврдина, можеш ли да ми посочиш еден антички локалитет кој се наоѓал на тоа место пред да биде создадена тврдината??
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:07
Vladimir88 напиша:
Извини ама дај ми еден антички локалитет кој се наоѓа на местото на Самоиловата Тврдина???
Колку што знам он ја пресели тврдината од Преспа, во Охрид поради стратешката позиција, а и не си видел на која височина се наоѓа тврдината, .....
Само ме интересира од каде чаша, со македонското сонце, во Самуиловиот двор..... |
предводена од археологот Паско Кузман, од Заводот и Музеј - Охрид во внатрешноста на Охридската тврдина, во 2004 година открија остатоци за кои се претпоставува дека се дел од првата тврдина од времето на Филип II Македонски. Оваа тврдина подигната на Охридскиот рид се смета дека била изградена во средината на IV век пред н.е. Археолозите пронаjдоа осатоци од бедемот на крепоста и кула од раната антика. Во Охридската тврдина од тој период археолозите пронајдоа автентични монети ковани во градот Лихнид. На лицето на монетите стои натпис со името на градот со чун, а на опачината е втиснат македонски штит. Пронајдени се и 12 мегарски чаши (изработени од фина керамика), а на дното е втиснато "Сонцето од Вергина".
http://www.ohrid.gov.mk/index.asp?novostiID=143 - Охрид
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:10
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
Само ме интересира од каде чаша, со македонското сонце, во Самуиловиот двор..... |
предводена од археологот Паско Кузман, од Заводот и Музеј - Охрид во внатрешноста на Охридската тврдина, во 2004 година открија остатоци за кои се претпоставува дека се дел од првата тврдина од времето на Филип II Македонски. Оваа тврдина подигната на Охридскиот рид се смета дека била изградена во средината на IV век пред н.е. Археолозите пронаjдоа осатоци од бедемот на крепоста и кула од раната антика. Во Охридската тврдина од тој период археолозите пронајдоа автентични монети ковани во градот Лихнид. На лицето на монетите стои натпис со името на градот со чун, а на опачината е втиснат македонски штит. Пронајдени се и 12 мегарски чаши (изработени од фина керамика), а на дното е втиснато "Сонцето од Вергина".
http://www.ohrid.gov.mk/index.asp?novostiID=143 - Охрид |
Во ред...
Тогаш може нешто да прашам??
Што мајка барал Самоил да гради тврдина каде што се претпоставува дека Филип 2 имал утврден град??
Ако е Бугар де
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:15
Vladimir88 напиша:
дуле напиша:
LouWeed напиша:
Столицата на Комитопул Никола е била Софиjа |
Грешка..
Инаку Комитопул Никола е ерменец по потекло да се разбереме.......
|
Грешка направив... Никола е комит, а не комитопул (сборот комитопул се употребува са синовете на комитата)
http://bg.wikipedia.org/wiki/Комитопули - Комитопули (от гръцкото κομιτοπουλοσ - син на комита) са наречени синовете на управителя на комитат (област) Средец, българският болярин комит Никола.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:17
Vladimir88 напиша:
Во ред...
Што мајка барал Самоил да гради тврдина каде што се претпоставува дека Филип 2 имал утврден град??
Ако е Бугар де |
Доколкото знам Самоил е имал престол во Преспа (маj и во Воден). Охрид е станал престолнина по времето на Владислав Jоан во 1015 г.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:18
комесот Никола со своите четворица синови, комитопулите Давид, Мојсеј, Арон и Самуил, Ерменци по потекло.
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:19
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
Во ред...
Ако е Бугар де |
Доколкото знам Самоил е имал престол во Преспа (маj и во Воден). Охрид е станал престолнина по времето на Владислав Jоан во 1015 г. |
Тоа ми е јасно мене Дуле, знам и зошто ја преселил престолнината.И римската империја пример имала доста тврдини надвор од Италија не викам не...
Ама главната тврдина(престолнината) се наоѓала во Италија
А на Самоил Престолнината секогаш се наоѓала на Македонска Територија...
Рачунај дека он од тука го почнал походот, не од Бугарија...
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:25
Па што од ова? Во Тракиjа никогаж не е имало бугарска столица. Дали ова значи што Тракиjа не е бугарска?
Византийците предвождани от Никифор Уран убиват.... (какви са, ако можеш да разчетеш)
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:27
Vladimir88 напиша:
комесот Никола со своите четворица синови, комитопулите Давид, Мојсеј, Арон и Самуил, Ерменци по потекло.
|
Е, аjде поспри се малце.... Има предположение што маjка им била арменка (име Хрипсиме). Ама таткото?
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:28
дуле напиша:
Па што од ова? Во Тракиjа никогаж не е имало бугарска столица. Дали ова значи што Тракиjа не е бугарска?
Византийците предвождани от Никифор Уран убиват.... (какви са, ако можеш да разчетеш) |
Па Тракија не била Бугарска....тракијците се посебен народ...
Вие сте доселеници од Централна Азија на Балканскиот Полуостров во 7 век....
А и одамна исто така Тракија беше под окупација на Македонија......
А треба ли да постирам што значи зборот Бугар во тоа време???
Пак ли ќе ги правиме русите, цел балкан и европа бугарски??
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:32
Ти каде би избрал престолнина като гледаш мапата?
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:32
![](http://www.macedonium.org/userfiles/image/bugarska_propaganda/300px-Bulgarite%20koljat%20Hristijanite%20na%20-%20%20Kolede%20,%20od%20Menologijata%20na%20Vasile%20II,%20X%20v.%20%5B1%5D.jpg)
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:33
дуле напиша:
Ти каде би избрал престолнина като гледаш мапата? |
Јас нема што да изберам, Самоил избрал и се наоѓа на македонска територија, а и походот го почнал од тука, не од Бугарија
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:35
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
|
Е, аjде поспри се малце.... Има предположение што маjка им била арменка (име Хрипсиме). Ама таткото? |
Па јас колку што гледам пишува дека се ерменци по потекло, па сега ако си антропологист, тогаш неможам со тебе.А и не ме чуди сега и тоа да го кажеш, вие сте се во едно....
-------------
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:38
Vladimir88 напиша:
Јас нема што да изберам, Самоил избрал и се наоѓа на македонска територија, а и походот го почнал од тука, не од Бугарија |
Тогава " тема Македониjа" е била од Адрианопол(Одрин) до Филипопол (Пловдив). Самуил е тргнал от царство Бугариjа кое после превземането му е станало "тема Бугариjа"
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 16:39
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
Јас нема што да изберам, Самоил избрал и се наоѓа на македонска територија, а и походот го почнал од тука, не од Бугарија |
Тогава " тема Македониjа" е била од Адрианопол(Одрин) до Филипопол (Пловдив). Самуил е тргнал от царство Бугариjа кое после превземането му е станало "тема Бугариjа" |
Ако е за тоа и Србија ќе треба да ја направиш Бугарска, а сите тие ќе треба да ги направиш Бугари...
Мислам дека ти постирав информации во средновековието што значел тој збор.....
Ќе треба и Русија да ја правиме бугарска, па и Франција, море и Јужна Америка..
Не ме смеј уште од сега зошто сокот ќе ми застане во грло
-------------
Linkin Park - Crawling
|
|