Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11103 Датум на принтање: 07.Февруари.2025 во 09:17 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Интелектуалци?Постирано од: sensei
Наслов: Интелектуалци?
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 13:24
Ајде да го деконструираме значењето на овој збор и што представува во општеството.
Дали за да бидеш интелектуалец е доволно да имаш универзитетска диплома и да работиш во канцелација? Дали денеска е позитивно или негативно да бидеш означен со тој збор?
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Коментари: Постирано од: sensei
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 13:30
Една песна од Рамбо Амадеус оди вака:
Intelektualac
Ko se svoje majke i svoga oca stidi jer ih tako reci uvek ko budale vidi? Ko puni i onako punu glavu tudjim brigama sto se mogu naci samo u debelim knjigama?
Znalac. Intelektualac. Cinjenica znalac. A ne zna iskopat' sanac!
Okrugle naocare i uska ramena, nikad ne primecuju gdje je to realnost! Kraj njih je obavezno ogromna zena, sto je lako maznu na sentimentalnost!
F.M. Dostojevski - zlocin, kazna u ljudska destrukcija! Albert Ajnstajn - nuklearno-govorna hiperprodukcija! Sigmund Frojd - svjesna, nesvjesna, podsvjesna stanja! Zan Pol Sartr - sam je sebi stranac i ostala sranja!
Stranac. Intelektualac. Necu da budem intelektualac! Ne zelim oko k*rca lanac! Ocu da opalim Vesnu Zmijanac! Jer Rambo Amadeus je ljubavni znalac!
Carls Darvin - prirodna selelekcija i evolucija. Karl Marks - komunizam, burzoazija i svetska revolucija! Isak Njutn - privlacna sila zemljine teze. Njegos Serbezovski - poratni opus gospodina Krleze.
Znalac. Intelektualac. Sam je sebi stranac. Kao vanzemaljac. Necu da budem intelektualac! Ne zelim oko k*rca lanac! Ocu da opalim Vesnu Zmijanac! Jer Rambo Amadeus je ljubavni znalac!
Znalac. Intelektualac. Cinjenica znalac. Ne zna iskopat' sanac!
Bambus meksikanac. Znanja punoglavac. Kao vanzemaljac. S Marsa padobranac. Vegetarijanac. Ne zna iskopat sanac. Vegetarijanac... Intelektualac.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 13:39
Lele ovoj nesto se navredil, izgleda mu nekoj mu kazal deka e glupav, pa sea se pravi kako demek ne mu e bitno (a ustvari koj e ovoj). Inaku mislam deka diplomata ne te pravi intelektualec , posebno vo ovie vreminja koga si gi kupuvaat. Treba intelegencija, odnesuvanje, znaenje...
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 15:56
niedna diploma ne e merilo na intelektot
Постирано од: EmIIIjA
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 18:56
tocno deka niedna diploma ne e merilo na intelektot! intelektualcite ne se objasnuvaat zosto dr gi smetaat za takvi ali i na nim ne im e lesno...kolku poveke znaes tolku poveke zaboravas:))) se shalam
dr ocenuvaat kolku si intelegenten a po godini ke ti go kazat toa ili nikogas!!! sepak ne treba da kupis diploma za da pokazes kolku si intelektualen vistinata sekogas izleguva na videlina...
sebe si si se smetam za dovolno pametna!
-------------
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 14:01
kaj nas INTELEKTUALEC ...
ima negativna konotacija ...
Ednas sveskata mi veli ...
- od tebe mislev cudo ke bidi ...
a ti nisto ...
si bil INTELEKTUALEC !!!
me navredi ...
------------- PARADISE MACEDONIA
Постирано од: brza
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 17:00
intelektualec?!,...koj?,....shachule?,...hahahah,.....a be,....pod bruklinskiot most,...veruvam deka ima pougledni lugje,....barem sprema pojavata!,..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 17:40
Интелектуалци - разбудете се! И мечките имаат ограничен сон...
------------- БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:10
Jas sum toj fizikalecot - da ne se prashuvate koj e toj 1% vo anketava
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:19
Monuska напиша:
Lele ovoj nesto se navredil, izgleda mu nekoj mu kazal deka e glupav, pa sea se pravi kako demek ne mu e bitno (a ustvari koj e ovoj). Inaku mislam deka diplomata ne te pravi intelektualec , posebno vo ovie vreminja koga si gi kupuvaat. Treba intelegencija, odnesuvanje, znaenje...
Не ја нагрдувај и онака грдата слика за Мекедонија, ако за тоа немаш причина!
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:22
Н е проблемот во дипломата, проблемот е во самоизмамата на свеста.
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:25
Славко Јаневски и Радован Павловски немаат диплома од факултет, а сепак се амбасадори на македонскиот интелект во светот.
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:42
majstorce62 напиша:
Monuska напиша:
Не ја нагрдувам, баш спротивно, јас ги поддржувам вистинските интелектуалци (Славко Јаневски по твој пример), вистинските претставници на Македонија и искрено не ми е важно дали тие воопшто имале диплома или не, важното е што тие ги поседуваат сите оние особини кои ги наброив
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:44
Monuska напиша:
majstorce62 напиша:
Monuska напиша:
Не ја нагрдувам, баш спротивно, јас ги поддржувам вистинските интелектуалци (Славко Јаневски по твој пример), вистинските претставници на Македонија и искрено не ми е важно дали тие воопшто имале диплома или не, важното е што тие ги поседуваат сите оние особини кои ги наброив
Свати го ова како утринска гимнастика на вијугите. Нема да им штети, нели?
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 13:50
majstorce62 напиша:
Monuska напиша:
majstorce62 напиша:
Monuska напиша:
Свати го ова како утринска гимнастика на вијугите. Нема да им штети, нели?
Нема, и така доволно се одморија распустов
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 16:40
Ma kakvi diplomi kakvi gluposti
Toa e za luzeri....
Denes e dobro da znaes so pishtol da rakuvash
i da si vesht so nego
takvite uspevaat
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:11
Anthony напиша:
Ma kakvi diplomi kakvi gluposti Toa e za luzeri.... Denes e dobro da znaes so pishtol da rakuvash i da si vesht so nego takvite uspevaat
DA, AMA PISHTOLDZIITE I INTELEKTUALCITE
NEMAAT ISTA DEFINICIJA ZA POIMOT USPEH
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:15
Ne e vazna definicijata za uspeh
Ziveeme vo vreme na "Dolar filozofijata"
ili poednostavno kazano
"kolku pari imash tolku vredish"
Ako nekoj ima mnogu pari - toj e dobar chovek
ako nekoj e siromav ipokraj site negovi chovechki kvaliteti- toj e nesnaodliv
i ne e dobar chovek
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:26
Anthony напиша:
Ma kakvi diplomi kakvi gluposti
Toa e za luzeri....
Denes e dobro da znaes so pishtol da rakuvash
i da si vesht so nego
takvite uspevaat
Имам прототип за Времеплов. Можеш да го усовршиш и да отпатуваш на Дивиот Запад, во времето на пиштолџиите.
Или малку поблиску - во времето на Лучијано и Капоне...
Бесплатно ќе ти го отстапам.
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:28
Ti blagodaram prijatel
no ti greshish
vremeto na pishtoldjiite e denes
a ne vchera - ne mi treba tvojot vremeplov
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:35
Anthony напиша:
Ne e vazna definicijata za uspeh Ziveeme vo vreme na "Dolar filozofijata" ili poednostavno kazano "kolku pari imash tolku vredish" Ako nekoj ima mnogu pari - toj e dobar chovek ako nekoj e siromav ipokraj site negovi chovechki kvaliteti- toj e nesnaodliv i ne e dobar chovek
IC NE E TAKA!!!
JAS NE ZIVEAM VO VREME NA DOLAR FILOZOFIJA, A CITAJKI GI TVOITE POSTOVI NE ZIVEES NI TI, SAMO TE FAKJA LUTINA OD TOA STO SE SLUCUVA OKOLU TEBE
TIE TIPOVI KOI VREDAT KOLKU STO IMAAT PARI NE SE MOJA CEL VO ZIVOTOT, A MISLAM NI TVOJA
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:38
Anthony напиша:
i ne e dobar chovek
Оној кој ги има тие човечки квалитети, е снаодлив, и нема да остане сиромав.
-------------
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:50
Anthony напиша:
Ti blagodaram prijatel
no ti greshish
vremeto na pishtoldjiite e denes
a ne vchera - ne mi treba tvojot vremeplov
Нема проблем - ќе го чувам за некои полоши времиња...
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 17:53
i ne e dobar chovek
[/QUOTE]
По оваа логика сиромасите треба да одат до еден в затвор или да ги убиеме како недобри луге. (недобар е еуфемизам од лош)
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 07:33
Za covek da bide uspesen potrebno e:
1. znaenje
2. da se razbira toa znaenje i
3. PRAKTICNA PRIMENA - PRAKSA !!!
Ona sto go ucime ...
e neprimenlivo vo praksa ...
i ke bideme samo INTELEKTUALCI ...
na primer eden vodovodjija ...
1. ima znaenje za vodovodot
2. go razbira toa i
3. prakticno go primenuva
10 slavini * 500 denari = 5000 denari ...
i caooooooooooo...
a eden profesor po matematika ...
1. ima mnogu znaenje
2. i go razbira toa ...
3. prakticno da primeni vo zivotot ... tesko ...
ete toa e INTELEKTUALEC ...
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 12:19
Еден професор по математика
1 единица = 20 часа подготовка
1 час = 200 денари
20 часа х 200 денари = 4000 денари
4000 денари х 50 ученици = интелектуалец
извинете не ми оди математиката...
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 12:43
majstorce62 напиша:
1 час = 200 денари
математикава држи ...
но не е легално заработена пара ...
Инаку секој професор кој не успева да ги научи учениците ...
треба да се смени ...
неможе од 30 ученици да има 30 кецови ...
може не го бива да го пренеси знаењето...
може се иживува над децата ...
а и само петки да пишува ...
и тоа не чини ...
ама вака да заработува на децата е криминал ...
Датум на внесување: 11.Јануари.2008 во 19:39
majstorce62 напиша:
1 час = 200 денари
Dobar primer za "$" filozofija
intelektualecot vredi povekje od vodovodjijata zatoa sto moze da zaraboti povekje PARI=KOLKU PARI IMASH TOLKU VREDISH
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 07:35
marco_antony напиша:
majstorce62 напиша:
1 час = 200 денари
математикава држи ...
но не е легално заработена пара ...
Инаку секој професор кој не успева да ги научи учениците ...
треба да се смени ...
неможе од 30 ученици да има 30 кецови ...
може не го бива да го пренеси знаењето...
може се иживува над децата ...
а и само петки да пишува ...
и тоа не чини ...
ама вака да заработува на децата е криминал ...
САМО КОНСТАТИРАВ ОДРЕДЕНА СИТУАЦИЈА, НЕ И ДЕКА СЕ СОГЛАСУВАМ СО ТОА
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 07:45
1 час = 200 денари
извинете не ми оди математиката... ------------------------------------------------------------------------------ Ako zboruvame za "tie", ne se eden tuku dvajca profesori po matematika- odat vo par. -Vasheto dete ima potreba od nekolku dopolnitelni casovi. ne moze da razbere na cas, a eve i na dopolnitelna go zadrzav nekolku casa, ama ne odi ima mnogu "dupki". Videte si vie, eve...naveduvaat nekoe dete...od kako pocna so dopolnitelni casovi-dojde do 4, kako odi do kraj ke izvadi 5 - More profesore, lani me ogoli eden, po 200 od cas, nishto detevo pak 2; -Ne ve molam, toa se studenti koi si zarabotuvaat dzeparac, ne ja znaat metodikata, kako da objasnat, ...prashajte go detevo kaj kogo odi, ako veke plakate da ima rezultati... Normalno detevo go dava brojot od "pogodniot nastavnik-od tandemot, ama toj zema po 500 den za blok cas (90 min) 4 pati vo mesecot...a pred pismena nekolku dena po red...vo prosek mesecno 5000 po dete, dosta se 10 decai taka se razmenuvaat teritorii...lica...sorabotka...znaat i opshtinarite...i inspektorite ama nishto ne prezemaat oti roditelite molcat dodeka da im zavrshat decata...E tie se " intelektualci", .
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 07:55
mamamd напиша:
1 час = 200 денари
извинете не ми оди математиката...------------------------------------------------------------------------------Ako zboruvame za "tie", ne se eden tuku dvajca profesori po matematika- odat vo par.-Vasheto dete ima potreba od nekolku dopolnitelni casovi. ne moze da razbere na cas, a eve i na dopolnitelna go zadrzav nekolku casa, ama ne odi ima mnogu "dupki". Videte si vie, eve...naveduvaat nekoe dete...od kako pocna so dopolnitelni casovi-dojde do 4, kako odi do kraj ke izvadi 5- More profesore, lani me ogoli eden, po 200 od cas, nishto detevo pak 2;-Ne ve molam, toa se studenti koi si zarabotuvaat dzeparac, ne ja znaat metodikata, kako da objasnat, ...prashajte go detevo kaj kogo odi, ako veke plakate da ima rezultati...Normalno detevo go dava brojot od "pogodniot nastavnik-od tandemot, ama toj zema po 500 den za blok cas (90 min) 4 pati vo mesecot...a pred pismena nekolku dena po red...vo prosek mesecno 5000 po dete, dosta se 10 decai taka se razmenuvaat teritorii...lica...sorabotka...znaat i opshtinarite...i inspektorite ama nishto ne prezemaat oti roditelite molcat dodeka da im zavrshat decata...E tie se " intelektualci", .
кАКО И ДА Е, РАБОТАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦОТ ВРЕДИ ПОВЕЌЕ ОД РАБОТАТА НА ВОДОВОТЧИЈАТА, НЕЛИ? дРУГО Е ПРАШАЊЕТО КОЛКУ СЕКОЈ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ УМЕЕ ДА СИ ГО МАТЕРИЈАЛИЗИРА УМОТ, КАКО ШТО СЕКОЈ ЗАНАЕТЧИЈА ЕДНАКВО МЕ СИ ЈА МАТЕРИЈАЛИЗИРА УСЛУГАТА. нЕКОЈ СТЕКНАЛ УГЛЕД, ИМА ПОВЕЌЕ КЛИЕНТИ, НЕКОЈ, БИ ГО НАРЕКОЛ „НЕДОВОЛНО ЕКСПОНИРАН ВО БРАНШАТА“ ИМА МАЛКУ КЛИЕНТИ И РАБОТИ КОЛКУ ЗА ЛЕБ И СОЛ НАДЕВАЈЌИ СЕ ДЕКА ТАКА ЌЕ МУ СЕ НАМНОЖАТ КЛИЕНТИТЕ.
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 09:29
Majstorce...zaradi nerealna materijalizacija na fizickio i intelektualniot trud vo makedonija ima samo 5% bogati...a drugoto krpi den... elektricar - da smeni gajtan na pegla- 200den (5 min rabota), e drugpat nema mu nosish da ti popravi...vo godinata gajtanot pregoruva 5 pati..dodaj ushte nekoj denar barem sekogash ke imash nova pegla... -vodovodzija- da ti smeni gumicka na cesma- 200 den- e nema vishe prag da mi precekori...kupi si Unitas...si reshil problem za cel zivot... i da ne nabrojuvam... a intelektualcite...komshija kupiv nov kompjuter...abe decata go cepkaa pa izbrishaa neshto...maci se preinstaliraj... fala komshija...a da se napievme po edno kafe...ni kolku koshta ni treba li da platammm ili abe komshija deteto ke pravi pismena...a da go vidish, ne znae dve tri zadaci...a ono dve tri zadaci...celi dva tri saata...e fala komshija...pa dojdi be nekojpat na kafi... Eeeee koga bre komshija koga od objasnuvanje po dve/tri zadaci ni vesnikot ne si go procitav, a kamoli na kafe da odam.... TOA e realnosta vo Makedonija, shto ne se gleda deka se troshi ne se plaka...
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 10:19
mamamd напиша:
Majstorce...zaradi nerealna materijalizacija na fizickio i intelektualniot trud vo makedonija ima samo 5% bogati...a drugoto krpi den...elektricar - da smeni gajtan na pegla- 200den (5 min rabota), e drugpat nema mu nosish da ti popravi...vo godinata gajtanot pregoruva 5 pati..dodaj ushte nekoj denar barem sekogash ke imash nova pegla...-vodovodzija- da ti smeni gumicka na cesma- 200 den- e nema vishe prag da mi precekori...kupi si Unitas...si reshil problem za cel zivot... i da ne nabrojuvam... a intelektualcite...komshija kupiv nov kompjuter...abe decata go cepkaa pa izbrishaa neshto...maci se preinstaliraj... fala komshija...a da se napievme po edno kafe...ni kolku koshta ni treba li da platammm ili abe komshija deteto ke pravi pismena...a da go vidish, ne znae dve tri zadaci...a ono dve tri zadaci...celi dva tri saata...e fala komshija...pa dojdi be nekojpat na kafi... Eeeee koga bre komshija koga od objasnuvanje po dve/tri zadaci ni vesnikot ne si go procitav, a kamoli na kafe da odam....TOA e realnosta vo Makedonija, shto ne se gleda deka se troshi ne se plaka...
како да ми посочуваш алтернатива:БИДИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ АМА ИМАЈ СИ И ЗАНАЕЕЕЕЕЕТ
Постирано од: ance-vaga
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 17:30
do fizikalecot.
i takvi itrebaat na drzavava nasa mala makedonija
------------- malecka
Постирано од: ance-vaga
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 17:37
do majstorce62
svaka ti cas za ova sto si go pisal so nekolku primeri za se si vo pravo
se ceni samo fizickiot trud i za toa se preplatuva nepotrebno bidejki so mala doplata ke imas novo a umstveniot trug ne se nagraduva i se podcenuva,sto bi rekol nekoj eh za 3 zadaci sto mu gi napisa na deteto a ne mu gi ni objasni mu zama 300 ili 400 denari bez razlika.Vo celost si vo pravo samo koj kako gleda na tie raboti nekoj toa ne go ni zabelezuva ili pak povrsno ke iskomentira.Mnogu pozdrav.
------------- malecka
Датум на внесување: 12.Јануари.2008 во 20:12
ance-vaga напиша:
do fizikalecot.
i takvi itrebaat na drzavava nasa mala makedonija
odamna ne sum vo makedonija
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 00:11
ako nekoj ima dve "levi",....i odozgora ima pari,....ke si plati ,...za da ne mu kape cheshmata,...ili gajtanot da mu go smenat,...ili da mu obesat nekoja slika na zid,.da ne saka bespari da mu go "mirisash" WC-to,... ...samo neshto ste pobrkale,...bash fizichkata rabota,...ne se ceni tuka,.....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 09:59
Zboruvame za realno vrednuvanje na trudot... Tokmu zaradi "dvete levi" i "mozocni hemisveri". Opravdano e 200 denari, za gajtanot za 10 min, ama ne e opravdano 200 den. za 10 min. za tri zadaci. E sega nekoj veli ne go naucil na cas, drug veli namerno ne go priklucil pravilno gajtanot...za po nekoe vreme pak da mu platam...
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 10:26
ance-vaga напиша:
do majstorce62
svaka ti cas za ova sto si go pisal so nekolku primeri za se si vo pravo
se ceni samo fizickiot trud i za toa se preplatuva nepotrebno bidejki so mala doplata ke imas novo a umstveniot trug ne se nagraduva i se podcenuva,sto bi rekol nekoj eh za 3 zadaci sto mu gi napisa na deteto a ne mu gi ni objasni mu zama 300 ili 400 denari bez razlika.Vo celost si vo pravo samo koj kako gleda na tie raboti nekoj toa ne go ni zabelezuva ili pak povrsno ke iskomentira.Mnogu pozdrav.
Ги гледаат убаво работите,само се прават дека не ги гледаат. Кога мајсторот ќе отиде кај професорот или докторот или не е важно кој интелектуалец да му поправи една славина и ќе му наплати 500 денари ќе се фали, абе каков интелектуалец, јас му лапнав 5оо -ка за десет минути, а тој цел ден ќе работи за тие пари. Е, а кога професорот ќе му земе 500 денари на мајсторот за подготовка на неговото дете за поправен испит, е тогаш тој немал етика.Намерно пишувал единици за да си го полни контото
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 11:27
da ne bidam pogresno svaten ...
i jas mislam deka intelektualniot trud treba da se plati ...
ama kako ?
na legalen nacin ...
ne so nekakvi finti ...
so mito i korupcija ...
Inaku imam eden prijatel koj e arhitekt ...
toj vaka vika ...
deka ako mu treba um ...
najlesno ...
za deset kebapi ke dobie sto saka !!!
toa pred godini mi bese mnogu cudno ...
no sega koga ke vidam ...
deka toj stvarno napravi golem kapital ...
i izgleda bil vo pravo ...
inaku imam VSS ...
po profesija diplomiran elektro inzenjer - filozovski smer ...
sega imam edna teorija ...
koga ide kapitalot ...
onie koi nemaat studirano ...
onie koi imaat ulicna skola ...
brzo se prilagoduvaat ...
rizikuvaat ...
priemcivi se ...
i normalno deka kapitalot tamo ke odi ...
po linija na najmal otpor ...
dodeka pak intelektualcite ...
najubavite godini gi pominale nad knigata ...
polagale preku 50 ispiti ...
pismeni i usmeno znachi 100 pati ...
toa se 100 dena samo polaganje ...
naucile mnogu raboti ...
i potrebni i nepotrebni ...
ama zaradi toa sto znaat ...
ne uvezuvaat roba svercivana ...
ne rizikovaat .. bidejki moze i toa da go presmetaat ...
i normalno kapitalot ...
kaj niv naiduva na otpor ...
umovite za priem im se zatvoreni ...
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 11:44
Ами како уличните дипломци и пост дипломци направија капитал ако не со мито и корупција кај локалните инспектори... Или тие можат да подмитуваат, а интелектуалците не можат. Тие можат да сокријат данок, а интелектуалецот не може. Не, додека студира, додека се оформува интелектуалецот има идеали. А кога ќе свати дека тие идеали се мртви, веќе е доцна. Уличарите без идеали отишле со километри пред него. И тогаш, кога интелектуалецот ќе се подложи на мито и корупција - ети ти скандал - некој професор зел од студентка сто евра ( не оправдувам) и на сите ТВ станици со големи црни букви Скандал на факултетот. А кога уличарот ќе шверцува шлепер непроверена роба што може да затруе цел град, ќе стапат адвокатите на сцена и тој ќе си излезе со чисти раце ослободен од сите обвиненија поради недостиг на докази.
Комплексен е проблемот и голем, а форумот е претесесен за да можеме да го решиме на неговиот простор. Туку друга беше темава, имали вистински интелектуалци во македонија, а тие што подмитуваат и корумпираат, секако дека не се... Ете, толку од мене и бегам од оваа тема дури не сум се корумпирал и подмитил.
Постирано од: Quentin
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 12:16
Selon moi, овде разгледуваме повеќеслоен проблем кој со децении тивко се седиментирал во нашево општество. Можеби малку ќе скршнам од темава, но во секој случај сето тоа што ќе го кажам ќе има допирна точка со сржта на проблемот.
Како прво, граѓанинот на нашава земја пати од навиките стекнати во поранешниот систем...Па Македонецот сеуште смета дека командната економија била подобро решение од денешната пазарна, иако со ококорени очи и подзината уста (нормално, откако прво стисна копче MUTE на своите гласни жици)гледаше како после колапсот на истата таа економија се изврши најбезобразната приватизација. Паралелно со тоа, следеа најдеградирачките процеси и во образованието кои секогаш одат рака под рака со економскиот хаос (срамното купување на дипломи, плаќање за положување на испит). Краен продукт на тој процес, нормално се квази-интелектуалци.
Како ќе се извлече незаразен и неповреден еден вистински интелектуалец кога ќе се најде во такво миље и во таков хаос? Или пак кога некој од погоре опишаните квази-интелектуалци ќе дојде да му соли памет или ќе му биде надреден на работното место? Па нормално, или ќе ја прифати играта, или ќе биде rebel и "никое од другарчињата нема да сака да си игра со него". Паралелно со тоа, настанува и потценетоста на интелектуалниот труд. Денес да си и не знам каков ерудит, повеќето луѓе за да си го алиментираат своето завидливо его, ќе ти измислат приказни дека си ги потплатувал професорите на факултет за да положиш, дека Бранко Црвенковски и е брат на школска другарка на колешката што и е комшивка на прва братучедка на мајка ти, па може и дека си член на многу моќна Масонска организација .
Интелектуализмот како духовна одважност, како пиедестал од кој можеш "од високо" да ги гледаш останатите луѓе, одамна изумре. Целта на денешното образование се сведе на една фраза "сине, заврши факултет па ако треба и ќе потплатиме некој, само да се пикнеш под државна капа"
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 12:31
Auuu, ni "I" od intelektualci...
Za pari se raspravaat kako da se na pazar...
Koj zasluzuval, koj ne...
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 12:36
Денес да си и не знам каков ерудит, повеќето луѓе за да си го алиментираат своето завидливо его, ќе ти измислат приказни дека си ги потплатувал професорите на факултет за да положиш, дека Бранко Црвенковски и е брат на школска другарка на колешката што и е комшивка на прва братучедка на мајка ти,
Реков ли еднаш дека хуморот е најубава утринска гимнастика за душата.
Потполно се согласувам со твоето сваќање и доживување на поимот интелектуалец. Дигресијата е функционална и на место. За жал тоа е вистинската слика за состојбата на вистинскиот интелектуалец. Омаловажуван од квази интелектуалци и од неалиментирани завидливи ега во ситуација на општествен спокој, а критикувани и осудувани кога спокојот ќе транзитира во хаос и безизлезие.
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 13:03
Aman luge...nemam protiv sekoj shto si go rabotuva lebot poshteno..tuku onie koi svojot trud go cenat, a tugiot ne. Aj da ne zboruvame za profesorite...eve drug vistinski slucaj...vodovoddzijata se ukoci ne moze da stane od krevet, se vitka od bolki ne moze da izdrzi da go pomestat...a kamoli na lekar da go nosat...komshijata lekar...mu vklucuva infuzija, vitamini...da mu se smirat bolkite i normalno mu naplati kako da mu bil vo ambulantata (privatna). Pukna "ogovaranje", kako ne mu e sram... Znaci ne e sram ako naplatish za puknatata cevka, za rasipanata ringla...za ishishanata kosa...ama ne daj boze da naplatish za ona shto si ucel i koe ti e zanimanje...
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 13:08
mamamd напиша:
Aman luge...nemam protiv sekoj shto si go rabotuva lebot poshteno..tuku onie koi svojot trud go cenat, a tugiot ne. Aj da ne zboruvame za profesorite...eve drug vistinski slucaj...vodovoddzijata se ukoci ne moze da stane od krevet, se vitka od bolki ne moze da izdrzi da go pomestat...a kamoli na lekar da go nosat...komshijata lekar...mu vklucuva infuzija, vitamini...da mu se smirat bolkite i normalno mu naplati kako da mu bil vo ambulantata (privatna). Pukna "ogovaranje", kako ne mu e sram...Znaci ne e sram ako naplatish za puknatata cevka, za rasipanata ringla...za ishishanata kosa...ama ne daj boze da naplatish za ona shto si ucel i koe ti e zanimanje...
Пред малку реков дека бегам од овој пост дури не сум се и самиот корумпирал или подмитил.Ама уште ова: се согласувам, ама да се втратиме на темата, а таа е има или нема интелектуалци, бидејќи некој сакаше да го негира нивното присуство на опшествената сцена
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 13:19
mamamd напиша:
Aman luge...nemam protiv sekoj shto si go rabotuva lebot poshteno..tuku onie koi svojot trud go cenat, a tugiot ne. Aj da ne zboruvame za profesorite...eve drug vistinski slucaj...vodovoddzijata se ukoci ne moze da stane od krevet, se vitka od bolki ne moze da izdrzi da go pomestat...a kamoli na lekar da go nosat...komshijata lekar...mu vklucuva infuzija, vitamini...da mu se smirat bolkite i normalno mu naplati kako da mu bil vo ambulantata (privatna). Pukna "ogovaranje", kako ne mu e sram... Znaci ne e sram ako naplatish za puknatata cevka, za rasipanata ringla...za ishishanata kosa...ama ne daj boze da naplatish za ona shto si ucel i koe ti e zanimanje...
ako toj tvoj vodovoddjija mu naplatil bash na toj lekar za negovata usluga,...togash imal pravo shto mu naplatil i ovoj ,..za negovata ,...samo ,..neveruvam deka e bash taka,...
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 14:02
Site nie sme skeptici koga nekoj ni kazuva...veruvame samo koga dozivuvame na sopstvena koza.
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 14:06
normalno,...verruvam samo na ona shto ke go vidam,....zatoa shto,..obichno,...manjka nekoj "mal' detal na nekoja prikazna,...pa mozbi i vomtvojava prikazna,...neshto fali,..shto btno bi ja izmenilo,..
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 15:32
majstorce62 напиша:
mamamd напиша:
Aman luge...nemam protiv sekoj shto si go rabotuva lebot poshteno..tuku onie koi svojot trud go cenat, a tugiot ne. Aj da ne zboruvame za profesorite...eve drug vistinski slucaj...vodovoddzijata se ukoci ne moze da stane od krevet, se vitka od bolki ne moze da izdrzi da go pomestat...a kamoli na lekar da go nosat...komshijata lekar...mu vklucuva infuzija, vitamini...da mu se smirat bolkite i normalno mu naplati kako da mu bil vo ambulantata (privatna). Pukna "ogovaranje", kako ne mu e sram...Znaci ne e sram ako naplatish za puknatata cevka, za rasipanata ringla...za ishishanata kosa...ama ne daj boze da naplatish za ona shto si ucel i koe ti e zanimanje...
Пред малку реков дека бегам од овој пост дури не сум се и самиот корумпирал или подмитил.Ама уште ова: се согласувам, ама да се втратиме на темата, а таа е има или нема интелектуалци, бидејќи некој сакаше да го негира нивното присуство на опшествената сцена
Jas ne go negiram ili afirmiram nivnoto postoenje
Ima lekari , profesori, vodovodjii - no ne i intelektualci i toa ne samo vo RM tuku toa e globalna pojava koja e rezultat na dolar - filozofijata.
Idolot na mladite generacii ne obrazovan chovek - intelektualec tuku likovi slichni na scare face (ako ti teknuva na filmot)
-zatoa shto tie pobrzo gi afirmiraat svoite vrednosti
vo aktuelniov moment (stignuvaat pobrzo do pari a tempoto na ziveenje e mnogu brzo)
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 15:36
pa,...i parite se intelektualna vrednost!
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 21:49
Quentin напиша:
Selon moi, овде разгледуваме повеќеслоен проблем кој со децении тивко се седиментирал во нашево општество. Можеби малку ќе скршнам од темава, но во секој случај сето тоа што ќе го кажам ќе има допирна точка со сржта на проблемот.
Како прво, граѓанинот на нашава земја пати од навиките стекнати во поранешниот систем...Па Македонецот сеуште смета дека командната економија била подобро решение од денешната пазарна, иако со ококорени очи и подзината уста (нормално, откако прво стисна копче MUTE на своите гласни жици)гледаше како после колапсот на истата таа економија се изврши најбезобразната приватизација. Паралелно со тоа, следеа најдеградирачките процеси и во образованието кои секогаш одат рака под рака со економскиот хаос (срамното купување на дипломи, плаќање за положување на испит). Краен продукт на тој процес, нормално се квази-интелектуалци.
Како ќе се извлече незаразен и неповреден еден вистински интелектуалец кога ќе се најде во такво миље и во таков хаос? Или пак кога некој од погоре опишаните квази-интелектуалци ќе дојде да му соли памет или ќе му биде надреден на работното место? Па нормално, или ќе ја прифати играта, или ќе биде rebel и "никое од другарчињата нема да сака да си игра со него". Паралелно со тоа, настанува и потценетоста на интелектуалниот труд. Денес да си и не знам каков ерудит, повеќето луѓе за да си го алиментираат своето завидливо его, ќе ти измислат приказни дека си ги потплатувал професорите на факултет за да положиш, дека Бранко Црвенковски и е брат на школска другарка на колешката што и е комшивка на прва братучедка на мајка ти, па може и дека си член на многу моќна Масонска организација .
Интелектуализмот како духовна одважност, како пиедестал од кој можеш "од високо" да ги гледаш останатите луѓе, одамна изумре. Целта на денешното образование се сведе на една фраза "сине, заврши факултет па ако треба и ќе потплатиме некој, само да се пикнеш под државна капа"
Ех Квентин.
Јас имам и друга идеја, како дополнување.
Интелектуалецот, за да постане интелектуалец- која и да е дефиницијата оти јас ја немам; која му била првичната мотивација? Желбата за стекнување знаења, за информираност, проучување, за себенадградување, итн, или социјалната положба, статус, моќ кои одат како опаковка на првово?
Дали имаме задоволство од работата, дали уживаме во она што го работиме? Се случи да првенствена цел и вредност ни е материјалното.
Веројатно оној момент на транзиција и борба за егзистенција ни го довела ова, за жал. Губиме многу, ама не толку во материјално, колку во некои вредности. Интелектуалците станаа синоними за циници и огорчени луѓе. Децата се воспитуваат како што пиша во последната реченица, учењето се обезвреднува за сметка на денарот, и тоа е најголемата загуба според мене.
Од оние од кои се очекува да го износат прогресот, се скриле во глувчешки дупки. Дали сакаат да живеат подобро, да постигнат повеќе, да направат нешто за себе? Моето прашање до интелектуалците
П.С. Не им се давајте на некои покондурени тикви.
-------------
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 22:01
Темава ја поставив зошто интелектуалец е состојба на духот, етиката и моралот.
Под денешните општествени анти-авторитети отпадот станува интелектуалец.
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 22:56
9
[56,25%]
eee,....ova ti se vika,..samobendisani,....ili samo go kazuvate ona shto nekoj ve,...lazel!
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 23:51
За жал, дојде време на интелектуална девастација...впрочем и интелектуалноста во својата суштина е погрешно сфатена. За пример ќе ги земам интелектуалците од стара Атина - Диоген Циникот и Сократ...Првиот живеел во буре, а вториот немал скршен денар - односно драхма в џеб Но, токму елементот на духовна, етичка и морална возвишеност ги направил побогати од најбогатите и пославни од најславните... Таа духовна сила која се впива преку константното спознавање првенствено на сопствената личност, а потоа и на светот што ја опкружува, сметам дека му дала легитимитет на Диоген да му каже на најмоќниот војсководец Александар Македонски дека него баш му е гајле кој е и што е Александар, само да не му прави сенка, додека овој се сончал врз бурето...
Денес за жал, таквите како Диоген нема да поминат како фраери Фраери ти се "улижани кремци" со едвај завршено средно, што јуришаат на црвено со најскапи автомобили од кои трешти последниот хит на Миле Китич Ова е време во кое материјалното бескруполозно го гази моралното и вистински вредното. Денес има шугава валоризација на длабочината на џебот, наместо на умот.
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 00:35
Мал рецепт за чаре:
Не се срамете од тоа што сте, без разлика дали работите во канцеларија, сте професор или земјоделец.
Имајте време да уживате во она што го давате од себе, да имате визија и цел.
Кажувајте го она што го мислите за вистинито и правилно, без разлика
дали другите се согласуваат или не. Ако не можете да го кажете, имајте
го барем на ум.
Почитувајте ги другите и себеси.
И пак да кажам: ве молам, не фрлајте ѓубре на улица.
-------------
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 00:41
Wow
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 00:55
Kali напиша:
Мал рецепт за чаре:Не се срамете од тоа што сте, без разлика дали работите во канцеларија, сте професор или земјоделец.
Имајте време да уживате во она што го давате од себе, да имате визија и цел.
Кажувајте го она што го мислите за вистинито и правилно, без разлика
дали другите се согласуваат или не. Ако не можете да го кажете, имајте
го барем на ум.
Почитувајте ги другите и себеси.
И пак да кажам: ве молам, не фрлајте ѓубре на улица.
Кали, многу е лесно да се каже...оди примени го на полуписмен народ...
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 11:58
Ако еден народ е полуписмен ќе се доописмени со читање
ако еден народ е некултурен ќе се култивизира со закони
но како да му помогнеш на народ што е слеп?
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 12:58
denes e sramota da stanes i da kazes deka si intelektualec ....
poubo zvuchi deka si bizmismen ....
kolku gordo zvuchi ...
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 13:59
Интелектуалецот и без пари е почитуван во средината, бизнисменот без пари е вреќа полна фалби.
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 21:24
majstorce62 напиша:
Интелектуалецот и без пари е почитуван во средината, бизнисменот без пари е вреќа полна фалби.
Мајсторко, а има ли категорија бизнисмен интелектуалец?
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 08:13
denes e sramota da stanes i da kazes deka si intelektualec ....
poubo zvuchi deka si bizmismen ....
kolku gordo zvuchi ...
------------------------------------------------------------------------- Markoooooooooo, malku gi izmesha loncinjata DENESKA "GORDO" (MRSNO) ZVUCI DA SI POLITICAR, oti cim si politicar, avtomatski stanuvash i biznismen.
Постирано од: Mishell_G
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 12:39
Veruvam deka mnogu "intelektualci" ne go zasluzuvaat toj epitet.. Intelektualec ne znaci da zemes diploma, tuku kako i dali ke ja upotrebis vo gradenjeto na specificen zivoten stil ili ke se pretopis vo masata. Intelektualec ne e covek koj slepo gi prifaka normite na masata, tuku e covek koj e sposoben da se istakne so svoite stavovi i da napravi promeni, da ima svoe vlijanie na okolinata. Od druga strana intelektualec ne e covek koj se udira vo gradi za svoite uspesi, tuku ostava rezultatite da zboruvaat za toa.
Постирано од: R-C-F
Датум на внесување: 18.Јануари.2008 во 03:38
od kaj poznavas tolku intelektualci za da presudis taka
------------- M O J O T I Z B O R E I S L A M N E K A E I V A S
Датум на внесување: 18.Јануари.2008 во 08:12
Veruvam
deka mnogu "intelektualci" ne go zasluzuvaat toj epitet.. Intelektualec
ne znaci da zemes diploma, tuku kako i dali ke ja upotrebis vo
gradenjeto na specificen zivoten stil ili ke se pretopis vo masata.
Intelektualec ne e covek koj slepo gi prifaka normite na masata, tuku e
covek koj e sposoben da se istakne so svoite stavovi i da napravi
promeni, da ima svoe vlijanie na okolinata. Od druga strana
intelektualec ne e covek koj se udira vo gradi za svoite uspesi, tuku
ostava rezultatite da zboruvaat za toa. -------------------------------------------------------------------- INTELLECTUS---- covek posveten na duhovnata rabota, umstven rabotnik, filozof, naucnik, Intelektualnosta e svojstvo na duhovnite sushtestva, sposobnost za spoznavanje,.....da ne meshame so Intelegenten----razumen, ostroumen, pameten, bistar, koj lesno sfaka i rezonira, sposoben za pravilno sfakanje i razbiranje na rabotite, pojavite vo zivotot.
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 22:02
УБАВА АНАЛИЗА НА ПОИМОТ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ.
иНТЕЛЕКТУАЛЕЦОТ НЕ ГО ПРАВИ ТОА ДИПЛОМАТА ШТО ЈА СТЕКНАЛ НА ФАКУЛТЕТ ТУКУ ИМПЛЕМЕНТИРАЊЕТО НА ЗНАЕЊЕТА СО КОИ СЕ СТЕКНАЛ ВО СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ. ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦОТ ДЕЈСТВУВА ПО ИНЕРЦИЈА НА ИНТЕЛЕКТОТ И МЕРИЛО ЗА НЕГОВАТА ВРЕДНОСТ СЕ ИНТЕЛЕКТОТ И ПРОДУКТИТЕ НА ТОЈ ИНТЕЛЕКТ ШТО ИСТО ТАКА КАКО ВРЕДНОСТИ ГИ ВГРАДУВА ВО ОПШТЕСТВОТО.
АМА НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ ДЕКА НЕ ТРЕБА ДА СЕ УДИРА В ГРАДИ СО СВОИТЕ ДОСТИГАЊА. ЗАРЕМ ТРЕБА ДА ПРЕМОЛЧИ НА НАПАДИ, КЛЕВЕТИ И ОБЕЗВРЕДНУВАЊА НА НЕГОВИОТ ТРУД ОД НЕКОИ ПОДПРОСЕЧНИ ЛИЧНОСТИ ЧИЈ ИНТЕЛЕКТ, БУКВАЛНО КАЖАНО, НЕ
СТАСУВА НИТУ ДО ПОДНОЖЈЕТО НА НЕГОВИОТ?
Постирано од: BidiFit
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 22:13
ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦОТ Е СЕСТРАН ЧОВЕК, СО ШИРОК СПЕКТАР НА ЗНАЕЊА ВО МНОГУ ОБЛАСТИ. ИМА СВОЕ ВИДУВАЊЕ НА РАБОТИТЕ А СО ОСТАНАТИТЕ МОЖЕ ДА СЕ СОГЛАСИ ИЛИ НЕ.ПРАВИЛНО ОФОРМЕН КАРАКТЕР СО СПЕЦИФИЧНИ ЦРТИ НА ОДНЕСУВАЊЕ.ПОЧИТУВА СЕ ШТО НЕ МУ СМЕТА.ПОБАРАТЕ ЛИ ПОМОШ ОД ВАКОВ ЧОВЕК,ЌЕ ДОБИЕТЕ .ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦОТ НЕ СЕ ПЛАШИ ОД СВОЕТО НЕЗНАЕЊЕ,НЕ СЕ КРИЕ И СЕКОГАШ Е СПРЕМЕН ДА НАУЧИ НЕШТО НОВО.
Датум на внесување: 21.Јануари.2008 во 22:46
ЗАРЕМ ТРЕБА ДА ПРЕМОЛЧИ НА НАПАДИ, КЛЕВЕТИ И ОБЕЗВРЕДНУВАЊА НА НЕГОВИОТ
ТРУД ОД НЕКОИ ПОДПРОСЕЧНИ ЛИЧНОСТИ ЧИЈ ИНТЕЛЕКТ, БУКВАЛНО КАЖАНО, НЕ
СТАСУВА НИТУ ДО ПОДНОЖЈЕТО НА НЕГОВИОТ? ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Imav mnogu mudra baba koja veleshe-Cekanie, docekanie...Tie za koi zboruvash se momentalni...posle...po paganjeto na nivnoto grbce prvi doagaat da te molat da im bidesh sojuznik...e togash doagaat tvoite pet minuti...
Датум на внесување: 22.Јануари.2008 во 02:55
teshko na narodov,...so "'takvi i"ntelektualci",...kakvi shto gi ima!
Постирано од: jas ili nie
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 04:51
CUDNO VE CITAM SITE I ZABELEZUVAM EDNA MALA OMASKA , PROPUST, AMA OMASKA MI ZVUCI POTOCNO OD PROPUST.
NA RABOTA SE RASKINAV OD PRIMENUVANJE NA ZNAENJE II UCENJE I USLUZLIVOST I RAZUM VO TESKI MOMENTI , PISUVAV FILOZOFIRAV ONAKA ZA SVOJA GOLEMA DUSA, GO PRENESUVAV SVOETO ZNAENJE BEZ NIKAKVI ZADRSKI I NE ZEDOV DINAR , DELAM LITERATURA NA POKLON BEZ NAMERA DA SE SETI NEKOJ DA VRATI , SEKOJ MOZE DA ME POBARA KOGA SAKA I DOBRO ZNAE DEKA NE BARAM PROTIV USLUGI, DURI I DA NE ME POZDRAVI NA ULICA PA I DA ME NAVREDI KE USLUZAM .
KOMENTARI OD SITE PRISUTNI VO ZIVOTOT :
-ISKOMPLEKSIRAN
-KOMU SE DOKAZUVAS
-PA TI SE ZNAES
-A SE NAPISANO IMAS PREPISUVANO
- KAKO TE MRAZEV KOGA ME UCESE
-ME ZAMARAS OTI UZIVAS DA OPISUVAS, KAZI NAKRATKO
ITN.
SAKAV DA RECAM OMASKATA SE SOSTOI VO TOA STO SAMO INTLEKTUALEC -SLUGA BEZ PARI - OVDE SE DOZIVUVA KAKO INTELEKTUALEC
A NA DRUGO MESTO NE ZNAM.
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 04:54
INTELEKTUALEC E NEKAKO IZMISLICA NEDEFINIRANA ZA POSTARITE DA NE ISKORISTUVAAT NAS POMLADITE , KAKO MORKOV PRED MAGARENCETO
Датум на внесување: 27.Јануари.2008 во 12:38
omashka = propust!,....isti k*rac,...na dva jazika!,...samo,... ne e tuka ni edno ni "drugo",...si pobrkala neshto so,...intelektualecot!
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 00:00
SUM POMESALA TOCNO CELA DEFINICIJA ZA INTELEKTUALEC
SE E JASNO PO JASNO NE MOZE DA BIDE PA OSTANA DA MUDRUVAME
KOJ TOA POSAKUVA VO OVAA ZEMJA INTELEKTUALCI
OVDE I VISTINSKITE INTELEKTUALCI ZALAAT STO SE TOA PA PRODAVAAT CESTITKI ZA NOVA GODINA
ILI SEKOJ SE POVREDUVA NA SVOJ NACIN
PA SI VELAM EVE NOVA DEFINICIJA ZA INTEL-ALEC
PRODUHOVENA , OBRAZOVANA LICNOST SO VISOKA SVEST ZA SVOETO OPKRUZUVANJE , ZA USLOVITE NA ZIVOT SO ISKRENA SPOSOBNOST DA SE DRUZI I DA POMAGA , SE SO CEL DA GO ZIVEE SVOJOT ZIVOT DEMOKRATSKI NASOCENO , DA POMAGA I DA SE GRIZI DA NE NAPRAVI STETA A AKO SLUCAJNO JA NAPRAVI SPORED ZAKONOT NAJISKRENO I SPORED RELIGIOZNITE GLEDISTA DA SE KAZNI SAMA SEBESI I PROMENI KON PODOBRO NO NAZALOST SEPAK NESOVRSENO SUSTESTVO KOE TEZNEE DA SE ODNESUVA KAKO COVEK.
Датум на внесување: 01.Февруари.2008 во 20:48
jas ili nie напиша:
SUM POMESALA TOCNO CELA DEFINICIJA ZA INTELEKTUALEC
SE E JASNO PO JASNO NE MOZE DA BIDE PA OSTANA DA MUDRUVAME
KOJ TOA POSAKUVA VO OVAA ZEMJA INTELEKTUALCI
OVDE I VISTINSKITE INTELEKTUALCI ZALAAT STO SE TOA PA PRODAVAAT CESTITKI ZA NOVA GODINA
ILI SEKOJ SE POVREDUVA NA SVOJ NACIN
PA SI VELAM EVE NOVA DEFINICIJA ZA INTEL-ALEC
PRODUHOVENA , OBRAZOVANA LICNOST SO VISOKA SVEST ZA SVOETO OPKRUZUVANJE , ZA USLOVITE NA ZIVOT SO ISKRENA SPOSOBNOST DA SE DRUZI I DA POMAGA , SE SO CEL DA GO ZIVEE SVOJOT ZIVOT DEMOKRATSKI NASOCENO , DA POMAGA I DA SE GRIZI DA NE NAPRAVI STETA A AKO SLUCAJNO JA NAPRAVI SPORED ZAKONOT NAJISKRENO I SPORED RELIGIOZNITE GLEDISTA DA SE KAZNI SAMA SEBESI I PROMENI KON PODOBRO NO NAZALOST SEPAK NESOVRSENO SUSTESTVO KOE TEZNEE DA SE ODNESUVA KAKO COVEK.
SAMO PRODOLZI TAKA ...
BAS TE BRIGA STO VELI NEKOJ ...
FATI GI NA KONDICIJA ...
KOGA TOGAS ...
KE SVATAT DEKA TI E TEBE MNOGU PODOBRO ...
SE E AKCIJA I REAKCIJA ...
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 04:54
Сепак, интелектуалац, је чињеница зналац
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 24.Јануари.2009 во 23:44
Intelektualec e onoj sto nasol vo zivotot nesto pointeresno od seksot
Постирано од: Lady Blue
Датум на внесување: 24.Јануари.2009 во 23:45
.... Jas ne sum .... intelektualka
------------- I love life!!!
Датум на внесување: 24.Јануари.2009 во 23:47
hmmm... Pa i jas ne odgovoriv na anketava... ne znam kade da se napisam...
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 24.Јануари.2009 во 23:48
ni ja
Постирано од: Lady Blue
Датум на внесување: 24.Јануари.2009 во 23:49
...ete ti dokaz deka ne sme ... intelektualci ...... neznaeme
------------- I love life!!!
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 24.Јануари.2009 во 23:52
некои луѓе за жал не заслужуваат да бидат нарекувани интелектуалци иако имаат диплома...
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 24.Јануари.2009 во 23:54
Ja sakam intelektualka - samo - mene - dajka
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 00:18
Andjelina напиша:
некои луѓе за жал не заслужуваат да бидат нарекувани интелектуалци иако имаат диплома...
Da... nekoi od niv se izdignale nad "normite" i svatile kolku tie normi se ogranicuvacki... Iako ne nastetuvaat, duri i pridonesuvaat za opsto dobro, sepak bivaat etiketirani...
Samo, nim bas im e gajle
Постирано од: DAC23
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 12:17
KOJ SUM JAS KOJ SUM JAS JAS SUM INTELEKT ABE STO DA VI KAZAM MISLATA MI DOAGA SAMA NEMORA DA JA BARAM KREIRAM PISUVAM I FILOZOFIRAM I SE VIKAM EKSPERT-OVA ZA SITE INTELEKTUALCI KOJ SE FURAAT NESHTO DEKA SE DEMEK UMOVI NA 21 VEK