Испечати | Затвори го прозорот

ДОБРИ ВЕРНИЦИ НАСПРОТИ ДОБРИ АТЕИСТИ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11102
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 06:30
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ДОБРИ ВЕРНИЦИ НАСПРОТИ ДОБРИ АТЕИСТИ
Постирано од: postariot brat
Наслов: ДОБРИ ВЕРНИЦИ НАСПРОТИ ДОБРИ АТЕИСТИ
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 12:57
1. Bidejki nie vernicite za sebe ne mozeme od skromnost da kazeme deka sme dobri, bidejki samo eden e dobar togas nie koga pravime dobro toa go pravime vo negovo ime sto znaci deka ne nie ami Bog pomognal.
2. Bidejki ne treba da sudime toa znaci deka ne treba da im kazuvame na ateistite kolku se ednostavni, obicni, covecni lugje ami treba da gi ostavime sami da uvidat neka ovaa tema bide mesto kade tie bi mozele da ja branat tezata deka ima dobri ateisti.
  P.S.-mozat da ni dadat i primeri za dobri Ateisti.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Коментари:
Постирано од: connected
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 13:01
супер што си ја отворил темава постариот брат, еве и мене ме интересира како став ќе дадат некои добри атеисти и добри верници по ова прашање, белки ќе се разјаснат некои работи

поздрав среќа

-------------

Постирано од: sensei
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 20:06
kazi nesto so sodrzina. celo vreme samo proceduralni demagogii zboris. намигнување

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 22:21
da od proceduralni demagogii pun sajt

da vi pokazam  kolu e vazno da se svati naslov na temata

dobri ateisti znaci dobro veruvat deka gospod nepostoi i samo so svoi sili mozat da napravat raj ili pekol tukana zemjata a nikoj vozvisen nemoze da gi spreci vo toa

kako vremeto odminuva gledame deka so civilizaciskiot rast lugjeto sami tezneat da ja unistat ili da ja spasat planetata ( razni konvencii za prekin na globalnoto zatopluvanje)

postovani vernici  veruvajte deka nema sila koja moze da go spasi ovoj svet
ne molite se na gopspod nego na svesnite lugje koi pravat ili se trudat da napravat neso zaovoj svet

ateisti neveruvat vo raj zatoa i treba da im e griza za ova parce zemja

samo naivnite vernici mozat da se nadevat za bozjoto cudo-????

so ceka gospod koga gleda kako negova kreacija covek unistuva druga kreacija planeta i svet

ne ceka nisto- zatoa sto go nema - n

ne apeliram za razum vo glavata- nego veruvajte si vo sto sakate
no
sekoj koj kje uporebi termin deka ateisti se za zalenje ili deka imat mana ili im fali covecnosta TOJ  e  ili naiven ili e iskoplexiran

taka da postar brate - citajki te neznam so da mislam
nekoj so teza jas sum vernik, jas sumna piedestal, jas sumogledalo na dobrinata , jas sum tuka so vozvisena cel e totalno izguben vo realnosta i realniot svet i takov e samo za potsmev

pozdrav do site koi realno svakjat deka dobrinata na covekot totalno nezavisi dali veruvat vo alah bog isus ili neveruvat vo nisto

dobrrinata zavisi od negovite pogledi kon covectvoto i civilizaciskite vrednosti i karakterot na istiot individua

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: efendija
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 22:50
Me interesira Anakine dali vie veruvate vo nesto?
Koj e vasiot patokaz vo zivotot?
Daj pojasni ni kakvi se vasite pogledi na zivotot,i nastanokot na vselenata(tuka spadja i zemjata)?
Na nekoi drugi forumi mnogu ateisti ja spomenuvaat Lemuria,koja e taa lemurija?
Daj raskazuvaj nesto za vas ateistite,nie se ubivme ovde raskazuvajci za sebe,a od vas ni zbor(sem nekoi mali nafrlanja kona nas)

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 23:29
On si zamisluva deka e Ateist,No nema blaga vrska so Ateizam!!!

-------------
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!

Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 23:52
Pa ne znam bas dali sum jas izguben vo realniot svet, a i da e taka nisto strasno pa vo tvojot realen svet jas sum isto tolku izguben kolku i ti vo mojot,
ama dodeka sme vo virtuelniov svet koj e nepara realen, da ti kazam pravo se cudam kako naogjas vreme za realen zivot pokraj svoite malte ne 6000 postovi.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Постирано од: Ateist
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:14
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

On si zamisluva deka e Ateist,No nema blaga vrska so Ateizam!!!

И ти се замислуваш дека си верник, а блага врска немаш од вера, па никој не те прекори за тоа. Верувај си ти во што сакаш, не бегај од темата. На онаа накарадна тема, која што, Ако имаше малку доблест, почитуваната модераторка, немаше ни да ја отвори. Но тоа е што е и со самото тоа само си даде доказ, дека добар верник не може да постои, барем не меѓу христијаните. Замислете ве молам ако некој е атеист, тој имал мана. Секоја чест. Засрамете се сите тие кои го делите нејзиното мислење, барем колу што знам се удирате в гради со поимот Љубов, демек само вам ви е достапна. За жалење сте, патетично.....

-------------
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:19
DAJMI DOKAZ!!!!, deka nema blaga vrska so vernik????

Ali pazi, ti vikam dokaz,ne rekla kazala..... Dokaz!!!

Fakt!!! na koj fakt se povikuvash deka nesum vernik???

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:20
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Pa ne znam bas dali sum jas izguben vo realniot svet, a i da e taka nisto strasno pa vo tvojot realen svet jas sum isto tolku izguben kolku i ti vo mojot,
ama dodeka sme vo virtuelniov svet koj e nepara realen, da ti kazam pravo se cudam kako naogjas vreme za realen zivot pokraj svoite malte ne 6000 postovi.

imam jas vreme da
pravam fotografii
sliki
pesni
da posetuvam teatri operi
imam vreme za sve
a dali ti neso pravis osim so citas biblija uzduz i poreku
hahahah
izguben si vo realnosta so zaslepena vera
koja i taka vo istorija na covectvoto ne napravi dobri dela

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:23
Originally posted by efendija efendija напиша:

Daj pojasni ni kakvi se vasite pogledi na zivotot,i nastanokot na vselenata(tuka spadja i zemjata)?
Daj raskazuvaj nesto za vas ateistite,nie se ubivme ovde raskazuvajci za sebe,a od vas ni zbor(sem nekoi mali nafrlanja kona nas)

dali veruvame vo nesto???
kje ti odgovoram jas neveruvam vo nisto-- nemam potreba da veruvam

jas sakam da znam se

a ne da veruvam vo nesto
znam za lugjeto
znam za naukata
znam za umetnosta
znam za ljubovta
znam za bon tonot
znam za humorot
samo neznam sto kje vi e da se zalazuvate

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:23

Немаме потреба од верување, тоа го оставаме за вас, верувајте и бидете слепи пред фактите и науката.
За вселената на многу пати сме зборувале на форумов и нема да се повторуваме тука, на тема која не е адекватна, пребарај по форумов, ќе најдеш.
А што тоа раскажавте за себе? Дека секој кој е неверник е глупав, има маани, е лош по природа? Освен лепење коекакви етикети на нас Атеистите не видов друго.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:25

abe vernik si
veruvaj si slobodno
vo gacki bajki i legendi

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:26
Inaku se nadevav na povekje postovi na Ateisti koi bi ja branele so fakti svojata pozicija.
dali toa sto ne veruvaat vo eden Bog znaci:
-daka ne veruvaat vo nisto
-deka veruvaat vo sebe
-deka veruvaat vo covestvoto
-deka veruvaat vo materijata
-deka veruvaat vo energijata
-deka veruvaat vo ideja
-deka veruvaat vo nauka
-deka veruvaat vo se

-Ako ne veruvate vo nisto togas ne veruvate ni vo sebe i so toa ne veruvate ni vo toa sto go zboruvate a so toa ni go trosite vremeto, ama nej se.
-ako veruvate vo sebe, togas kazete zosto pa mozebi i site nie ke poveruvame vo vas, samo togas ke imame kolku ateisti tolku bogovi.
-da se veruva vo covestvoto toa i ne e taka loso zosto sepak e nekoja zbirna imenka , ama sepak samoto covestvo za sebe tvrdi deka e pojava ili proizvod, a ne izvor. i povtorno tuka ima losi i dobri a znaeme deka eden kup dobri ne mozat da popravat kolku sto moze da rasipe eden zol
-Materijata ne e definirana i kako takva se uste ne moze da se dokaze deka postoi
-Energijata mozebi ama i taa e nedefinirana i nedefinirliva.
-idejata koja gi opfakja site gorni  i kojznae sto li uste ne dobro peki
-nauka toa e vsusnost sredstvo a ne cel naukata sluzi za da ni pomaga da se razvivame i da so pomos na ideja gi svakjame energijata, materijata, pa i samite idei.
-Koj veruva vo se go videl Boga.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:32
ti si eptem trvd vo glavata
abe ne veruvame vo niso toa so go napisa

nie toa go znaeme

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:33
ne veruvam deka postoi bog

no znam deka covek e bog

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:34
Originally posted by anakin anakin напиша:

<font size="7">ne veruvam deka postoi bogno znam deka covek e bog

SMALI GI BE BUKVITE,I SMIRI SE,NERVOZATA E STETNA PO ZDRAVJETO!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:36
ma nemoj
ma nemoj
ma nemoj
ma nemoj
ma nemoj

ovde ima kup golemini da se koristat ne si znael za toa??????

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:38
HA,HA,HA E BAS ME IZNASMEA SEGA SLATKO.AJDE I JAS DA VOSKLIKNAM PO TEBE,ZA DA NESI SAM:"NEKA ZIVEE VERONAUKATA!"

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:40
ne ne ja prizvavan veronaukata

neka zivee veronautika

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:40

Na istiot toj fakt na koj se povika ti koga go rece toa za anakin

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:42
more vernik e i vernik kje ostane
kje veruva u trakatashki

-------------

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:44
ne se zakacajte so anakin, on e opasen
se zezam...

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:44

ne ne ja prizvavan veronaukataneka zivee veronautika

NO JAS JA PRIZNAVAM,ANAKINE!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:47
A што беше уствари темава?
„Добри верници“? ХАХАХАХАХАХАХА добар хумор, ако го пронајдете частам вечера по негов избор

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 00:55
E OTI BE GI ZABORAVI LOSITE ATEISTI,A?

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:00
Napad je najbolja odbrana , a Ateist????

za da se tvrdi neshto deka se prikazni i bajki,... treba prvin da se ima znaenje od toa, vo konkretniov slucaj, vie nemate vrska od k*ranot, ili Biblijata a zboruvate se shto ke vi tekne za niv, znaci od samiot start ste osudeni na propast.

Vtora rabota e tao shto em tvrdite deka ne veruvate, em ste doshle na tema religija????

Pa toa e i dokazot za koj tvrdam deka neste Ateisti, tuku si sumljate vo se i seshto, pa taka sumljata ve stava vo ushte pogolema zabluda, pa i da se tvrdi deka covekot e Bog!!! (pogolema glupost ne sum slushnal)

Treta rabota koja ve oddalecuva od pravata smisla na Ateizam, e toa shto batkata, koj napisha deka covekot e bog, ne ja znae definicijata na eden Bog!!! ne znae koi se osobini na eden Bog!!! pa si dava mislenje deka covekot e Bog.

E koga bi doznal deka Ateistite znaat shto moze da prestavuva eden Bog, ali prezentirenive koncepti na Bog, ne ja zadovoluvaat taa definicija, pa zatoa se proglasuvaat sami sebe za Ateisti, ili potocno neveruvaat vo Bog so covecki osobini,   E duri togash Ankin bi razbral deka ne e ateist, tuku toa ime moze mu e moderno vo deneshniov svet, pa si miluva sebesi da se narekuva Ateist, ili pak vo krajna mera, nestignal da vo svoite race drzi delo od Boga, pa neznae ni shto prestavuva Bog!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:11

Napad je najbolja odbrana , a Ateist????

za da se tvrdi neshto deka se prikazni i bajki,... treba prvin da se ima znaenje od toa, vo konkretniov slucaj, vie nemate vrska od k*ranot, ili Biblijata a zboruvate se shto ke vi tekne za niv, znaci od samiot start ste osudeni na propast.

Vtora rabota e tao shto em tvrdite deka ne veruvate, em ste doshle na tema religija????

Pa toa e i dokazot za koj tvrdam deka neste Ateisti, tuku si sumljate vo se i seshto, pa taka sumljata ve stava vo ushte pogolema zabluda, pa i da se tvrdi deka covekot e Bog!!! (pogolema glupost ne sum slushnal)

Treta rabota koja ve oddalecuva od pravata smisla na Ateizam, e toa shto batkata, koj napisha deka covekot e bog, ne ja znae definicijata na eden Bog!!! ne znae koi se osobini na eden Bog!!! pa si dava mislenje deka covekot e Bog.

E koga bi doznal deka Ateistite znaat shto moze da prestavuva eden Bog, ali prezentirenive koncepti na Bog, ne ja zadovoluvaat taa definicija, pa zatoa se proglasuvaat sami sebe za Ateisti, ili potocno neveruvaat vo Bog so covecki osobini,   E duri togash Ankin bi razbral deka ne e ateist, tuku toa ime moze mu e moderno vo deneshniov svet, pa si miluva sebesi da se narekuva Ateist, ili pak vo krajna mera, nestignal da vo svoite race drzi delo od Boga, pa neznae ni shto prestavuva Bog!

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕххххееееееееееееее
каде отиде во твојата филозофија

BTW, за твоја информација, ја имам дома библијата и сум го прочитал стариот завет, кој и во к*ранот не е многу различит. Јас не зборувам напамет. Дали вие господа сте прочитале нешто друго сем библијата или к*ранот?
Чисто се сомневам
Од вас ниту верници ќе бидат ниту пак атеисти (не ве сакаме меѓу нас)

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:19
[/QUOTE]

BTW, за твоја информација, ја имам дома библијата и сум го прочитал стариот завет, кој и во к*ранот не е многу различит. Јас не зборувам напамет. [/QUOTE]

ABE BATKA, ZASHTO SI PRAISH BUDALA OD SEBE???

ti rekov deka nepoznavanjeto na edna rabota, odnapred te osuduva na propast!!!

Samo shto se potvrdi mojot sovet do tebe!!!

Stariot zavet od Biblijata i k*ranot se razlika CRNO I BELO   i dokazuva deka k*ranot ne si go fatil u race, pa i tvrdish deka ne zboruvash od pamet, a vsushnost toa go pravish, da te prasham, kako se vika na makedonski jazik covek koj neja zboruva vistinata???

Ps. A noviot zavet si go ostavi za ponatamu neli

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:27
Не спомнав никаде дека к*ранот сум го прочитал.
Акој прави будала од себе е повеќе од јасно, прочитајте си ги вашите постови.
П.с. Новиот завет не ме итересира, го оставам на заблудените Христијани

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:34
se uste cekam malku podolgo objasnuvanje, velis:
znam deka covekot e Bog daj obrazlozi,
-Budistite veruvaat vo nesto slicno no sepak ona ego vo koe tie veruvaat e ona univerzalno ego ili nisto ili se, no i tie veruvaat deka do toa se doagja so odrekuvanje od se(post).
-sepak me interesira toa sto velis ti duri i Isus veli deka site lugje se mali Bogovi koi egzistiraat vo Boga no samo dokolku se soedinat so sv.Duh-univerzalnoto ego duri togas gi poprimaat Bozestvenite epiteti, vo sprotivno se samo lugje.
-sepak i toa da znaes deka site lugje se Bogovi, i toa e vera zosto sigurno nema naucno da mi go dokazes toa, neli.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:40
Јас ке ти одговорам во негово име, не човек е бог туку ЧОВЕКОТ ГО СТВОРИЛ БОГ (КАРЛ МАРКС)

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:44
Ако не ти е јасно за што зборувам види го мојот прв пост на темава, каде што го цитирав Хесе

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:46
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Јас ке ти одговорам во негово име, не човек е бог туку ЧОВЕКОТ ГО СТВОРИЛ БОГ (КАРЛ МАРКС)

Abe dali si svesen deka postariot brat tebe ti se obraca?

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:50

Abe dali si svesen deka postariot brat tebe ti se obraca?

Очигледно толку си заслепен со Алах што веке и не гледаш, ниту пак ги читаш постовиве тука, очигледно си толку самобендисам да се читаш само себе си. Една од најголемите мани на вернициве - Нарцисоидност

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:51

Ме интересира некој атеист да ми одговори, доколку се соочил со смртна опасност, било во случај на обична турбуленција во авион па до нешто посериозно...сте помислиле ли на барање помош од ...ај да не речам Бог но Виша сила?

Ама искрено...

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:53
Ne be batka,tebe izgleda mnogu ti se spie,ocigledno se slizna!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:53
Поскрено здравје од мене. НЕ

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:56

Koga bi se davel vo nekoja reka,i koga vodata ce ti dojde do gusata,i ce pocnes da krcis,dali i togas ce si cutis,ili ce povikas kolku sto te drzi glas:BOZE,POMOGNI MI! ?(e ajde sega da te vidam)

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:57

<font size="7">ne veruvam deka postoi bogno znam deka covek e bog

Колку за твоја информација, а ако си барем малку доблесен ке се извиниш

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 01:58
a zasto?

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:00

Koga bi se davel vo nekoja reka,i koga vodata ce ti dojde do gusata,i ce pocnes da krcis,dali i togas ce si cutis,ili ce povikas kolku sto te drzi glas:BOZE,POMOGNI MI! ?(e ajde sega da te vidam)

Да ке повикам помогни ми, но не и „боже“, а не посакувам да се најдам во таква ситуација, нуту пак тебе би ти посакал, иако ти ме стави таму

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:00
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Ме интересира некој атеист да ми одговори, доколку се соочил со смртна опасност, било во случај на обична турбуленција во авион па до нешто посериозно...сте помислиле ли на барање помош од ...ај да не речам Бог но Виша сила?

Ама искрено...

Чекај Атеист, дали си се нашол во таква ситуација реално или мислиш дека доколку би се нашол не би побарал помош...од Горе?

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:01

Ама искрено...

milo
mozes i da pobaras i da pomislis
znaes nadesta umira togas pretposledna намигнување

nema koj da ti pomogne
site ginat
i vernicite i ateistite

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:01
Епа недај Боже да се најдеш...можеби тогаш ќе откриеш и дека не си Атеист

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:02

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:02

Ама искрено...

milo

nema koj da ti pobegne
site ginat
i vernicite i ateistite

Анакине, така е нема бегање
Но на што би се надевал во една безизлезна ситуација кога човечките ресурси ќе се покажат немокни?

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:03

Ама искрено...

Чекај Атеист, дали си се нашол во таква ситуација реално или мислиш дека доколку би се нашол не би побарал помош...од Горе?

За жал се имам најдено во таква ситуација, и сум имал среќа. Од каде тоа горе??

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:03
hahah
no togas i ne ti vredi
zatoa so imas uste nekolku miga
da se potsetis na najbiznite
negubi togas vreme za drugo
moj sovet

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:04

Но тоа нема да го знаеме ни јас ниту пак ти. Затоа не лупај глупости

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:05
Isak Njuton rekol:

GOLEMA E GLUPOSTA DA SE VERUVA DEKA OD SLUCAJNO FRLENI NOTI VO VAZDUH MOZE DA SE DOBIE NEKAKVA MELODIJA!!!!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:06

Devojkava sie apsolutno vo pravo i ne lupa gluposti.Bravo Marija!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:07
Но една работа гледам и не можам да се изначудам, како бе луѓе ниеден верник не умира??
па јасно, нив господ им помага, ги спасува затоа што веруваат во него..... леле како не ми текна....

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:09

Devojkava sie apsolutno vo pravo i ne lupa gluposti.Bravo Marija!

Браво Марија, погоди стварно бе појма сум немал дека и јас сум бил верник......

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:09

Но една работа гледам и не можам да се изначудам, како бе луѓе ниеден верник не умира??
па јасно, нив господ им помага, ги спасува затоа што веруваат во него..... леле како не ми текна....

Da nesi policaec be ti batka?

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:11

Ама искрено...

milo

nema koj da ti pobegne
site ginat
i vernicite i ateistite

Анакине, така е нема бегање
Но на што би се надевал во една безизлезна ситуација кога човечките ресурси ќе се покажат немокни?

trebase da stoi
pomogne- lapsus

milo mozes da se nadevas togas i dobro e toa
no posle se sveduva na isto
nadevajki se ili ne
rezultatot e ist
zatoa so navistina nema so da ti pomogne

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:18

Da nesi policaec be ti batka?

Кое од животните на Хессе си ти, или можеби ни до таму не си можеби дрво или камен? Пошто очигледно човек во тебе не гледам, за човештина уште помалку да стане збор. Толку сте полни со омраза кон се што е различно од вас. И вие сте биле чеда господови полни со љубов и разбирање?? Како не бе......

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 02:24
"CUDNI SE OVIE ATEISTIVE!-NA NIV SE IM E DOZVOLENO,NEMAAT NIKAKVI NORMI,NITU OGRANICUVANJA,BLAZE SI IM NA NIVNOTO BLAZENSTVO!" (Efendija inspiriran od Atesist)

P.S.
A za Herman Hese nemoj da mi zboruvas,baraj si se samiot vo negovata zooloska gradinka,nam na vernicite tamu ne nie mestoto.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 09:57
Да и секогаш ќе бидат чудни, вашиот ограничен ум никогаш нема ни да сфати.
А ги гледам вашите норми и ограничувања, треба некој да ви ги каже или под закана на „божјата казна“ да ги научите?
Колку пати сум видел верници муслимани, кои кришум пијат алкохол, кои за време на Рамазан бајрам кришум јадат и пијат.... и да не зборувам понатаму....
Но едно сепак ќе се сложам, Да, муслинаните се подобри верници (оние кои навистина тоа се, не само декларирани на хартија)
И воопшто моите реакции не ни беа начелно насочени кон вас. Туку на овие кои тврдат дека дека за да се биде добар човек мора да си верник. Пред се ако си ја почитувате верата (ваша работа си е тоа) треба да ги почитувате различните од вас, дали по вера, нација, боја, сексуална ориентација или која и да е разлика. За која тоа вера зборуваат кога ни „В“ од вера немаат.

-------------

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 10:31

Ама искрено...

da, sum bila vo takva situacija i njgrozno od se mi bese koga edna zena mi rece " kako e Gospod nikoj ne e..."

pocituvam sto lugjeto sakaat da si veruvaat vo bogovi, vo zadgroben zivot i se ona sto za mene e zabluda , no ne mozam nikako da sfatam koga lugje bolni, koi znaat deka pomosta treba da ja barat kaj lekar, tie se molat na Gospod nebare toj ke im resi sve. A kako ke im resi? kolku i da veruvaat, nema da imaat vecen zivot i zdravlje.

da bese taka kako sto velite, nieden od vas vernicite nemase da znae ni za boleti, ni za taga, ni za solzi, se ke vi bese tip top vo zivotot.

Постирано од: mamma
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 11:52
GOSPOD,..... DA MI GI  VRATI MOITE MILI,NAJMILI KOI NE SE SO MENE,
A PRERANO ZAMINAA-TOGASH KE POCHNAM DA VERUVAM DEKA
POSTOI I KE MU SE MOLAM STOPATI NA DEN,I KE SUM NAJDOBRIOT
VERNIK.
SE DOTOGASH...KE BIDAM NAJVERNIOT I NAJDOBRIOT ATEIST

-------------
http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 12:59

slicna tema ...

dobriot vernik ...
stignal do nekade ...
no vernik na sto ...
dali vo Bog koj e neogranicen ...
ili vernik vo biblijata ...
ili uste poloso dobar vernik vo tumacenjeto na biblijata ...

nasiot um ne raboti linearno ...
taka da se sto e pisano vo redovi ...
za nas e nesvatlivo ...

umot raboti na sledniot nacin ...
navecer poglednete nagore ...
i se ke "procitate" ...

stalno minuvaat informacii niz nas ...
koj svati - svati ...
koj ne ...
nikomu nisto ...

onoj koj e dobar ateist ...
za zal e zatvoren ...
ne e priemchiv ...
no ne na nesto ...
tuku ne e priemciv na Izvorot ...

ima vreme ...

za nekogo vremeto ne postoi ...
i ne mu se brza ...

nie ...
koj kako ...

Prijaten deeeeeeeeen !!!

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 13:21
lele be antony kako uspea da napishesh 8675 komentari???

-------------

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 13:47

lele be antony kako uspea da napishesh 8675 komentari???

zdravo sahin bukhari ...

ami poveke od godina pisuvam ...

inaku ti posakuvam prijaten i uspesen deeeen !!!

anakin prijatele ...
i jas smetam deka naslovite se generator na se ...
connected sigurno toa go mislela za dobro ...
no ete se zatvori ...
i kako bilo ... bilo ...

inaku naslovite se mnogu posilni od toa sto vnatre se pisuva ...
ne e nekoja greska nekoj i da zabega od temata ...
sto mene cesto mi se slucuva ...
ama naslovot e vazen ...

eve primer:
Rumenige
Maradona

celo vreme ni lupa vo glavata fudbalot ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 19:13
Originally posted by mamma mamma напиша:

VERNIK.

Атеисти, ги почитувам вашите верувања, бидејќи и вашето неверување во Бог-е ваше легитимно право, јас веќе еднаш се изјаснив на сега веќе заклучената тема.

Но нешто да појаснам за оние верници кои мислат дека верувањето ги ослободува од овоземните стардања, па и за атеистите кои се убедени дека верниците мислат така.

Бог никаде не ни рекол дека ако Му веруваме-ќе бидеме ослободени од страдања. Напротив (“Во светот ќе бидете изложени на многу страдања...но кој издржи до крај-ќе се спаси).
Кој е ослободен од смртта? Од каде пак сега тоа дека еден верник нема да вкуси смрт? Точно, кога Бог го создал човекот, го создал да живее вечно. Затоа смртта носи тага и болка...таа му е неприродна на човекот. Но тоа е суштината на верувањето, не точка, туку запирка по овоземниот живот. Кој верник не доживеал болка, загуба и стардање? Колкупати лошите збиднувања ни изгледаат бесмислени-само затоа што неможеме да Го разбереме Бог.
Зар еден човек заминал прерано од овој живот, зар што да речат таму оние деца кои умираат секојдневно од глад, зар родители што биле добри верници и загубиле чедо-треба да ја загубат вербата?
Се случува да бидеме гневни на Бог поради доживеана загуба, но каде се вели дека верникот е поштеден од страдање?
 Разликата меѓу атеистот и верникот е во тоа што на пример кога на верникот ке му се случи нешто убаво-ќе заблагодари на Бог, за атеистот-тоа ќе биде сплет на среќни околности. Или при несреќа-верникот ќе се моли, и ако се спаси-за него молитвата ќе биде услишена, за атеистот пак-сплет на среќни околности.

Но  кога доаѓа неизбежното-од кое не е поштеден ни верникот ни атеистот-тука е битната разлика: за верникот постои надеж дека ќе го вкуси рајот,и ќе биде со своите најмили пак, а атеистот? На што се надева тој? На ништо.

Реков почитувам ЧОВЕК пред се, но само БОГ знае што има во срцето на секој од нас.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:34

Originally posted by mamma mamma напиша:

VERNIK.

Бог никаде не ни рекол дека ако Му веруваме-ќе бидеме ослободени од страдања. Напротив

cudno kako tocno se znae so Sevisniot rekol i ne rekol  ,

l

kako toa Sevisniot kazuva ili ne kazuva??????????????????

nikade ne sum go sfatil  nacinot na komunikacija so nego

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:47

За верникот таа комуникација се одвива преку Божјиот Збор...таму дознаваме што Тој кажува како што велиш...

Понекогаш таа комуникација се одвива и преку молитва-бараш и добиваш одговор...

Понекогаш таа комуникација се одвива и на еден поинаков начин-откровение, едноставно, имаш ксмет Севишниот да ти се обрати...на ваков или онаков начин....

Бараш одговор, знак...и го добиваш, но само ако Го познаваш...среќа

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 00:12
                         PROSTI MI BOZE-SHTO SUM ATEISTA

-------------
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:08

Ako e ova replika na mojot odgovor-na niedno mesto ne rekov deka ateistot e gresnik vo ocite na Bog.

Naprotiv-rekov deka samo Bog znae sto ima vo srceto na sekoj covek.среќа

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:33

За верникот таа комуникација се одвива преку Божјиот Збор...таму дознаваме што Тој кажува како што велиш...

Понекогаш таа комуникација се одвива и на еден поинаков начин-откровение, едноставно, имаш ксмет Севишниот да ти се обрати...на ваков или онаков начин....

ti to se salis so mene????

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:37

Smrtno seriozna sum.

No, ako moeto razmisluvanje ti lici na sega-toa e i razlikata megu nas, neli?

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:43
neznam so da kazam
da ne te uvredam
seriozna si
deka go slusas gospod kako ti zboruva?????

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:51
A ti...seriozen si koga me prasuvas vakvo nesto ili toa s"s men se poigravas vo ovie docni casovi?

No ke ti odgovoram iako veke ti gi dadov odgovorite

Da receme deka Go poznavam Bog...
Mislis li deka ti pisuvam od nekoja Psihijatriska ustanova?голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:01
a od kade si sigurna deka e od gospod a ne od tvojata
potsvest
potsvesno si pravis znaci
kazi?

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:05
Мојот одговор ќе биде следниов
Ако зборувам со тебе, мил анакине, јас знам дека иако не те гледам, ти постоиш, значи не зборувам со својата потсвестсреќа-но со тебе, а од кај знаеш-може и ќе те видам. Тоа е тоа.

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:10
no milo
jas ti zboruvam tuka
po ime anakin
a ne vo tvojata glava

ima razlika

ne se pismanis i smenis odgovor??

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:14

A koj ti rece deka Bog mi zbori vo mojata glava_toa bi bil monolog so sebe a ne dijalog so Bogсреќа

Arno ti rekov, kako sto komuniciram so tebe, komuniciram i so Nego...so zdrava svestголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:21
da
pa vidi
so mene sega za sega komuniciras na forum lp meili
mozebi poasno i po telefon mobil
a kje odime kje pieme kafe

-- navistina isto so nego komuniciras kako so mne?????тага

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:27
Te isplasiv?голема%20насмевка
100% sum zdrava (taka bar me opisuvaat onie koi me poznavaat) so tek tuk nekoja bolka od tipot me boli ova-ona, kako sto nie zenite znaeme....taka da nema mesto za vakvo zagrizeno smajli

Anakine,
Bog e ziv
Toj e megu nas
Nemam namera da te razubedam vo tvoite stavovi no gi pocituvam
I da
Komunikacijata megu mene i Bog e zivaсреќа
Kakva bi bila inaku smislata na taa komunikacija, molitvi do Bog ako se ednostrano upateni-a ostanuvaat bez odgovor?намигнување

-------------

Постирано од: jasmina*
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:29
se e bog neboto zemjata vozduhot se okolu nas i ziv e

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:34
Ke se otrujam.....i po cena da ne odam vo "rajot"

-------------
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:34
Tvoj izbor mila...

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:35

Te isplasiv?голема%20насмевка
100% sum zdrava (taka bar me opisuvaat onie koi me poznavaat) so tek tuk nekoja bolka od tipot me boli ova-ona, kako sto nie zenite znaeme....taka da nema mesto za vakvo zagrizeno smajli

Anakine,
Bog e ziv
Toj e megu nas
Nemam namera da te razubedam vo tvoite stavovi no gi pocituvam
I da
Komunikacijata megu mene i Bog e zivaсреќа
Kakva bi bila inaku smislata na taa komunikacija, molitvi do Bog ako se ednostrano upateni-a ostanuvaat bez odgovor?намигнување

imam edno prasenje do tebe

ako nikogas ne sum go slusnal kako ti
problemot e do mene??????

KJE KAZES VO START SI BIL SKEPTIK PA NE SI MOZEL DA VOSPOSTAVIS KOMUNIKACIJA

ako toj me saka - zato nesvrti on broj i kaze alo

a ne kazuva--- zasto ne me saka- a tebe daтага

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:36

Tvoj izbor mila...

ova ne mi lici na kristijanska replika
pocnuvam da se somnevam vo tvojata vera

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:39
Mil anakin...
Neznam dali si ironicen ili ne koga velis-zasto ne me saka- a tebe daтага-
No jas te uveruvam-ON site ne saka-bezrezervno
On vrti na tvojot broj-ama ti si prezafaten za Nego,
a koga konecno ke Mu ja krenes slusalkata
Ke otkries deka Toj te baral tebe
I kolku i da ti zvucam apsurdno, ke se molam toj den da bide sto poskoro, pa posle poinakov moabet ke pravimeсреќа

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:42

Mil anakin...
I kolku i da ti zvucam apsurdno, ke se molam toj den da bide sto poskoro, pa posle poinakov moabet ke pravimeсреќа

neli e semokjen
neli za nego nepostoi ne e mozno
ne e mozno da ne me dobie?

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:42

Tvoj izbor mila...

ova ne mi lici na kristijanska replika
pocnuvam da se somnevam vo tvojata vera
A za repliakta,

Ne ocekuvase valjda da se treskam od zemja i da recam Nemoooooooooojjjjjjj
oti pocuvstvuvav golema ironija vo istata upatena do mene
no rekov deka jas pocituvam secij izbor

Kolku sum jas dobra hristijanka-znae samo Onoj Koj gi poznava srcata na site nasсреќа

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:44
doro vo pravo si
deka treskanjeto NEMOJJJJJJJJJJ bi bilo neadekvatno

no ispravno e da se izostavi replikata- neli?- ne bese ti iznad nejziniot post

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:45

Mil anakin...

neli e semokjen
neli za nego nepostoi ne e mozno
ne e mozno da ne me dobie?

Faka nekogas srceto kora
pa nemoze da se prodre do nego taka lesno
Tocno Bog e semoken
No ako ti ne mu odgovoris na povikot
znae i On da ti zatvori slusalka.

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:48
ahaaaaaaaaaa
znae da zatvori slusalka

mi lici na covek ne na gospod so vakvo odnesuvanje

ako jas covek sum nesovrsen- zasto on kako sovrsen mi mi spustal slusalka
koj rezon e da ima samo pola vernici- zasto toj ne saka da se site- ako upatuva zborovi prema negovata kreacija

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:50

Ne ocekuvaj sekogas telefonski povik od Boga

Javi mu se ti prvсреќа

Pametniot popustaголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:50

Javi mu se ti prvсреќа

sakas da kazes da bidam popameten od BOGA?

-------------

Постирано од: jasmina*
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:51

Javi mu se ti prvсреќа

da i kameni pred niv

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:55

Sakav da kazam-pobaraj Go ti prv,(otvori go imenikot-t.e. Biblijata) i probaj javi Mu se.голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 03:03
abe znam toa- toa e replika na site vernici-ono finta citaj pa kje poveruvas

jas milo knigi citam za da znam i naucam ne da poveruvam

ne deka nesum cital i biblija- no kje ti kazam - negledam nekoja pobitna razlika od odiseja i ilijada- osim sto biblijta ima nevidena reklamna kampanja i institucii koi se grizat da bide i ostane bestseller

e vaka
pred nekoe vreme go vidov papata na tv so kardinalite, pa i nasiot biskup onoj noviot ili onie nasi ,,stefan taka sirocok vo zlatno so krunata
i si pomisliv ovie li se cuvari i bozji glasnici????

koj mu dal toa pravo - lugjeto- skoloto so go posetuval- zadovolem e gospod so slikata na negovite reklamni agenti- epen se mi nafatiraa
mi lici na odlicen biznis koga gi gledam

sorry za moeto brborenje si zabegav no veruvaj- retko tolkav iskren muabet ne sum napravil vo veronauka

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 03:18

Ni slucajno nemav namera da se posluzam so finta od tip citaj pa ke poveruvas

Ti me prasa kako komuniciram so izvesna doza na zagrizenostI,

Jas ti gi kazav nacinite na komunikacija so Bog-a ne te navedov na nisto

(nemozam ni mnogu licni raboti da zboruvam-zasto ova veke ne bi bilo forum)

Citam i jas knigi i ucam sekoj den, ama bas sekoj, den bez kniga mi e izguben, veruvaj

A za papi, popovi, odzi-kako reklamni agenti na Bog-veruvaj, Toj ne gi postavil, Isus ako nekogo mrazel, toa bile fariseite, a ova sto popovive go pravat denes e klasicno farisejstvo, koj pa gi spomna niv, ne se sekiraj ti za toa ke si odgovaraat oni za toa sto ne se grizele za toa sto im e dovereno. Od crkvata napravija klasicna perilna na pari, sega gledam ke anatemisuvale semejstva koi proizveduvale sveki i samo apeliraat crkovni sveki da se kupuvaat, zar e toa Bozje?I red slicni raboti (tarifi za krstevki, vencavki, pogrebi), batali gi niv
Ic uvce ne me boli za popovite...
No za Bog i te kako mi e stalo...
Razlikuvaj crkva-pop, rituali-od vera vo Bog, pa ke vidis sto e razlika (pak bez ubeduvanje, ova e vo imperativ oti taka ide zborot)

I eptem mi se spie,
aj utre ke si prodolzime

Imaj dobra nokсреќа(patem, pesnata mi e na favourite list, znaes ti koja)

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 03:24
leka nokj

-------------

Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 09:51
Eve da i  otvoram malku rabota na conected, ova e vic za nekoj ateist:
Se shetal, ateistot niz shuma i uzhival vo prekrasnata gletka, koga odednash slushnal shushkanje od grmushkite pozadi sebe. Se svrtel i shto da vidi ogromna mechka zad nego samo shto ne go tresnala so shepata. Toj potrchal najbrzo shto mozhel no mechkata se poveke mu se doblizhuvala, se sopnal i padnal, a mechkata nad nego so shirum otvorena usta.Vo toj mig toj preplashen, izviknal:O, gospode moj! Vremeto kako da zaprelo, mechkata ostanala na mestoto kako zdrvena, a vo shumata mrtva tishina. Ateistot go zaplisnala silna svetlina, a od neboto se slushnal glas;-Go negirashe moeto postoenje site ovie godini, gi ucheshe drugite deka ne postojam,a sozdavanjeto na zhivotot i go prepishuvashe na nekoja vselenska sluchajnost. Sega ochekuvash da ti pomognam vo ovaa nevolja? Treba li da te smetam za vernik? Na ova ateistot rekol deka bi bilo licemerno od nego da bara da go tretira kako htistijanin, no go prashal dali mozhe barem od mechkata da napravi vernik? Dobro!- rekol glasot od neboto i se izgubil, ja snemalo svetlinata a, shumata povtorno ozhiveala. Togash mechkata ja spushtila svojata desna shepa vrz ateistot, gi sklopila ochite, ja navednala glavata i rekla: Gospode, blagoslovi ja ovaa hrana, ovoj dar shto ke go primam od tvoeto obilie. Amin.

-------------
always look on the bright side of the life!

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 10:55
Што сакаше да кажеш со вицов? Има поента?

-------------

Постирано од: connected
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 11:08
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

Eve da i  otvoram malku rabota na conected, ova e vic za nekoj ateist:
Se shetal, ateistot niz shuma i uzhival vo prekrasnata gletka, koga odednash slushnal shushkanje od grmushkite pozadi sebe. Se svrtel i shto da vidi ogromna mechka zad nego samo shto ne go tresnala so shepata. Toj potrchal najbrzo shto mozhel no mechkata se poveke mu se doblizhuvala, se sopnal i padnal, a mechkata nad nego so shirum otvorena usta.Vo toj mig toj preplashen, izviknal:O, gospode moj! Vremeto kako da zaprelo, mechkata ostanala na mestoto kako zdrvena, a vo shumata mrtva tishina. Ateistot go zaplisnala silna svetlina, a od neboto se slushnal glas;-Go negirashe moeto postoenje site ovie godini, gi ucheshe drugite deka ne postojam,a sozdavanjeto na zhivotot i go prepishuvashe na nekoja vselenska sluchajnost. Sega ochekuvash da ti pomognam vo ovaa nevolja? Treba li da te smetam za vernik? Na ova ateistot rekol deka bi bilo licemerno od nego da bara da go tretira kako htistijanin, no go prashal dali mozhe barem od mechkata da napravi vernik? Dobro!- rekol glasot od neboto i se izgubil, ja snemalo svetlinata a, shumata povtorno ozhiveala. Togash mechkata ja spushtila svojata desna shepa vrz ateistot, gi sklopila ochite, ja navednala glavata i rekla: Gospode, blagoslovi ja ovaa hrana, ovoj dar shto ke go primam od tvoeto obilie. Amin.

интересен виц среќа

и јас имам еден, но не е во согласност со темата намигнување

поздрав

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk