Amateri VS Profesionalci
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10982
Датум на принтање: 09.Ноември.2024 во 00:04 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Amateri VS Profesionalci
Постирано од: Zoran K
Наслов: Amateri VS Profesionalci
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 14:52
Veke podolgo vreme, implicitno ili eksplicitno, ni se provlekuva ovaa sporedba (isto kako Canon VS Nikon), pa reshiv da otvoram vakva tema i site muabeti od ovoj vid da se prefrlat tuka, osloboduvajki gi ostanatite temi za onoa sto bile otvoreni.
Za da ve pottikbam na muabet, pochnuvam so mojot stav.
Za mene profesionalec e onoj sto si go zarabotuva lebot od rabotata sto ja vrshi. Za amater, taa rabota e samo hobi, pasija ili ljubov i od nea ne mu zavisi ekonomskiot opstanok.
Kako posledica od toa, za mene profesionalecot ne e po defolt podobar od amaterot vo onoa sto go pravi. Najchesto e, poradi toa sto minuva mnogu poveke vreme vo svojata rabota, otkolku amaterot so svojot hobi, no ne e podobar od sekoj amater, kako sto vprochem toa sekojdnevno mozheme da go zabelezhime gledajki prekrasni kreacii od moshne talentirani lugje.
Profesionalecot ne kupuva alat za da bide podobar artist, tuku da si ovozmozhi poefektno zavrshuvanje na svojata rabota. Ako vazheshe obratnoto, togash sekoj sto ke kupeshe najdobra kamera ke beshe najdobar fotograf. Toa e totalen nonsens. Ushte poveke, podobriot alat samo ke gi magnificira slabostite na onoj sto go upotrebuva.
Zatoa, mislam deka diskusiite od vidot "kupi si podobra kamera ili podobar objektiv, pa da vidish kolku podobri ke ti bidat slikite", iako na prv pogled zvuchat logichno, vo sushtina ne se korektni. Podobrite alati samo nudat pogolemi mozhnosti, no toa ne znachi deka istite ke bidat avtomatski realizirani so nivnata akvizacija. Iskoristuvanjeto na performansata ne bilo koj alat zavisi iskluchivo od umeshnosta na onoj sto go upotrebuva. Podobriot alat nema da dade podobar rezultat vo poloshi race.
Kamerite i objekivite sto jas gi imam, gi kupuvam bidejki smetam deka najmnogu ke odgovaraat za potrebite na mojata rabota. Potpolno sum svesen deka tie nema da me napravat podobar fotograf. No znam deka ke mi ovozmozhat bez somnenie da se spravam so shirok spektar predizvici sto me ochekuvaat vo mojata rabota: od ednostavni portreti do sportski natprevari. Imanjeto na eden unificiran alat koj ke bide vo sostojba da dade visok kvalitet na rezultati i golema fleksibilnost e od neprocenliva vazhnost za sekoj profesinalec.
I tuka apsolutno nema vrska dali se kupuva alat od edna firma ili od druga. Vazhnoto e deka se kupuva sistem kamera koja najmnogu odgovara za rabotata i najmnogu mu "lezhi" na kupuvachot spored svojata ergonomija i performansa, sto najchesto pretstavuva samo eden subjektiven faktor vo celava rabota.
Bi sakal da gi prochitam razmisluvanjata na Zatko, Jane i drugite lugje lugje koi kamerite gi upotrebuvaat sekojdnevno vo nivnata profesija. Mislam deka edno iskreno debatiranje na ovaa tema ke razbie mnogu iluzii i urbani legendi i istovremeno ke dade prava perspektiva na rabotite.
|
Коментари:
Постирано од: branko_k
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 15:17
moeto mislenje e deka sekoj koj si go zarabotuva lebot od fotografija [reporter, fotograf na svadbi, itn...], treba da poseduva brz aparat, so odlichni performansi vo odnos na kvalitet, ergonomija, izdrzlivost... toa znaci i poskap aparat... od druga strana, koga e vo prasanje art fotografija, spored mene barem, kvalitetot na slikata e na prvo mesto... toa znaci ostrina na pixelot, dobra reprodukcija na boi, nisko nivo na shum... brzinata i izdrzlivosta isto taka se vazni, no ne e taka presudni... dodeka kaj profesionalnite fotografi zumovite se od krucijalno znacenje, kaj art fotografite prajmovite treba da bidat prioritetni... itn... zborot mi e deka, izborot na slr sistem e zavisen od potrebite na fotografot... na primer mene nekoj si Mark na canon bi mi bil apsolutno overkill, zatoa sto so mojot 400d ili canon 300v+kodak portra ke izvadam isto tolku dobri fotografii kako so markot [ako ne i podobri], a vo isto vreme nema da mi tezi ranecot 1kg poveke isto taka apsolutno nemam potreba od 400mm objektiv, zatoa sto ne veruvam deka ke go iskoristam poveke od 10 pati... ednostavno tipot na fotografija sto go preferiram, ne e za super-tele objektiv... togas se postavuva prasanjeto... dali so 400mm objektiv i canon mark ke bidam podobar fotograf i ke vadam podobri fotki otkolku so mojot 50mm prime od 100evra i canon 400d... odgovorot e - apsolutno nikako... dokolku se resam nekogas da bidam fotoreporter, mozebi... no sega za sega, dobar sum i so komplet od 1000evra total...
------------- http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio
|
Постирано од: bobicar1
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 15:25
Не е само камерата која прави разлика помеѓу професионалецот и аматерот-ентузијаст. Тоа е и начинот на фотографирање и желбата за фотографирање.
Професионалецот заработува за леб преку фотографијата и ако неко му побара да фотографира некој настан, тој мора да биде таму без разлика на временските услови, желбата за тој настан да го фотографира и ред други работи.
Кај аматерот - ентузијаст, приказната е сосема друга. Ако тој се најде на некој настан за да фотографира за своја душа, тогаш тој тоа го работи со мерак. Ако му здосади, ќе си отиде дома и никој нема да му префрла зошто нема фотки од таму и таму. Ако има голема желба да фотографира, тогаш ни дожд, снег, ниту пак -20 нема да влијаат на неговата одлука да остане и продолжи со фотографирањето, додека професионалецот кој е таму, би пцуел се по ред зошто мора да го трпи сето тоа.
Пример за тоа ќе ги посочам авто трките кои се одржуваат на Водно. Премиерот доцнеше цел час и доста од професионалците кои мораа да имаат фотофрафија од него како држи говор на бината, беа толку нервозни што цело време шеткаа по пистата горе-долу, гледајќи во часовниците и со мобилните на уво.
Додека јас сето тоа време го поминав во фотографирање на детали од автомобилите. Кога дојде премиерот, направив неколку фотки, а после се пуштив во лов на моменти при стартот на трката.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 15:32
branko_k напиша:
isto taka apsolutno nemam potreba od 400mm objektiv, zatoa sto ne veruvam deka ke go iskoristam poveke od 10 pati... |
Не знам за тебе, но јас би одел и на поголем теле објектив.
Често сакам да фотографирам животинки во природа, а тоа тешко се прави со 50mm
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 15:44
bobicar1 напиша:
branko_k напиша:
isto taka apsolutno nemam potreba od 400mm objektiv, zatoa sto ne veruvam deka ke go iskoristam poveke od 10 pati... |
|
vo pravo si za zivotinkite, no ova e uste eden primer deka sekoj treba da kupuva spored svoite potrebi... jas poprvo bi zemal nekoj wide 10mm otkolku 400mm...
------------- http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio
|
Постирано од: Александар_А
Постирано од: mdeni
Боби се согласувам наполно со тебе. Најважно според мене е меракот. Кога се работи за ентузијасти. Не велам дека професионалците не праваат добри фотографии, напротив. Но често се добиваат феноменални фотки од непознати луге. Зашто тие не мораат да го сликаат „тоа“. Слободни се. На пример, јас на фудбалски натпревар би отишол со Сигма 10-20мм. Со цел памет. И така ќе има милион фотографии од играчите со 300(+)мм, јас ќе ја имам другата страна на натпреварот. И не ми требаат 10фпс. Ем утре на забава, ваму таму, да тегнам D2xs или Марк? Нема шанса. И пак се се сведува на меракот...
|
Постирано од: Sanja84
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 15:53
Od aspekt na kvalitetot na krajniot proizvod...Na amaterite visoko kvalitetnite fajlovi im se prilicno pozelni no ne i
neophodni kako na profesionalcite koi ne bi "preziveale" bez niv.Malku
karikiram,no sepak bez dobar alat zanaet nema,vakov ili onakov.So toa i veruvam deka zvanjeto "pro" e dobieno vrz baza na kvalitetno oko i oprema,vo sprotivno konk*rencijata jade. Ni najdobriot amater,uslovno receno,nemoze da se sporedi so najlosiot profesionalec,bidejki se raboti za razlicni kategorii.A takvi ima vo bilo koja oblast vo zivotov. ...Normalno deka kako za amater mojava kamera e isklucitelno solidna,no nesto sum megalomanski nastroena periodov...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 15:57
branko_k напиша:
bobicar1 напиша:
branko_k напиша:
|
vo pravo si za zivotinkite, no ova e uste eden primer deka sekoj treba da kupuva spored svoite potrebi... jas poprvo bi zemal nekoj wide 10mm otkolku 400mm...
|
Brane sekogas nesto fali...Ednas si vidov preubav zalez na Olimp ama nemam tele i morav so kravata da odam da go brkam hehehe Sala,na kraj posle voznja go "spukav" na 22mm,ama ne e toa toa sto mozev da go dobijam i so pomala maka.Sepak podobro toa odkolku nisto
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:03
Аце, не сакам да бидам погрешно разбран, но идејата ми е дека не секој секојпат е расположен да фотографира.
Зборот ми е дека професионалците кои заработуваат од фотографијата, мора да бидат таму сакале или не.
Додека кај аматерите не е тоа пресудно - ако им се оди, ќе одат, ако не тогаш не одат.
Новинарството и фоторепортерството се исклучително тешки професии. Цело време треба да си по движење, да ги пратиш настаните во градот и да имаш добри информанти на кои можеш да се ослониш. Тоа е работа од 24ч дневно.
За случката од Водно
Потполно ги разбирам зошто се лутеа. Секој си има планови за денот.
И јас ќе се лутам ако сум договорен со некого да се најдам во 10ч а тој ми доаѓа 60 минути подоцна, а јас во тоа време веќе треба да бидам на некое друго место
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:15
Ја што знам некои луѓе, професионалци, па тие со душа одат да сработат нешто (и не им е проблем). Нема да ги рекламирам.
------------- Аце
http://www.youtube.com/user/aleksandar1901" rel="nofollow - Портфолио Видео
http://vimeo.com/user709170/videos" rel="nofollow - Портфолио Видео
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:19
Sanja84 напиша:
Brane sekogas nesto fali...Ednas si vidov preubav zalez na Olimp ama nemam tele i morav so kravata da odam da go brkam hehehe Sala,na kraj posle voznja go "spukav" na 22mm,ama ne e toa toa sto mozev da go dobijam i so pomala maka.Sepak podobro toa odkolku nisto
|
abe najubavo e da imas opseg od 10mm do 1000mm, neli? ama se raboti za toa, dali se isplati da davas mnogu pari na oprema [objektiv vo konkretniov primer] koja sto ke ti pritreba ednas na 3 meseci ili dvapati godisno...
|
Постирано од: stariot
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:22
bobicar1 напиша:
branko_k напиша:
|
Точно, тешко е со 50mm, но доклку си доволно внимателен, трпелив и ги познаваш доволно животните(овде конкретно зборувам за инсектите, бидејќи сметам дека добро ги владеам), можеш да им се доближиш без посериозно да ги вознемириш. Кога ќе се сретнеш очи в очи, им се јавува некаква доза на страв, но сепак дали ќе успееме да направиме успешна фотографија зависи од нас.
Јас се обидувам да бидам незабележителен за нив, така што би ги доловил во поприродни положби. Сепак, тоа далеку полесно би било изводливо со теле-објектив.
------------- Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:30
Stariot,
за фотографирање на инсекти не ти треба телеобјектив, може и со 50mm, само треба да отидеш рано наутро додека сеуште се во сон и укочени од ладното
-------------
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:31
a za fotografiranje na lugje ti treba samo rakija
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:37
Која тема беше ова Коњак муабет илииииииии.....?
------------- Аце
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 16:41
bobicar1 напиша:
Stariot,
за фотографирање на инсекти не ти треба телеобјектив, може и со 50mm, само треба да отидеш рано наутро додека сеуште се во сон и укочени од ладното |
bobicar1,
да, тоа е еден од условите за мирно позирање на инсектите. Затоа и сите фотографии кои се направени рано наутро, инсектите имаат милион капки од утринската роса. Бидејки се ладнокрвни (cool-blooded), на ниски температури брзо им се лади крвта и се речиси неподвижни, а можеш да манипулираш со нив како сакаш. Има и таков трик за фотографирање на инсектите во студио: се фаќаат во пластично канче од јогурт (освен ако не фаќаш тарантули и слични змејови), ја ставаш во фрижидер 10-на минути и после си го сликаш дома (студио). И овде треба да бидеш брз, бидејќи пак ќе се вратат во нормала по неколку минути. Значи пред да се отрезни, пак во фрижидер. И така цел ден.
------------- Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
|
Постирано од: Mire
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 17:38
Stariot ... a ako nastine i pocne da kasla
Sega na strana, bi sakal da kazam deka se soglasuvam sosema so iznesenoto od Zoran, pa duri i mislam deka ona sto Branko i Bobi go kazaa uste povece gi potencira stavovite na Zoran.
Teskiot del od seto toa se pocetocite na fotografi amateri. Univerzalna formula nema. Najcesto zboruvame za ograniceni sredstva i, imajte sekogas na um, stanuva zbor za nekoj sto nema da zarabotuva od opremata.
Moj licen stav kaj preporakite e deka sekomu mu treba eden standarden zum za pocetok. So nego moze da odi vo presret na odlukata dali ce slika ova, ili ona. Dali mozebi fotografijata ce go privlece dovolno za da resi od nea da go zarabotuva lebot, ili sepak ce ostane "samo" foto-entuzijast.
Ne bi se slozil so Sanja deka i najdobriot foto-amater e polos i od najlosiot profesionalec. Vo site sferi na zivotot sretnuvame profesionalci koi, osven sto toa im e osnovna dejnost, ne poseduvaat nekakvi bitni kvaliteti vo obavuvanjeto na svojata dejnost.
Filtriranjeto sekako go pravi zivotot, za sekoja soodvetna bransa. Onie podobrite, kako i sekade, ce uspevaat da napravat povece vo svojata struka od onie drugite.
Mozebi ne e loso po prasanje na profesionalniot del od fotografite da se spomne deka i raznite granki na pro-fotografi postavuvaat i razlicni baranja. Ne e isto dali stanuva zbor za svadbarski fotograf, fotoreporter, ili pak nekoj koj se bavi isklucivo so reklamna fotografija. Site si imaat svoi specifiki, barem od strana gledano. Mozebi ne e loso tie samite da progovorat za specifikite tokmu na nivniot del od fotografijata.
------------- Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA
|
Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 17:46
Jas kje si kazam zbor-dva na temava deka sum profesionalec vo film i video, a amater i entuzijast vo fotografija. Kako profesionalec sekogas gi biram alatkite i formatot (vo videoto ima izbor na formati) so koi najkvalitetno i najbrzo kje ja zavrsam rabotata. Se trudam da go dobijam tehnichki najdobriot kvalitet sto umeam. Od snimanje preku postprodukcija do predavanje na finalniot proizvod. Od estetska strana uzivam i si ja sakam rabotata. Se palam i zharam na sekakvi raboti i se trudam dobro da gi zavrsam. Osven koga imas rabota so lugje koi te kochat, e togash samo gledam da go doigram oroto, da si gi zemam parite i da se trudam da ne bidam potpishan na shpicata. Da se bide profesionalec ne znaci deka si podobar od amaterite, no vo video i film drugi se odnosite na amater i profesionalec, taka sto generalno se zamaram od losi profesionacli odkolku so dobri amateri.
Kako fotograf entuzijast si dozvoluvam edna druga sloboda koja ja nemam vo profesionalnata rabota. Na se mozam da kazam deka ova e umetnost, i za defokus, i za zrno, i za loso razvien film, i za loso izmereno svetlo itn, itn.... Od druga strana me osloboduva od presijata deka mora se dobro da izgleda, da im se dopagja na klientite, da im se dopagja na gledacite.... Zatoa mozebi i kje primetite ponekogas i nekoja totalna glupost, i nekoja odlicna fotka kaj mene, ama toa e od momentalnata inspiracija .
Ova e chisto moe iskustvo kako profesionalec i entuzijast.
I da dopolnam. Letovo koga ja fativ mojata prva fotografska tezga (da zemam pari) ne se fativ so mojot omilen Kiev da ja brkam rabotata, tuku fino lepo si pozajmiv Nikon F4 i si zavrsiv rabota. Kievot go nosav samo da napravam po nekoja fotka za sporedba. Kievot vo kvalitetot na fotografiite se nosese so Nikonot, no ednostavno ne mu veruvam deka kje izdrzhi do kraj na denot so toa tempo . A i SLR sistem si e za profi rabota, a ova so rangefinder e igranje igracki za profesionalci. Ne deka pravat losi sliki, no ne se za taa namena. E, Mamajata e drug muabet iako e rangefider.
------------- That is called grain. It is supposed to be there.
|
Датум на внесување: 18.Декември.2007 во 18:06
Mire напиша:
Stariot ... a ako nastine i pocne da kasla
Sega na strana, bi sakal da kazam deka se soglasuvam sosema so iznesenoto od Zoran, pa duri i mislam deka ona sto Branko i Bobi go kazaa uste povece gi potencira stavovite na Zoran.
Teskiot del od seto toa se pocetocite na fotografi amateri. Univerzalna formula nema. Najcesto zboruvame za ograniceni sredstva i, imajte sekogas na um, stanuva zbor za nekoj sto nema da zarabotuva od opremata.
Moj licen stav kaj preporakite e deka sekomu mu treba eden standarden zum za pocetok. So nego moze da odi vo presret na odlukata dali ce slika ova, ili ona. Dali mozebi fotografijata ce go privlece dovolno za da resi od nea da go zarabotuva lebot, ili sepak ce ostane "samo" foto-entuzijast.
Ne bi se slozil so Sanja deka i najdobriot foto-amater e polos i od najlosiot profesionalec. Vo site sferi na zivotot sretnuvame profesionalci koi, osven sto toa im e osnovna dejnost, ne poseduvaat nekakvi bitni kvaliteti vo obavuvanjeto na svojata dejnost.
Filtriranjeto sekako go pravi zivotot, za sekoja soodvetna bransa. Onie podobrite, kako i sekade, ce uspevaat da napravat povece vo svojata struka od onie drugite.
Mozebi ne e loso po prasanje na profesionalniot del od fotografite da se spomne deka i raznite granki na pro-fotografi postavuvaat i razlicni baranja. Ne e isto dali stanuva zbor za svadbarski fotograf, fotoreporter, ili pak nekoj koj se bavi isklucivo so reklamna fotografija. Site si imaat svoi specifiki, barem od strana gledano. Mozebi ne e loso tie samite da progovorat za specifikite tokmu na nivniot del od fotografijata.
|
Mire jas edno pisuvam ti drugo citas Vo princip rekov ne mozat odnosno ne ni treba da se sporeduvaat bidejki se raboti za razlicni kategorii,a tek pa da se ocenuva koj od niv e podobar ili polos. Mislam deka sega go doprecizirav mojot stav i e pojasen.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 08:09
OK cim ti taka velis. Iako seuste ne mi e jasno sto bi trebalo toa da znaci, odnosno taka izleguva deka muabetov ni e izlisen?
------------- Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA
|
Постирано од: Parki
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 14:24
Sanja84 напиша:
Ni najdobriot amater,uslovno receno,nemoze da se sporedi so najlosiot profesionalec,
|
Сања, ме интересира твојата дефиниција за професионалец?
------------- http://parki.110mb.com - http://parki.110mb.com
|
Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 14:55
bobicar1 напиша:
Аце, не сакам да бидам погрешно разбран, но идејата ми е дека не секој секојпат е расположен да фотографира.
Зборот ми е дека професионалците кои заработуваат од фотографијата, мора да бидат таму сакале или не.
Додека кај аматерите не е тоа пресудно - ако им се оди, ќе одат, ако не тогаш не одат.
Новинарството и фоторепортерството се исклучително тешки професии. Цело време треба да си по движење, да ги пратиш настаните во градот и да имаш добри информанти на кои можеш да се ослониш. Тоа е работа од 24ч дневно.
За случката од Водно
Потполно ги разбирам зошто се лутеа. Секој си има планови за денот.
И јас ќе се лутам ако сум договорен со некого да се најдам во 10ч а тој ми доаѓа 60 минути подоцна, а јас во тоа време веќе треба да бидам на некое друго место |
еве јас како аматер да прашам нешто, што мислите колку професионални фоторепортери има во Македонија? онака, треснете некоја бројка. а колку аматери има? оти битно е да се знае со кого треба да се мериш, т.е. споредуваш. не дека аматерите се послаби од професионалците, или пак обратно. тоа со професионализмот е само избор. ако сум подобар во фотографија, а послаб во здравството, да речеме, но во здравството, сега трескам, не сум лекар, има повеќе пари, сигурно нема, да бидам професионалец фотограф. туку ќе си фотографирам аматерски. верувам дека повеќе од 30-40 фоторепортери, професионалци и нема. можам да бидам демантиран во секое време
------------- Јас сум мајстор!
http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
|
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 15:24
Јас мислам дека не се повеќе од 30, мислам дека се некаде се меѓу 17 и 25. Моја проценка.
Но тука заборавиваме нешто, професионалци не се само фоторепортерите, имам многу кои работат свадбени фотографии и тоа им е единствен извор на финансии.
------------- Аце
|
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 15:26
Parki напиша:
Sanja84 напиша:
Ni najdobriot amater,uslovno receno,nemoze da se sporedi so najlosiot profesionalec,
|
Сања, ме интересира твојата дефиниција за професионалец?
|
Pa nema moja definicija tuku se soglasuvam so opstoprifatenata,deka profesionalec e lice vo odredena profesija koja nudi kvaliteti vo istata istovremeno i zarabotuva brz baza na nea.I nemoze sekoj da si dava definicii kako ke mu tekne,moze samo da si gi tolkuva veke dadenite na svoj nacin.
Da ne bidam pogresno razbrana po treti pat da potenciram deka zatoa kazav deka samite poimi nemozat da se sporeduvaat,a pritoa nemav namera nekogo da velicam,nekogo da omalovazuvam.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 15:46
Александар_А напиша:
Јас мислам дека не се повеќе од 30, мислам дека се некаде се меѓу 17 и 25. Моја проценка.
Но тука заборавиваме нешто, професионалци не се само фоторепортерите, имам многу кои работат свадбени фотографии и тоа им е единствен извор на финансии. |
е тука те чекав, свадбени фотографии. што мислиш колку од нив се професионалци, демек единствен извор на финансии, ако е тоа некоја дефиниција за професија? многу помалку од пола. а на ова, оние кои се во странство ќе се скинат од смеа. овде може да ти дојде било кој, што има поубав фотоапарат и да се понуди да прави фотографии од свадба, така? потпишува некој договор со нив, или тоа оди усно, па после мисли се што како? најмногу ги има оние кои земаат фотоапарат, фотографираат по свадби или било која свеченост, одат во некое туѓо студио, развиваат и наплаќаат пет пати повеќе од колку што кошта. ти ги сметаш нив за професионалци? јас не. тоа се професионални аматери. ме чуди само зошто за аптекар, т.е. фармацевт, законски треба да се вработи школуван, демек со диплома, кадар, а вака „незначајни„ професии, може да ги работи било кој, што може да си дозволи поскап DSLR или нешто слично?
http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
|
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 15:59
Dogi напиша:
Александар_А напиша:
Но тука заборавиваме нешто, професионалци не се само фоторепортерите, имам многу кои работат свадбени фотографии и тоа им е единствен извор на финансии. |
е тука те чекав, свадбени фотографии. што мислиш колку од нив се професионалци, демек единствен извор на финансии, ако е тоа некоја дефиниција за професија? многу помалку од пола. а на ова, оние кои се во странство ќе се скинат од смеа. овде може да ти дојде било кој, што има поубав фотоапарат и да се понуди да прави фотографии од свадба, така? потпишува некој договор со нив, или тоа оди усно, па после мисли се што како? најмногу ги има оние кои земаат фотоапарат, фотографираат по свадби или било која свеченост, одат во некое туѓо студио, развиваат и наплаќаат пет пати повеќе од колку што кошта. ти ги сметаш нив за професионалци? јас не. тоа се професионални аматери. ме чуди само зошто за аптекар, т.е. фармацевт, законски треба да се вработи школуван, демек со диплома, кадар, а вака „незначајни„ професии, може да ги работи било кој, што може да си дозволи поскап DSLR или нешто слично?
|
se soglasuvam vo celost
|
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 17:19
Апсолутно се согласувам и јас со Dogi.
Онака имам обичај да застанувам по излозите во фото-студијата и да ја разгледувам нивната работа. Најчесто налетувам на свадбени фотографии кои ,искрено речено, се многу лоши. Сум гледал и убави фотографии, но тие можат на прсти да се избројат.
|
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 17:29
Ме интересира како ги нарекувате луѓето што веќе имаат своја професија но бидејќи се компетентни според условите предвидени на интернет сајтовите наменети за продажба,заработуваат дополнително врз база на фотографија,можеби и повеќе одколку од нивната струка,или пак од фотографите што фотографијата им е основна и можеби и единствена дејност со која се занимаваат? Значи не се работи за договор нати го дајми го како како дел од свадбарски фотографи во Мк,туку сепак некои критериуми на повисоко ниво се задоволени. Доги,те сфаќам што сакаш да кажеш,но многу луѓе работат со фотографија додатно,тргнувајќи од флексибилноста па затоа е толку експлоатирано занимање поготово во денешно време со оваа популаризација на дигиталните камери.Сакав да кажам дека постојат секакви професии за кои не се потребни некакви посебни дипломи а сепак фигурираат како професии. Како и да е работодавецот или тој што те плаќа одлучува каде ќе ги даде неговите пари,и додека тие примаат секакви луѓе,секакви и ќе работат.
-------------
|
Постирано од: Vojkan
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 19:36
Хонорарци или part time __________ (стави име на занает).
Ја следам дискусијава и се мислам дали да се приклучам, ама ќе свртам упте една партија фудбал на ПС, па може ќе напишам нешто.
Поздрав
------------- Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
Постирано од: caki99
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 19:40
dogi i na ulica imam mnogu luge so orginal fudbal/topka i si igrat po cel den vo park pa ne gi pravi fudbaleri
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=8665 - porfolio
|
Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 20:15
caki99 напиша:
dogi i na ulica imam mnogu luge so orginal fudbal/topka i si igrat po cel den vo park pa ne gi pravi fudbaleri |
Превод: На улица има многу луѓе со добри камери и си фотографираат по цел ден, па тоа не ги прави фотографи.
А што би направило еден човек фотограф? Ако некој се занимава, огромен дел од своето слободно време со фотографирање, не е фотограф. А ако некој фотографира свадби или натпревари, е?
Ова е дури навредливо...
Ако се присетиме на почетоците на фотографијата, и што всушност претставува една фотографија, ќе дојдеме до фактот дека тој што по цел ден си фотографира од задоволство е навистина фотограф. Да го прикажеш она што ти се допаѓа. Она што те исполнува. Не она што сакаат другите да го видат, не она што ги исполнува другите. Кога сликаш за себе, тоа е фотографија. Кога сликаш за други, од друга страна...
Секоја чест на оние, кои го практикуваат и едното и другото...
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 01:39
Da, site se fotografi, no temata e sto gi razlikuva amaterite fotografi od profesionalnite fotografi.
Za mene edinstvenata razlika e , kako sto veke rekov na pochetokot, toa sto fotografiranjeto za ovie vtorive e profesija i od nea si go zarabotuvaat lebot. Nishto poveke i nishto pomalu.
-------------
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 10:40
Dogi напиша:
Александар_А напиша:
|
Ме начека а?!
Па мислам дека има многумина кои го вадат лебот само од свадбена фотографија. Колку фото студија има и колку има вработени кај нив?! Не мислам дека е мала бројката.
Инаку што спомна дека многумина имаат фотоапарати и одат во туѓи студиа, мислам дека е сосема во ред. Па и било каде на запад мислиш дека сите кои работат овој вид на фотографија имаат лаборатирии?
Не верувам.
Инаку што спомна за наплаќањето дека е многу поскапо мислам дека не си во право, а точно е дека би ни се изнасмеале оние од надвор, но затоа што овде се работи за без пари.
Во еден разговор со Зоран, спонма дека кај нив младенците за фото и видеографија даваат од 7-10% од сумата која ја трошат за свадба. т.е. од 1500 до 3000 долари. (ако добро се сеќавам, одамна имаме разговарано)
Колку се троши кај нас за истата работа?!
Во просек за свадба кај нас се трошат 3000 до 5000 евра, а колку одат за фото и видеографија, 300 до 500 евра. ни приближно. Најмногу 200 евра.
Колку од рестораните нудат бесплатно, снимање.... Многу!
После тоа немало квалитет, епа нема, и нема ни да има којзнае каков.
По мене репер би требало да биде квалитетот на финалниот производ. А за тоа не се ограничени оние кои им е потребен таков сервис. Нека си побараат, нека си видат. Но најчесто се оди онаму каде е поефтино. Епа сега колку пари толку музика.
------------- Аце
|
Постирано од: JANE971
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 19:02
Aj i jas da dadam moe mislenje, a toa bi bilo nesto vaka: -profesionalci se onie koi so fotografija se zanimavaat kako primarna dejnost i so prihodot se izdrzuvaat sebe i semejstvata. -amateri se entuzijasti koi fotografijata ja gledaat kako hobi ili nacin na izrazuvanje.
Cenata na finalniot proizvod ne se formira spored ona dali e fotografirana od amater ili profesionalec, tuku od kvalitetot na istata. POznavam amateri koi svoite fotografii gi prodavaat poskapo od bilo koj profesionalec vo mkd, taka da nema pravilo spored koe nekoj e podobar od drug, osven toa sto pokraj sekojdnevnata rabota i pogolemoto iskustvo, poizvezbanoto oko i podobrite kameri profesionalcite imaat pogolema moznost da napravat podobra fotografija i da si zarabotat so nea. Ovde bi zastanal za da ne se razvodnuva diskusijata i siri temata
------------- Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 00:51
интересен е самиот податок кој кажува дека свадби има само во петок, сабота и недела. чест на исклучоците. што значи оној што работи само свадби, има празен од, од четири дена, во кој сигурно ништо не работи, нели? оти пари вади само од свадби. е тоа не ми се верува, ама баш ич! плус ако се трошат само 200 Евра, а оди цела тајфа да снима, фотографира, па и обработува, треба и тоа да се плати, тогаш не можам да прифатам дека од тоа може да се живее. доаѓаме до заклучок дека мора да се работи и нешто друго. за да се преживее. а баш би ме заинтересирало колку би заработувал како професионалец, т.е. ако се преориентирам во фоторепортер, па почнам да фотографирам насекаде каде што има вести, околу нас. па и папараци фотографии.
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 01:39
Dogi ne e problemot samo da se fotografira, tuku kogo ke fotografiras kako paparazzi vo mkd i komu ke gi prodades slikite
|
Постирано од: sasebt
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 02:24
мене ме интересира, некој претходно напиша демек, зошто има фотографи професионалци без сколија. ами има и програмери без сколија (јас сум програмер, со сколија). и обично се скоро добри колку и тие со сколија.
и сеа не знам шо да заклучам? кои се поарни? професионалци или аматери? во совршен свет, професионалците би биле подобри во секој случај, зашто би работеле професионално она што го сакаат, и хоби и професија. а во реалноста? има лоши професионалци зашто е полесно да станеш лош професионалец него добар аматер.
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 02:29
има лоши професионалци зашто е полесно да станеш лош професионалец него добар аматер tazno no vistinito
|
Постирано од: Glecin
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 10:24
Fotografiite napraveni od profesionalci se pravat za finansiska zarabotka, fotografiite napraveni od amateri se pravat od ljubov.
Koi se podobri!?
No ne e se crno i belo.....cesto pati profesionalecot fotografira od ljubov i cesto pati amaterot se isprobuva kako profesionalec. No ostanuva faktot deka " vistinska " fotografija e onaa fotografirana so ljubov!!
pozdrav,
P.S Razmislata e potpomognata od citat na Ansel Adams.....!!
|
Постирано од: zulu
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 16:01
eve shto vika http://en.wikipedia.org/wiki/Amateur - Wikipedia za ova:
Most commonly an amateur is understood to be someone who does something without pay or formal training. Conversely, a http://en.wikipedia.org/wiki/Professional - professional is someone who has received training in a particular area and who also makes a living from it. The word comes from http://en.wikipedia.org/wiki/French_language - French , and can be translated as "lover of", reflecting the amateur's motivation to work as a result of a love or passion for a particular activity.
http://en.wikipedia.org/wiki/Joi_Ito - Joi Ito na lansiranjeto na Creative Commons Makedonija imashe edna interesna razmisla:
Lugjeto tendiraat da ja cenat povekje profesionalnata rabota od amaterskata, no zoshto, zarem preferirate profesionalen sex pred amaterski?
Ve molam, so siot respekt, duri i Foto Bimbo i Prima Foto se uspeshni profesionalci sudejki spored lokacijata na nivnite dukjani.
-------------
http://www.flickr.com/iofoto - http://www.flickr.com/iofoto
|
Постирано од: caki99
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 16:17
ZULU...najdobar komentar do sega
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=8665 - porfolio
|
Постирано од: zatko
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 17:58
Zulu a imas li probano profesionalen sex???
http://www.blissvp.com - http://www.blissvp.com
------------- www.blissvp.com
|
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 09:50
toa e sex so skolija?
sho bi se reklo, shkolovan/a za sex (mislam deka imase i vakva rabota vo japonija)
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
Постирано од: diviner
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 06:47
Sanja84 напиша:
Ni najdobriot amater,uslovno receno,nemoze da se sporedi so najlosiot profesionalec,bidejki se raboti za razlicni kategorii.A takvi ima vo bilo koja oblast vo zivotov....
|
ne se soglasuvam vopsto so recenicava mnogu malku znam za fotografijata ama za nekoja druga oblast vo zivotot siguren sum deka ne e taka ... jas sum amater u slikarstvo crtam veke 1 godini i imam 100 sliki u platno nitu studiram nitu nisto...normalno deka treba da se postuva u ovoj slucaj umetnik so diploma ili nekoj profesionalec ama ne moze ni mene da me gledas so razlicni oci ili pak da me gledas kao nekoj od druga kategorija ne treba da se lepat etiketi vazno e toa so se kreira dali izgleda ubavo i dali e napravena so lubov oti amater doaga od zborot amor i znaci lubov , lubov kon toa sto go pravi ... od razlika od profesionalecot lubov kon parite .... a za fotografijata ne da sum amater... duri samo 3 dena imam aparat i mislam deka imam interesni sliki.....MISLAM
kako i da e mislam deka :
TREBA DA SE POSTUVA PROFESIONALECOT
AMA NE I DA SE(PONIZUVA) AMATEROT
ubavo e koga ke gi gledame rabotite bez etiketi
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 11:19
diviner напиша:
ne treba da se lepat etiketi vazno e toa so se kreira dali izgleda ubavo i dali e napravena so lubov oti amater doaga od zborot amor i znaci lubov , lubov kon toa sto go pravi ... od razlika od profesionalecot lubov kon parite |
Полн погодок
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 14:37
bobicar1 напиша:
diviner напиша:
ne treba da se lepat etiketi vazno e toa so se kreira dali izgleda ubavo i dali e napravena so lubov oti amater doaga od zborot amor i znaci lubov , lubov kon toa sto go pravi ... od razlika od profesionalecot lubov kon parite |
Полн погодок |
E sega pogodivte.
Demek kaj profesionalecot nema ljubov kon fotografijata. Bilo samo ljubov kon parite...
So drugi zborovi, izleze deka kaj site profesionalci ima samo ljubov za zarabotuvachka, a ne i ljubov kon nivnata profesija.
Epten zabegavte...
P.S. diviner, ti za edna godina imash napraveno 100 sliki na platno? Sekoi 3-4 dena pravish po edna slika?
-------------
|
Постирано од: diviner
Датум на внесување: 14.Јануари.2008 во 15:51
toa i sakam da go dokazam deka ima i mnogu vrska kolku e energicen AMATEROT ili PROFESIONALECOT ... i kolku e vo moznost energijata so si ja ima da si go izvadi vo kreativnost ... a za sebe mozam da kazam deka ne trosam energija bez vrska se polnam nekogas tolku mnogu zoran so ne za 3-4 dena edna slika tuku 3-4 sliki pravam za eden den....
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 01:07
a tie slikite, gi prais po edna slika po platno, ili thumbnails?
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2008 во 20:53
Ludje, pa ova iskoci teska diskusija, teoretiziranje (vo koe i jas ucestvuvav)...
Ajde da gi poednostavime rabotite do kraj: Razlikata e samo dali trosis pari na fotografija, ili pravis pari od fotografija. Seto ostanato e sosema, sosema individualna rabota.
|
Постирано од: сашо
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 13:35
super. moram da kazam deka na pocetok temava mi beshe bljak i naivna. navistina se prashuvav za motivite za postiranje na vakva tema. sega gledam deka se razvila vo razni shareni pravci i deka ima prashanja koi i mene me intrigiraat. mislam deka go apsolviravme toa deka profesionalecot zarabotuva i moze no mozebi i ne mora da ima "skolija" a amaterot toa go pravi bez da vodi smetka za zarabotkata (na bazicno nivo i vo pogolem del od slucaite), vo ovoj moment ni se implicira (i toa ponatamu go previduvame) deka amaterite toa go pravat od ljubov i nisto drugo a crnite profesionalci samo "shtancaat" fotki na najbezobrazen i najbeskrupulozen nacin. veruvam ke se soglasime site deka toa ne e bas taka neli ...togass zosto ima golem broj "fotoamateri" posakuvaat eden den da stanat profi fotografi? za da ja ubijat nivnata najgolema ljubov? ( ako postoi rizik ova da go citaat seksualni/bracni partneri fotografi, ili takvi partneri na fotografi/ki-davam sloboda adminot da go prepravi gorenavedenoto vo "vtora najgolema ljubov" ili slicno ). ili ?... ok da ne tupam, imam vpecatok deka sme nacisto so toa.
ima edna dimenzija koja e mozebi vazna- kako gi kategorizirame na primer stock fotografite koi najcesto imaat druga "profesija" no isto taka znacajni prihodi zarabotuvaat od prodavanjeto na nivnite fotki, a najcesto pocnale da fotkaat od ljubov? ima tuka uste edna "kvaka 22". najcesto za stock ne se bara kreativnost i licna ekspresija tuku sledenje na strogo zacrtani standardi ( poznavam nekolku seriozno dobri umetnicki fotografi koi imaat baegi iskustvo i cesto jasno se deklariraat protiv stock-stavot ako dobro sum go razbral e- deka mozda i ke naucis zanaet-ama ke ti ja ubie kreativnosta)...baegi izmeshano, veruvam ke se soglasite... ona shto jas go gledam kako vazno na temava e (ili zoshto vakva tema ima taka shareni komentari vo koi se sleala baegi znacajna energija i vreme) vaznosta da se definira nashiot (fotografski) identitet ( ova e moja profesionalna deformacija :-P), i spored mene taka i moze da se prodolzi temata. mozebi zatoa i se spomnati kategorii kako - kolku vreme od zivotot posvetuvame na fotografija ( amat. vs prof. ) i so kakov aparat ( kolku skap citaj:kolku golem ni e) toa spored mene ima vrska so nash*te lutanja okolu vaznosta na toa da se pozicionirame sebesi licno na koe i kakvo deredge sme. identitetot e zaebana stvar. zatoa cesto zabeguvame vo megapixeli i L leki i "so shto aparat slikash?" otkolku so "shto si sakal so ova( so ovaa fotografija) da kazes?" polesno ni e taka, i covecki e da ni e polesno. a potroshuvackiot trend lesno go podgreva toa. zatoa kako deca se karame koj e pojak, rambo ili bruce lee? ( citaj - canon-nikon - sorry na site - ama mene sekogas canon-nikon muabeti mi bile na toa nivo) jas mozam da kazam za sebe deka ne se dozivuvam sebesi kako fotograf tuku kako nekoj koj se bavi so fotografija ( znam deka moze da mi se vturite sega deka toa e isto no jas insistiram na razlikata ! i zatoa stoi "bavi), mene fotografijata mi e "alatka" za neshto drugo. ne za pari. ne za bodovi. nesto pointimno od toa. se raspekmeziv :-P aj da ve cujam ?
PS. ispushtiv da kazam - koga velam deka ni e "polesno" i "covecki" toa ne znaci deka lesno pominuvam preku toa-ona shto bi ne izdignalo, nas kako poedinci/ki, kako licnosti, nad zvrckite od dilemata amateri vs. profesionalci e "nashata licna borba, ili pat ako sakate, ili kako se nosime so tie predizvici" koi definitivno ne cekaat na "fotografskiot pat". a akcentot i/ili krunata na cel proces go stavam na toa deka e najvazno kako se dozivuvam jas vo celata prikazna i kade se gledam vo celo toa more...
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2008 во 13:44
сашо напиша:
identitetot e zaebana stvar. zatoa cesto zabeguvame vo megapixeli i L leki i "so shto aparat slikash?" otkolku so "shto si sakal so ova( so ovaa fotografija) da kazes?" polesno ni e taka, i covecki e da ni e polesno. a potroshuvackiot trend lesno go podgreva toa. zatoa kako deca se karame koj e pojak, rambo ili bruce lee? ( citaj - canon-nikon - sorry na site - ama mene sekogas canon-nikon muabeti mi bile na toa nivo)
|
BRAVO ZA OVA
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2008 во 16:37
bravo Daltone ! ...kako edinstven koj barem iskomentira neshto. Od ova kjutenje ne znam dali na lugeto na sajtot seushte im e povazno "so shto aparat slikaat" (citaj se identifikuvaat so svojata oprema) ili se nasoceni kon svojata "ideja", "stil", "nacin na gledanje na svetot". ova ja kanalizira diskusijava nakaj vecnot dualizam - materijalizan i idealizam aj da ve vidam ?
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2008 во 16:56
Sasho diskusijava otide off topic, ama i internet forumite se za toa neli .
Tocno e deka site sakame da gi imame site igracki, i toa najdobrite, najskapite. No koj saka i ima da ze nesto moze i bez skapa igracka. Kje si ja kupi ponatamu, so tek na vreme. Bitno e da trgne po patot. Jas sekogas koga kje slusnam deka nekoj zbori "Nemam pari za DSLR", velam "Slikaj so SLR" i sobiraj pari. I so SLR kje vidis dali te biva za da ne si gi davas dzabe parite . Idejata sepak e najbitna neli. A, dobri idei moze da se realiziraat i so P&S, ako ja imas i ako znaes kako da gi iskoristis ogranicuvanjata. Me znaete deka ne patam od komplexi za tehnika. Vo Mala Stanica imam slusnato komentari od tipot "Abe iskomplexiran sum od site DSLR masini ovde", a jas vo ranec nosam Kiev . I gordo si go pokazuvam, si se falam so nego . Fakt deka so L lekja kje imas tehnicki podobra fotografija, ama dali kje bide fotografijata estetski podobra?
I da se vratam na temata. Profesionalnite fotografi se srekjni lugje koi svoeto zadovolstvo i hobi uspeale da go napravat profesija i da ziveat od toa. Pasijata kon fotografijata ne umira so temite koi se pokrivaat, reporteri, svadbi, sluchuvanja, portreti, stock....... Sekade moze da napravis dobra fotografija. Kako sto velese mojot mentor na akademija "Temata za dobar dokumentarec ti e pred nosot, samo treba da ja zabelezis"
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 11:58
не сум сигурен дека би се согласил дека темава отиде off topic, прочитај што се нема погоре напишано...кхкхкхх... шега на страна за мене тоа е суштината. како се доживуваш себе си.
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 13:08
bobicar1 напиша:
diviner напиша:
Полн погодок |
Со големо разочарување можам да кажам дека ова се катастрофални изјави. ГООООЛЕМА навреда кон професионалците.
------------- Аце
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 13:11
точно. и јас мислам дека е голема навреда кон дел од професионалците. ама не сум сигурен дека го земаат тоа за зло(ова не е малициозно). и јас сум баеги разочаран дека никој нема м... (или адекватен пандан) да размислува/одговори на дилемите што ги поставив...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 13:20
Tegla напиша:
I da se vratam na temata. Profesionalnite fotografi se srekjni lugje koi svoeto zadovolstvo i hobi uspeale da go napravat profesija i da ziveat od toa. Pasijata kon fotografijata ne umira so temite koi se pokrivaat, reporteri, svadbi, sluchuvanja, portreti, stock....... Sekade moze da napravis dobra fotografija. Kako sto velese mojot mentor na akademija "Temata za dobar dokumentarec ti e pred nosot, samo treba da ja zabelezis"
|
Е ова ми се допаѓа и се сложувам во потполност.
------------- Аце
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 13:24
Дај ги по конкретно, (и во пократка форма). Со реферати е по малце непрегледно и човек незнае од каде да почне.
------------- Аце
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 16:56
постот е долг колку што сметам дека треба да е долг. точно тоа ме погодува. површноста
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 18:43
сашо напиша:
super. moram da kazam deka na pocetok temava mi beshe bljak i naivna. navistina se prashuvav za motivite za postiranje na vakva tema. sega gledam deka se razvila vo razni shareni pravci i deka ima prashanja koi i mene me intrigiraat.
|
Ma seuste e bljak, no dobra e za muabetenje
mislam deka go apsolviravme toa deka profesionalecot zarabotuva i moze no mozebi i ne mora da ima "skolija" a amaterot toa go pravi bez da vodi smetka za zarabotkata (na bazicno nivo i vo pogolem del od slucaite), vo ovoj moment ni se implicira (i toa ponatamu go previduvame) deka amaterite toa go pravat od ljubov i nisto drugo a crnite profesionalci samo "shtancaat" fotki na najbezobrazen i najbeskrupulozen nacin. veruvam ke se soglasime site deka toa ne e bas taka neli ...togass zosto ima golem broj "fotoamateri" posakuvaat eden den da stanat profi fotografi?
|
Uste povece, site sansi se deka profesionalcite bile foto-amateri i vo pocetokot "slikale od ljubov".
Znam, sfativ, deka ne go zastapuvas toj stav, no sepak sakam da kazam deka takvoto tvrdenje, deka profesionalcite ne fotografiraat i ne cuvstvuvaat ljubov kon fotografijata e totalna nebuloza. Bi rekol deka najgolemata razlika e deka cestopati se vo situacija da moraat da slikaat nesto sto vo osnova ne gi interesira. Ednostavno moraat da imaat profesionalen pristap. Prost primer ... zemete eden "svadbarski fotograf", vo situacii koga ima za slikanje mlada koja ja saka objektivot i sorabotuva, se kladam deka uziva vo slikanjeto. Kako da e na foto-sesija so foto model. Od druga strana, cesto pati ce mu naletaat i nefotogenicni musterii, koi nema sansi da gi namestis kako sto treba ni za licna karta, a ne pa da zavzemat atraktivna poza za svadbena fotografija. Arno ama pak rabotata ce si ja zavrsi maksimalno profesionalno (barem bi trebal)
Kaj nas istite tie fotografi slikaat i za licni ispravi, veruvam deka im e ubistveno dosadno, ama koga ce dobijat zadaca da slikaat na primer, relito na oldtimer-i za smetka na casopis nekoj .... stanuva interesno.
ima edna dimenzija koja e mozebi vazna- kako gi kategorizirame na primer stock fotografite koi najcesto imaat druga "profesija" no isto taka znacajni prihodi zarabotuvaat od prodavanjeto na nivnite fotki, a najcesto pocnale da fotkaat od ljubov? ima tuka uste edna "kvaka 22". najcesto za stock ne se bara kreativnost i licna ekspresija tuku sledenje na strogo zacrtani standardi ( poznavam nekolku seriozno dobri umetnicki fotografi koi imaat baegi iskustvo i cesto jasno se deklariraat protiv stock-stavot ako dobro sum go razbral e- deka mozda i ke naucis zanaet-ama ke ti ja ubie kreativnosta)...baegi izmeshano, veruvam ke se soglasite... |
Ne bas deka e tolku izmesano. Mislam deka malku ograniceno gledas na stock fotografijata. Kako prvo toa ne se samo sliki na casi i flasi, ima tuka i mnogu povece, samo e prasanje koj do kade navlegol vo seto toa. Ima sto rabotat i so modeli i t.n.
Patem, i aranzmanite so casi i flasi mozat da bidat povece od cista tehnika, za kontrolata na svetloto da ne pravime muabet.
ona shto jas go gledam kako vazno na temava e (ili zoshto vakva tema ima taka shareni komentari vo koi se sleala baegi znacajna energija i vreme) vaznosta da se definira nashiot (fotografski) identitet ( ova e moja profesionalna deformacija :-P), i spored mene taka i moze da se prodolzi temata. mozebi zatoa i se spomnati kategorii kako - kolku vreme od zivotot posvetuvame na fotografija ( amat. vs prof. ) |
Saso, da gi parafraziram Shrek i Donkey, toa ti e kako kromid ... povece slojni sme i malku tesko ce ide toa so definiranjeto
Daj covece, ne ja kompliciraj tolku. Sto ima da se definira tuka ... sakam da slikam, mozam da slikam, slikam. Bi sakal i da slikam na egzoticni mesta, ne mozam. pa slikam niz MK i na odmor koga sum.
i so kakov aparat ( kolku skap citaj:kolku golem ni e) toa spored mene ima vrska so nash*te lutanja okolu vaznosta na toa da se pozicionirame sebesi licno na koe i kakvo deredge sme. identitetot e zaebana stvar. zatoa cesto zabeguvame vo megapixeli i L leki i "so shto aparat slikash?" otkolku so "shto si sakal so ova( so ovaa fotografija) da kazes?" polesno ni e taka, i covecki e da ni e polesno. |
Znaes kako Saso, toa ti e kako kola ... sto poskapa e, toa poudobna e! Mozes da reces deka kolata ti treba za da te prenese od tocka A do tocka B, ama oddaleci gi malku povece tockite i udobnosta ce stane faktor .
Epa taka i vo fotografijata ... se e do patot sto si resil da go pomines .
Koga nekoj ovde, na forumov, ce prasa za sovet za aparat, prvo sto mi padja na um e DSLR. Koga ce me prasaat na rabota, velam Fuji f40fd. Se e do pretpostavkata so kogo zboruvas i za sto ce mu sluzi. Na ludjeto ovde tockite A i B im se malku porazdaleceni
Tvrdenjeto deka povece se obrnuva vnimanie na toa so sto slikame, namesto sto sme sakale da kazeme so fotografijata go smetam za netocno. Mozebi ne se komentiraat dovolno i dovolno kvalitetno fotografiite na sajtot, no deka povece se zbori za opremata, toa ne e tocno. Za na forum toj muabet pak e sosema normalen.
a potroshuvackiot trend lesno go podgreva toa. zatoa kako deca se karame koj e pojak, rambo ili bruce lee? ( citaj - canon-nikon - sorry na site - ama mene sekogas canon-nikon muabeti mi bile na toa nivo) |
Soglasen sum. I ovaa tema/muabet mi e slicna ... ama da se muabeti nesto. Da nema zabuna, canon/nikon muabetot ne go stavam vo isti kos so onoj pogore, sto ti go narece "merenje kolkav ni e".
jas mozam da kazam za sebe deka ne se dozivuvam sebesi kako fotograf tuku kako nekoj koj se bavi so fotografija ( znam deka moze da mi se vturite sega deka toa e isto no jas insistiram na razlikata ! i zatoa stoi "bavi), mene fotografijata mi e "alatka" za neshto drugo. ne za pari. ne za bodovi. nesto pointimno od toa. se raspekmeziv :-P aj da ve cujam ? |
Hobi i samo hobi. Hobito recisi sekogas e i ljubov. Mozebi ce mi projde, sto znam. Porano maketarstvoto mi bese hobi/ljubov, pa gitarata. Edrilici povece ne pravam, gitarata od vreme na vreme ja zemam v raka da posviram, ama ne so saati kako nekogas.
Fotograf ne sum ... foto-amater da receme... pa i toa e fotograf vo krajna linija, samo ne e profi. Licno smetam deka sekoj sto pravi pari od fotografija e profesionalen fotograf, pa makar i da ne mu e edinstven izvor na sredstva.
Spored mene, isklucok se onie koi, od vreme-na vreme, ce fatat ponekoja tezga. Da receme deka gi pokrivaat za trosocite za oprema.
PS. ispushtiv da kazam - koga velam deka ni e "polesno" i "covecki" toa ne znaci deka lesno pominuvam preku toa-ona shto bi ne izdignalo, nas kako poedinci/ki, kako licnosti, nad zvrckite od dilemata amateri vs. profesionalci e "nashata licna borba, ili pat ako sakate, ili kako se nosime so tie predizvici" koi definitivno ne cekaat na "fotografskiot pat". a akcentot i/ili krunata na cel proces go stavam na toa deka e najvazno kako se dozivuvam jas vo celata prikazna i kade se gledam vo celo toa more...
|
Sorry, ama sega vece ova amateri vs profesionalci go izdigna na nivo na Sekspirovska dilema. Pa ne e tolku komplicirano da mu se nevidi... Sakam da slikam, me opusta i mi pricinuva zadovolstvo... Mozam da slikam, nekako naodjam vreme i sredstva ... (Aj da ja prosiram malku rabotata: Mi dozvoluvaat da slikam, me tolerira zena mi so drugi zborovi...) Slikam! ... i ubavo mi e
Pretpostavuvam ... gledam ... i tebe ti e ubavo da slikas... ne si tupi mozok so teski dilemi ... uzivaj
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2008 во 20:57
hehe. fala mire. bas si sednal vo tvoj stil da "rasclenis" , analiziras i iskomentiras... super shto konecno nekoj se odzva. mene seushte me revoltira i se drzam do stavot ( a me revolitira oti i mene lesno me ponesuva) deka pocest se prashuva so so slikas ... no ... ne mi se mene ova teshki temi... default procesi only :-P, ama sega sum vo faza koga tie neshta mi se vazni i smetam deka za sekoj koj drzi aparat poveke od tripati mesecno-treba da se vazni... ete hvala
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 10:27
Saso, ne znam za tebe, no prasanjeto so sto slikas prilicno retko go gledam. Mene licno toa me interesira, za da znam koi mu bile opciite na onoj sto slikal, pa shodno na toa da komentiram.
Imeno, dzabe ce zboram za DOF, ako slika so P&S digitalce ... ako spomnam f/16, ili ne daj boze f/22, a slikal so P&S to ce bide poprilicna zelena. Generalno, toa e edinstvenata pricina poradi koja me interesira alatot.
Po site drugi osnovi, ic ne me tangira koj so sto slika.
Se slucuva da prokomentiram za aparatot (ne da prasam) ako vece znam so sto slika, a gledam deka kvalitetot e neosporen, ili pak gledam deka navistina ne gi iskoristuva moznostite na opremata.
Znaci, samo vo sklop i kontekst na komentarot sto go davam...i sto bi rekol Zulu: "...Your mileage may vary..."
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2008 во 19:11
Thanks
|
|