ФАКТИ ЗА КРСТОТ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10437
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 23:16 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ФАКТИ ЗА КРСТОТ
Постирано од: Antiqua
Наслов: ФАКТИ ЗА КРСТОТ
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 12:57
Etimoloski, grckiot zbor Στανρος (stavros), go ima vo korenot na zborot Σταν (stav) od glagolot ιςτηρυ,sto znaci stoi ispraveno drvo. Istiot koren se sretnuva i vo sankritskiot jazik, kade znaci cvrst, postojan...Potoa, vo latinskite zborovi stiva i instauro
------------- Veni Vidi Vici
|
Коментари:
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 12:57
“A jas sum daleku od toa da se falam so ne[to drugo, osven so krstot na na[iot Gospod Isus Hristos, preku kogo svetot e raspnat za mene i jas za svetot” Galatjanite 6:14
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 13:02
Првата појава на крстот е уште во 5. милениум п.н.е. во Палмира, Сирија во облик на кукастиот крст, свастика CRUX CAMMATA како симбол на Сонцето, среќата, плодноста
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 13:15
Во Хиероглифите Крстот е симбол на Спас
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 13:24
“So Hristos sum raspnat na krstot; i jas ve]e ne `iveam, tuku Hristos `ivee vo mene.”
Poslanie do Galatjanite 2:20
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 13:25
“...Gledaj]i vo Isusa, Po~etnikot i Ispolnitelot na na[ata vera, Koj, poradi radost [to be[e pred nego,go pretrpe krstot, preziraj]i go sramot i sedna oddesno na Bo`jiot prestol..”
Poslanie do Evreite 12:2
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 13:27
“A jas sum daleku od toa da se falam so neшto drugo, osven so krstot na naшiot Gospod Isus Hristos, preku kogo svetot e raspnat za mene i jas za svetot” Galatjanite 6:14
|
Постирано од: connected
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 14:01
Antiqua напиша:
“A jas sum daleku od toa da se falam so neшto drugo, osven so krstot na naшiot Gospod Isus Hristos, preku kogo svetot e raspnat za mene i jas za svetot” Galatjanite 6:14 |
Крстот е симбол на љубовта на Бог спрема човештвото.
-------------
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 15:50
Simbol na politeizmot!!!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 16:25
DAIJA напиша:
Simbol na politeizmot!!! |
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 22:43
Pravoslavie напиша:
Во Хиероглифите Крстот е симбол на Спас |
ова не сум го знаел, ај постирај повеќе ако знаеш... Знам дека симболот на Ра, е оној крст, горе што не е како плус, туку кружен...
-------------
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 10:39
Antiqua напиша:
A jas sum daleku od toa da se falam so ne[to drugo, osven so krstot na na[iot Gospod Isus Hristos, preku kogo svetot e raspnat za mene i jas za svetot Galatjanite 6:14 |
more antiqua koj "gospod isis hristos" be?????!!!!!!!
zarem isus hristos e stvoritelot na svetot ??????
zasto go raspnale na krst ?????
ako toj go sakal krstot nemalo na krst da go raspnat ce go raspnele na zvezda i na polumesecina ili na nekoj kip ili idol znaci toj ne go sakal krstot pa sto go raspnale na krst.
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 10:53
KRSTOT GO PRIFAKAM SAMO KAKO EDEN SIMBOL NA EDNA RELIGIJA I NISTO POVEKE.
BEZ SOMNENIE SAMO TOLKU I E !!!!
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 13:51
Христос дали го сакал крстот е илузорно и површно прашање! Поентата е дека Христос како наш Творец и Родител, бил подготвен да направи СЕ, за човечкиот род. Ако тоа значеше ѕвезда - ѕвезда, ако беше електрична столица - столица, ако беше КРСТ - ДУРИ И КРСТ. И со тоа, крстот станува симбол на Божјата неизмерна посветеност и љубов кон Неговото создание...
-------------
|
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 14:09
the king напиша:
KRSTOT GO PRIFAKAM SAMO KAKO EDEN SIMBOL NA EDNA RELIGIJA I NISTO POVEKE.
BEZ SOMNENIE SAMO TOLKU I E !!!! |
Ти можеш да го при *фатиш* како сакаш, но е навреда да тврдиш таква работа.
За нас крстот е многу позначајна работа, затоа е и отворена оваа тема...ако не ти се свиѓа, не ја ни читај...
|
Постирано од: KGB
Датум на внесување: 23.Март.2008 во 18:53
Krstot e paganski simbol
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 23.Март.2008 во 18:54
А столбот?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 23.Март.2008 во 20:55
KGB - koga davash takvi izjavi ili daj objasnuvanje, ili kje go smetam toa kako navreda vrz onie koi go smetaat krstot kako hristijanski simbol.
|
|