IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео > Камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Adobe Premiere Tips (финтички)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Adobe Premiere Tips (финтички)

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Adobe Premiere Tips (финтички)
    Испратена: 25.Март.2013 во 19:50
Далеку сум од професионалец.Но имам чепкано видеа.
Па овој проблем сум го решавал со софтвер за конвертирање
на видеото во потребниот формат.
Само симни си конвертор кој го има форматот што ти е
потребен и средено.Е не знам што се случува со квалитетот
на видеото откако ќе го конвертираш.Иако ако прочепкаш
низ гугле и тоа сигурно го пишува.
Кон врв
vacev Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 25.Март.2013
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vacev Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2013 во 17:42
sakam da prasam imam aparat nikon d3100 snima videa vo MOV file istiot file ne go cita vo adobe premiere cs5 sto da napravam za go procita vi blagodaram odnapred na odgovorot
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 17:40
Originally posted by vlatko606 vlatko606 напиша:

Momci aj malce pomos. Kako da importiram mp4 vo cs3? probav so konverzija ama se gubi kvalitet. menuvanje na ext vo mpg, m4v nepomaga. Nekoj sovet? ps dali cs4 importira mp4 ili ist e ko cs3? fala odnapred:)

Ne znam dali importira bidejki go nemam CS4, ama da skratam - i da importira, sekogas kje gubis kvalitet.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 11:31

Мене не ми затребало да импортирам МР4 ама да пробам па ќе те известам.

Мислам дека Елементот има подршка за тие видови формати, бидејќи е по кориснички.

Изменето од Александар_А - 12.Март.2010 во 12:22
Кон врв
vlatko606 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 08.Март.2010
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vlatko606 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 00:36
Momci aj malce pomos. Kako da importiram mp4 vo cs3? probav so konverzija ama se gubi kvalitet. menuvanje na ext vo mpg, m4v nepomaga. Nekoj sovet? ps dali cs4 importira mp4 ili ist e ko cs3? fala odnapred:)
Кон врв
Red`Black Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јули.2007
Поени: 845
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Red`Black Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2008 во 18:42
Premier 6.0
e za nigde
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 03:36

Epa welcome back!

голема%20насмевка

Igor

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 10:01
Eve me povtorno намигнување.
Aleksandar me prasa pred nekoe vreme kako vo Premiere Pro da ima video vo text, a ostanatiot del da bide istoto ili drugo video so nekakov efekt (blur, B&W, color koregiran, itn..)

Primer 01. So staticen text ili geometrija.

1. Se postavuva videoto na timeline, se kopira istoto i kopijata se stava vrz prviot klip. Na tretiot video trak se smestuva text. jas odbrav da bide elipsa za polesno da se gleda razlikata na desktop

2. Na track1 videoto mu dodeluvam gaussian blur, dodeka na track2 mu dodeluvam "track matte key" efekt.

3. Vo title tool odreduvam geometrija koja kje posluzi kako maska. Moze da bide i text.

4. Na "track matte key" efektot sto e dodelen na track2 vo menito mu dodeluvam deka matte e track3 (track3 celo vreme e isklucen )

i ete go efektot намигнување

E, sega tuka ivicite se ostri. Ako sakam ivicite da bidat meki togas vo title tool na elipsata i dodeluvam senka kade sto agolot i dalecinata se na 0 (nula), i si igram so "size" i "spread". Agolot i dalecinata se na 0 za da bide senkata od site strani podednakva. Ako sakate i so toa moze da si igrate.

Mislam deka vi e od pomos. Utre kje napisam kako da se dvizi maskata.
Pozdrav

Изменето од Tegla - 17.Март.2008 во 10:02
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2007 во 13:36
Тегла, те нема нешто со советиве, одамна.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 11:36
Originally posted by Александар_А Александар_А напиша:

Па јас со 3 години сум релативно тазе во оваа работа. (три години по комерцијалноWink). "shadow/highlight" е многу корисен ефект, чуда прави, само не ми се бендисува баш што со него се зголемува шумот (станува по воочлив), ако сцената е снимена на тенко свето, а за беља па тогаш треба.

So site filtri i efekti, magijata e vo vnimatelnosta na doziranjeto, kako koga si pravis kafe, vistinskata merka na voda, kafe i sheker (jas bez sheker, fala LOL) i vistinskata merka na varenje e vistinskiot vkus. Ne treba dramaticno da se primetuva korekcijata za da bide dobra, samo malku da pipnes nekogas e poveke od dovolno. Se zavisi sto sakas da postignes.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 10:51
Kompresiranje vo WMV

Koga ke zavrsam so nekoja rabota, zaradi odobruvanje kaj klientite najcesto im pakuvam wmv. Spored mene ima najdobar kvalitet za mal bitrate. I najbitna rabota, bez problem go pee na sekoe PC. Mac korisnicite se srekni so QT, ama kaj nas se zanemarliva kategorija.
Koga ste gotovi so montazata, idete "Export/ Adobe Media Encoder", koga ke se otvori noviot prozor na najgornoto meni selektirate Windows media. Tuak treba da si napravite sopstven preset (barem jas taka pravam). Mojot ide vaka.
Video - Windows media video 9, encoding passes - 2 (za pobrzo -1), Bitrate - Variabile Quality
Audio - isto kako video
Audiences - frame rate - 25, pixel aspect ratio - D1/DV PAL, Frame width/ hight 720/576, maximum bitrate - 1500 ili 2000, image quality - 100, audio format 96kbps ili 128kbps.
Koga ke kliknete OK avtomatski ke ve prasa da go socuvate presetot i tolku.
Ne zaboravajte na sledniot prozor da mu zadadete "work area" a ne cela cekvenca.
Za QT koristam isto Adobe media encoder ama namesto Windows media selektiram Quicktime i potoa kaj video koristam H.264 ili Sorenson video. Ova retko go koristam deka ednostavno ne mi baraat, ama ako znam deka klientot ima Mac, vaka go pravam posrekjen LOL
Inaku ne koristete mpeg 2 za DVD od Adobe media encoderot ako sakate da go koristite toj fajl vo aplikacija za DVD avtorizacija, bidejki e Main Concept codec i poveketo aplikacii za DVD avtorizacija nema da go prepoznaat, pa ke treba da barate Main Concept instalacija i problem.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 10:39

Па јас со 3 години сум релативно тазе во оваа работа. (три години по комерцијалноWink). "shadow/highlight" е многу корисен ефект, чуда прави, само не ми се бендисува баш што со него се зголемува шумот (станува по воочлив), ако сцената е снимена на тенко свето, а за беља па тогаш треба.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 10:02
Alexandar, kolor korekcijata e vistinska nauka, i jas seuste ucam, i doznavan novi finti, a ja rabotam veke 10 godini LOL. Chovek se uchi dodeka e zhiv, neli..
Vo premier najcesto go koristam negoviot "color corrector" filter. Inaku za pospora poubava korekcija moj favorit za premier, AE, Avid mi e Red Giant Magic Bullet. Prilicno e pospor i ne bi ti go preporacal za svadba, koja mozes i so nativniot color corector da ja zavrsis rabotata.
Za kriticni momenti ponekogas kako prv filter go stavam "shadow/highlight"  ako se skrsheni senkite, a vtor e korektorot
Pozdrav
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 15:05

Јас кога доаѓам до колор корекцијата, ми се врти. Премиерот има толку многу опции т.е. ефекти за колор корекција што незнам со што да почнам. Стварно незнам што е најпаметно и најдобро. Обично користам колор коректор, она со девет опции, по три, т.е. за светли тонови, за средни тонови, и за темни тонови, се разбира за секоја боја посебно. Колор корекцијава барем на мене ми изгледа како многу килава работа. Посебно ако снимањето е направено во повеќе амбиенти, а долги кадри.Ouch

Работата е уште по килава, ако се работи за свадба (а тоа е бајаги материјал) а сакаш боите да изгледаат пристојно. Додуша кај нас нашиве "свадбари" не се замараат со такви работи, едноставно фул ауто и средена работа, ама ако сакаш да одскокнуваш и да се двоиш, тогаш нема ауто.ConfusedLOL
Далтон кој ефект ти го користиш за корекција на боја, и кој е по едноставен за пристојни резултати, а да не е многу мачен за дотерување?
Благодарам за одговорот однапред.Clap

Изменето од Александар_А - 26.Јуни.2007 во 15:06
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,242 секунди.