IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Риба или Месо?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Риба или Месо?

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 91011
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:27
Obozhavam i riba i meso...znaci vo moite omileni vidovi na hrana se i ednoto i drugotoсреќа
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:30
Можеби рибата е поздрава...ама како да му одолееш на ова.....глупирање
 
 
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2012 во 09:30

ЗА И ПРОТИВ РИБАТА

За рибата се тврди дека е најздравото месо што може да се јаде: нискокалорична е, содржи многу белковини и омега-3 масни киселини. Значи, добра е за срцето и крвите садови, а лоша за мозокот. Зошто?

riba
Лосос, една од најбезбедните риби за конзумирање

riba

бирајте туна со назнака light

riba

школките и ракчињата се со низок % на жива

Рибата и морските плодови содржат многу протеини, богати се со омега-3 масни киселини, спречуваат многу заболувања: срцеви болести, депресија, како и одредени видови тумор.
Зависно од потеклото, рибата се дели на морска (сина):

  • инчуни;
  • сардина;
  • скуша;
  • лосос;

морска (бела) риба

  • лист;
  • ослиќ;
  • бранцин,
  • зубатац.

Слатководна риба:

  • шаран;
  • пастрмка;
  • сом;
  • крап.

По количеството на маснотии, немасни се :

  • Ослиќ, лист, орада

Полумасни се:

  • сардина, пастрмка, инчун, зубатац

Масни:

  • јагула, октопод, ајкула, туна, лосос

Масните риби содржат најмногу ДХА и ЕПА омега-3 масни киселини кои ја спречуваат појавата на депресија, деменција и други ментални болести. Некои истражувања покажале и дека рибата штити од болести на очите.
Освен тоа, важно е да разликувате која е одгледувана, а која природна риба –природната е значително поздрава, бидејќи во рибниците рибата се храни со рибино брашно.Како ќе ја препознае одгледуваната риба? Рибите од рибниците имаат иста големина и најчесто се одгледуваат орада, бранцин, лосос, пастрмка и шаран. Најсигурни ви се: инчуни, сардини и скуша – овие риба уште не се одгледуваат. Како и да е, се препорачува рибата да се купува како овошјето и зеленчукот, значи – сезонски, бидејќи не се ловат сите видови риби во одреден период.

Скриена опасност?
Со оглед на големото загадување на водите, живата лесно доаѓа во речните, езерските и морските води, па така навлегува и во рибите. Големите видови риба, како скуша, ајкула, сабјарка, туна се хранат со ситна риба и акумулираат повеќе отрови. Големите дози на жива можат да предизвикаат оштетување на видот и нервниот систем и да го нарушат правилниот развој на фетусот и малите деца. Затоа се препорачува, бремените жени да внесуваат риба 1 неделно (до 340 гр.). Со низок ризик се сардина, лосос, пастрмка, ослиќ, скуша. 
Освен тоа, оние кои се занимаваат со оваа проблематика препорачуваат да не се конзумира кожата на рибата, а рибата добро да се испржи или да се испече на скара или во рерна.

Доколку сакате да подготвите јадење од рак или јастог, задолжително отстранете го „зеленото“ ткиво (тоа е рибја жолчка), и тоа пред варењето, бидејќи може да содржи пестициди, кадмиум или друг токсичен метал. 

Што е безбедно?
Најсигурна за конзимирање е сепак – замрзнатата риба. Таа прво треба да се одмрзне, па да се испржи во тавче или на скара, попрскана со сок од лимон. Здраво е да конзумирате немасна (light) туна и тоа до 170 гр.неделно; црвен или розе лосос кој е богат со омега-3, а со низок % на жива.
Низок % на жива содржат и школките и раковите. 
Значи, рибата е супер, но - како и со секој вид храна – одбирајте внимателно.

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2014 во 23:19
И јас како Цацко - Се додека не пробам лав за мене цар на животните е свињата. хи, хи...
Инаку јадам риба, последно една орада мавнав.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2014 во 18:16

Полнета риба

Ја посолуваме рибата и оставаме во фрижидер преку ноќ.
Плехот го мачкаме со масло и вода
Ја ставаме рибата во плехот и правиме неколку засеци по должина и во секој засек додаваме вегета и лимонов сок.
Внатрешноста на рибата прво ја полеваме со масло, па лимонов сок, па вегета, па ситно насецкан магдонос, па насецкан морков, па лук.
Ова го полеваме со лимонов сок, го додаваме остатокот магдонос, побиберуваме и рибата ја затвараме.
Одозгора рибата ја полеваме со виното и во секој засек сега ставаме бело лукче.
Ја покриваме рибата со фолија и ја ставаме во загреана рерна 1 саат на 250 степени.
Ја вадиме фолијата и допекуваме уште 30 мин. додека порумени.




Кон врв
sanja-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Only God Can Judge Me!

Регистриран: 12.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 13457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sanja-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2014 во 18:16
рибешко...
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 91011
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.