![]() |
|
Histogrami |
Внеси реплика ![]() |
страница <123 |
Автор | ||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Zoran, ti si profi i sigurno imas rabota so DSLR-ovi, no onie sto koristat hibridi kako mene (Fuji S9000 im live preview na LCD) imaat moznost da go vklucat i gledaat histogramot od slikata vo viewfinderot i pred da ckrapnat. Problemot e sto tie dve ne se sekogas isti i cesto pati ne se ni isplati covek da si ja narusuva slikata vo VF-ot so toa sto ce ima histogram prikazan kako PIP (picture in picture). Pozdrav |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
||
nikola_bb ![]() Сениор ![]() Регистриран: 19.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 201 |
|
i jas go koristam za da vidam da ne imam izgoreni delovi na fotografijata najcesto.a ponekad i da ne imam mnogu temni zavisi kako sakam da iskoci fotkata.kraj kraeva slikam u nef format taka da posle si menjam so mi tekne
|
||
![]() |
||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
|
??? Mozes ovoj del da go objasnis? Kako toa mislis deka histogramot ne e ist pred i posle snimanjeto? Za kakov histogram zboruvas pred da napravis slika i na kakov histogram mislis po slikanjeto? |
||
![]() |
||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
|
Zoran, pri fotografiranje ne go koristam, bidejci histogramot pred i po snimanjeto ne se istovetni.
Po fotografiranjeto proveruvam histogram samo koga imam ekstremno teski svetlosni situacii. Toa bese malku pocesto vo vremeto koga prejdov od film na digitalec poradi namaleniot dinamicki opseg, no so tek na vreme se polesno mi e da procenam i so oko. Donekade pomaga i toa sto sum relativno efikasen vo koristenje na kombinacijata na spot metering i nekakva skratena varijanta na zonskiot sistem ;) |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
||
dimi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 406 |
|
histogramot go koristam za da proveram dali ima izgoreni delovi na fotografijata, no edinstveno za toa. mozebi koga ke imam podobar aparat, mnogu pocesto ke go koristam histogramot
|
||
![]() |
||
bobicar1 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
|
Бидејќи на дисплејот фотографиите ми изгледаа добро експонирани, а дома беа ќутук темни, започнав да користам хистограм, но само да се уверам дали е добро експонирано.
Сега го научив сонито, па и гледањето во хистограмот е се поретко ![]() |
||
![]() |
||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
|
Me interesira kolku chlenovi na ovoj sajt koristat histogram dodeka fotografiraat?
Povelete javete se i ako moze objasnite go vasiot stav po ova prashanje. |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |