IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Histogrami
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Histogrami

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака Обратен редослед
moz pos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2006
Локација: Trinidad and Tobago
Статус: Офлајн
Поени: 335
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 22:33
Uf

ne znam kako da stavam slika na forumov..
ona sto go dobivam kako histogram izgleda priblizno vaka
" llllllllllllllllllllllllllllllllll "
(ramen horizontalen histogram vo visina na polovina od negovata maksimalna vrednost )

Vo sustina prasanjeto e dali vo relna situacija vi se slucilo da dobiete
priblizno vakov histogram, i kakov rezultat bilo toa...

So manipulacija na fotografija dobiv nesto takvo i zadovolen sum od rezultatot..Dobro bi se videlo na print za razlika od razlicno kalibriran monitor...Zdravje ponataka mozebi kje ima moznost da vi pokazam
(koga kje najdam vreme bi iskontaktiral za Foto Akcija druzba )...

P.S.
Veke nekolku meseci se zanimavam so digitalno procesiranje na fotografija,
pa se dobivaat interesni rezultati...ako vi teknuva imase ednas na forum  link za "DeBluring"

, toa ne e nesto posebno zatoa sto se raboti za ednostavni algoritmi...
koj e zainteresiran i se sekjava na ovoj link bi obrazlozil povekje...

Изменето од moz pos - 13.Декември.2006 во 22:51
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 20:45
moz pos,

Neli e podnestovno i poefikasno da ne pochestish so tvoite naodi prvo, pa potoa nie da gi sporedime eventualno so naseto iskustvo, vmesto vaka da pretpostavuvame sto ti e poentata.

Ako po tvoeto objasnuvanje imam nesto da dodadam ke se javam, ako nemam ke ti se zablagodaram na informacijata sto ke ni ja dades. Sigurno deka sekogas ima nesto da se nauchi od teorija ili od praksa...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 20:34
OK Angel, znachi site sme zborele za ista rabota!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 19:04
Blagodaram za linkot

....Sto se odnesuva za mojot predlog ....sam se zamarav za podobro razbiranje na vrednostite od histogramot ,pa mislev slucajno nekoj  drug da  ne dosol do nokoi interesni soznanija...
Nema potreba od diskusija ako nekoj ne smeta deka nesto treba da kaze, sepak postoi otvorena tema za Histogrami  i smetav deka dobro bi bilo da postavam takvo prasanje..

uste RGB histogram mi preostanuva (sega za sega) da go testiram

P.S. Se pretstavuvam samo koga licno se zapoznavam (mislam deka toa e nacin kon potrajni prijatelstva, a ne virtuelni i BEZIZRAZNI. Mozebi koga kje dojde denot koga ke se gledat nasite izrazi vo viruelen svet vo realno vreme , bi se odlucil da se zapoznaeme so CEL identitet),
ne smetam teka imeto e hendikep za diskusija...

P.P.S
Nikoj ne e prisilen da odgovara na moite prasanja, toa e samo otvoreno pole na koe moze da se razmisluva i da se donesuvaat zaklucocci...

Pozdrav

Изменето од moz pos - 13.Декември.2006 во 19:05
Кон врв
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 17:54
Originally posted by moz pos moz pos напиша:

edno prasanje!

Kakvi rezultati se dobivaat ,ako na histogramot se prikazuva priblizno prava linija koja pominuva horizontalno po sredina??

Dali ke se dobie Flat fotografija , izmiena , ili nesto so celosen Dinamicki tonalitet....

(malku mozocna gimnastika ili mozmost za testiranje na opremata)

P.S.

Imam svoi rezultati , no bi sakal da slusnam(citnam) vasi razmisluvanja
( koga vekje postoi vakva tema na forumov) ili da vidam nekoi vasi
eksperimenti

Pozdrav

Izvini Borat, bi sakal li da ni se pretstavis, pred da se vpustime vo diskusija. Preku glava mi e od fantomi (gi ima mnogu na foto-sajtot).
Prasanjeto i ne e bas nekoe (sto se odnesuva do mozocnata gimnastika)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 17:50
Izvini Zoki, misinterpretacija od moja strana.

Se navrativ uste ednas na linkot sto go preporacuvam. Mozebi e malku e kompliciran za lica koi nemaat tehnicki background. No, koristejki go tvojot link, dojdov do nesto poednostavno i se nadevam razbirlivo za povekemina:

tuka

Ova sakav da ko kazam, izvini uste ednas.
Angel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 12:00
edno prasanje!

Kakvi rezultati se dobivaat ,ako na histogramot se prikazuva priblizno prava linija koja pominuva horizontalno po sredina??

Dali ke se dobie Flat fotografija , izmiena , ili nesto so celosen Dinamicki tonalitet....

(malku mozocna gimnastika ili mozmost za testiranje na opremata)

P.S.

Imam svoi rezultati , no bi sakal da slusnam(citnam) vasi razmisluvanja ( koga vekje postoi vakva tema na forumov) ili da vidam nekoi vasi eksperimenti

Pozdrav
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 07:39
Istoto go kazuvame site trojca (koga stanuva za histogramot posle slikanje).
Sto se odnesuva do razlikite vo dvata histogrami, problemot e voobicaeno vo AD konvertorot i vo in-camera algoritmite.
Najcesto razlikite ne se znacajni, no mene sekako mi ide na zivci da mi se seta histogram pred oci dodeka komponiram. Jas sum od onie sto pretpocitaat da si dadat vreme ubavo da ja poglednat slikata vo VF-ot pred da ckrapnat. Ekspozicijata e tehnikalija, a so digitalcite, sekogas ima second shot i ako utnam nesto, iako, retko koga sum povece od 1/3 EV nadvor od ona sto sum go sakal Wink

RGB histogramot e biten samo po prasanje na gorenje na odredeni delovi na histogramot ... na primer OK eksponirani sin i crven kanal, a izgoren zelen i sl.
Vo sekoj slucaj, site poasolni digitalci ce dadat indikacija vo konecniot, master histogram, taka sto nema bas tolkava potreba od RGB histogram.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2006 во 05:00
Angel, bas nesto razmisluvav okolu temava i pomisliv deka mozebi ne se razbirame sto tochno mislime dodeka pisuvame na forumov. Koga velam ekspozicija so maksimalni vrednosti na svetli detali bez izgoruvanje, mislam na histogram koj odi na desno bez da klipira. Ako toa ne bese jasno od onoa sto go zborev prethodno, eve go povtoruvam uste ednas.

Ne razbiram dali ti velis deka i pokraj takviot histogram, koj samo sto ne dopirnal na desnata granica, ti bi go pridvizil uste poveke vo desno (preeksponiral)? Ili mozebi mislese na nesto drugo?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2006 во 02:55
Angel,

Koga opfakas sirok dinamichki opseg od edniot kraj do drugiot kraj na histogramot, toa znachi deka gi zadrzuvas maksimalnite vrednosti na temni i svetli detali bez da gi izgoris ovie poslednive. Koga veke stoish na limitot od desnata strana, kako mislis da eksponiras uste poveke na desno bez da platis cena za toa?
Sigurno ima nesto sto do sega ne mi bilo poznato od tehnikata na eksponiranje...dokolku te mine mrzata mozes da napishesh dva-tri zbora.

Vo megjuvreme go vidov linkot sto si go postiral i navistina ne zabelezav nisto sto bi go negiralo onoa sto veke go rekov. Ako sum propustil nesto, svrti mi vnimanie, ili isechi i postiraj tuka.

Onie koi sakaat da razberat na poednostaven nachin nesto poveke za ulogata i upotrebata na histogramot mozat da pojdat tuka:

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/understanding-histograms.shtml

Imate objasnuvanje so ednostaven jazik i so dobri slikoviti primeri. Za zal, tekstot voopsto ne navleguva vo vaznosta na RGB histogramite. Mislam deka kamerite sto poveketo od vas gi imaat ne pokazhuvaat takvi histogrami, pa taka toa sega ne e ni tolku vazno za diskutiranje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 23:09
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Mire,
Vo ostanati priliki, kade sto ima shirok dinamichki opseg vo koj ke vi se javat znachitelni vrednosti od edniot do drugiot kraj na histogramot, i vo sluchaj ako fotoaparatot ne nudi vistinski RGB histogram za potpolna, vistinska i kritichna kontrola, toa ne e mnogu preporachlivo.

ne bi se slozil, ama me mrzi pak da ti objasnuvam.

citaj tuka

Изменето од aboskovski - 11.Декември.2006 во 23:11
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2006 во 20:26
Mire,

Nesto ne mi e jasno okolu toa histogram pred i posle slikanje. Kako moze pri nepromeneti svetlinski uslovi na slikanje na ist objekt da imas dve razlichni vrednosti na histogrami. Toa e vozmozhno samo ako prviot go meri vistinskite vrednosti, a vtoriot go meri onoa kako sto go zabelezil aparatot. Vo toj sluchaj prvoto ne ti ni treba bidejki za tebe edinstveno e relevantno samo sto si zapishal i sto ke ponesesh doma. Vo takviot sluchaj bi trebalo da go konsultiras samo histogramot od napravenata slika.

A sega vo vrska so onoa, pomestuvanje na histogramot na desno. Toa e edna od finesite na rabota so overekspozicija za da se dobie poramnomerna raspredelba na gustinata na informacijata preku celata dolzina na histogramot. Kako takva taa ne se koristi za sekoja situacija na slikanje, tuku togas koga objektot na slikanjeto ima tesna dinamichka reflektivnost (karakteristichen primer e koga objektot na slkanjeto ima samo edna boja so nejzinite nijansi), pa so pravilnata ekspozicija seta informacija bidnuva natrupana nekade vo sredinata na histogramot - 5-ta zona vo zonskiot sistem. Vo toj sluchaj se preporachuva pomestuvanje na desno so sto gustinata na informacijata bi se rasporedila na pogolema dolzhina na histogramot. Vo ostanati priliki, kade sto ima shirok dinamichki opseg vo koj ke vi se javat znachitelni vrednosti od edniot do drugiot kraj na histogramot, i vo sluchaj ako fotoaparatot ne nudi vistinski RGB histogram za potpolna, vistinska i kritichna kontrola, toa ne e mnogu preporachlivo.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2006 во 11:26
Hehe, Angel toa e maalku pokompliciraniot zonski sistem, so merenje na najtemen i najsvetol del sto treba da sodrzi detali i presmetka na vrednost za 5ta zona.
poednostavnoto e da pamtis sto se spadja vo 5ta zona ;)
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2006 во 11:11
So Olympusot (C750UZ) koristev redovno, pred i posle eksponiranjeto, zaradi kontrola.
Na DSLR-ot mozam da gledam samo otposle, so dodatna 'blinking' indikacija na potencijalno pretemni ili izgoreni delovi.
Koklku sto jas znam, edinstveni proizvoditeli koi nudat live preview na LCD (a so toa i histogram pred okinuvanje) se Fuji i Olympus.
Najverojatno i ke imav Olympus dokolku imase AS sistem.
Sto se odnesuva do histogramot, ednas veke pisuvav za prednosta na blago preeksponiranje (histogram na desno), vo kontekst na snimanjeto vo RAW.
Zoki najverojatno dobro se sekava na diskusijata.
Ne sum pobornik na simplificiran zonski sistem (merenje vo nekolku tocki i racunanje, iako e mnogu precizna metoda), bidejki mislam deka e logicno toa da i go prepustam na kamerata, iako moram da priznaam deka vo teski svetlosni uslovi, taa odi po linija na najmal otpor (da nema izgorenici). So tek na vreme se steknuva oset. Pa i da zgresam, sekogas imam histogram, neli?

Изменето од aboskovski - 10.Декември.2006 во 11:22
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.