IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 47>
Автор
Порака
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:28
.....Shmizla ,ete ako nekoj gi znae i ti ke gi nauçisсреќа
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:28
Se pece kora posle se sece na kocki pa se valkaat vo cokolado pa vo kokos
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:29
Utre ke vi ja ostavam receptata
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25674
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 19:43
Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

.....ima nekoj recepta od Kokosovi kocki?
 
.....ima eden vek gi nemam praveno ,i pred nekoja veçer deçkite gi spomnaa ,ama zaboraviv kako se pravatтага

 Za Maceto vednashголемо%20гушкање
3 jajca
15 lazici sheker
1 fildzan zejtin (po malite)
1 fildzan mleko
1 pecivo
12 lazici brashno
Se mati i pece vo zagreana rerna. Se secat na kocki i topli topat vo fil od
1 puter (ili margarin)
1 cokolado
12 lazici mleko
12 lazici sheker i valkaat vo kokos
Mene poshto me mrzi da gi topam edna po edna gi prskam odozgora so glazurata i posipuvam kokos samo odozgora...голема%20насмевка

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4919
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 13:39
Duri sega obrnav vnimanie deka ne sum spodelila so vas eden od moite hitovi zima 2009намигнувањеPITA OD TIKVA
Duri i skepticnite mi JA bendisaa, i onie koi ne jadat  tikva ( ne se ni osekja nejziniot prepoznatliv vkus, vsusnost).

SLatka PITA OD TIKVA

Testo:

220 g brashno
50 g puter
malku sol
50 g shekjer
malku narendana kora od limon
zholcka
2 lazicki slatka pavlaka ( mlecen krem, halta)
1 lazicka liker


Se zamesuva smesata, i se stava vo ovalno tavce...se stava vo friz na 30 min.

...vo megjuvreme dodeka testoto e vo friz....

Fil:

1 tikva (okolu 1,5 kg)
250 ml slatka pavlaka ( mlecen krem HALTA)
140 g kafeav (demerara) shekjer
2 jajca
1 lazicka cimet
malku sol

Tikvata se sece na parcinja i se vari edno 20-30 minuti- da omekne.
Se mesaat jajcata i mlecniot krem, se dodava sekjerot, cimetot i solta, se miksa dodeka ne se dobie ubava smesa.
Tikvata se pasira, i se dodava i mesa so prethodnata smesa.
..........................................
Rernata se zagreva na  200C....  potoa se namaluva na 180, se stava testoto i se pece otprilika 20 min  (dodeka ne dobie zlatna nijansa), . Se vadi od rerna i se ostava da se izladi.
Otkako kje se podizladi testoto, se premackuva so dzem od slivi, i potoa se posipuva so filot.

Se pece 50tina minuti. 

Odzema malku povekje vreme,no uzivanjeto e duplo, veruvajte mi:)
Dobivate parce slatka pita vo tri boi: belo-krem, temno sino, i portokalovo.

Изменето од Kali - 26.Февруари.2009 во 10:59
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 14:49
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

.....ima nekoj recepta od Kokosovi kocki?
 
.....ima eden vek gi nemam praveno ,i pred nekoja veçer deçkite gi spomnaa ,ama zaboraviv kako se pravatтага

 Za Maceto vednashголемо%20гушкање
3 jajca
15 lazici sheker
1 fildzan zejtin (po malite)
1 fildzan mleko
1 pecivo
12 lazici brashno
Se mati i pece vo zagreana rerna. Se secat na kocki i topli topat vo fil od
1 puter (ili margarin)
1 cokolado
12 lazici mleko
12 lazici sheker i valkaat vo kokos
Mene poshto me mrzi da gi topam edna po edna gi prskam odozgora so glazurata i posipuvam kokos samo odozgora...голема%20насмевка

 
......nisto bez naseto mamçeголемо%20гушкањебакнеж
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25674
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 15:26
praj i pushtaj tuka na kadroнамигнување
Кон врв
apce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 18.Октомври.2007
Локација: Malaysia
Статус: Офлајн
Поени: 2719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај apce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2009 во 10:24
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

sega e sezona na jabolkata , eve eden


      KOLAC SO JABOLKA

4 jajca se matat so
5 solji (za kafe) seker
se dodavaat 4 solji zejtin
7 solji brasno
1 pecivo
1 vanilin seker
3-4 rendani jabolka

po zelba se dodava tolceni orevcinja, cimet, suvo grozje

se pece na 220 C okolu 30-40 min



vcera go napraviv ovoj recept
navistina e prekrasen
odlicen e za so kafe ili caj
apce
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2009 во 21:16
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

praj i pushtaj tuka na kadroнамигнување
 
........e mamçe ,veçerva so aspirinçeto gi pravevme.....i......mmmmmmm ostanaa uste triголема%20насмевка
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4919
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2009 во 19:15
Originally posted by apce apce напиша:

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

sega e sezona na jabolkata , eve eden


      KOLAC SO JABOLKA

4 jajca se matat so
5 solji (za kafe) seker
se dodavaat 4 solji zejtin
7 solji brasno
1 pecivo
1 vanilin seker
3-4 rendani jabolka

po zelba se dodava tolceni orevcinja, cimet, suvo grozje

se pece na 220 C okolu 30-40 min



vcera go napraviv ovoj recept
navistina e prekrasen
odlicen e za so kafe ili caj


Go probav pred nekoj den...samo jas go pecev saat i 15 min! I na krajot sepak gorniot sloj mi bese maaalku nedopecen..Najverojatno soljite za kafe ni se razlicni ( moite se pogolemki) i go imav predvid toa pri merenjeto ama izgleda treba vo uste pomala solja da se meri, za da izleze pomalku smesa i pobrzo da se ispece...ili pak vo pogolemo tavce da se stavi.
Inaku, staviv cimet i malku rum so jabolkata, i mirisase preubavo i bese vkusno. Mislam deka koga kje go napravam uste ednas kje bide super!
Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 23:04

ima nekoj iskustvo vo spremanje oktopod?збунетост

 
nedela dena se spremam da napravam, dosega ne sum pravela i najdov nekolku recepti na net...ali ako imate nekakvo iskustvo ve molam pisete...najmnogu se sekiram da ne eventualno ne znam kolku e dovolno da se vari...sekade pisuva svareniot oktopod....ne znam kolku ke mu bide dovolno i kako da prepoznaam deka e gotovo..
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
apce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 18.Октомври.2007
Локација: Malaysia
Статус: Офлајн
Поени: 2719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај apce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2009 во 08:40
Originally posted by Kali Kali напиша:

Originally posted by apce apce напиша:

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

sega e sezona na jabolkata , eve eden


      KOLAC SO JABOLKA

4 jajca se matat so
5 solji (za kafe) seker
se dodavaat 4 solji zejtin
7 solji brasno
1 pecivo
1 vanilin seker
3-4 rendani jabolka

po zelba se dodava tolceni orevcinja, cimet, suvo grozje

se pece na 220 C okolu 30-40 min



vcera go napraviv ovoj recept
navistina e prekrasen
odlicen e za so kafe ili caj


Go probav pred nekoj den...samo jas go pecev saat i 15 min! I na krajot sepak gorniot sloj mi bese maaalku nedopecen..Najverojatno soljite za kafe ni se razlicni ( moite se pogolemki) i go imav predvid toa pri merenjeto ama izgleda treba vo uste pomala solja da se meri, za da izleze pomalku smesa i pobrzo da se ispece...ili pak vo pogolemo tavce da se stavi.
Inaku, staviv cimet i malku rum so jabolkata, i mirisase preubavo i bese vkusno. Mislam deka koga kje go napravam uste ednas kje bide super!
 
 
 
jas merev so mala soljicka za kafe
onie starovremskite,
mi se matkaat doma dve-tri
za vakvi raboti, i bas se pogodi
do utredenta nemase ni troska
za vikendov pak ke go pravam
apce
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4919
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2009 во 10:15
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

ajde decki edna recepta za OBLANDI ama bez oreci...me iznerviraa upm 400 den kg.



hehe
sigurno ja znaes ovaa recepta: od starite kuvari e, evergrin намигнување

OBLANDI

Se pravi karamela od mleko i sekjer: litro mleko se vari...koga kje pocne da vrie, se dodavaat 600 gr sekjer, i se namaluva na potivko, se mesa dodeka ne se zgusne i stane kako karamela.
Potoa se dodavaat 500gr meleni lesnici (najdobra varijanta, i naj-ne-ekonomicna)плазење. Jas vsusnost, mesam so kokos.
Pravam 75%-25%= povekje kokos (okolu 350/400gr) , pomalku meleni lesnici (ne povekje od 100/150gr) ili uste poekonomicna varijanta- kokos so meleni biskviti (100/150gr: ako e povekje na biskviti, kje stane mnogu gusto).

Mislam deka i posni oblandi se pravat so karamela, no od voda i sekjer...so meleni smokvi, suvo grozje ili sl.


Изменето од Kali - 23.Февруари.2009 во 09:14
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25674
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2009 во 21:52
Е да ова рецепта за обланди ја знам, не го знам рецептот за ширденголема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 47>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.