IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 545556
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2017 во 11:09
Чоколадна торта

Прекрасната чоколадна торта ќе ја направите на следниот начин:

Потребни состојки за 1 тесто:

  • 3 јајца
  • 120 гр шеќер во прав
  • 50 гр. растопено чоколадо
  • 50 гр. ореви
  • 2 лажици какао
  • 100 гр. путер
  • 3 лажици брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво

Начин на подготовка: 

Жолчките се матат со шеќерот во прав. Во оваа смеса се додаваат пенесто изматените белки, па потоа полека се додаваат и другите состојки. Пандишпанот се става во подмачкано округло тавче на механизам (број 28) и се пече околу 20-тина минути на 150 степени. 

Постапката се повторува 3 пати за да се се добијат за 3 теста.

Потребни состојки за филот:

  • 6 јајца
  • 250 гр шеќер во прав
  • 100 гр. растопено чоколадо
  • 100 гр. ореви
  • 3 лажици какао
  • 200 гр. путер
  • 300 гр. исчистени, измиени и исцедени вишни

Начин на подготовка: 

Прво матите 6 жолчи со шеќерот во прав и во нив ги додавате пенесто изматените белки. Потоа во филот ги додавате и другите состојки и го оставете во фрижидер од 2 до 3 часа.

Потребни состојки за декорација:

  • 300 гр. путер
  • 350 гр. шеќер во прав
  • 4 лажици какао

Начин на подготвка:

Путерот е потребно да биде на собна температура. Ставете го миксер заедно со шеќерот во прав и какаото и матете додека не добиете убава изедначена смеса. 

Тортата ја склопувате така што земате од комплетно изладените пандишпани и ги премачкувате со филот од вишните. Одозгора целата торта ја премачкувате со 1/4 од филот со путер и шеќер во прав. Ја оставате да се излади околу 2 часа за потоа започнете со финалната декорација. На крај украсувате со цреши, чоколадо, макаронс или нешто друго по желба.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2017 во 08:53

Брз колач со шумско овошје


Со оглед на нашите обврски немаме многу време да ги правиме „старинските“ рецепти од нашите баби и го бараме оној рецепт кој може да го направиме за мошне брзо време. Ви предлагаме да направите вкусен колач од шумско овошје за кој не ви треба да имате некое големо искуство во кујната за да го подготвите.


Потребни состојки:

  • 3 жолчки
  • 100гр шеќер
  • 100гр путер
  • 8 лажици млеко
  • 250гр брашно
  • ½ прашок за печиво
  • 450гр замрзнато шумско овошје (овошје по ваша желба)

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 200°С. Изматете ги жолчките и шеќерот, а потоа додајте го и путерот. Додека уште матите, додадете го млекото, брашното и прашокот за печиво. На крај изматете ги белките од јајцата рачно и додадете ги во смесата.


Ставете ја смесата во калап по ваша желба, а на крај истурете го овошјето рамномерно низ целиот колач. Печете го 20-на минути во рерна. Кога ќе се испече, посипете со шеќер во прав.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2017 во 16:08

Dave’s Kitchen: Чоколадна мус торта


За оваа недела од кујната на Давор ви нудиме рецепт за лесна и превкусна торта со чоколаден мус.

Потребни состојки:
За основата

  • 250 гр. чоколадни бисквити
  • 7-10 лажици растопен путер

За филот

  • 5 белки
  • 5 жолчки
  • 250 гр. чоколадо за готвење
  • 2-3 лажици шеќер
  • 250 мл слатка павлака
  • 200-250 гр. јагоди пресечени на половина

Начин на подготовка: 

Убаво измешајте ги бисквитите и путерот и добиената смеса распределете ја на дното и страните од тавчето формирајќи неправилна форма бидејќи тоа дава поубав изглед. Печете на 190 степени точно 8 минути. Потоа извадете го тавчето за да се излади комплетно. 

Белките изматете ги со 2 лажици шеќер во цврст шлаг. 
Во растопената чоколада (на пареа) додадете 5 жолчки и убаво промешајте. На два-три пати вмешувајте ги белките во чоколадната смеса така што ќе дозволите повеќе воздух да влезе во смесата. Изматете ја павлаката и неа вмешајте ја со шпатула целата чоколадна смеса. 

Во изладениот калап ставете ги исечканите јагоди и истурете го чоколадниот мус. Оставете во ладилник да се стегне минимум 4 часа. Најдобро е да остане во фрижидер преку ноќ за да се сечат чисти и рамни парчиња.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2017 во 16:58

Dave’s Kitchen: 3-слоен колач за со кафе


Ова е идеалниот рецепт за сите оние кои сакаат утринското кафе да го надополнат со вкусен колач.

Потребни состојки:

За прва кора:

  • 120 гр. путер
  • 200 гр. шеќер
  • 2 јајца
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 280 гр. брашно
  • 1 пакетче прашок за пециво
  • 1 лажичка сол
  • 320 мл. полномасна кисела павлака

За фил:

  • 1 лажица цимет
  • 1 лажица шеќер
  • 150 гр. сечкани ореви

За крцкава кора:

  • 60 гр. брашно
  • 3 лажици шеќер
  • 1/2 лажичка цимет
  • 5 лажици растопен путер
  • 70 гр. сечкани ореви

Шеќер во прав за декорација

Начин на подготовка: 

Во миксер на јака брзина изматете ги заедно путерот и шеќерот сè додека не стане смесата пенеста. Потоа додадете ги јајцата, едно по едно. Додадете го екстрактот од ванила и мешајте. 

Во друг сад на страна спремете ги сувите состојки сите заедно во една чинија (брашното, прашокот за печиво и солта). Запрете го миксерот и додадете една третина од сувите состојки. Добро промешајте и повторно запрете го миксерот, додадете една третина од киселата павлака и продолжете со мешање. Постапката повторете ја се додека не ги потрошите сувите состојки и киселата павлака (се додаваат на третини). 

Смесата за колачот е подготвена. Половина од смесата префрлете ја во тавче на механизам подмачкано со масло за јадење.

По ова следува делот кога треба да го приготвите филот. Во сад промешајте ги шеќерот и циметот и распределете ги врз целата површина. Одозгора ставете ги сечканите ореви. Додадете ја другата половина од смесата. Бидејќи смесата е многу леплива најлесен начин да го направите тоа и да не се помеша со филот, е со помош на шпатула да ставите на неколку места и потоа да ја распределите. Следи последниот чекор, односно крцкавата кора. 

Во сад измешајте го брашното, шеќерот, циметот, путерот и сечканите ореви. Убаво промешајте со помош на виљушка и распределете го низ целата површина одозгора на колачот.

Печете на 160 степени околу 1 час и 10 минути и декорирајте со шеќер во прав.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2017 во 12:09
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2017 во 17:53

Десерт на денот: Куглов торта од која тече чоколадо


На љубителите на благо, никогаш не им е доста од нови вкусни десерти.

vkusen-i-lesen-kuglov-kolach-so-stopeno-chokolado-01.jpg

Дел од нив сакаат само да го вкусат тоа слатко задоволство, но има и голем дел кои сами сакаат да си го приготват.

За оние вторите, нудиме плус рецепт кој ќе го вметнете во вашата колекција, а наликува на огромен топло-ладен колач.

Најверојатно, ќе посакате да го направите уште денес и да уживате во овој куглов колач со растопено чоколадо.

Потребни состојки:

  • 1 пакување готова мешавина за чоколадна торта
  • 1 шолја вода
  • 1/3 шолја масло
  • 3 јајца
  • 2 шолји хопла
  • 450 gr темно чоколадо
  • Какао (за сервирање)

Начин на подготовка:

Прво загрејте ја рерната на 175⁰С. Потоа во голем сад ставете ја мешавината за торта и измешајте со вода, масло и јајца. Мешајте додека смесата целосно не се соедини.

Префрлете ја мешавината во подмачкан калап за куглов и печете 35-45 минути.

Загрејте ја хоплата во мало тавче додека не почне да врие. Префрлете во сад со средна големина заедно со темного чоколадо и мешајте додека не се соединат.

Префрлете го колачот од калапот во сад за сервирање и во дупката истурајте од чоколадната смеса овозможувајќи да претече од сите страни.

Посипете какао одозгора и оставете ја 30 минути настрана.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2017 во 09:02


Лесен десерт дури и за почетници во кујна: Трослојна Милка торта


Два слоја крем и плус слој чоколаден бисквит – кој би одбил? Сигурно веќе замислувате како се топи во уста, па не се двоумете дали да одвоите малку време и да ја направите.

leten-desert-duri-i-za-pocetnici-vo-kujna-troslojna-milka-torta-001.jpg

Рецептот е едноставен и лесен дури и за не многу вешти почетници, бидејќи е невозможно да згрешите.

Само внимателно следете ја постапката:

Бисквит

Состојки:

  • 2 јајца
  • 2 лажици шеќер
  • 2 лажици брашно
  • 1 ½ лажичка прашок за печиво
  • 1 ½ лажица какао во прав
  • 2 лажици топла вода

Изматете ги јајцата со шеќерот. Измешајте ги брашното, какаото и прашокот за печиво во посебен сад, па потоа додадете ги во миксот од јајца и шеќер. Додадете ја водата. Повторно измешајте.

Распоредете ја смесата во малечок калап за печење (околу 20cm дијаметар) и печете на 180 степени 15 минути.

Кога ќе се оладат бисквитите, пресечете ги на половина за да добиете 2 слоја за тортата.

Млечен крем

Состојки:

  • 670ml млеко
  • 70g густин
  • 2 ½ лажици шеќер
  • 70g бело чоколадо
  • 170g маргарин на собна температура
  • 100g шеќер во прав

Промешајте 100ml од млекото со шеќерот и густинот. Додадете во преостанатото млеко и загревајте. Додадете го и белото чоколадо. Мешајте додека не зоврие и не добиете густ крем.

Измешајте го маргаринот со шеќерот во прав и додадете во изладениот крем.

Милка чоколаден слој

Состојки:

  • 140g Милка чоколадо
  • 3 лажици млеко
  • 2 ½ лажица шеќер
  • 100g маргарин

Ставете ги сите состојки во еден сад и топете ги на пареа додека не добиете еднаков крем. Изладете добро.

Тортата наредете ја по следниов редослед: бисквит, бел крем, чоколаден слој. Повторете двапати.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2017 во 10:44

Десерт на денот: Колаче кое крие изненадување кога ќе го пресечете


desert-na-denot-kolace-koe-krie-iznenaduvanje-koga-ke-go-presecete-01.jpg

Секоја вложена минута ќе се исплати уште од првото залче.

Потребни состојки:

  • 200g маргарин
  • 1 шолја шеќер (шолја од 250 ml)
  • 3 јајца + белка
  • 2 шолји брашно
  • 250ml кисела павлака
  • 5 лажици млеко
  • 2 лажици какао
  • 1 кесичка прашок за печиво

За топчињата:

  • 200g крем сирење
  • 4 лажици шеќер
  • 1 жолчка
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 7-8 лажици кокосово брашно

За крем:

  • 350ml млеко
  • 150g шеќер
  • 3 лажици бело брашно
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 100g маргарин

Подготовка:

Прво направете ги топчињата. Измешајте ги сите состојки додека не добиете тврда смеса. Ако има потреба, додадете уште кокосово брашно. Наредете ги на послужавник и замрзнете ги половина час.

Потоа мекиот маргарин измешајте го со шеќерот, додадете ги јајцата и белката, киселата павлака, прашокот за печиво, па на крај млекото. Измешајте и полека додавајте го брашното. Мешајте со миксер додека не добиете мазна смеса.

Половина од тестото ставете го во калап за печење, а во другата половина ставете какао. Измешајте додека не се соедини и темниот дел прелијте го преку светлиот.

Топчињата кои ги замрзнавте потиснете ги во тестото со еднакво растојание.

Печете на 180 степени 40-45 минути. Изладете добро.

Додека колачот се пече направете го кремот.

Измешајте ги шеќерот и брашното, додајте ја ванилата и полека додавајте го млекото со постојано мешање. Ставете на средно топла рингла и варете додека грутките не исчезнат.

Кремот оладете го и додајте 100g маргарин. Измешајте со миксер. Намачкајте го колачот и украсете со рендано чоколадо или какао.

desert-na-denot-kolace-koe-krie-iznenaduvanje-koga-ke-go-presecete-02.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2017 во 17:35

Доколку барате чоколадна торта која е сочна со секое залче, тогаш овој едноставен рецепт е за вас.

Потребни состојки:

Кора:

• 2 шолји брашно

• ½ лажичка сода бикарбона

• ½ лажичка сол

• ¾ шолја растопен путер

• ½ шолја шеќер

• 2 лажички екстракт од ванила

• 4 јајца

• 115 грама црно чоколадо

• 2 лажички растително масло

Фил:

• ½ шолја Нутела

• ½ шолја исецкани лешници

Глазура:

• 225 грама чоколадо

• 1 шолја слатка павлака

Чоколадна торта со Нутела

Припрема:

1. Загрејте ја рерната на 160 степени Целзиусови. Земете две тави со пречник од 23 центиметри и обложете ги со хартија за печење.

2. Во еден сад, помешајте го брашното, сода бикарбоната и солта. Во друг сад, помешајте го путерот со шеќерот и матете околу 2 минути. Додајте го екстрактот од ванила и едно по едно јајце.

3. Ставете го чоколадото и маслото на тивок оган. Мешајте додека чоколадото не се растопи, а потоа додадете ја смесата со путерот. Додадете ја смесата со брашното и добро промешајте.

4. Поделете го тестото во двете тави и печете околу 35 минути.

5. Загрејте ја слатката павлака и додадете го чоколадото. Мешајте додека чоколадото не се растопи, а потоа почекајте да се излади.

6. Земете го едното тесто, премачкајте го со филот и ставете ги исецканите лешници. Потоа додадете го и другото тесто одозгора и премачкајте со глазура.



Изменето од Valerija - 09.Декември.2017 во 10:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2017 во 08:37

Рецепт за вашиот омилен десерт – макаронс со малини

Овој десерт го излуде целиот свет! Макаронсите во сите бои брзо и лесно станаа омилениот десерт на сите дами.

Затоа, за вас припремивме одличен рецепт со кој би можеле и сами да уживате во вкусните колачиња кога и да посакате. 

Потребни состојки:

• 2 белки

• 80 гр. мелени бадеми

• 120 гр. шеќер во прав

• 50 гр. ситен кристал шеќер

• прехранбена боја или малку какао

Ганаж од бела чоколада со лимон и портокал

• 100 гр. бела чоколада

• 30 мл. слатка павлака

• малку сок од лимон

• прстофат изрендана кора од лимон или портокал

Припрема:

1. Два часа пред почетокот на припремата извадете ги белките од фрижидер. Во блендер, сомелете ги бадемите заедно со шеќерот во прав.

2. Изматете ги белките, додадете го шеќерот и продолжете да матите сè додека не добиете цврста смеса.

3. Во изматената смеса, додадете ги бадемите и шеќерот и лесно соединете ги. Потоа, додадете малку црвена прехранбена боја или сок од малини.

4. Смесата ставете ја во кујнски шприц и во тава обложена со хартија направете мали кружни форми со пречник од 3 центиметри.

6. Пред печењето, оставете ги на собна температура околу половина час, а потоа печете 15 минути на 150 степени Целзиусови.

7. Испечените колачите наполнете ги со фил по желба: ганаж од бело чоколадо, карамел, фил од лимон – спојте два кекси со малку крем, но немојте силно да притискате.

Ганаж со лимон и портокал:

Загрејте ја слатката павлака, додадете бело чоколадо и мешајте сè додека не се истопи. Потоа, додадете сок од лимон и изрендана кора од лимон и портокал. Оставете да се излади а потоа намачкајте ги макаронсите со филот.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:15
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2017 во 11:23

Магичен рецепт за топло-ладно


Кога се двоумите дали е подобро да подготвите топол или ладен десерт, можете да направите комбинација и од двете.
Десертот топло-ладно е изводлив и за оние кои не поминуваат доста време во кујната, а за негова подготовка ќе ви бидат потребни половина час и неколку намирници.

Магијата на чоколадна лава што тече кога ќе се отвори топлото колаче буди сензуални чувства, а нема да останете рамнодушни и на неодоливиот вкус кој го има.

За љубителите на ладниот десерт следи огромна топка сладолед која го прави овој рецепт извонреден.

Потребни состојки:

120 грама чоколадо за готвење
120 грама путер или маргарин
100 грама шеќер во прав
2 јајца
2 жолчки од јајца
6 лажици брашно

Начин на подготовка:

Во поголем сад на оган се растопува путерот на кој му се додаваат коцките од чоколадата за готвење. Откако ќе се растопат, тргнете ја смесата од оганот и додадете ги шеќерот во прав, двете јајца и жолчки од две јајца и брашното.

Мешајте  се додека не добиете густа хомогена смеса, која подоцна ќе ја ставите во калапчиња за мафини или пак чоколадна лава кои претходно ќе бидат премачкани со маргарин.

Потребно е едно калапче да биде наполнето со смесата помалку од неговата половина. Ставете ги калапчињата во рерна која ќе биде наместена на 200 степени и печете ги 7-8 минути.

Откако ќе бидат готови само извадете ги од калапчето и послужете ги со топка сладолед со вкус по ваш избор.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2017 во 10:00

Божиќни локум колачиња (посно)
Во овој рецепт ќе ви покажам дека и посното може да е декоративно. Идејата произлезе од зададената тема, а јас ја вклучив и зелената боја бидејќи овие две бои се најзастапените за Божиќните празници и се вистински претставници на празничната радост што го обзема светот овие денови.
Подготовка 1. Локумот, шеќерот во прав, водата и мелените бисквити ги соединуваме со гмечење и месење. 2. Потоа смесата ја делиме на два дела. Во едниот ставаме зелена боја растворена во неколку капки вода, а во другиот дел црвена.
4. Ги редиме наизменично зелена, црвена, зелена, црвена истенчена смеса. Целата новосоздадена површина ја делиме на две половини и едната ја ставаме врз другата. Нежно поминуваме со оклагијата да се спојат.
3. Потоа секоја половина ја делиме на две и ги расукуваме со помош на шеќер во прав и на најлонска фолија. Треба да ни бидат сосема тенки и да се потрудиме да ни бидат со приближна големина. 5. Целиот колач го ставаме кратко на ладно, па му ги отсекуваме прво краевите кои ќе ни послужат за изработка на украсите врз колачињата т.е за црвените топчиња и ливчињата. На крајот сечеме парчиња по желба.
Формата и висината на колачињава си ја изработувате по желба и вкус. Може да ви бидат само со четири реда, може да ги направите и како коцки оставам на вас да си ги правите како сакате или пак на мојот начин ако ви се допаѓа. Ама што се помали тоа подобро, ем повеќе ќе излезат за послужување, ама и дека се благички подобро е да се мали, можеби некој ќе сака да проба и некоја друга врста на колаче. Јас сакав да ми бидат како тортици па затоа ја направив оваа големина.
6. За преливот ги мешаме сите состојки со лажица и од него ги прелеваме колачињата па ги редиме украсите. Забелешка Бисквитите ги мелев во нутрибулет и се направија да не речам како прашина, затоа и толку добро се измеси целата смеса, па не се ни приметува дека има бисквити во неа. Ако имате гел бои не треба да ги мешате со вода. Белиот прелив го ставив во кеса, отворив мало дупче на неа и фино го распоредував врз секое колаче посебно.
И нека не ве одвраќа должинава на пишуванкава за рецептот, јас само сакам детално да објаснувам, а ова е инаку многу едноставен рецепт.
За украсување на колачите можете да си одвоите и однапред од двете обоени смеси.
Од оваа големина на колачиња излегуваат 12 парчиња.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2018 во 19:34
&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;° &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;° &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#179; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;µ (&amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;· &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;µ)


Лесна торта со пудинг и кафе -без печење

Состојки
1,3 л млеко
4 пудинга од ванила
100 гр шеќер
200 гр шеќер во прав
250 гр путер
500 гр бисквити
200 гр мелени бисквити
200 гр кокосово брашно
200 мл слатка павлака
1 лажица инстант кафе без кофеин

1. Во 800 мл млеко ставете 100 гр шеќер и варете додека да проврие. Посебно изматете ги пудинзите со 200 мл млеко и ставете ги во млекото што почнало да врие. Мешајте со рачна маталка додека да згусне. Тргнете на страна и изладете го кремот.
2. Со миксер пенасто изматете го путерот (оставен на собна температура) со шеќерот во прав.
3. Во изладениот крем од пудинзи ставете го изматениот путер и добро промешајте за да добиете хомогена смеса. Смесата поделете ја на два дела. Во едниот дел ставете кокос, а во другиот дел мелени бисквити и инстант кафе кое сме го раствориле во 1-2 лажица вода.
4. Секоја бисквита ја топиме во остатокот од млекото и ја редиме во послужавник или тацна во која ќе ви биде тортата. Преку бисквитите го ставаме кремот со мелени бисквити. Повторно редиме со натопени бисквити. Сега го мачкаме кремот со кокосово брашно па редиме натопени бисквити.
5. На крај ја матиме слатката павлака и украсуваме по желба.
6. Потребно е да се остави некој час во фрижидер за да се поврзат вкусовите и состојките и да добие потоа секое парче што ќе се сече убава форма.

Забелешка
Можеби нема да ви требаат толку бисквити, мене ми отидоа околу 420 гр. за редење, ама тоа зависи од бисквитите и од тоа каква форма ќе правите од тортата. Исто така во делот од кремот во кој ставаме кафе можеби ќе треба да ставите и некоја сомелена бисквита плус, ама и не мора, зависи сепак од бисквитите.
Ако го сакате многу вкусот на кафе можете да ставите и повеќе лажички, ама и вака се чувствува неговата вкусна арома.
Топењето на бисквитите го правите кратко, значи само ја ставате бисквитата некои 3-4 секунди и ја редите.
Можете да си ставите и кафе со кофеин или капучино, јас поради малите деца го избегнувам.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2018 во 19:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 545556
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.