IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4950515253 56>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2015 во 14:39

КРЕМИСИМО СО КЕКСИ

17

Состојки:

  • 14 јајца
  • 200 гр шеќер во прав
  • 400 гр чоколадо
  • 500 гр маргарин
  • 300 гр мелени кекси
  • 6 лажици шеќер
  • 400 гр крем шлаг од чоколадо
  • 4 дл млеко

Приготвување:
1. Се мешаат жолчките и шеќерот во прав па се матат на пареа. Се додава скршеното чоколадо и се меша додека не се стопи.
2. Во изладениот крем се додава пенесто изматен маргарин и се меша. На крајот се додаваат мелените кекси и полека се промешува.
3. Посебно се матат белките во цврст снег, а потоа постепено се додава шеќер и се мати со миксер додека не се стопи.
4. Се меша кремата од чоколадо со шамот од белки и полека се промешува.
5. Добиената крема се дели на два дела. Од едниот дел се пече кора, а другиот дел се остава за крем.
6. Тркалезен калап за торта се обложува со хартија за печење па се става 1/3 од смесата за кората. Се пече во загреана рерна на 200 ºЦ околу 20 мин. На ист начин од преостанатиот материјал се печат уште две кори.
7. Првата кора се премачкува со половина од оставената смеса за крем и се преклопува со другата кора. Истата постапка се повторува уште еднаш.

8. Крем шлагот од чоколадо се мати со млекото и се премачкува тортата.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2015 во 21:31

Десерт на денот: Торта од чоколадни палачинки


Време е подготовката на палачинки да ја подигнете на едно поинакво и повкусно ниво. На пример, нека бидат од чоколадно тесто и во облик на торта.

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-01.jpg

Звучи и изгледа примамливо?

Потребни ви се следниве состојки:

  • 175g брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 25-30g квалитетно какао
  • 100g шеќер
  • Малку сол
  • 4 лажички масло
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 350ml млеко

За филување и декорација:

  • Шлаг пена
  • 30g шеќер во прав
  • Чоколаден прелив или стопено чоколадо
  • Овошје по желба

Подготовка:

Во длабок сад измешајте ги сувите состојки за палачинките, а потоа додадете го маслото, млекото и ванила екстрактот.

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-02.jpg

Матете додека не добиете мазна смеса.

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-04.jpg

На тава со малку масло за печење правете палачинки со идентична големина.

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-05.jpg

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-06.jpg

Оставете ги палачинките да се оладат, а во меѓувреме изматете ја шлаг пената со шеќерот во прав.

Редете палачинка, па 3 лажици од шлаг пената, а ако сакате може да додадете и овошје на секоја втора или трета палачинка.

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-07.jpg

Кога ќе завршите, прелијте ги палачинките со стопено чоколадо или чоколаден прелив. Украсете со овошје.

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-08.jpg

desert-na-denot-torta-od-cokoladni-palacinki-09.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2015 во 13:49

Направете крем-карамел колач


Ако сакате кремасти и мошне привлечни слатки задоволства, тогаш го најдовте вистинскиот рецепт. Крем-карамел колачот се прави едноставно, а ќе ве освои од прва.

Потребни состојки за преливот:

  • 120гр шеќер
  • 2 лажици вода

Потреби состојки за колачот:

  • 3 јајца
  • 500мл млеко
  • 50гр шеќер
  • стапче ванила
  • половина лажичка густин

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 160°С.

Истурете го шеќерот во подлабок сад и додадете 2 лажици вода. Загревајте додека смесата не зарумени, а потоа топлата карамела истурете ја во помал керамички сад или во еден сад со средна големина.

Во сад истурете го млекото и додадете ја содржината на ванила од стапчето. Млекото загрејте го, но не до точка на вриење, а потоа тргнете го од ринглата и оставете го неколку минути.

Во посебен сад изматете 3 јајца, 50гр шеќер и густин, а потоа додадете го топлото млеко. 

Смесата сипете ја во садот каде што ја ставивте карамелата, а потоа садот ставете го во поголем, кој до половина ќе го наполнете со топла вода. Садот со останатите садови, ставете го во загреана рерна и печете 45-60 минути, додека не зарумени.

Почекајте колачот да се излади, поклопете го и оставете го да се лади во фрижидер уште неколку часа. Кога ќе посакате да сервирате, превртете го колачот и исечете го.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2015 во 08:36

Бејлис торта


Потребни состојки:

за кора:

  • 5 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 10 лажици вода
  • 160 г брашно
  • 120 г мелени ореви
  • 2 лажици какао
  • 1 прашок за печиво

за фил:

  • 2 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици густин
  • 400 мл млеко
  • 3 лажици ликер „Бејлис“
  • 200 г путер
  • 100 г шеќер во прав

а прелив:

  • 300 мл млеко
  • 50 г кафеав шеќер
  • 100 мл Бајлис ликер
  • шлаг за украсување

Начин на подготовка:

1. За подготовка на кората, најпрво со миксер убаво изматете ги шеќерот и јајцата. Кога ќе добиете хомогена смеса додадете ги и останатите состојки и рачно измешајте ги. Сипете ја смесата во кружен калап и печете 30 минути на 180 Целзиусови степени. Кога ќе се испече исечете го на три еднакви кругови.

2. За подготовка на филот изматете ги двете јајца, шеќерот, густинот и ликерот. Млекото ставете го да зоврие, а потоа во него додадете ја смесата од другите состојки. Мешајте на оган додека не ја добиете потребната густина. Путерот и шеќерот во прав изматете ги со миксер и откако другата смеса ќе се олади, додадете ги и нив во неа. Убаво измешајте.

3. За подготовка на преливот сите состојки ставете ги во тенџере на оган и оставете ги убаво да се соединат.

4. Ставете еден дел од пандишпанот на послужавник, посипете го со преливот, намачкајте го со подебел слој од филот и поклопете го со друг дел од пандишпанот. Повторете го истото и со последниот круг од пандишпанот. По избор декорирајте со шлаг.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2015 во 08:51

Декоративни колачиња: Какао цветови


Овие декоративни колачиња имаат одличен вкус и совршено одат со чај и кафе.

Потребни состојки:

  • 250 гр. путер (или 200 гр. маст)
  • 500 гр. брашно
  • 150 гр. шеќер
  • 2 јајца
  • 1 прашок за пециво
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 големи лажици какао прав
  • 100 гр. бело чоколадо
  • 100 мл. слатка павлака
  • 100 гр. маргарин

Подготовка:

Измешајте го брашното, какаото, прашокот за пециво и ванилиниот шеќер. Додадете насецкан маргарин и замесете ја смесата. Потоа додадете ги јајцата и уште еднаш премесете.

Растегнете го тестото многу тенко. Со модла направете ги саканите облици и печете околу 10 минути. Колачињата не смеат да се исушат и да бидат тврди.

Додека колачињата се ладат подгответе крем. Загрејте ја слатката павлаката, додадете чоколадо и маргарин. Добро измешајте, почекајте кремот да се излади, наполнете го шприцот.Филувајте ги кексите по желба и украсете го ситно рендано чоколадо.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2015 во 20:46

ЕКСПРЕС КОЛАЧ

Ако ви се јаде нешто слатко и домашно подготвено за миг, идеално решение е брзниот, чоколаден колач готов за пет минути.Сите состојки веројатно веќе ги имате, па фатете се за подготовка.

Состојки:

4 лажици брашно

2 лажици шеќер

2 лажици какао во прав

1 јајце

3 лажици млеко

лажица масло

екстракт од ванила

лажичка ликер од вишна или чоколадо (по желба)

2 лажици ситно исецкана чоколада (не е задолжително)

Подготовка:

Ставете ги сувите состојки во мал сад (брашно, шеќер, како). Додадете јајце и помешајте. Додадете масло, млеко, екстракт од ванила и по желба ликер. Енергично мешајте додека не добиете компактна смеса. На крајот додадете од чоколадото.

Смесата ставете ја во микробранова три минути на максимална температура. Колачот е готов.



Изменето од Valerija - 24.Октомври.2015 во 20:46
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2015 во 13:25

Црно злато: Вкусна крем торта од кафе

crno-zlato-vkusna-krem-torta-od-kafe-www.kafepauza.mk
Потребни состојки:
За тестото:

  • 3 јајца
  • 120 грама шеќер во прав
  • 2 белки
  • 120 грама брашно
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1 лажичка мелено кафе
  • 1 лажичка прашок за печиво

За филот:

  • 100 грама путер
  • 150 грама путер од кикирики
  • 2 лажици шеќер
  • 100 милилитри слатка павлака

За преливот:

  • 100 грама чоколадо
  • 1 лажичка путер
  • 2 лажички вода
  • Шеќер во прав, по вкус

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Изматете го јајцето со шеќерот, така што претходно ќе ја издвоите белката и посебно ќе ја изматите. Брашното измешајте го со циметот, кафето и прашокот за печиво, па потоа додајте го на јајцето, заедно со пената од белката. Смесата сипете ја во калап кој е намачкан со масло и печете во рерна 40-тина минути. Откако ќе завршите, оставете го тестото да се олади.

За филот, изматете ги двата видови путер со шеќерот и потоа додајте ги на слатката павлака. Измешајте добро.

Тестото пресечете го на 3 дела, со цел да добиете 3 паралелни кори. Поставете ја едната, па врз неа додајте од филот, а потоа повторете го истото и со втората. Поставете ја и третата кора, но врз неа додадете го преливот, кој ќе го направите така што ќе го стопите чоколадото со малку вода, шеќер и путер. Премачкајте ја тортата со него и оставете во фрижидер најмалку 3 часа пред служење.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2015 во 09:17
КОГА СТРАСТА БИ ИМАЛА ВКУС, ТОА БИ БИЛ ТОКМУ ОВОЈ: ЧОКОЛАДНА ТОРТА КОЈА ШТО ЌЕ ВЕ ОСВОИ

Чоколадната торта е еден од најпопуларните десерти ширум светот, и иако постојат бројни верзии на овој десерт, ние ви предлагаме да го пробате овој едноставен, но толку многу вкусен рецепт кој што се подготвува со црно чоколадо.

Потребни состојки:

 180гр црно чоколадо
 225гр путер
 1/2 шолја млеко
 3/4 шолја вода
 3 мали лажички инстант кафе
 1¾ шолји шеќер во прав
 1½ шолја брашно
 1/4 шолја какао
 1 кесичка прашок за пециво помешана со 1/4 шолја брашно
 2 јајца
 180гр чоколадо
 1/3 шолја слатка павлака

Во тенџере на средна температура растопете го црното чоколадо, путерот, млекото, водата, кафето и шеќерот. Откако сте добиле компактна смеса, тргнете го садот од оган и оставете ја смесата да се излади околу половина час.

Потоа додадете го брашното со прашокот за пециво, какаото, јајцата, и сето тоа добро измешајте го. Смесата ќе биде малку ретка, но тоа не треба да ве загрижува. Подгответе калапче за торта со пречник од 22 сантиметри и сипете ја смесата во него.

Печете во загреана рерна на 150 степени околу час и половина. Откако ќе ја извадите од рерна, оставете ја потполно да се излади, пред да ја извадите од калапот. За тоа време подгответе го преливот.

Земете огноотпорен сад и сипете во него чоколадо и слатка павлака. Ставете го садот во микробранова печка на две минути, промешајте, па уште еднаш вратете го садот ако состојките не се сосема растопени.

На крајот прелијте ја тортата со чоколадниот сируп, изладете, а потоа и послужете.


Уживајте!



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:23
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2015 во 08:11

Чоколадна торта со полнење од бело чоколадо


Само замислете си го двојното чоколадно задоволство - гледате торта од темно чоколадо, сечете залче и откривате дека внатрешноста е полна со крем од бело чоколадо.

cokoladna-torta-so-polnenje-od-belo-cokolado-01.jpg

Токму такво уживање ве чека ако решите да одвоите нешто повеќе од половина час и да го подготвите овој рецепт.

Потребни состојки:

  • 6 јајца
  • 14 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 1 прашок за печиво
  • 6 лажици топла вода
  • 4 лажици какао
  • 1,2l млеко
  • 1 бело чоколадо
  • 400g маргарин
  • 100g густин
  • 150g шеќер во прав
  • 2 темни чоколади за готвење

Подготовка:

6-те јајца изматете ги со 6 лажици шеќер.

Брашното измешајте го со прашокот за печиво и какаото, па додајте ги изматените јајца.

Додајте 6 лажици млака вода, па изедначете ја смесата.

Прелијте ја во плех премачкан со масло и печете 20 минути на 200 степени.

Од 1 литар млеко одвојте 10тина лажици и помешајте ги со густинот и 4 лажици шеќер, па направете густа смеса.

Остатокот од млекото оставете го да зоврие заедно со белото чоколадо.

Во млекото кое се вари додајте го густинот измешан со млеко, па мешајте постојано додека не добиете крем.

Тргнете од оган и кога ќе се олади додадете 250g маргарин претходно изматен со шеќерот во прав.

Печениот пандишпан пресечете го на половина. Едната половина премачкајте ја со направениот фил од бело чоколадо, па покријте со другата половина.

Прелијте со глазура направена од 2-те темни чоколади за готвење, 4 лажици млеко, 4 лажици шеќер и 150g маргарин.

Тортата ставете ја во фрижидер најмалку 1 час пред да ја сечете и послужите.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2015 во 16:56

БРЗ И ЕДНОСТАВЕН РЕЦЕПТ ЗА ЧОКОЛАДНА КРЕМ-ПИТА

11

Состојки:

За кора:

10 кекси

¼ шолја ореви (исечкани)

3 лажици шеќер

3 лажици несолен путер, стопен

За фил:

2 ¾ шолји млеко

1 шолја шеќер

1 јајце

¼ шолја какао

¼ шолја пченкарен скроб

1 лажица несолен путер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. Тавата намачкајте ја со масло за готвење.

Измешајте ги кексите, оревите и шеќерот во блендер додека не добиете ситни трошки. Додадете го путерот и мешајте да се соедини. Оваа смеса нанесете ја на тавата и печете 10 минути додека добие кафеавкаста боја. Оставете да се лади 10 минути.

Изматете ги млекото, шеќерот, јајцето, какаото и пченкарниот скроб заедно со ¼ лажичка сол. Ставете ги на шпорет на средна температура и мешајте постојано додека смесата не зоврие и не се згусне.

Откако ќе ја тргнете од оган, додавајте го путерот додека не се истопи. Покријте со пластична фолија и оставете да се лади 20 мин. На тоа време додадете уште еден час додека смесата се олади целосно. Тргнете ја фолијата и смесата нанесете ја на кората. Оставете 2 часа да се лади, а за крај можете да додадете шлаг пена.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2015 во 20:10

ЧОКОЛАДНА ТОРТА СО ВИШНИ

8

Потребно ви е:

  • 150g млечно чоколадо
  • 1 лажица прашок за печиво
  • 140g шеќер
  • 175g брашно
  • 3 јајца
  • 3 лажици млеко
  • 1 банана
  • 140g путер
  • 140g замрзнати вишни
  • 150g слатка павлака
  • 200g бело чоколадо

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 160 степени. Подмачкајте ја тавата во која планирате да ја печете тортата.

Ставете го брашното, прашокот за печиво и шеќерот во голем сад. Додајте ги јајцата, млекото и растопениот путер. Матете со миксер околу 2 минути.

Изрендајте го чоколадото и заедно со испасираната банана додајте ги во смесата.

Рамномерно распоредете ја смесата во плехот и печете 25-30 минути.

Извадете ја тортата и оставете ја да се олади. Во меѓувреме растопете го белото чоколадо.

10-15 парчиња од вишните до пола потопете ги во чоколадото, а потоа наредете ги на алуминиумска фолија. Оставете ги да се оладат 5-10 минути.

Во преостанатиот дел од чоколадото додајте ја слатката павлака и матете неколку минути. Исечкајте ги вишните, додадете ги во кремот и премачкајте го филот врз или во средината на чоколадната торта. Од горе наредете ги вишните.

Добро оладете ја тортата пред послужување, декорирајте по желба со слатки зачини или чоколадни фигури и уживајте!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2015 во 10:04

Колач за 15 минути: Чоколадна бомба


Подгответе се за дупла доза чоколадо. Предноста на овој колач е што делува сочно и вкусно, а можат да го направат и почетници во кујната.

kolac-za-15-minuti-cokoladna-bomba-01.jpg

Може да го послужите додека е уште топол или добро оладен, изборот е ваш. Во секој случај, почоколадно нешто не сте пробале.

Потребни состојки:

  • 2 јајца
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 125g путер
  • 130g шеќер
  • 80ml слатка павлака
  • 180ml млеко
  • 30g какао во прав
  • 260g брашно
  • 180g чоколадо за готвење

Подготовка:

Измешајте го брашното со прашокот за печиво во голем стаклен сад, а потоа додадете го шеќерот. Додадете го и какаото и растопениот путер во смесата.

Искршете ги двете јајца, ставете го млекото и мешајте додека не добиете густа смеса како за мафини.

Смесата претурете ја во огноотпорен сад премачкан со масло или путер. Печете 7-8 минути на средна температура.

Колачот проверете го со чепкалка. Ако тестото уште се лепи, вратете го и допечете уште 5-7 минути.

Оладениот колач превртете го на плитка чинија целосен, како што е.

Чоколадото истопете го заедно со хоплата додека не добиете еднолична смеса.

Прелијте го колачот со чоколадната глазура и декорирајте по желба.

Сечете поголеми парчиња и уживајте во чоколадната бомба.

kolac-za-15-minuti-cokoladna-bomba-02.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2015 во 08:13

Празничен десерт: Новогодишна елка од бомбици со бисквити


За сите креативни домаќинки кои се заситени од старинските рецепти и традиционални идеи за празниците, имаме мало освежување!

praznicen-desert-novogodisna-elka-od-bombici-so-biskviti-01.jpeg

Новогодишната елка од бомбици е идеја која ќе ви заштеди време и пари, а на храната ќе ѝ додаде празничен дух.

За да ги подготвите бомбиците од бисквити ви требаат 20 минути.

Потребни состојки:

  • 200g путер
  • 150g шеќер во прав
  • 150g желе бомбони
  • 100g бело или црно чоколадо по желба
  • 50g суво грозје
  • 150-200g бисквити
  • Шеќер во прав, кокос или декоративни трошки во боја за валкање

Подготовка:

Путерот изматете го со шеќерот во прав, а потоа додајте ги останатите состојки - мелените бисквити, сечканите желе бомбони, ренданото чоколадо и на крај сувото грозје.

Соединете ја смесата со рака и правете бомбици.

Бомбиците може да ги извалкате во што сакате - кокос, шеќер во прав, чоколадни трошки или топено чоколадо.

praznicen-desert-novogodisna-elka-od-bombici-so-biskviti-02.jpg

Оставете ги неколку часа во фрижидер да се стврднат, а послужувањето подгответе го на следниов начин:

Од подебела хартија или тенок картон направете конус.

praznicen-desert-novogodisna-elka-od-bombici-so-biskviti-03.jpeg

Со чепкалки за заби или стапчиња за ражничи направете дупчиња во конусот. Потоа на нив закачете по една бомбица.

praznicen-desert-novogodisna-elka-od-bombici-so-biskviti-04.jpeg

Секогаш може да декорирате по желба - додадете светки или шарени додатоци за торти и колачи.

praznicen-desert-novogodisna-elka-od-bombici-so-biskviti-05.jpeg

praznicen-desert-novogodisna-elka-od-bombici-so-biskviti-06.jpg



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:21
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2015 во 22:10
БЕЗВРЕМЕНСКИТЕ КОЛАЧИЊА БЕЗ КОИШТО НЕМА ПРАЗНУВАЊЕ: А ЕВЕ И КАКО ДА ГИ НАПРАВИТЕ, ЧЕКОР ПО ЧЕКОР

Омилените празнични колачиња се дефинитивно актуелни во овој период на годината. Децата просто ги обожуваат, а и сите ние коишто така се чувствуваме!

Потребни состојки за медени колачиња со цимет:

 375 гр маргарин
 3 кесички цимет
 1 јајце
 600 гр брашно
 200 гр мед
 250 гр мелени ореви
 2 лажици какао
 прашок за пециво

Состојки за глазура за украсување (ројал ајсинг):

 1 белка
 200 гр шеќер во прав



Од сите состојки измесете мазно тесто, свиткајте го во фолија и оставете го да отстои 20 минути на ладно (најдобро во фрижидер). На работната површина наросете малку брашно и развијте тесто со сукало, со дебелина од околу половина сантиметар. Вадете со модлички различни облици и редете ги во тавче коешто претходно сте го обложиле со хартија за печење. 


Ставете ги колачињата да се печат во претходно загреана рерна на 180 степени Целзиусови, околу 20-тина минути. Додека се печат бисквитите, сматете ја белката со шеќерот, а потоа некое време пред да бидат готови,извадете ги колачињата од рерна, за да ги украсите. 


За украсување, ако немате шприц, може да искористите кесички за замрзнување во коишто ќе ја префрлите смесата за глазура а потоа ќе направите мал отвор со што ќе може прецизно да ги исцртате колачињата.


Украсените бисквити вратете ги во рерна да се допечат уште неколку минути.


На здравје!



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:22
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4950515253 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.