IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 56>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 19:07
Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 10:16
mmmm...Ja obozavam baklavata za Bajram, i site turski delikatesi, ama ne se osmeluvam da napravam: si kupuvam od turska carsija.


Изменето од Kali - 08.Октомври.2009 во 18:36
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 10:21
дали некоја знае како се прават шеќер париња ? среќа
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 18:48
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

дали некоја знае како се прават шеќер париња ? среќа

Има,имаголема%20насмевка
Потребно:1 маргарин,6 лаж. шекер,2 јајца,1 пециво,брачно.
За шербет:
750 гр, шекер
700 гр. вода
Маргаринот се топи и се додава зејтинот.кога ќе се олади(млако) се става во вангла и додава брашно по потреба(средно,не премногу меко или тврдо),се додаваат 2 јајца и 1 пециво.
Се изедначува снесата и се прават топчиња или долгнавести.
одозгора може да се стави орев.
Се редат во подмачкан плех и се пече.
 Добар апетит!големо%20гушкање
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2009 во 12:39
Ова е за Шо-Сана да не мисли дека сум ја заборавила. Знам дека сум бавна ама еве ја рецептата за
 
ТОРТА СО МОРКОВИ
 
(кафена лажичка ќе ја означам со кратенката к.л, а супена с.л)
 
за тестото е потребно
 
300 гр брашно
2 к.л цимет
1 к.л прашак за пециво
1/2 к.л сода бикарбона
200 гр мек кафеав шеќер
4 јајца
250 мл зејтин (сончогледов или растителен)
1 кора од портокал рендана
1 кора од лимон рендана
200 гр моркови, ситно рендани
150 гр ореви, сецкани (оставете малку ореви за декорација)
227 гр ананас од конзерва, сецкан на парчиња, добро исцеден
(јас го употребувам портокалот што го рендам, да не се фрла, исто ќе му дојде, мокро сочно овошје е, еднаш  кајсии, еднаш праски оние големи водени имам употребено)
 
за Шеќерната крем глазура
 
125 гр несолен путер на собна температура (значи мек да биде)
50 гр прав шеќер
250 гр крем сирење несолено или Маскрапоне-италијански густ крем за готвење, несолен
(Филаделфија крем сирење несоленото е идеално )
 
Начин на подготовка
 
Се загрева рерната на 150 С.
Во сад подлабок се меша заедно брашното, циметот, прашак за пециво и сода бикарбона и се истура шеќерот. Ова со рака убаво да се измеша, да стане еднаква масата, зашто мекиот шеќер е леплив и се грутчи. Добро да се растресе.
 
Во друг сад се матат заедно јајцата со зејтинот и кората од лимон и портокал.  Се истура во смесата од брашно.
Се додаваат и ренданите моркови. Најпосле се додава и сечканото овошје (ананас или портокал) и сечканите ореви.
 
Фино се заматува целата смеса,се истура во овален сад за печење торта и се пече 1 час и 20 мин. За проверка боцнете со вилушка во тестото, доколку е готово треба да излезе чиста. Се лади убаво.
На крај се нанесува Шеќерната крем глазура
Едноставно заматете со дрвена лажица заедно путерот, шеќерот во прав и крем сирењето се додека не се претвори во мазна компактна маса и нанесете врз оладената торта. Ќе добиете фин дебел слој.
Се украсува со сецканите ореви.
Се става во фрижидер да се олади фино и да се стегне за убаво да се сече.
 
Тортата е многу едноставна и вкусна и брзо се прави.
Наздравјебакнеж
 


Изменето од GlenKlouz - 29.Септември.2009 во 12:40
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
PBaller Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 28.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PBaller Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2009 во 16:47
Нешто интересно за заблажување

http://www.hrana.com.mk/recepti/Puding-od-bademi.html

Bon Apetite =)
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2010 во 12:54
Dechki dali vi teknuva kako se pravea kolachite so drobeni resani???
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2010 во 14:32
Originally posted by La Ninja La Ninja напиша:

Dechki dali vi teknuva kako se pravea kolachite so drobeni resani???

А мора ли да се дробени ресаните, јас ги правам цели ресани залепени една со друга со крем, пудинг или марамалад,(зависи со што сакаш) а страните ги лепам со кокос,пробај вкусно е и лесно
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2010 во 09:33
 големо%20гушкање fala. mi trebase za vcera...se snajdov голема%20насмевкаголемо%20гушкање ali ke bide i ova nekoj denтрепкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
_free_ Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 22
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај _free_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2010 во 15:15
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.

ima dva vida na takvi, ednite se polnat so fil kako za grcka baklava (so seckani orevi, cimet, kora od limon) a drugite za koi velis deka se ko lisnato popareni so serbet tie gi vikaat "nazli fatma" ili konak vo drugi gradovi. Filozofijata na seto toa e deka testoto se mesi samo so mast(kravja) i za da ne se stopi masta mora da se mesi vo ladna prostorija. Dokolku navistina go sakas receptot ke se potrudam da ti go napisam narednite denovi bidejki treba od drugi da go zemam.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2010 во 16:41
Originally posted by _free_ _free_ напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.

ima dva vida na takvi, ednite se polnat so fil kako za grcka baklava (so seckani orevi, cimet, kora od limon) a drugite za koi velis deka se ko lisnato popareni so serbet tie gi vikaat "nazli fatma" ili konak vo drugi gradovi. Filozofijata na seto toa e deka testoto se mesi samo so mast(kravja) i za da ne se stopi masta mora da se mesi vo ladna prostorija. Dokolku navistina go sakas receptot ke se potrudam da ti go napisam narednite denovi bidejki treba od drugi da go zemam.


Леле срце си, тие се да, назли-фатмите (кај најде сега да ми ги кажеш кога сум на диета, а со години ги барам )

Да, многу би ти била благодарна на рецептот, и ако ми успеат (знам дека тешко се прават)-ќе те поканам
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 08:08
Originally posted by Biba_G Biba_G напиша:






ГРАНД ЛЕШНИЦИ 
(троа се поскупиголема%20насмевка)

Во тава се потпекуваат 200гр. лешници
200гр. чоколадо за готвење се топи на пареа со 1 лажица зејтин и 1 лажица нес кафе.
Во растопената смеса ги додаваме лешниците,промешуваме и со мало лажиче земаме по неколку лешници и ги ставаме во хартиени корпици



Troa poskupi, no brzi i PREVKUSNI.probaj vo cokoladoto  dodekago topis da dodades belka od jajce, seker vo prav i malku hopla. prekrasno  nesto.големо%20гушкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 19:34
Ве молам некој ако има рецепта за Тикварник како треба да се направи?

Изменето од Majkl - 30.Јануари.2010 во 19:35
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 11:52
Majkl prv pat slusam za toa тага
No zatoa znam edni mnooogu dobri...


љубовMedeni Srcinja љубов


Sodrzina:

Marmalad od kajsija
1 laz. soda bikarbona
1,5 sholja shekjer
1,5 sholja mleko
1,5 sholja brashno
1/2 sholja maslo

-Se se mati (osven marmaladot) i polovina od smesata se sipiva vo namasten pleh. Se pece 7-10 min na 250 C. Koga ke fati kora se vadi i se premackuva so marmaladot od kajsija i se sipuva vtoriot del od smesata. Se vrakja na pecenje. Otkako ke bide gotovo, se sece so kalapcinja vo forma na srcinja i se prelevat (ili uvalkuvaat) vo rastopeno chokolado (koe prethodno ste go stopile na parea i ste dodale malku mleko).
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.