IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 56>
Автор
Порака
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14596
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 16:31

LUKUMADES


Состојки

3/4 кг брашно
3/4 коцка квасец свеж
вода млака
1/2 лажиче сол

Сируп
2 шољи шекер
1 шоља мед
1 шоља вода
цимет

Со рака ги мешате брашното,солта и стасаниот квасец во 1 шоља вода.Го оставате покриено,на топло место додека не стаса односно додека не приметите меурчиња на површината на тестото.Земате со една рака од тестото и со раката формирате тупаница.Од горната страна на раката црпате со мало водено лажиче од тестото и ги спуштате во зејтинот.Ги пржите додека не добиат златно црвена боја.Ги вадиме и ги ставаме на салфета да го упие зејтинот.

Во друг лонец ги ставаме водата,шекерот и медот и ги вариме 10-15 мин.

Сирупот го сипаме врз крофничките и ги посипуваме со цимет.


Изменето од Mona Liza - 17.Јуни.2007 во 19:53
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2007 во 10:36
letna torta
6 kesi sl*g pena
800 ml kisela voda
400 gr iskrseni biskviti
250 gr rendana gotvecka cokolada
-matime 3 kesi sl*g pena so 400 ml k. voda, po dobienata gustina gi dodavame biskvitite i dobro promesuvame
vo drugata k. voda gi stavame drugite 3 kesi sl*g pena matime i dodavame 200 gr cokolada (rendanata)
prvo pravime krug na postolje od smesata so biskvitite pa potoa od drugata smesa...
50 gr rendano cokolado za ukrasuvanje...
na zdravje.Tongue
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
sara333 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sara333 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2007 во 21:50
бидејќи сум си "зависна" од благото еве ви еден рецепт кој се вика Грета Гарбо....

Пандишпан
-5 белки се матат со 10 лажици шеќер, па се додава 1 лажица зејтин, 1 жолчка, 1 лажица брашно, 100 грама сечкани ореви, 50 грама сечкани смокви(урми), 1/3 прашок за пециво. Се печат вкупно 3 кори. (времето за печење прилагоди го на твојот шпорет)

Прелив
-300 грама чоколада, 125 грама путер(може и 100) и малце млеко. Со ова се премачкуваат корите.

Фил
-500 мл млеко се вари со 25 лажици шеќер(ако е многу благо за вас, намали шеќер).Во 250 мл млеко се раствораат 3 пакетчиња пудинг од ванила и се додаваат 12 изматени жолчки. (значи вкупно 750 мл млеко) Ова се вари во млекото како крем. Кога ќе се олади се додава еден изматен путер и се спојува со кремот. Се филува кора-фил, кора-фил, кора-фил и се декорира по желба.

НА ЗДРАВЈЕ со чаша добро вино и вашиот партнер!!!

Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 12:05
mazite najpoveke padjaat na koh ...
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
MX-8441 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Септември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 69
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MX-8441 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 22:29
што ѓе ти се сите лекови се на приватно.
,,NEMA MIR DODEKA TERORISTITE SE SHEETAAT SLOBODNO,,
Кон врв
sara333 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sara333 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 20:12
Полнети корнети или т.н. "Зимски сладоледи"

- 1 пакување мали корнети
- 250 гр суви урми
- 250 гр суви смокви
- 250 гр желе бонбони
- 250 гр суво грозје
- 100 шеќер
- 80-100 мл млеко
- 1 чоколада за готвење

- Во мал сад го ставаме шеќерот и ставаме од млекото колку да го прекрие шеќерот. Ставаме да се вари.
- Сувите продукти ги сечкаме ситно (гројзето може и цело али како јас не сакам цело зрно го сечка)
- Го додаваме свареното млеко и мешаме да се добие хомогена смеса
- Со лажица земаме од смесата и ги полниме корнетите
- Чоколадата ја топиме на пареа, и потоа секој корнет го валкаме во растопената чоколада
- Оставаме да се стегне чоколадата и Bon apetit.


п.с. Може мала помош. Не знам каде да најдам мали корнети. Може некој да ми каже каде можам да купам? Овие ги правев со големи корнети (пакување од 10 парчиња) , па некако ми беа преголеми. Однапред Благодарам.
Кон врв
sara333 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sara333 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2007 во 00:08
Ајде уште еднаш да замолам каде можам да купам мали корнети....Ајде помошшшшшшш дами и господа ....и плус каде можам да најдам ликер од кокос (Batida de Coco)
Благодарам....
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2007 во 07:04


Cokoladni "bombi so rum"

1. 250 gr. Hopla
2. 100 gr. margarin
3. na spore da se stopat ... no da ne zovrijat
4. nastrana se topi 400 gr. cokolado za gotvenje
5. postepeno se dodava vo hoplata i se mesa
6. se dodava 2 lazici rum
7. koga ke se izladi ubavo se pravat bombici
8. se prpelkaat vo cokoladni bombici

9. utrovo probavme !!!

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2007 во 13:46
Sto domakini luge imalo na forumov...среќа
 
Aj i jas da dadam svoj pridones.
Eve eden star, ednostaven no mnogu vkusen recept za blago, se vika
 
Ajshin kolac
Merkata e fildzan za kafe
Se matat 3 jajca so 5 fildzani seker,
se dodava caska jogurt od 200 grama
3 fildzani zejtin
5-6 fildzani brasno
1 pecivo
 
Polovina od smesava se sipa vo podmackan pleh i se pece do pola, a potoa odozgora obilno se premackuva so nekoj ubav marmalad.
Vrz toa se dosipuva vtorata polovina od testoto i se dopecuva.
 
Otkako ke se izladi se sece na kocki koi se valkaat vo prah seker.
 
Prijatnoзабава
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2007 во 13:53
Eve uste eden, poznat i ednostaven
 
Kolac so mak
(Se meri so casa od 200 grama)
 
Se mesaat (moze so mikser na sredno):
4 casi senamensko belo brasno
2 casi mleko
2 casi seker
2 casi zejtin
100 grama afion vo zrno
1 vanila, (po vkus, jas na primer sekade stavam kora od limon, malku rum)
1 pecivo
 
Se istura vo podmackan i nabrasnet pravoagolen pleh i se pece vo rerna zagreana na 200 stepeni 30-40 minuti
 
Koga ke se oladi se macka so cokoladna glazura (se topi cokolada na parea so malku zejtin)
 
Prijatno!
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 06:55

     Полнети ванилици
           
За подготовка на овој десерт потребни ви се следниве производи:

- 2 јајца
- 1 лажица павлака
- 1 лимон
- 350 гр брашно за тесто
- 125 гр шеќер за тесто
- 1 прашок за печиво за тесто
- 125 гр путер за тесто
- 4 лажици млеко за тесто
- 250 гр мелени ореви- за фил
- 150 гр суво грозје-за фил
- 200 гр шеќер за фил

Потребно време за подготовка на овој десерт е 50 - тина минути.

Во сад за матење ги ставаме брашното, путерот и млекото. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчКите. ЖолчКите ги додаваме во садот за матење, а белките ги оставаме во сад настрана. Го вклучУваме миксерот но со мешалките за тесто. Во садот додаваме 125 гр шеќер. Откако состојките ќе се соединат го исклучУваме миксерот. Лимонот го сечеме на половина. Го цедиме во цедалка. Мелените ореви ги ставаме во поголем длабок сад. Додаваме 200 гр шеќер. Го додаваме сувото грозје, павлаката и лимоновиот сок. Мешаме со лажица. Во садот за матење го додаваме прашокот за печиво. Го месиме тестото со рака. Тестото го ставаме на набрашнета работна маса и го месиме со раце. Од тестото формираме долгнавеста форма. Ја сечеме на половина. Од првата половина формираме долгнавеста форма. Ги набрашнуваме работната маса и тестото. Со сукалка развлекуваме правоаголна кора. Ја превртуваме кората на работната маса. Уште малку ја рассукуваме. Со готварска четка краевите на кората ги премачкуваме со масло за јадење. На средината на кората нанесуваме половина од претходно подготвениот фил. Виткаме ролат. Краевите на ролатот ги свиткуваме кон внатрешната страна за да не испаѓа филот. Тавата за печење ја намрснуваме со путер. Во тавата ги ставаме двата ролата. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 30- тина минути на температура од 180 степени. Ја вадиме тавата од рерна. Со алатка ги оделуваме ролатите еден од друг. Го ставаме првиот ролат на даската за сечење. Ролатот го сечеме на парчиња со широчИна од два сантиметри. Со цедалка парчињата ги наросуваме со шеќер во прав. Полнетите ванилици скалесто ги редиме на чИнија за колачи.

Со овој десерт ви предлагаме да се напиете квалитетно суво бело вино.

Добар апетит.
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 07:00

Фантазија од бисквити

           За подготовка на овој десерт потребни ви се следниве производи:

- 500 гр бисквити
- 100 гр шеќер
- 1 јајце
- 2 кесички желатин
- 400 мл јогурт
- 2 лажици сок од јаболки
- 200 мл хопла

Потребно време за подготовка на овој десерт е 15 - тина минути, не сметајќи го времето додека колачот се лади.

Во садот со желатин додаваме малку вода. Мешаме со жица за матење. Во тенџере ставаме 150 мл вода. Додаваме 1 лажица шеќер. Тенџерето го ставаме на оган. Во тенџерето го додаваме размешаниот желатин. Мешаме со жицата додека желатинот не зоврие. Го тргаме тенџерето од оган. Во сад за матење ги ставаме хоплата и шеќерот. Матиме со миксер. Во садот го додаваме јогуртот. Матиме додека смесата не се соедини. Го исклучУваме миксерот. Јајцето го кршиме и ја делиме жолчката од белката. Белката ја ставаме во поголем длабок сад, а жолчката во сад настрана. Ја матиме белката со миксер. Изматената белка ја додаваме во садот за матење. Го додаваме сокот од јаболка. Мешаме со лажица. Потоа во садот за матење додаваме од изладениот желатин. Мешаме со лажица додека смесата не се соедини. Дното на керамичка тава за печење го прекриваме со еден ред бисквити. Врз бисквитите нанесуваме од филот од шлаг и јогурт. Ја рамниме површината. Врз филот редиме нов ред бисквити. Преостанатиот фил го полниме во готварски шприц. Со помош на шприцот ја украсуваме секоја бисквита. Оставаме колачот да се излади и да се стегне. Стегнатиот колач го сечеме на парчиња со големина на една бисквита. 4 парчиња Фантазија од бисквити редиме на чинија за колачи.

Со овој десерт ви предлагаме да се напиете квалитетно суво бело вино.

Добар апетит.

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 23:57
ова мислам секој го знае али сепак еве го

РЕФОРМ КОЦКИ

120 гр. шеќер
120 гр. мед
1 чаша минерална вода
150 гр. мелени ореви
1 кесичка ванилин шеќер
малку сода бикарбона
брашно

за фил
250 гр шеќер
250 гр мелени ореви
2 штангли чоколадо за готвење
1 маргарин

се прави тесто како за мрзлива пита. тестото се дели на 4 топчиња и се расукува со сукало во 4 кори и се печат на превртено тавче. за филот се шпинува шеќерот па се додава во маргаринот заедно со чоколадото и оревите. се премачкуваат корите кои ги редиме една врз друга. се сечат на коцки и се оставаат ден-два да отстојат пред сервирање.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2007 во 21:09
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

ова мислам секој го знае али сепак еве го

РЕФОРМ КОЦКИ

120 гр. шеќер
120 гр. мед
1 чаша минерална вода
150 гр. мелени ореви
1 кесичка ванилин шеќер
малку сода бикарбона
брашно

за фил
250 гр шеќер
250 гр мелени ореви
2 штангли чоколадо за готвење
1 маргарин

се прави тесто како за мрзлива пита. тестото се дели на 4 топчиња и се расукува со сукало во 4 кори и се печат на превртено тавче. за филот се шпинува шеќерот па се додава во маргаринот заедно со чоколадото и оревите. се премачкуваат корите кои ги редиме една врз друга. се сечат на коцки и се оставаат ден-два да отстојат пред сервирање.





Сега ме зезна, ова е јако ама одамна не сум ги јадел. Ми отвори апетит.

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.