IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4849505152 56>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2015 во 08:46

Брза спирална торта со малини и чоколадо


Оваа торта е една од оние кои без посебна декорација изгледаат вкусно и привлечно, а реално, не ви се потребни никакви кулинарски вештини.

brza-spiralna-torta-so-malini-i-cokolado-01.jpg

Затоа, ви предлагаме спиралната торта со малини и чоколаден крем да биде вашиот следен кулинарски проект.

Потребни состојки:

За кора

  • 120g брашно
  • 1 шолја шеќер
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • ½ лажичка сол
  • 125ml масло
  • 60ml вода
  • 4 жолчки
  • 6 белки
  • 1 лажица ванила екстракт

За крем

  • 3 шолји павлака за шлаг
  • 90g шеќер во прав
  • 30-40g какао во прав
  • 350g свежи малини
  • 1/3 шолја сечкани бадеми
  • Изрендано чоколадо

Во една тепсија за печење ставете мрсна хартија, намачкајте со путер или зејтин и истурете брашно. Рерната вклучете ја на 160 степени.

Во пластичен сад измешајте го брашното со ¾ шолја шеќер, прашок за печиво и сол, а во посебен сад изматете ги жолчките, маслото, водата и ванилата.

Белките изматете ги посебно додека не добиете пена. Додадете неколку капки оцет ако сакате подобра текстура, па постепено додавајте го шеќерот. Матете додека не добиете цврст снег.

Смесата од жолчки измешајте ја со сувите состојки и соединете ги, а потоа со лажица малку по малку додавајте го снегот од белки. Матете со дрвена лажица додека не добиете еднолична смеса.

Добиеното тесто ставете го во тепсијата и печете 20 минути. Извадете, оставете пандишпанот да се олади, а во меѓувреме подгответе го кремот.

Изматете ја павлаката заедно со шеќерот и какаото додека не добиете чоколаден крем.

Исечкајте ги малините и бадемите, а потоа следете ги овие фотографии за редење на тортата:

brza-spiralna-torta-so-malini-i-cokolado-02.jpg

brza-spiralna-torta-so-malini-i-cokolado-03.jpg

brza-spiralna-torta-so-malini-i-cokolado-04.jpg

brza-spiralna-torta-so-malini-i-cokolado-05.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јули.2015 во 17:54

Чоколаден колач со малини

Потребни состојки:

 

350 г малини

1 лажица шеќер

1 чаша млеко

60 г путер

3 јајца

½ чаша кафеав шеќер

½ чаша брашно

2 мали шолји какао во прав

1 мала лажичка сол

80 г чоколадо за готвење


Постапка:

 

Рерната загрејте на 200 степени.

 

Малините поросете ги со лажица шеќер и оставете ги 15 минути.

 

Во блендер добро измешајте: млеко, путер, јајца, кафеав шеќер, брашно, какао во прав, половина од чоколадото и сол.

Малините заедно со сокот наредете ги во калап за торта, претходно обложен со хартија, а одозгора прелијте со смесата.

Печете во загреана рерна додека тестото да стане цврсто на допир, околу 35 минути.

Извадете ја печената торта и веднаш, додека е топла, изрендајте ја втората половина од чоколадото.



Изменето од Valerija - 08.Јули.2015 во 17:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2015 во 18:34
8

Чоколадна торта со ф’стаци


Вкупно време за подготовка: 2 часа / Порции: 10

Како круна со ф’стаците на врвот, чоколадната торта е навистина достојна да ја имате на вашата трпеза за време на празничните денови.

За тестото:

  • 1/2 чаша несолен путер, се сече на мали парчиња, дополнително за тавчето
  • 1 чаша брашно, дополнително за тавчето
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/4 лажичка прашок за пециво
  • 250 гр.чоколадо за готвење, грубо исецкано
  • 1 1/4 шолји шеќер
  • 1 лажичка чист екстракт од ванила
  • 2 големи јајца
  • 1/2 чаша ниско-маслено млеко
  • 3/4 чаша, несолени ф’стаци, грубо исецкани

За смесата од чоколадо:

1/2 чаша крем пена, слатка павлака

120 гр. чоколадо, грубо исецкано

1/4 чаша несолени ф’стаци, грубо исецкани

Чекор 1

За подготовка на тестото: Загрејте ја рерната на 350 степени. Ставете хартија за печење. Измачкајте ја хартијата со путер и брашно.  Во среден сад, изматете брашно, сол и прашок за пециво . Ставете го на страна.

Чекор 2

Во голем огноотпорен сад се топиме путерот и чоколадото, мешајќи често , 4-5 минути. Тргнете го садот од топлината. Измешајте шеќер и ванила, а потоа додадете ги јајцата, млекото и ф’стаците. Ставете го брашното во мешавината, и месете до добивање хомогено тесто.

Чекор 3

Готовото тесто се става во подготвената тава . Се пече, 60-70 минути. Потоа изладете го тестото во тавата околу 5 минути, па внимателно со нож се отстранува хартијата и се остава да се излади целосно, околу 3 часа. (За подолго чување, ставете го тестото во пластичен сад на собна температура , до 3 дена).

Чекор 4

За кремот: Во мал сад, загрејте го кремот до вриење; Потоа отстранете го од топлина . Додадете го чоколадото, и оставете го 5 минути; па мешајте ја смесата, додека не се изедначи . Оставете да се излади, 2-6 минути.

Чекор 5

Наместете го тестото на послужавник. Навијте ленти од пергамент хартија под работ на тестото за да се спречи капењето на кремот од послужавникот. Истурете го кремот во центарот на тестото и со нож, размачкувајте рамномерно на сите делови од тестото. Оставете, да отстои околу 30 минути. Отстранете ја хартијата од под тортата и посипете го врвот со ф’стаци.



Изменето од Valerija - 11.Јули.2015 во 18:34
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2015 во 22:14

БРЗ ОВОШЕН КОЛАЧ

10

Овој колач е многу омилен, а неверојатно лесно се прави. Ние за денеска се решивме да го правиме со вишни. За негова подготовка не ви е потребна некоја посебна вештина, а бидете сигурни дека со овој превкусен десерт ќе ги воодушевите сите!

Потребни состојки:

  • 5 јајца
  • 3 шолји шеќер
  • 3 шолји масло
  • 6 шолји брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 1 лажица кисело млеко
  • Половина килограм вишни (можете и повеќе или помалку, останува на вашата желба)

Подготовка:

  1. Со миксер изматете јајца и додадете ги сите состојки освен вишните. Во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење, сипете 2/3 од добиената смеса. Преку неа ставете ги вишните, а преку вишните преостанатата третина од смесата.
  2. Колачот се пече отприлика 25 до 30 минути на 170 степени. Кога малку ќе се излади посипете го со шеќер во прав.

Совет: Наместо со вишни, овој колач можете да го направите и со друго овошје: Сливи, кајсии, малини, праски, јаболки…

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јули.2015 во 08:08

КОЛАЧ СО КАЈСИИ

8

Потребни состојки:
·    100 гр. кајсии
·    250 гр. путер на собна температура
·    250 гр. шеќер
·    1 ванилин шеќер
·    Малку сол
·    5 јајца
·    Малку рум
·    500 гр. брашно
·    1 прашок за пециво
·    3 лажици млеко

За глазурата:
·    3 жолчки
·    60 гр. шеќер
·    Еден пудинг од ванила
·    Шолја кисела павлака
·    200 гр. лешници исечкани или погрубо измелени
·    Малку рум

Најпрво измијте ги кајсиите, исчистете ги од семките и исечете ги на кришки.

Измешајте го путерот со шеќерот, ванилиниот шеќер и солта и матете со миксер додека смесата не се запени. Потоа во смесата постепено додавајте ги јајцата едно по едно постојано мешајќи, па додајте и неколку капки рум.

Во посебен соодветен сад измешајте го брашното и прашокот за пециво па додадете го во смесата со путер и јајца и убаво измешајте да добиете рамномерно тесто. Тестото треба да биде малку течно, па ако ви излезе премногу густо, слободно додадете во него неколку лажици млеко.

Земете една правоаголна тава, намачкајте ја со малку масло, посипете малку брашно и протресете го за да не ви се залепи тестото. Потоа сипете го тестото и израмнете го, па врз него наредете ги кајсиите. Преку кајсиите сипете ја глазурата која претходно сте ја направиле на тој начин што убаво сте ги измешале сите наведени состојки.

Вака подготвениот колач се пече околу 45 минути во претходно загреана рерна на 175 C.




Изменето од Valerija - 19.Јули.2015 во 08:08
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јули.2015 во 08:09

ЧОКОЛАДЕН КОЛАЧ СО КРЕМ СИРЕЊЕ

7
Потребни состојки:

За кората
·    170 гр. чоколадни бисквити, мелени
·    6 лажици стопен путер
·    1/3 шолја мелени бадеми
·    2 лажици како прав
·    ½ шолја ситно исечкано чоколадо

Крем 
·    340 гр. крем сирење
·    100 гр. шеќер
·    3 јајца
·    180 гр. бело чоколадо

Глазура 
·    ¾ шолја чоколадо за готвење иситнето на парченца
·    125 мл. слатка павлака

Во соодветен сад измешајте ги мелените бисквити, какаото, бадемите, чоколадото и путерот додека се убаво не се соединат. Потоа смесата убаво притиснете ја со прстите во правоаголен калап, убаво да се залепи дното и страните, па ставете го калапот во фрижидерот и вклучете ја рерната да се загрева на 165C.

За кремот, растопете ја белата чоколада на пареа или во микробранова печка и потоа оставете ја околу пет минути да се излади. Во поголем сад изматете ги со миксер крем сирењето и шеќерот, а потоа додадете ги јајцата, убаво изматете, па додајте ја и стопената бела чоколада. Потоа сипете го кремот врз оладената кора и печете околу 40 минути.

Глазурата ќе ја подготвите така што ќе ја загреете павлаката и ќе ја прелиете врз ситно исечканата чоколада и ќе мешате додека не добиете мазна, свиленкаста глазура. Кога ќе се испече колачот и целосно ќе се излади прелијте го со глазурата, а кога глазурата ќе се стврдне, можете да го исечете на коцки или правоаголници, по ваша желба.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2015 во 20:47

Десерт на денот: Чоколадни чашки со овошје


Време е да го помешате сезонското овошје со малку чоколадо и да го сервирате како никогаш претходно.

desert-na-denot-cokoladni-caski-so-ovosje-01.jpg

Иако може ви делува како предизвик, овој видео рецепт е поедноставен отколку што си замислувате.

Ви треба квалитетно темно чоколадо, изматен шлаг и овошје по желба. Во случајов, малините изгледаат неодоливо.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2015 во 18:50

Супер вкусни колачиња од 3 состојки


Во миговите кога ви се јаде нешто благо, а супер лесно за приготвување ви препорачуваме да ги испробате овие колачиња за кои ќе ви бидат потребни само 3 состојки.

  • 2 изгмечени банани 

  • 1 шолја овесни снегулки 

  • ¼ шолја ситни парченца чоколадо

Загрејте ја рерната на 150 степени. Во плехот во кој планирате да ги печете колачињата ставете хартија за печење. Потоа сите состојки споете ги во една целина и со помош на лажица формирајте мали колачиња. Печете 10-тина минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2015 во 22:13

ЕКСТРЕМНО ЧОКОЛАДНА ТОРТА

6

Состојки

·         2 шолји бел шеќер

·         1, 3/4 брашно

·         3/4 какао прав

·         1, 1/2 мала лажичка сода бикарбона

·         1, 1/2 мала лажичка пециво

·         1 мала лажичка сол

·         2 јајца

·         1 шолја млеко

·         1/2 масло за готвење

·         2 мали лажички екстракт од ванила

·         1 шолја превриена вода

 За прелив:

·         3/4 шолја путер

·         1, 1/2 шолја како прав

·         5, 1/3 шеќер

·         3/4 шолја млеко

·         1 мала лажичка екстракт од ванила

Начин на подготовка

Загрејте ја рерната на 350 степени. Ставете малку масло и брашно во 2 тавчиња за да не се залепи.

Искористете ја првата група на состојки за да ја направите тортата. Во еден сад ставете ги шеќерот, брашното, какаото, сода бикарбоната, пецивото и солта. Додаjте ги јајцата млекото маслото и ванилата и мешајте со миксер околу 3 минути. Додаjте ја полека водата. Распределете ја смесата во двете тавчиња.

Печете околу 30 до 35 минути во предходно загреаната рерна. Кога ќе ги извадите тортите изладете ги 10 минути надвор од тавите пред да ги додадете останатите состојки.  

За да го направите преливот искористете ја втората група на состојки. Мешајте го со миксер путерот додека не стане кремаст. Додадете го какаото и шеќерот заедно со млекото и ванилата. Мешајте додека состојките не се соединат.

Намачкајте ги двата слоја на торта со преливот и залепете ги еден со друг. Со остатокот од преливот намачкајте ја цела торта.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2015 во 13:41

АНАНАС КОЛАЧИЊА

naopaki


  • 800гр конзервиран ананас
  • 70гр кафеав шеќер
  • 120гр путер
  • 150гр брашно
  • 160гр шеќер
  • половина лажичка прашок за пециво
  • 120мл сок од ананас
  • 1 јајце
  • половина лажичка екстракт од ванила
  • малку сол

полнење:

  • 3/4 шоља слатка павлака
  • 2 лажици шеќер
  • 12 кандирани цреши или вишни

Начин на подготовка:

Чекор 1: Вклучете ја рерната на 180°C. Ставете масло на калапите. Извадете го ананасот од конзерва и ставете го на хартија да се исцеди. Сокот може да го користите подоцна. Истопете го путерот и помешајте со кафеав шеќер. Добиената смеса ставете ја дното од калапот за мафини – околу 2 лажици во секоја.

Чекор 2: Исцедениот ананас исецкајте го на помали парчиња, па додадете ги преку путерот и шеќерот на дното од калапите. Обидете се убаво да изгледаат – како цвет.

Чекор 3: Во подлабок сад матете брашно, 3/4 шољи шеќер, прашок за пециво и малку сол. Додадете путер и сок од ананас и матете рачно. На крајот додадете јајце и екстракт од ванила. Мешајте додека не добиете компактна смеса. Прелијте преку парчињата ананас во калапите, така што ќе бидат еднакво пополнети.

Чекор 4: Печете околу 20-25 минути. Боцнете со чепкалка да проверите дали тестото е испечено. Доколку чепкалката е чиста, колачот е испечен. Извадете ги од рерна и оставете да се олади 5 минути.

Чекор 5: Изматете слатка павлака со шеќер додека не се згусне. Ставете ја преку оладениот колач, и декорацијата заокружете ја со кандинирани цреши или вишни!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2015 во 17:42

Рајски десерт: Лесна торта од бадеми


Ова е десерт кој ќе ве освои! Подгответе вкусна, лесна торта со бадеми, чоколадо и слатка павлака – ќе ја обожавате.

Потребни состојки:

За кора:

  • 80 гр. путер
  • 80 шеќер шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • малку сол
  • 5 јајца
  • 100 гр. брашно
  • 100 гр. меко брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 100 гр. мелени бадеми
  • путер и брашно за подмачкување на калапот за печење на кора

За филот:

  • 500 мл. млеко
  • 2 лажички какао
  • 50 гр. шеќер
  • 100 гр. чоколадо
  • 250 гр. путер

За украсиување

  • 50 гр. кршени бадеми
  • 150 мл. слатка павлака
  • 16 чоколадни карамели

Подготовка:

1. Изматете ги путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете малку шеќер и жолчките. Потоа додадете го стопеното чоколади и изматениот шлаг од белките. На крај додадете ја мешавината од брашно и прашокот за пециво, какаото и мелените бадеми. Печете на 170 степени околу 40 минути. Кога ќе го извадите од рерната оставете кората малку да се излади.

2. Сварете го млекото, какаото и шеќерот. Оставете да се излади со константно мешање, потоа додадете го путерот. Хоризонтално пресечете ја кората . Премачкајте ја целата торта со преостанатата смеса. Ивицата од тортата украсете ја со смелени бадеми. Ставете ја во фрижидер да се излади. Потоа украсете со карамелата и слатката павлака.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2015 во 17:56

РАФАЕЛО ТОРТА

1

Еднаш да ја пробате и ќе стане вашата омилена торта

Потребни состојки за кората:

–      8 белки

–      8 лажици шеќер

–      200 гр кокосово брашно

–      6 лажици млеко

–      6 лажици масло

–      4 лажици густин

–      2 лажици пециво

Потрени состојки за жолт фил:

–      300 мл млеко

–      5 лажици шеќер

–      1 пудинг од ванила

–      150 гр путер

–      100 гр мелени лешници

Потребни состојки за кафен фил:

–      8 жолчки

–      8 лажици шеќер

–      1 кесичка ванила

–      150 гр чоколада за готвење

–      150 гр путер

–      шлаг за декорација

Подготовка:

4 белки изматете ги со 4 лажици шеќер. Кога пенесто ќе се измати додајте 100 гр кокос, 3 лажици млеко, 3 лажици масло, 2 лажици густин и една лажица пециво. Печете на 180 степени додека не се исуши горниот слој. Истото повторете го со остатокот од состојките. Кога корите ќе бидат испечени попраскајте ги со млеко.

Ставете на оган 300 мл млеко со 5 лажици шеќер. Кога ќе проврие додајте го пудингот од ванила. Во изладената смеса додајте го путерот и 100 гр пропржени лешници.

Изматете ги 8-те жолчки со 8 лажици шеќер и една кесичка ванилин шеќер. Сето тоа правете го на пареа. Додајте 150 гр чоколада за готвење и продолжете со мешање додека смесата не се изедначи. Оставете ја смесата да се излади, а потоа додајте го путерот.

Редете кора па жолт фил, кора па кафен фил. На крајот може да ја декорирате тортата со шлаг.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2015 во 12:30

ЛЕСНА И ПРЕВКУСНА БУТЕР ТОРТА

13

Состојки:

1 кг бутер тесто (замрзнато лиснато тесто- само да напоменам дека пред употреба треба да стои барем 12 часа во фрижидер за да се одмрзне убаво за да може да се обработи понатаму )

1,5 пакетчиња пудинг од ванила

750 мл млеко

15 супени лажици шеќер

100 гр путер

200 мл слатка павлака

150 гр чоколадо за готвење

Растегнете го бутер тестото и поделете го на три еднакви правоаголници. Парчињата поставете ги во тавички обложени со хартија за печење. Корите се печат во претходно загреана рерна на висока температура се додека не добијат златно-кафена коричка. Направете го пудингот според упатството. Оставете да се олади, па во пудингот додадете го матениот путер и добро измешајте. Додадете ја во кремот и матената павлака, при што се меша само во еден правец за да не спласне. Ставете ја првата кора во соодветна според димензии тавичка и намачкајте ја со дебел слој од кремот. Потоа следува второто бутер тесто и повторно крем. На крај оди третото бутер тесто кое се покрива со стопеното чоколадо. Торатата треба да отстои 5-6 часа во фрижидер пред да се сервира.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:22
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2015 во 16:04

Домашни вкусни еклери


Еклерот е еден од најомилените десерти кај нас. Најчесто знаеме да отидеме до слаткарница и да си купиме неколку за дома, но ние овојпат решивме да ви понудиме еклерите да си ги направите сами и да ги изненадите вашите најблиски.

Потребни состојки:

  • 330 гр. путер
  • 110 гр. шеќер во прав
  • Кесичка ванилин шеќер
  • 2 јајца
  • 230 гр. брашно
  • 100 гр. чоколадо

Подготовка: 

1. Исечете 180 гр. путер на мали коцки и оставете да омекнат на собна температура. Потоа додадете 60 гр. шеќер во прав и ванилин шеќер и убаво промешајте.

2. Константно мешајќи додадете ги јајцата и на крај просеаното брашно. Ставете ја смесата во шприц и обликувајте ги еклерите во посакуваната форма на хартија за печење која сте ја ставиле над плехот. Печете на 180 степени 15-на минути, па оставете да се олади.

3. Земете 150 гр. путер со 50 гр. шеќер. Чоколадото стопете го и почекајте да се олади па додадете го путерот и шеќерот. Нанесете го филот на печеното тесто и поклопете со другиот дел од испеченото тесто. 

4. Земете чоколадо за готвење, малку маргарин и шеќер, какао и млеко по желба, сето ова сварете го и потоа прелијте ги еклерите.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4849505152 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.