IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 56>
Автор
Порака
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2010 во 12:54
Dechki dali vi teknuva kako se pravea kolachite so drobeni resani???
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2010 во 14:32
Originally posted by La Ninja La Ninja напиша:

Dechki dali vi teknuva kako se pravea kolachite so drobeni resani???

А мора ли да се дробени ресаните, јас ги правам цели ресани залепени една со друга со крем, пудинг или марамалад,(зависи со што сакаш) а страните ги лепам со кокос,пробај вкусно е и лесно
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2010 во 09:33
 големо%20гушкање fala. mi trebase za vcera...se snajdov голема%20насмевкаголемо%20гушкање ali ke bide i ova nekoj denтрепкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
_free_ Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 22
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај _free_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2010 во 15:15
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.

ima dva vida na takvi, ednite se polnat so fil kako za grcka baklava (so seckani orevi, cimet, kora od limon) a drugite za koi velis deka se ko lisnato popareni so serbet tie gi vikaat "nazli fatma" ili konak vo drugi gradovi. Filozofijata na seto toa e deka testoto se mesi samo so mast(kravja) i za da ne se stopi masta mora da se mesi vo ladna prostorija. Dokolku navistina go sakas receptot ke se potrudam da ti go napisam narednite denovi bidejki treba od drugi da go zemam.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2010 во 16:41
Originally posted by _free_ _free_ напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.

ima dva vida na takvi, ednite se polnat so fil kako za grcka baklava (so seckani orevi, cimet, kora od limon) a drugite za koi velis deka se ko lisnato popareni so serbet tie gi vikaat "nazli fatma" ili konak vo drugi gradovi. Filozofijata na seto toa e deka testoto se mesi samo so mast(kravja) i za da ne se stopi masta mora da se mesi vo ladna prostorija. Dokolku navistina go sakas receptot ke se potrudam da ti go napisam narednite denovi bidejki treba od drugi da go zemam.


Леле срце си, тие се да, назли-фатмите (кај најде сега да ми ги кажеш кога сум на диета, а со години ги барам )

Да, многу би ти била благодарна на рецептот, и ако ми успеат (знам дека тешко се прават)-ќе те поканам
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 08:08
Originally posted by Biba_G Biba_G напиша:






ГРАНД ЛЕШНИЦИ 
(троа се поскупиголема%20насмевка)

Во тава се потпекуваат 200гр. лешници
200гр. чоколадо за готвење се топи на пареа со 1 лажица зејтин и 1 лажица нес кафе.
Во растопената смеса ги додаваме лешниците,промешуваме и со мало лажиче земаме по неколку лешници и ги ставаме во хартиени корпици



Troa poskupi, no brzi i PREVKUSNI.probaj vo cokoladoto  dodekago topis da dodades belka od jajce, seker vo prav i malku hopla. prekrasno  nesto.големо%20гушкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 19:34
Ве молам некој ако има рецепта за Тикварник како треба да се направи?

Изменето од Majkl - 30.Јануари.2010 во 19:35
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 11:52
Majkl prv pat slusam za toa тага
No zatoa znam edni mnooogu dobri...


љубовMedeni Srcinja љубов


Sodrzina:

Marmalad od kajsija
1 laz. soda bikarbona
1,5 sholja shekjer
1,5 sholja mleko
1,5 sholja brashno
1/2 sholja maslo

-Se se mati (osven marmaladot) i polovina od smesata se sipiva vo namasten pleh. Se pece 7-10 min na 250 C. Koga ke fati kora se vadi i se premackuva so marmaladot od kajsija i se sipuva vtoriot del od smesata. Se vrakja na pecenje. Otkako ke bide gotovo, se sece so kalapcinja vo forma na srcinja i se prelevat (ili uvalkuvaat) vo rastopeno chokolado (koe prethodno ste go stopile na parea i ste dodale malku mleko).
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 11:59
Isto taka i moite omileni


љубовChocoladni kockiљубов


Sodrzina
225gr maslo
3 lazici med
50 gr kakao
300 gr droben keks
400 gr chokolado

1. Na ogan se topi masloto, medot i kakaoto i se umeshuva keksot. Se rasporeduva na pleh i se ostava da se izladi 1 h.
2. Se topi chokoladoto so malku mleko i se preleva. Se vrakja povtorno na ladenje.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 12:02
I edna dobra torta голема%20насмевка


љубовBest cakeљубов

Sodrzina
350 gr chocolado
170 gr shekjer
185 gr maslo
5 jajca
45 gr brashno

Na parea se topat pola od chokoladoto, shekjerot i masloto i se ostava da se oladi, potoa se dodavaat (edna po edna) 5te zolcki matejki. Se umeshuva i brashnoto i na kraj poleka se dodava snegot od belkite. Se peche 45 min na 180C. Se preleva so ostanatoto topeno chocolado.


Изменето од La Ninja - 02.Февруари.2010 во 12:03
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:18
Posto sum celo vreme na dieta nikako nisto da napravam голема%20насмевка ama zatoa eve vi nekolku moi provereni raboti трепкање

љубовChokoladen kremљубов


300 ml slatka pavlaka
1 lazz. kafeav shekjer
30 gr. maslo
100 gr chocolada
2 zolcki
50 gr bademi

-Pola pavlaka se zagreva do vrienje, se dodava shekjerot i masloto i se ceka da se stopi. Se trga nastrana i se dodava iskrsheno cokoladoto i se mesha do topenje na strana. Se dodavaat zolckite i se ostava da se oladi. Vo oladeno se dodava ostanatata pavlaka i se miksira da se dobie krem. Na kraj se dodavaat bademite.


љубовCremme Caramelљубов

3 jajca
60 gr shekjer
500 ml mleko
1 vanilin shekjer
Za karamel:
50 gr shekjer
3 lazz. voda

-Prvo se podgotvuva karamelot. Se mesha i se topi na parea ili pak vo mikro na 750 W okolu 4 min.
-se matat jajcata so shekjerot. Se dodava mlekoto i vanilata i se mati.
Vo karamelot se dodava vtorava smesa i se mesha dobro. Se stava na parea okolu 8 min ili vo mikro.


љубовRum kremљубов

4 jajca
4 laz. shekjer
1 zelatin
80 ml. rum

-Zolckite i shekjerot se miksiraat dur da se dobie krem.
-Zelatinot so rumot se ostava da nababri, a potoa bavno se zagreva da se stopi.
-Vo zolckite se stava oladeniot zelatin i sneg od belki.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:26
                              Млеко со ориз
 
 
Продукти:
4 чаши пр млеко
1 чаша бел ориз
3-4 суп. лаж. шеќер
канела (по желба)

Ставете млекото и измития ориз на слаб оган. Мешаj те докад омекне оризот. Додадете шеќер и повторно мешаjте.Меша се докад се свари оризот. Распределете сместа во купички и оставете да изстине. При поднасяне по желба ставете канела.
   
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:26
љубовTorta so suvo ovoshjeљубов



Za biskvit:

12 belki
200 gr shekjer
150 gr suvi smokvi
100 gr suvo grozje
250 gr orevi
4 lazz. brashno TIP 400

Za krem:

12 zolcki
200 gr. shekjer
100 gr chokolado
250 gr maslo


-Se matat belkite so shekjerot vo cvrst sneg i se dodava ovoshjeto i brashnoto. Vo namasten kalap za torta 27 cm, se stava i se peche na 180C okolu 30 min.

-Na parea se topat zolckite so shekjerot, koga ke se vgusne se dodava chokoladata. Se ostava da se oladi. Masloto nepasto se mati, pa lazica po lazica se dodava vo kremot.

Pecheniot biskvit se seche na 2 dela i se premachkuva so kremot i se poklopuva.

-Po zelba moze da se dodade rum!
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:30
љубовMarokanski kokos kockiљубов


100 ml svareno mleko
120 gr kokos
200 gr shekjer vo prav
40 gr maslo
2 laz. rendana kora od limon

-Vo toploto mleko  se dodava kokosot i shekjerot i dobro se mesha, se pravi forma na kugla. Kugloviot sad go namokruvame so malku ladna voda i dobro go cedime. Se mesha limonovata kora i masloto i se nanesuva vo kuglata. Se dodava smesata i se ostava da se oladi.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.