IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 56>
Автор
Порака
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Август.2009 во 17:10
Еве еден рецепт што го направив прееска, излезе супер


КОЛАЧ СО ВИШНИ

4 јајца
3 филџани шеќер (не го полнам филџанот до врв... обично ставам шеќер помалку отколку што пишува во рецептот)
1 филџан јогурт
1 филџан масло
3 филџани брашно
ќесичка прашок за пециво
околу 500г вишни

филџанот со кој мерам јас е нешто поголем од стандардните, околу 250-300 г)

Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан, со миксер, а потоа кога се додаваат останатите состојки се меша со лажица - а се додава прво јогуртот, па маслото, па брашното помешано со прашокот за пециво и откако убаво се измеша, се става во правоаголно длабоко тавче претходно намачкано со масло и брашно - и одозгора се ставаат вишните. Се пече на 200 степени околу 40 мин. може и повеќе, а кога е печено се посипува со прав шеќер...

Уживајте!
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2009 во 16:09
Originally posted by Evenstar Evenstar напиша:

Еве еден рецепт што го направив прееска, излезе супер


КОЛАЧ СО ВИШНИ

4 јајца
3 филџани шеќер (не го полнам филџанот до врв... обично ставам шеќер помалку отколку што пишува во рецептот)
1 филџан јогурт
1 филџан масло
3 филџани брашно
ќесичка прашок за пециво
околу 500г вишни

филџанот со кој мерам јас е нешто поголем од стандардните, околу 250-300 г)

Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан, со миксер, а потоа кога се додаваат останатите состојки се меша со лажица - а се додава прво јогуртот, па маслото, па брашното помешано со прашокот за пециво и откако убаво се измеша, се става во правоаголно длабоко тавче претходно намачкано со масло и брашно - и одозгора се ставаат вишните. Се пече на 200 степени околу 40 мин. може и повеќе, а кога е печено се посипува со прав шеќер...

Уживајте!


Еден од моите најомилени овошни колачи... Го имам правено и со јагоди- преубав е. Пробај-нема да погрешиш  намигнување
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2009 во 17:21
Да, добар е и со јагоди, ама го правам со вишни почесто, бидејќи имам премногу вишни и мора да им го најдам крајот а не е лош ни со јаболка во зима
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2009 во 17:20
missing
еве ги моите мафини
Мафини

270 грама брашно, 1 пециво, 200 гр. шеќер, 100 грама маргарин, 2 јајца, 150 мл. јогурт, 5 лажици млеко, 150 грама искршена чоколада за готвење, оревче-лешниче-суво гројзе по желба, може и суво овошје, смокви сецкани (безброј варијации на тема), кора од лимон.....

Се матат јајцата со шеќерот, се додава маргаринот стопен, јогурт, млеко, брашното со пецивото а потоа и се останато по желба.

Се ставаат во намастени калапи за мафини (најдобро силиконски или оригинал тефлон, никако од пазар зашто се лепат)

Се печат онака, регуларно, како кој пече, јас на 180 степени за 20-25 минути.

Многу се убави.

П.С. Дозава да се дуплира зашто зависи од калапот, ама со оваа доза излегуваат само 6-7.



Изменето од maria_magdalena - 14.Август.2009 во 17:21
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
laki_bu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Лидер

Регистриран: 30.Ноември.2008
Локација: Germanija
Статус: Офлајн
Поени: 32100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki_bu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2009 во 23:54
Slatko od kromid ....Ima li nekoj receptaзбунетост
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Статус: Офлајн
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2009 во 10:18
Originally posted by laki_bu laki_bu напиша:

Slatko od kromid ....Ima li nekoj receptaзбунетост


JASголема%20насмевкаmislam deka mozam da ja napisam receptataгазење%20од%20смеење

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 18:41
Дали некоја знае како се прават оние парени колачи што се прават за Рамазани/Бајрами, со путер?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 18:59
или пак од баклавата што се прави исто за Рамазани/Бајрами, со путер?  среќа
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 19:07
Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 10:16
mmmm...Ja obozavam baklavata za Bajram, i site turski delikatesi, ama ne se osmeluvam da napravam: si kupuvam od turska carsija.


Изменето од Kali - 08.Октомври.2009 во 18:36
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 10:21
дали некоја знае како се прават шеќер париња ? среќа
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2009 во 18:48
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

дали некоја знае како се прават шеќер париња ? среќа

Има,имаголема%20насмевка
Потребно:1 маргарин,6 лаж. шекер,2 јајца,1 пециво,брачно.
За шербет:
750 гр, шекер
700 гр. вода
Маргаринот се топи и се додава зејтинот.кога ќе се олади(млако) се става во вангла и додава брашно по потреба(средно,не премногу меко или тврдо),се додаваат 2 јајца и 1 пециво.
Се изедначува снесата и се прават топчиња или долгнавести.
одозгора може да се стави орев.
Се редат во подмачкан плех и се пече.
 Добар апетит!големо%20гушкање
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2009 во 12:39
Ова е за Шо-Сана да не мисли дека сум ја заборавила. Знам дека сум бавна ама еве ја рецептата за
 
ТОРТА СО МОРКОВИ
 
(кафена лажичка ќе ја означам со кратенката к.л, а супена с.л)
 
за тестото е потребно
 
300 гр брашно
2 к.л цимет
1 к.л прашак за пециво
1/2 к.л сода бикарбона
200 гр мек кафеав шеќер
4 јајца
250 мл зејтин (сончогледов или растителен)
1 кора од портокал рендана
1 кора од лимон рендана
200 гр моркови, ситно рендани
150 гр ореви, сецкани (оставете малку ореви за декорација)
227 гр ананас од конзерва, сецкан на парчиња, добро исцеден
(јас го употребувам портокалот што го рендам, да не се фрла, исто ќе му дојде, мокро сочно овошје е, еднаш  кајсии, еднаш праски оние големи водени имам употребено)
 
за Шеќерната крем глазура
 
125 гр несолен путер на собна температура (значи мек да биде)
50 гр прав шеќер
250 гр крем сирење несолено или Маскрапоне-италијански густ крем за готвење, несолен
(Филаделфија крем сирење несоленото е идеално )
 
Начин на подготовка
 
Се загрева рерната на 150 С.
Во сад подлабок се меша заедно брашното, циметот, прашак за пециво и сода бикарбона и се истура шеќерот. Ова со рака убаво да се измеша, да стане еднаква масата, зашто мекиот шеќер е леплив и се грутчи. Добро да се растресе.
 
Во друг сад се матат заедно јајцата со зејтинот и кората од лимон и портокал.  Се истура во смесата од брашно.
Се додаваат и ренданите моркови. Најпосле се додава и сечканото овошје (ананас или портокал) и сечканите ореви.
 
Фино се заматува целата смеса,се истура во овален сад за печење торта и се пече 1 час и 20 мин. За проверка боцнете со вилушка во тестото, доколку е готово треба да излезе чиста. Се лади убаво.
На крај се нанесува Шеќерната крем глазура
Едноставно заматете со дрвена лажица заедно путерот, шеќерот во прав и крем сирењето се додека не се претвори во мазна компактна маса и нанесете врз оладената торта. Ќе добиете фин дебел слој.
Се украсува со сецканите ореви.
Се става во фрижидер да се олади фино и да се стегне за убаво да се сече.
 
Тортата е многу едноставна и вкусна и брзо се прави.
Наздравјебакнеж
 


Изменето од GlenKlouz - 29.Септември.2009 во 12:40
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
PBaller Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 28.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PBaller Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2009 во 16:47
Нешто интересно за заблажување

http://www.hrana.com.mk/recepti/Puding-od-bademi.html

Bon Apetite =)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.