IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ¬елигденски рецепти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

¬елигденски рецепти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.јприл.2019 во 11:20
&amp;#208;&amp;#146;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;Ј&amp;#209;Ш&amp;#208;µ


¬елигденска миризлива плетенка со суво грозЉе

—остоЉки
300гр брашно
40гр путер
40гр шеЭер
1/4лажиче сол
2 жолчки
180мл топло млеко
20гр пресен квасец
1 кесенце портокал шеЭер
1 ванила
1/4 лажиче махлеб
1 рака бело, суво грозЉе
ќстанато
40гр растопен путер за премачкуваЬе, малку кафен шеЭер за посипуваЬе

¬о топлото млеко ставаме 1 лажиче брашно, 1 лажиче шеЭер и квасецот.
ѕромешуваме и оставаме да се активира.
ѕотоа во вангличката ги ставме ванилата, остатокот од шеЭер, шеЭерот со портокал или во замена може да се користи рендана кораод портокал, сувото гозЉе, растопениот путер, махлебот, жолчките.
—о вилушка промешуваме и постепено го додаваме брашното.
Не добиеме тесто кое е малку лепливо, но такво треба да биде.
ћесиме, се додека по тестото не почне да се поЉавуваат меури.
ћногу танко го премачкуваме со растопен путер и го покриваме тестото со прозирна фолиЉа.
ќставаме на топло за да се дуплира.
—ега нежно го делиме на три дела.
ќд секоЉ дел расукуваме мала четвртаста кора.
—ите три кори ги премачкуваме со растопениот путер и ги завиткуваме како ролатчиЬа.
ќд сите три ролатчиЬа заедно плетиме плетенка.
£а ставаме во долгнавест калап за леб и Ља премачкуваме со остатокот од растопениот путер и наросуваме кафен шечер.
ќставаме да кисни уште 30 минути.
£а печиме во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
£а вадиме на куЉнска решетка убаво да се излади, па Ља сечиме на парчиЬа и Ља послужуваме.





£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.јприл.2019 во 11:22
&amp;#208;&amp;#146;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞

¬елигденска плетенка со вкус на портокал и сува брусница

—остоЉки
30гр свеж кавасец
1 ЉаЉце
1 жолчка
50гр растопен путер
2-3 лажици шеЭер
1 лажиче шеЭер со вкус на портокал
по желба кора од портокал
180мл млеко топло
350-380гр брашно
1/2 лажиче махлеб
100гр сува брусница
1 белка за премачкуваЬе

¬о топлото млеко Ља ставаме половина количина на шеЭер, го додаваме квасецот, едно лажиче брашно и промешуваме.
ќставаме да се активира.
¬о еден сад благо со вилушка ги соединуваме целото ЉаЉце и жолчката.
√и соединуваме во вангличка втасаниот квасец, ЉаЉцата, останатиот шеЭер, растопениот путер, ароматичниот шеЭер од портокал и махлебот.
”баво соединуваме и постепено го додаваме брашното.
«амесуваме да биде средно меко.
√о покриваме тестото и го оставаме да се дуплира.
ѕотоа без размесуваЬе го делиме на 4 дела.
Ќа работната маса Ља ставаме брусницата и нежно Ља залепуваме на лентите тесто.
ѕравиме плетенка, како на сликата со 4 ленти.
£а ставаме во калап за леб, во коЉ претходно сме ставиле хартиЉа за печеЬе.
£а премачкуваме со изматена белка, кисни околу 20-25 минути.
ѕотоа Ља печиме во загреана рерна на 180-200 с околу 30 минути.
£а вадиме на решетка да се излади, па Ља сечиме на парчиЬа.
ѕослужуваме.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.јприл.2019 во 11:27
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#146;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;Ш&amp;#208;µ


—итни ¬елигденски колачи со  суво овошЉе

—остоЉки
2 чоколада
100 гр бисквити мелени
50 гр урми сецкани
50 гр суво грозЉе
150 мл млеко
100 гр путер
100 гр ореви сецкани

ѕутерот се топи заедно со млекото.
¬о друг сад се ставаат сецканите урми и суво грозЉе, мелените бисквити и сецканите ореви.
—е прелева смесата додека е топла и се соединува.
—е полнат претходно прелиените калапи со чоколада,па се оставаат да се изладат.
—е покриваат повторно со тенок слоЉ на чоколада и повторно се оставаат да стврдне чоколадата,па се вадат од калапите.
≈те ви ситни колачиЬа,кои радоста на наЉмалите Эе Ља направат наЉголема.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.јприл.2019 во 08:57

¬елигденска солена торта


¬елигденска солена торта

¬елигденска солена торта коЉа по своЉот состав секогаш е иста, само изгледот и се менува во зависност од декорациЉата. —очна е и има многу префинет вкус.

ѕќ“–≈ЅЌ» —ќ—“ќ£ »:

6 ЉаЉца поголеми

6 супени лажици брашно тип 400

75 мл или мала шолЉа за кафе Ц масло

1 прстофат сол, на врв од ножот

300 г спанаЭ исчистен од петелки

«ј ‘»Ћ:

300 г младо сиреЬе

500 г кисела павлака

400 г квалитетна шунка

«ј ƒ≈ ќ–ј÷»£ј:

10-15 шери доматчиЬа, црвени и жолти (ако нема може црвени ротквици)

10 ЉаЉца од препелица или 3 кокошкини исечени

1 помала краставица

20-30 црни маслинки

10 аспарагус гранчиЬа

5 китки магдонос

ѕо желба босилек зелен и црвен

200 г крем сиреЬе или по ваш избор измешано со кисела павлака за да биде меко

ѕќ—“јѕ ј:

»счистениот спанаЭ избланшираЉте го неколку минути за да свене. »зладете го и процедете го. ћожете да го исечкате ситно или кратко да го изблендирате. ƒобиената маса поделете Ља на два дела.

ѕригответе калап 24 см во коЉ Эе ги печете корите за торта и веднаш исечете 3 круга од хартиЉа со иста величина како калапот. љидовите на калапот малку намастете ги со путер и набрашнете ги.

«а една кора: 2 белки матете ги додека да станат цврст снег, а потоа со постоЉано мешаЬе додаваЉте жолчки, сол, 1/3 мала кафена шолЉа масло и исклучете го миксерот.

ѕостепено низ сито додаваЉте го брашното, нежно мешаЉЭи со жица за матеЬе и на краЉ ½ од обарениот спанаЭ. —месата излеЉте Ља во приготвениот калап со обраш и ставете во веЭе загреана рерна на 180 степени да се пече 8-10 минути.

»звадете Ља печената кора од калапот, префрлете на решетка за ладеЬе и извадете Ља хартиЉата на коЉа се печеше. ќва повторете го уште еднаш за да добиете иста ваква кора со спанаЭ.

“ретата кора се прави без спамаЭ за да биде жолта.

ƒодека корите се ладат, направете го филот.

«а фил: —о миксер изматете го сиреЬето и киселата павлака. —итно исечкаЉте некоЉа многу квалитетна шунка и додадете Ља во смесата. ѕробаЉте дали е солено и ако е потребно досолете.

ЌемоЉте да се уплашите ако ви се чини редок филот, таков треба да биде зошто во следните 24 часа Эе се впие вишокот влага во корите и целата торта Эе биде сочна а цврста.

—ега повторно земете го калапот за торта и Њидовите обложете му ги со проЊирна куЉнска фолиЉа, а на дното од калапот можете да ставите хартиЉа за печеЬе.

–едеЬе: прво ставете една зелена кора и премачклаЉте со 1/3 од филот. ∆олта кота, нежно притиснете за да се израмни филот, нанесете 1/3 од филот, и на краЉ иде вората зелена кора. ќдозгора премачкаЉте со последната третина од филот. ѕрекриЉте со проЊирната фолиЉа и оставете во фрижидер на ладеЬе 24 часови.

—ледниот ден извадете Ља од обрач и премачкаЉте Ља со 100 г меко крем сиреЬе, а со другите 100 г направете мали гнезда околу кои Эе ставате декорациЉа.

Ќапомена: бидете трпеливи и почекаЉте 24 часа. —олената торта Эе биде убаво изладена.

—ервираЉте Ља цела пред гостите и не се плашете дека Эе ви се распаГа при сечеЬето Ц напротив! —е сече многу убаво.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.јприл.2020 во 09:51

Dave`s Kitchen: ¬елигденски заЉчиЬа за наЉмладите



¬елигден е како создаден за креативни рецепти. »скористете ги овие празнични заЉчиЬа, за да ги изненадите наЉмладите членови во семеЉството.


ѕотребни состоЉки:

  • 900 гр. брашно
  • 400 мл. млеко
  • 2 белки
  • 1/2 квасец
  • —ол по вкус
  • 4 лажички шеЭер (или 2 големи лажици)
  • 100 мл. масло за ЉадеЬе.
  • KаранфилчиЬа и бадеми за очите и забите

Ќачин на подготовка:

«амесете тесто од сите состоЉки, оставете да стаса околу 60-70 минути, и започнете да ги оформувате заЉчиЬата на тоЉ начин што целото тесто Эе го поделите на 4 еднакви делови.

ќд секоЉ од деловите земете поголемо парче за стомакот, малку помало парче за главата ( исто како на сликата) и 6 помали парчиЬа за рацете и нозете и ушиЬата. «а очиЬата ƒавор користеше каранфилч , а за забите исечкани бадеми. ќставете ги повторно да стасаат околу 30 минути, премачкаЉте ги со жолчка и печеЬе на загреана рерна 180 степени 25-30 минути.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.јприл.2020 во 09:53
√нездо торта за ¬елигден



—остоЉки
ѕандишпан
4 ЉаЉца
4 лажици зовриена жешка вода
150 гр шеЭер
1 ванилен шеЭер
100 гр стопен и оладен путер
100 гр брашно
100 гр нишесте
2 лажици какао
1 прашак за пециво
‘ил
2 пудинзи од ванила
500 мл млеко
200 гр шеЭер
3 ЉаЉца + 3 лажици шеЭер
100 гр чоколада за готвеЬе
250 гр путер
3 лажици нутела
«а декорациЉа
200 гр слатка павлака
70 гр чоколада за готвеЬе
неколку чоколадни ЉаЉца

ѕодготовка на пандишпанот
ќдделете ги жолчките и белките.
∆олчките малку изматете ги со водата и со постепено додаваЬе на шеЭерот измешан со ванилата продолжете со матеЬето додека се добие светла кремаста смеса. ƒодаЉте го путерот и повторно изматете да се изедначи.
ѕотоа со чисти мешалки пенесто изматете ги белките со прстофат сол, додаЉте ги во смесата од жолчки и измешаЉте ги со лажица или жица.
Ѕрашното, нишестето, какаото и пецивото измешаЉте ги, додаЉте ги во смесата и со жицата измешаЉте ги да се изедначи. »стурете Ља во подмачкана и набрашнета тава бр. 26 и ставете Ља да се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30-35 мин.
ѕодготовка на филот
ѕудингот растворете го со малку млеко и половина од шеЭерот, а останатиот шеЭер и млеко ставете ги на оган да зовриат.
ќткако Эе зовриЉат додаЉте го пудингот и мешаЉте го да се згусти. “ргнете го од огнот и покриен оставете го да олади.
£аЉцата малку изматете ги со трите лажици шеЭер и ставете ги да се варат на пареа малку да се стерелизираат околу 10 минути, повремено мешаЉте ги. ѕотоа додаЉте го чоколадото и мешаЉте додека се стопи. ќставете ги да оладат.
ѕутерот изматете го и лажица по лажица додаваЉте од оладениот пудинг и мешаЉте да се изедначат. ѕотоа додаЉте ги ЉаЉцата со чоколадата и на краЉ нутелата. ”баво изматете ги да се изедначи смесата.

ќладениот пандишпан исечете го хоризонтално на половина. Ќа средината исфиловаЉте го со повеЭе од половина од филот, а со останатиот фил премачкаЉте Ља одозгора целата торта. ѕотоа премачкаЉте Ља со изматена слатка павлака.
ѕодготовка на гнездото
„околадата со 2 лажици масло стопете Ља на пареа и на хартиЉа за печеЬе со лажица направете линии и оставете ги во фрижидер да се стегнат. ѕотоа на средината од тортата наредете ги во вид на гнездо и ставете ги чоколадните ЉаЉца.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.јприл.2020 во 09:57
¬елигденски куглоф



—остоЉки
“≈—“ќ 1
4 белки
5 лажици шеЭер
50гр. суво гроЉзе и брусница
3 лажици кокос
3 лажици брашно
2 лажици зеЉтин
1/2 пециво
1 лажица Яем од боровница
“≈—“ќ 2
4 ЉаЉца
5 лажици шеЭер
100гр. путер
5 лажици брашно
1 пециво
3 лажици какао
2 реда чоколада(по желба)
2 до 3 лажици мармалад од Љагоди
за прелив 100гр.чоколада за готвеЬе и 3лаж. масло



 углофот го премачкуваме со путер,почнуваме да ги матиме белките заедно со шеЭерот додека не добиеме убава густа пена во неЉзе ги додаваме сувото гроЉзе,кокосот,брашното,зеЉтинот,пецивото и на краЉ една лажичка Яем од боровница.ѕечеме на 180степени дваесетина минути.
¬рз ова тесто додека сеТ уште е жешко Ља ставаме кршената чоколада и мармаладот од Љагоди.
¬о меГувреме почнуваме да го подготвуваме второто тесто.
£аЉцата ги матиме со шеЭерот се додека не добиеме густ крем во него го додаваме растопениот путер ,брашно и пециво.ќд оваа смеса оделуваме една третина додека во останатиот крем му додаваме какао и добро мешема.ѕрво со лажица го додаваме жолтото тесто па врз него наросуваме со цедалка какао.Ќа краЉ го додавае тестото со какао и печеме половина час на 180степени.
 углофот го премачкуваме со чоколада и декорираме по желба.
Ќа здравЉе!!!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.јприл.2020 во 10:00
¬елигденско колаче - ЉаЉце



—остоЉки
1 маргарин
2 лажици свинска маст
1 ванила
1/2 лажиче цимет
1 ЉаЉце
4 лажици шеЭер во прав
«а глазурата
1 лажица лимонов сок
1 белка од ЉаЉце
250 -300 гр шеЭер во прав


ќдлична идеЉа да ги соберете дечиЬата околу вас и да подготвите убави колачи.
«амесете не лепливо тесто од маргаринот, свинската маст, ЉаЉцето и шеЭерот во прав.
ƒодадете ванила и цимет.
–астегнете кора од коЉа со калапче Эе извадите фигури од ЉаЉце.
¬еднаш редете ги во плех претходно обложен со хартиЉа за печеЬе.
ѕечете ги во претходно загреана рерна.
ќткако Эе пожолтат, вадете ги и оставете да изладат.
£а спремаме глазурата.
ћешаме лимонов сок, шеЭер во прав и белка од ЉаЉце и правиме смеса со коЉа подоцна ги укрсуваме велигденските колачиЬа.
ѕо желба додаЉте прехрамбена боЉа и декорираЉте.
≈те ви прекрасен украс на ¬елигденската трпеза.

«абелешка
 олачите Эе ви бидат со уште поубав вкус ако на работната маса наместо брашно попрскате какао, а потоа растегнете кора, па вадете фигури.

Ќа здравЉе




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.јприл.2020 во 10:02
“орта ¬елигденско ЉаЉце

—остоЉки
ѕандишпан
5 ЉаЉца
5 лажици зовриена вода
200 гр шеЭер 150 гр брашно
1 прашак за пециво
100 гр нишесте
1 лажица екстрат од ванила
50 гр стопен и оладен путер ‘ил
2 пудинзи од ванила
500 мл млеко 200 гр шеЭер 200 гр путер
100 гр бела чоколада


ѕодготовка на пандишпанот
ќдделете ги жолчките и белките.
∆олчките изматете ги со водата, постепено додаваЉте го шеЭерот(само 125 гр) и продолжете со матеЬето да се добие светла кремаста смеса.
ƒодадете го путерот, ванилата и кратко изматете ги да се изедначат.
—о чисти мешалки изматете ги белките со останатиот шеЭер(75 гр) во снег и додадете ги во жолчките. »змешаЉте ги со жица. ƒодадете ги брашното, нишестето, пецивото и убаво измешаЉте ги да нема грутчина.
—месата ставете Ља во намачкан со путер и набрашнет калап бр. 26 или 28 и печете на180 степени околу 30 мин во загреана рерна. ѕодготовка на филот ѕудингот сварете го со млекото и шеЭерот и оставете го покриен да олади.
ѕандишпанот исечете го по малку од двете страни да добиете форма што личи на ЉаЉце. ƒобиеното ЉаЉце - пандишпан исечете го хоризонтално на два дела. ≈дниот дел попрскаЉте го со малку топло млеко и премачкаЉте го со околу половина фил.—тавете го и другиот дел пандишпан, попрскаЉте го со млеко и целата торта премачкаЉте Ља со останатиот фил.
„околадата стопете Ља на пареа и оставете Ља да олади. ѕутерот изматете го, додадете го пудингот и на краЉ стопената чоколада. »зматете ги убаво да се изедначат. ‘иловаЬе
”красете Ља со шлаг, кокос, чоколада и сл. или по ваша желба.




»зменето од Valerija - 18.јприл.2020 во 10:03
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.јприл.2020 во 10:16

—олени, декоративни корпи, совршени за празничната, велигденска трпеза

—олените корпи се едно од омилените предЉадеЬа, вкусни, мали залачиЬа и одлично мезе пред преминуваЬе на главното ЉадеЬе.

Soleni-dekorativni-korpi-za-praznicnata-trpeza-01.jpg

«а велигденските празници подгответе ги овие брзи, солени корпи. ЌемоЉте да се грижите доколку ви остане вишок, доколку тоа е возможно, Эе си ги каснете за поЉадок наредниот ден.

ѕотребни состоЉки за 36 корпи:

  • 200 gr брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 10 gr сусам (црн или обичен)
  • ½ лажичка сол
  • 20 gr мелено ленено семе
  • 100 ml газирана вода
  • 100 ml масло
  • «а филот: (по сопствен избор и желба) аЉвар, печеница, сиреЬе, кашкавал, павлака, маслинки, кисели краставички, итнЕ

Ќачин на подготовка:

1. ¬о подлабок сад ставете го брашното, додадете го прашокот за печиво, сусамот и меленото ленено семе. ƒобро промешаЉте Ља сувата смеса, па додадете Ља газираната вода и маслото за ЉадеЬе. ћешаЉте додека смесата не стане мазна и компактна.

2. Ќа површина на коЉа сте ставиле малку брашно развлечете тенка кора, со околу 3-4 mm дебелина. »звадете мали кругови со помош на модла или тенка чаша.

3. »сечканите кругови поставете ги на задниот дел од капа за мафини а дното избоцкаЉте го со виЪушка. ѕечете во загреана рерна 7-8 минути на 200 ∞C или додека не се заруменат.

4. »звадете ги и оставете добро да се оладат пред да ги филувате.

5. ¬о поглед на филот креативноста ви Ља оставаме вам. ћоже да ги наполните со аЉвар, сиреЬе и маслинки, потоа фил од павлака и кисели краставички во комбинациЉа со печеница, итнЕ можностите се многуброЉни.

Soleni-dekorativni-korpi-za-praznicnata-trpeza (2).jpg

Soleni-dekorativni-korpi-za-praznicnata-trpeza (3).jpg

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105490
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.ћаЉ.2021 во 15:27

¬елигденски грицки за екстра забавна празнична трпеза


ѕразничната еуфориЉа владее и сите талкаме низ бескраЉниот океан од идеи за порадосно велигденско доживуваЬе.

«а да Ља развеселите кулинарската понуда и да Ља направите уште поатрактивна, ви предлагаме грицки кои Эе ги обожаваат сите Ц од наЉмалите до наЉголемите.

¬≈Ћ»√ƒ≈Ќ— » √Ќ≈«ƒј

’умус

—ќ—“ќ£ »

солени стапчиЬа Gritz
бело чоколадо за торти —интагма

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

1

»скршете ги солените стапчиЬа. –астопете го чоколадото или на пареа или во микробранова печка. ѕолеЉте ги стапчиЬата со чоколадо и добро промешаЉте.

2

ќбложете калапи за мафини со хартиЉа за печеЬе и во секоЉ од нив ставете дел од чоколадираните стапчиЬа така што да оформуваат ДгнездаУ. ќставете ги во замрзнувач 5-10 минути.

3

¬о гнездата ставете Двесели ЉаЉцаУ ¬итаминка и имате совршен велигденски десерт.

«а поефектна декорациЉа, создадете ДтреваУ од кокос коЉ Эе го обоите со зелена прехранбена боЉа.

’умус

„ќ ќЋјƒ»–јЌ» ѕ≈–≈÷»/ѕ≈ѕ≈–”“ »

—ќ—“ќ£ »

солени переци Gritz
бело чоколадо за торти —интагма
колоритни трошки за декорациЉа

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

–астопете го чоколадото, ставете ги переците во него и со виЪушка внимателно извадете ги и поставете ги на хатриЉа за печеЬе. ƒодека се влажни, украсете ги со разнобоЉни трошки.

’умус

ќд истите состоЉки, можете да направите пеперутки кои не само што се примамливи за око, туку и се многу вкусни. („околадото користете го како лепило за да ги споите различните делови.)

’умус
’умус

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,250 секунди.