IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ¬елигденски рецепти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

¬елигденски рецепти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: ¬елигденски рецепти
    »спратена: 26.јприл.2019 во 09:12
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ Ñ€Ð¾ÐїÐ∞Ñ‚


¬елигденски ролат

—остоЉки
1,5кг парче свинско месо (од ребра, без коска)
—уви состоЉки
1 полна лажица црвен пипер
1 полна лажица кромид во прав
1 лажичка мешан зачин
1 лажичка маЉчина душичка
1 лажичка ким во прав
1 лажичка чили во прав
1 лажичка кориандер во прав
1 лажичка лук во прав
1 лажичка шеЭер
1 лажичка сол
1 лажичка бибер
1 лажичка  *ркума
1/2 лажичка цимет
¬одени состоЉки
300мл. темно пиво
100мл. виски
1 лажица сенф
1 лажичка лут сенф
1 лажичка мед
«а полнеЬе
1 главица кромид
1 чешне лук
200гр. исчистен спанаЭ
100гр. свежи шампиЬони
по вкус сол и бибер
1 полна лажича урда
» уште
250мл. вода
малку зеЉтин
парчиЬа и стебленца целер
1 морков
2 чешниЬа лук
2-3 ловорови листа

Ќека не ве плаши листата на состоЉки. –ецептот е едноставен, само бара малку повеЭе време од вообичаеното.  раЉниот резултат вреди да се потрудите малку повеЭе.

1. ћоже да користите месо од било коЉ дел, но ова од ребрата е особено сочно и меко и затоа се одлучив токму за тоа.  оските извадени и добивате убаво парче погодно за ролуваЬе.
2. —ите суви состоЉки измешаЉте ги и убаво од сите страни наросете врз месото, тапкаЉте и притиснете со раце за убаво да се залепи. £ас Ља потрошив целата количина на зачинот, доколку ви остане складираЉте во тегличка и користете си го повторно. ѕотоа завиткаЉте го месото во ролат и оставете го во фрижидер да стои. ЅидеЉЭи рецептот ми беше смислен неколку дена претходно, си го распоредив времето па така 12 часа месото стоеше во сувиот зачин и 12 часа со водената маринада.
3. «а маринадата само измешаЉте ги убаво состоЉките, да се раствори сенфот, месото одвиткаЉте го и претурете Ља маринадата убаво да биде опфатено од сите страни. » повторно оставете во фрижидер.
4. »звадете го садот од фрижидер, барем 2 часа пред да печете да биде на собна температура.
¬о тава на оган ставете го ситно сецканиот кромид и протиснатото лукче да се пропржат убаво. ƒодадете ги печурките сецкани на листови и оставете да динстаат додека не испари течноста. ѕотоа додадете го сецканиот спанаЭ, зачинете по вкус и оставете повторно да испари течноста. Ќа краЉ додадете Ља урдата, промешаЉте и тргнете од оган.
5. ћесото извадете го од маринадата и ставете на даска. –аспоредете го филот но не до краЉ и лесно завиткаЉте во ролат. ѕрицврстете убаво со готварски конец и ставете во пекач.
6. ћаринадата претурете Ља во сад на оган, додадете Ља водата, парчиЬата целер, морков, лукчето и ловоровиот лист и оставете да зоврие. ¬о меГувреме убаво загреЉте малку зеЉтин и попарете го месото. ћоже и да се запржи од сите страни, но заради полнеЬето оваа вариЉнта со попаруваЬе е подобра.  ога маринадата Эе зоврие, претурете Ља во пекачот, поклопете со капак и ставете да се пече. –ерната претходно загреана на 220—, кога Эе ставите Эе намалите на 180—. Ќа секои 20-30 мин. преливаЉте го месото со течноста. ѕо 1час намалете на 160 и оставете уште 45 мин. Ќа 10 мин пред краЉ, тргнете го капакот и оставете да добие убава боЉа.  ога е готово извадете го на чиниЉа и оставете барем 20тина мин. да се одмори.
ƒоколку сакате содржината од пекачот ставете Ља во блендер и направете си сос.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:13
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ ÐºÐ¸Ñ„ÐїÐ¸Ñ‡ÐºÐ¸


¬елигденски кифлички

—остоЉки
500-600 гр брашно
1 квасец
1 лажица шеЭер
3 рамни лажици сол
1 жолчка од ЉаЉце
150 гр зеЉтин
250 гр. вода( млака)
100 гр маргарин (за врз кифличките кога се печат)

¬о длабок пластичен сад го ставаме претходно отсеаното брашно, солта, шеЭерот.
ѕромешуваме и го додаваме стасаниот квасец.
ƒодаваме масло и водата и замесуваме тесто кое е прилично меко.
√о делиме тестото на три еднакви делчиЬа и веднаш почнуваме со изработка на кифличките.
Ќе го оставаме тестото да одмори.
–асукуваме кора од првата топка и правиме фигури со модлички.
£ас искористив калапче на пиле и ЉаЉце, а направив уште неколку изработки со помош на чаша.
 ифлите во вид на ЉаЉце и на пиле веднаш ги редев во намастена тава и ги мачкав со разматена жолчка во коЉа додадов една капка масло и сол. ƒекорирав со биберче во зрно за да има убав изглед.
ќстанатите пилиЬа, лебедчиЬа, заЉаци ги правев со чаша.
ќтсеков едно кругче од тестото со чашата, го превиткав кругот на пола и добив полукруг.
ќд рамната страна сечам како три отсечки на полукругот и наЉголемата Ља превиткувам како врат и декорирам со биберче, зада личи на око.
ћожеби не Љасно обЉаснив но од сликите би требало да имате претстава за што гооворам.»стата постапка се повторува со жолчката и се става по малку маргаринче и се печат веднаш.
 ога се заруменети, вадете ги. Ѕргу се печат, како што вели маЉка ми....... колку душа имаат овие за печеЬе.
“ака ги средуваме и останатите два дела од тестото.
»скрено ова е едно поигруваЬе со тестото, кое што моите деца многу го сакаат.
»маат примамлив изглед ,па сигурно нема да ви остане ниту едно на овие празници.
Ќа здравЉе


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:14
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ мÐ∞фини

¬елигденски мафини

—остоЉки
170 гр брашно
1/2 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка прашок за пециво
1 лажичка какао
1 ЉаЉце
200 гр шеЭер
1 ванила
180мл млеко
100мл масло
прстофат сол
12 млечни карамели
200мл шлаг пена + 150мл млеко
малку чоколада за декорациЉа
чоколадни ЉаЉциЬа

—е соединуваат брашното, сода бикарбоната, пецивото, какаото и солта. ¬о посебен сад се миксираат ЉаЉцето, шеЭерот и ванилата, се додава млекото и маслото, а потоа и претходно соединетите суви состоЉки. —е мешаат. —месата се става во хартиени кошнички до половина, а во средината се става по една карамела, а потоа се додава другиот дел од смесата. —е користат само меки млечни карамел бонбони. —е печат во загреана релна на 200 степени околу 14 минути. —е ладат.

Ќастрана се мати шлагот со млекото. —о шлагот се украсуваат мафините. —е става рендана чоколада врз шлагот, и врз нив се ставаат чоколадните ЉаЉца. Ќаизглед изгледаат како птичЉо гнездо со 3 ЉаЉца.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:16
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ венец


¬елигденски венец

—остоЉки
1кг брашно
3 ЉаЉца
500гр млеко
3 мали филгани зеЉтин
1 квасец
1мала лазица сол
250гр шеЭер
250гр локум

¬о тенЯере на оган го ставаме млекото да се замлачи, го растопуваме квасецот во него и го додаваме шеЭерот. ¬о брашното го ставаме зеЉтинот, 1 мала лажица сол и трите белки од ЉаЉцата. —ето тоа се замесува и оставаме да стаса. ќткако Эе стаса го премешуваме тестото и во него го додаваме претходно исецканиот локум(по желба може да се додаде и желе бонбони и ореви). —е зема од тестото правиме како пачка, ги омотуваме во круг и ги ставаме во подмачкан плех-одозгора ги премачкуваме со жолчка од ЉаЉцето и печеме на загреана рерна од 250с околу 10минути. ¬енецот го декорираме со едно велигденско ЉаЉце


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:17

ѕразничен десерт: ¬елигденски гнезда со чоколадни Д¬есели ЉаЉцаУ


–азвеселете Ља велигденската трпеза со воздушести гнезда со неодолива декорациЉа и не само што Эе мамите насмевки, туку и Эе слушате ДћмммУ на секое залче.

¬о основата стоЉат мини ДѕавловаУ колачи, а централна декорациЉа се популарните Д¬есели ЉаЉцаУ (Happy Eggs), па различните текстури Эе креираат слатка симфониЉа во вашата уста.

¬елигденски гнезда¬елигденски гнезда

—ќ—“ќ£ »

«а гнездата

4белки од ЉаЉца (на собна температура)
1 шолЉашеЭер во прав ¬итаминка
1 мала лажичкаекстракт од ванила
2 мали лажичкисок од лимон
прстофатсол

«а декорациЉа

ДвеселиУ ЉаЉца од ¬итаминка
шлаг пена од ¬итаминка
чоколадни лушпи во боЉа
1 мала лажичкамармалад од праска од ¬итаминка
¬елигденски гнезда

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј Ќј √Ќ≈«ƒј“ј

  1. «агреЉте Ља рерната на 95∞C и две тави обложете ги со хартиЉа за печеЬе.
  2. Ѕелките од ЉаЉцата матете ги со миксер додека не се добие бела пена и кога Эе Ља подигнете маталката на неа да се оформува мек ДшпицУ од пена.
  3. «апочнете да го додавате шеЭерот постепено Ц лажица по лажица за да му дадете доволно време за потполно да се стопи. ѕотоа додаЉте го сокот од лимон и екстрактот од ванила и матете дополнителни 2-3 минути за целосно да се инкорпорираат во смесата. Не знаете дека сте Ља постигнале идеалната конзистентност ако кога Эе Ља подигнете маталката врз неа е оформен цврст ДшпицУ и можете да го превртите садот наопаку без смесата да се помрдне од место.
  4. —о помош на готварски шприц оформете мини гнезда врз хартиЉата за печеЬе (големината зависи од вашите преференции). ћал трик е да ставите од смесата на четирите агли на тавата под хартиЉата за таа да се залепи и да не се поместува при оформуваЬето на гнездата.
  5. ѕечете 1 и пол до 2 часа, а потоа исклучете Ља рерната и оставете ги да оладат во неа. ћногу е важно да се пече на ниска температура за да се зачува белата боЉа и колачите да добиЉат воздушеста структура и да бидат максимално суви однадвор. ¬лажноста на воздухот игра важна улога, па затоа може и да варира времето за печеЬе.
¬елигденски гнезда

ƒ≈ ќ–ј÷»£ј Ќј √Ќ≈«ƒј“ј

√нездата можете да ги декорирате на наЉразлични начини. Ќие избравме да ги исполниме со чоколадни лушпи во различни бои и Д¬есели ЉаЉцаУ.

„околадните ЉаЉца можете да ги ставите во гнездата без воопшто да ги менувате. «а да им дадеме поинтересен изглед, се обидовме да Ља имитираме внатрешноста на вистинско ЉаЉце. ћинимално ги издлабивме ЉаЉцата и во нив ставивме малку шлаг пена. Д∆олчкатаУ Ља создадовме со мала количина мармалад од праска.

¬елигденски гнезда¬елигденски гнезда

«абавни на изглед, а неодоливо слатки на вкус, овие гнезда Эе мамат погледи на велигденската трпеза.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:18
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ ÐºÐ¾ÐЈÑƒÐ½Ð∞к


¬елигденски козуЬак

—остоЉки
500 гр. брашно
2 мали ЉаЉца
120-150 гр. шеЭер
180 мл млеко
1 лажичка махлеб - зачин
20 гр. квасец
50 гр. маргарин
1 лажица зеЉтин
«а премачкуваЬе
1 жолчка
2 лажички млеко
1/2 лажичка зеЉтин
ƒодатоци во тестото
по малку суво грозЉе, малку рендана кора од лимон и помаранЯа или наЉедноставно, суво овошЉе кое ви го сакате

1. ¬о вангла ставете ги сите суви состоЉки, измешаЉте ги.
2. ¬о млекото растворете го квасецот.
3. ћаргаринот треба да го ставите на собна температура да омекне, а може и да го малку растопите.
4. ¬о сувите состоЉки додаЉте го растворениот квасец во млекото,  ЉаЉцата, омекнатиот маргарин.
5. —о спиралните мешалки од миксерот (зборувам за обичен миксер) месето го тестото и тоа не малку време. “естото се меси доволно долго додека не видите дека навистина е тоа станато воздушесто - лесно Эе го препознаете. ќставете го тестото да стаса. ¬ообичаено благи кисели теста киснат повеЭе време, затоа ништо да не ви е чудно ако помине и 1 час откако сте го оставиле.
6. ¬ј∆Ќќ -  ога веке стасало тестото, несмеете да го премесувате. —амо поделете го на толку парчиЬа - Љас обично три... и така растегаЉки ги само правам фитили за да сплетам каква - таква плетенка. ћалку неуредно изгледа... ама во тоа е и целиот успех со ова тесто.
7. —плетете го тестото и оставете го пак на подолго време да стаса. ѕремачкаЉте го со спреманата жолчка, ако имате гранули шеЭер посипете... филиран миндал, Љас во недостаток на гранули шеЭер посипувам со ванили... ванилата нема да прегори во текот на печеЬето.
8. —тавете го да се пече на 180 степени предходно загреана рерна, а после 5-6 мин. намалете Ља температурата. “реба да биде печено за околу 45 минути.

—ќ¬≈“
«а да ви успее целосно овоЉ рецепт, сите потребни состоЉки треба да се на собна температура.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:20
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ тортички


¬елигденски тортички

—остоЉки
«а пандишпан
7 ЉаЉца
7 лаж шеЭер
4 лаж брашно
4 лаж млеко
4 лаж какао
4 лаж зеЉтин
1 прашок за пециво
«а фил
200 гр мелени ореви
200 гр чоколада
250 гр маргарин
150 мл млеко
100 гр шеЭер
«а украсуваЬе
150 гр шарени мрвици
500 гр фондан

«а пандишпанот
—е матат пенесто ЉаЉцата со шеЭерот. ѕотоа не престануваЉЭи со матеЬето се додаваат млекото и зеЉтинот. —е иклучува миксерот и во смесата се додаваат брашното, какаото и прашокот за пециво.
–елната се загрева на 200 степени.
ѕандишпанот се пече во тавче од електричен шпорет обложено со хартиЉа, околу 20 мин.
«а филот
¬о сад на оган се ставаат чоколадата, млекото, шеЭерот. —о мешаат постоЉано додека не се стопи и чоколадата и шеЭерот.
—е трга од оган и се остава да се излади.
ћаргаринот се мати пенесто и во него се додава претходната смеса.
ќдкако овие состоЉки Эе се соединат се додаваат и оревите.
ќдкако Эе се испече пандишпанот се става на работна маса и се сечат форми на ЉаЉце од ƒелимано калапчиЬата.
—екоЉа тортичка се сече на половина и се филува и се премачкува со фил оддоколу. » секоЉа тортичка од страна се валка во шарени мрвици, а горниот слоЉ од тортичката истотака се премачкува со фил и се става фондан коЉшто е исечен во форма на ЉаЉце и се декорира.
ќд овоЉ десерт излегуваат 35-40 парчиЬа.

ј од останатиот пандишпан што нема да се употреби може да се измеша со претходно подготвен пудинг на вообичаен начин и да се стави во правоаголен калап и Эе се добие уште еден десерт.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:22
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч


¬елигденски колач

—остоЉки
260гр брашно
350гр. шеЭер
150мл. масло
5 ЉаЉца
1к.лажица какао
150гр. толчени ореви
50гр. чоколадни бонбони во боЉа
1.—е матат со миксер пенасто ЉаЉцата со шеЭерот.
2.—е додава брашното маслото и оревите и се мати со мала брзина.
3.¬о подмачкана тава за куглоф со масло и брашно се става половина од тестото,а во другата половина од тестото се става какаото и се дотура во тавата.
4.—е пече во загреана рерна на 180ст. околу 45мин.
5.—е вади од тавата и додека е врел колачот се редат бонбоните.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:24
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со моркови


¬елигденски колач со моркови

—остоЉки
250 гр. моркови ситно рендани
5 жолчки
5 белки
150 гр. шеЭер
прстофат сол
250 гр. мелени бадеми (може и лешници)
100 гр. брашно
1 пакетче пециво
ѕрелив
200 гр. чоколадо за готвеЬе
1 лажица маргарин

 ремасто изматете ги жолчките и шеЭерот. ¬о посебен сад изматете ги белките во цврст снег. Ѕрашното, пецивото, бадемите и солта додадете ги во смесата од жолчки. ¬о оваа смеса внимателно додадете ги изматените белки. Ќа краЉ се ставаат и ренданите моркови.
—е пече во подмачкано и побрашнето тавче бр.26 на 180∞÷ околу 50 мин. во зависност од рерната.

ѕрелив
„околадото и маргаринот стопете ги на пареа.
—о ова се прелива изладениот колач и се украсува со морковчиЬа од марципан.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:25
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч ÑШÐ∞ÑШце


¬елигденски колач ЉаЉце

—остоЉки
3 ЉаЉца
180 г шеЭер
120 г брашно
2 лажициЬа пециво
50мл млеко
ѕо потреба
шлаг и конзервирани каЉсии

ЎеЭерот и ЉаЉцето се биЉат убаво. —е додава пецивото и се меша пак со миксер. —е додава млекото и брашното и се меша. 
—е става мрсна хартиЉа во плех, се истура смесата во плехот и се прави да биди одприлика иста големина како плехот. 
—е печи во загреана рерна на 225 степени 5 до 7 минути. Ѕрзо оди во рерна затоа мора да се внимава. —е става друга хартиЉа на маса поросена со малку шеЭер.  ога е готова се превртува ролатот на другата хартиЉа и првата хартиЉа се вади. јко се вади хартиЉата тешко можи да Ља намачкате со ладна вода. —е филова по вкус и се врти ролат од подолгата страна. —е сечат парчиЬа, се шприца шлаг и се става концервирана каЉсЉа за да изгледа како ЉаЉце.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:27
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со кÐ∞ндирÐ∞но овошÑШе


¬елигденски колач со кандирано овошЉе

—остоЉки
тесто 1шола=200мл
5 шоли брашно (тип 500)
1 шола млеко
3/4 шола шеЭер
2 ЉаЉца
50 гр маргарин
50 гр масло
40 гр квасец (1) и прстофат сол
фил
200 гр кандирано овошЉе (ананас, каЉсии, брусница,суво грозЉе ... по желба изборот)
2 ванилин шеЭер
1/4 шола шеЭер
1 лажица цимет
30 гр маргарин - за премачкуваЬе на кората

 васецот со дел од топлото млеко и малку брашно и шеЭер го оставаме да се ферментира. —увите сосотоЉки ги мешаме, ги додаваме и останатите сосе квасецот и замесуваме глатко тесто со топлото млеко. ¬о рецептот по препорака е наведено дека е добро да се стават во смесата прво 4те шоли брашно, а после при месеЬето со 5та да се регулира составот (мене ми беа доволни точно 5). “естото се остава на топло да се дигни.
«а тоа време спремете го овошЉето. —итно исецкаЉте ги поголемите парчиЬа а, ако користите суво грозЉе(Љас не користев) потопете го во топла вода и додадете рум(ако сакате).£ас како замена за разновидност на боЉата додадов и неколку суви сливи, но бидеЉки се лепеа дека не се кандирани, се откажав за повеЭе.
ƒигнатото тесто се развалува во превоаголна форма, се премачкува со маргаринот, стопен или на собна темпаратура и над него се распоредува овошЉето. Ќад сето тоа, попрскуваме со шеЭерот, ванилите и циметот. ѕотоа, виткаме ролат. –олатот го ставаме во намастен калап за куглоф, или некоЉ друг погоден сад, или пак во плех, поставен во круг. јко се одлучите за плех, надворешните делови засечете ги со нож на секои 5 см., така колачот Эе изгледа многу подекоративно. ќставете на топло околу 20 мин. повторно да се дигне.
* раевите на колачот ги залепуваме со белка, а одозгора го премачкуваме со жолчката.
ѕечиме на 180 степени, околу пола саат. ƒоколку почне пребрзо да темнее, ставете алу-фолиЉа и печете понатаму така.
√отовиот колач покриЉте го со куЉнска крпа и оставете го 15-20 мин да одмори, па потоа извадете го од калапот и посипете го со шеЭер во прав.
¬и посакувам среЭни и весели празници!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:29
ÐŸÐ¾ÐїÐ½ÐµÑ‚Ð¸ Ð²ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ¸ ÑШÐ∞ÑШцÐ∞


ѕолнети ¬елигденски ЉаЉца

—остоЉки
4 ЉаЉца
100 грам маЉонез
70 грама шунка

¬арените ЉаЉца ги лупиме и сечеме на половина и жолчките ги вадиме.
Ўунката или салама Ља мелеме на машина за мелеЬе или на блендер, додаваме сол, пипер и маЉонез се убаво промешуваме.
£аЉцата ги полнимо ова смеса.
ќдозгора ставете нешто што имате при рака, Љас ставив ротквици исечени на коцки.
ƒобар апетит!!!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:31
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ∞ ÐºÐ¾ÐїÐ¾Ð¼Ð±Ð∞

¬елигденска коломба

—остоЉки
«а прво тесто
40 гр високоглутенско брашно
40 гр млако млеко
20 гр свеж квасец
«а второ тесто
цело прво тесто
100 гр високоглутенско брашно
130 гр млака вода
«а трето тесто
цело второ тесто
100 гр високоглутенско брашно
20 гр путер на собна температура
20 гр шеЭер
«а четврто тесто
цело трето тесто
210 гр високоглутенско брашно
120 гр (околу 2) средно големи ЉаЉца
80 гр путер на собна температура
150 гр кандирана кора од портокал
120 гр шеЭер
1 кесичка ванилин шеЭер
5 гр (1/2 лажичка) сол
«а глазура
30 гр бадеми
8 гр горчливи бадеми
75 гр шеЭер во прав
30 гр белка од ЉаЉце
«а декорациЉа
15 - 20 бадеми
по желба шеЭерни перли
по потреба шеЭер во прав
1 кандирана цреша

 оломба е традиционален »талиЉански ¬елигденски колач. »мето значи гулабица, заради карактеристичната форма во коЉа се оформува тестото.
–астворете го квасецот во 40 гр млако млеко, додаЉте 40 гр брашно, добро измешаЉте неколку минути и оставете го првото тесто на топло да надоЉди, покриено со проЊирна фолиЉа, околу 20 мин.

¬о садот на стоечкиот миксер ставете 130 гр млака вода, додаЉте го првото тесто и добро измешаЉте, сосем да се раствори. ƒодаЉте 100 гр брашно и измесете го на рака или со продолжетокот за тесто, неколку минути. ѕокриЉте го второто тесто и оставете го на топло да надоЉдува 40 мин.
ƒодаЉте во тестото 20 гр шеЭер и почнете да мешате со миксерот. ѕостепено додаваЉте 100 гр брашно, непрестано мешаЉЭи.  ога е добро соединето, додаЉте го и путерот во 2 - 3 наврати со постоЉано мешаЬе. ћешаЉте додека тестото не стане сосема мазно и елестично и не се одвои од Њидовите на садот. ѕокриЉте го третото тесто и оставете да стасува на топло 60 мин.

ƒодаЉте 120 гр шеЭер и понете да го мешате тестото.  ога цел шеЭер ке се спои со тестото, постепено додаваЉте 210 гр брашно. ѕотоа додаЉте ги ЉаЉцата едно по едно, солта и ванилиниот шеЭер. Ѕидете трпеливи и мешаЉте го тестото додека не стани сосема мазно. ¬о мали порции додаЉте 80 гр путер и продолжете со мешаЬе десетина минути додека тестото сосема не се одвои од Њидовите на садот. “реба да добиете мазно, сЉаЉно и сосема еластично тесто кое мегу прстите може да се развлече во тенка мембрана. ƒодаЉте Ља кандираната кора од портокал, кратко измешаЉте формираЉте го тестото во топка и оставете го покриено да стасува на топло 75 - 120 мин. или додека не се удвои.

—тасаното тесто поделете го на два дела, 2/3 со 1/3. ќд поголемиот дел оформете векна коЉа Эе биде во средината, т.е. ке биде телото на гулабицата. ѕомалиот дел поделете го на два дела и од секоЉ оформете мали векнички кои ке ги ставите од страните на телото.
—тавете го оформеното тесто во калап за  оломба , покриЉте и оставете на топло да стаса околу 60 мин. за кое време скоро ке се удвои.
«а глазурата сомелете ги бадемите со шеЭерот, да добиете сосема ситен прав. ƒодаЉте Ља белката и матете додека не добиете мазна бела смеса. јко ви изгледа ретка, додаЉте уште малку шеЭер во прав.
¬нимателно намачкаЉте Ља горната површина на колачот со глазурата. –аспоредете ги целите бадеми, посипете со шеЭерни перли, обилно посипете со шеЭер во прав. Ќа делот каде ке биде главата на гулабицата со ножица направете мал засек и во него ставете Ља кандираната цреша.
ѕечете во рерна загреана на 165 ÷ 40 - 50 мин. јко брзо ви потемнува, што зависи од рерната, покриЉте со алуминиумска фолиЉа.
ќставете сосем да се олади, па чуваЉте добро завиткано во фолиЉа и во наЉлон кесичка и до неколку дена.
јко немате хартиен калап за  оломба, може да направите импровизиран од алуминиумско тавче за една употреба со правоаголна форма кое Эе го моделирате и Эе го обложите со навлажнета хартиЉа за печеЬе. «а да сум сигурна дека тестото е на топло, Љас го ставам да стасува во исклучена рерна, а покраЉ садот во коЉ е тестото ставам 1 - 2 чаши со врела вода.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 105520
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.јприл.2019 во 09:33
Ð’ÐµÐїÐ¸Ð³Ð´ÐµÐ½ÑÐºÐ∞ сÐ∞ÐїÐ∞Ñ‚Ð∞


¬елигденска салата

—остоЉки
500 гр. изварка, урда
500 гр. сиреЬе
120 гр. маргарин
50 гр. пржен сусам
150 гр. ореви
150 гр. шунка
3 лажици маЉонез
1 лажица буковска пипер
малку магдонос и 1 чешне лук

ћаграринот се мати пенасто со миксер и му се додава изварката, маЉонезот и сиреЬето, па се мати уште малку. —месата се дели на три дела. ¬о едниот се додава буковската пипер и 50 гр. сецкани ореви па добро се промешува. ¬о другиот дел се додава ситно исецканата шунка и магдонос а во третиот дел се ставаат преостанатите ореви кои Эе ги истолчите со лукчето и додадете го и сусамот. «емете некоЉ долг калап коЉ Эе го обложите со наЉлон фолиЉа и ставаЉте ги смесите една по друга. ставете го калапот некоЉ саат во фризидер, да се стегне.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,125 секунди.