IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - —ладолед торти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

—ладолед торти

 ¬неси реплика ¬неси реплика
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: —ладолед торти
    »спратена: 17.£уни.2018 во 19:13
 Ð¡ÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´ тортÐ∞ - кремÐ∞сто ÑƒÐґÐ¸Ð²Ð∞ње Ð±ÐµÐЈ печење


—ладолед торта - кремасто уживаЬе без печеЬе


ƒоколку сте во потрага по вистинко уживаЬе за топлите денови, пробаЉте Ља оваа кремаста сладолед-торта и откриЉте што значи вистинко освежуваЬе. —е приготвува брзо и лесно, а на сите им се допаГа.

 

ѕотребни состоЉки:


1 литар млеко

10 лажици шеЭер

3 кесички желатин

500 г шлаг

600 мл за матеЬе на шлагот и сладоледот

200 г мелени бисквити

1 кесичка сладолед во прав Ц шумско овошЉе

1 кесичка сладолед во прав Ц страчатела


ѕостапка:

 

1.—тавете 800 мл млеко на оган да зоврие со 8 лажици шеЭер. ќставете малку да излади, додека да набубри желатинот.

2.»зматете го желатинот со преостанатото млеко (200 мл), оставете некоЉа минута да набубри (8-10 минути) па истурете во врелото млеко. Ѕрзо мешаЉте за да се растопи желатинот во млекото. ќставете го филот да се стегне во фрижидер или замрзнувач (Эе добие густина на павлака).

 

3. ога желатинот е стегнат, изматете го шлагот со студено млеко. Ўлагот додадете го во желатинот и матете со миксер додека да добиете густ крем.

 

4.ќвоЉ фил поделете го на три дела, во еден додадете мелени бисквити, во вториот изматен сладолед од шумско овошЉе (се мати со 100 мл ладно млеко), а во третиот изматен сладолед од страчатела (исто со 100 мл млеко).

 

5.¬о калап за торта ставете хартиЉа за печеЬе, излеЉте го првиот дел со мелени бисквити, па делот со шумско овошЉе, и на краЉ делот со страчатела.

 

6.ќставете во фрижидер тортата добро да излади и да се стегне. ѕослужете и уживаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£уни.2018 во 19:15
Ð¡ÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´ тортÐ∞

—ледолед торта

—остоЉки
1 литар млеко
300 грама шеЭер
2 пакетчиЬа желатин
5 пакетчиЬа шлаг крем ванила
300 грама желе бомбони
200 грама чоколадо
10 крембанани

ЌаЉпрво млекото заедно со шеЭерот се става да зоврие.
¬о меГувреме желатинот се раствора во млака вода (од прилика 1 чаша) и се додава откако млекото Эе зоврие. —е става во фрижидер да олади 7 часа.
ќткако Эе олади се додаваат во млекото со желатин петте пакетчиЬа шлаг крем и се матат со миксер, потоа се додаваат сецканите желе бомбони и сецканото чоколадо. ¬о калап за торта ставаме половина од смесата и ги редиме крембананите, па го додаваме преостанатиот фил.
—е остава во замзнувач да се стврдне како сладолед.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£уни.2018 во 19:16
Ð¡ÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´ тортÐ∞

—ладолед торта со бело и црно чоколадо

—остоЉки
едно тесто(потребни се три)
4 белки
4 лажици шеЭер
4 лажици брашно
една третина од пециво
фил
12 жолчки
300гр шеЭер
250гр путер
1л слатка павлака
100гр шарени украсни трошки
100гр црна чоколада
100гр бела чоколада

ѕодготовка
Ќа почеток ги подготвуваме трите пандишпана. ¬о сад за матеЬе оделуваме четири белки кои ги матиме со четири лажици шеЭер. ќдкако Эе добиеме густа пена го додаваме брашното и прашокот за пециво и матиме со наЉмала брзина на миксерот. —месата Ља печеме во округло тавче броЉ.26 обложено со хартиЉа на 180 степени петнаесет минути. ¬ака подготвуваме три пандишишпана.
ѕодготовка на филот
∆олчките заедно со 300гр шеЭер ги матиме на пареа додека не добиеме убав крем.  ремот го оставаме да се излади. ѕутерот го матиме пенесто и го мешаме со ладниот крем од жолчки. —латката павлака Ља матиме и во неа Ља додаваме кремата со жолчки и повторно матиме. ÷елиот фил го делиме на три дела, во првиот фил ставаме шарени трошки, во вториот сецкана црна чоколада, во третиот сецкана бела чоколада.
ѕочнуваме со тесто-фил со шарените трошки, тесто-фил со црна чоколада, тесто-фил со бела чоколада.
«абелешка
¬о филовите може да се стави и различно овошЉе. ћоже да се додаде и мелени ореви или лешници.ЌаЉдобро е да се филува во калап коЉ се отвара странично или во длабоко тенЯере.
ƒобар апетит!!!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£уни.2018 во 19:19
Ð¡ÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´ тортÐ∞

—ладолед торта со Љагоди

—остоЉки
15 лажици(околу 300гр.) шлаг пена
500 мл минерална вода
5 лажици шеЭер во прав
500 гр свежи Љагодки
100 грама мелени бисквити
2 лажици чоколадо во прав
5 крем-бананки
30 бисквити
15 цели Љагодки за декорациЉа

¬о сад ги матиме шлаг пената со минералната вода и шеЭерот во прав.  ога Эе се измати смесата се дели на три дела. ¬о првиот дел се ставаат 100 гр. мелени бисквити, во вториот дел се става чоколадото во прав и крем-бананките исечкани ситно, а во третиот дел се ставаат Љагодите претходно измиени и испасирани.
¬о плехче ги редиме плазма бисквитите макнати во млеко. ѕотоа мачкаме од смесата со мелени бисквити, па смесата со крем-бананки и на краЉ смесата со Љагодки. ќдозгора декорираме со цели Љагодки.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£уни.2018 во 19:22
Ð¡ÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´ тортÐ∞ –  рецепт со коÑШ ÐїÐµÑ‚Ð¾Ñ‚Ð¾ го доби своÑШот ÑÐїÐ∞док вкус


—ладолед торта Ц рецепт со коЉ летото го доби своЉот сладок вкус


ќваа торта е идеална за разладуваЬе за време на горештините во летниов период. » вкусно и лесно и брзо. ¬о продолжение погледнете што ви треба:

—ќ—“ќ£ »:

  • 2 кеси сладолед од ванила
  • 2 кеси сладолед од чоколадо
  • млеко
  • 300 гр пишкоти

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ѕосебно се матат сладоледите според упатството на кесичката. ѕишкотите се ставаат во 200 мл млеко, се ставаат во плех, па се става сладолед од ванила, па пишкота, па сладолед од чоколадо.
  2. —тавете Ља тортата во ладилник и уживаЉте.
  3. ћоже да Ља декорирате по желба.

Ќа здравЉе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£уни.2018 во 19:25
Ð¡ÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´ тортÐ∞

—ладолед торта

—остоЉки
“емен фил
2 кесички сладолед од лешник
1 пакуваЬе од 18гр топло чоколадо
350мл ладно домашно млеко
3-4 големи лажици несквик
Ѕел фил
1 кесичка сладолед страчатела
150мл ладно томашно млеко
бисквит
200-300гр бисквити
100гр инстант кафе

—ладоледот од лешник го матиме убаво со 350 гр млеко. ќткако убаво Эе се измати го додаваме топлото чоколадо и несквикот. » повторно матиме. √о матиме и страчателата сладолед со млекото. ¬о куглов ставаме фолиЉа и ставаме од чоколадниот фил расфрлено. ѕотоа од белиот и се така додека не завршат двата сладоледи. Ќо да бидат како еден вид зебра. ЌаЉодозгора редиме бисквити потопени во инстант кафе. Ќа здравЉе.




»зменето од Valerija - 07.£ули.2018 во 09:42
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£ули.2018 во 18:59

Ѕразилска сладолед торта со наполитанки за летно освежуваЬе

ЌаЉдобар начин да се разладите во летните денови е со сладолед, но ако сте Ъубител на благото, нема подобра комбинациЉа од торта со сладолед.

brazilska-sladoled-torta-so-napolitanki-za-letno-osvezhuvanje-01.jpg

ќвоЉ рецепт за бразилска сладолед торта се подготвува лесно, а Эе ви биде одлично летно освежуваЬе.

ѕотребни состоЉки:

«а сос од карамел:

  • 200 g слатка хопла
  • 400 ml незасладено кондензирано млеко
  • 1 лажица путер
  • 4 лажици шеЭер
  • 4 лажици чоколадо во прав

«а фил: 

  • 400 g наполитанки со чоколадо и лешник
  • 2 l сладолед од ванила или бело чоколадо

Ќачин на подготовка:

«а подготовка на сосот од карамел измиксираЉте ги хоплата, кондензираното млеко, путерот, шеЭерот и чоколадото во прав. —тавете ги на шпорет и гответе околу 30 минути со повремено мешаЬе додека сосот не згусне. ќставете го да се излади.

¬о меГувреме смелете ги наполитанките и извадете го сладоледот малку да се стопи на собна температура.  алапот за торта обложете го со хартиЉа или фолиЉа и на дното истурете две третини од издробените наполитанки.

ѕрелиЉте ги со две третини од сосот од карамел и со две третини од сладоледот од ванила, а потоа израмнете Ља смесата.

ѕотоа врз сладоледот повторно додадете ги преостанатите издробени наполитанки и прелиЉте со сос од карамел, а наЉгоре покриЉте со остатокот од сладоледот.

ќставете го десертот во замрзнувач неколку часа или наЉдобро преку ноЭ. ѕред да го послужите, извадете го од фрижидер и оставете го 20 минути за да не го Љадете смрзнат и ладен. 

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 07.£ули.2018 во 09:44
ТортÐ∞ од ÑÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´

“орта од сладолед

—остоЉки
100 гр чоколадо
50 гр маргарин
75 гр експандиран ориз (оризови снегулки)
1 пакетче прав за сладолед од ванила или страчатела
 ористени ƒелимано производи


„околадото растпоете го на пареа. ƒодаЉте го маргаринот и тргнете го садот од оган. ћешаЉте додека се растопи и маргаринот, па додадете ги постепено оризовите снегулки. ћешаЉте цело време за смесата убаво да се изедначи.
 алапот со пречник 20 см намастете го со масло. јко немате таков на коЉ се вадат страниците, ставете во фиксен алу или наЉлон фолиЉа, за да можите после тоа лесно да го извадите. »стурете Ља смесата и добро распоредете тенко по дното и страниците. ќставете во фрижидер да се стегни.
«а тоа време прашокот за сладолед пригответе го спрема упатството на кесичката. ћожите да додадете и стугано чоколадо во него, по желба.
 ога смесата во калапот Эе се здрви, извадете Ља од него и пренесете Ља на чиниЉа за сервираЬе. Ќаполнете Ља внатрешноста со сладоледот и одозгора украсете со чоколадни трошки или стругано чоколадо. ¬ратете Ља во замрзнувачот додека се стегни сладоледот. —ечете на парчиЬа и ладете се.
ќвоЉ рецепт си има и своЉа зимска вариЉанта. Ќаместо сладолед можите да Ља наполните со готов фил од ванила, коЉ исто така Эе го припремите спрема упатството на пакуваЬето или едноставно, ставете го вашиот омилен крем од ванила.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 07.£ули.2018 во 09:46

“орта сладолед совршена за летните горештини!


¬еруваме дека и вие сте големи обожаватели на сладоледот како и ние, а тоЉ е еден од омилените десерти токму во овоЉ летен период.

ѕокраЉ тоа што тоЉ самиот по себе е доволен, веруваЉте дека уживаЬето Эе биде уште поголемо доколку го послужите како торта.

ƒенеска за вас имаме еден супер рецепт за сладолед Ц торта коЉа се прави побрзо од што можете да си замислите.

ƒоколку имате повеЭе слободно време, тогаш тортата направете Ља со домашен сладолед, а овоЉ рецепт што денеска ви го предлагаме е направен со купен сладолед.

Ѕазата на тортата е многу лесна и едноставна, а единствено треба да внимавате на тоа истата да е добро изладена за да не се стопи сладоледот. 

ѕотребно за тестото:

200 гр. чоколадо за готвеЬе

100 гр. ѕутер

100 гр. ЎеЭер

75 гр. Ѕрашно

3 ЉаЉца

2 лажици какао во прав

≈дна лажица екстракт од ванила

¼ лажица сол

ѕодготовка:

«агреЉте Ља рерната на 180 степени и подгответе Ља тавата за печеЬе. —топете Ља чоколадата на тивок оган заедно со путерот. »змешаЉте го шеЭерот, какаото во прав и ванилата, а потоа ставаЉте едно по едно ЉаЉце и брзо мешаЉте. Ќа краЉот, ставете го и брашното, но внимаваЉте да не ви останат грутки. ѕечете Ља околу половина час и извадете Ља откако претходно Эе проверите дали е добро печена со помош на чепкалка за заби. ƒобро изладете го тестото пред да почнете со сладоледот.

 упете еден сладолед од ванила, еден од Љагоди и малку шумско овошЉе за украсуваЬе. ѕогрижете се сладоледот да биде малку растопен за да може да го распределите по површината на тестото. ѕрво ставете го едниот сладолед, па замрзнете, па ставете го другиот и повторно замрзнете.

ѕред да послужите, украсете со шумското овошЉе и топено чоколадо по избор.

ѕриЉатен апетит!



»зменето од Valerija - 07.£ули.2018 во 09:47
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.јвгуст.2018 во 13:08

ќва е наЉубавата сладолед Ц торта за летните денови!


Ќе постои човек на светов коЉ не сака вкусен сладолед, а ако истиот е комбиниран со уште повкусна торта, тогаш имате полн погодок.

ќваа сладолед Ц торта е наЉвкусното и наЉбрзото нешто за ова лето, а веЭе знаеме дека целото ваше семеЉство Эе ужива во неЉзиното консумираЬе.

ѕотребни ви се неколку состоЉки и малку време за приготвуваЬе на овоЉ сладок десерт, а постапката Ља читате во продолжение.

ѕотребно:

100 гр.сладолед во прав со вкус на чоколада

100 гр.сладолед во прав со вкус на ванила или страчатела

ƒве чаши млеко

300 гр.ѕлазма бисквити или пишкоти

ѕола чаша приготвено Ќес кафе

200 гр. Ўлаг

≈дна чаша кисела вода

ѕодготовка:

ћатете го сладоледот со миксер според упатството на кесичката додека не стане густа смеса. ƒодаваЉте по малку млеко и внимаваЉте сладоледот да не биде многу редок. Ќаправете го кафето и подгответе го садот во коЉ Эе Ља ставите сладолед Ц тортата. ќбложете го со фолиЉа и почнете со тортата. ѕотопете ги бисквитите во кафето и ставете еден ред на дното, па ставете од сладоледот од ванила, па повторно бисквити, па ред од сладоледот од чоколадо и завршете со ред бисквити. ќставете Ља тортата преку ноЭ во ладилник добро да се замрзне. —ледното утро извадете Ља тортата од садот или калапот и украсете Ља со шлагот коЉ Эе го изматите со ладна кисела вода.



»зменето од Valerija - 03.јвгуст.2018 во 13:09
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,093 секунди.