IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - “орти и колачи со Љогурт
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

“орти и колачи со Љогурт

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1234>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 20:44
¬ишна колач со Љогурт


¬ишна колач со Љогурт


—остоЉки

    тесто
    7 ЉаЉца
    250гр шеЭер
    100мл масло
    100мл Љогурт
    1 ванила
    1 пециво
    2 лажици просеано какао
    350гр брашно
    околу 700 гр исчистени, исцедени вишни
    фил
    2 пудинг од ванила
    700мл млеко
    7-8лажици шеЭер
    200гр путер
    прелив
    100гр црно чоколадо
    1 лажица масло
    100мл слатка павлака

¬о еден сад ги ставаме ЉаЉцата, шеЭерот и ванилата и матиме до побелуваЬе на смесата. —о исклучен миксер ги додаваме просеаното брашно и пецивото, Љогуртот и маслото. —о шпатула Ља соединуваме смесата. ѕоловина од оваа количина ставаме во правоаголна ростер тава. ¬о остатаокот од смесата ставаме какао. ѕромешуваме и Ља истураме врз жолтата смеса. ¬рз кафената смеса редиме вишни. £а ставаме тавата во загреана релна и печиме на 200 с околу 50 минути, или по потреба, односно секоЉ си Ља познава своЉата релна. »спечениот колач го оставаме да се подизлади, па го прелеваме со лажица со сокот коЉ го пуштиЉа вишните. ќставаме на страна па го подготвуваме кремот. ¬о 200 мл млеко го раствораме прашакот за пудинг. ќстатокот од млекото го налеваме во касерола, додаваме шеЭер и растворениот пудинг. ¬ариме на тивко до згуснуваЬе. ¬о топлиот пудинг го додаваме путерот и мешаме до изедначуваЬе. ќвоЉ крем го ставаме врз колачот. Ќа страна растопуваме чоколадо и го прелеваме колачот. ћатиме слатка павлака и го покриваме колачот во тенок слоЉ. ќставаме да се излади, па сечеме на парчиЬа и послужуваме,

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 20:48
£огурт колач


£огурт колач

—остоЉки

    “есто
    350 гр. брашно
    180 гр маргарин или путер
    150 гр. шеЭер
    4 жолчки
    1/2 пакетче пециво
    2 лажици кисела павлака
    ‘ил
    4 белки
    170 гр. шеЭер
    360 мл. цврст Љогурт
    360 гр кисела павлака
    6 лажици брашно
    според потребата мармалад
- »змешаЉте брашното, шеЭерот, пеицвото и маргаринот, миксаЉте додека не добиете трошки.
- ∆олчките со вилушка изматете ги, додадете Ља киселата павлака, измешаЉте и додаЉте каЉ трошките од брашното. ћесете да се сето тоа поврзе, Эе добиете убаво компактно тесто. ѕоделете го на два еднакви дела. ≈дниот дел замотаЉте во фолиЉа и ставете во фрижидер. ƒругото тесто расукаЉте го и ставете во тавче големина 35х20. ѕремачкаЉте го со мармалад.
- »звадете од фрижидерот тестото, поделете го на 15-16 еднакви дела, од секое направете коричка со раката, ставете мармалад, оформете топче.
‘ил
»змешаЉте ги цврстиот Љогурт, павлаката и брашното.
- »зматете цврст снег од белките и шеЭерот, додадете во него измешаните Љогурт, брашно и павлака. »змешаЉте да се спои, излиЉте Ља оваа смеса врз топчиЬата, израмнете и ставете да се пече на 170 степени 45 мин.
ѕечено извадете, на не потполно оладен колач распоредете Ља павлаката и ставете да се лади.
”живаЉте во овоЉ споЉ на вкусови.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 20:51
 олач со рогач и Љогурт



 олач со Љогурт и рогач


—остоЉки

    100мл газирана минерална вода
    100мл Љогурт
    100гр мелен рогач
    1 ванила
    1лажица мед
    1/2 лимон
    1 Љаболко изрендано
    6 лажици шеЭер
    2 лажици скроб-густин-нишесте
    8 лажици брашно
    1 пециво
    1/2 лажичка с.бикарбона
    1 лажица рум или некоЉ ликер
    1 лажица какао
    глазура
    100гр чоколада за куваЬе
    3 лажици маргарин

—е мешаат водата, Љогуртот, шеЭерот, сок и кора од пола лимон, какаото, ванилата, румот и медот со миксер на помала брзина, па се додаваат ренданото Љаболко, рогачот, густинот, брашното, пецивото и содата и се излива смесата во калап. —е пече околу 30 мин на 200. —месата треба да е средно густа малку повеЭе одколку за палачинки и затоа брашното може да оди горе долу за 1-2 лажици.
 олачот се прелива со чоко глазура и за тие што сакаат рогач е сочен и вкусен


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 20:59
“орта со Љогурт и Љагоди (лажен чизкеЉк)


“орта со Љагоди и Љогурт


—остоЉки

    «а подлога
    500 мл млеко
    4 лажици шеЭер
    1 ванила пудинг
    2 лажици густин
    100 гр путер
    100 гр бисквити
    100 гр кокосово брашно
    «а пенаста крема
    200 мл слатка павлака
    1 л густ Љогурт(грчки)
    15 гр желатин
    300 гр шеЭер
    100 мл вода
    100 гр Љагоди

 ремаста, пенаста торта коЉа наликува, а и по вкус е слична на чизкеЉк. ѕодлогата совршена, густа ама не цврста, вкусна, и одлично се вклопи со кремот. ќваа торта подготвена со Љогурт, навистина изненадува со своЉот вкус така да нескромно Ља претставив како моЉа роденденска торта. ѕодготовка 1. ¬о дел од млекото (100 мл) го раствораме прашокот за пудинг и густинот. ЎеЭерот и остатокот од млекото ги ставаме да започнат да вриЉат. ¬о млекото Ља додаваме смесата од пудинг и мешаме додека да се згусне. £а тргаме на страна го додаваме путерот и мешаме додека да се растопи. ќставме да излади, а за тоа време ги мелеме бисквитите. ќткако се изладила смесата ги додаваме кокосовото брашно и бисквитите и соединуваме. 2. ¬о тавче со обрач бр. 24 премачкано со путер Ља распоредуваме и измазнуваме пудинг смесата, Ља ставаме во фрижидер. 3. ∆елатинот го растопуваме во 50-60 мл вода. —латката павлака Ља матиме. 4. £агодите ги мелеме во нутрибулет и ги промешуваме во Љогуртот. 5. ¬о тенЯере ги ставаме шеЭерот и водата и кога Эе почне смесата да врие Ља оставаме така 2 минути. £а тргаме на страна, го ставаме растопениот желатин и матиме со миксер околу 10 минути, односно додека смесата да побели и згусне. ќваа смеса Ља истураме во смесата со Љогурт и продолжуваме да матиме до соединуваЬе. 6. —месата Ља делиме на два дела. ѕрвиот дел го истураме врз подлогата од пудинг и тавчето го ставаме во замрзнувач за да побрзо ни се стегне. 7. ¬о вториот дел од оваа шлаг-Љогурт-пенаста смеса ставаме прехрамбена боЉа за да ни се разликуваат слоевите. ћатиме со миксер до соединуваЬе. 8. ќткако смесата се стегнала го ставаме и розевиот втор дел. 9. “ортата Ља ставаме во фрижидер, додека да се стегне филот. ¬нимателно го отстрануваме обрачот. ”красуваме со Љагоди и листови нане или по желба. ”живаЉте ! «абелешка ќваа торта наЉдобро е да се подготви навечер за да може да се стегне филот. ¬о тавче со обрач со диЉаметар 24 см, не Ља собира целата торта со оваа количина на состоЉки. £ас импровизирав на тоЉ начин што откако ми се стегна подлогата од пудинг, со помош на пластифицирана хартиЉа направив дополнителен обрач повисок од тавчето, па ги ставив останатите два дела фил. «атоа ви препорачувам да Ља правите во поголемо тавче пример во бр.26 или 28, со тоа што нема да ви излезе волку висока како моЉава. —месата со шербет и желатин треба да ни се измиксира во густа бела пена, како густ шлаг, односно како кога се прават крем банани (ако некоЉ има такво искуство, ако го има правено тоЉ рецепт). ќткако Эе го ставиме првиот дел од Љогурт смесата, тортата Ља ставаме во фрижидер онолку време колку што е потребно за да се стегне и вториот дел од филот се истури над првиот, а да не пропадне врз него. ќдносно околу ½ час, а за тоа време вториот фил ставете го во обичен ладилник. ѕред да го отстраните обрачот, поминете со нож помеГу тортата и страниците на обрачот од тавчето. јко ви е Љогуртот со вкус на Љагоди не мора да додавате Љагоди. јко сметате дека е премногу слатка за ваш вкус намалете во шеЭер,нам ни беше таман.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 21:02
ƒводелен домашен Љогурт десерт


ƒводелен домашен Љогурт десерт

—остоЉки

    ѕрв дел
    250 мл кисело млеко ( или грчки Љогурт )
    1 паковка желатин плус 5 лажици вода за желатинот
    100 гр свежи боровинки
    50 гр шеЭер во прав
    ¬тор дел
    400 мл млеко
    1 паковка пудинг од шумско овошЉе
    5 лажици шеЭер
    ƒекорациЉа по желба

 ога сакаш да се освежиш и да подготвиш нешто слатко,ова е една од наЉубавите идеи.
ћоите деца ги сакаат купечките ЉогуртчиЬата, па решив да подготвам една домашна вариЉанта.
Ќемав таква паковка во коЉа се дели башка делот со пудинг, башка делот со Љогурт, па решив да го подготвам во мали чашки.
ƒесертот не освежи многу, а Љас сега Эе ви кажам како го подготвив.
∆елатинот го разматив со 5 лажици ладна вода, па го оставив да набабри.
 иселото млеко заедно со боровинките и шеЭерот во прав ги изблендирав во нутрито, па кога набабри желатинот го додадов во смесата и повторно го вклучив нутрито на кратко.
¬ака подготвената смеса, Ља разредив во чашките и ги ставив во ладилник 30 минути.
ƒодека се ладат чашките, го подготвувам пудингот од шумско овошЉе.
ћожете по желба да ставите цели плодови во пудингот.
ќткако Эе го подготвите според упатството, дополнете ги чашите кои претходно ги ладевте.
ƒекорираЉте со шумско овошЉе, по вкус.
ќставете нека се излади и пудингот, па уживаЉте во овоЉ вкусен десерт.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 21:21
Ћетен десерт од Љогурт со Љагоди


Ћетен десерт со Љогурт од Љагоди

—остоЉки

    750 гр. Љагоди
    600 мл. Љогурт
    50 гр. шеЭер во прав
    1 ванила
    40 гр. вафли
    1 лажица путер
    на вкус шарен бибер

ѕодготовка - ќд вкупната количина на Љагоди издвоЉте 150 гр. и истите ставете во фрижидер. - ¬о Љогуртот ставете ги останатите Љагоди, шеЭерот и ванила - добро испасираЉте се заедно. —тавете во фрижидер да се лади. - ¬о тавче ставете го путерот да се стопи, додадете ги исецканите или искршените вафли заедно со шарениот бибер нека се подзапржат до крцкавост. ¬о добро оладениот Љогурт додадете ги исецканите Љагоди, измешаЉте, сервираЉте во чиниЉа може и чаша, посипете со крутоните од вафлите и биберот, послужете. ћалку необична комбинациЉа коЉа за мене е одлична. Ќапомена - £ас користев веке претходно приготвените крцкави вафли за корнети... ценам дека и со куповните корнети од оние кратките и пошироките - исто така ке биде потполн вкусот.




»зменето од Valerija - 14.£уни.2018 во 21:24
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 21:26
£огурт сконси со чоколадо и арониЉа

£огурт сконси со чоколадо  и арониЉа

—остоЉки

    500 гр брашно
    1 лажичка сода бикарбона
    1/4 лажичка сол
    70 гр шеЭер
    80 гр путер
    100 гр чоколадо
    200 гр смрзната арониЉа
    280 гр грчки Љогурт
    50 мл млеко
    «а премачкуваЬе
    2-3 лажици Љогурт
    1-2 лажици кафеав шеЭер за посип

ќва е еден од рецептите кои ми се драги поради нивната брзина на подготовка. ќвошЉето што Эе го ставате може да биде по ваш избор, иако Љас предлагам да е шумско, Љаготки, малини, капини или омилените ми боровинки. Ќишто од ова што го споменав немав во фрижидер, само арониЉата, ама излегоа пак вкусни колачиЬа. —е надевам на тие што ги пробаа им се допаднаа. ѕодготовка Ѕрашното, шеЭерот, солта и сода бикарбоната промешаЉте ги во еден сад. ЌасечкаЉте го ладниот путер. ¬трлаЉте го во брашното и направете Ља трошкаста смесата. ƒодадете го чоколадото кое ситно сте го насечкале и смрзнатата арониЉа. ѕромешаЉте ги во сувата смеса, нека се набрашнат од сите страни. —тавете од Љогуртот и млекото и промешуваЉте постепено. —оединете го тестото со раце, ама не месете премногу, само да се соедини во една топка. ѕоделете го на два дела. —екоЉа топка притиснете Ља да добие кружна форма (диск) со дебелина од 1,5 см. –асечете го на 8 парчиЬа. ѕред печеЬе намачкаЉте го со Љогурт и посипете со кафеав шеЭер. ѕечете во загреана рерна на 180 степени 25-30 минути. «абелешка  ористев смрзната арониЉа, од фрижидер на вага и право во тесто.  ога Эе го замесувате тестото, не го месете премногу, за да не ги згмечите зрнцата арониЉа, туку само формираЉте топка.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£уни.2018 во 20:26



&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;: &amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;

 олач со вишни  и Љогурт


ќсвежувачки колач подготвен по стар рецептЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 250 гр брашно
  • 3 ЉаЉца
  • 120 гр путер
  • 180 гр шеЭер
  • 1/2 кесичка прашок за печиво
  • 2-3 лажици Љогурт
  • кора од лимон
  • 100 гр лешници или бадеми
  • 1/2 кг исчистени зрели вишни (засладени)
  • шеЭер во прав за посипуваЬе

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќбложете калап со хартиЉа за печеЬе.
  2. ѕенасто разматете жолчки, шеЭер и путер. ƒодаЉте брашно измешано со прашок за печиво, Љогурт и изрендана кора од лимон па сè измешаЉте.
  3. Ќа краЉ разматете снег од белки па со лажица нежно со мелените лешници измешаЉте го во смесата.
  4. »злеЉте Ља смесата во подготвениот калап и распоредете вишни по површината.
  5. ѕечете го колачот 25-30 минуит на 200 степени додека не поприми златножолта боЉа.
  6.  ога Эе се излади, по желба посипете го со шеЭер во прав.

”живаЉте!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.£уни.2018 во 16:36
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#184;, &amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#190;


 олач со Љогурт и вишни

Ќаправете вкусен колач со Љогурт и вишни. Ќема вага, нема мака, се е лесно и брзо.ќва е рецептот коЉ Эе се Љаде со воодушевуваЬе.

—ќ—“ќ£ »:

  • 2 ЉаЉца 
  • 1,5 шолЉи шеЭер 
  • пола шолЉа масло 
  • 2 шолЉи брашно 
  • ½ прашок за пециво 
  • 2 кеси ванилин шеЭер 
  • 1 шолЉа Љогурт 
  • малку нарендана кора од лимон по желба 
  • 1 тегла компот од вишни

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. Ќапомена: ЎолЉите нека бидат од 2 децилитри. 
  2. —е загрева печката на 180 степени, а вишните се цедат од компотот. 
  3. —е матат две ЉаЉца со шеЭерот, ванилин шеЭер, додека не се добие жолтеникава смеса. 
  4. —е додава потоа и масло, се намалува миксерот и се додава постепено брашното помешано со прашок за пециво, а на краЉ и Љогуртот. 
  5. —е премачкува калап со маргарин и се става брашно, па смесата, а врз неа се распоредуваат вишни и се пече 35 минути на 180 степени додека не стане кората жолтеникава. 
  6. јко сакате црна кора, додадете си малку какао во смесата. 
  7. ƒекорираЉте со вишни горе и шеЭер во прав или по желба.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.£уни.2018 во 18:56
&amp;#208;&amp;#158;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;ґ&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;: &amp;#208;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;

£огурт колач

—ќ—“ќ£ » «ј “≈—“ќ:

  • 4 жолчки
  • 170 гр путер
  • 300 гр остро брашно
  • 100 гр шеЭер
  • 1 прашок за печиво

—ќ—“ќ£ » «ј  –≈ћ:

  • 4 белки
  • 200 гр шеЭер
  • 3 чаши цврст Љогурт
  • 400 мл кисела павлака
  • 5 лажици брашно
  • 1 ванилин шеЭер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќд наведените состоЉки замесете тесто. ѕоделете го на 2 дела. ≈дниот дел ставете го да замрзне. ƒругиот дел од тестото развлечете го и ставете го во тепсиЉа.

     

  2. Ѕелките разматете ги со шеЭер и ванилин шеЭер. Ћесно измешаЉте Љогурт, павлака и брашно.

     

  3. Ќа тестото ставете крем. ¬о кремот можете да ставите и делови од овошЉе.

     

  4. »звадете Ља другата половина од тестото и изрендаЉте Ља на кремот. ѕечете го колачот додека не добие убава боЉа (околу 40 минути).

 

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.£уни.2018 во 18:59

„околадно волшебство за секунди. ”никатен и лесен десерт со Љогурт

„околадно волшебство за секунди. ”никатен и лесен десерт со Љогурт„околадно волшебство за секунди. ”никатен и лесен десерт со Љогурт

cok

ѕотребни производи:

  • 250-300 мл природен Љогурт со висока масленост или грчки Љогурт
  • 100 грама чоколадо (50-70% какао)
  • 50 милилитри млеко
  • шеЭер по желба

Ќачин на приготвуваЬе:

—е топи чоколадото со свежото млеко на пареа, додадете шеЭер по вкус, ако преферирате.
»стурете го топлото чоколадо во Љогуртот (додаваЉте по малку) и мешаЉте темелно додека да добиете хомогена смеса.

ƒесертот е подготвен. –аспоредете го во чашки или во други соодветни чинии и послужете со чаени колачиЬа.

ƒобар апетит!



»зменето од Valerija - 30.£уни.2018 во 19:00
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.£уни.2018 во 20:21


Ѕрз колач од Љогурт и  лимон

”живаЉте во дегустациЉата на овоЉ превкусен колач коЉ се подготвува за само половина час.

Ќамирници Ц 150 грама брашно, пола лажичка прашок за пециво, 4 ЉаЉца, 150 грама шеЭер, 125 мл Љогурт, 80 грама мелени бадеми, 150 мл масло, 3 лажици кора од лимон, малку сол.

limon-1

ѕодготовка

»зматете ги ЉаЉцата со шеЭерот додека смесата стане густа и пенеста. ¬о посебен сад помешаЉте го Љогуртот, маслото, лимоновата кора и додадете прстофат сол. —оединете ги сувите состоЉки со Љогуртот и останатите состоЉки од садот.  ратко измиксаЉте, па додадете Ља смесата со Љаjцата и шеЭерот. ѕомешаЉте и претурете Ља смесата во калап за печеЬе. ѕечете на 180 степени околу 20 минути.

 олачот може да го прелиете со сируп од лимон коЉ Эе го подготвите на тоЉ начин што Эе сварите сок од лимон, 1 дл вода и 1 лажица шеЭер. ѕрелиЉте додека колачот е врел.



»зменето од Valerija - 30.£уни.2018 во 20:21
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.—ептември.2018 во 20:42
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.Ќоември.2018 во 18:34
&amp;#208;&amp;#146;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;


¬анилици со Љогурт

—остоЉки
250√– домашно несолено сало
100-130гр шеЭер во прав
100мл Љогурт
500гр брашно
2 ванилин шеЭер
ЎеЭер во прав по потреба
мармалад за лепеЬе на ванилиците по вкус и потреба

¬о вангличка ги ставме салото и шеЭерот во прав и матиме 5 минути со миксер, односно салото треба да стане пенасто.
√и додаваме Љогуртот и ванилите и повторно соединуваме со миксер.
—ега го додаваме просеаното брашно и месиме со рака.
Не добиеме мазно, нелепливо тесто.
“естото го делиме на 2 топки.
ќд секоЉа топка сучиме коричка и со помош на модлички, по наш избор вадиме ванелици.
√и редиме во ненамастен плех.
√и печиме во загреана релна на 190 с, околу 10-13 минути.
¬нимаваме да останат бели.
√и оставаме во плехот 5 минути да подизладат.
ѕотоа ги лепиме две со две, со мармалада по вкус или ги оставаме самостоЉно.
Ќежно ги посипуваме со шеЭер во прав и ги послужуваме овие исклучително кревки ванилици.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1234>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,102 секунди.