IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - „изкеЉк
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

„изкеЉк

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 99514
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ќктомври.2018 во 13:49
&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;µ&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#186; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;Ш&amp;#208;µ (&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; 600&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#130;)


Ћаден чизкеЉк со шумско овошЉе

—остоЉки
фил
200 гр шумско овошЉе
100 гр шеЭер во прав
250гр крем сиреЬе
250 гр слатка павлака
1 паковка чоколада бела
18гр желатин
ѕодлога
100 гр путер
100 гр топчиЬа интегрални ( за емби правеЬе )
1 паковка бела чоколада
ѕрелив
1 паковка темна чоколада
100 гр путер
1 паковка шлаг крем за декорациЉа

ѕрво го приготвуваме филот:
£а матиме слатка павлака до степен на Љако згуснуваЬе.
∆елатинот го раствараме и оставаме да набабри.
ќвошЉето го блендираме добро, го растопуваме желатинот на малку топло и така течен го додаваме во овошЉето.
¬о еден сад ги помешуваме овошЉето, павлаката, растопената чоколада, шеЭерот во прав и крем сиреЬето, соединуваме и ставаме во фрижидер.
ќставаме да постои на ладно додека Ља приготвуваме подлогата.
Ќа оган ги топиме белата чоколада и путерот и Ља соединуваме со топчиЬата.
 алапот каде Эе Ља редиме подлогата го обложуваме со наЉлонска фолиЉа.
ѕритискаме на дното и Ља ставаме подлогата.
√о топиме и второто чоколадо темното со путер.
√о прелеваме врз првата смеса и ставаме да се стврдне.
 ога е стврднато го вадиме од калапот и го превртуваме од доле да доЉде темната страна.
ѕотоа го дополнуваме калапот со филот и враЭаме назад во ладилник..
£ас Ља замрзнав целосно и Ља сечев за убави ивици да пресечам.
¬кусот е како овошен Љогурт.

«абелешка
ƒа напоменам дека ако го чувате поголго во ладилник, потешко Эе се сече подлогата доле.
—е стврднува многу и Эе ви пука при сечеЬето.
Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 99514
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 08:59
Cheesecake with sauteed apples | Sitno seckano


„изкеЉк со динстани Љаболка

за основата:

200 g мелени бисквити

1 лажица цимет

70 g стопен путер

(или 200 g мелени грахам крекери, дигестивни колачи или холандски спекулас колачи + 70 g путер)

за филот (користете шоЪа од 250 ml):

400 g кремсир

1 шоЪа кисела павлака

1 шоЪа слатка павлака

1 шоЪа шеЭер

3 ЉаЉца

3 лажици брашно

за Љаболката:

мааалце путер (ама и не мора)

2 големи Љаболка

сок од еден лимон

малце вода

2 Ц 3 лажици шеЭер

цимет

£ас не ги мелам бисквитите во машина, туку ги гмечам со толчник, ама секако можете да ги сомелете како сакате. помешаЉте ги со циметот и путерот и притиснете ги на дното на тавче со пречник од околу 22 cm. ставете го тестото да се пече празно околу 6 Ц 7 минути во рерна загреана на 170∞C.

ƒодека тестото се пече, изматете ги со миксер состоЉките за филот. кога тестото малку Эе се подолади сипете го филот и ставете го чизкеЉкот да се пече на 170∞C, 30 Ц 50 минути, во зависност од рерната. овоЉ чизкеЉк беше готов за 30 минути. кога е готово во средината треба да е полуцврсто. почекаЉте малку да се олади па ставете го во фрижидер да отстои неколку саати пред да го послужите.

«а Љаболката не е некоЉ строг рецепт. излупете ги и исечете ги на кришки. ставете ги во тенЯере заедно со другите состоЉки и оставете ги да се динстаат на средно околу 10-тина минути, со повремено мешаЬе. ако се Љаболката благи, може и да не ставате шеЭер. и погледнуваЉте дали пуштиле многу течност или воопшто не пуштиле и почнале да се лепат. ако треба додаЉте малку вода, неколку лажици. вака зготвени Љаболката се одлични и со мусли или гранола, или врз некоЉ друг колач.

Cheesecake with sauteed apples | Sitno seckano





»зменето од Valerija - 03.Ќоември.2018 во 09:06
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 99514
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.£ануари.2019 во 12:07

„изкеЉк со Яин тоник

«а почетокот на годината, одлучивме да направиме комбинациЉа од омилената торта на многумина и коктел во еден незаборавен десерт и со него да УназдравимеФ за новата 2019 година.

ѕотребни состоЉки: 

- 200 гр. чаЉни колачиЬа

- 100 гр. путер

- 500 гр. крем сиреЬе

- 25 гр. шеЭер во прав

- 50 мл. Яин

- 1 чаЉна лажичка исцеден сок од лимета (или лимон)

- кора од една лимета

- 100 гр. бело чоколадо

- 300 мл. павлака за шлаг

Ќачин на припрема:

1. —омелете ги чаЉните колачиЬа со миксер или во блендер додека не добиете прав.

2. »змешаЉте ги колачиЬата со растопениот путер, а смесата втиснете Ља во калап за торта и ставете Ља во фрижидер за да се зацврсти.

3. ¬о големиот сад, измешаЉте го крем сиреЬето, шеЭерот, Яинот, сокот од исцедената лимета и изрендана кора додека не добиете хомогена смеса.

4. –астопете го белото чоколадо на пареа и оставете малку да се излади (околу 2 минути), пред да го измешате со смесата за филот.

5. ¬о посебен сад изматете Ља павлаката за шлаг и полека вмешаЉте Ља во смесата од сиреЬето и белото чоколадо.

6. ѕрелиЉте Ља смесата врз тестото и вратете го калапот во фрижидер на барем шест часа, а идеално е да го оставите преку ноЭ.

7. ¬ака подготвениот десерт послужете го со вашиот омилен коктел.

Ќа здравЉе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 99514
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 06.јприл.2019 во 11:07

DaveТs Kitchen: „изкеЉк во чаша



„изкеЉкот во чаша е вистинскиот рецепт за пролетно уживаЬе!



ѕотребни состоЉки:

  • 1 пакуваЬе пишкоти
  • 200 гр. неутрално крем сиреЬе
  •  ора од лимон
  • —ок од 1/2 лимон
  • 2 кесички шлаг
  • 250 мл млеко
  • 3 лажички слатко од вишни или цреши
  • ќвошЉе и мрвици за декорациЉа

Ќачин на подготовка: 

¬о сад ставете ги крем сиреЬето, кесичките шлаг, млекото, сокот и кората од лимон. ћатете со миксер додека не добиете густ крем (околу 10 мин.) 

¬о блендер изблендираЉте го слаткото од цреши или вишни и додадете го во смесата. ѕишкотите потопете ги во млеко и наредете еден слоЉ во чаша за сервираЬе. ¬рз нив додаЉте од филот, наредете повторно од пишкотите потопени во млеко и повторно од филот. 

ƒекорираЉте со овошЉе, пишкоти и ресана. ƒобар апетит и забавно готвеЬе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 99514
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.£ули.2019 во 12:54

Ћетен десерт без печеЬе: Ћимон чизкеЉк


¬о пеколните летни денови кога ни на памет не ви паГа да Ља вклучите рерната, а сепак сакате да одушевите со спектакуларен десерт, наЉдобро кулинарско решение е чизкеЉк со лимон.

Ѕалансираната комбинациЉа од освежителен фил од лимон и слатка база од кекси Эе ве маГепса од првото залче.

Ћимон чизкеЉк

—ќ—“ќ£ »

«а основата

250 грамакекс (2 пакетчиЬа интегрален кекс Despina)
100 грамапутер
прстофатсол

«а кремот со лимон

400 гркрем сиреЬе
50 гршеЭер во прав ¬итаминка
1 конзервазасладено кондензирано млеко
100 млсок од лимон
200 млслатка павлака

«а преливот

4жолчки
180 гршеЭер во прав ¬итаминка
100 грпутер
100 млсок од лимон
1 лажицарендана кора од лимон
Ћимон чизкеЉк
Ћимон чизкеЉк

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

  1. «а да Ља подготвите основата, иситнете ги кексите во блендер. ƒодаЉте 100 грама растопен путер и прстофат сол. ѕромешаЉте со лажица.
  2. —месата префрлете Ља во калап со обрач коЉ се вади. –азнесете Ља рамномерно по дното и со помош на рацете или помагало со рамно дно натапкаЉте Ља. —тавете Ља во фрижидер да се зацврсти.
  3. «а да го подготвите филот, во длабок сад ставете го крем сиреЬето и кондензираното млеко и измешаЉте ги со миксер. ƒодаЉте го лимонот и повторно миксираЉте за да добиете хомогена смеса.
  4. ¬о одделен сад изматете Ља слатката павлака за да добиете густа пена.
  5. ћалку по малку од пената додаваЉте во смесата и со лажица бавно соединуваЉте ги. Ќе мешаЉте агресивно за да Ља задржите воздушестата структура.
  6. »звадете Ља основата од кекс од фрижидерот и над неа рамномерно нанесете го филот. »змазнете Ља површината и повторно ставете го калапот во фрижидерот.
  7. «а финалниот слоЉ, во тенЯере измешаЉте ги сите состоЉки за преливот (путерот е пожелно да биде растопен). —тавете го тенЯерето на многу тивок оган и мешаЉте со маталка. √ответе на ниска до средна температура околу 10-15 минути, а притоа постоЉано мешаЉте. Не знаете дека е готово кога смесата Эе започне да се згуснува. ќткако Эе Ља тргнете од оган, исцедете го преливот преку цедалка за да добиете максимално мазен финиш.
  8. ћинимално оладете го добиениот жолт прелив и пред да започне премногу да се згустува, прелиЉте го врз чизкеЉкот.
  9. ќставете го десертот да се лади наЉмалку 4-5 часа пред консумираЬе. —лужете го ладен.
  10. «а декорациЉа користете шлаг пена, тенки парчиЬа лимон, рендана кора од цитрусни овошЉа, боровинки или какво и да било сезонско овошЉе.
Ћимон чизкеЉк
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,141 секунди.