IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - „изкеЉк
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

„изкеЉк

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ќктомври.2018 во 13:49
&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;µ&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#186; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;Ш&amp;#208;µ (&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; 600&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#130;)


Ћаден чизкеЉк со шумско овошЉе

—остоЉки
фил
200 гр шумско овошЉе
100 гр шеЭер во прав
250гр крем сиреЬе
250 гр слатка павлака
1 паковка чоколада бела
18гр желатин
ѕодлога
100 гр путер
100 гр топчиЬа интегрални ( за емби правеЬе )
1 паковка бела чоколада
ѕрелив
1 паковка темна чоколада
100 гр путер
1 паковка шлаг крем за декорациЉа

ѕрво го приготвуваме филот:
£а матиме слатка павлака до степен на Љако згуснуваЬе.
∆елатинот го раствараме и оставаме да набабри.
ќвошЉето го блендираме добро, го растопуваме желатинот на малку топло и така течен го додаваме во овошЉето.
¬о еден сад ги помешуваме овошЉето, павлаката, растопената чоколада, шеЭерот во прав и крем сиреЬето, соединуваме и ставаме во фрижидер.
ќставаме да постои на ладно додека Ља приготвуваме подлогата.
Ќа оган ги топиме белата чоколада и путерот и Ља соединуваме со топчиЬата.
 алапот каде Эе Ља редиме подлогата го обложуваме со наЉлонска фолиЉа.
ѕритискаме на дното и Ља ставаме подлогата.
√о топиме и второто чоколадо темното со путер.
√о прелеваме врз првата смеса и ставаме да се стврдне.
 ога е стврднато го вадиме од калапот и го превртуваме од доле да доЉде темната страна.
ѕотоа го дополнуваме калапот со филот и враЭаме назад во ладилник..
£ас Ља замрзнав целосно и Ља сечев за убави ивици да пресечам.
¬кусот е како овошен Љогурт.

«абелешка
ƒа напоменам дека ако го чувате поголго во ладилник, потешко Эе се сече подлогата доле.
—е стврднува многу и Эе ви пука при сечеЬето.
Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 08:59
Cheesecake with sauteed apples | Sitno seckano


„изкеЉк со динстани Љаболка

за основата:

200 g мелени бисквити

1 лажица цимет

70 g стопен путер

(или 200 g мелени грахам крекери, дигестивни колачи или холандски спекулас колачи + 70 g путер)

за филот (користете шоЪа од 250 ml):

400 g кремсир

1 шоЪа кисела павлака

1 шоЪа слатка павлака

1 шоЪа шеЭер

3 ЉаЉца

3 лажици брашно

за Љаболката:

мааалце путер (ама и не мора)

2 големи Љаболка

сок од еден лимон

малце вода

2 Ц 3 лажици шеЭер

цимет

£ас не ги мелам бисквитите во машина, туку ги гмечам со толчник, ама секако можете да ги сомелете како сакате. помешаЉте ги со циметот и путерот и притиснете ги на дното на тавче со пречник од околу 22 cm. ставете го тестото да се пече празно околу 6 Ц 7 минути во рерна загреана на 170∞C.

ƒодека тестото се пече, изматете ги со миксер состоЉките за филот. кога тестото малку Эе се подолади сипете го филот и ставете го чизкеЉкот да се пече на 170∞C, 30 Ц 50 минути, во зависност од рерната. овоЉ чизкеЉк беше готов за 30 минути. кога е готово во средината треба да е полуцврсто. почекаЉте малку да се олади па ставете го во фрижидер да отстои неколку саати пред да го послужите.

«а Љаболката не е некоЉ строг рецепт. излупете ги и исечете ги на кришки. ставете ги во тенЯере заедно со другите состоЉки и оставете ги да се динстаат на средно околу 10-тина минути, со повремено мешаЬе. ако се Љаболката благи, може и да не ставате шеЭер. и погледнуваЉте дали пуштиле многу течност или воопшто не пуштиле и почнале да се лепат. ако треба додаЉте малку вода, неколку лажици. вака зготвени Љаболката се одлични и со мусли или гранола, или врз некоЉ друг колач.

Cheesecake with sauteed apples | Sitno seckano





»зменето од Valerija - 03.Ќоември.2018 во 09:06
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.£ануари.2019 во 12:07

„изкеЉк со Яин тоник

«а почетокот на годината, одлучивме да направиме комбинациЉа од омилената торта на многумина и коктел во еден незаборавен десерт и со него да УназдравимеФ за новата 2019 година.

ѕотребни состоЉки: 

- 200 гр. чаЉни колачиЬа

- 100 гр. путер

- 500 гр. крем сиреЬе

- 25 гр. шеЭер во прав

- 50 мл. Яин

- 1 чаЉна лажичка исцеден сок од лимета (или лимон)

- кора од една лимета

- 100 гр. бело чоколадо

- 300 мл. павлака за шлаг

Ќачин на припрема:

1. —омелете ги чаЉните колачиЬа со миксер или во блендер додека не добиете прав.

2. »змешаЉте ги колачиЬата со растопениот путер, а смесата втиснете Ља во калап за торта и ставете Ља во фрижидер за да се зацврсти.

3. ¬о големиот сад, измешаЉте го крем сиреЬето, шеЭерот, Яинот, сокот од исцедената лимета и изрендана кора додека не добиете хомогена смеса.

4. –астопете го белото чоколадо на пареа и оставете малку да се излади (околу 2 минути), пред да го измешате со смесата за филот.

5. ¬о посебен сад изматете Ља павлаката за шлаг и полека вмешаЉте Ља во смесата од сиреЬето и белото чоколадо.

6. ѕрелиЉте Ља смесата врз тестото и вратете го калапот во фрижидер на барем шест часа, а идеално е да го оставите преку ноЭ.

7. ¬ака подготвениот десерт послужете го со вашиот омилен коктел.

Ќа здравЉе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 06.јприл.2019 во 11:07

DaveТs Kitchen: „изкеЉк во чаша



„изкеЉкот во чаша е вистинскиот рецепт за пролетно уживаЬе!



ѕотребни состоЉки:

  • 1 пакуваЬе пишкоти
  • 200 гр. неутрално крем сиреЬе
  •  ора од лимон
  • —ок од 1/2 лимон
  • 2 кесички шлаг
  • 250 мл млеко
  • 3 лажички слатко од вишни или цреши
  • ќвошЉе и мрвици за декорациЉа

Ќачин на подготовка: 

¬о сад ставете ги крем сиреЬето, кесичките шлаг, млекото, сокот и кората од лимон. ћатете со миксер додека не добиете густ крем (околу 10 мин.) 

¬о блендер изблендираЉте го слаткото од цреши или вишни и додадете го во смесата. ѕишкотите потопете ги во млеко и наредете еден слоЉ во чаша за сервираЬе. ¬рз нив додаЉте од филот, наредете повторно од пишкотите потопени во млеко и повторно од филот. 

ƒекорираЉте со овошЉе, пишкоти и ресана. ƒобар апетит и забавно готвеЬе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.£ули.2019 во 12:54

Ћетен десерт без печеЬе: Ћимон чизкеЉк


¬о пеколните летни денови кога ни на памет не ви паГа да Ља вклучите рерната, а сепак сакате да одушевите со спектакуларен десерт, наЉдобро кулинарско решение е чизкеЉк со лимон.

Ѕалансираната комбинациЉа од освежителен фил од лимон и слатка база од кекси Эе ве маГепса од првото залче.

Ћимон чизкеЉк

—ќ—“ќ£ »

«а основата

250 грамакекс (2 пакетчиЬа интегрален кекс Despina)
100 грамапутер
прстофатсол

«а кремот со лимон

400 гркрем сиреЬе
50 гршеЭер во прав ¬итаминка
1 конзервазасладено кондензирано млеко
100 млсок од лимон
200 млслатка павлака

«а преливот

4жолчки
180 гршеЭер во прав ¬итаминка
100 грпутер
100 млсок од лимон
1 лажицарендана кора од лимон
Ћимон чизкеЉк
Ћимон чизкеЉк

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

  1. «а да Ља подготвите основата, иситнете ги кексите во блендер. ƒодаЉте 100 грама растопен путер и прстофат сол. ѕромешаЉте со лажица.
  2. —месата префрлете Ља во калап со обрач коЉ се вади. –азнесете Ља рамномерно по дното и со помош на рацете или помагало со рамно дно натапкаЉте Ља. —тавете Ља во фрижидер да се зацврсти.
  3. «а да го подготвите филот, во длабок сад ставете го крем сиреЬето и кондензираното млеко и измешаЉте ги со миксер. ƒодаЉте го лимонот и повторно миксираЉте за да добиете хомогена смеса.
  4. ¬о одделен сад изматете Ља слатката павлака за да добиете густа пена.
  5. ћалку по малку од пената додаваЉте во смесата и со лажица бавно соединуваЉте ги. Ќе мешаЉте агресивно за да Ља задржите воздушестата структура.
  6. »звадете Ља основата од кекс од фрижидерот и над неа рамномерно нанесете го филот. »змазнете Ља површината и повторно ставете го калапот во фрижидерот.
  7. «а финалниот слоЉ, во тенЯере измешаЉте ги сите состоЉки за преливот (путерот е пожелно да биде растопен). —тавете го тенЯерето на многу тивок оган и мешаЉте со маталка. √ответе на ниска до средна температура околу 10-15 минути, а притоа постоЉано мешаЉте. Не знаете дека е готово кога смесата Эе започне да се згуснува. ќткако Эе Ља тргнете од оган, исцедете го преливот преку цедалка за да добиете максимално мазен финиш.
  8. ћинимално оладете го добиениот жолт прелив и пред да започне премногу да се згустува, прелиЉте го врз чизкеЉкот.
  9. ќставете го десертот да се лади наЉмалку 4-5 часа пред консумираЬе. —лужете го ладен.
  10. «а декорациЉа користете шлаг пена, тенки парчиЬа лимон, рендана кора од цитрусни овошЉа, боровинки или какво и да било сезонско овошЉе.
Ћимон чизкеЉк
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£ануари.2020 во 11:17

ƒесерт на денот: „околаден чизкеЉк

ƒесерт на денот: „околаден чизкеЉк

ќвоЉ десерт за чизкеЉк нема да ве остави рамнодушни.

—остоЉки:

«а корка

65 гр. мелени бисквити

90 гр. сецкани ореви

Ћажица шеЭер

40 гр. путер

«а филот

120 + 125 мл слатка павлака

170 гр. црно чоколадо

220 гр. кафеав шеЭер

“ри лажици брашно

Ћажичка екстракт од ванила

¼ лажичка сол

ƒве лажички Љаворов сируп

“ри ЉаЉца

Ќачин на подготовка:

«агреЉте на рерната на 180 степени.

ќбложете го тавчето со хартиЉа, а потоа измешаЉте кекс, ореви и шеЭер, па додаЉте го растопениот путер и промешаЉте. —оединете Ља смесата и рамномерно распоредете, па печете 10 минути.

ƒодека се лади кората, во помало тавче додаЉте 120 мл. слатка павлака и оставете да зоврие, додаЉте чоколадо и измешаЉте.

»зматете го крем сиреЬето и додаЉте шеЭер, 125 мл. слатка павлака, брашно, екстракт од ванила, сол и две лажици Љаворов сируп. »змешаЉте ги состоЉките и додаЉте ги ЉаЉцата, па изматете.

ѕрелиЉте Ља смесата преку корката, ставете 3 лажици од смесата, а преостанатиот дел измешаЉте го со чоколадото. Ќаправете шари со помош на чепкалка за заби.

ѕечете околу 50-60 минути.



»зменето од Valerija - 14.£ануари.2020 во 11:17
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 23.ћарт.2020 во 09:47

Ѕез печеЬе: „околаден чизкеЉк

¬и се Љаде благичко додека сте дома нели? —акате да подготвите нешто на брзинка? Ўто велите за чоколаден чизкеЉк без печеЬе?


bez-pecenje-cokoladen-cizkejk-01.jpg

ѕотребни состоЉки:

«а подлогата:

  • 150g мелени бисквити
  • 100ml млеко
  • 100g топен маргарин
  • 100g шеЭер
  • 100g стопено чоколадо за готвеЬе

«а филот:

  • 200g стопено млечно чоколадо
  • 400ml слатка павлака
  • 300g крем сиреЬе
  • 130g шеЭер во прав

«а глазурата:

  • 150ml слатка павлака
  • 150g чоколадо за готвеЬе

ѕодготовка:

Ќа подлогата:

»змешаЉте ги бисквититите, млекото, стопениот маргарин, шеЭерот и чоколадото за готвеЬе. —месата поставете Ља на подлога со диЉаметар од околу 25cm и распоредете Ља смесата. ѕодготвената подлога ставете Ља во фрижидер додека го подготвувате филот.

ѕодготовка на филот:

»зматете Ља слатката павлака додека да добие цврстина. ¬о посебен сад изматете го крем сиреЬето со шеЭерот во прав. ƒодадете го стопеното млечно чоколадо и измешаЉте ги заедно.

ƒодадете Ља оваа смеса во смесата од слатката павлака и соединете ги состоЉките. ƒобиената смеса ставете Ља во калапот врз подлогата. “ортата ставете Ља во фрижидерот додека Ља подготвувате глазурата.

ѕодготовка на глазурата:

—латката павлака загреЉте Ља до вриеЬе на средна температура. ƒодадете го чоколадото за готвеЬе и мешаЉте додека не се растопи. √лазурата оставете Ља да се олади и потоа прелиЉте го филот во калапот. “ортата оставете Ља во фрижидер во текот на ноЭта за да се стврдне добро.

ƒекорираЉте со овошЉе по желба.

bez-pecenje-cokoladen-cizkejk-03.jpg

Ќа здравЉе десерт!



»зменето од Valerija - 23.ћарт.2020 во 09:47
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.ћаЉ.2020 во 11:38

–ецепт за чизкеЉк со ликер од портокал

–ецепт за чизкеЉк со ликер од портокал

ћожете да направите чизкеЉк на многу начини, но овоЉ вкус нема да го заборавите толку лесно затоа што е посебен.

ѕотребни состоЉки:

«а подлога:

  • масло
  • 300 грама чоколадни кекси
  • 2 лажици какао во прав
  • 90 грама стопен путер

«а крем:

  • 560 грама крем сиреЬе
  • 150 грама маскарпоне
  • 150 грама шеЭер во прав
  • 300 милилитри слатка павлака
  • рендана кора од 2 портокали

«а желе:

  • 100 милилитри ликер од портокал
  • 230 милилитри прошек
  • 65 милилитри газирана вода
  • 20 милилитри шеЭерен сируп
  • 6 листа желе

Ќачин на подготовка:

ѕремачкаЉте го плехот со масло. ¬о блендер, измешаЉте ги кексите со какаото, потоа ставете ги во еден сад и додаЉте го путерот. —тавете Ља смесата во плехот, израмнете Ља и цврсто притиснете Ља со прстите.

«а кремот, со миксер изматете ги маскарпонето, крем сиреЬето, шеЭерот во прав и павлаката. ѕотоа, додаЉте Ља кората од портокал и измешаЉте. —о лажица нанесете го кремот на подлогата и оставете го да се излади неколку часа.

«а да направите желе, со метална лажица измешаЉте ги ликерот, прошекот, газираната вода и сирупот. ќбидете се да оставите колку што можете повеЭе меури. Ќатопете го желатинот во вода и оставете го да стои додека не стане мек и еластичен. «атоплете Ља смесата од ликерот, а потоа тргнете Ља настрана и додаЉте го желатинот откако Эе го извадите од водата. ƒобро измешаЉте и оставете да се излади. ѕрелиЉте го кремот и оставете го колачот во фрижидер наЉмалку 6 часа.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.ћаЉ.2020 во 14:35

„околаден чизкеЉк без печеЬе Ц  ралот на сите десерт и по вкус и по изглед


ћногумина го избегнуваат правеЬето на чизкеЉк, бидеЉЭи по правило е посложен десерт за правеЬе, но не и нашиот чоколаден крал! ƒенес ви го подготвивме наЉлесниот и наЉвкусен рецепт за чизкеЉк!


—остоЉки

  • 300 гр бисквити со вкус на какао
  • 100 гр путер
  • 400 гр крем сиреЬе
  • 150 гр шеЭер во прав
  • 400 гр млечно чоколадо
  • 200 мл павлака

Ќачин на подготовка

  • —омелете ги бисквитите на ситни тронки. –астопете го путерот и измешаЉте го со бисквитите. ƒобиената смеса поставете Ља на дното на соодветен сад и распоредете Ља подеднакво на целата површина. ќставете да се излади во ладилникот на 1 час.
  • –астопете 250 гр чоколадо. »зматете го сиреЬето, а потоа во истото додадете ги шеЭерот и чоколадото. »зматете 100 мл павлака одделно и додадете кон претходната смеса, а потоа додадете Ља во садот и исто подеднакво распоредете Ља.
  • «а глазурата, растопете го преостанатото чоколадо и измешаЉте го со 100 мл павлака.
  • ѕокриЉте го чизкеЉкот со добиената глазура и поставете го десертот во ладилникот, да се излади 4 часа. ѕред неговото сервираЬе може да го декорирате со какао и чоколадо.


»зменето од Valerija - 10.ћаЉ.2020 во 14:36
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2020 во 22:29

Cheesecake коЉ вашето семеЉство Эе го обожава

“аЉната на овоЉ невероЉатен чизкеЉ е во тоа што состоЉките се подготвуваат загреани на собан температура. ”ште едне важен трик е што чизкеЉкот не се пече класично во рерна туку во сад со вода. ѕоради тоа на него после печеЬето нема пукнатини.

 ремастиот дел да нема грутки —тефани нагласува пред подготовката треба барем десет до дваесет минути ЉаЉцата и крем сиреЬето да ги извадите од фрижидер. ¬ажно е состоЉките да не ги мешате пресилно, ниту пак предолго, бидеЉЭи чиз кеЉкот при печеЬето нема убаво да нарасне туку едноставно Эе УпотонеУ.


—остоЉки за „изкеЉ:

100 g растопен маргарин

300 g дробени бисквити

200 g шеЭер во прав

1 лажичка пченкарно брашно

3 ЉаЉца

2 лажички лимунов сок

неколку капки чиста ванила или екстракт од ванила

прстофат сол

2 шолЉи кисела павлака за готвеЬе


Cheesecake Ц ѕодготовка:

 –ерната вклучете Ља на 180∞C и лесно загреваЉте Ља. ƒното и страните на калапот со димензии 22 x 6 сантиметри  премачкаЉте ги со маргариот. »сечете хартиЉа за печеЬе така да едниот дел да го прекрие дното на калапот, а другиот страните. ’артиЉата премачкаЉте Ља со масло за готвеЬе.

»здробените бисквите ставете ги во калапот и во него лесно измешаЉте го растопениот маргарин. ƒобиената смеса втиснете Ља на дното на калапот, користеЉЭи чаша или нешто слично. »зматете го крем Ц сиреЬето со електричен миксер да добиете глатка смеса. ¬одите сметка да не матите премногу за да не биде смесата премногу мека после печеЬето. ѕотоа ставете го пченкарното брашно, па додадете ги ЉаЉцата, едно по едно, мешаЉЭи секоЉпат кога додавате за да добиете глатка смеса. —ипете го сокот од лимонот, ванилата и солтта. »змешаЉте Ља и киселата павлака  додека не се соедини со сите состоЉки.


—месата ставете Ља во калап коЉ Эе го поставите во поголем сад за печеЬе. ¬о него ставете врела вода во висина до половина од садот. ѕечете 50 минути, а потоа исклучете Ља рерната ама вратичката не Ља отвараЉте наредниот час. ќвоЉ чекотр е многу важен и —тефани особено го нагласува.

ѕосле еден час извадете го калапот од вода и колачот во потполност изладете го пред сервираЬе на решетката во вашиот фрижидер.



»зменето од Valerija - 14.£уни.2020 во 22:30
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102763
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.£ули.2020 во 22:01

DaveТs Kitchen: „изкеЉк со малини и ванила



„изкеЉкот е совршен летен десерт, лесен за подготовка, а уште полесен за ЉадеЬе. ќд куЉната на DaveТs Kitchen ви Ља претставуваме наЉосвежителна вариЉанта Ц малини и ванила.



ѕотребни состоЉки:

«а основата:

  • 150 гр мелени бисквити
  • 150 гр мелени ореви, бадеми или лешници
  • 2 лажици шеЭер
  • 200 гр растопен путер

«а филот:

  • 400 гр крем сиреЬе
  • 200 мл млеко
  • 3 кесички за шлаг крема
  • 4 лажици шеЭер во прав
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 пакетче желатин, растворен во вода и растопен на пареа

«а преливот со малини:

  • 300 гр малини
  • 80 гр шеЭер
  • —ок од 1 лимон
  • 2 кесички ванилин шеЭер
  • 1 кесичка желатин растворен во вода

Ќачин на подготовка:

¬о длабок сад ставете ги сите состоЉки за основата на чизкеЉкот и добро промешаЉте. –аспределете Ља смесата во округло тавче на механизам и оставете во ладилник да се стегне додека не го направите филот од крем сиреЬето.

¬о длабок сад ставете го крем сиреЬето кое било на собна температура и додаЉте го млекото, кесичките за шлаг крема, шеЭерот во прав и екстрактот од ванила. ƒобро промешаЉте со миксер матеЉЭи околу 5 минути додека не добиете убава хомогена мазна структура на филот.

ƒодаЉте го претходно растворениот и растопен на пареа желатин и добро промешаЉте. ѕретурете го филот врз основата и оставете во ладилник да се стегне.

¬о тенЯере на оган загреЉте ги малините, шеЭерот, сокот од лимон и ванилиниот шеЭер.

¬арете околу 7-8 минути и тргнете од оган. ѕрецедете Ља смесата за да ги отстраните сите семки од малините. ¬о жешкиот прелив од малини додаЉте го растворениот желатин и промешаЉте додека комплетно не се растопи.

ќставете да се излади околу 20-30 минути, а потоа прелиЉте го врз горниот дел од чизкеЉкот. ќставете да се стегне околу 4 часа. ѕослужете и уживаЉте.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,141 секунди.