IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - „изкеЉк
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

„изкеЉк

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ќктомври.2018 во 13:49
&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;µ&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#186; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;Ш&amp;#208;µ (&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; 600&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#130;)


Ћаден чизкеЉк со шумско овошЉе

—остоЉки
фил
200 гр шумско овошЉе
100 гр шеЭер во прав
250гр крем сиреЬе
250 гр слатка павлака
1 паковка чоколада бела
18гр желатин
ѕодлога
100 гр путер
100 гр топчиЬа интегрални ( за емби правеЬе )
1 паковка бела чоколада
ѕрелив
1 паковка темна чоколада
100 гр путер
1 паковка шлаг крем за декорациЉа

ѕрво го приготвуваме филот:
£а матиме слатка павлака до степен на Љако згуснуваЬе.
∆елатинот го раствараме и оставаме да набабри.
ќвошЉето го блендираме добро, го растопуваме желатинот на малку топло и така течен го додаваме во овошЉето.
¬о еден сад ги помешуваме овошЉето, павлаката, растопената чоколада, шеЭерот во прав и крем сиреЬето, соединуваме и ставаме во фрижидер.
ќставаме да постои на ладно додека Ља приготвуваме подлогата.
Ќа оган ги топиме белата чоколада и путерот и Ља соединуваме со топчиЬата.
 алапот каде Эе Ља редиме подлогата го обложуваме со наЉлонска фолиЉа.
ѕритискаме на дното и Ља ставаме подлогата.
√о топиме и второто чоколадо темното со путер.
√о прелеваме врз првата смеса и ставаме да се стврдне.
 ога е стврднато го вадиме од калапот и го превртуваме од доле да доЉде темната страна.
ѕотоа го дополнуваме калапот со филот и враЭаме назад во ладилник..
£ас Ља замрзнав целосно и Ља сечев за убави ивици да пресечам.
¬кусот е како овошен Љогурт.

«абелешка
ƒа напоменам дека ако го чувате поголго во ладилник, потешко Эе се сече подлогата доле.
—е стврднува многу и Эе ви пука при сечеЬето.
Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 08:59
Cheesecake with sauteed apples | Sitno seckano


„изкеЉк со динстани Љаболка

за основата:

200 g мелени бисквити

1 лажица цимет

70 g стопен путер

(или 200 g мелени грахам крекери, дигестивни колачи или холандски спекулас колачи + 70 g путер)

за филот (користете шоЪа од 250 ml):

400 g кремсир

1 шоЪа кисела павлака

1 шоЪа слатка павлака

1 шоЪа шеЭер

3 ЉаЉца

3 лажици брашно

за Љаболката:

мааалце путер (ама и не мора)

2 големи Љаболка

сок од еден лимон

малце вода

2 Ц 3 лажици шеЭер

цимет

£ас не ги мелам бисквитите во машина, туку ги гмечам со толчник, ама секако можете да ги сомелете како сакате. помешаЉте ги со циметот и путерот и притиснете ги на дното на тавче со пречник од околу 22 cm. ставете го тестото да се пече празно околу 6 Ц 7 минути во рерна загреана на 170∞C.

ƒодека тестото се пече, изматете ги со миксер состоЉките за филот. кога тестото малку Эе се подолади сипете го филот и ставете го чизкеЉкот да се пече на 170∞C, 30 Ц 50 минути, во зависност од рерната. овоЉ чизкеЉк беше готов за 30 минути. кога е готово во средината треба да е полуцврсто. почекаЉте малку да се олади па ставете го во фрижидер да отстои неколку саати пред да го послужите.

«а Љаболката не е некоЉ строг рецепт. излупете ги и исечете ги на кришки. ставете ги во тенЯере заедно со другите состоЉки и оставете ги да се динстаат на средно околу 10-тина минути, со повремено мешаЬе. ако се Љаболката благи, може и да не ставате шеЭер. и погледнуваЉте дали пуштиле многу течност или воопшто не пуштиле и почнале да се лепат. ако треба додаЉте малку вода, неколку лажици. вака зготвени Љаболката се одлични и со мусли или гранола, или врз некоЉ друг колач.

Cheesecake with sauteed apples | Sitno seckano





»зменето од Valerija - 03.Ќоември.2018 во 09:06
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.£ануари.2019 во 12:07

„изкеЉк со Яин тоник

«а почетокот на годината, одлучивме да направиме комбинациЉа од омилената торта на многумина и коктел во еден незаборавен десерт и со него да УназдравимеФ за новата 2019 година.

ѕотребни состоЉки: 

- 200 гр. чаЉни колачиЬа

- 100 гр. путер

- 500 гр. крем сиреЬе

- 25 гр. шеЭер во прав

- 50 мл. Яин

- 1 чаЉна лажичка исцеден сок од лимета (или лимон)

- кора од една лимета

- 100 гр. бело чоколадо

- 300 мл. павлака за шлаг

Ќачин на припрема:

1. —омелете ги чаЉните колачиЬа со миксер или во блендер додека не добиете прав.

2. »змешаЉте ги колачиЬата со растопениот путер, а смесата втиснете Ља во калап за торта и ставете Ља во фрижидер за да се зацврсти.

3. ¬о големиот сад, измешаЉте го крем сиреЬето, шеЭерот, Яинот, сокот од исцедената лимета и изрендана кора додека не добиете хомогена смеса.

4. –астопете го белото чоколадо на пареа и оставете малку да се излади (околу 2 минути), пред да го измешате со смесата за филот.

5. ¬о посебен сад изматете Ља павлаката за шлаг и полека вмешаЉте Ља во смесата од сиреЬето и белото чоколадо.

6. ѕрелиЉте Ља смесата врз тестото и вратете го калапот во фрижидер на барем шест часа, а идеално е да го оставите преку ноЭ.

7. ¬ака подготвениот десерт послужете го со вашиот омилен коктел.

Ќа здравЉе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.