IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS -  арамел рецепти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

 арамел рецепти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака
емил  ликни и види ги опциите
—ениор
—ениор
Ћик (аватар)
зависник идивидовски

–егистриран: 11.јвгуст.2009
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 85164
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ емил ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема:  арамел рецепти
    »спратена: 15.ћарт.2012 во 09:40

 рем пита со карамела



ѕотребни состоЉки:

2 дл. млеко

0.5 дл. вода

200 гр. густин

6 ЉаЉца

6 лажици брашно

100 гр. шлаг

250 гр. шеЭер

3 лажици ванилин шеЭер

”ште 150 мл. млеко

400 гр. бисквити

«а прелив:

200 гр. шеЭер

1 лажица сок од лимон

ѕрипрема:

¬о голем сад ставете 2 дл млеко, водата, жолчките, шеЭерот, ванилиниот шеЭер, густинот и брашното, па изматете со миксер. ѕотоа загреЉте Ља смесата и постоЉано мешаЉте се додека смесата не стане хомогена и не се згусне.

»зматете ги белките и шлагот додадете го во смесата па повторно промешаЉте и оставете Ља смесата да се излади.

Ѕисквитите потопете ги во млекото, па наредете ги во калап за торта. ѕремачкаЉте ги со филот, па одозгора ставете уште еден ред бисквити потопени во млеко. ѕремачкаЉте ги со шлагот и ставете Ља крем питата во фрижидер да се излади и стегне.

Ќа тенЯере растопете го шеЭерот и сокот од лимон и почекаЉте смесата да се карамелизира. »сечете Ља крем питата на коцки и секоЉа коцка прелиЉте Ља со растопената карамела. ƒобар апетит!



»зменето од емил - 15.ћарт.2012 во 09:40
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.јприл.2014 во 16:01

 ј–јћ≈Ћ  ќЋј„ —ќ £јЅќЋ ј

27

—остоЉки:
Х 300 бисквити
Х 1 кг Љабо≠лка
Х 500 гр шеЭер
Х 100 гр мар≠га≠рин
Х 100 мл вода
Х мелени оревчиЬа

ѕодготовка:
»злу≠пете и изрен≠даЉте ги Љабо≠лката. ƒода≠дете им 2 големи лажици шеЭер и варете ги сѐ додека не испари теч≠но≠ста коЉа Ља пуштиле Љабо≠лката. Ѕискви≠тите наре≠дете ги во пра≠во≠а≠го≠лен сад. ѕотоа, ста≠вете поло≠вина од прже≠ните Љабо≠лка, наре≠дете втор ред бисквити и вто≠рата поло≠вина од Љабо≠лката. «авр≠шете со уште еден ред бисквити. ЌаЉ≠до≠бро е да се остави да отстои преку ноЭ во фрижидер.

ќста≠то≠кот од шеЭе≠рот исто≠пете го за да доби≠ете кара≠мел. ¬ни≠ма≠ваЉте да не ви загори. “реба да има златна боЉа. ѕотоа, дода≠дете 100 мл вода и варете сѐ додека не се рас≠топи кара≠ме≠лот. ѕри краЉ, дода≠дете го мар≠га≠ри≠нот и варете уште 5 минути.

»зва≠дете го кола≠чот од фри≠жи≠дер. »се≠чете го на коцки или три≠а≠го≠лници и секое парче пре≠лиЉте го со кара≠мел. Ќа краЉ, поси≠пете со мелени орев≠чиЬа. ѕред серви≠раЬе, оста≠вете кола≠чот да се излади.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.‘евруари.2017 во 13:16

„околадни колачиЬа со карамела



¬о средината на овие крцкави колачиЬа ве очекува слатко изненадуваЬеЕ

—остоЉки:

  • 380 гр брашно
  • 230 гр омекнат путер
  • 230 гр шеЭер + 1 лажица
  • 230 гр кафеав шеЭер
  • 2 ЉаЉца
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 90 гр какао
  • 130 гр исечкани ореви
  • 48 карамел бонбони

Ќачин на подготовка:

ƒобро разматете го путерот и постепено додаваЉте 230 гр бел шеЭер и 230 гр кафеав шеЭер. ƒодаЉте ги и ЉаЉцата и екстрактот од ванила и сè добро разматете.

»змешаЉте го брашното, содата и какаото и постепено додаваЉте Ља мешавината со путер. —è добро разматете и додаЉте половина од оревите. ѕокриЉте Ља смесата и оставете Ља во фрижидер околу 2 часа.

–ерната загреЉте Ља на 190 степени.

»змешаЉте ги останатите ореви со една лажица шеЭер.

—месата извадете Ља од фрижидер и поделете Ља на 4 дела. ќбликуваЉте дел по дел, а остатокот чуваЉте го во фрижидер. —екоЉ дел од смесата поделете го на 12 мали делови. –астегнете ги малите делови, па во средина на секоЉ ставаЉте карамела и околу неа обликуваЉте круг со смесата. ќблкуваните колачи потоа извалкаЉте ги во мешавината од ореви и шеЭер (наместо сечкани, можете да измешате шеЭер со мелени ореви). –едете ги колачите во плех обложен со хартиЉа за печеЬе.

ѕечете ги колачиЬата во загреана рерна околу 8-10 минути. ќставете ги да се изладат, па послужете.
”живаЉте!



»зменето од Valerija - 20.‘евруари.2017 во 13:16
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:38
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї тортÐ∞ со бÐ∞нÐ∞ни


 арамел торта со банани

—остоЉки
«а пандишпан
4 ЉаЉца
4 лажици шеЭер
100 мл масло
1 лажичка цимет
1 пециво
250 гр брашно
100 гр сечкани ореви
2-3 банани
«а фил
300 гр шеЭер
200 мл слатка павлака
150 гр путер
200 гр шлаг во прав
250 мл ладно млеко

—латка торта, карамел, банани, ореви, цимет... оЉ може да и одолее секоЉа му чест!
ѕодготовка
1. ѕред да почнеме да го правиме тестото Ља вклучуваме рерната на 190 степени.
2. Ѕананите ги лупиме и ги сечкаме на кругови. √и ставаме на дното од тавче бр. 26 кое сме го намрсиле со 2-3 капки масло.
3. ѕенасто се матат ЉаЉцата со шеЭерот, па се додаваат останатите состоЉки.
4. —месата Ља истураме врз бананите и Ља ставаме да се пече во загреана рерна на 190 степени околу 15 минути. ќставете Ља да се лади, па превртете Ља во таЬирот во коЉ Эе Ља филувате, со тоа што бананите Эе доЉдат од горна страна.
5. Ќа тивок оган ставете го шеЭерот да се топи, а слатката павлака загреЉте Ља.  ога шеЭерот Эе се карамелизира го тргаме на страна и постепено Ља додаваме слатката павлака со постоЉано мешаЬе. √о враЭаме тенЯерето на оган и мешаме на тивок оган додека карамелот добие одредена густина, а тоа се околу 10-тина минути. √о тргаме на страна и го додаваме во него путерот, па добро мешаме за да добиеме хомогена смеса. √о оставаме карамелот да се лади.
6. Ўлагот во прав го матиме со ладното млеко. ѕоловина од карамелот го мешаме со шлагот.
7. Ќа превртената торта прво го ставаме карамелот, па карамелизираниот шлаг. £а ставаме во фрижидер да се стегне и да се соединат вкусовите.

«абелешка
јко немате ƒелимано тава, во тоЉ случаЉ наЉдобро е да печете на намрсена хартиЉа за печеЬе.
«а да видите дали е печена тортата проверете со чепкалка, ако е сува чепкалката, тортата е печена , ако е влажна оставете Ља уште некоЉа минута.
Ўлаг во прав ви треба околу 4 кесички, зависи коЉа е грамажата во кесичките.
‘илуваЬето може да го правите и со обрач за да не ви истече карамелот при филуваЬе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:40
Видео рецепт: ЛетнÐ∞ кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї тортÐ∞ Ð¨ÐµÑ…ÐµÑ€ÐµÐЈÐ∞дÐ∞


Ћетна карамел торта

—остоЉки
850 мл. млеко
9 лажици шеЭер + за декорациЉа
3 прашоци за пудинг со вкус на карамела
125 гр. путер
500 гр. слатка павлака
400 гр. бисквити со путер
ѕодготовка
„екор 1: ќд млекото тргнете на страна 100 мл. и во него растворете ги пудинзите.

Ќа тивок оган ставете го шеЭерот да се истопи и да карамелизира со повремено протресуваЬе. ƒодадете ги преостанатите 750 мл. млеко да се спои со карамелот и да зоврие. —тавете Ља измешаната смеса за пудинг во млекото со карамелот и варете додека да се згусне. ќставете го да се олади.

„екор 2: »зматете го путерот коЉ бил на собна температура и соединете го со оладениот пудинг.

»зматете Ља слатката павлака.

„екор 3: Ќаредете еден ред бисквити, фил, слатка павлака, и повторете уште 3 пати.

Ќие за декорациЉа направивме форми од карамел на хартиЉа за печеЬе. ƒекорираЉте за тортата и оставете во фрижидер да се стегне неколку часа.

„екор 4: —ервираЉте и декорираЉте со карамел.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:42


КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ½Ð∞ НугÐ∞Ñ‚ тортÐ∞


 арамелна Ќугат торта

—остоЉки
за прва кора
5 белки
10 големи лажици шеЭер
150 гр кокос
2 големи лажици брашно
1/2 пакетче ( 6 гр) пециво
за втора кора
5 белки
10 големи лажици шеЭер
150 гр мелени лешници
2 големи лажици брашно
1/2 пакетче ( 6 гр.) пециво
за фил
100 гр шеЭер (за карамелот)
500 мл млеко (за карамелот)
1 пакетче ( 40 гр) пудинг од ванила
100 гр шеЭер
3 големи лажици густин
200 мл млеко
10 жолчки
250 гр путер (собна температура)
150 гр мелени бисквити
за втор фил
500 гр шлаг во прав ( *не слатка павлака)
350 мл ладно млеко
200 гр чоколаден крем (еурокрем)
100 гр чоколаден крем ( еурокрем ) за прекачкуваЬе на кората

£аЉцата искршете ги и поделете ги на две места по 5 белки, а сите 10 жолчки оставете ги во сад на страна. ¬о подлабок сад за матеЬе ставете 5 белки, додадете 10 лажици шеЭер и матете со миксер додека не добиете густ шам. ¬о изматените белки додадете кокос и брашно помешано со пециво. ¬нимателно во лажица соединете Ља смесата, да се изедначи и печете околу 15 мин на 170-180 степени. ќваа доза е доволна за округла тава бр 28. £ас печев во тава на коЉа и се вади станичниот дел за полесно на краЉ да Ља филувам тортата. »спечената кора оставете да се излади.

¬тората кора се подготвува на идентичен начин само што во белките наместо кокос се ставаат мелени лешници.

 ората со кокос премачкаЉте Ља со чоколаден крем и оставете Ља 15-тина минути во замрзнувач да се стегне, за да можете над неа да ги редите филовите ( а притоа да не се измешаат со кремот)

«а карамелот. ¬о подлабоко тенЯере на оган ставете 100 гр шеЭер да се карамелизира.  ога Эе добие убава боЉа ставете го и млекото ( 500 мл) и оставете да проврие. ¬о друг сад на страна во преостанатите 200 мл млеко разматете ги жолчките, пудингот, густинот и преостанатиот ( 100 гр) шеЭер. —о жица за матеЬе убаво размешаЉте Ља смесата со жолчки ( да нема грутчиЬа) и постепено додаваЉте Ља во зовриеното карамелно млеко. ¬арете на умерена температура неколку минути додека кремот да Ља добие потребната густина. ќставете да се излади.

¬о друг сад разматете го путерот и додадете го изладениот крем-карамел. ”баво изедначете Ља смесата со миксер и на краЉ додадете ги мелените бисквити.

«а втор фил
- »зматете го шлагот во прав со ладно млеко. “реба да е густ и не дотураЉте млеко. ¬о изматениот шлаг додаЉте го и чоколадниот крем и убаво изедначете го филот.

“ортата се филува на следниот начин. наЉдолу ставете го белото тесто со кокос( кое стоело во замрзнувач), врз него размачкаЉте го карамел-кремот, врз него второто тесто со мелени лешници и на краЉ завршете со филот од изматен шлаг со чоколаден крем.

£ас дел од изматениот шлаг оставив бел, за подоцна да го искористам за украсуваЬе на тортата, а вие украсете како сакате. “ортата е многу филеста и доста висока па пожелно е да Ља филувате во калап за торта со оквир за да не ви се растечат филовите. √отовата торта оставете Ља во ладилник неколку часа да се стегне

Ќа здравЉе


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:43
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї штÐ∞Ð½Ð³ÐїÐ¸ (посно, вегÐ∞н)


 арамел штангли -посно

—остоЉки
«а основа
1/2 чаша урми
1 и 1/2 чаша индиски ореви
1 лажичка екстракт од ванила
«а карамел крем
1/2 чаша таан
1/2 чаша мед, Љаворов или агаве сируп
1/4 чаша кокосово масло (растопено)
1 лажичка екстракт од ванила
прстофат сол
«а чоколаден прелив
1/2 чаша кокосово масло(растопено)
4 лажици рогач во прав
3-4 лажици мед, Љаворов или агаве сируп

 арамел штангли (посно, веган)
ќва се фантастични штангли по вкус, со корисен состав, без шеЭер и со малку потрошено време за подготовка.

1. ¬о сечко ги мелеме индиските ореви и урми се додека смесата да стане леплива. јко не е може да додадеме една лажица вода. £а редиме смесата во тавче или таЬирче и Ља ставаме во фрижидер или замрзнувач.
2. —остоЉките за карамелот ги мешаме во еден сад со лажица при што Эе добиеме мазна карамел структура со коЉа Эе Ља премачкаме основата. √о враЭаме 10-15 минути во замрзнувач.
3. «а тоа време го подготвуваме чоколадниот прелив.  окосовото масло го растопуваме и го мешаме со останатите состоЉки. √о премачкуваме колачот со него при што треба да имаме на увид дека колачот е ладен и дека затоа кремот лесно Эе се стврдне, па тоа го правиме набрзина.

ѕредупредуваЬе!!! Ќема да застанете на една!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:46
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞ тортÐ∞


 арамела торта

—остоЉки
10 белки
5 жолчки
250гр шеЭер
10 лажици мелен кекс
10 лажици мелени лешници
4 лажици брашно
1 кесичка ванилин шеЭер
1 кесичка прашок за пециво
фил 1
250гр карамели од лешник
300мл млеко
фил 2
700мл млеко
200гр шеЭер
5 жолчки
4 лажици брашно
1 пудинг од лешник
250гр маргарин
200гр шеЭер во прав

10 белки се матат во цврст снег па им се додаваат 125гр шеЭер и се мати додека смесата стане цврста.
5 жолчки се матат со 125 гр шеЭер додека се згусне смесата и се додаваат кон белките. —о лажица внимателно се изедначува смесата, а потоа се додаваат лешниците,мелните бисквити, брашното и пецивото. —месата се меша и се дели на 2-3 дела во зависност од големината на плехот. —е печат кори во плех на хартиЉа околу 15 минути на 170 степени.
фил 1
 арамелите се сецкаат и се ставаат со млекото да вриЉат додека се растопат.
фил 2
ћлекото се става да зоврие заедно со шеЭерот.  он зовриеното млеко се додава 1 фил и од како Эе зоврие целата смеса се додаваат жолчките изматени со пудингот и брашното. —е вари густ фил коЉ се остава да се олади.  он оладениот фил се додава маргаринот пенасто изматен со шеЭерот во прав. —е добива прекрасен мазен фил со многу убав вкус.
—е филуваат корите со подебел слоЉ од филот а декорациЉата по желба или по потреба


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:55
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞ прÐ∞ÐїÐ¸Ð½Ð¸


 арамела пралини

—остоЉки
100 гр карамели со вкус на лешник
50 мл млеко
50 гр путер
100 гр црно чоколадо
120 гр потпечени и мелени лешници
100 гр мелени бисквити
200 гр чоколадо и 1 лажица масло за премачкуваЬе на калапите

¬о тенЯере на оган, на тивко се ставаат карамелите, млекото, путерот и чоколадото да се растопат.
—е трга тенЯерето од огнот и се додаваат мелените лешници и мелените бисквити.
—е земаат силиконски калапи и со четка убаво во 2-3 слоЉа се премачкуваат со 200 гр растопено чоколадо.
¬о средината на секое калапче се става од смесата со лешници и наЉгоре повторно се става од растопеното чоколадо.
—е оставаат убаво да се стегнат и се вадат внимателно од калапите и се сервираат


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:56
БÐ∞ÑШÐ∞дерÐ∞ кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞


ЅаЉадера карамела

—остоЉки
 арамел смеса
200гр карамели
10 лажици вода
150гр мелени ореви или лешници
150гр мелени бисквити
80гр чоколадо за готвеЬе
150гр путер/маргарин
Ѕела смеса
7 лажици вода
150гр шеЭер
150гр ореви или лешници
150гр бисквити
150гр путер/маргарин
„околадна глазура
150гр чоколадо за готвеЬе
120гр путер/маргарин

 арамел смеса

 арамелата се растопува на тивок оган со 10 лажици вода. ѕотоа се додава путерот и останатите суви состоЉки. —е вари 1 - 2 минути за да состоЉките се соединат. —месата се расплескува на тепсиЉа големина 34х23 цм. —месата се израмнува со влажен нож и се става во фрижидер, додека се приготвува белата смеса.

Ѕела смеса

¬одата и шеЭерот се варат 2-3мин за да се згусне смесата. —е додаваат и останатите состоЉки и се готват уште 1-2 мин. ќваа смеса се става врз карамел смесата и се израмнува.

„околадна глазура
„околадото и маргаринот се топат на пареа и смесата се посипува врз колачот.

ЅаЉадерата се става во фрижидер 1-2 саати и потоа се послужув

ѕ
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 15:57
Крем кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞

 рем карамела

—остоЉки
 рем
500 мл млеко
2 ЉаЉца
4 жолчки
125 г шеЭер
1 ванила
 арамела
6 лажици шеЭер
6 лажици вода

 рем карамелот уште е познат и како карамел пудинг коЉ потекнува од ѕортугалиЉа и наречен е крем карамел или карамел пудинг затоа што слоЉот на површината и е во течна карамела.
ѕодготовка на карамелот
¬о тенЯере на оган ставете ги 6-те лажици шеЭер и 6-те лажици вода. ћешаЉте додека смесата почне да се густи така што кога Эе се згусти оставте да добие уште светло кафеава боЉа. ¬о 6 помалечки садови истурете Ља смесата (карамелот) така што во сите да ви биде подеднакво и оставете да се стегне.
ѕодготовка на кремот
¬о тенЯере на оган ставете го млекото ванилата и шеЭерот и мешаЉте додека млекото не почне да врие па тргнето го од оган. ¬о еден сад изматете ги со вилушка ЉаЉца и жолчките и додаваЉте по малу во врелото млеко непрекинато мешаЉки. —месата истурете Ља подеднакво во 6-те садови со карамелот. ¬о плех во коЉ ги собира 6-те садови истурете врела вода и ставте ги садовите во плехот но внимаваЉте да не ви влезе вода во садовите.ѕотоа ставте ги во загреана рерна на 100— и печете додека не забележите како кора на површината за да бидете сигурни дали кремот е готов земете еден нож и прободете го во средината на еден крем,ако ножот е сув тогаш се готови но ако не е оставте уште неколку минути.ќткако Эе ги извадете од рерна оставте да се оладат.ќладените кремови поминете ги со нож по краевите.ѕотоа земете 6 чинии за сервираЬе и превртете ги кремовите на чиниите така што Эе истече течен карамел по целиот крем. ƒобар апетит..

—ќ¬≈“-белките што ви останаа можете да ги замрзнете во сад за мраз (коцки) па по потреба да ги извадете за подготовка на некоЉ рецепт.—амо оставте ги да одмрзнат па приготвуваЉте го рецепт


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 16:05
РÐ∞ÑШс-кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞


–аЉс карамела

—остоЉки

160 грама шеЭер

50 грама оризови снегулки

Ќишто поедноставно, а мнооооогу вкусно!
Ўекерот се растопува во карамел. —е трга од оган и со мешаЬе се додаваат оризовите снегулки. ћасата брзо се споЉува, а односот на состоЉките е одприлика, затоа што секоЉ шеЭер не дава иста количина на карамел(регулираЉте со додаваЬето на снегулките). Ќо како и да е, и да е повеЭе и да е помалку, нема да погрешите-тоа ништо не менува во вкусот. ј кога сме каЉ него, можеби звучи едноставно-ама феноменален е!!!
ѕриЉатна дегустациЉа!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 16:08
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї коцки со урми и ореви


 арамел коцки со урми

—остоЉки
1 кора
2 ЉаЉца
1 чаша (200мл) шеЭер
1 чаша брашно +2лажици какао
1/2 чаша Љогурт
1/2 чаша зеЉтин
1 чаша сецкани урми
1 пециво
2кора
5 белки
150гр шеЭер
4 лажици брашно
150гр сецкани ореви
1/2 пециво
фил
1л млеко
250гр шеЭер
4 кесички пудинг од ванила
150гр маргарин
150гр шеЭер во прав
100гр чоколада за декорациЉа

1 кора
£аЉцата се матат со шеЭерот да се добие убава пенаста маса. ќд како Эе се изматат се додаваат зеЉтинот, Љогуртот, брашното измешано со пецивото и урмите и смесата се пече во калап бр.32 на хартиЉа.

2 кора
Ѕелките се матат во цврст снег, па им се додава шеЭерот. —е продолжува со матеЬе додека се добие цврста маса. —о лажица се додава брашното и пецивото и се промешува. Ќа краЉ се додаваат и сецканите ореви, се меша и се сипе во калап на хартиЉа. —месата се пече околу 45 минути на 150 степени.

фил
ЎеЭерот се става во подлабок сад на оган да се растопи. ¬нимаваЉте да не прегори.
4 пудинзи се разматуваат во 150мл млеко. ѕреостанатото млеко се става во растопениот карамел и се вари додека се растопи целиот карамелизиран шеЭер. ќд како Эе зоврие млекото кон него се додава разматениот пудинг и се вари крем.  ремот се остава да се подизлади.
ћаргаринот се мати со шеЭерот во прав и се додава кон млакиот крем. ”баво се изедначува и филот уште недоизладен се става над првата кора, па втора кора, фил и декорациЉата по желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 20:39
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї Ñ€Ð¾ÐЈÐµÐ½ коцки


 арамел розен коцки

—остоЉки
1 пакуваЬе розен кори
фил
1л. млеко
350гр. шеЭер
2 пудинг од карамела
4 лажици брашно
100гр. бела чоколада
250гр. путер
прелив
100гр. бела чоколада
3 лажички масло

ќд дел од млекото оделуваме мала количина во коЉа ги мешаме двата пудинга и брашното со шеЭерот. —месата постепено Ља додаваме во зовриеното млеко додека не добиеме густ фил. ƒодека филот е топол Ља додаваме чоколадата и промешуваме.
¬о изладениот фил го додаваме путерот и убаво матиме. —о овоЉ фил Ља мачкаме секоЉа кора една по една.–озенот го притискаме со некоЉ потежок предмет убаво да се залепат корите.
–астопуваме чоколада со малку масло и Ља преливаме розенката.
Ќа здравЉе!!!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.