IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS -  арамел рецепти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

 арамел рецепти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 20:42
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188;

 арамел гриз крем
—остоЉки
1 литар млеко
12 лажици шеЭер
9 лажици гриз
1 ванилин шеЭер
мед и чоколадо за украс.
 ористени ƒелимано производи


¬о тенЯерче(суво) се става шеЭерот да се стопи. ЌемоЉ да го изгорите бидеЉЭи Эе има горчлив вкус. —е` трга настрана и се супува млекото и ванилата. —е враЭа на оган и се меша со лажица или вилушка или жица за матеЬе карамелот на почетокот од ставаЬето на млекото Эе се направи како камен ама не грижете се и  внимаваЉте да не се изгорите бидеЉЭи прска. ќставете млекото (со малку примешуваЬе) да зоврие и сипаЉте го гризот.
ћешаЉте непрестането. ¬арете околу 5-10 мин. гризот да се свари и набубри, згусти. ”ште топол ставЉте во навлажнети калапи за крем или чаши.
ќд овоЉ крем Љас ставив во 6 пластични чаши по 170 мл. „ашите ставете ги во фрижидер да се стегнат. ќколу 1час е доволно. ћоже да го отпревртите или да го Љадете од чашата или модлата. ѕрелеЉте со мед или карамел, стопено чоколадо, посипете чоколадо на коцки или рендано.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 20:43
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞


 арамел колачиЬа

—остоЉки
550гр. брашно
180гр. кафеав шеЭер
300гр. путер
50мл. слатка павлака
50гр. кафеав шеЭер
¬о касерола ставете 1 лажица кафеав шеЭер.
—тавете Ља касеролата на тивок оган.
ќткако шеЭерот Эе се растопи ставете уште 1 лажица шеЭер.
ќставете да се растопи без мешаЬе.
ѕродолжете да го топите шеЭерот на ист начин без мешаЬе.
ќткако Эе се растопи целиот шеЭер(180гр), додаЉте Ља зовриената слатка павлака.
ћешаЉте да се соедини павлаката.
“ргнете од оган и постепено со мешаЬе додаваЉте го путерот.
ќткако убаво Эе се соедини путерот оставете го карамелот да се олади.

Ѕрашното измешаЉте го со 50 гр. кафеав шеЭер.
ƒодаЉте го изладениот карамел и замесете тесто.

–асукаЉте го тестото во кора и оставете во фрижидер 1 час.
»зладеното тесто оставете го малку да отстои на собна температура.
–азмесете го и повторно расукаЉте го во кора со дебелина од 5 мм.
—о калап вадете форми, редете ги во плех и печете на 180 степени, 15 минути.

ѕо желба може пред печеЬе да ги посипете со кафеав шеЭер


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 20:45
&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї

Ћепени колачиЬа со карамел

—остоЉки
2 ЉаЉца
150 гр шеЭер
1 ванила
150 мл масло
240 гр брашно
1/2 прашок за пециво
«а филоваЬе
200 гр готов карамел крем

£аЉцата изматете ги со шеЭерот и ванилата во убава пенеста смеса. ѕотоа додадете го маслото и на краЉ брашното и пецивото. —е заедно убаво измешаЉте.
Ќа плех обложен со хартиЉа со лажица ставаЉте од смесата и печете ги во загреана рерна на 180 — околу 10 мин.
ѕо две колачиЬа лепете ги со карамел крем а згора по желба може да ставите карамел или чоколаден прелив.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ћаЉ.2018 во 16:45
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&nbsp;&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;Ш &amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;&amp;#144; &amp;#208;Ш&amp;#208;&amp;#151;&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;Ш&amp;#208;&amp;#150;&amp;#208;&amp;#149;&amp;#208;&amp;#168;: &amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞

ѕосна карамел торта

—ќ—“ќ£ »:

  • ѕосни бисквити
  • 3-4 супени лажици мармалад од портокал
  • 2-3 супени лажици мармалад од каЉсиЉа
  •  посно чоколадо 100 грама (за глазура)
     рем:
  • 400 грама шеЭер
  • 5-6 супени лажици посно млеко во прав
  • 1 л. вода
  • 3 пудинга од ванила
  • 200 грама маргарин
  • 1 ванила шеЭер
  • 200 грама халта
  • 2-3 супени лажици нес-кафе

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ѕрво се прави кремот: на страна се подготвува 1 литар врела вода со разматено посно млеко, па на оган се става 400 грама шеЭер и се прави карамел. ѕотоа веднаш се тргнува на страна и во тоа се додава, жешко млеко.
  2. “енЯерето се тргнува од огнот и во него се додаваат подготвени пудинзи.
  3. ¬о изладен крем се додава маргарин, претходно добро изматен со ванила шеЭер. ѕотоа се додава претходно изматена халта, па се загрева мармаладот и се меша со слаткото од портокал.
  4.   Ѕисквитите, пред да се наредат, се потопуваат еден по еден во нес-кафето разматено во вода. —е редат во три слоЉа, така што врз секоЉ слоЉ бисквити наЉпрво се става тенок слоЉ од премазот, па врз премазот кремот.
  5. Ќа краЉ доаГа кремот со коЉ се премачкува тортата и странично. ¬рз тоа се става глазура.
  6. ѕослужете ладно.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ћаЉ.2018 во 17:46
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;: &amp;#208;&amp;#157;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#156;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;

 арамел колач

»деЉа за совршен десерт коЉ не се пече, едноставно се прави, а вкусот е феноменаленЕ

—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–ј:

  • 300 гр мелени бисквити
  • 100 гр путер или маргарин
  • 2 лажици какао
  • 150 мл млеко

—ќ—“ќ£ » «ј ‘»Ћ:

  • 1 л млеко
  • 8 лажици шеЭер
  • 3 кесички пудинг со вкус на карамел
  • 1 лажица густин
  • 150 гр путер или маргарин

ќ—“јЌј“» —ќ—“ќ£ »:

  • 10 цели бисквити
  • 100 гр чоколаден шлаг крем
  • 200 мл млеко

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. –азматете путер, додаЉте мелени бисквити, какао и млеко, измешаЉте. —тавете во плех со обрач од 26 см. Ќаредете издробени бисквити. 
  2. ѕудингот и густинот измешаЉте ги па ставете 200 мл млеко и добро измешаЉте, да не останат грутки. ¬о 800 мл млеко ставете шеЭер и загреЉте (но не да зоврие). ƒодаЉте го пудингот и на умерена температура мешаЉте да згусне. “ргнете од рингла, додаЉте путер и измешаЉте да се растопи и соедини. ѕудинг филот ставете го преку бисквитите. 
  3. —тавете во фрижидер да се излади и стегне. “ргнете го обрачот. –азматете чоколаден шлаг крем со млеко и ставете го преку добро изладениот колач. 
  4. ¬ратете на кратко во фрижидер па исечете и послужете.

”живаЉте!



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 16:26
&amp;#208;&amp;#145;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184;, &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;, &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;: &amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;


 арамел топчиЬа во 3 чекори

“опчиЬа кои освоЉуваат со вкусот, а се едноставни за подготовкаЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 200 гр шеЭер во прав
  • 200 гр мелени ореви
  • 1 лажица мармалад
  • 1 белка
  • 2 лажици рендано чоколадо
  • овошЉе од слатко

—ќ—“ќ£ » «ј √Ћј«”–ј:

  • 50 гр путер
  • 50 гр бело чоколадо
  • 50 гр млечно чоколадо
  • лешници или ореви за украсуваЬе

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. »змешаЉте шеЭер со мелени ореви, додаЉте мармалад, белка и чоколадо.
  2. ќд оваа маса правете топчиЬа и во средина ставете овошЉе од слатко.
  3. Ќа пареа растопете путер со бело и млечно чоколадо. —екое топче набодете го на чепкалка, потопете го во глазура и од горе украсете со по еден лешник.

”живаЉте!



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ћаЉ.2018 во 22:15
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞

Kaрамел торта

—остоЉки
—остоЉки за едно тесто, а се печат две вакви
5 ЉаЉца
5 лажици шеЭер
3 лажици масло
1 пециво
3 лажици какао
1 лажица брашно
100 гр мелени бадеми
«а фил 1
1 л млеко
5 лажици шеЭер
3 пудинга од карамел
200 гр млечно чоколадо
250 гр путер
100 гр шеЭер во прав
«а фил 2
500 мл слатка павлака
1 лажица путер
200 гр шеЭер

ѕодготовка
1. £а вклучуваме рерната на 200 степени да се загрее.
2. √и двоиме белките од жолчките. Ѕелките ги матиме заедно со шеЭерот. ќткако Эе се направат цврсти и се дуплираат, со лесно матеЬе ги додаваме една по една жолчките, па потоа маслото.
3. Ќа краЉот ги додаваме какаото, брашното, пецивото и мелените бадеми. ѕромешуваме со шпатула или со миксер на наЉспора брзина.
4. —месата Ља истураме во намрсено и набрашнето тавче бр. 26 печеме во загреана рерна на 200 степени. ѕробуваме со чепкалка дали е печено.
5. √о вадиме тавчето Ља ладиме кратко и Ља превртуваме на таЬир да се излади убаво.
ѕечеме две вакви теста кои откако Эе се изладат ги сечеме на половина по должина. ƒодека се пече првото го матиме второто тесто.

«а првиот фил во 200 мл млеко ги раствораме пудинзите со шеЭерот. ќстанатото млеко го ставаме на рингла да се загрее до вриеЬе.
£а истураме смесата со пудинзи во млекото и мешаме со рачна маталка додека да се свари смесата и згусне. £а тргаме на страна и го ставаме чоколадото да се растопи, а затоа време постоЉано мешаме.
√о оставаме кремот да се излади.
ѕутерот коЉ ни бил на собна температура го матиме заедно со шеЭерот во прав, пенасто да побели. √о ставаме во изладената смеса и го соединуваме со миксер. ѕрвиот фил ни е подготвен.

«а вториот фил го ставаме на рингла шеЭерот да се растопи и карамелизира. ƒодека се стопи шеЭерот не го мешаме.
√о тргаме на страна и го ставаме путерот коЉ ни бил на собна температура. ѕромешуваме додека да се растопи. Ќа краЉот Ља додаваме загреаната слатка павлака (200 мл). ¬раЭаме кратко на рингла промешуваме и го оставаме карамелот да се излади. “реба да ни е течен и кога Эе се излади. —латката павлака 300 мл Ља матиме да се згусне. ¬о неа го додаваме изладениот карамел и пак матиме до соединуваЬе. ¬ториот фил ни е подготвен.

ѕрвот фил го делиме на 4 дела, а вториот фил на 3 дела. –едиме кора чоколаден фил, фил од слатка павлака и така редум... четвртиот дел од чоколадниот фил го оставаме за премачкуваЬе на целата торта.
”красуваме по желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ћаЉ.2018 во 22:16
&amp;#208;І&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;-&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞

„око карамел торта

—остоЉки
пандишпан
3 опаковки прашок за чоколадно млеко
300 мл млеко
6 ЉаЉца
прстофат сол
150 гр. маргарин
150 гр. шеЭер
20 гр. ванилин шеЭер
170 гр. брашно
1 пециво
1 лажица какао
фил
2 опаковки крем пудинг од карамела
500 мл млеко
прелив
1 опаковка ресани
2 филЯана млеко
1 лажица какао

 ¬арете го млекото со прашакот за чоколадно млеко, додека не се згусне.
* »зматете ги пенасто белките со прстофат сол.
* »зматете го маргаринот со шеЭерот, постепено додаваЉЭи ги жолчките. ƒодадете го чоколадното млеко, изматете. ƒодадете ги белките, измешаЉте со лажица. ѕотоа брашното заедно со пецивото и какаото. ѕромешаЉте со лажица.
* —тавете Ља смесата во калап за торти, печете 50тина минути на 180 степени.
* »зматете го крем пудингот со млекото.
* —вртете го наопаку пандишпанот, исечето го на два дела. —тавете го првиот, па крем пудингот, па вториот дел. ЌамачкаЉте одозгора со мармалад. —тавете го во фрижидер.
* —тавете ги ресаните во сецко, а потоа растопете ги на оган со млекото и какаото.
* ѕрелиЉте Ља тортата.

«абелешка - Љас во моментот немав чоколадо за готвеЬе, па затоа ги искористив ресаните. —наЯи се, па живи. ¬ие за да Ља скратите постапката, можете само со чоколадо да Ља прелиете. »ли пак наместо во пандишпанот да ставите чоколадно млеко, ставете 200-250 гр. чоколадо. ћеГутоа чоколадното млеко му дава некоЉа многу убава мекост на пандишпанот. Ќа здравЉе. =)


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ћаЉ.2018 во 22:18
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;ї-&amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞

 арамел мус торта

—остоЉки
«а пандишпан
3 ЉаЉца
130 гр шеЭер
70 гр брашно
2 лажици какао
1 лажичка прашок за пециво
30 гр путер
3 лажици рум помешан со вода за премачкуваЬе на печениот пандишпан
«а чоколадниот мус
3 жолчки
60 гр шеЭер
150 гр млеко
400 мл течна млечна павлака
350 гр млечно чоколадо
«а карамел прелив
1 шоЪа шеЭер
20 гр путер
150 мл течна павлака
100 гр Љаткасто овошЉе
100 гр сушено овошЉе
«а украсуваЬе
50 гр бадем листови
2-3 лажици какао
13 лешници
1 шоЪа шеЭер
ќд овошЉе користев суви каЉсии, киви, брусница,смокви, суво грозЉе, ореви, лешници, фстаци...

1. —е двоЉат белките од жолчките. —о миксер се матат белките, со додаваЬе на половина од шеЭерот, лажица по лажица, додека да се направи цврст снег од нив. ∆олчките густо се матат со другата половина од шеЭер. √о просеЉуваме брашното, какаото и пецивото и постепено ги додаваме директно во жолчките, меГутоа многу внимателно мешаме, а воедно наизменично ставаме и од белките. Ќа тоЉ начин смесата треба да ни остане воздушеста. ќткако сите состоЉки внимателно Эе ги измешаме го додаваме растопениот путер и повторно промешуваме. —е пече во тавче бр. 26, на хартиЉа за печеЬе, во загреана рерна на 180 степени околу 20-25 минути. £а оставаме да се лади.
2. £аткастото овошЉе го сечкаме и го ставаме да се потпече во тавче на оган, со постоЉано мешаЬе. ЎеЭерот го ставаме со путерот да се стопи, да се карамелизира, а тоа се некои 2-3 минути. —е трга од оган и му се додава малку од врелата млечна павлака (ако не е врела Эе се направат грутки и многу Эе прска). —е меша и се враЭа на оган, па му се додава остатокот од павлаката.  ога карамел преливот Эе се згусне му се додаваат Љаткастото и сечканото суво овошЉе.
3. ѕечената кора Ља ставаме на соодветна чиниЉа и Ља преливаме со рум, растворен во малку вода, со помош на лажичка за да насекаде биде натопена. —таваме обрач, а од внатрешна страна, помеГу обрачот и кората Љас ставив хартиЉа за печеЬе (наЉдобро е траки од ацетатна хартиЉа, ама Љас такво нешто немав, па се снаЉдов вака) за да може висината на тортата да биде колку Љас сакам (односно колку што е широка тортата). ¬рз кората го истураме карамел преливот, убаво размачкуваме насекаде. ќставете да се стегне.
4. «а мусот се матат во густ крем жолчките и шеЭерот. —е додава свежото млеко и 100 мл од течната павлака. Ќа слаб оган во сад што не лепи, се припрема крем од овие состоЉки. —е трга настрана кога Эе почне да се лепи за лажицата и да остава густи трагови.  ремот го истураме во стаклен сад и во него го ставаме чоколадото кое е искршено на коцки. ћешаме се додека да се стопи. √о оставаме добро да се излади. Ќа краЉ Ља матиме течната павлака и внимателно Ља додаваме на чоколадниот крем. √о истураме чоколадниот мус врз тортата. £а оставаме да се стегне, наЉмалку 5-6 часа, па затоа е наЉдобро да се прави навечер.
5. “ортата Ља ослободуваме од обрачот, внимателно Ља вадиме хартиЉата за печеЬе. £а облепуваме со бадем листови од страна. £а посипуваме со какао со просеЉуваЬе.
6. «а украсуваЬе, карамелизираме шеЭер во еден сад. Ѕоцкаме чепкалки во лешниците и ги потопуваме во карамелот. √и подигнуваме за да направиме тенка нишка (коЉа Ља сечеме со ножици, ако многу се продолжи) и чепкалката Ља боцкаме во Љаболко кое ни е ставено во чаша.

«абелешка
 ористев течна павлака за готвеЬе, освен во делот каЉ се мати павлаката, таму додадов 150 мл од слатка павлака (немав веЭе течна, т.е. за готвеЬе.). —е надевам дека ако пробате и со слатка павлака да Ља направите цела торта, Эе испадне убава. јма оригиналниот рецепт е со течна млечна павлака за готвеЬе.
—е трудев убаво да го обЉаснам правеЬето на оваа торта. ћожеби ви изгледа комлицирана и дооолга постапката, ама навистина е едноставна, а краЉниот резултат воодушевува. ѕри припрема на украсните лешници ако почне да ви се стегнува карамелот вратете го на оган. ”красните лешници не трпат влага, па така е добро да ги ставите на суво место (не во фрижидер) и да Ља украсите тортата непосредно пред послужуваЬе. ЎоЪата е од 150 мл.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ћаЉ.2018 во 22:20

–ецепт на денот: Ќесквик карамела торта


ќткако Эе видите како изгледа оваа Ќесквик торта нема да поминат повеЭе од 2 секунди, а да не си го замислите кремот коЉ се топи во уста.

recept-na-denot-neskvik-karamela-torta-01.jpg

ћожеби нема да биде готова додека трепнете, но Эе бидете благодарни за секоЉа потрошена минута.

ѕотребни состоЉки:

«а кори

  • 7 белки
  • 125g шеЭер
  • 2 кесички ванилин шеЭер
  • 180g печени лешници
  • 2 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1 лажица Ќесквик
  • ѕрашок за печиво
  • 100ml масло


«а фил

  • 1l млеко
  • 7 жолчки
  • 200g карамели
  • 160g густин
  • 150g шеЭер + 1 ванилин шеЭер
  • 125g маргарин
  • 200ml слатка павлака


«а потопуваЬе

  • ћлеко и Ќесквик


«а глазура

  • 200g ћилка noissete
  • 200ml слатка павлака
  • 2-3 лажици Ќесквик


ѕодготовка:

Ѕелките изматете ги со малку сол, па постепено додаваЉте ги шеЭерите додека не се создаде цврста пена. »стурете го брашното, прашокот за печиво, Ќесквикот и какаото, па рачно измешаЉте.

Ќа краЉот додаЉте ги исечканите лешници и маслото.

ѕечете 4 кори на 180 степени околу 15 минути. ¬о меГувреме подгответе го филот.

—тавете 900ml млеко на оган и додадете ги карамелите. ћешаЉте додека целосно не се стопат. ќстанатите 100ml млеко изматете го со жолчките, шеЭерот и густинот, па додадете Ља мешавината во млекото со карамели.

ќткако филот малку Эе се излади, додадете го маргаринот и матете со миксер. —латката павлака изматете Ља во посебен сад додека не добиете густ снег, па потоа промешаЉте Ља во оладениот фил.

«а да Ља подготвите глазурата потребно е да Ља оставите павлаката да зоврие, па тогаш да го додадете Ќесквикот и коцките чоколадо. ќставете целосно да се олади.

—екоЉа кора натопете Ља со мешавината од млеко и Ќесквик, па прелиЉте го филот. ѕреку последниот слоЉ од фил ставете Ља оладената глазура.

ѕресечете и уживаЉте!

recept-na-denot-neskvik-karamela-torta-02.jpg

recept-na-denot-neskvik-karamela-torta-03.jpg

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 22:02
„ококолач со карамел и суви сливи



„око карамел колач со суви сливи

—остоЉки

    за пандишпан
    3 ЉаЉца
    3 лажици шеЭер
    1 лажица брашно
    1 лажица мелени ореви
    1 лажица какао
    за фил
    1 пудинг од карамел
    200 гр карамел
    6-7 суви сливи
    100 гр чоколадо за готвеЬе
    6-7 парчиЬа кршени ораси
    500 гр млеко

«а пандишпан £аЉцата одделете ги белки од жолчки. Ѕелките изматете ги со шеЭер, жолчките изматете ги башка со шеЭер и додадете ги во белките. ƒодадете брашно, какао, мелени ореви и пециво. »змешаЉте и истурете во плех да се пече, 20ина минути на 200 степени. «а фил ћлекото ставете го да зоврие. ћалку од млекото оставете на страна за да го разматите прашакот за пудинг. –астворениот пудинг ставете го во млекото, додадете шеЭер, измешаЉте и сварете. —тавете да излади. ¬о изладениот пудинг додадете карамел и убаво измешаЉте. —увите сливи обарете ги малку извадете Ља семка (доколку Ља има) и ставете внатре едно парче орев. „околадото стопете го, сливите натопете ги во чоколадото и ставете ги малку во фриждер. Ќа пандишпанот истурете го филот од карамела. —увите сливи исечете ги на парчиЬа и додадете ги во филот. ќд горе колачот накапете го со топено чоколадо.  олачот е лесен за подготовка со киселкав вкус од сливи


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.‘евруари.2019 во 10:24

DaveТs Kitchen:  арамел чоколадна торта


—амо со неколку состоЉки може да се доЉде до извонреден вкус. ќваа торта без печеЬе е токму она што ¬и е потребно за кога Эе треба да подготвите нешто брзо за вечерашна седенка со приЉателите.


ѕотребни состоЉки:

  • 250 гр. бисквити
  • ћлеко за потопуваЬе
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 500 мл. млеко
  • 200 гр. шеЭер
  • 2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
  • 150 гр. омекнат путер
  •  арамел за декорациЉа

«а чоколадната глазура:

  • 100 гр. чоколадо за готвеЬе
  • 3 лажици млеко

(ќвие две состоЉки се топат на пареа) 

Ќачин на подготовка: 

ЌаЉпрво во тенЯере на оган загреЉте го шеЭерот, се до оноЉ момент кога Эе започне да се топи и да се прави карамел. —о дрвена лажица убаво промешаЉте за да бидете сигурни дека целиот шеЭер е растопен. ƒодадете половина од млекото, а во другата половина разредете го прашокот за пудинг. –астворениот пудинг додадете го во смесата заедно со пакетчиЬата ванилин шеЭер. ћешаЉте со жица за матеЬе додека целата смеса не се згусне. “ргнете од оган и покриЉте го сварениот пудинг со хартиЉа за свежа храна и оставете го комплетно да се излади. ¬о меГувреме изматете го путерот со миксер додека не стане пенест. ¬о путерот додадете го и пудингот од чоколадо, но комплетно изладен. ƒобро промешаЉте Ља целата смеса додека не добиете густ и мек фил. ¬о правоаголно тавче наредете еден ред од бисквитите потопени во млеко. Ќанесете од филот , па повторно ред бисквити и се така додека не го потрошите филот и бисквитите. Ќа краЉот полеЉте Ља тортата со чоколадна глазура и декорираЉте со карамел. 

ƒобар апетит и забавно готвеЬе!



»зменето од Valerija - 02.‘евруари.2019 во 10:24
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 11.‘евруари.2019 во 10:24
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.