![]() |
|
Се од тиква |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 234 |
Автор | |
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Онлајн Поени: 99889 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Состојки 1 пак. готови кори 1,2 кг пире од тиква (мускатна) 200 гр шеќер 100 гр гриз 2 јајца 1 капсула арома во прав со вкус на ванила 1 лажиче цимет 50 мл маслоСите состојки за филот убаво измешајте ги. Доколку користе се поцврсти се редат по 3, ако се потенки и повеќе. Секоја кора со четче се премачкува со масло и кисела вода измешани во ист сооднос (одприлика по 50-70 мл од секое). Со лажица на почетокот на 3те наредени кори се става фил и потоа се ролаат. Се редат во подмачкано тавче, се премачкуваат со маслото и газираната вода и се попрскуваат со уште некоја лажица масло плус (или уште подобро можи да ги премачкате со разматено јајце и масло), па се печат на 200 степени додека не поруменат одозгора и на допир бидат тврди. Кога малку ќе подоладат, се попрскуваат со шеќер во прав, се сечат на парчина и се служат. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Онлајн Поени: 99889 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Состојки Тесто 250 гр пире од печена тиква 100 мл масло 200 мл топло млеко 1/2 коцка квасец 1,5 лажиче сол 1/2 лажиче шеќер 650-700 гр брашно За премачкување по потреба путер по потреба кујнски конец за формирање на тиквината 6 бадеми за дршките за тиквинатаПред да се започне со месење на тестото тиквата изблендирајте ја да стане помазна. Потоа ставете ја во сад за месење. Додајте ги и останатите состојки за тесто освен брашното. Брашното постепено додавајте го и месите додека добиете изедначено мазно, меко тесто. Покриено оставете го да скисне околу 30 минути. Потоа премесете го и поделете го на 12 дела. Од секој дел оформите топче. Преврзете го со кујнскиот конец 4 пати за да се добијат 8 делчина, како што ќе исечеме јаболко. При врзувањето не треба многу да стегате бидејќи со киснењето конецот малку ќе навлезе во тестото. Наредете ги во плех со хартија за печење и премачкајте ги со изматетено јајце. Рерната вклучете ја да се загрее на 180 степени и за тоа време ќе скиснат. Ставете ги да се печат околу 25 мин. Кога ќе ги извадите премачкајте ги со путер, оставете ги да подоладат и извадете го конецот. Конецот најпрво исечете го на средина од горната и долната страна на лепчето каде се вкрстува. Конците извлечете ги внимателно (за да не се распаднат формираните делчиња) од долната страна на лепчето. Наредете ги во чинија за сервирање и на секое во средината ставете му по пола бадем како рачка на тиквината. --Ако немате толку време за врзвење, одврзвење направете си и обични колачина или кифлички. Лепчинава се превкусни и меки како душа. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Онлајн Поени: 99889 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Компот од тикваСОСТОЈКИ:
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Онлајн Поени: 99889 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Пита од тиква – слатка и сочнаНаправете го омилениот есенски десерт, кој сигурно го обожавате! СОСТОЈКИ:
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Уживајте! Изменето од Valerija - 01.Декември.2019 во 22:42 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |