IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Се од тиква
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Се од тиква

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Онлајн
Поени: 99889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 15:21
Штрудла од тиква и готови кори


Состојки
1 пак. готови кори
1,2 кг пире од тиква (мускатна)
200 гр шеќер
100 гр гриз
2 јајца
1 капсула арома во прав со вкус на ванила
1 лажиче цимет
50 мл масло

Сите состојки за филот убаво измешајте ги.
Доколку користе се поцврсти се редат по 3, ако се потенки и повеќе. Секоја кора со четче се премачкува со масло и кисела вода измешани во ист сооднос (одприлика по 50-70 мл од секое). Со лажица на почетокот на 3те наредени кори се става фил и потоа се ролаат. Се редат во подмачкано тавче, се премачкуваат со маслото и газираната вода и се попрскуваат со уште некоја лажица масло плус (или уште подобро можи да ги премачкате со разматено јајце и масло), па се печат на 200 степени додека не поруменат одозгора и на допир бидат тврди. Кога малку ќе подоладат, се попрскуваат со шеќер во прав, се сечат на парчина и се служат.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Онлајн
Поени: 99889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 15:22
Лепчиња со тиква - тиквиња


Состојки
Тесто
250 гр пире од печена тиква
100 мл масло
200 мл топло млеко
1/2 коцка квасец
1,5 лажиче сол
1/2 лажиче шеќер
650-700 гр брашно
За премачкување
по потреба путер
по потреба кујнски конец за формирање на тиквината
6 бадеми за дршките за тиквината

Пред да се започне со месење на тестото тиквата изблендирајте ја да стане помазна. Потоа ставете ја во сад за месење. Додајте ги и останатите состојки за тесто освен брашното. Брашното постепено додавајте го и месите додека добиете изедначено мазно, меко тесто.
Покриено оставете го да скисне околу 30 минути. Потоа премесете го и поделете го на 12 дела.
Од секој дел оформите топче. Преврзете го со кујнскиот конец 4 пати за да се добијат 8 делчина, како што ќе исечеме јаболко. При врзувањето не треба многу да стегате бидејќи со киснењето конецот малку ќе навлезе во тестото.
Наредете ги во плех со хартија за печење и премачкајте ги со изматетено јајце.
Рерната вклучете ја да се загрее на 180 степени и за тоа време ќе скиснат. Ставете ги да се печат околу 25 мин.
Кога ќе ги извадите премачкајте ги со путер, оставете ги да подоладат и извадете го конецот.
Конецот најпрво исечете го на средина од горната и долната страна на лепчето каде се вкрстува. Конците извлечете ги внимателно (за да не се распаднат формираните делчиња) од долната страна на лепчето. Наредете ги во чинија за сервирање и на секое во средината ставете му по пола бадем како рачка на тиквината.
--Ако немате толку време за врзвење, одврзвење направете си и обични колачина или кифлички. Лепчинава се превкусни и меки како душа.

П
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Онлајн
Поени: 99889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2019 во 22:37
Компот од тиква

Компот од тиква



СОСТОЈКИ:

  • 1 кг тиква
  • 14 лажици шеќер
  • 1 л вода
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1,5 дл јаболков оцет
  • 5 зрна каранфилче
  • 1/4 лажичка цимет
  • 1/4 лажичка ѓумбир во прав

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Тиквата исчистете ја од семки, излупете ја и исечкајте ја на крупни коцки.

     

  2. Во поголем сад ставете вода, два вида шеќер, оцет и каранфилче и гответе. Кога ќе зоврие, додајте тиква, поклопете и гответе 15-20 минути. Тиквата треба да омекне.

     

  3. Две-три минути пред крај на готвење додајте цимет и ѓумбир во прав па тргнете од оган. Компотот јадете го изладен.

Уживајте!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Онлајн
Поени: 99889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2019 во 22:39
Пита од тиква – слатка и сочна


Пита од тиква – слатка и сочна


Направете го омилениот есенски десерт, кој сигурно го обожавате!

СОСТОЈКИ:

  • 500 гр готови кори
  • 500 гр рендана бела тиква
  • 3 кесички ванилин шеќер
  • 200 мл масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. На загреано масло додајте рендана тиква и пржете додека не омекне. Додајте шеќер и ванилин шеќер, па измешајте шеќерот да се растопи неколку минути. 
  2. Поделете ги корите (по 6 за 3 ролати). Првата кора премачкајте ја со 3 лажици фил. Преку ставете ја втората кора и повторувајте ја постапката додека не ги потрошите сите 6 кори за ролат. 
  3. Направете уште 2 такви ролата. Редете ги во плех на хартија за печење и печете на 200 степени околу 40 минути.

Уживајте!



Изменето од Valerija - 01.Декември.2019 во 22:42
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.