IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - —е од тиква
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

—е од тиква

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123 4>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: —е од тиква
    »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 19:16
 олачи со тиква,пита со тиква...и уште многу вариЉанти со истатасреЭа
ƒали тиквата е дел од ¬ашето готвеЬесреЭа

КÐ∞фе ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞


 афе колач со тиква
—остоЉки
180гр. брашно
1 ЉаЉце
1 банана
250гр. пире од тиква
1/2 лажичка сода бикарбона
1 лажичка прашок за пециво
100гр. кафеав шеЭер
1 лажица какао во прав
1 лажичка ситно мелено кафе
150гр. кисела павлака
1 лажица цимет
100гр. сецкани ореви

- ¬о сад се соединува брашното, кафеавиот шеЭер, содата, прашокот за пециво, циметот и сецканите ореви.
- ¬о друг сад се соединуваат мокрите состоЉки, пасираната банана, ЉаЉцето, пирето од тиква и киселата павлака.
- ѕостепено се додаваат сувите во мокрите состоЉки, добиената смеса се дели на два дела и во едниот се додава какаото во прав и кафето.
- ¬о калап за леб, обложен со хартиЉа за печеЬе се истура половина од темната смесата, па половина од светлата и така се додека се има метериЉал.
- —е пече 50-55 минути на 175÷.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 19:17
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞


 олач со тиква

—остоЉки
1 + 1/2 чаша пире од тиква
2 ЉаЉца
1/2 чаша масло
1/4 чаша кисело млеко/Љогурт/павлака
1 + 3/4 чаши брашно
2 лажички сода бикарбона
1 чаша шеЭер
1 лажичка цимет
1/2 лажичка Гумбир во прав
1/2 лажичка кардамон
1/4 лажичка мелени каранфилчиЬа или 3-4 цели
—о доаГаЬето на есенската сезона доЉде време кога можам да експериментирам подолго во куЉната и да Ља замирисам цела куЭа со наЉразлични зачини.
 олачот или мафините во коЉа форма и да одберете да го испечете Эе ви ги разгали сите сетила.
ѕлус, одличен е за искористуваЬе на преостаната тиква.

3 поголеми парчиЬа тиква ги лупиме и ги вариме со малку вода или доколку сакате побрза вариЉанта може да Ља ставите во сад во микробранова со неколку лажици вода.
—варената тиква Ља пасираме со алатка за пире, доколку сакате повеЭе текстура на тиква пасираЉте Ља со вилушка, така Эе останат покрупни парченца низ колачот.
ѕасираната тиква Ља оставаме малку да се олади.
¬о оладената тиква ги додаваме двете ЉаЉца, киселото млеко и маслото и мешаме со жица за матеЬе.
Ќастрана ги соединуваме брашното, содата, солта, шеЭерот со зачините. £а додаваме смесата со тиква и мешаме со шпатула.
ћешаме внимателно и полека, да не се преактивира глутенот и лебот да ни стане тежок.
Ќамастуваме калапи, во моЉот случаЉ смесата беше доволна за една векна и 6 мафини од сетот ЅеЉкуар на ƒелимано.
—месата Ља ставаме во калапите, одозгора можете (а и не морате) да додадете Љатки, семиЬа или темно чоколадо во моЉот случаЉ.
—е пече на 175 степени, без вентилатор.
ћафините се готови за 20тина минути.
ѕоголемиот колач го прекриваме со фолиЉа после 20минути и печеме до 40-45 минути.
ѕроверуваЉте на стандардниот начин со чепкалка за заби.
ќвоЉ колач е невероЉатно мек и сочен, одличен за десерт или поЉадок или со чаша кафе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 19:19
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞ и ореви


 олач со тиква и ореви

—остоЉки
250 гр исчистена тиква
170 гр ореви
150 гр шеЭер
150 гр брашно
4 ЉаЉца
1 паковка ванилин
1 паковка пециво
по потреба шеЭер во прав

”ште една вариЉанта на колач со тиква и ореви, коЉ е мек, вкусен и едноставен во приготвуваЬе :)

1. »злупените ореви се сецкаат ситно и се мешаат со варената и згмечената тиква.
2. £аЉцата се матат со миксер заедно со шеЭерот и ванилинот, потоа се додаваат брашното и пецивото, смесата се промешува и се додаваат оревите со тиквата.
3. —месата се става во намрсено и набрашнето тавче бр. 24 и се пече во рерна на 180 степени околу 40 минути.
4. ѕриготвениот колач се наросува со шеЭер во прав.

¬о смесата може да се додаде малку изрендана кора од портокал.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 19:20
ТиквÐ∞ Ð¿Ð¾ÐїÐ½ÐµÑ‚Ð∞ со ореви


“иква полнета со ореви

—остоЉки
1/2л сок од портокал
5-6 каранфилчиЬа, цимет по вкус
70 г шеЭер
1 мала лажица маргарин
100гр ореви
по вкус суво грозЉе
по потреба за попрскуваЬе рум

“иква Ља миЉеме и сечеме на парчиЬа. —окот ставаме во тенЯере, го додаваме циметот, каранфилчиЬата и тиквата. ¬ариме околу 20 мин.
—уво грозЉе попрскуваме со 2-3 лажици рум, а оревите ги сецкаме и заедно ги измешуваме со суво грозЉе.
“иквата Ља вадиме од сокот и ставаме у плех.
—окот во коЉ се варела тиквата оставаме уште 15 мин на тивок оган додаваЉЭи унатре шеЭерот и маргаринот.
ќревите и сувото грозЉе попрскуваме со неколку лажици сок, со тоЉ фил ги полниме тиквите.
“ака наполнети тикви ги печеме околу 40 мин на 170 степени.
»зладени тикви ги декорираме со слаг пена.

ћерките за овоЉ рецепт се прилагодливи спрема вашиот вкус и количина на тиква.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 19:23
ÐŸÐ¾ÐїÐ½ÐµÑ‚Ð∞ печенÐ∞ тиквÐ∞ со крем кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї


ѕолнета печена тиква со крем карамел

—остоЉки
1 кгр. тиква хокаидо
«а кремот
500 мл. млеко
4 ЉаЉца
4 лажици шеЭер
2 ванили
«а облога на внатрешноста на тиквата
според потребата брашно
3 лажици шеЭер

ћалку различно да е..
 
- “иквата се отвара сечеЉки го горниот дел каЉ рачката, но отворот не би требало да биде голем. —о рака исчистете ги семките и внатрешноста на тиквата.
- ѕобрашнете Ља тиквата во внатрешната исто како кога побрашнуваме плехче.
- Ќа тивок оган стопете го шеЭерот во карамел, внимаваЉте да не ви прегори, додека е во течна состоЉба излиЉте на дното од тиквата малку протресете за да се подели и на зидовите. “оа се работи побргу. «амотаЉте Ља тиквата во фолиЉа.
 рем карамел
- —е матат ЉаЉцата со шеЭерот, но не во густа пена, се додава млекото и ванилите. —е размешува уште малку, се трга, се налева од добиената смеса во тиквата до самиот врв.
- ¬нимателно преместете Ља тиквата во подлабок сад наполнет со вода коЉа Эе биде до ниво на едно два прста до самата висина на тиквата. ѕокриЉте со одсечениот дел коЉ Эе ви послужи како капак, а после извесно време при самиот краЉ тргнете Ља како би се испекол и одозгора кремот.
- —тавете во загреана рерна на 160-170 степени да се тивко вари-пече наЉмалку околу 2 часа.  ремот е печен кога на допир со раката Эе осетите дека тоЉ е доволно густ и цврст
-  ога е готова извадете Ља веднаш од водата, оставете до потполно оладуваЬе, а потоа сечете и уживаЉте во овоЉ убав споЉ на вкусови.
Ќапомена
- «а време на печеЬето на тиквата нивото на кремот се намалува од претходно ставен во тиквата, бидеЉки од самиот крем останува малку, слободно отворете и долиЉте, затворете Ља рерната и нека продолжи да се пече.
-  ремот не го матете премногу за да не ви се направат шуплини при печеЬето.
- ¬о никоЉ случаЉ не Ља сечете додека е топла, мора потполно да олади.
- Ќа мене ми остана од самиот крем, го поделив во мали садчиЬа, истовремено го ставив во рерната да се потпече кремот.
- ƒодека е тиквата со кремот во рерна, повремено надгледуваЉте. јко водата премногу силно врие, намалете температурата или едноставно подотворете Ља малку рерната и пак затворете.
 раЉно благодарна сум на »вана  рстева - рецептот е неЉзин, го правев точно како што препорача таа - а Љас овде го пренесов.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 19:25
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со печенÐ∞ тиквÐ∞


 олач со печена тиква

—остоЉки
3 ЉаЉца
1 1/2 шоЪа шеЭер
1 шоЪа (200мл) зеЉтин
1/2 шоЪа Љогурт
1/2 шоЪа млеко
3 шоЪи брашно
1 пакетче прашок за пециво
1 пакетче ванилин шеЭер
1 лажичка цимет
1/4 лажиче каранфилче
2 шоЪи печена тиква

ќва е еден од оние колачи кои редовно ги правам во зима. —е приготвува многу брзо, па ако веЭе имате печена тиква, одлична вариЉанта е за гости кои се наЉавиле во 5 до 12.

—е матат ЉаЉцата и шеЭерот, а потоа се додаваат останатите состоЉки и се мати до изедначуваЬе на смесата. —е истура во плех од рерна и се пече на 200 степени дури колачот не зарумени одозгора.
ƒоколку сакате благо, слободно зголемете го шеЭерот за половина до една цела шоЪа.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 19:26
ПеченÐ∞ ÑÐ¾ÐїÐµÐ½Ð∞ ХокÐ∞идо тиквÐ∞


ѕечена солена ’окаидо тиква

—остоЉки
1 ’окаидо тиква од цца 2 кг
по вкус маслиново масло
по вкус сол
по вкус бибер
по вкус суво ориг“иквата прво измиЉте Ља под млаз вода, за да се одстранат евентуалните нечистотии. ѕресечете Ља на половина и со лажица извадете го семето и опната во коЉа се наоГа истото. ѕотоа исечете Ља на приближно еднакви парчиЬа и излупете ги.  ората од ’окаидо тиквата се Љаде, меГутоа Љас повеЭе Ља сакам кога кората иС е излупена.
»сечените парчиЬа тиква, ставете ги во подлабок сад и додадете ги маслиновото масло и зачините. —о раце убаво измешаЉте, за зачините да можат да се залепат на секое парче. ¬ака зачинетата тиква, наредете Ља во плех обложен со хартиЉа за печеЬе.

ѕечете на 200 ÷, додека тиквата не омекне и краевите не почнат благо да црнеат.

ћоже да се Љаде како самостоен оброк, како прилог или како додаток во салата (зелена салата, печена тиква и фета сиреЬе), топла или ладна. £ас повеЭе Ља сакам во втората вариЉанта затоа што ми има поубав вкус.






£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 10:18
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со Ñ„Ð¸Ðї од тиквÐ∞


 олач со фил од тиква

—остоЉки
“есто
175гр брашно
1/2лажичка сол
14гр шеЭер
115гр путер (ладен)
1 голема лажица ладна вода
‘ил
3 ЉаЉца
425гр пире од тиква
110гр кафеав шеЭер (може и бел)
1 лажичка цимет
1/2 лажичка Гумбир мелен
1/4 лажиче каранфилче
1/2 лажичка сол
120мл слатка павлака
50гр бадеми/лешници/ореви
50гр шеЭер

ѕодготовка на тестото
¬о блендер се става брашното, солта и шеЭерот и се миксираат, потоа се додава путерот коЉ треба да е ладен и исечкан на коцкички и повторно се микса. Ќа краЉ се додава ладна вода но по малку, Љас додадов една голема лажица и го измиксирав. “реба да се добие смеса на тесто. ѕотоа се витка тестото во фолиЉа и се става 1 час во фрижидер. ќдкако Эе помине 1 час се вади тестото и се сука кора и се става во плехче. (тестото е за помало плехче)

ѕодготовка на филот
—ите состокЉи ( £аЉцата, пирето од тиква, кафеавиот шеЭер, зачините, слатката павлака) се матат во сад со миксер додека не се добие хомогена смеса.
¬о посебен сад се мелат лешниците и шеЭерот.
ѕотоа врз тестото се ставаат мелените лешници и шеЭер, ако сакате може и помалку да ставите и врз нив се става филот.
—е пече во веЭе загреана рерна на 190÷ 45-55 минути.
ЌаЉдобро е кога се служи оладено барем некоЉ час во фрижидер.
ѕриЉатно ЉадеЬе


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 10:20
ÐІÐ¾Ñ€Ð±Ð∞ од тиквÐ∞ и ÑШÐ∞Ð±Ð¾ÐїÐºÐ∞

  • „орба од тиква и Љаболка
—остоЉки
500 гр. исчистена тиква
1 Љаболка - √рени смит
1 помал кромид
2 чешниЬа лук
2 лажици маслиново масло
1/2 лажица сув зеленчук
на вкус сол, мускатно оревче, бибер, каенски пипер
за послужуваЬе - на вкус2 лажици пропечени семки од тиква
на вкус зрна калинка
на вкус магоднос

- »змиЉте Ља тиквата, исчистете Ља само од семките и исечете на помали парчиЬа. —тавете во тава послана со хартиЉа за печеЬе. £аболката исто така исчистете и расечете на половина, кромидот излупен исто така расечен, додадете го и лукчето - залиЉте со маслиновото масло, покриЉте со капак или алу-фолиЉа и нека се пече во загреана рерна на 200 степени додека тиквата да омекне.
- —о лажица извадете го месото од тиквата, со блендер изблендираЉте заедно со Љаболката, кромидот, лукот. —тавете во касерола, додаЉте вода за да Ља добиете саканата густина, зачинете, ставете на оган да се вари неколку минути.
- “опла послужете Ља со посипани препечени семки од тиква, а вкусот надополнете со зрна од калинка.

Ќапомена
- ћожете да додадете и кисела павлака доколку Ља сакате таквата комбинациЉа.
- ≈кспирементирав: наместо да печам, во касеролата ставив прво да се пржи кромидот, додадов потоа тиквата, Љаболката и лукот, залив со пилешки буЉон, зачинив, вкусовите се разликуваат, но не толку битно, зависно колку време имам на располагаЬе, го избирам начинот на коЉ Эе Ља приготвам чорбата.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 10:22
ШÐ∞рен ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞ и Ñ‡Ð¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞до

Ўарен колач со тиква и чоколадо

—остоЉки
1 1/2 шоЪа шеЭер
1/2 шоЪа масло
2 ЉаЉца
1 шоЪа пире од тиква
1 лажичка ванила
1 3/4 шоЪа брашно
1 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка пециво
1 лажичка цимет
1/2 лажичка мелено каранфилче
150 гр чоколада за готвеЬе

ћеко, миризливо, есенско колаче со тиква. ћногу ги сакам ваквите шарени колачиЬа, вкусни се, а и убави на изглед. ќва посебно ми се допадна бидеЉЭи за разлика од другите што сум и правела, чоколадата претходно не се меша со дел од тестото туку се додава самостоЉно и поради тоа колачот има многу убав чоколаден вкус. ¬о комбинациЉа со зачините и тиквата превкусен е. –ецептот е на Ѕоби ‘лаЉ.

ѕодготовка
1. —е матат маслото и шеЭерот, па се додаваат останатите водени состоЉки. —е мати после секое додаваЬе колку само да се соедини.
2. Ќа краЉ се додаваат сувите состоЉки.
3. —месата се истура во намастен, долгнавест калап и одозгора се посипува растопената чоколада.
4. —е меша со стапче за скара/или чепкалка колку само да се направи мермерен ефект.
5. —е пече 1ч на 175÷, со тоа што после 35-40 мин се покрива со фолиЉа за да не ви изгори одозгора
6. —е остава убаво да се олади и се служи посипано со шеЭер во прав

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 10:24
Пудинг десерт со тиквÐ∞ и бÐ∞деми

ѕудинг десерт со тиква

—остоЉки
«а прв фил
4-5 бисквити
50гр. бадеми
1 портокал
20гр. путер
1 ванила пудинг
млеко (според упатството)
«а пире од тиква
200 гр (4-5 резниЬа) тиква
4 лажици шеЭер
4 бисквити
1 ванилин шеЭер

ЌаЉпрво наЉправете го пирето/филот од тиква.
“иквата се вари со малку вода околу 20 мин додека не омекне сосема. —е додава шеЭерот и мешаЉте убаво да се растопи.
—о блендер се мешаат бисквитите и пирето.
Ќека се лади додека ги спремате другите работи.

ѕрвиот слоЉ го правите со мелени бисквити, мелени бадеми и путерот коЉ стоела малку на собна температура.
ƒодадете сок од портокал да добиете убава смеса.
»зрендаЉте кора од портокал за да даде преубава арома.
Ќаредете го филот во чашите во кои Эе послужувате.

ѕотоа направете го пудингот според упатството. Ќека се олади 4-5 минути и ставете врз првиот слоЉ. ¬о пудингот ставете цели бадеми, таман Эе омекнат и Эе дадат убава структура.
ѕочекаЉте да се олади и на краЉ ставете го пирето од тикви.
Не ви шепнам таЉна, £ас не чекав и ми пропадна пирето во пудингот. :)) јма вкусот си го имаше исто.

Ќа краЉ исцедете уште малку сок од портокал, изрендаЉте чоколадо, кора од портокал и искршете бадеми.
ѕочекаЉте да се олади.
»ли не чекаЉте. )

«емете лажици, викнете си ги наЉблиските и уживанциЉа.
ћалку се заиграв со есенската декорациЉа. јма ми беше Эеф и убаво фотографираЬе со вкусен десерт.

Ќа здравЉе.




»зменето од Valerija - 19.ћаЉ.2018 во 10:25
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 10:27
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со путер од тиквÐ∞


 олач со путер од тиква

—остоЉки
«а тесто
200гр. брашно по избор
2 ЉаЉца
3 лажици омекнат путер или кокосово масло
4 лажици мед или шеЭер, кафеав шеЭер итн.
1 лажичка прашок за пециво
1 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка хималаЉска сол
1 лажичка зачин за медеЬаци или цимет
100гр. кисела павлака или несолена урда
100мл. млеко по избор (Љас користев оризово)
«а фил
350гр. путер од тиква
ЌесекоЉдневна пита од тиква со преубава текстура и арома..

- ¬о сад со миксер го матиме омекнатиот путер заедно со медот се додека смесата не стане пенеста. √и додаваме ЉаЉцата едно по едно, кога смесата Эе се соедини Ља додаваме киселата павлака и млекото.
- ¬о друг сад ги соединуваме брашното, пецивото, содата, солта и зачинот за медеЬаци.
- —увите состоЉки ги додаваме во смесата од течни состоЉки и мешаме до воедначуваЬе.
- ¬о калап обложен со хартиЉа истураме половина од смесата, го распределуваме путерот од тиква и врз него Ља нанесуваме преостанатата смеса.
- ѕечеме на 180 ÷ 25-30 минути.

ЌаздравЉе..




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 11:47
Путер од тиквÐ∞

ѕутер од  тиква

—остоЉки
425 грама тиква
1/3 чаша кафен темен шеЭер
1/4 чаша мед
1 лажица сок од лимон
1/4 лажица цимет

ѕутерот од тиква е супер рецепт не само за оние кои Ља обожаваат тиквата и вкусните ЉадеЬа приготвени со неа, туку верувам Эе им се допадне на сите кои сакаат да пробаат нешто ново и вкусно, без разлика на возраста. »сто така верувам дека Эе ги израдува луГето кои внимаваат што внесуваат во своето тело, како и на романтичните души кои Ља сметаат есента за свое омилено годишно време.

 ога го завршував путерот од тиква, почувствував како слаткиот приЉатен мирис од тегличката го исполни моЉот дом со мирис на есен. јко се сложувате со барем дел од ова што го напишав, тогаш, еве го рецептот за путер од тиква коЉ Эе ви даде наутро го намачкате на тост Эе ви даде доволно енергиЉа и убав почеток на денот, или навечер Эе ве опушти додека сте гушнати со саканите под топлото Эебе, уживаЉЭи во вкусни палачинки филувани со овоЉ путер.

“иквата Ља излупив и исечкав на ситни парченца. ѕотоа заедно со тиквата веднаш ги ставив шеЭерот, медот, лимонот и циметот во тенЯере на тивок оган.  ога почна да врие мешав додека не омекнаа парчиЬата тиква.  ога омекна тиквата го тргнав тенЯерето од оган и смесата Ља ставив во блендер. ќткако се беше изблендирано и изедначено, смесата Ља вратив во тенЯерето и додадов две чаши вода. ѕостоЉано мешав се додека не се поЉави трага од лажицата на дното на садот. “оа е знак дека путерот од тиква е готов. ѕочекав малку да се олади и путерот го собирав во тегличка, а веЭе беше таман за мачкаЬе на тост, палачинки, бисквити, колачи или на што вам ви се допаГа.
“реба да се чува во фрижидер.
» тоа е тоа, вкусно, здраво и полно со витамини.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100064
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 11:49
Њоки од тиквÐ∞ со Ð∞ромÐ∞Ñ‚Ð¸ÐЈÐ¸Ñ€Ð∞н путер


Моки од тиква со ароматизиран путер

—остоЉки
Моки
125гр. варена или печена тиква
140гр. варен компир
1 жолчка
3 лажици пармезан
1 лажичка сол
150гр.(по потреба може малку повеЭе) брашно
ƒруги состоЉки
50гр. путер
4 -5 лавчиЬа свежа жалфиЉа
3 лажици неутрална павлака за готвеЬе
1 рака пармезан
малку црн бибер

ќд состоЉките за Ьоки замесете го тестото.
«емаЉте мали парчиЬа од тестото и со раце развлечете ги како грисини.
ѕотоа исечете ги на мали парчиЬа.
¬ака направените Ьоки ставете ги да се варат во поголема количина солена зовриена вода.
Моките се готови кога Эе излезат на површината на водата.
¬о тава на оган ставете го путерот и ливчиЬата жалфиЉа.
ќставете путерот да се стопи и малку да поврие со жалфиЉата, а потоа додаЉте ги сварените Ьоки.
ƒодаЉте ги павлаката, пармезанот и малку бибер и убаво измешаЉте.
»звадете ги листовите жалфиЉа и послужете ги топли.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123 4>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.