IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - —е од тиква
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

—е од тиква

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123>
јвтор
ѕорака ќбратен редослед
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: —е од тиква
    »спратена: 11.јприл.2019 во 17:36

—овршено рижото со тиква



»талиЉански рецепт коЉ Эе го повторувате со задоволствоЕ.

Ќамирници Ц 150 г тиква, 100 г овчо сиреЬе, 1 чешне лук, 200 мл бело вино, 1 лажичка мелен мак, 2 лажици семки од тиква, 4 лажици маслиново масло,300 грама ориз, буЉон од зеленчук, сол и црн пипер.

ѕодготовка Ц ѕропржете го лукот во загреана тава на маслиново масло па додадете го оризот и кратко динстаЉте додека да добие боЉа. ѕолеЉте се со бело вино, па додадете Ља тиквата исечкана на мали коцки.—е добро измешаЉте и варете се додека не испари виното. ѕотоа додаваЉте од буЉонот мешаЉЭи додека оризот не се свари. ѕред краЉот зачинете, додадете ги сиреЬето и макот па се добро измешаЉте. ѕоросете со исечкани семки од тиква и послужете топло.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 11.јприл.2019 во 17:34

ћногу се вкусни: Моки од тиква



ћногу се вкусни, а тиквата им дава посебна арома. ѕрелиЉте ги малку со маслиново масло, наросете ги со исечкан босилек и изрендан пармезан, и уживаЉте во секое залче.

ѕотребни намирници Ц 1 кг печена и оладена тиква, 500 грама брашно, 2 цели ЉаЉца, свеж босилек, маслиново масло, сол и црн пипер, пармезан.

ѕодготовка

«агреЉте Ља рерната на 200 степени. “иквата исечете Ља на кришки и печете Ља околу еден час.  ришките изладете ги, отстранете Ља коричката и одвоЉте го портокаловото ДмесоУ. ќд него направете пире. ƒодадете ги ЉаЉцата, посолите, наросите црн пипер, додадете ситно исечкан босилек и потоа додадете го и брашното. ƒобро мешаЉте и направете меко тесто. ќд тестото направите Ьоки.

¬о меГувреме сварете вода, посолете Ља и варете ги во неа Ьоките додека да испливаат на површина. »звадете ги со лажица. ∆ешките Ьоки прелиЉте ги со маслиново масло или потпечете ги на маслиново масло. ƒодадете уште неколку ливчиЬа свеж босилек и прелиЉте ги со изрендан пармезан.



»зменето од Valerija - 11.јприл.2019 во 17:34
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 11.јприл.2019 во 17:32

ѕревкусни палачинки од тиква



ƒегустираЉте ги овие слатки палачинки направени од кралицата на есента Ц тиквата.

Ќамирници Ц 220 грама брашно, 200 грама пире од тиква, 350 мл млеко, 1 ЉаЉце, 3 лажици шеЭер, 1 ванилин шеЭер, 2 лажици лимонов сок и малку рендана кора од лимон, 1 лажичка сода-бикарбона, 2 лажички прашок за пециво, 1 лажичка цимет, прстофат сол, малку рум.

ѕодготовка

ѕресечете Ља тиквата на четвртинки и ставете да се испече на 200 степени околу 40 минути додека да омекне. ѕечената тиква оставете да се излади, потоа со лажица извадете го ДмесотоУ и гмечете да добиете пире.

ѕомешаЉте го брашното со шеЭерот, прашокот за пециво, ванилиниот шеЭер, сода-бикарбоната, циметот и додадете прстофат сол.

£аЉцето посебно изматете го со млекото, лимоновиот сок, ренданата коричка од лимон, пирето од тиква и неколку капки рум. ћешаЉЭи на оваа смеса додадете ги сувите состоЉки. —месата оставете Ља да отстои половина час.

ѕалачинките печете ги на загреано масло додека поруменат, од секоЉа страна по околу минута. ѕослужете ги со прелив од мед или чоколада.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 11.јприл.2019 во 17:31

ѕотпечена тиква полнета со мелено месо и ориз



¬и здодеа од некреативни оброци? ќва неодоливо ЉадеЬе се подготвува едноставно, а е вистинско задоволство за целото семеЉство.

«а подготовка потребно е Ц 1 тиква, 500 грама говедско месо, 50 гр ориз, 1 кромид, 1 морков, лажичка мелен бибер, лажичка зачин од сушен зеленчук, малку масло, сол, бибер.

ѕодготовка

“иквата исечете Ља на врвот, внимателно исчистете Ља од семките, па делумно издлабете Ља средината.

—итно исечкаЉте ги кромидот, а морковот и остатокот од ДмесотоУ на тиквата изрендаЉте ги.

Ќа малку масло пропржете го кромидот, меленото говедско месо, морковот и тиквата. ƒинстаЉте додаваЉЭи вода, а потоа додадете го и оризот и измешаЉте. «ачинете по желба.

—о смесата пополнете го испразнетиот дел од тиквата. «атворете го горниот дел со фолиЉа и ставете Ља во премачкана со масло тепсиЉа. ¬о тепсиЉата додадете и малку вода.

ѕечете Ља полнетата тиква во претходно загреана рерна.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћарт.2019 во 17:18

ѕротеински колачи од тиква Ц подготовка

—остоЉки

100 грама овесни снегулки
150 грама whey протеин со вкус на капучино
1 лажичка цимет
1 лажичка Гумбир во прав
25-50 мл млеко
100 грама пире од печена тиква
25 грама масло од кокос (стопено)
100 грама темно чоколадо

  • —омелете ги овесните снегулки во блендер до форма на прав. ƒодаЉте whey протеин, цимет, Гумбир и промешаЉте.
  • “иквата иситнете Ља во форма на пире, додаЉте Ља во смесата, а потоа додаЉте млеко и стопено кокосово масло и измешаЉте додека состоЉките не се споЉат во форма на тесто. јко смесата ви е многу сува, додаЉте уште млеко. јко е многу влажна за да се создаде тесто, додаЉте малку протеин.
  • –аспоредете Ља рамномерно смесата во тавче и притиснете Ља одозгора со лажица. ѕотоа оставете Ља да се олади во фрижидер наЉмалку 45 минути.
  • ќткако Эе Ља извадите од фрижидер, исечете Ља во форма на правоаголници. —топете го темното чоколадо и прелиЉте ги баровите. —тавете ги повторно во фрижидер да отстоЉат 10-15 минути и потоа можете да сервирате 🙂
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 11.‘евруари.2019 во 10:30

≈сенски колач со тиква

“иквата има многу хранливи состоЉки па поради тоа се препорачува да се консумира редовно. Ќаправете го овоЉ колач од тиква и израдуваЉте ги членовите на вашето семеЉство.

—остоЉки:

5 ЉаЉца
200 гр кафеав шеЭер
1 ванилин шеЭер
прстофат сол
400 гр брашно
1 пециво
1/2 лажичка сода бикарбона
1/4 лажичка морско оревче
1/4 лажичка мелено каранфилче
1/2 лажичка цимет
1/2 лажичка ситен шеЭер со портокал и Гумбир
300 мл масло
600 гр рендана тиква
100 гр сечкани ореви
100 гр мешавина од суво грозЉе и брусница
«а фил
500 гр тиква
100 гр шеЭер
2 пудинга од банана
400 мл млеко
80 гр путер

ѕодготовка:

£аЉцата ги матиме со шеЭерите, пенасто, да се волуменизираат и побелат. √о додаваме маслото. √и додаваме сувите состоЉки, брашно, сол, пециво, сода бикарбона и зачините, соединуваме. £а додаваме ренданата тиква заедно со оревите и сувото грозЉе, мешаме со лажица до соединуваЬе. ÷елата смеса Ља распоредуваме во голема ростер тава намрсена и набрашнета. ѕечеме во загреана рерна на 170 степени со вентилатор околу 50 минути. √о оставаме да подизлади. “иквата за фил Ља ставаме во тенЯере заедно со шеЭерот и околу 50 мл вода да ни се свари. ѕрашокот за пудинг го соединуваме со млекото. —о помош на рачен блендер варената тиква Ља блендираме директно во тенЯерето. √о додаваме млекото со пудинзите и интензивно мешаме до згуснуваЬе на целата смеса. ѕутерот го ставаме на краЉ, мешаме додека да се растопи. ћалку да излади и го распоредуваме филот врз колачот.



»зменето од Valerija - 11.‘евруари.2019 во 10:31
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 09:04

‘рапе од тиква
«а фрапе за 1:

ћала чаша месо од тиква (претходно издинстана, сварена на пареа или печена, и оладена)
пола банана
околу 150 мл. млеко, млеко од соЉа или ванила благ Љогурт
пола лажиче цимет (а може и ронка Гумбир во прав, каранфилче во прав)
1-2 коцки мраз
¬о блендер измешаЉте ги сите состоЉки околу 1 минута, дур не добиете мазно, густо фрапе. ”живаЉте !
¬и требаат други идеи што да правите со тиква? ≈ве: тиква на пареа за сладолед и мафини,


»зменето од Valerija - 03.Ќоември.2018 во 09:04
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ќктомври.2018 во 17:58
АромÐ∞тичнÐ∞ есенскÐ∞ тортÐ∞ со тиквÐ∞


јроматична есенска торта со тиква


¬кус на есен, совршен десерт во ладните ноЭи, аромата неодолива.

—ќ—“ќ£ »:

  •  ќ–ј      
  • 300 г брашно
  • 200 гр маргарин
  • 2 жолчки
  • пола лажиче сол
  • 2 лажици павлака
  • пола лажиче прашок за пециво
  • ‘»Ћ1
  • 500 гр тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • 1 ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр маргарин
  • ‘»Ћ2
  • 500 гр павлака за готвеЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца1 лажица лимонов сок1 ванилин шеЭер

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

  1. ќд брашното, маргаринот, жолчките и солта, со прашокот за пециво направете тесто, и откако Эе отстои половина час во фрижидер, извадете го.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, сварете Ља во млекото, пасираЉте Ља па додадете ги шеЭерот, ЉаЉцата, циметот, Гумбирот и маргаринот.
  3. ѕавлаката изматете Ља со сите состоЉки за вториот фил.
  4. —тавете го тестото во плех за печеЬе, ставете го едниот па другиот фил.
  5. ѕечете половина час на 180 степени, па 20 минути на 140 степени.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ќктомври.2018 во 17:56
АромÐ∞тичнÐ∞ тортÐ∞: Десерт со тиквÐ∞ коÑШ Ð¸Ð¼ успевÐ∞ нÐ∞ сите


јроматична торта: ƒесерт со тиква коЉ им успева на сите


—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–ј:

  • 300 гр брашно
  • 200 гр путер
  • 2 жолчки
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 лажици павлака
  • 1/2 лажичка прашок за печиво

—ќ—“ќ£ » «ј ∆ќЋ“ ‘»Ћ:

  • 500 гр исчистена тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр путер

—ќ—“ќ£ » «ј Ѕ≈Ћ ‘»Ћ:

  • 500 гр сремско сиреЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца
  • 1 лажица сок од лимон
  • ванилин шеЭер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќд брашно, путер, жолчки, сол, павлака и прашок за печиво замесете тесто и оставете го да отстои околу половина час во фрижидер.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, згответе Ља во млеко, пропасираЉте Ља, па составете Ља со шеЭер, разматени ЉаЉца, цимет, Гумбир и путер.
  3. —ремското сиреЬе разматете го со шеЭер, сок од лимон и ванилин шеЭер. ƒодаЉте едно по едно ЉаЉце и матете додека смесата не стане глатка и компактна. “естото извадете го од фрижидер, развлечете го и ставете го намастен плех или калап за печеЬе. ѕо тестото распоредете бел фил, а од горе жолт. ѕечете прво половина час на 180 степени, а потоа околу 20 минути на 140 степени. ѕред послужуваЬе добро изладете.

”живаЉте!



»зменето од Valerija - 30.ќктомври.2018 во 17:59
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ќктомври.2018 во 17:52

 “орта со тиква
—ќ—“ќ£ » 

“иква(1 )

Ѕрашно(2 —упени лажици)

£аЉце(2 )

ЎеЭер(2 —упени лажици)

ћлеко(1 „аша)

 
ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

«а овоЉ рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. “иквата се мие и се чисти.
  2. »счистената тиква прво се вари.
  3. ѕотоа се пасира.
  4. —е додават двете лажици брашно, 2 матени ЉаЉца, 2 лажици шеЭер и 1 чаша млеко.
  5. —е става во намастен плех.
  6. —е пече додека тиквата добие сЉаЉ одозгора.
  7. —е вади од рерна.
  8. —е сервира.




»зменето од Valerija - 30.ќктомври.2018 во 17:52
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ќктомври.2018 во 12:29
Есенски ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞ и крем сирење


≈сенски колач со тиква и крем сиреЬе

—остоЉки
темно тесто
3/4 чаша(200мл.)путер
1 чаша шеЭер
1 лажичка екстракт од ванила
2 ЉаЉца
1/2 чаша брашно
1/2 чаша какао
1 лажичка цимет
50гр. мелени лешници
прстофат сол
200гр.пире од тиква(доколку не е слатка додадете шеЭер до посакуваната блажина)
жолто тесто
180-200гр. крем сиреЬе
1 ЉаЉце
1/2 чаша шеЭер
2 лажици брашно
50гр. мелени лешници
1/2 чаша пире од тиква
малку ванила екстракт,цимет
1 чоколадна шлаг крема
120гр. млеко за шлаг кремот

ћирис на есен со плодовите кое ова годишно време ни ги нуди се почуствува и во моЉата куЉна.—ите сме по дома Ъубители на тиква наЉчесто не ми останува за да Ља употре**м во торта, се Љаде веднаш печена или варена.
—очноста и мирисот на овоЉ колач ги воодушеви моите домашни кои веЭе напишав дека чоколадата мора да биде барем малку застапена.
ѕодготовка.
«а темно тесто.
–ерната Ља загреваме на 180степени. —иликонскиот калап или тавче со димензии 20*20 го премачкуваме со путер.ѕутерот омекнат го матиме заедно со шеЭерот и екстрактот од ванила. √и додаваме ЉаЉцата едно по едно. ѕосебно ги соединуваме брашното,какао,мелените лешници,цимет и сол и ги мешаме заедно со смесата со путер.
«а жолто тесто.
¬о посебен сад ги матиме со шпатула сите состоЉки за жолтото тесто.
¬о силиконското тавче Ља сипуваме темната смеса, премачкуваме со пире од тиква и на краЉ Ља сипуваме жолтата смеса. ѕечеме половина час до 45мин. проверете со чепкалка дали тестото се лепи на неа или не. ƒоколку не се лепи исклучете Ља рерната и оставете го колачот во неа уште 15мин. »звадете го и оставете убаво да се излади. ƒекорираЉте со шлаг крема.
«абелешка 
¬о составот може да се стави било какво Љаткасто овошЉе следниот пат Эе ставам и суво гроЉзе или урма.
ƒобар апетит!!!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ќктомври.2018 во 12:27
Есенски ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞, дуњÐ∞ и Ð∞ромÐ∞тични ÐЈÐ∞чини

≈сенски колач со тиква,дуЬа и ароматични зачини

—остоЉки
4 ЉаЉца
8-9 лажици шеЭер
4 лажици брашно
120гр мелен орев, бадем или лешник
2 лажици гриз
1 пециво
1 ванила
2 лажици сок од портокал
кора од портокал
1/2 лажиче цимет
1/2 лажиче морско оревче
1/2 лажиче мелено каранфилче
на врвот на ножот црн бибер и сол,
100мл млеко
100мл масло
200 -230гр варени пола дуЬа пола тиква
–астопено чоколадо за декорациЉа

”бав есенски колач коЉ е многу кревок и од коЉ се шири прекрасна миризба низ домот додека се пече. ѕробаЉте го.

ѕрво тиквата и дуЬата ги лупиме, сецкаме на коцки и со малку вода ги вариме.
ќд кога е готово, процедуваме и оставаме да се излади.
ѕотоа блендираме.
£ас ставаив половина колчина тиква, а половина дуЬа.
ћоже да се стави само тиква или само дуЬа.
ƒобив прекрасен шмек.
—ега во еден сад ги соединуваме оревот, брашното, гризот, пецивото, ароматичните зачини, биберот, солта, кората од портокал.
¬о еден сад ги ставаме одвоените белки.
ћатиме со миксер, па постепено додаваме половина количина на шеЭер.
¬о друг сад ги матиме жолчките со останаата количина на шеЭер и ванилата.
Ћесно ги соединуваме белките и жолчките.
—о исклучен миксер ги додаваме млекото, сокот од портокал (околу 2 лажици) и маслото.
√и додаваме сувите состоЉки.
—ега лесно со шпатула соединуваме, со постоЉано додаваЬе на пасираната тиква и дуЬа.
—месата Ља истураме во четвртаста ростер тава на коЉа на дното има танко премачкано масло и малку посипано брашно.
ѕечиме околу 40 минути на 190 с.
ќставаме колачот да се излади, па го декорираме со чоколадна мрежа.
—ечеме на парчиЬа и послужуваме.

Ќаместо млеко, Љас ставив од изладената вода во коЉа се вареше есенското овошЉе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:31
ЗебрÐ∞ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч од тиквÐ∞ и рикотÐ∞


«ебра колач од тиква и рикота

«а смесата од тиква
500 гр. тиквено пире
2 ЉаЉца
на вкус шеЭер (зависи колку е блага тиквата)
2 лажици скробно брашно
1 лажичка мешавина од зачинки - Гумбир, цимет, оревче, рендана кора од портокал
прстофат сол
«а смесата со рикота - урда
500 гр. рикота или квалитетна урда
100 гр. шеЭер
2 ЉаЉца
2 лажици скробно брашно
прстофат сол
25-30 гр. афионово семе
«а залеваЬе
100 гр. тиквено пире
100 гр. павлака
1 ЉаЉце
на вкус шеЭер - или 2-3 лажици

јфион
- ЌаЉпрвo пригответе го афионот така што Эе зовриете вода и попарете го афионот. ћешаЉте го да падне целиот на дното од садот во коЉ сте го ставиле.. Ќека постои поклопено малку, потоа прецедете и ставете на газа да се добро исцеди.
ѕире од тиква
- »спечете Ља тиквата. ћоже да биде и варена, но на пареа поставуваЉки Ља на сип сад и да не е во додир со вода, оставете да олади и за тоа време да се вишокот од водата исцеди. «начи потребна е сува тиква. «а 500 гр. пире Љас испеков тиква од околу 700-800 гр.
- ¬о сад изблендираЉте Ља тиквата, одмерете 500 гр. ставаЉки Ља во друг сад. ƒодадете шеЭерот на вкус кое нешто зависи од самата тиква, солта, зачинките, ЉаЉцата, изблендираЉте, додадете скробното брашно и повторно изблендираЉте да нема грутчиЬа. ќставете настрана.
ѕроверете - густината на двете смеси мора да е барем приближно иста. јко една од смесата е погуста - додадете малку павлака за да Ља разредите, а ако е поретка - додадете наЉмногу до 1 лажица скробно брашно.
–икота
- »зблендираЉте Ља урдата во коЉа Эе додадете ЉаЉцата и шеЭерот, додадете го афионот, додадете и скробното брашно и изблендираЉте да нема грутчиЬа.
¬о модла бр24 до 26 бр. ставете хартиЉа за печеЬе, Њидовите намрснете ги и почнете прво да ставате лажица од смесата со рикотата, врз неа лажица од тиквеното пире и се така додека се потрошат двете смеси. «начи се реди наизменично исто како зебра колачот.
—тавете да се пече на 200 степени околу 30 мин. а потоа намалив на 180 степени да се допече - завнисно од самата рерна.
- ƒодека се пече пригответе Ља заливката така што во одделеното пире од тиква Эе додадете шеЭерот на вкус, павлаката, ЉаЉцето, со блендерот изблендираЉте и кога е пред самиот краЉ печеЬето извадете и залиЉте го колачот, вратете во рерната да се допече. Ћесно Эе препознаете кога е печено - на допир е мазна површина и не мека.
«наете дека Ља сакам тиквата во секое издание, па нека е и вака приготвена како запеканка - ми се допага оваа комбинациЉа на вкусови.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98416
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:03
Ð Ð¸ÐґÐ¾Ñ‚Ð¾ со тиквÐ∞


–ижото со тиква

—остоЉки
1 чаша од 300 мл. ориз
2 глави кромид
4 чешниЬа лук
1 чаша од 300 мл. пире од тиква
300 гр. тиква
2-3 шаки голи семки од тиква
2 лажици маслиново масло
на вкус сол, сув зеленчук, бибер
900 мл. врела вода

¬о длабока тава на малку маслиново масло на тивок оган пржете го ситно исецканиот кромид додека да омекне и застакли. ƒодадете го измиениот ориз, пржете се заедно додека и оризот да застакли, потоа долеваЉте во неколку наврата од врелата вода. ћешаЉте и пред самиот краЉ додадете го пирето од тиквата, ситно сецканиот лук и зачинете. ѕромешаЉте и нека вари уште кратко време, поклопете и тргнете нека одстои околу десетина минути. —ервираЉте.

«а сервираЬето како додаток додека олади рижотото, запржете Ља на мали коцки исечената тиква на малку масло, пред самиот краЉ на пржеЬето додадете и малку лук семките од тиквата. ѕржете уште некое време.«ачинте и посолете по сопствен вкус.
Ќапомена
- ќва вака како посна вариЉанта, доколку обожавате - можете да додаете 1 лажица каЉмак пред самиот краЉ кога ке го тргнете рижотото, а при сервираЬето посипете и со пармезан.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,125 секунди.