IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Се од тиква
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Се од тиква

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Се од тиква
    Испратена: 11.Декември.2019 во 09:12
Колач со фил од тиква


Колач со фил од тиква


Состојки
Тесто
175гр брашно
1/2лажичка сол
14гр шеќер
115гр путер (ладен)
1 голема лажица ладна вода
Фил
3 јајца
425гр пире од тиква
110гр кафеав шеќер (може и бел)
1 лажичка цимет
1/2 лажичка ѓумбир мелен
1/4 лажиче каранфилче
1/2 лажичка сол
120мл слатка павлака
50гр бадеми/лешници/ореви
50гр шеќер

Подготовка на тестото
Во блендер се става брашното, солта и шеќерот и се миксираат, потоа се додава путерот кој треба да е ладен и исечкан на коцкички и повторно се микса. На крај се додава ладна вода но по малку, јас додадов една голема лажица и го измиксирав. Треба да се добие смеса на тесто. Потоа се витка тестото во фолија и се става 1 час во фрижидер. Одкако ќе помине 1 час се вади тестото и се сука кора и се става во плехче. (тестото е за помало плехче)

Подготовка на филот
Сите состокји ( Јајцата, пирето од тиква, кафеавиот шеќер, зачините, слатката павлака) се матат во сад со миксер додека не се добие хомогена смеса.
Во посебен сад се мелат лешниците и шеќерот.
Потоа врз тестото се ставаат мелените лешници и шеќер, ако сакате може и помалку да ставите и врз нив се става филот.
Се пече во веќе загреана рерна на 190Ц 45-55 минути.
Најдобро е кога се служи оладено барем некој час во фрижидер.
Пријатно јадење


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2019 во 09:11
Колач со тиква


Колач со тиква


Состојки
1 + 1/2 чаша пире од тиква
2 јајца
1/2 чаша масло
1/4 чаша кисело млеко/јогурт/павлака
1 + 3/4 чаши брашно
2 лажички сода бикарбона
1 чаша шеќер
1 лажичка цимет
1/2 лажичка ѓумбир во прав
1/2 лажичка кардамон
1/4 лажичка мелени каранфилчиња или 3-4 цели

Со доаѓањето на есенската сезона дојде време кога можам да експериментирам подолго во кујната и да ја замирисам цела куќа со најразлични зачини.
Колачот или мафините во која форма и да одберете да го испечете ќе ви ги разгали сите сетила.
Плус, одличен е за искористување на преостаната тиква.

3 поголеми парчиња тиква ги лупиме и ги вариме со малку вода или доколку сакате побрза варијанта може да ја ставите во сад во микробранова со неколку лажици вода.
Сварената тиква ја пасираме со алатка за пире, доколку сакате повеќе текстура на тиква пасирајте ја со вилушка, така ќе останат покрупни парченца низ колачот.
Пасираната тиква ја оставаме малку да се олади.
Во оладената тиква ги додаваме двете јајца, киселото млеко и маслото и мешаме со жица за матење.
Настрана ги соединуваме брашното, содата, солта, шеќерот со зачините. Ја додаваме смесата со тиква и мешаме со шпатула.
Мешаме внимателно и полека, да не се преактивира глутенот и лебот да ни стане тежок.
Намастуваме калапи, во мојот случај смесата беше доволна за една векна и 6 мафини од сетот Бејкуар на Делимано.
Смесата ја ставаме во калапите, одозгора можете (а и не морате) да додадете јатки, семиња или темно чоколадо во мојот случај.
Се пече на 175 степени, без вентилатор.
Мафините се готови за 20тина минути.
Поголемиот колач го прекриваме со фолија после 20минути и печеме до 40-45 минути.
Проверувајте на стандардниот начин со чепкалка за заби.
Овој колач е неверојатно мек и сочен, одличен за десерт или појадок или со чаша кафе.

Забелешка
Рецептот е многу флексибилен дури и малку да утнете со мерките нема да се примети.
Доколку тиквата е поблага шеќерот ќе ви биде доволно, доколку не е додадете уште 1/4 од чашата.
Рецептот може да го пробате и со благ портокалов компир (батат), може да замените дел од тиквата со банана. Ова се верзии веќе испробани од мене, бидејќи колачот брзо стана фаворит кај домашните, па се пече на неделна основа.

Добар апетит!




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2019 во 09:09
Необичен колач со тиква

Необичен колач со тиква


Состојки
125гр. путер
125гр. шеќер
3 јајца
250гр. брашно
3 лажички какао
1/2 лимон(сок)
2 лажици прашок за пециво
1 ванилин шеќер
прстофат сол
300гр. пире од тиква

Путерот го матиме заедно со шеќерот.
Ги додаваме јајцата едно по едно додека не се соединат.
Полека додадете ги сите состојки и замесете тесто.
Оделете третина од тестото во окригла тава ставете го остатокот од тестото.
Премачкајте го со пире од тиква и врз неа изронете го остатокот од тестото.
Печете на 200 степени половина час,послужете со шеќер во прав или по желба со топка слатка павлака.
Добар апетит!!!




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2019 во 22:39
Пита од тиква – слатка и сочна


Пита од тиква – слатка и сочна


Направете го омилениот есенски десерт, кој сигурно го обожавате!

СОСТОЈКИ:

  • 500 гр готови кори
  • 500 гр рендана бела тиква
  • 3 кесички ванилин шеќер
  • 200 мл масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. На загреано масло додајте рендана тиква и пржете додека не омекне. Додајте шеќер и ванилин шеќер, па измешајте шеќерот да се растопи неколку минути. 
  2. Поделете ги корите (по 6 за 3 ролати). Првата кора премачкајте ја со 3 лажици фил. Преку ставете ја втората кора и повторувајте ја постапката додека не ги потрошите сите 6 кори за ролат. 
  3. Направете уште 2 такви ролата. Редете ги во плех на хартија за печење и печете на 200 степени околу 40 минути.

Уживајте!



Изменето од Valerija - 01.Декември.2019 во 22:42
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2019 во 22:37
Компот од тиква

Компот од тиква



СОСТОЈКИ:

  • 1 кг тиква
  • 14 лажици шеќер
  • 1 л вода
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1,5 дл јаболков оцет
  • 5 зрна каранфилче
  • 1/4 лажичка цимет
  • 1/4 лажичка ѓумбир во прав

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Тиквата исчистете ја од семки, излупете ја и исечкајте ја на крупни коцки.

     

  2. Во поголем сад ставете вода, два вида шеќер, оцет и каранфилче и гответе. Кога ќе зоврие, додајте тиква, поклопете и гответе 15-20 минути. Тиквата треба да омекне.

     

  3. Две-три минути пред крај на готвење додајте цимет и ѓумбир во прав па тргнете од оган. Компотот јадете го изладен.

Уживајте!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 15:22
Лепчиња со тиква - тиквиња


Состојки
Тесто
250 гр пире од печена тиква
100 мл масло
200 мл топло млеко
1/2 коцка квасец
1,5 лажиче сол
1/2 лажиче шеќер
650-700 гр брашно
За премачкување
по потреба путер
по потреба кујнски конец за формирање на тиквината
6 бадеми за дршките за тиквината

Пред да се започне со месење на тестото тиквата изблендирајте ја да стане помазна. Потоа ставете ја во сад за месење. Додајте ги и останатите состојки за тесто освен брашното. Брашното постепено додавајте го и месите додека добиете изедначено мазно, меко тесто.
Покриено оставете го да скисне околу 30 минути. Потоа премесете го и поделете го на 12 дела.
Од секој дел оформите топче. Преврзете го со кујнскиот конец 4 пати за да се добијат 8 делчина, како што ќе исечеме јаболко. При врзувањето не треба многу да стегате бидејќи со киснењето конецот малку ќе навлезе во тестото.
Наредете ги во плех со хартија за печење и премачкајте ги со изматетено јајце.
Рерната вклучете ја да се загрее на 180 степени и за тоа време ќе скиснат. Ставете ги да се печат околу 25 мин.
Кога ќе ги извадите премачкајте ги со путер, оставете ги да подоладат и извадете го конецот.
Конецот најпрво исечете го на средина од горната и долната страна на лепчето каде се вкрстува. Конците извлечете ги внимателно (за да не се распаднат формираните делчиња) од долната страна на лепчето. Наредете ги во чинија за сервирање и на секое во средината ставете му по пола бадем како рачка на тиквината.
--Ако немате толку време за врзвење, одврзвење направете си и обични колачина или кифлички. Лепчинава се превкусни и меки како душа.

П
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 15:21
Штрудла од тиква и готови кори


Состојки
1 пак. готови кори
1,2 кг пире од тиква (мускатна)
200 гр шеќер
100 гр гриз
2 јајца
1 капсула арома во прав со вкус на ванила
1 лажиче цимет
50 мл масло

Сите состојки за филот убаво измешајте ги.
Доколку користе се поцврсти се редат по 3, ако се потенки и повеќе. Секоја кора со четче се премачкува со масло и кисела вода измешани во ист сооднос (одприлика по 50-70 мл од секое). Со лажица на почетокот на 3те наредени кори се става фил и потоа се ролаат. Се редат во подмачкано тавче, се премачкуваат со маслото и газираната вода и се попрскуваат со уште некоја лажица масло плус (или уште подобро можи да ги премачкате со разматено јајце и масло), па се печат на 200 степени додека не поруменат одозгора и на допир бидат тврди. Кога малку ќе подоладат, се попрскуваат со шеќер во прав, се сечат на парчина и се служат.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 15:18
Поинаква пита со тиква


Состојки
Тесто
600гр. брашно
1 лажичка сол
1 лажица шеќер
50мл. зејтин
на врв на нож квасец
прстофат сода
350мл. вода
за премачкување маргарин и зејтин (2/3 према 1/3)
Фил
800гр. рендана тиква
400гр. урми (мелени)
100гр. сецкани ореви
3 пакетчиња ванилин шеќер
сок и кора од 1 лимон
100мл. вода
по потреба/вкус шеќер

Тиквата сама по себе е десерт, особено печена тиква =)
Скоро секој ден ја има дома се додека не помине сезoната. Се решив малку да побегнам од стандардната верзија на пита со тиква и да ве почастам со овој супер рецепт.

1. Од состојките за тесто замесете меко нелепливо тесто. Понатаму процедурата е како и за секоја пита. Дали ќе поделите на топчиња, па ќе премачкувате со маргарин и зејтин или како полжавче или на било кој друг начин на кој подготвувате пита оставам на вас. Ви требаат 2 кори, за горе и доле. Поразличен е начинот на сечење, за да изгледа како што изгледа.
2. За филот урмите, сокот и кората од лимонот ставете ги во тенџере на оган и постепено мешајте за да омекнат. Додавајте вода се додека не се добие мека смеса налик на паста (не треба да биде водеста) па така количината на вода ќе варира до максимално 100мл.
Потоа додадете ја ренданата тиква и оревите и убаво измешајте за да добиете изедначена смеса. Ако сакате поблаго додадете дополнително и шеќер (јас не додадов затоа што урмите се доволно благи).
3. Од едното купче со корички растегнете поголема кора (не многу тенка) и ставете ја на плехот во кој ќе печете. Земете дел од филот и направете прстен 4-5см од крајот на кората и мала топка фил во средината (на сликите подолу). Краевите од долната кора премачкајте ги со малку вода, па прекријте со другата кора од горе.
Со нож оформете убава форма (во мојот случај малку елипсовидна) па краевите притиснете ги со вилушка за убаво да се спојат. Потоа почнувајќи од кругот во средина до надворечниот крај сечете парчиња со дебелина до 3см (кругот во средина останува цел). Секое парче свртете го со филот кон горе. Премачкајте убаво со маргарин и зејтин и ставете да се пече во загреана рерна додека добие убава боја. Оставете малку да се излади па послужете.

Добар апетит =)

*Од наведените количини направив 2 пити, таа што ја гледате и уште една во форма на зелник со иста големина.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 15:17
Торта со тиква и бело чоколадо


Состојки
Бисквит
350гр. брашно
200гр. путер или маргарин (ладен)
100гр. шеќер во прав
1 јајце
Фил
500гр. тиква
50гр. омекнат путер или маргарин
2 жолчки
100гр. кафеав шеќер
1 1/2 лажица густин
100гр. бело чоколадо
1/4 лажиче ѓумбир во прав
1/2 лажиче цимет во прав
2 белки

Есен без тиква?
Незамисливо!
Убавината на овој зеленчук е што може најразлично да се подготвува. Десерти, предјадења, главни јадења, пити....изборот на рецепти со тиква е огромен, а овојпат јас се решив за оваа вкусна торта со тиква.
Подготовка
1. Најнапред подгответе го тестото. Во еден сад ставете ги сите состојки за тестото и замесете меко тесто. По потреба додадете сосема малку брашно за да можете од тестото да оформите топка. Замотајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер да одстои најмалку 30 минути. За тоа време подгответе го филот.
2. Тиквата излупете ја и исчистете ја. Исечкајте ја на коцки и ставете во едно тенџере со малку вода да се динста додека не омекне. Кога ќе е готова, ставете ја во цедалка да се исцеди убаво од вишокот течност и потоа испасирајте ја.
3. Вклучете ја рерната да се загрева на 180°
4. Жолчките, шеќерот, ѓумбирот и циметот кратко изматете ги со миксер. Додадете го путерот и густинот и матете додека убаво да се соедини. На крај додадете ја и тиквата, кратко промешајте и ставете на кратко во фрижидер.
5. Тава со пречник од 26см. премачкајте ја со путер. Ставете го тестото внатре и со прстите распоредете го по целата површина од тавата, оформувајќи раб со висина од 3см. Избоцкајте го тестото со вилушка на повеќе места и ставете да се пече 10 минути.
6. Белките изматете ги во цврст снег и со шпатула за тесто измешајте ги во смесата со тиква. Оваа смеса ставете ја врз печеното тесто и ставете да се допече уште 35-40 минути.
Тортата е готова кога одозгора ќе добие убаво кафено-златеста боја и филот ќе биде печен. Украсете ја со стопено бело чоколадо или шеќер во прав, а можете и со матена слатка павлака.
Најдобро е за филот да користите Хокаидо тиква или некоја друга сорта на тиква која при динстањето нема да се распадне.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 10:26
Крем карамел со тиква


Крем карамел со тиква

Состојки 500 гр пире од тиква 600 мл. млеко 4 јајца 300 гр шеќер 1/2 мало лажиче цимет 1 ванила

Многу вкусна вариација на еден прекрасен рецепт.
Најпрво се разматуваат малку колку да се соединат јајцата и половина од шеќерот потоа се додава млекото, ванилата и циметот и на крајот се додава тиквата и убаво се промешува за да се направи хомогена смеса.
Останатиот од шеќерот се става во еден сад на оган за да се растопи и да се карамелизира, растопениот шеќер се става на дното од садот каде што ќе се печи кремот, над карамелот се става смесата со тиквата, потоа садот се става во поголем сад кој што се полни со вода, потребно е водата да стигнува најмалку до половината на садот со кремот. Така подготвен се печи на 160-170 степени за 90 минути. Откако ќе се испечи се остава да се излади целосно и се превртува во чинија и е готов за консумација.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 10:20
Највкусниот ролат со тиква



Состојки
кора
300 гр. тиква
150 гр. ореви (сечкани)
4 јајца
8 лажици шеќер
3 лажици брашно
1 пециво
1/4 лажичка цимет
фил
150 гр. тиква
3 лажици густин
3 лажици шеќер
350 мл. млеко
100 гр. путер/маргарин
2 лажици шеќер во прав
за глазура
50 гр. чоколадо за готвење
1 лажичка масло

Овој ролат во кој преовладува вкусот на тиквата искомбиниран со вкусот на циметот, оревите и чоколадото, излезе одличен, необично вкусен, избендисан од моите деца кои вообичаено нешто баш не ја обожаваат тиквата.

~ Кора ~
1. Тиквата се чисти, се сечи на коцки, се вари со малку вода 15 минути, се цеди,
се прави пире и се лади.
2. Тавата во која ќе се пече ролатот (јас користев Интенсо Ростер тава) се намрсува со масло, се става хартија за печење, пак се намрсува со масло и се посипува со 3 лажици од сечканите ореви. Намрсувањето на тавата (која вообичаено нема потреба да се намрсува), е само за да не се измести хартијата за печење која понатаму ќе послужи за ролање на ролатот.
3. Јајцата пенасто се матат со шеќерот, се додаваат брашното со измешаното пециво и цимет. Се мати со миксерот на бавно, се става пирето од тиква и со дрвена лажица се изедначува. Смесата има прекрасна портокалова боја која се истура врз оревите во тавата, и се пече на 170 степени 15-20 минути.
4. Откако ќе се извади ролатот од рерна, се лади 5 минути и врз него се распоредува останатата количина од сечкани ореви. Друго парче хартија за печење се става врз ролатот, врз неа се става некоја тацна или даска со соодветна големина за да може да се преврти ролатот од другата страна, внимавајќи да не испаднат оревите. Со помош на хартијата се витка ролат и се остава да се излади.

~ Фил ~
1. Исечканата тиква се вари 15 минути и се прави пире по иста постапка како за кората.
2. Густинот се меша со шеќерот и малку млеко одземено од вкупната количина, се вари како пудинг и добро се лади. Употребив густин, а не некаков пудинг, за да може да дојде до израз вкусот на тиквата во филот.
Путерот/маргаринот се мати со прав шеќерот, се додава изладениот густин, се мати убаво, на крај се става изладеното пире од тиква и се мати до убаво изедначување.
3. Ролатот се одвиткува, се отстранува хартијата и се премачкува со филот. Со помош на другата хартија се завиткува ролат.
4. На пареа се топи чоколадото и маслото и со лажица се шари ролатот одозгора, се остава во фрижидер.

При консумирањето на ролатот, во тестото иако во мала количина, се чувствува преубавата арома на циметот, но истиот може по вкус да се стави и повеќе.
Исто така може да се додадат и ѓумбир во прав, каранфилче, мускантно оревче ...
Се надевам дека ќе ви се допадне овој мој несекојдневен ролат со тиква.




Изменето од Valerija - 14.Ноември.2019 во 10:20
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 10:15
Есенски сок од тиква



Состојки
1 кг исчистена тиква
5л вода
500 гр шеќер
5 портокали
1 лимон

Сокчето брзо се подготвува.
Исчистете ја тиквата, исечете ја на парчиња и ставете ја во 5 литри вода да се свари.
Изблендирајте ја, јас тоа го правам директно во тенџерето, со рачниот блендер.
Откако ќе се подолади, ставете го шеќерот и исцедениот сок од лимонот и портокалите. Промешајте.
Ако баш не ви се допаѓа вкусот на тиквата, можете да ставите и екстрат од лимон или портокал...
Турете го во шишиња и чувајте го во фрижидер.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 09:56
Путер колач со тиква



Путер колач со тиква


Состојки
100 гр шеќер
100 гр путер
2 јајца
150 гр брашно
1/2 лажичка пециво
1 ванилин шеќер
сок од 1/2 портокал
рендана кора од 1/2 портокал
100 гр тиква во спирали или рендана

Подготовка
1. Ја вклучуваме рерната на 170 степени да ни се загрее.
2. Омекнатиот путер и шеќерот ги матиме до соединување.
3. Ги додаваме едно по едно јајцата и матиме со миксер.
4. Го додаваме сокот и кората од портокал, ванилиниот шеќер, пецивото и на крајот брашното. Соединуваме.
5. Тиквата ја рендаме или пак ја сечкаме во спирали и ја редиме во тавата за печење, па со додавање на смесата ја соединуваме насекаде да ни е распоредена.
6. Печеме околу 1/2 час, а пробуваме со чепкалка дали ни е печен колачот. Ако е сува, печен е.

Забелешка
Тиквата не ја рендав туку ја сечкав во спирализерот на Делимано. Многу штосни долги и тенки парчиња излегоа, па затоа и е позабележлива во колачот, а тоа и ми беше целта.
Го печев во мал силиконски калап за векни, а ако сакате поголема доза на пр. дупло, печете го во тавче бр.24 или 26.




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 09:52
Колач од рендана тиква


Колач од рендана тиква

Состојки
1,5 кг тиква
2 јајца
3 лажици гриз
4 лажици шеќер
200 мл млеко
2 лажици масло
1/2 кесичка цимет

Есенско време или време на тикви. Тиквата е нискокалорична, вкусна и здрав есенски деликатес.
Изобилува со витамин ц, бета-каротен, магнезиум, витамин Б, витамин Е, калиум, цинк и уште многу други.  Има многу да се каже за тиквата, а јас ќе кажам како го подготвив овој убав десерт од тиква.

За да го подготвиме овој рецепт потребно е прво да ја изрендаме тиквата на јадрата страна од рендето.
Лупена, чистена од семки, ја рендаме.
И додаваме гриз и 2 лажици шеќер и убаво ја промешуваме.
На страна во длабок сад ги матиме јајцата со 2 лажици шеќер. Додаваме масло, млеко и цимет. Матиме да се соедини и го исклучуваме миксерот. Ја додаваме ренданата тиква. Промешуваме со лажица да се спои со јајцата. Плехот во кој ќе печеме го намастуваме со маргарин, а потоа со брашно го наросуваме. Вака подготвената смеса ја префрламе во плехот и ставаме да се пече на 180 степени околу 35 минути.
Кога е печено го вадиме од рерна и сечеме на триаголничиња.

Се јаде и топло и ладно. Мене искрено повкусно ми е топло. Можете да наросите шеќер во прав или цимет по желба.
На здравје


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.