IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ћарципан торти и колачи
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ћарципан торти и колачи

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£ули.2018 во 15:27
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;


 олач со Љаболка и марципан

—остоЉки
«а тесто
250 гр омекнат путер
200 гр шеЭер
1 пакетче ванилин шеЭер
прстофат сол
6 поголеми ЉаЉца
350 гр брашно
1 пакетче прашок за печеЬе
кора од 1 лимон
200 гр марципан
«а надтесто
2 поголеми Љаболка
1/2 сок од 1 лимон
1 лажиче цимет
100 гр бадемови ливчиЬа
ѕрелив за Љаболката
2 лажици сок од лимон
4 лажици шеЭер во прав
малку цимет

ЌаЉпрво исчистете ги Љаболката и исечкаЉте ги на мали коцкички. ѕрелиЉте ги со сокот од лимон и вмешаЉте го циметот.

¬о сад за матеЬе ставете го путерот и шеЭерите и матете додека се растопи, па постепено додаваЉте ги ЉаЉцата едно по едно при што секое Эе го матите по 2 минути.
»змешаЉте ги сувите состоЉки заедно со ренданата кора од лимон и додадете ги во садот кратко матеЉЭи. ƒоколку користите помали ЉаЉца и ви се види многу густо тестото, слободно додадете некоЉа лажица млеко.
Ќа краЉ со лажица додадете го марципанот исечкан на ситни коцкички.

“естото ставете го во намастен или обложен со пек-хартиЉа плех од рерната. Ќе мора многу да го мазните одозгора, можи да има нерамнини, при што со додаваЬето на предходно спремените Љаболка Эе си фати се убаво лежиште. ќткако сте ги распоредиле Љаболката, наЉгоре посипете го колачот со листовите бадем.

ѕечете 25 минути на 180—.
»змешаЉте ги состоЉките за прелив и одозгора попрскаЉте го топлиот колач.
ќставете кратко да подолади и веднаш уживаЉте. ћирисот на овоЉ колач кога е печен нема воопшто да ве остави рамнодушни.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 96636
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.Ќоември.2018 во 22:47

ЋепчиЬа со марципан

—é повеЭе ми се допаГаат овие колачи/лепчиЬа наречени скоунс. многу лесно се прилагодуваат со разни додатоци, па секогаш можете да добиете нешто различно.


Ќие ги пробавме со лаванда и суво грозЉе, а овде ги гледате наполнети со коцки марципан, парченца чоколадо, и (како тоа да не е доволно) Яем од сливи во средината.

рецептот е од овде.

scones so marcipan-2

120 g марципан
шеЭер во прав (за ножот)
100 g темно чоколадо, на коцкички
1 шоЪа брашно (мешавина од сенаменско и интегрално рТжано)
1 лажица шеЭер
1 кесичка ванилин шеЭер
1 лажиче прашок за пециво
85 g путер, ладен, на коцки
1/4 шоЪа Љогурт
1 ЉаЉце
Яем од сливи
scones so marcipan-5

»сецкаЉте го марципанот на коцки. одвреме-навреме извалкаЉте го ножот во шеЭер во прав за да не се лепи.

во сецко (или рачно) измешаЉте ги брашното, шеЭерот, ванилиниот шеЭер и прашокот за пециво со коцките путер, додека не добиете зрнеста мешавина. изматете го Љогуртот со ЉаЉцето, па додаЉте го брашното со путер, марципанот и чоколадото и помешаЉте сé заедно со дрвена лажица.

префрлете го тестото во тавче, врз хартиЉа за печеЬе, оформете го во форма на диск и исечете го на 4 дела. направете вдлабнатина во средината на секоЉ дел и ставете по неколку лажички Яем.

печете ги колачите во рерна загреана на 200∞C околу 20 Ц 25 минути. наЉубави се ако се Љадат веднаш, ама и оладени не се воопшто лоши.

scones so marcipan-7

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.