IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ћарципан торти и колачи
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ћарципан торти и колачи

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: ћарципан торти и колачи
    »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:20
ÐœÐ∞рципÐ∞н ÐºÐ¾ÐїÐ∞чи


ћарципан колачи

—остоЉки
200гр. марципан-купечки
100гр. шеЭер во прав
200гр. печени бадеми
200гр. црно чоколадо
 ористени ƒелимано производи

ћарципанот убаво се меси со шеЭерот во прав се додека не се добие убава смеса.
«емаме од смесата по малку колку да формираме бомбица и убаво Ља притискаме на средина за да добиеме вдлабнатина.
“ака правиме со цела смеса и потоа ги чоколадираме и на краЉ во секоЉа длабнатина ставаме по еден бланширан бадем

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:21
ÐœÐ∞рципÐ∞н Ð¾Ð±ÐїÐ∞ндÐ∞


ћарципан обланда

—остоЉки
250 гр шеЭер
10 лажици вода
200 гр маргарин
150 гр мелени ореви
150 гр мелени бисквити
200 гр чоколадо
1 лист обланда

—тавете го шеЭерот и водата да зоврие, па во течноста додаЉте ги оревите, бисквитите и маргаринот и убаво измешаЉте.
ѕоделете Ља смесата на три дела и во едниот ставете 50 гр. чоколадо.
Ћистот обланда поделете го на 4 дела.
Ќа првиот дел ставете од белиот фил, па пак лист, црн фил, лист, бел фил и на краЉот ставете го четвртиот дел. ѕритиснете убаво да се споЉат листовите со филот и ставете нешто тешко одозгора, сето убаво да се спои.
ќдозгора прелиЉте Ља обландата со преостанатото чоколадо.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:23
ÐœÐ∞рципÐ∞н Ð¾Ð±ÐїÐ∞ндÐ∞ Ñ€Ð¾ÐїÐ∞Ñ‚


ћарципан обланда ролат

—остоЉки
1 лист обланда
200 гр марципан
100 мл слатка павлака
100 гр чоколадо
1 лажица мед
1 преполна лажица нутела

¬о тенЯерче на рингла се стваат слатката павлака и чоколадото искршено на коцки. —е загрева со мешаЬе до точка на виреЬе, односно додека чоколадото потполно не се истопи.
—е трга на страна и се остава добро да се излади.
ѕотоа се додава лажица мед и се миксира, па на краЉ се вмешува лажицата нутела.
ћарципанот со помош на оклагиЉа се развлекува во кора со големина колку листот обланда.
«а полесно справуваЬе, наЉдобро е да го ставите врз пек-хартиЉа, а одозгора целофан и врз него постепено да тенчите.

ќбландата омекнете Ља меГу две влажни крпи.
ѕремачкаЉте Ља со чоколадниот крем, а потоа врз него ставете го истенчениот марципан.
¬нимателно завиткаЉте ролат коЉ малку Эе го заролате врз работната маса за да добие што покружен изглед.

ќткако Эе се излади се сечи на тенки парчиЬа.
–олатот можи да се мрзни.





£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:27
ÐœÐ∞рципÐ∞н бомбици


ћарципан бомбици

—остоЉки
50гр исчистени фстаци
50гр сува брусница
120-140гр марципан
за обложуваЬе
100гр црно чоколадо
1лажица масло
за декорациЉа
30гр бело чоколадо

ѕрво фстаците и сувата брусница ги сецкаме на мали парчиЬа.
ѕотоа ги соединуваме со марципанот, Ља месиме смесата со рака.
ќд добиената смеса формираме ваЪак.
√о делиме одприлика на 16-18 парчиЬа.
‘ормираме бомбици.
Ќад пареа ги соединуваме црното чоколадо и маслото.
—екоЉа бомбица Ља потопуваме во глазурата.
ќд кога Эе се стегни секоЉа бомбица Ља декорираме со растопено бело чоколадо.
—ервираме во хартиени корпи и послужуваме.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:31
ÐœÐ∞рципÐ∞н ÐºÐ¾ÐїÐ∞чињÐ∞ - посно

ћарципан колачиЬа -посно

—остоЉки
100 гр брашно
100 гр бадеми
1/2 лажиче пециво
50 гр шеЭер
1 ванила
80 гр маргарин (или путер за мрсна верзиЉа)
2 лажици студена вода
200 гр марципан
2-3 лажици мармалад од каЉсии
100 гр чоколадо
 ористени ƒелимано п

Ѕадемите малку потпечете ги. —омелете ги (Љас лично кратко ги блендирам) со тоа што Эе оставите и покрупни парченца.
¬о сад ставете го брашното, бадемите, ванилата, шеЭерот и пецивото и промешаЉте.
ƒодаЉте го маргаринот и водата и кратко измесете Ља смесата, колку да се поврзи.
—тавете Ља смесата во фрижидер на половина час, па извадете Ља и исучете Ља, отприлика со дебелина од 5 мм.
»сечете форми по желба. Ќаредете ги на плехот покриен со хартиЉа и печете ги во загреана рерна на 180 степени кратко време, можеби десетина минути.
ѕодгответе го марципанот. јко имате домашен уште поубаво, Љас овоЉ пат немав па користев купечки. ќд исучениот марципан исечете исти форми како што се колачиЬата.
 олачиЬата откако убаво Эе се изладат, наЉпрво со четче премачкаЉте ги со мармаладот од каЉсиЉа (или друг по ваша желба) па одозгора ставете по едно парче од марципанот. ѕритиснете малку да се спои.
Ќа краЉот премачкаЉте ги убаво со чоколадо и декорираЉте по желба.






»зменето од Valerija - 18.ћаЉ.2018 во 16:32
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:35



БÐ∞дем мÐ∞рципÐ∞н бомбици - Ð‘Ð¾ÐґÐ¸ÑœÐ½Ð¸ ÐºÐ¾ÐїÐ∞чи


Ѕадем марципан бомбици

—остоЉки
250 гр марципан
200 гр бадеми
200 гр бисквити
100 гр чоколадо за готвеЬе
70 гр путер
120 гр шеЭер
150 мл вода

ќва е една неодолива комбинациЉа на чоколадна бисквитна бадем смеса со марципан. ќва е вистински погодок за сите Ъубители на ситни колачиЬа со бадем и марципан.
ќвие прекрасни бомбици исто така се подготвени за  атолички ЅожиЭ и се вистинско уживаЬе за сите сетила.

1. ¬одата, шеЭерот и путерот ставете ги на оган да се растопат и споЉат и тргнете Ља смесата од оган.
2. ƒодадете го чоколадото да се растопи.
3. —тавете ги мелените бискивити и бадеми и убаво измешаЉте, за да се спои смесата.
4. ќбликуваЉте мали топчиЬа марципан. јко сакате домашно да го подготвите марципанот, веЭе имам обЉавено рецепт 
5. ќтприлика земете иста количина и од бисквитната смеса и околу топчето марципан, замотаЉте со неа и убаво обликуваЉте во бомбица.
6. ќколу 100 гр бадеми исецкаЉте ги на ситни делови и бомбиците валкаЉте ги во бадеми.
ћожете да ги направите чоколадни, со мелени бадеми или пак по ваш избор декорациЉа.






£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:37
ЛÐ∞вÐ∞ мÐ∞рципÐ∞н ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч


Ћава марципан колач

—остоЉки
125 гр брашно
125гр шеЭер во прав
250 гр маргарин
250 гр чоколадо за готвеЬе
5 ЉаЉца
2 рамни лажички пециво
2 ванилин шеЭер
1/2 лажичка екстракт од бадем
50 гр марципан

„околадо и марципан - многу Љака комбинациЉа. ≈па правеЉЭи лава колач, доЉдов до идеЉа да ставам мали топчиЬа марципан и да добиЉам прекрасна комбинациЉа.
¬кусот е прекрасен, ћоцарт кугли во домашна вариЉанта, претворени во колач.

Ќачин на подготовка

—е топи чоколадото и маргаринот на пареа, се додава шеЭерот во прав, ванилин шеЭер и се меша додека да се соединат. —е додава брашното и на кратко се меша на пареа. Ќа краЉ пецивото. —месата се лади. ѕотоа се додаваат ЉаЉцата едно по едно и се мати со миксер. Ќа краЉ додава екстрактот од бадем.
ћарципанот  се размесува и се формираат мали топчиЬа.
¬о калапи за мафини, се става една лажичка смеса, во средина се става марципанот и потоа уште една лажичка смеса.
£ас ги правев во силиконски калапи и ги наредив во правоаголно тавче. √и печев на 250 степени, 10 мин.
—е ладат колачите и се превртуваат во чиниЉа.
£ас ги искомбинирав со топка ментол сладолед. прекрасен споЉ на вкусови. √орчливиот и специфичен вкус на бадем и марципан, заедно со освежителниот ментол, дадоа супер ефект на прекрасен лава колач.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:39
ÐœÐ∞рципÐ∞н тортÐ∞


ћарципан торта

—остоЉки
5 ЉаЉца
7 мали филЯани ( за кафе-100 мл) шеЭер
3,5 мали филЯани масло 4 мали филЯани млеко
5 мали филЯани мелени ореви
7 мали филЯани брашно 1 пециво
125 гр млеко
фил за премачкуваЬе на испеченото тесто 125 гр маргарин 150 гр шеЭер
150 гр мелен орев
150 гр црно чоколадо

ѕрво во вангличка се ставаат ЉаЉцата со шеЭерот и се матат малку подолго, околу 10 минути, односно се додека не се растопи шеЭерот.
ѕотоа постепено се додаваат течните, па сувите состоЉки.
«а филот во тенЯере на оган се ставаат млекото, шеЭерот, маргаринот да провриЉаат 1-2 минути. ѕотоа се додаваат чоколадото да се растопи и оревите. ”баво се соединува.
Ћесно се промешува со лажица и смесата се истура во калап, обложен со хартиЉа и се печи. —е лади.
Ќапомена Ц се користи еден ист мал филЯан за сите продукти
ќвоЉ фил се нанесува врз испечениот колач. —е сечи на коцки.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:41
Ð•ÐїÐµÐ³Ð∞нтни мÐ∞рципÐ∞н топчињÐ∞

ћарципан елегантни топчиЬа

—остоЉки
200гр готов марципан
14-15 кандирани цреши
150гр црно чоколадо
3 лажици масло
ливчиЬа бадем по потреба

—ликата сама зборува колку се елегантни овие колачи.
ћарципанот го делиме на 14-15 топчиЬа.
—екое топче го истанчуваме на дланката.
¬о средината ставаме по една кандирана цреша и формираме бомбица.
√и редиме на чиниЉа.
—ега над пареа ги растопуваме маслото и чоколадото.
—екоЉа бомбица Ља потопуваме во чоколадото и Ља обложуваме со ливчиЬа бланширан бадем.
–едиме на хартиЉа да се просушат па ги сервираме во хартиени корпиЬа.
”живаЉте во прекрасниот вкус.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:43
ÐœÐ∞рципÐ∞н Ñ€Ð¾ÐїÐ∞Ñ‚ со Ñ‡Ð¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞до


ћарципан ролат со чоколадо

—остоЉки
500гр. смеса од марципан
100гр. шеЭер во прав
2 лажици какао
100гр. чоколадо за готвеЬе
100гр. сецкани бадеми
за глазура
100гр. чоколадо за готвеЬе
100гр. сецкани бадеми

«а сите Ъубители на марципанот мислам дека оваЉ рецепт Эе им се допадни.

ћарципанот наЉпрво убаво измесете го заедно со шеЭерот и постепено додаваЉте го чоколадото (50гр.) кое претходно сте го растопиле заедно со какаото. —ите состоЉки убаво измесете ги за да добиете изедначена смеса.  ога Эе се измесат со помош на сукало исучете две помали кори и секоЉа кора премачкаЉте Ља со останатото 50 гр.топено чоколадо и над чоколадото ставете ги сецканите бадеми. —виткаЉте ги корите во ролат и премачкаЉте ги со 100гр. топено чоколадо и наросете сецкани бадеми.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 21:01
ÐœÐ∞рципÐ∞н - бÐ∞дем ÐºÐ¾ÐїÐ∞чи


—остоЉки
15 лажици вода
12 лажици шеЭер
125 гр маргарин
250 гр мелени бадеми
150 гр мелени бисквити
100 гр црно чоколадо (70% какао)
150гр чоколадни трошки
20 -25 зрна лешник
150 гр марципан смеса за колачи

ƒекоративни и вкусни колачи, кои се убави и за празнична трпеза

¬о касерола на оган се ставаат шеЭерот, водата, чоколадото и маргаринот да се соединат и да провриЉаат на тивко 4-5 минути.
—е трга од оган, па се додаваат бадемите и бисквитите.
—е остава смесата малку да се излади.
«а тоа време марципанот се сечи на мали коцки, од прилика 1*1 цм, и во средината на секое парченце, се става еден лешник и се прави мала бомбица.
—ега таа мала бомбица се облепува со млаката смеса.
—е формира голема бомбица и се валкаат во чоколадни трошки.
—е оставаат на ладно наЉмалку 2-3 часа, за да се стегнат, а потоа се сечат на половина.
—е сервираат со останатите празнични колачи.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 21:05

ПрÐ∞ÐїÐ¸Ð½Ð¸ со мÐ∞рципÐ∞н и суви кÐ∞ÑШсии

ѕралини со марципан и суви каЉсии

—остоЉки
125 гр марципан
100 гр шеЭер во прав
200 гр суви каЉсии
200 гр сецкани ореви
1 мандарина(рендана кора )
300 гр чоколада за готвеЬе
9 лажици масло

ћарципанот се меша со шеЭерот во прав и се трга настрана.  аЉсиите се мелат и се соединуваат со оревите, кората од мандарина и се се замесува со сокот.
 алапите за пралини се премачкуваат со стопената чоколада и се остава да се стегне во фрижидер.  ога Эе се стегне чоколадата наЉпрвин се полнат калапите до пола со марципан, па се става од полнеЬето со каЉсии за на краЉ да се затворат со стопена чоколада.  ога Эе се стегне чоколадата колачиЬата се вадат од калапите .


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£ули.2018 во 15:20
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞днÐ∞ роденденскÐ∞ тортÐ∞ со вишни и мÐ∞рципÐ∞н (Ð±ÐµÐЈ печење)


околадна торта со вишни и марципан без печеЬе

—остоЉки
Ѕисквит
400 гр мелени бисквити
50 гр сецкани потпечени бадеми
2 лажици какао
50 гр путер
3 лажици крем
„околаден ганаж
500 мл слатка павлака
500 гр темно чоколадо 70% какао
∆еле од вишни
800 гр вишни
100 гр шеЭер
30 гр желатин
1/2 лажичка екстракт од бадем
ћарципан
300 гр смеса домашен марципан
ƒекорациЉа
100 гр темно чоколадо за декорациЉа
50 гр бело чоколадо за декорациЉа
50 мл чоколаден ганаж
Ѕисквит
- —остоЉките се мешаат и се месат. јко не се врзуваат, се додава малце млеко, по потреба, зависно од бисквитот коЉ се користи.

„околаден ганаш
-—е затоплува слатката павлака, но не да врие и се додава чоколадото. —е заедно се меша и се остава да се олади малце. ƒодека сеуште е течно, се двоЉат 50 мл за глазура и потоа се дели на 3 еднакви дела.

∆еле 
-¬ишните се блендираат и се ставаат на оган. —е додава шеЭерот и се меша за да згусне смесата и изврие течноста. ¬рие околу 5-7 мин.
- ∆елатинот се подготвува по упатството и се додава во вишните.
- Ќа краЉ се додава екстракт од бадем.

ћарципан
- во предходната рецепта имам обЉаснето како се подготвува смеса за домашен марципан.
*во продавници се продава готова смеса, но тоа е само арома на бадем, нема бадем во неа.
 

¬о калап за торта бр.28, со обрач коЉ се одстранува, се става одоздола хартиЉа за печеЬе, а страничниот дел се обложува со фолиЉа.
- ѕоловина од бисквит смесата се расукува и се става на долниот кружен слоЉ. ѕотоа се сукаат тенки ленти и се ставаат од страниците на обрачот. —е споЉуваат краевите и страниците убаво се притискаат за калапот. —е остава да се олади околу 15 мин во замрзнувач.
- —е прелева со слоЉ од чоколаден ганаж, околу 300 мл. —е лади 20 мин.
-  ога Эе се стегне слоЉот од ганаж, се прелева слоЉот од желе од вишни. ∆елето треба да е млако накаЉ ладно, да биде течно и лесно да може да се распореди низ чоколадниот ганаж. —е лади во замрзнувач околу 20-30 мин, додека да се здрви целосно.
- ¬рз желето, повторно чоколаден ганаж 300 мл. —е лади околу 15 мин.
- ¬о меГувреме се расукува кора од марципан. «а полесно расукуваЬе, се наросува со шеЭер во прав и се сука во фолиЉа или кеса.  ората треба да е со големина колку калапот. —лоЉот не мора да биде многу дебел, за да не доминира марципанот, него да даде шмек на тортата.
- ¬рз марципан, повторно ганаж.
- «а декорациЉа може да се одвои 50 мл ганаж и да се добие мирор (огледало) глазура или да се применат други идеи.
- ƒодека не е многу оладена тортата, слоЉот од бисквит коЉ е вишок над глазурата, пополека се превиткува врз неа и се добива еден внатрешен обрач.
£ас тоЉ дел го прошарав дополнително со темно и бело чоколадо.

ѕримери за декорациЉа
*Ќа хартиЉа за печеЬе, предходно изгужвана и потоа исправена, се распределува тенок слоЉ на стопено темно чоколадо. —е прошарува со тенки линии од бело чоколадо. —е лади во замрзнувач 15 мин и се крши на помали и поголеми парчиЬа, кои се редат врз тортата по избор.
*Ќа хартиЉа, се прави округлеста форма од чоколадо, во дезен по избор и се витка полукруг и се става на полокружна подлога. —е мрзне 15 мин и е спремно за декорираЬе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92292
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.£ули.2018 во 15:25
ÐœÐ∞рципÐ∞н ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч


ћарципан колач

—остоЉки
5 ЉаЉца
10 лажици шеЭер
1пак. ванилин шеЭер
75 мл вода
150 мл млеко
75 гр маргарин или путер
150 гр марципан
9 лажици брашно
1 пак. прашок за печеЬе
додаток по желба чоколадни трошки
прелив чоколадна глазура и ситно сечкани потпечени лешници

Ќа ниска температура се топи маргаринот/путерот, марципанот исечкан и млекото. —е меша додена марципанот потполно не се растопи и се претвори се во глатка смеса. —е трга на страна да лади со повремено промешуваЬе.

£аЉцата убаво се матат со шеЭерот, па потоа постепено се додаваат останатите состоЉки. Ќа краЉ се додава смесата со марципан.

—месата е издашна и Эе ви треба тава за печеЬе 25х35. £ас Ља поделив во силиконски калапчиЬа и во помала тава, така што добив 2 на изглед различни работи.
—е печи на 180— околу 20-25 минути.

ѕечениот кекс се прелива со чоколадна глазура, готова или пак со стопено чоколадо на кое по желба можи да му додадете и малку слатка павлака. ќдозгора се посипува со сечкани потпечени лешници.

£ас користев кувертура со коЉа ги обложив предходно калапите, па потоа откако Ља извадов, печев во нив од тестото. ѕеченото тесто од калапите го премачкав со чоколаден роЉал аЉсинг на Ѕети  рокер, па одозгора им Ља ставив веЭе здрвената кувертура. јЉсингот овде одлично се вклопи и допринесе за уште поубав вкус.

ќстатокот од тестото го допеков во помало тавче 20х30 и го прекрив со остатокот на кувертурата. ќдозгора ставив бадемови листови.

„околадните трошки не постоЉат по рецептот, но Љас по желба ги вметнав овде, бидеЉЭи сметам дека одлично би се прилагодиле на составот.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.