IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ћедот како дел од рецептите за колачи и торти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ћедот како дел од рецептите за колачи и торти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12345>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 15:53
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#147;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128; (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;)


MедеЬаци со Гумбир -посно

—остоЉки
“есто
250 мл кисела вода
200 мл масло
200 гр шеЭер
2 полни лажици мед
1 лажиче цимет
1/4 лажиче рендано морско оревче
1/4 лажиче мелено каранфилче
1/4 лажиче мелен Гумбир
рендана кора од лимон
1 лажиче прашак за пециво
1/2 лажиче сода бикарбона
1-2 лажици какао
околу 700-750 гр брашно
«а декорациЉа
100 гр чоколада за готвеЬе
3-4 лажици масло

¬о сад ставете ги сите состоЉки за тесто освен брашното. Ѕрашното постепено додаваЉте го и месите додека добиете изедначено, меко тесто.
ќд тестото кините парчина и правите топчина и малку, нежно сплескаЉте ги. √олемината можите и сами да си е одредите, дали Эе бидат поголеми или помали.
Ќаредете ги во тава за печеЬе обложена со хартиЉа или намачкана со масло. £ас користев правоаголна тава од ƒелимано и не ставив ништо, не се лепат.
ѕечете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 15 минути а ако се поголеми 2-3 минути повеЭе.
ѕечените колачи оставете ги да оладат и потоа прелиЉте ги со стопената чоколада со маслото на пареа. ћоже само оддозгора или цели да ги ставите во чоколадата. —тавете ги на хартиЉа за печеЬе додека се стегне чоколадата и потоа послужете се.
—овет
£ас користев посебни зачини но доколку имате мешавина за медеЬаци може да си ставите 1 -1,5 лажиче.
ѕосни ама вистински вкусни колачи - медеЬаци!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:01
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#156;&amp;#208;&amp;#184;


ћедени сваЭи

—остоЉки
тесто
4 ЉаЉца
3 лажици шеЭер
6 лажици мед
700 гр брашно
2 лажички сода бикарбона
за глазура
100 гр чоколадо за готвеЬе
3 лажици масло
по потреба сецкани ореви

1. ¬о длабок сад ЉаЉцата и шеЭерот ги матиме со миксер, додека шеЭерот не се растопи.

2. ¬о друг сад на страна ги составуваме сувите состоЉки-брашно, сода бикарбона.

3. ¬о садот со ЉаЉцата ги додаваме медот и сувите состоЉки. ѕостепено со рака замесуваме средно-тврдо тесто. –азвлекуваме кора со дебелина од 0.5 мм и со тркалезна модла вадиме тркалезни форми и ги редиме во тава за печеЬе обложена со хартиЉа.

ѕечеме на загреана рерна 20 минути на 190 степени.

Ќа тивок оган со 3 лажици масло растопете го чоколадото и чоколадираЉте едно по едно. ƒекорираЉте со сецкани ореви додека не е стегнато чоколадото.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:04
&amp;#208;§&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ-&amp;#208;&amp;#146;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;


‘иловано медено срце

—остоЉки
«а тесто
250гр. мед
50гр. шеЭер
50гр. путер или маргарин
прстофат сол
1 ванила
2 ЉаЉца
3 лажици млеко
1 пециво
малку канела
малку морско оревче
малку рендана кора од лимон
250гр. просеано брашно
«а фил
1/2 л. млеко
2 ванили
50гр. шеЭер
5 лажици нишесте
1 (820гр.)кутиЉа готов компот од праски или ананас
250мл. слатка павлака
«а украсуваЬе
по потреба слатка павлака
малку црвена прехрамбена боЉа
малку рендано чоколадо

ћедот, шеЭерот, путерот и ванилата на тивок оган полека растопете ги и оставете да се изладат.
Ќа оладената смеса додате ги кората од лимон и останатите мирудии, секако по ваш избор, што милувате, тоа.
»зматете ги ЉаЉцата, па додадете Ља претходната подготвена смеса, млекото и на краЉ брашното помешано со пецивото.јко добиената смеса е многу густа, додадете уште лажица до две млеко.
»стурете во калап срце со пречник, чинам дека беше 24цм, го користев тоЉ на ƒелимано, малку премачкан со масло.
—тавете да се пече во загреана рерна на 180 степени до сува чепкалка.
 ога Эе излади, преполовете го на 2 дела, хоризонтално.

—екоЉ дел убаво наквасете го со сокот со компотот од овошЉето.

«а филот го вариме нишестето со млекото и шеЭерот помешан со ванилата.
ќставаме да се излади, со повремени промешуваЬа.
«а тоа време ситно го сецкаме исцеденото овошЉето-праските или ананасот и го додаваме во кремот.
—латката павлака Ља матиме цврсто и соединуваме со кремот.
Ќанесуваме од готовиот фил врз половинките од тестото. омплетно филоваме и украсуваме по желба.
» не забораваЉте....бидете опиени од Ъубов! )))




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:13
&amp;#208;&amp;#145;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ


Ѕрзо медено срце

—остоЉки
400мл ладна вода
400гр брашно
400гр шеЭер
3 лажици масло
малку цимет
малку каранфилче
1 лажиче сода бикарбона
1 лажица какао
1 лажица мед
половина пециво
100 грама чоколадо за прелив

—е мешаат сите состоЉки (освен мармаладот и чоколадото) и се остава тестото да кисни 15 тина минути, потоа се става во намрсено тавче и се печи во загреана рерна на 180-200 степени 15 тина минути. ќткако убаво Эе излади се сечи на коцки, секоЉа коцка се сечи на половина се премачкува со мармалад и одозогора се украсува со чоколадо.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 16:15
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180; - &amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#130;


ѕандишпан со мед

—остоЉки
5 ЉаЉца
180гр. шеЭер
1 лажица мед
150гр. брашно
75гр. густин
ќсновен рецепт за пандишпан со мед со многу стабилна структура, а сепак мек како душа и многу ровок, коЉ може да го употребите за сите ваши омилени торти.
1.¬о сад за матеЬе со миксер матете ги ЉаЉцата, кога сосема малку Эе бидат изматени додаЉте го шеЭерот и медот и матете ги додека смесата не се триплира.
2.Ѕрашното и густинот исеете ги со помош на цедалка и додаЉте ги во изматените ЉаЉца на три пати и мешаЉте со шпатула додека смесата не стане хомогена.
3.“авата за печеЬе намастете Ља со путер и наросете Ља со сосема малку брашно насекаде подеднакво.
4. ƒодаЉте Ља смесата во тавата и печете во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути зависно од рерната или проверете со чачкалица за да бидете сигурни дека пандишпанот е готов.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ћаЉ.2018 во 11:38

ћ≈ƒ≈Ќ»  ќЋј„»Мј (ѕќ—Ќќ)

¬о сад за матеЬе ставете 11 лажици масло, 12 лажици вода, 11 лажици шеЭер, 1 пакетче ванилин шеЭер, 2 лажици мед, 1 полна лажица цимет, 1 пакетче прашак за пециво и 500гр брашно.

«амесете тесто, оставете го да одмори 15-тина минути. ѕотоа расукаЉте го на кора со дебелина од околу 1 сантиметар и со чаша исечете кругови. ѕотоа, остатокот од тестото премесете го и повторете Ља постапката.

 руговите наредете ги на хартиЉа за печеЬе и печете во загреана рерна околу 10 минути (без вентилатор). FIC_0563ќткако Эе се оладат наросете ги со шеЭер во прав и послужете ги. Ќа здравЉе! :)FIC_0570



»зменето од Valerija - 20.ћаЉ.2018 во 11:39
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 19:50


 олачи со мед

—остоЉки:
Ц 4 ЉаЉца
Ц 2 лажички сода бикарбона
Ц 2 лажички цимет во прав
Ц 1/2 филЯан масло
Ц 2 лажици мед
Ц 500 гр. брашно

ѕодготовка:
»змесете тесто од ЉаЉцата, сода бикарбоната, маслото, циметот, медот и брашното. “естото исукаЉте го со дебелина од еден сантиметар и исечете кругови со чаша.  олачите печете ги на 150 степени 40 минути.

Ќа здравЉе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 19:52
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;


“орта со медени колачи

—остоЉки
прв пандишпан
5 ЉаЉца
5 лажици шеЭер
5 лажици брашно
100 грама суво грозЉе
1 пециво
1 ванила
втор пандишпан
3 ЉаЉца ( само белките )
200 грама шеЭер
1 лажица оцет
фил
500 - 700 мл слатка павлака
3 -4 лажици шеЭер
150 грама подпечени сецкани лешници
1 портокал или мандарина ( сок за попрскуваЬе на пандишпаните )
200 грама ситно кршени медени колачи

«а првиот пандишпан ги матиме ЉаЉцата со шеЭерот со миксер додека добро да се уработат. ѕотоа ги додаваме брашното измешано со пецивото и мешаме со лажица. 
√розЉето го валаме во малку брашно и на краЉот го додаваме во смесата. ѕлекчето го подмачкуваме со зеЉтин и го посипуваме со брашно. ѕандишпанот го печеме на околу 180 -200 степени, време зависно од Љачината на рерната. £ас ги печев во правоаголен плех може и во округло плекче.

¬ториот пандишпан го правиме само со 3 белки. ѕрво ги матиме добро белките, а шеЭерот го додаваме постепено. Ќа краЉот го додаваме оцетот. —негот од белки го печеме во плекче обложено со хартиЉа за печеЬе.

«а филот Ља матиме добро слатката павлака со шеЭерот. ѕоловина Ља тргаме во посебен сад. ¬о остатокот ги додаваме сечканите медени колачи и околу половина од сецканите лешници. 
√о ставаме првиот пандишпан,го попрскуваме со сокот од портокал или мандарина и филуваме со филот со медените колачи.ќдозгора Ља ставаме кората од белките, Ља попрскуваме со сок и филуваме со хопла. Ќа краЉот декорираме со сецкани лешнаци или ако сакате рендана чоколада. » ова торта е плод на моЉата имагинациЉа. ћногу ни се допадна на вкус на моЉата фамилиЉа и на сите гости што ни доЉдоа за празниците. —е надевам дека Эе ви се допадне и на вас. ѕриЉатно засладуваЬе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 20:23
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#184; (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;)


ћедени колачи со мармалад од каЉсии

—остоЉки
1 чаша ( 200 мл) шеЭер
130 мл масло
3 лажици мед
1 лажица цимет
1 лажичка сода
по потреба мармалад од каЉсии
2,5 -3 чаши брашно
√лазура
4 лажици шеЭер
2 лажици вода

1. ЎеЭерот, медот, содата и циметот се промешуваат и смесата се вари заедно со масло на тивок оган додека убаво не се соедини.
2. ”ште во топлата смеса се додава брашното и брзо се промешува, потоа се чека да се излади.
3. ќд тестото се сука правоаголник со дебелина од 5 мм, се сече на коцки (околу 8) и во секое парче се става помалку од мармаладот, потоа убаво се затвара и се реди во плех обложен со мрсна хартиЉа.
4.  олачите се печат во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути.
5. √лазура. ЎеЭерот со водата се варат на тивок оган околу 3-4 минути, потоа се премачкуваат уште жешките колачи.

 олачите не треба да се држат долгу време во рерната за да не бидат многу тврди.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:25


ћедени срца

—остоЉки:

«а тесто:

  • 500г ≈кстра бело брашно тип 400 од ∆ито Ћукс
  • 250г мед
  • 100г шеЭер
  • 150г маргарин
  • 1 ЉаЉце
  • 10г какао
  • 2 мали лажички цимет
  • 1 Эесичка прашок за печиво
  • 100г ситно сечкани бадеми

«а филуваЬе:

  • 2 пудинга од ванила
  • ½ л млеко

ѕодготовка:

ћедот, шеЭерот и маргаринот се загреваат на средна температура се додека целосно не се стопат. —е остава смесата да се излади. Ѕрашното се меша со останатите состоЉки и со изладената смеса од маргарин, мед и шеЭер. “естото  добро се изедначува и се остава покриено 3 часа. ѕотоа се развива кора со дебелина од 1,5cm и од неа со калап се вадат срца кои се редат во плех. —е печат на 180∞— околу 15 минути. —рцата се лепат едно со друго со предходно подготвен и оладен пудинг од ванила.

ƒобар апетит!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 16:49
&amp;#208;&amp;#151;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞: &amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;∞


ћедени коцки со вкус на ванила

 олач коЉ Эе ве освоиЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 3 ЉаЉца
  • 200 гр шеЭер
  • 125 гр маргарин
  • 3 лажици мед
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 500 гр брашно

—ќ—“ќ£ » «ј ‘»Ћ:

  • 1 л млеко
  • 300 гр шеЭер
  • 4 кесички ванилин шеЭер
  • 8 лажици гриз
  • 250 гр маргарин

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. –астопете маргарин и мед, додаЉте 3 разматени ЉаЉца со шеЭер, па брашно и сода бикарбона. «амесете тесто и поделете го на 5 делови, тенко развлечете ги и печете ги на плех.
  2. «а подготовка на фил, во млекото, шеЭерот и ванилата додаЉте гриз и гответе да згусне.  ога Эе се излади додаЉте претходно разматен маргарин. Ћадните кори филуваЉте ги, а последната кора, откако Эе Ља филувате, посипете Ља со мелени ореви.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.£уни.2018 во 18:31
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ - &amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;

Meд торта -медовик

—остоЉки
 ори
3 ЉаЉца
3 лажици мед
12 лажици шеЭер
1 лажица сода бикербона
500-600 гр брашно (по потреба)
‘ил
1 литар млеко
8 лажици густин
8 лажици шеЭер
250 гр маргарин
4 лажици шеЭер во прав
200 гр чоколадо
200 гр ораси

£аЉцата се матат во поголем сад со рачна маталка за ЉаЉца. ¬о нив се додава шеЭерот и се мати додека да се растопи. ѕотоа се додава сода бикербона и мед. ќдкако убаво Эе се врзат се додава брашно. ЌаЉдобро е да се додава по мала количина и да се меша додека да се згусне смесата. ѕотоа тестото се меси со рака и треба да биде замесено на потврдо. «атоа пишав брашно по потреба, бидеЉЭи се зависи од брашното колку течност Эе врзе. “естото потоа се дели на 7 дела. ЌаЉубаво е сите парчиЬа да ги измерите на вага за да знаете дека имаат иста грамажа.
Ќа набрашнета површина се расукува кора. ѕо правило мед торта се прави во округлеста форма, со димензии колку тавче бр.30 и така полесна е за расукуваЬе и формираЬе. «а да имате совршени кругови, одкако Эе Ља расукате кората, одозгора ставете го обрачот од тавче на кое му се одстранува страничниот дел и исечете со нож правилен круг. ƒоколку Ља подготвувате како моЉата, во коцкаста форма. тогаш кората расукаЉте Ља во фолиЉа, со точно премерени димензии.
ќдкако Эе ги исукате корите, рерната се загрева на 180 степени и се ставаат на превртено тавче одозгора просеЉано со брашно или може и на хартиЉа за печеЬе. —е печат по 3 мин, односно додека да добиЉат светло кафена боЉа.
»спечените кори се редат на рамна површина една врз друга и одозгора се става тавчето на кое се печеле и некоЉ течок предмет, за да се исправат и тортата да биде рамна.

¬о меГувреме се подготвува филот. ћлекото се загрева и во него се става шеЭерот за да се растопи. √устинот се раствара со млеко, кое го одвоЉуваме од количината потребна за филот. —е става густинот во топлото млеко и се мати на оган неколку минути, додека да згусне. —е остава да се олади.
ћаргаринот и шеЭерот во прав се матат и се додаваат во пудингот. »сто така се додава и чоколадото и мелените ораси. —е тоа заедно се меша.

–едеЬе на тортата

 ора
‘ил
 ора
‘ил ...

Ќа краЉ целата торта се премачкуваа со филот. ƒекорациЉата е ваш избор. ћене наЉлесно ми беше со глазура од темно и бело чоколадо.

«а подготовка на тортата треба повеЭе време, но веруваЉте вреди трудот.
“ортата наЉубаво е да се подготви 1 ден порано и да стои во фрижидер, за да филот се упие во корите и да може убаво да се сече.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.£уни.2018 во 18:33

ѕќ—Ќј  –≈ћ “ќ–“ј —ќ ћ≈ƒ

< ng-non-bindable="" border="0" ="0" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" ="0" ="0" width="100%" id="I0_1527957171262" name="I0_1527957171262" ="https://apis.google.com/se/0/_/+1/fast?usegapi=1&size=medium&count=true&origin=https%3A%2F%2Fpopara.mk&=https%3A%2F%2Fpopara.mk%2F2014%2Frecepti%2Fposna-krem-torta-so-med%2F&g=3p&ic=1&jsh=m%3B%2F_%2Fscs%2Fapps-static%2F_%2Fjs%2Fk%3Doz.gapi.en_US.ZA0RwdktOps.O%2Fm%3D__features__%2Fam%3DQQE%2Frt%3Dj%2Fd%3D1%2Frs%3DAGLTcCNtpiOjTLlHpbw266k2UeBbECQHrw#_methods=onPlusOne%2C_ready%2C_%2C_%2C_resizeMe%2C_renderstart%2Concircled%2Cd%2Ce%2C&id=I0_1527957171262&_gfid=I0_1527957171262&parent=https%3A%2F%2Fpopara.mk&pfname=&rpctoken=63132364" -gapiattached="true" title="G+" style="margin: 0px; padding: 0px; border-width: 0px; border-style: none; outline: 0px; vertical-align: line; : transparent; max-width: 100%; : static; top: 0px; width: 32px; left: 0px; visibility: ; height: 20px;">

—остоЉки:

«а кора:

«а фил:

ѕодготовка:

ќд сите состоЉки заматете не прегусто тесто и испечете 5 кори од него.

»зматете го шеЭерот со растопената чоколада и додаЉте ги оревите.

ƒржете се до правилото еден ден ред тесто Ц еден ред фил и за помалку од половина час тортата Эе биде готова.

ќдберете глазура по избор, додадете неколку половинкиореви и прелиЉте со мед.




»зменето од Valerija - 02.£уни.2018 во 18:34
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.£уни.2018 во 18:36
“орта со мед

ѕотребни состоЉки:

«а кора:

  • 3 ЉаЉца
  • 8 лажици шеЭер
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица сода бикарбона
  • 23 лажици брашно

«а фил:

  • 1л млеко
  • 4 лажици шеЭер
  • 9 лажици брашно
  • 250гр маргарин
  • 200гр шеЭер во прав

за декорациЉа:

  • неколку парчиЬа ореви
  • 200гр шеЭер

Ќачин на подготовка:

£аЉцата, шеЭерот, мед и сода бикарбона варете на пареа 5-10 минути, па тргнете од оган. ¬о врелата смеса додадете три лажици брашно и добро помешаЉте, потоа додадете во четири наврати по пет лажици брашно и добро измешаЉте. ќд смесата испечете две кори, секоЉа по половина час на 180 степени. «а фил сварете пудинг од брашно и млеко со четири лажици шеЭер, а кога Эе се олади, додадете маргарин изматен со шеЭер во прав. “ортата филуваЉте Ља и одозгора премачкаЉте Ља со филот.  арамелизираЉте го шеЭерот и додека е топол натопете ги оревите и ставете ги на мазна хартиЉа. ЎеЭерот оладете го, измелете го и украсете Ља тортата.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12345>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,157 секунди.