IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ћедот како дел од рецептите за колачи и торти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ћедот како дел од рецептите за колачи и торти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1234 5>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 08:56
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;


ћедени коцки

—остоЉки
за смеса
150 гр медени срца со вкус на вишни
50 гр мелени бисквити
3 лажици мед
1/2 лажичка цимет
6 лажици масло
100 гр сецкани ореви
за глазура
150 гр чоколадо
5 лажици масло
по желба половинки Љатки од ореви

„околадата Ља топиме на пареа со 6 лажици масло. ћедените срца ги сечеме на поситни коцки и ги оставаме во сад на страна. ¬о садот го додаваме медот, циметот, сецканите ореви и бисквитите и со растопеното чоколадо замесуваме тесто. “естото го истураме на тава обложена со наЉлонска фолиЉа и го оставаме да се стегне во фрижидер. ѕотоа со нож потопен во ладна вода ги сечеме коцките. 
„околадото за глазура го топиме со 5 лажици масло и ги чоколадираме една по една коцките...”красуваЬето е по желба Љас ставав половинка Љатка од орев потопена во малку чоколадо.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 08:58
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;


ћедени ледени коцки

—остоЉки
пандишпан
6 белки
2 лажици брашно
6 лажици шеЭер
12 лажици лешници
12 грама пециво
‘ил
200 гр путер
100 гр мед
100 гр шеЭер во прав
500 гр тиква
500 мл млеко
180 гр шеЭер
100 гр мед
1 лажиче нишесте
1 ванила
3 жолчки

ѕандишпан

Ѕелките ги матиме пенесто заедно со шеЭерот.
»склучуваме миксерот и додаваме пециво, брашно и Љадро сецканите лешници.
ћешаме со лажица да Ља соедниниме смесата.
ѕечеме во намастена тава.
ѕечениот пандишпан го оставаме да излади.

√о ставаме во плехче и го филуваме со следниот фил.
200 гр путер го миксираме со 100 гр мед и 100 гр шеЭер.
ѕенесто матениот путер го мешаме со претходно сварениот крем од тиква коЉ го имам обЉавено.

≈ве го повторно да не талкате

‘ил.
“иквата Ља печеме во рерна на тивко.
ѕечената тиква со лажица Ља двоиме кората и Ља пасираме заедно со медот.

ћлекото и шеЭерот ги вриеме на оган и ги тргаме на страна кога се зовриени.
ѕостепено се додава тиквата.
£аЉцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките.
∆олчките ги матиме со нишестето и ванилата. ѕополека додаваме малку од смесата со млекото и промешуваме.
ѕотоа со непрекинато мешаЬе ги додаваме жолчките во млекото и тиквата.
Ќепрекинато мешаме додека не Ља добиеме потребната густина.
ќставаме да истине добро. ога е истинато се мешаат заедно со путерот. —е филува пандишпанот и се става во ладилник. £ас постоЉано Ља чувам во ладилникот. ‘илот е лесен и се пушта веднаш затоа е убаво да се служи поладничко. »ако е во ладилник совршено се сечат коцките.
Ќас ни е омилен десерт, а вие Эе кажете. Ќа здравЉе


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:04
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;Ш&amp;#208;µ

ћедени коцки со банани и црвено овошЉе

—остоЉки
 олач
4 банани
70 гр. мед
100 мл. густ Љогурт
1,5 лажцица кисела павлака
2 ЉаЉца
1 лажица екстракт од ванила
190 гр. брашно
1 лажиче сода бикарбона
ќвошен прелив
250 гр. црвено овошЉе
2 лажици густин
1 лажица мед
Ѕел прелив
100 гр. бело чоколадо
1 лажица мед

1. ЌаЉнапред се загрева рерната на 180 степени.
2. —е намрсува со масло и се набрашнува тавчето за печеЬе
3. Ѕананите убаво се пасираат со виЪушка (Љас ги кршам и ги блендирам во сецко) и се истураат во подлабок сад за мешаЬе.
4. —е додаваат ЉаЉцата и се мати убаво, со миксер, да се изедначи смесата.
5. —е додаваат ванилата, медот и Љогуртот и повторно се меша за да се изедначи.
6. —е додаваат брашното и содата и повторно се меша до изедначуваЬе.
7. —месата се истура во претходно подготвениот калап и се става на печеЬе на 180 степени 20 минути (или додека не се извади чиста чепкалка од средината на колачот).
8. ќвошЉето се става во длабок сад на оган, малку да се опушти (ако е смрзнато), се додава една лажица мед и 2 лажици густин и се меша додека да згусне. —е трга на страна и се остава 5 минути да се излади.
9. ¬о сад над пареа се топи белото чоколадо и медот.  олачот се сече на коцки, коцките се глазираат додека е уште топла смесата. —е декорира по желба.
10. ѕотоа е спремно за послужуваЬе.
ƒобар апетит!
Ќапомена 
*наместо мед, ако сакате посладок десерт, користете шеЭер 
*колачот не мора да се глазира 
*колачот може да се глазира само со чоколадо 
*може да се избере црвено овошЉе по желба - малини, капини, боровинки, арониЉа, вишни, цреши, рибизли итн. 
*овошЉето може да биде свежо или смрзнато.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:21
&amp;#208;&amp;#151;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;

«имски медени коцки со бадеми и цимет

—остоЉки
ѕандишпан
6 белки
6 супени лажици шеЭер
6 супени лажици сецкани бадеми
3 супени лажици брашно
‘ил
6 жолчки
120 грама шеЭер
3 супени лажици мед
250 грама путер
250 грама мелени бадеми
100 грама чоколадо за готвеЬе
2 супени лажици рум
малку цимет
«а попрскуваЬе на пандишпан
1 мало лажиче мед
малку млака вода

ѕандишпан
—о миксер се мати снег од белките. —е додава шеЭерот. —о додаваЬе на брашното и бадемите се продолжува со рачно мешаЬе на смесата. ѕандишпанот се пече на температура од 180 степени.  ога малку Эе се олади се сече на два еднакви дела и се попрскуваат со мед растворен во млака вода.

‘ил
—о миксер се матат жолчките и шеЭерот. —е ставаат на пареа, се додава медот и пола од путерот. ѕовремено се меша. —месата се трга од пареа кога Эе згусне. —е додава чоколадото за готвеЬе. Ќа страна пенасто се мати другата половина од путерот и кон него се додава смесата. Ќа краЉ се додаваат бадемите, циметот и румот. —е остава филот да одстои во фрижидер.

ѕотоа се реди ред кора, ред фил.

¬о филот може да се додаде и рендано Љаболко или суво грозЉе кои претходно биле одстоени во рум.

ƒоколку сакате брза и вкусна торта може да подготвите дупла доза од рецептот и да добиете торта со 4 кори и 4 реда фил (фил излегува доволно и за премачкуваЬе на целата торта одозгора).

”баво оди со чаЉ од цимет и Љаболко во коЉ Эе додадете малку рум.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:29
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;


ћедени палачинки со цимет

—остоЉки
1 шоЪа (200мл) млеко
1 ЉаЉце
2 шоЪи брашно
3 лажици мед
1 пециво
малку цимет

—овршени палачинки за поЉадок. —е мати ЉаЉцето, се додава млекото, медот циметот и на краЉ брашното и пецивото. —е остава да одмори смесата околу 20 минути.
—е прават палачинки во тавче се преливаат со мед и со индиски ореви.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:36
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;


ћедени сусамки

—остоЉки

1 чаша мед
3 чаши сусам 
прстофат сол

ќва се лесни сусамки од само две состоЉки.
ЌаЉпрво земаме хартиЉа за печеЬе и Ља премачкуваме убаво со масло за готвеЬе, тука Эе Ља истуриме смесата. —усамот го истураме во загреана тава (премачкана со масло и убаво избришана со салфетка, да не биде многу мрсна). √о потпекуваме додека не смени малку боЉа.  ога Эе биде готов го истураме медот во тавата и мешаме додека смесата не се соедини. ¬о сусамот истураме и прстофат морска сол, од она што го наЉдов на интернет тоа е за да останат зрната сусам кревки.
£а истураме смесата врз хартиЉата за печеЬе и Ља оформуваме, чекаме малку да се излади, и да се стегне, па потоа сечеме форми по желба.

—овет - за да не ви се лепи смесата на ножот, сечете преку хартиЉата.

£ас Ља исеков смесата на долги ленти, и потоа лентите ги обликував да бидат заоблени. «а да не ви се лепи смесата на рацете кога ги обликувате, премачкаЉте ги рацете со маслиново масло.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:39
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;

—усамки со мед

—остоЉки
4 ЉаЉца
250гр. шеЭер
4 лажици млеко
1 ванила
1 прашок за пециво
2 лажици мед
250гр. маргарин или путер
800-850гр. брашно
150гр. сусам
ѕодготовка.
1. ¬о сад за матеЬе ги ставаме ЉаЉцата заедно со шеЭерот, матиме додека не се добие цврста пена. ћаргаринот(путерот)предходно омекнат исто го матиме со миксерот. ¬о смесата ги додаваме и медот, ванилиниот шеЭер, прашакот за пециво, млекото и додаваЉЭи постепено брашно замесуваме средно меко тесто.
2. ‘ормираме месечинки и секоЉа Ља валкаме во сусам. —усамките ги ставаме во тава за печеЬе обложена со хартиЉа. ѕечеме на 220степени додека не заруменат.
 олачиЬата се преубави колку подолго стоЉат се повкусни.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:42
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;

ћедени бомбици

—остоЉки
100 гр. несолена печена леблебиЉа
100 гр. несолени печени кикиритки
100 гр. ореви
100 гр. лешник
100 гр. бело чоколадо
6 лажици мед
100 гр. маргарин

«а медот има многу за зборуваЬе и пишуваЬе, а верувам дека сите веЭе знаете за него, ако не знаеме баш се што е поврзано со медот, тогаш знаеме за неговата делотворност.  ако беше поговорката - «еми мед, си нашол лек.

ѕрипремата е многу едноставна, а добивате фантазиЉа од вкусови.
1. ¬о сад се топи маргаринот и чоколадото, се трга од огнот, се додава медот и се брка додека да се целото тоа растопи и соедини, се додаваат сецканите суви состоЉки. —е брка да стане компактна смесата.
2. ¬о вметнувачите за колачи со лажиче ставаЉте од добиената смеса и оставете да оладат.

јко сте стрпливи и сочекате да оладат точно можете да оформувате бомбици, овоЉ погоре опишан начин на полнеЬе вметнувачите - е само за такви како мене - не стрпливите.
”живаЉте!!!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:43
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;  &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞

ћедени колачиЬа

—остоЉки
250 гр свинска маст
250 гр шекер
3 ЉаЉца
1 лимон
1 лаж сода бикарбона
250 гр мед
1 пакетче цимет
по потреба( околу 95огр) брашно
малку шекер за валкаЬе

£а ставаме маста во длабок сад, го додаваме шеЭерот, промешуваме со лажица да се изедначи смесата и ги додаваме ЉаЉцата. ќд лимонот се ренда кората и половина од сокот се става во смесата. —е додава содата, циметот, медот. —е додава брашното и убаво се меси.
ќд тестото треба убаво да се прават мазни топчиЬа без да се лепат за раце. “опчиЬата ги валкаме во шеЭер и се редат во намрсен плех натискаЉЭи ги малку или можете во средина да им ставите по едно оревче.
—е печат на 200 степени околу 10 до 15 минути додека да поруменат и веднаш се вадат од релна. ќдозгора декорациЉа по ваша желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:45
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;


ћедени колачиЬа со мармалад

—остоЉки
2 ЉаЉца
2 лажици мед (полни)
90 гр шеЭер
100 мл масло
1 ванила
1 прашок за пециво
450 гр брашно
«а полнеЬе
малку мармалад од каЉсии или Љагоди (по желба)

ќд сите состоЉки замесите тесто и правите топчина во големина на орев.
—таваЉте ги на плех обложен со хартиЉа. —о мала ракиена чаша на средина направете дупка. —тавете ги да се печат во претходно загреана рерна на 180 — 7-8 минути. ѕотоа извадете ги и во средината на секое колаче ставете по едно лажиче мармалад од каЉсии или Љагоди и повторно вратете ги да се допечат уште 5-6 минути.
ѕо желба можете да ги наросите со шеЭер во прав.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:46
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞

—итни медени колачиЬа

—остоЉки
200гр мелени ореви
100гр маргарин
100гр шеЭер во прав
100гр мелени бисквити
100гр рендана блок чоколада
3 лажици мед
декорациЉа
1кесичка шлаг крем од чоколада
100гр шеЭер во прав
100гр маргарин
50гр чоколада за готвеЬе

ќревите, бисквитите и чоколадата се мешаат во подлабок сад. ћаргаринот се мати со шеЭерот во прав и се додава кон сувите состоЉки. Ќа краЉ се додава и медот, убаво се меси и се обликуваат корпички кои се полнат со фил.
фил
ћаргаринот се мати со шеЭерот во прав и му се додава и растопената чоколада. ќд како убаво Эе се соедини се додава изматениот шлаг крем. —месата убаво се изедначува и со помош на шприц се полнат-декорираат колачите.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:49
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞-&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;


ћедеЬаци

—остоЉки
160гр. мед
125гр. маргарин
200гр. шеЭер
3 ЉаЉца
1 лажиче пециво
1 лажиче сода бикарбона
1 лажиче канела или зачин за медеЬаци
600гр. брашно

¬кусни, наЉвкусни колачиЬа кои подсетуваат на празници, дружба, радост, среЭа...

ћедот се става на тивок оган да се втечни убаво, па се додава маргаринот и шеЭерот. —е меша убаво додека се соедини и добие хомогена смеса. —е остава да излади.

£аЉцата се разматуваа со вилушка и се додаваат на изладената смеса.
—е додаваат пецивото, содата, циметот (лажичиЬата рамно полни), просеаното брашно.

—е меси убаво, да се добие средно меко тесто, кое не се лепи за раце.
—е завиткува во прозирна фолиЉа и се става во фрижидер 2 часа.

ƒва плеха се обложуваат со хартиЉа за печеЬе.
ѕомеГу две наЉлонски фолии се отвора кора со дебелина од 5мм. —е вадат форми.

—е печат на 200 степени 10 мин., во претходно загреана рерна.

”красете по желба. ћоите се со глазура од белка, шеЭер во прав и лимонов сок.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 09:51
 &amp;#208;&amp;#144;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;

јроматични медеЬаци

—остоЉки
250 гр путер или маргарин
1 шоЪа шеЭер
3 ЉаЉца
200 гр мед
1 кг брашно
1 лажиче сода бикарбона
1 лажиче цимет
ћалку кардамон
ћалку анасон
ћалку Гумбир
ћалку каранфилче мелено
ћалку морско оревче
«а премачкуваЬе
1 ЉаЉце
50 гр шеЭер во гранули

1. ћаргаринот и шеЭерот се мати со миксер
2. —е додаваат ЉаЉцата, медот, содата и сите зечини, се меша да се соединат состоЉките
3. —е додава брашното
4. —е меси тесто
5. —е развива кора со дебелина 1 см
6. —е сечат форми со чаша
7. ћедеЬаците се редат во плех обложен со хартиЉа за печеЬе
8. —е премачкуваат со ЉаЉце и се поросуваат со шеЭер во гранули
9. —е печат во загреана рерна 15-20 минути на 180 степени

—ите зачини треба да бидат мелени
Ќе се плашете ако тестото ви изгледа суво и тврдо само продолжете со месеЬе и Эе се добие убаво тесто од кое Эе можите да направите кора






£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 103134
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 12:57
&amp;amp;#208;І&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#208;&amp;amp;#180;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; - &amp;amp;#208;&amp;amp;#188;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#180;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#209;&amp;amp;#134;&amp;amp;#208;∞


„око медени срца

—остоЉки
“есто
3 ЉаЉца
100 гр шеЭер
1 ванилин шеЭер
2 полни лажици мед
120 мл масло
1 лажиче цимет
1 лажица какао
1 лажиче прашак за пециво
1/2 лажиче сода бикарбона
500 гр брашно или по потреба
«а полнеЬе
по потреба мармалад или нутела
«а глазура
150 гр чоколада за готвеЬе
4 лажици масло
по потреба шарени шеЭерни трошки

ѕодготовка на тестото.
£аЉцата со миксер убаво изматете ги со шеЭерот, ванилата и медот. ѕотоа додаЉте го маслото и кратко изматите. Ќа краЉ додаЉте ги сите останати состоЉки брашното, какаото, циметот, содата и пецивото и змесите средно и нелепливо тесто.
 оличината на брашно зависи од тоа колку се големи ЉаЉцата и колку е течен медот, па затоа ако е потребно додаЉте и повеЭе брашно. ћоите ЉаЉца не беа големи, а медот густ и ставив 500 гр. брашно.
ќд замесеното тесто на набрашнета површина развлечите кора од 3-4 мм и со калапче срце вадите колачи. Ќаредете ги во плех со хартиЉа .
Ќа секое колаче на средина ставите по малку мармалад и нутела и краевите од колачето премачкаЉте ги со вода. ѕоклопете го со друго колаче и нежно притиснете го по краевите да се залепат.
ѕечете ги во загреана рерна на 180 степени околу 15-ина минути.
ѕечени оставете ги да оладат.

ѕодготовка на глазурата.
¬о сад на пареа стопетеЉа чоколадата со маслото. —екое колаче потопете го и ставаЉте го во плех со хартиЉа. ќдозгора украсете ги со шарени шеЭерни трошки или по желба. ќставете ги да се стегни чоколадата.

«абелешка
 ако што гледате на дополнителните слики при печеЬето малку се отвориЉа и мармалодот и нутелата малку истече. «атоа наЉдобро е да се печат самостоЉно и потоа да се лепат со мармалад или нутела. “огаш е доволно и 10 минути печеЬе.




»зменето од Valerija - 21.ћаЉ.2018 во 19:49
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1234 5>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,141 секунди.